Aparaty ortodontyczne cz. XII - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-27, 09:31   #2731
@na
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII

Cytat:
Napisane przez Lolaa87 Pokaż wiadomość
Też go mam Łagodny jest bardzo, ja wolę mocniejsze a powiedzcie mi, przy aparacie w ogóle nie można stosować płynów z alkoholem? Bo mi orto nic na ten temat nie mówiła
to chyba nie ma nic do tego , tak mi się wydaje mi mówiła, żebym pomarańczowego elmexa używała, 2 butelki zużyłam i więcej nie chcę go widzieć, nie jestem w stanie znieść jego smaku ale zaciekawiłyście mnie tym płynem, zajdę później do rossmana i zobaczę bo i tak muszę kupić

*Ćwiczę*

@na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 09:37   #2732
Lolaa87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez @na Pokaż wiadomość
to chyba nie ma nic do tego , tak mi się wydaje mi mówiła, żebym pomarańczowego elmexa używała, 2 butelki zużyłam i więcej nie chcę go widzieć, nie jestem w stanie znieść jego smaku ale zaciekawiłyście mnie tym płynem, zajdę później do rossmana i zobaczę bo i tak muszę kupić
Moja też mówiła, że najlepiej elmexa używać :P
No teraz jest na niego promocja to warto kupić
Stary 2012-06-27, 10:30   #2733
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Boooże, wesola, jak pięknie! Aż mnie zazdrość wzięła ale za kilka mies i mi będą zazdrościć heheheehhe ) i tak jak piszą aparatki wyżej - masz się najszerzej ze wszystkich uśmiechać!!!

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 11:19   #2734
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lolaa87 Pokaż wiadomość
Też go mam Łagodny jest bardzo, ja wolę mocniejsze a powiedzcie mi, przy aparacie w ogóle nie można stosować płynów z alkoholem? Bo mi orto nic na ten temat nie mówiła
Podobno może działać na klej, więc na miejscu osób, które płacą za doklejanie zamków uważałabym

wesola84, super efekt

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 11:43   #2735
gwiazdka93
Zakorzenienie

Ja się od dzisiaj nie uśmiecham W ciągu nocy (dosłownie, bo wieczorem wszystko było ok.) zrobiła mi się szpara między górnymi jedynkami Nie wygląda to dobrze heh.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 13:25   #2736
laquelle
Raczkowanie

Hej dziewczyny!
Macie z pewnością dłuższy staż z aparatami, powiedzcie - czy często wam się odklejają zamki? Mi w ciągu 1 miesiaca odpadła rurka, potem w ciągu 2 kolejnych odkleił mi się zamek z jedynki, nie minęły kolejne 2 miesiące i znowu ten sam zamek z 1 nawet nie dzwonie już do mojej orto tylko czekam na następną wizytę bo nie mam już na to siły
laquelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 13:38   #2737
@na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laquelle Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Macie z pewnością dłuższy staż z aparatami, powiedzcie - czy często wam się odklejają zamki? Mi w ciągu 1 miesiaca odpadła rurka, potem w ciągu 2 kolejnych odkleił mi się zamek z jedynki, nie minęły kolejne 2 miesiące i znowu ten sam zamek z 1 nawet nie dzwonie już do mojej orto tylko czekam na następną wizytę bo nie mam już na to siły
mi 2 razy ten sam zamek odpadł w zeszłym roku , aż orto zmieniła na całkiem inny kształt i się trzyma do tej pory

*Ćwiczę*

@na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 13:52   #2738
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny!
Noszę aparat od 8 mies. i nigdy nie odkleił mi się zamek. Pewnie to kwestia m.in. kleju
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 13:59   #2739
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny!
Aparat mam prawie 11 miesięcy i nie odkleił mi się ani razu (odpukać )

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 14:43   #2740
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Mi po założeniu aparat na dół w ciągu tygodnia odkleiły się 3 razy... To były 2 ostatnie zamki - a najlepsze, że odklejały się kilka godzin po założeniu. Na 4 wizycie orto mi je odcięła i mam spokój ;-)

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 15:10   #2741
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny!
Ja noszę prawie 2 lata i ani razu

książki
Stary 2012-06-27, 15:23   #2742
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
Siema. Chciałam się was poradzić. Tydzien temu miałam wizyte, i w ten sam dzien po ugryzieniu batona poczułam znow ruszający się zamek. A że 19 lipca mam zdjęcie dołu (do trójek) , a koło ruszającego sie jest szpara(wczesniej tez byla a on zadnego lancuszka nie zalozył ni nic..) to nie wiem co robić. Czy isc na podklejenie , czy retencyjny to"ułoży", zaklei nie wiem . Dodaje zdjecie.
Ja bym dla świętego spokoju poszła na doklejenie tego zamka. Nie liczyłabym na to, że aparat retencyjny coś poprawi bo retencyjny jest raczej po to by utrwalić efekt leczenia, a nie żeby zmieniać położenie zębów.

Cytat:
Hej dziewczyny!
Mi przez pół roku zamki się pięknie trzymały, a potem w przeciągu jakichś 10 dni odpadły dwa. Ledwo przykleiłam jeden to odpadł drugi.

A mnie ząb dalej boli jak bolał, na dodatek jak wczoraj przejechałam nicią między 5 a 6 to coś się tam odłamało (nie wiem czy to kawałek plomby odleciał, czy ząb się ukruszył czy to kawałek kleju od pierścienia - w każdym razie ostre i twarde). Obawiam się, że skończy się to zdejmowaniem pierścienia. Jakby tego było mało to od kilku dni strasznie mnie boli cała żuchwa, szczęka, nawet skroń - cała lewa strona twarzy. Mięśnie są cały czas mocno napięte i nie mogę za bardzo ich rozluźnić - nie wiem czy to jakiś przykurcz mi się zrobił czy jaka cholera. Ktoś miał kiedyś coś takiego?
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 15:24   #2743
smerffie
Zakorzenienie

mi się własnie odkleił ten sam zamek trzeci raz... w ciągu trzech tygodni... jutro ide doklejać

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 19:34   #2744
wesola84
Rozeznanie

Dziękuję za te wszystkie miłe słowa! Aż się zaczerwieniłam
Pamiętam jak tego typu zdjęcia mnie pokrzepiały i dawały nadzieję, choć przyznam, że takiego efektu nie spodziewałam się
Sawana25 ja o aparacie marzyłam od bardzo dawna, ale dopiero 2 lata temu mogłam sobie na niego pozwolić. Lekarz wyprostował mi moje kiełki i dlatego tak teraz wyglądają Sama jestem w szoku, że mam taki kształt zębów, zwłaszcza jak patrzę na dolne zęby sprzed leczenia Jedyne co, to lekarz po zdjęciu aparatu dobudował mi górne dwójki kompozytem (chyba tak to się nazywa) i kawalątek jedynki, bo po koniec leczenia trochę się ukruszyła.
Hihi tak jak mówisz - teraz mogę wychodzić za mąż - pełną gębą
Biedronka91 Twoje ząbki też na pewno będą śliczne po leczeniu

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 19:45   #2745
Ines3037200
Rozeznanie

Cytat:
Hej dziewczyny!
mi się ciągle odklejały zamki z 33 i 42, ale wymieniliśmy na nowe i się trzymają elegancko

wczoraj dostałam stalowy drut na górę i jeszcze tego nie było, żebym w nocy się kilkanaście razy budziła z bólu ale jeszcze w tym roku aparat ściągamy
Ines3037200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 21:10   #2746
juva
Raczkowanie

Witam wszystkich! Czytam te wątki o aparatach od dłuższego czasu, ale zapragnęłam w końcu socjalizacji i wsparcia
2.07 idę się dać "zadrutować", a że sesja się skończyła i większych problemów nie mam to włączył mi się lekki stresior.
Najbardziej martwi mnie fakt, że na górę na pół roku wstępnie dostanę hyrax i to, że retencja górnego łuku będzie najprawdopodobniej dożywotnia w postaci aparatu ruchomego. Zastanawiam się czy nie dałoby się tego załatwić retainerem? Miał ktoś podobną sytuację? Wiem, że najlepiej pogadać z orto, ale ja muszę już już
Co mnie jeszcze martwi to fakt, że mam potężne diastemy i niewykształcone dwójki górne w związku z czym przez dwa lata będę chodziła jak królica ze ściągniętymi jedynkami i miejscami na implanty. To chyba będzie najgorsze Nie wie ktoś czy jest jakaś możliwość tymczasowych protez choćby? Wiem wiem, powinnam zapytać mojej orto, ale szukam pomysłów i ewentualnych punktów zaczepienia do rozmowy z nią.

Pozdrawiam wszystkich zadrutowanych i gratuluję oddrutowanym sukcesu!
juva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 21:46   #2747
Anecka
Zakorzenienie

Hejka, w koncu udalo mi sie wstawic fote, bo ciagle korzystalam z neta w komorce i sie nie dalo

jUZ jest lepiej, nie zagryzam w sumie dolu, 12 czerwca zakaldalam dol i nie widze jeszcze postepow gdzie przy gornym widzialam po 1,5tyg
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 12czerw.jpg (43,2 KB, 105 załadowań)

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 23:23   #2748
iamcookie
Rozeznanie

Hej dzisiaj byłam na pierwszej konsultacji u ortodonty. Przed tą wizytą uważałam, że mam całkiem małą wadę- górną jedynkę mam wysuniętą trochę do tyłu, przez co dwójka i jedynka obok nieznacznie na nią nachodzą. Reszta zębów jest "w linii" W duchu myslałam nawet, że obejdzie się bez metalowego a wystarczy ruchomy. Orto zaskoczyła mnie tym, że może założyć tylko metal i podkreśliła, że MINIMUM na 2 lata. I teraz mam dylemat, czy iść jeszcze do kogoś innego, czy jednak zostać u tej pani, bo mam niestety głupie wrażenie, że wydłużyła czas leczenia dla większej kasy. Wielu moich znajomych, mających bardzo krzywe zęby i dużo większą wadę ode mnie nosiły lub mają plan leczenia także na 2 lata lub krócej a może trochę przesadzam i powinnam się decydować?

aparatka

31.01.2013 - góra

Edytowane przez iamcookie
Czas edycji: 2012-06-27 o 23:25
iamcookie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 23:35   #2749
biedronka91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iamcookie Pokaż wiadomość
Hej dzisiaj byłam na pierwszej konsultacji u ortodonty. Przed tą wizytą uważałam, że mam całkiem małą wadę- górną jedynkę mam wysuniętą trochę do tyłu, przez co dwójka i jedynka obok nieznacznie na nią nachodzą. Reszta zębów jest "w linii" W duchu myslałam nawet, że obejdzie się bez metalowego a wystarczy ruchomy. Orto zaskoczyła mnie tym, że może założyć tylko metal i podkreśliła, że MINIMUM na 2 lata. I teraz mam dylemat, czy iść jeszcze do kogoś innego, czy jednak zostać u tej pani, bo mam niestety głupie wrażenie, że wydłużyła czas leczenia dla większej kasy. Wielu moich znajomych, mających bardzo krzywe zęby i dużo większą wadę ode mnie nosiły lub mają plan leczenia także na 2 lata lub krócej a może trochę przesadzam i powinnam się decydować?
Możesz to skonsultować z innym ortodontom, moim zdaniem to dosyć długo, ja mam też małą wadę i orto stwierdziła, że czas leczenia zakłada na 1,5-2 lata (max) ale wszystko zależy od ruchu zębów.
Stary 2012-06-27, 23:54   #2750
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
od kilku dni strasznie mnie boli cała żuchwa, szczęka, nawet skroń - cała lewa strona twarzy. Mięśnie są cały czas mocno napięte i nie mogę za bardzo ich rozluźnić - nie wiem czy to jakiś przykurcz mi się zrobił czy jaka cholera. Ktoś miał kiedyś coś takiego?
Może masz wyciągi zmienione na jakieś mocniejsze?

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 00:00   #2751
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
Jakby tego było mało to od kilku dni strasznie mnie boli cała żuchwa, szczęka, nawet skroń - cała lewa strona twarzy. Mięśnie są cały czas mocno napięte i nie mogę za bardzo ich rozluźnić - nie wiem czy to jakiś przykurcz mi się zrobił czy jaka cholera. Ktoś miał kiedyś coś takiego?
Moja orto mówiła, że mogę coś takiego mieć od wyciągów i mam wtedy przestać nosić, nie wiem czy u Ciebie to to samo

książki
Stary 2012-06-28, 07:28   #2752
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
Hej kochane
Wczoraj zakończyłam swą przygodę ze złomkiem. Poniżej załączam zdjęcia sprzed leczenia i po jego zakończeniu. Ja jestem mega zadowolona! Nie oczekiwałam takiego efektu Poza tym, jeśli ktoś poszukuje solidnego gabinetu na Dolnym Śląsku, to mogę polecić doktora, który leczył moje zębiszcza Aaaa... miałam dobudowywane obie górne dwójki.
Co prawda pomiędzy górnymi jedynkami mam szparkę (tylko przy dziąśle), bo miałam trochę kamienia, no i taki jest kształt moich "łopat" Ja osobiście jestem szczęśliwa i dałabym się ponownie zadrutować - BYŁO WARTO!
woooowww super efekt tylko teraz nie zaniedbaj sobie retencji, jaką metodę wybrał twój orto??
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 10:21   #2753
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
Może masz wyciągi zmienione na jakieś mocniejsze?
Wyciągi noszę około półtorej miesiąca na noc, ale cały czas o tej samej sile.

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Moja orto mówiła, że mogę coś takiego mieć od wyciągów i mam wtedy przestać nosić, nie wiem czy u Ciebie to to samo
Właśnie zastawiałam się czy to od wyciągów, ale gdy mam nałożone wyciągi ból się nie nasila, a mam nawet wrażenie że jest mniejszy i żuchwa jest bardziej rozluźniona. Teraz podejrzewam, że to chyba od bólu zęba jednak. Bo z dnia na dzień ząb boli mnie coraz bardziej. Coś tam się ukruszyło, prawdopodobnie plomba. Dzisiaj idę do orto - miała to być wizyta kontrolna, ale powiem, że boli mnie ten ząb i mam nadzieje, że zdejmie mi pierścień, żebym mogła jutro iść do stomatologa, żeby coś z tym zębem mi zrobił. To co się ukruszyło to akurat między piątką i szóstką więc pewnie bez ściągnięcia pierścienia dentysta nic nie będzie w stanie zrobić. Ja przez te zęby chyba się kiedyś wykończę
Stary 2012-06-28, 13:59   #2754
elduce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
Hej kochane
Wczoraj zakończyłam swą przygodę ze złomkiem. Poniżej załączam zdjęcia sprzed leczenia i po jego zakończeniu. Ja jestem mega zadowolona! Nie oczekiwałam takiego efektu Poza tym, jeśli ktoś poszukuje solidnego gabinetu na Dolnym Śląsku, to mogę polecić doktora, który leczył moje zębiszcza Aaaa... miałam dobudowywane obie górne dwójki.
Co prawda pomiędzy górnymi jedynkami mam szparkę (tylko przy dziąśle), bo miałam trochę kamienia, no i taki jest kształt moich "łopat" Ja osobiście jestem szczęśliwa i dałabym się ponownie zadrutować - BYŁO WARTO!
rewelacja!
Stary 2012-06-28, 14:20   #2755
Anecka
Zakorzenienie

Wow wesola NIEZIEMSKA zmiana! Widze ze mialas nieszczesny dziaslowy usmiech, jakimi metodami orto sie go pozbyl? Bo ja mam bardzo podobnie a mi mowil ze tylko mozna delikatnie zredukowac a to jest moja najwieksza zmora nacinalas dziasla? Ja poki co mam wyciagna gorze.. Przeciez jak cofnie mi zeby to to nic nie da to chyba trzeba by bylo podniesc cala szczeke hehehe

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 18:03   #2756
paulinunia
Zakorzenienie

jeju ostatnio naczytałam się że Wam szczęka strzela - i nie mogłam sobie tego wyobrazić - a przed chwilą tak mi hukło :O

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 18:33   #2757
iamcookie
Rozeznanie

Dziewczyny, orto zaleciła mi ekstrakcję 4 ósemek, podobno mają bardzo mało miejsca żeby w pełni wyjść i tłoczą zęby, a dodatkowo pchają się na kości. I mam takie głupie pytanie, czy nieprawidłowo wrzynające się ósemki mogą jakoś wpłynąć na kształt twarzy? Przyznam, że sama pare(naście) miesięcy wstecz zauważyłam, że trochę zmienia mi się twarz, ale nie wiem czy przypisywać to tym rosnącym ósemkom czy po prostu zmieniają mi się rysy i zęby nie mają nic do tego.

aparatka

31.01.2013 - góra

iamcookie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 18:46   #2758
Irish184
Rozeznanie

Ja jestem już po wizycie. Powiedziałam orto, że boli mnie ząb - piątka lub szóstka - i że coś tam mi się ukruszyło. A ona powiedziała, że nic tam nie widzi i że może jakieś jedzenie się pod dziąsło dostało i dlatego mnie boli. Ale nie dałam się zbyć i poprosiłam, żeby mimo wszystko zdjęła mi pierścień, bo na jutro umówiłam się do dentysty, żeby dokładnie sprawdził co tam się dzieje. Pierścień został zdjęty. Swoją drogą nic przyjemnego to nie było. Przyszłam do domu i odleciała mi plomba na piątce zajmująca 1/4 zęba. Wcześniej widocznie już była poluzowana, trochę się ukruszyła i dlatego ząb mnie bolał. Jutro dentysta założy mi nową plombę, a bez pierścienia pochodzę sobie do następnej wizyty czyli 2 miesiące. Ciekawe czy znów założą mi separator przed ponownym założeniem pierścienia.
Stary 2012-06-28, 19:31   #2759
Madziarka.n
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinunia Pokaż wiadomość
jeju ostatnio naczytałam się że Wam szczęka strzela - i nie mogłam sobie tego wyobrazić - a przed chwilą tak mi hukło :O
mi przy ziewaniu strzela, ale i tak jakoś mniej niż kiedyś

Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 19:34   #2760
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziarka.n Pokaż wiadomość
mi przy ziewaniu strzela, ale i tak jakoś mniej niż kiedyś
Ja to się w ogóle boję szeroko ziewać

książki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości