|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 | |||
|
Gang Iren
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
Musisz patrzec,zeby bylo napisane sok 100% ma to i Gerber i Hipp i BoboVita. Cytat:
Cytat:
Wiem co czujesz,ja przejmuje sie tym,ze Eryk obraca glowe caly czas na lewa strone.Probuje mu ukladac na druga,stawiam po tej stronie zabawki,a on ciagle w ta jedna strone.Pamietam,ze Aguska mowila,ze moglo zostac takie przyzwyczajenie jak byl w brzuchu ulozony,ale on ma juz dwa miesiace.Nie wiem czy to nie przez to,ze byl tak zaklinowany w kanale rodnym,czy cos mu sie moglo uszkodzic?Lekarz to zignorowal jak mu mowilam...
|
|
#2792 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
Karmię go w ciągu dnia 5 razy, ten 4 raz jest tak ok 17.30-18. Potem zabawa, "rozmowy", staram się go zmęczyć . Ok 19.30 kąpiel (żeby nie był jeszcze bardzo głodny, bo inaczej płacze przy smarowaniu i ubieraniu) i przed 20 zawsze zaczynam wieczorne karmienie. Najpierw jedna pierś, potem druga ( w ciągu dnia je przy jednym karmieniu z jednej). Filip je, przysypia, budzę go, znowu je, odbijamy, je...i tak ok 45 minut aż mam pewność, że jest zatankowany do pełna. Jak odkładam go do łóżeczka już praktycznie odpływa, czasem nawet smoczek nie jest potrzebny bo po minucie czy dwóch już śpi Najpózniej o 21 śpi i budzi się ok 4-5 na karmienie. Pilnuje tego planu od ok miesiąca i w końcu cokolwiek się wysypiam Wcześniej mieliśmy kolki więc bywało, że pół nocy nosiłam go na rękach i masowałam brzuszek, wtedy w łóżeczku nie spał zbyt długo bo ból brzuszka go wybudzał.A, jeszcze pilnuję, żeby nie spał późnym popołudniem, bo jak się to kilka razy zdarzyło, to nie mógł zasnąć i wybudzał się za wcześnie. |
|
|
|
|
#2793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
...i koniecznie ćwicz z Erykiem - pokazuj zabawki i przesuwaj nimi w jego prawą stronę, tak, żeby podążał za nimi wzrokiem... możliwe, że będziesz musiała iść do jakiegoś fizjoterapeuty, ale zrób to jak najszybciej, bo im później, tym trudniej i dłużej zajmie przywracanie poprawnej symetrii ciała
|
|
#2794 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2795 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uciekam spac dziewczynki, trzymajcie jutro za nas kciuki!
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-06-26 o 22:43 |
|
|
|
|
#2796 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2797 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
Uciekam spać, w ciągu 2 godzin napisałam więcej postów niż przez 5 lat |
||
|
|
|
#2798 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
rzeczywiście trzeba pilnować kręgosłupa...szczególnie podczas karmienia...ja nie zawsze o tym pamiętam ![]() Cytat:
Cytat:
chyba za dużo bym chciała ![]() póki co zasypia na rękach albo jak już nie mam siły to przy cycku :/
|
|
#2799 | |
|
Zakorzenienie
|
Moja Andrea zasypia praktycznie za każdym razem z głową odwróconą w lewą stronę ale w nocy przekręca ją raz w prawo, raz w lewo, raz na wznak. Wcześniej były momenty kiedy zasypiała tylko odwrócona w prawą stronę.
Ja całą noc śpię na lewym boku, bo na prawym spać nie potrafię ![]() Desia najpierw zaznaczasz wielocytowanie a jak jużdotrzesz do ostatniej wiadomości, którą chcesz zacytować to klikasz w cytuj otworzy Ci się strona z "zaawansowaną" odpowiedzią z wszystkimi cytowanymi postami . Chyba o to Ci chodziło.No i oczywiście za Viki!!---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2800 |
|
Zakorzenienie
|
Nikii, Ewelinka tylko dzis zasnela na macie. Skutek szczepienia. Od kilku dni tylko w wozku.
Emigra, pilnowalam temperatury ale na szczescie jest ok. W razie W mam kupione czopki. Witam nowa kolezanke ![]() jak bede przy komputerze to wyjasnie wam zasade wielocytowania ![]() SUKCES!!! Ewelinka po 5 dniach zasnela sama, w lozeczku
|
#2801 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca
oby tak dalej ![]() ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- Dobra...dorwałam się do komputera, bo w końcu mam internet w swoim laptopie i nie umiem skończyć z siedzeniem na wizażu . Jutro przyjeżdżają moje bratanice, żeby poznać swoją kuzyneczkę .
|
|
|
|
#2802 |
|
Zakorzenienie
|
Weekend spędziliśmy u teściów, ale szczerze już miałam troche dość sama nie wiem czemu bo teściowie są ok, ale tak non stop tydzień w tydzień u nich - nuda ;/ teraz w weekend nigdzie nie jedziemy. Zresztą Mąż ma teraz nocki więc siedze sama ![]() Na dodatek jechać gdzieś z Michałkiem to tragedia !! Do teściów mamy ok 30km i albo całą droge płacze i trzeba go uspokajać albo przez pół drogi jest ok a po chwili ryk i aż do końca dopóki nie dojedziemy szok ja nie widziałam nigdy takiego dziecka co by autem nie lubiało jeździć. Zawsze dzieci w aucie się uspakajają, a ten nie i tyle. Więc sama myśl, że mam gdzieś jechać z dzieckiem jest koszmarem. Do tego Michałek nie lubi leżeć w wózku więc spacery to również tragedia I mamy problem - spłaszczona główka probuje go non stop kłaść na boku i podkładać coś, ale on i tak się obróci i tak Do tego w niedziele wzięłam ostatnią tabletke teraz mam 7 dniową przerwe i chyba szykuje mi się okres bo brzuch mnie boli coraz bardziej... ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- co do alergii niestety mam ją i ja cały czas kichanie, swędzenie oczu i łzawienie
|
|
|
|
#2803 |
|
Zakorzenienie
|
Jolka, pociesze cie. Znam dziecko, ktore nie lubi podrozy samochodem.
|
#2804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nikii, Karo_z a powiedzcie mi, czy przypadkiem wasze maluszki nie są przemęczone? Ja przy Sandrze też nieraz miałam akcje z usypianiem, bo nie zauważałam (nie zwracałam uwagi ) pierwszych objawów zmęczenia: tarcia oczek lub noska, takich jakby trochę zeszklonych i zwężonych oczek itp. Wtedy kończyło się to przemęczeniem i wielkim rykiem, noszeniem i usypianiem na rękach.Z Ritą tego problemu nie ma (zdarzyło się może ze 2-3 razy), bo jak tylko widzę co się święci, to od razu biorę ją z pola zabaw, przewijam, wkładam do łóżeczka, zawijam w rożek (w tej chwili tak, żeby rączki też były "uwięzione"), daję smoczka, kładę rękę na klatce piersiowej i jeśli widzę, że maleńka jest wyciszona (patrzy wtedy na obrazek na ścianie), to wychodzę i ona sama zasypia. Jeśli mała patrzy jeszcze na mnie, to stoję przy niej (z ręką na rożku) tak długo aż nie zacznie "odpływać". Czasem jeśli trochę się zagapię i przegapię jakiś sygnał zmęczenia, to jest trochę trudniej i nieco wiecej płaczu i wtedy w tym rożku biorę ją na ręce (w pozycji jak do karmienia) i czekam az się uspokoi... czasem muszę trochę pochodzić, ale tez nie za dużo. I ważne jest, żeby "uwięzić" rączki, bo one przeszkadzają i rozpraszają (drapią, zabierają smoczka, machają przed oczami )
|
|
#2805 |
|
Raczkowanie
|
Heja, też mnie nie było kilka dni, byłam u teściów, ale za ich zrzędzenie nie wiem czy ich prędko odwiedzimy
Dziś po kąpieli TŻ go nazwał "konik polny" bo jak go smyrał w udka ten machał rączkami i nóżkami jakby biegł/skakał po łące, normalnie aż się popłakałam ze śmiechu i radości, że moje dziecko z dnia na dzień zdobywa nowe umiejętności.Lena_mi koleżanka po porodzie miała podobne akcje z kręgosłupem i jej pomogła rehabilitacja metodą MacKenziego, w sumie uniknęła przynajmniej na razie operacji. Sweet_Papaya witaj. Dziewczyny czy wasze dzieci migrują w nocy po łóżeczku? Mały wczoraj spał od 20.30 do 6.30 - w sumie to go obudziłam, bo mleczko już samo wylatywało, podchodzę do niego, żeby go rozbudzić, bo słyszę że ciumka palca, patrzę a ten przyklejony buźką do krótszego boku łóżeczka, do szczebelków i wygięty w łuk. W sumie to się przesunął sam o dobre 40 cm. Nie wiem czy się tym martwić czy to norma??? Pozdrawiamy z Wrocka
|
|
|
|
#2806 | ||
|
Zakorzenienie
|
gosica
z okazji 3 miesięcy Nikki z tym portretem świetna sprawa ja mam podobny też z allegro zamawiałam na Walentynki ![]() lenka współczuję problemów z kręgosłupem i niestety sama osobiście wiem co to jest za ból Cytat:
Witaj ![]() * dziewczyny macie dla dzieci termofor w razie w ? * mamy karmiące mm ile macie butelek, o jakiej pojemności ? i czy któraś z Was ma TT * co myślicie o takiej miseczce http://allegro.pl/miseczka-do-rozdra...427615571.html Co do wagi na czczo miałam 66kg a waga z przed ciąży to 64kg a waga wymarzona to 60kg i niestety brzuch to jeden wielki flak i cellulit na nogach porażka o rozstępach nie wspomne ![]() ---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ---------- Ja niestety nie. I tak bardzo chciałabym aby polubił jazde autem i spacerki w wózku
|
||
|
|
|
#2807 |
|
Zakorzenienie
|
Desia fajnie, ze z Viki wszystko ok
I powodzenia na szczepieniu. Gosia i gkatarzynka moja corcia tez miala upodobania do jednej strony, ale z czasem jej to przeszlo, nawet nie wiem kiedy. Mysle ze wasze dzieciaczki jeszcze maja na to czas ![]() Gucia ja wlasnie czesto przegapiam czas drzemki u malej tzn ja wiem ze ona jest senna ale jak odkladam ja do spania to jest taki ryk ze daje za wygrana a po kilku probach usypiania daje sobie spokoj... Chyba jej nie umiem uspic Ale ja jestem optymistka i ciesze sie ze chociaz w nocy spi, czesto je ale SPI... ![]() Sweet papaya witaj ![]() No to dobranoc ---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Dida ja spie z corcia i kilka razy w nocy ja przekrecam, bo sie uklada w poprzek, glowke ma w moim boku w dzien jak ja klade w lozeczku tez sie tak przekreca i zarzuca sobie nozki na szczebelki, mysle ze to nic groznego ![]() Jolka ja nie mam termofora. A miseczka jak miseczka, nie jest niezbedna Karmie piersia, butelke mam jedna z TT, ale nie uzywam bo jest "be"
|
|
|
|
#2808 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... i to dopiero początki... zobaczysz za parę tygodni/miesięcy jakie wyprawy będzie mały robił po łóżeczku ![]() Cytat:
![]() jak dla mnie, to rozdrabnianie najlepiej idzie blenderem ![]() a waga i figura... heh... no niestety, trzeba o to powalczyć, bo samo się nie zrobi ...ja walczę już od jakiegoś czasu, efekty są, wagę sprzed ciąży z Ritą już przekroczyłam (teraz musze się zebrać w sobie i ruszyć dalej), a dzięki ćwiczeniom i jeździe rowerem nie wstydzę się nawet wystąpić w bikini ![]()
|
|
#2809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie nie wiem jak jej się używa i czy jest sens zamawiać czy nie ![]() no ja dopiero będę mogła zacząć ćwiczyć więc mam nadzieje, że zniknie ten brzuch chociaż ciut ![]() ---------- Dopisano o 00:39 ---------- Poprzedni post napisano o 00:38 ---------- Mały właśnie dostał butle i po odbiciu odłożyłam go do łóżeczka póki co śpi i mam nadzieję, że pośpi do rana ![]() ---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ---------- dziewczyny możecie mi podać jak pisałyście wniosek o dodatkowy urlop macierzyński chodzi mi o treść bo nie wiem co napisać
|
|
|
|
|
#2810 | ||
|
Rozeznanie
|
Hej! Też trochę mnie nie było, ale zawsze zanim zdążę nadrobić to już ńowych kilka postów, albo mały mi nie pozwala bo coś chce i mówi do mnie eeeeeee zajmij się mną a nie kompem
![]() Cytat:
![]() Lenka strasznie Ci współczuję! Mojej mamie wypada dysk i wiem jak się z tym męczy! Koniecznie zrób sobie prześwietlenie a nawet rezonans magnetyczny jak Ci się uda i udaj się do dobrego neurologa. Mogę podać Ci namiary na świetnego specjalistę w Wawie do którego zawsze mój tata wozi moją mamę jak jej wypadnie dysk. Lekarz ten pracuje w szpitalu wojskowym na Szaserów. Zresztą jest ich tam dużo z ogromnym doświadczeniem, może tam się udaj po pomoc. Wizyta trwa u tego lekarza jakieś pół godziny - bada, nastawia dysk, daje blokadę, potem trzeba mieć nadzieję, że dysk się znowu nie wysunie przez blokadę, bo wtedy niestety zabawa od nowa, ale równie dobrze może być spokój przez kilka lat. Niestety w mojej rodzinie to jest to częsta przypadłość ---------- Dopisano o 02:40 ---------- Poprzedni post napisano o 02:33 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2811 |
|
Zakorzenienie
|
My już na nogach. Nocka minęła standardowo
Wczoraj się dowiedziałam, że zostanę ciocią moja siostra ma termin na styczeń ale tym samym jest mi bardzo źle bo dowiedziałam się o tym ostatnia tak jakoś wyszło.
|
|
|
|
#2812 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
my mamy butelki TT i w sumie mam ich : 2x 260 antykolkowe 1x 150 antykolkowa 2x150 zwykłe 2x 260 zwykłe 1x kubeczek z dziubkiem plus do tego 1x dr.Browns antykolkowa i 1x Lovi aktywne ssanie nie wiem skąd tyle uzbierałam ale jest
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#2813 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
wypróbuję Twój sposób. Chociaż wieczorem zbytnio problemu nie mam gorzej z dniem.Cytat:
Nie wiem czy nie napisałam zawile ale starałam się jasno.... Daj znać czy pomogłam ;PCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Nie martw się że ostatnia jak to mówią "ostatni bedą pierwszymi" ![]() Dzień dobry Pierwsza nocka bez TŻ i dziwnie mi się spało. Oskar zasnął o 20.30 i pobudka o 00.30 potem 3 i 6 - i rozmowa z lampą mam filmik ale nie mam zainstalowanego programu z komórki na kompie i muszę czekać na TŻ wtedy wrzucę ![]() o 7.15 już patrzę a on ziewa więc biorę się do usypiania chwilę był na rękach i zaraz do łóżeczka po 2 min płacz więc na ręce jak się uspokoił to znów do łóżeczka i śpi od 7.30 więc za ok.10 min do niego poszłam a on śpi może i drzemać tylko 30min ale i tak jestem zadowolona że szybko poszło no ale nie krakam bo wykrakam i będzie next time gorzej |
||||||
|
|
|
#2814 |
|
Raczkowanie
|
Nikii89, a możesz mi jeszcze wytłumaczyć jak zacytować tylko fragment posta? jeśli chodzi o usypianie w dzień to działam wg schematu karmienie-aktyność-drzemka. Robię jak Gucia, po ok1,2-2godz zabawy No pierwsze oznaki zmęczenia biorę go do łóżeczko, daje pieluszke, smoczek i po krótszym lub dłuższym marudzeniu śpi. Czasem zasypia na leżaczku i tam idzie zdecydowanie szybciej niz w łóżeczku. Jak wezmę go na ręce to nie ma opcji że da się odłożyć, muszę wtedy uśpić na rękach. Tak robie przed południem i ok 16-17.to są krótkie drzemki ok 40 minut. Środkowa jest na spacerze i trwa ok 1.5 godziny. Chciałabym, żeby spał dłużej ale tyle mu wystarcza. Dopasowałam się do niego i tyle. Moja teściowa za każdym razem jak przyjdzie do nas na górę pyta:śpi?
|
|
|
|
#2815 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny!
U nas nocka nieciekawa. Andrea budziła się co 2h z płaczem, więc o 1.30 wzięłam ją do łóżka i spała do 5.30. później chwilę zabawy, karmienie i spanie do 8.10. Nie wiem co jej wczoraj było. Andrea bawi się teraz w łóżeczku stonogą i krową. Łapie stonogę za nogi. Praktycznie pierwszy raz jej się to udaje tyle razy za porządkiem , a drugą rączką łapie krowę za metki (to taka krowo-ośmiornica )
|
|
|
|
#2816 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2818 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
* Ja mam tylko 3 butelki, z TT 150 ml, z BabyOno 240 ml i z Chicco od laktatora której nie używam. A dzisiaj własnie bede zamawiac na allegro wieksza butelke TT bo 260 ml i jeszcze jakies chyba od razu. * Jak dla mnie miseczka nie potrzebna. Blender wszystko miksuje ![]() Cytat:
|
|
|
#2819 |
|
Zakorzenienie
|
A moja Ania powinna jeść o 8 a jeszcze śpi
|
|
|
|
#2820 |
|
Raczkowanie
|
To ciesz się
Masz więcej czasu dla siebie Mój własnie drzemke sobie zrobił. Pewnie jak zwykle 20-minutowa a potem szykujemy sie i idziemy do mnie do pracy zaniesc wniosek o dodatkowy urlop macierzynski bo niedlugo mi sie konczy Kiedy to zlecialo. I od wrzesnia wracam do tej glupiej roboty
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:13.

No ale w końcu się odważyłam napisać i jestem

...

od niedzieli podaję Jej sab simplex i się zastanawiam czy nie kupić delicolu, bo może Ona rzerzywiście nie trawi laktozy....

a z szefa TŻ to jakiś bezdusznik

za Viki!!
. Jutro przyjeżdżają moje bratanice, żeby poznać swoją kuzyneczkę 

i spacerki w wózku