|
|
#451 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zwierzeta z allegro
no tak ale na ebayu nie moge znalezc zadnych zwierzat do kupienia...moze poprostu nie wiem jak
|
|
#452 |
|
Zakorzenienie
|
a nie mozesz go kupic na miejscu??nie ma psow w WB??????????
na ebayu pewnie nie mozna sprzedawac zywych zwierzat i dlatego nie ma. |
|
|
|
|
#453 |
|
Wtajemniczenie
|
no tutaj w UK ok mozna kupic ale wyjdzie drozej niz w polsce heh...poczekam do wakacji...
tak sobie wlasnie nie moglam wyobrazic tego malutiego stworzonka i klatce tyle dni... moja kolezanka z florydy kupila taka same rase pieska ale jej psiurek przelecial samolotem podobno mial lapki jak lew![]() a na ebay bess masz racje pewnie nie sprzedaja pieskow
|
|
#454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie lepiej zapłacić więcej i nie męczyć pieska? Podróż dla psa jest bardzo męcząca, nie mówiąc już o tak długiej
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
|
#455 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a tak wogole to w polsce kumpela kupila psa na allegro...i jej gosciu sprzedajcy przywozl go ...ale jechac z maista do miasta w polsce to nic takiego jak np. jechac z polski do anglii
|
|
|
#456 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
BTW, ja o tym ze w jednej z hodowli SH jest miot, dowiedzialam sie z serwisu podobnego do allegro, dzieki czemu przystojniak z mojego avatara wlasnie mi stopy grzeje ;P W aukcjach informacyjnych nie widze nic zlego.
|
|
|
#457 |
|
Zakorzenienie
|
Oooo nie, pies poczta... biedactwo
Szczezrze mówiąc, ja bym na Twoim miejcu nie kupila psa w taki sposób... i za taka niską cenę
|
|
|
#458 |
|
Zakorzenienie
|
Szopcia zlituj Ty sie dziewczyno !!!
Przecież to jest żywe stworzenie !!!! Ja bym wolała zapłacic trochę wiecej pieniędzy i oszczedzic biednemu zwierzakowi męki podróży. Zreszta jak na goldena to jakieś tanie te szczeniaki są. Moj wujek ma goldena i cztery lata temu zapłacil za niego coś ok 2500 zł
|
|
#459 |
|
Zakorzenienie
|
słabo mi się zrobiło.. po prostu nie mieści mi się w głowie, że ktoś może nawet POMYŚLEĆ o wysyłaniu psa pocztą..a co dopiero rozważać czy tak zrobić czy nie..
|
|
#460 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pamiętam przypadek pieska o imieniu Frodo, którego para katowickich lekarzy, niezadowolona ze zwierzątka, odesłała pocztą do hodowcy. Po 16-sto godzinnej gehennie w kartonowym pudełku, zwierzę umarło.
|
|
|
#461 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
zaden rozsadny czlowiek nie pochwala chyba wysylania zwierzat... to chyba nawet jest nielegalne. moj brat ma 7 lat - rodzice uwazaja, ze nie dorosl jeszcze do czynnej opieki nad psem. dlatego kupili mu chomika. poniewaz ludzie dorastaja w roznym tempie...moze rowniez zaczniesz od chomika? az sie scyzoryk w kieszeni otwiera... |
|
|
|
|
|
#462 |
|
Rozeznanie
|
a ja tylko wkleję linka
![]() http://www.allegro.pl/item156179137_..._waw_lon_.html 1 165 złotych sama przesyłka by Cię kosztowała. za 1865 złotych to można kupić rodowodowego goldena...
|
|
#463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szpiegu nie masz racji.. w GB psy rasowe są dużo droższe niż rasowe psy w Polsce.. po prostu. Koszty hodowli, koszty zagranicznych związków kynologicznych sa dużo wyższe, związki te częściej przeprowadzaja kontrole, koszty wyrobienia papierów są dużo wyższe. Hodowcy muszą spełniać dużo surowsze normy, co znacząco wpływa na koszt szczeniaków. a co do pieska z allegro... cena może faktycznie nie jest wysoka, ale czy koszt przesyłki, koszt kwarantanny- za to tez płaci właściciel, koszt brytyjskich szczepień i dokumentów przewozowych.. szoopcia zastanów się czy oszczędnośc faktycznie będzie na tyle duża, żeby męczyć zwierzaczka podróżą, kwarantanną i i siebie tymi papierami i formalnoścaimi.. uważam, że ma to sens, kiedy ludzi ściagają za granicę swojego wieloletniego przyjaciela, pieska, którego musieli zostawić w Polsce.. w przypadku szczeniaka jak dla mnie- bez sensu....
|
|
|
#464 |
|
Zakorzenienie
|
Przesyłanie zwierzaka pocztą to jakiś koszmar!
Poza tym zastanowiło mnie na tej aukcji jeszcze jedno - pieski mają teraz tydzień a do odbioru będą około 15 lutego? To chyba sporo za wcześnie
|
|
#465 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#466 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
mielismy setera z rodowodem. trafil do nas w strasznym stanie-poprzedni wlasciciel trzymal go przy budzie i tlukl niemilosiernie. i nasz pies mial grupke rudych, zeswirowanych dzieciakow z suka, ktora rodowodu nie miala. nikt od tego nie umarl. wszystkie poszly w dobre rece, byly zdrowe, szczesliwe i piekne. niektorzy ludzie nie chca zabaweczki z rodowodem. chca psa, ktory bedzie ich przyjacielem. ja nie zadam od moich przyjaciol okazania dokumentow potwierdzajacych odpowiednie pochodzenie. |
|
|
|
|
|
#467 |
|
Wtajemniczenie
|
no wiec tak ja nie ja nie myslalam tak doslownie o poczcie zeby piesek nie wiadomo ile godzin jechal...myslalam o podrozy samolotem to jakies 2 godziny...ale z tego co widze koszty sa okropnie duze...mi nie zalezy czy bede miala psa z rodowodem czy nie...
![]() ale raczej musze sie zdecydowac na kupno tutaj..mniej cierppien dla pieska i wogole
|
|
#468 |
|
Zadomowienie
|
Jasne, że część ludzi chce zwierzaka a nie "medalowca". Nie zależy im np. w przyszłości na hodowli. Ale rodowód nie jest jedynie po to, żeby wiedzieć kto jest ojcem i matką psiaka, czy po to, żeby mieć "papierek" lub biegać na wystawy. To duża gwarancja, że psisko jest osobnikiem zdrowym fizycznie (np. bez dysplazji stawów biodrowych) i o prawidłowej psychice, że nie ma przeniesionych z poprzednich pokoleń wad genetycznych. Jest większa pewność, że nie zachoruje w przyszłości np. na jedną z chorób przewodu pokarmowego, bo jego matka miała prawidłowo prowadzoną ciążę, bo był odrobaczony i szczepiony odpowiednio. Jeśli jest inaczej pretensje można mieć tylko do siebie, hodowca, od którego był wzięty pies zapewne będzie miał wszystko w nosie. A leczenie psich dolegliwości nie zalicza się do najtańszych. W rezultacie cały interes może kosztować więcej niż kupienie psa z rodowodem. A choroba zwierzaka to jak choroba kogoś z najbliższej rodziny, smutek nie do opisania. Chyba jednak warto się zastanowić nad pochodzeniem psiny.
|
|
|
|
|
#469 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
jest jeszcze jeden aspekt sprawy... hodowcy czasem hodują psy dla pieniedzy, co nie znaczy od razu, ze trzymają je w beznadziejnych warunkach, źle karmią i biją.. po prostu rozmnażają pieski, żeby je sprzedać i coś na tym zyskać... i wtedy specjalnie nie wyrabiają psiaczkom rodowodu, bo popyt na "rasowe bez rodowodu" po 500 zł jest dużo wiekszy niż rodowodowe po 1500 albo 2000.. popyt czyni podaż...
Szpiegu co do hodowli polskich i zagranicznych... po pierwsze mówimy o hodowlach- zaarejestrowanych w polskim związku kynologicznym a nie pseudohodowlach, a po drugie, pisząc w ten sposób, mówisz, że w polsce nie ma dobrych hodowli, a to nie prawda...
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
nie kupuj psa bez rodowodu
![]() na górze forum jest podpięty watek, dlaczego nie- dlaczego RASOWY=RODOWODOWY jeśli matka czy tam ojciec tego pieska nie mają rodowodu, to znaczy, że nie są rasowe, czyli kupisz nierasowego pieska! Na dodatek prwadopodobnie ta suka rodzi w wiele za często, niż to jest wskazane, więc kupując psiaka przyczynisz sie do tego, że suka bedzie dalej wykorzystywana ![]() Goldeny często cierpia na dysplazję, leczenie jest drogie, a sama choroba bardzo bolesna. Jedynie pies z rodowodem, którego przodkowie byli wolni od dysplazji, daje blisko 100% gwarancję, ze nie zachoruje. Jeśli matka nie ma nawet rodowodu, to nie nie wiesz o jej rodzicach- mogli mieć dysplazję, a więc jej dzieci też mogą mieć... i na leczenie wydasz tyle, że bys sobie kupiła rasowego goldena. Pies to nie szafka czy buty, to żywe stworzenie, które będzie z tobą kilkanaście lat! Jesli koniecznie musi byc rasowy, to nie ma co oszczedzać. |
|
|
|
|
#472 |
|
Zadomowienie
|
Obowiązkowe badania odnośnie dysplazji są konieczne nie dla wszystkich ras, ale dla wyszczególnionych (tak samo jak np. testy psychiczne). To są zawyżone kryteria dla niektórych ras, które to wymagania uniemożliwiają dalszą hodowlę, jeśli nie są spełnione.
Edytowane przez elisek Czas edycji: 2007-01-20 o 13:02 Powód: dodat. |
|
|
|
|
#473 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam 3 psy, dwa z rodowodem, jeden to zwykly kundliczek znaleziony w 1994 roku w lesie. Nie sa to moje zabaweczki. Nie beda wystawiane, sa moimi przyjaciolmi, ale jakby nie patrzeć, chciałam psiaka rasy Syberian Husky, skoro mam "dokument potwierdzajacy odpowiednie pochodzenie" ( ) to mam pewnosc ze sa to Syberian Husky.Swoja droga skojarzenie z jakiego pochodzi starszy Syberian ciekawym skojarzeniem nie bylo, nadal uwazasz ze pies z rodowodem jest zabaweczka? Czy może mam na dowod pokazać Ci jego jajka po kastracji? Chcialam psa, odpowiadajacego pewnemu wzorcowi, wiec kupilam psa odpowiadajacemu temu wzorcowi - psa z rodowodem. Czy automatycznie musze go mnozyc, wystawiac itp? Nie. Chociaz niejedna osoba przyznala ze psiak jest wyjatkowy. Wychodze z zalozenia ze jesli komus szkoda pieniedzy na psiaka z rodowodem, to niech sie przejdzie do schroniska... Ach. Zapomnialam. Tam nie rozdaja szczeniaczkow labradora czy goldena, tylko srednio mlode schorowane psy. Elianka, sa dobre hodowle w polsce, nie zaprzeczam, ale uwierz mi że w momencie gdy jakaś rasa jest wyjatkowo modna (obecnie: golden, labrator, york, whwt) nie znajdziesz pieska w pelni zdrowego z pierwszej lepszej hodowli. Pierwszej hodowli szukalam 3 miesiace, nastepnej pol roku...
|
|
|
#474 |
|
Zadomowienie
|
To prawda-na znalezienie wiarygodnej hodowli trzeba poświęcić trochę czasu
To sięgnięcie kilka pokoleń wstecz.Poza tym właśnie nie każdy kupuje psiaka z rodowodem po to, żeby go rozmnażać. Cocinelle, chyba nie zaprzeczysz, że każdy chce się afiszować z rodowodowym psem i po splendor go kupuje, a nie dla przyjaźni i jego zdrowia ? Przecież zupełnie nie w tym rzecz. Bo już, żeby psa rozmnażać to rzeczywiście trzeba pofatygować się na wystawy, bo jest to sprawdzenie możliwości psa. M.in. bardzo prostych i podstawowych możliwości, np. czy umie się zachować w towarzystwie innych psiaków, czy daje dotknąć się sędziom, czy wytrzymuje stanie w jednym miejscu itd. itp. W domu to też nie bez znaczenia. Jednak nie każdy bierze psa po to, żeby go rozmnażać więc może spokojnie ominąć te obowiązkowe zasady. Ale gwarancja odn. zdrowia (oczywiście nie w 100%, bo np. wychowanie/środowisko jest-wiadomo-nie bez znaczenia) pozostaje.
|
|
|
|
|
#475 |
|
Wtajemniczenie
|
ja slyszalam wlasnie ze labradorki czasto slepna
to takie smutne...musze z rodzicami pogadac i jednak Rodowodowy bedzie lepszy psiurek...ale wiadomo jak bedzie mial byc chory to i tak bedzie...
|
|
#476 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co innego decydować się na psiaka z np. schroniska, a co innego planowanie zakupu tak jak Ty Szoopcia to robisz. Jeśli chcesz kupić szczeniątko to lepiej zdecydować się na stworzenie z rodowodem. Nie jestem broń boże przeciw kundelkom, sama miałam kiedyś rotweilera pomieszanego z dobermanem (!, niezły orzech do zgryzienia), ale jestem przeciwko rozmnażaniu takich psiaków. |
|
|
|
|
|
#477 |
|
Zakorzenienie
|
coccinelle, jeśli ktoś chce psa przyjaciela, to dlaczego to musi byc pies "rasowy"? Bo mi się wydaje, ze dlatego, że np. goldeny sa modne- żeby się pochwalić przed sasiadami ;|
że psy ze schronu kochają najbardziej, to chyba wiadomo... Zupełnie osobną sprawą jest kwestia chorób i wad dziedzicznych. Dzisiejsza genetyka nie daje jeszcze możliwości wyeliminowania ich w 100%. Jednakże szczenięta po zdrowych, wolnych od tego typu przypadłości, rodzicach mają ogromną szansę także ich uniknąć. W przeciwieństwie do potomstwa osobników nigdy nie przebadanych lub wręcz rozmnażanych pomimo stwierdzenia tego typu schorzeń. O ile u kundelków, gdzie materiał genetyczny jest bardzo wymieszany, wady dziedziczne typu dysplazja czy stopniowy zanik siatkówki zdarzają się stosunkowo rzadko, to psy rasowe są na nie narażone właśnie z powodu dosyć zawężonej puli genów. Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać! http://arka.strefa.pl/rasa.html |
|
|
|
|
#478 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#479 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#480 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny znalazlam stronke gdzie mozna znalesc szczeniaczki do kupienia w UK
...http://www.epupz.co.uk/index.asp ale czasem sa nie rasowe psy...albo Crossy ale to straszne jak np. maly piesek toy puddle moze byc zmieszany z Irish Blue Terrierem...i wogole...jakis maly piesek z wiekszym? jak mozna w takich sytuacjach(jesli sie kupi Cross) sie domysslec jaki urosnie
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:41.

podobno mial lapki jak lew
Szczezrze mówiąc, ja bym na Twoim miejcu nie kupila psa w taki sposób... i za taka niską cenę 

) to mam pewnosc ze sa to Syberian Husky.