Nasze Codzienne Jadłospisy [posty chorobowe, wątek zbiorczy]" cz. II - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-27, 15:51   #1261
nikol12
Rozeznanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy [posty chorobowe, wątek zbiorczy]" cz. II

Zabiję tą Małpę , która siedzi w mojej głowie i karze mi nie jeść !
U :
śniadanie : 50g pł.owsianych, jogurt nat. Tola- 250g, mała kostka gorzkiej czeko,kawa z mlekiem
II śniadanie : 2 kromki razowca z pl. chudej szynki,pomidorem,ogórkiem , jabłko
Obiad : duuużo młodych ziemniaków z koperkiem, mizeria, cały pomidor, i podjedzone 2pl. szynki tej co w II
Po : pasek gorzkiej czeko, kubek cappucino ( mocnego oczywiście , bo nie lubię jak jest tylko odrobina proszku i woda )
Podwieczorek : serek homo 0%, gruszka
Kolacja : 100g chudego twarogu,ogórek, kubek zupy pomidorowej z ryżem
Ruch= spacer z psem ok. 30min, parę dywanówek, z 30min hula hop, 15 min joggingu - jak będzie mi się chciało
Stary 2012-06-27, 17:46   #1262
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
U :
śniadanie : 50g pł.owsianych, jogurt nat. Tola- 250g, mała kostka gorzkiej czeko,kawa z mlekiem
Obiad : duuużo młodych ziemniaków z koperkiem, mizeria, cały pomidor, i podjedzone 2pl. szynki tej co w II
Po : pasek gorzkiej czeko, kubek cappucino ( mocnego oczywiście , bo nie lubię jak jest tylko odrobina proszku i woda )
Ruch= spacer z psem ok. 30min, parę dywanówek, z 30min hula hop, 15 min joggingu - jak będzie mi się chciało
śniadanie małe , drugie ujdzie, na obiad to w sumie nie było obiadu bo ziemniaki i inne warzywa to nie obiad, podwieczorek nadałby się na deser ewentualnie, albo na dodatek do śniadania, kolacja też mała wiesz prawda?
lepiej żeby Ci się nie chciało ćwiczyć, a zachciało zjeść więcej bo dzień się jeszcze nie skończył i masz szansę co nieco naprawić

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-27, 18:39   #1263
aguseq
Raczkowanie

Moje dzisiejsze P przy planie dnia, który w szwach pękał (właśnie, poza wizytą u fryzjera, usiadłam dzisiaj pierwszy raz) :

ś : owsianka budyniowa (na 4 łyżkach płatków i 2 otrąb - płatki wzięłam z Nesvity, tylko przez sitko przesiałam cukier, więc było nieco suszonych jabłek, śliwek i innych - fajnie to wyszło : ) ), na 1/3 szkl mleka, z połową melona, nektarynką i kilkoma truskawkami, kawa z mlekiem
II śn : muffinka kupiona w ulubionej kawiarni, ich własny wypiek ^^
o : makaron z połową serka wiejskiego lekkiego (musiałam podzielić jakoś między siebie i brata), z cukrem waniliowym, na deser garść suszonych owocków
p : dwie gałki (ok. 80 ml chyba ) lodów bardzo bakaliowych, inka z mlekiem

na kolację może bułka zapieczona w tosterze ? na pewno pieczywo, bo mnie ciągnie : ) i, tradycyjnie, rozpustna garść mojej mieszanki płatków z jogurtem, czy to smakowym, czy naturalnym (na co bd smak).

pozytywne jest to, że dzisiaj nie odnotowałam żadnych lęków i niepokojów. gdzieś wewnętrznie zaczynam godzić się z tym, że przybieram na wadze i jak dużo jeszcze przede mną. a wo lodówce wciąż nietknięte nutridrinki
aguseq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-27, 20:26   #1264
marma53
Raczkowanie

Mój dzisiejszy:
Ś: bułka żytnia z pastą tuńczykową i masłem
kromka just fit z biedronki z pastą tuńczykową
kawa z mlekiem
IIŚ: kromka chleba fińskiego, 200 g serka wiejskiego, kawa z mlekiem
Prz: bułka fińska z sałatą i masłem
O: ciastko francuskie z budyniem i owocami, kawa z mlekiem
K: racuchy serowe (kostka twarogu półtłustego, garść otrąb, 2 jajka, łyżka mąki pszennej) smażone na oliwie z oliwek, 15 truskawek, szczypta cukru pudru.

Ale mnie coś dziś na słodkie trzymało i na pieczywo z masłem... tak mam co miesiąc jak ma przyjść okres i to nawet jak nie przychodzi..

Byłam odebrać wyniki morfologii. Mam sporo obniżoną od minimalnej wartość białych krwinek, hemoglobinę na styk, hematokryt zaniżony, i podwyższone PDW...
marma53 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-27, 22:13   #1265
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marma53 Pokaż wiadomość
Byłam odebrać wyniki morfologii. Mam sporo obniżoną od minimalnej wartość białych krwinek, hemoglobinę na styk, hematokryt zaniżony, i podwyższone PDW...
byłaś z nimi na kontroli u lekarza rodzinnego? moim zdaniem z takimi wynikami powinnaś teraz leżeć w szpitalu.
Stary 2012-06-27, 22:34   #1266
marma53
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
byłaś z nimi na kontroli u lekarza rodzinnego? moim zdaniem z takimi wynikami powinnaś teraz leżeć w szpitalu.
Jeszcze nie, jutro rano jak tylko wstanę to jadę usłyszeć, co ma mi do powiedzenia..
marma53 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 00:00   #1267
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
U :
To jak Ci przyjdzie do głowy negowanie pójścia do szpitala to cofnij się do tego posta.
Daj znać jak z niego wyjdziesz i rezultaty leczenia.
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 10:13   #1268
gosinek13
Raczkowanie

Wczorajsze:

I budyniowa owsianka(5łych owsianych,2łychy otręb pszennych,mleko,cukier) z bananem i masłem orzechowym, herbata z miodem i cytryną

II(na mieście) duża prostokątna grahamka z 2plastrami goudy i 2 plastrami szynki,pomidorem, 300 ml kubusia brzoskwinia-jabłko-banan

III filet z kurczaka smażony w otrębowej panierce,6 ziemniaczków,fasolka, sałatka z warzyw,sok

potem podjedzone owoce: brzoskwinia,truskawki,cze reśnie

IV duża prostokątna grahamka, obie połówki z serkiem śmietankowym,szynką i pomidorem ,150g domowego twarożku z piątnicy z warzywami,herbata z miodem i cytryną x2
Stary 2012-06-28, 12:43   #1269
martabeata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosinek13 Pokaż wiadomość
Wczorajsze:

I budyniowa owsianka(5łych owsianych,2łychy otręb pszennych,mleko,cukier) z bananem i masłem orzechowym, herbata z miodem i cytryną

II(na mieście) duża prostokątna grahamka z 2plastrami goudy i 2 plastrami szynki,pomidorem, 300 ml kubusia brzoskwinia-jabłko-banan

III filet z kurczaka smażony w otrębowej panierce,6 ziemniaczków,fasolka, sałatka z warzyw,sok

potem podjedzone owoce: brzoskwinia,truskawki,cze reśnie

IV duża prostokątna grahamka, obie połówki z serkiem śmietankowym,szynką i pomidorem ,150g domowego twarożku z piątnicy z warzywami,herbata z miodem i cytryną x2
Byłam na Twoim blogu Twoje jedzonko bardzo ładnie wygląda, fajnie wszystko układasz, choć ja bym nie dała rady, bo zanim sobie nałoże to zdążę 1/3 zjeść
Ale mam jedno pytanie. przedwczoraj tj 26.06 masz tam zdjęcie placuszków, a w jadłospisie się nie pojawiły , robiłaś dla kogoś?

i powtórzę swój post bo nie uzyskałam żadnego odzewu

Cytat:
Napisane przez martabeata Pokaż wiadomość
Laski mam pytanie i wiem, że mnie za nie zabijecie, ale od tygodnia ta menda siedzi mi w głowie i nie ustępuję
Po dużym spadku wagi - największym jaki kiedykolwiek miałam bo do BMI < 15, to po wyjściu ze szpitala w którym przeszłam cały program... udałam się do dietetyka. Pani napisała mi dietkę i jestem na niej ponad 5 tygodni. Jeszcze z 1,5tyg temu było wszystko ok, anoreksja ustępowała, bo jadłam, przybierałam na wadze, cała potrzeba bycia chudą ustąpiła gdy nagle wróciła B.... Standardowych napadów nie mam, nie obżeram się niezliczoną ilością żarcia. Wygląda to tak, że non stop chce jeść, gdy już jest posiłek potrafię się na niego dosłownie rzucić... Wiem czym to jest spowodowane i tak dalej, ale nie o to mi chodzi. Gdy już zjem czuje się peeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeełna.... A minęło już 5 tygodni.... i przecież jeszcze niedawno jakoś sobie z tym radziłam.

Ja wiem, że Wy też tak macie. Pytanie brzmi, jak długo to trwa?? Nie chodzi mi o regulacje wizyt w toalecie, wzdęcia, zaparcia, tylko o to uczucie pełności. Nie daje sobie z nim rady, bo pełna jestem już po śniadaniu, którym jest 50g (5 łyżek) płatków owsianych lub ryżowych na niecałej szklance mleka... Wy wciskacie tu jeszcze jakieś owoce, np jabłko, no ja bym pękła, nie dałabym rady. Dodam że jestem okropnie drobna. Mam niby te 18 lat a mój wzrost to 153cm...

Dodam jeszcze, że zaczęło się to jak na terapii zaczynałam z moją psycholog jakieś trudne tematy... Mam sesje 2 razy w tygodniu, czy to możliwe że to za często?? Chciałam tak często żeby 'przyspieszyć' zdrowienie, ale z czasem zauważyłam, że po sesji nie mam nawet czasu żeby sobie wszystko przemyśleć, bo już mam kolejną i dochodzą nowe wiadomości.... chyba się za dużo tego zrobiło. Proszę powiedzcie coś, bo zwariuje. Czuje, że się cofam. Od szpitala nie wymiotowałam, aż do tej pory...
martabeata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 13:40   #1270
N_tt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez N_tt Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!
po długiej przerwie od wizażu (nauka,nauka...) i zdanej sesji! z suuuuper wynikami! (jaka jestem szczęśliwa! jejku ) wracam do Was...

od tamtego czasu stoję baardzo w miejscu i teraz, gdy już jestem po wszystkim (dziś był ostatni egzamin) biorę się za siebie.
daje sobie tydzień, jeśli w tydzień nic nie przytyję, idę dobrowolnie do szpitala.
Dlatego zmiana musi być całkowita, bo już powoli serce mi wysiada chyba, mam ciśnienie 77/48...
źle się czuję, jest mi słabo, mam drgawki itd. ogólnie nieciekawie.. strasznie się boję..
od 2 dni to ledwo chodzę
i znowu wróciła nerwica lękowa, z podwójną siłą..

także mam nadzieję, że mnie z powrotem przyjmiecie..
Co u Was?

3 miechy wakacji, jaka radość

podbijam...
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 15:13   #1271
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
hej dziewczyny!
po długiej przerwie od wizażu (nauka,nauka...) i zdanej sesji! z suuuuper wynikami! (jaka jestem szczęśliwa! jejku ) wracam do Was...

od tamtego czasu stoję baardzo w miejscu i teraz, gdy już jestem po wszystkim (dziś był ostatni egzamin) biorę się za siebie.
daje sobie tydzień, jeśli w tydzień nic nie przytyję, idę dobrowolnie do szpitala.
Dlatego zmiana musi być całkowita, bo już powoli serce mi wysiada chyba, mam ciśnienie 77/48...
źle się czuję, jest mi słabo, mam drgawki itd. ogólnie nieciekawie.. strasznie się boję..
od 2 dni to ledwo chodzę
i znowu wróciła nerwica lękowa, z podwójną siłą..

także mam nadzieję, że mnie z powrotem przyjmiecie..
Co u Was?

3 miechy wakacji, jaka radość

Wybacz ale moim zdaniem szpiital to dobry pomysł. pamietam Twoje jadło ze szpitala było o niebo lepsze niz późniejsze. jadłas na luzie to co chciałaś, było różnorodnie a nie monotonnie i nudno jak potem

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

gosinek nie zauwazyłam ze masz bloga

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 16:43   #1272
N_tt
Raczkowanie

od dzisiaj zmieniam swoje żywienie i szpital raczej nie będzie potrzebny
Stary 2012-06-28, 17:21   #1273
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
fajnie, gdybyś zamiast bezsensownie gadała zaczęła te zmiany wcielać w życie. nikomu tu nie musisz nic udowadniać.
Stary 2012-06-28, 17:38   #1274
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
ooo..moja ulubiona kilkuletnia śpiewka..
Stary 2012-06-28, 18:02   #1275
gosinek13
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martabeata Pokaż wiadomość
Byłam na Twoim blogu Twoje jedzonko bardzo ładnie wygląda, fajnie wszystko układasz, choć ja bym nie dała rady, bo zanim sobie nałoże to zdążę 1/3 zjeść
Ale mam jedno pytanie. przedwczoraj tj 26.06 masz tam zdjęcie placuszków, a w jadłospisie się nie pojawiły , robiłaś dla kogoś?

i powtórzę swój post bo nie uzyskałam żadnego odzewu
Wtedy jak robiłam placuszki (26.06) nie wstawiałam jadłospisu z tego dnia. Placuszki zjadłam i były wyśmienite : )

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Wybacz ale moim zdaniem szpiital to dobry pomysł. pamietam Twoje jadło ze szpitala było o niebo lepsze niz późniejsze. jadłas na luzie to co chciałaś, było różnorodnie a nie monotonnie i nudno jak potem

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

gosinek nie zauwazyłam ze masz bloga
Blog mi pomaga Dzięki niemu urozmaicam jedzenie I przeglądając blogi innych dziewczyn widze ,że tak jedzą normalni ludzie i robie to samo Ostatnio wszystko idzie w miare ok. Przełamałam się do słodkiego,masła orzechowego,jem w szkole.Jest nieźle

Edytowane przez gosinek13
Czas edycji: 2012-06-28 o 18:42
gosinek13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 18:14   #1276
N_tt
Raczkowanie

Śn.: bułka ciemna z ziarnami z masłem, 2 jaja na miękko, pomidor z solą, rzodkiewka, ketchup + herbata zwykła z miodem
2śn.: jogurt naturalny z wkrojonym bananem i łyżeczką masła orzechowego
Ob.: talerz rosołu z marchewką z gotowaną pałką kurczaka i makaronem pełnoziarnistym
Podw.: koktajl (z jogurtu naturalnego i dużo truskawek), pasek czekolady gorzkiej
Kol. (będzie): bułka grahamka z masłem, polędwicą miodową (kilka plastrów), serem żółtym, pomidorem, sałatą + twarożek domowy 150 g i herbata z cytryną i miodem.

Edytowane przez N_tt
Czas edycji: 2012-06-28 o 18:15
Stary 2012-06-28, 18:34   #1277
blax5
Zadomowienie

Czy BMI 16 z kawałkiem może spowodować podwyższenie cholesterolu? Po dojściu do prawidłowej wagi poziom sam powinien się unormować ( w jakim czasie? ) czy trzeba 'mu pomóc'?

Nie wiedziałam gdzie się spytać, może tutaj ktoś mi pomoże.
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 18:40   #1278
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Czy BMI 16 z kawałkiem może spowodować podwyższenie cholesterolu? Po dojściu do prawidłowej wagi poziom sam powinien się unormować ( w jakim czasie? ) czy trzeba 'mu pomóc'?

zły cholesterol możesz mieć przy każdym BMI. nie wystarczy dojście do danej wagi, ważna jest dobra dieta. z tego, co pamiętam, to jedną z przyczyn podw. cholesterolu jest głodzenie się itp. - ale nie napiszę tu wyjaśnienia, bo nie pamiętam. w każdym razie bardzo dużo osób z ED ma problemy z cholesterolem i sprawami wątrobowymi. poczytaj o diecie na cholesterol
Stary 2012-06-28, 18:41   #1279
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:

a masz podwyzszony dobry czy zly?
ja mialam przekroczony sporo ponad 300 ale dobry
Stary 2012-06-28, 18:46   #1280
aguseq
Raczkowanie

Cytat:

Jeśli tylko wracając do zdrowej wagi nie będziesz za wszelką cenę unikać tłuszczów, to wszystko wróci do normy.
Z cholesterolem to jest tak, że można go przyjmować "z zewnątrz" i organizm produkuje go sam. Jeśli więc maleje stężenie tego pierwszego (bo ograniczasz wszystko, co zawiera choćby gram tłuszczu), organizm ze wzmożoną siłą produkuje swój własny (jeśli się nie mylę głównie zżerając komórki nerwowe). Złe proporcje między "dobrym" i "złym" cholesterolem to właśnie wynik źle zbilansowanej diety.

Wprowadź jaja, tłuste ryby, oliwę z oliwek. Jak najwięcej NNKT. Wszystko się unormuje.
aguseq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 19:33   #1281
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
a masz podwyzszony dobry czy zly?
ja mialam przekroczony sporo ponad 300 ale dobry
Tego nie wiem. Na razie tylko odebrałam wyniki, na konsultację dopiero będę szła. Może wtedy lekarz zaleci zrobić jeszcze raz i tym razem to uwzględnić. Ale nawet jeśli to ten 'dobry' przewyższa normę, to też trzeba go jakoś obniżyć, czy nie?

Cytat:
zły cholesterol możesz mieć przy każdym BMI. nie wystarczy dojście do danej wagi, ważna jest dobra dieta. z tego, co pamiętam, to jedną z przyczyn podw. cholesterolu jest głodzenie się itp. - ale nie napiszę tu wyjaśnienia, bo nie pamiętam. w każdym razie bardzo dużo osób z ED ma problemy z cholesterolem i sprawami wątrobowymi. poczytaj o diecie na cholesterol
Cytat:
Napisane przez aguseq Pokaż wiadomość
Jeśli tylko wracając do zdrowej wagi nie będziesz za wszelką cenę unikać tłuszczów, to wszystko wróci do normy.
Z cholesterolem to jest tak, że można go przyjmować "z zewnątrz" i organizm produkuje go sam. Jeśli więc maleje stężenie tego pierwszego (bo ograniczasz wszystko, co zawiera choćby gram tłuszczu), organizm ze wzmożoną siłą produkuje swój własny (jeśli się nie mylę głównie zżerając komórki nerwowe). Złe proporcje między "dobrym" i "złym" cholesterolem to właśnie wynik źle zbilansowanej diety.

Wprowadź jaja, tłuste ryby, oliwę z oliwek. Jak najwięcej NNKT. Wszystko się unormuje.
No właśnie nie unikałam tłuszczy, jajek jadłam ostatnio dużo (może właśnie za dużo..), NNKT staram się pilnować. No i nie wiem, czy to , że ich nie pilnowałam tak się odbiło na wynikach czy to jeszcze powiązanie z starym sposobem odżywiania się (chociaż głodzić się nie głodziłam nigdy, jedynie ograniczałam)...
Stary 2012-06-28, 19:41   #1282
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
A który raz już to sobie obiecujesz ? I jakoś nie wierze w to ze jak nie dasz sobie rady to dobrowolnie pójdziesz do szpitala

Cytat:
Wtedy jak robiłam placuszki (26.06) nie wstawiałam jadłospisu z tego dnia. Placuszki zjadłam i były wyśmienite : )

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Blog mi pomaga Dzięki niemu urozmaicam jedzenie I przeglądając blogi innych dziewczyn widze ,że tak jedzą normalni ludzie i robie to samo Ostatnio wszystko idzie w miare ok. Przełamałam się do słodkiego,masła orzechowego,jem w szkole.Jest nieźle
Oby tak dalej

Cytat:
Śn.: bułka ciemna z ziarnami z masłem, 2 jaja na miękko, pomidor z solą, rzodkiewka, ketchup + herbata zwykła z miodem
2śn.: jogurt naturalny z wkrojonym bananem i łyżeczką masła orzechowego
Ob.: talerz rosołu z marchewką z gotowaną pałką kurczaka i makaronem pełnoziarnistym
Podw.: koktajl (z jogurtu naturalnego i dużo truskawek), pasek czekolady gorzkiej
Kol. (będzie): bułka grahamka z masłem, polędwicą miodową (kilka plastrów), serem żółtym, pomidorem, sałatą + twarożek domowy 150 g i herbata z cytryną i miodem.
No na tym to na pewno nie przytyjesz

Kurczę a ja od poniedziałku zajadam się chlebem tostowym. Już jem 3 bochenek tak mi posmakował. Skład ma ok. nie ma tam żadnych polepszaczy, więc chyba można jeść. Lepszy taki chleb niż ten kit, który osttanio widuje w sklepach. Nie dosć ze kit to jeszcze jakieś włosy w nim zapieczone.... No ale w poniedziałek będe musiala wybrać się na poszukiwania jakiegoś dobrego chleba bo nie można non stop jeśc tego tostowego

Stary 2012-06-28, 19:52   #1283
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
jajek jadłam ostatnio dużo (może właśnie za dużo..)
ile mniej więcej?

Cytat:
NNKT staram się pilnować
jw, opisz ile i czego.

Cytat:
No i nie wiem, czy to , że ich nie pilnowałam tak się odbiło na wynikach czy to jeszcze powiązanie z starym sposobem odżywiania się (chociaż głodzić się nie głodziłam nigdy, jedynie ograniczałam)...
a od kiedy się nie ograniczasz i kiedy zmieniłaś dietę?
Stary 2012-06-28, 20:08   #1284
blax5
Zadomowienie

Cytat:
ile mniej więcej?

jw, opisz ile i czego.

a od kiedy się nie ograniczasz i kiedy zmieniłaś dietę?
Hmm.. Zawsze 10 tygodniowo spokojnie znikało, ale wiadomo, że do ciast też lądowało, czasem jeszcze ktoś podbierał. Myślę, że gdzieś tak średnio 6/tydzień. Wiadomo, raz mniej, raz więcej.

Codziennie chociaż garść orzechów/migdałów/pestek itp. No i staram się, żeby od czasu do czasu była ryba na obiad, ale to już zależy od mamy, choć nie mam co narzekać pod tym względem.

Nie pamiętam . Około rok temu.

Dzięki za zainteresowanie
Stary 2012-06-28, 20:37   #1285
gosinek13
Raczkowanie

Ervisha kupiłam dzisiaj wędzonego łososia i jutro wypróbuje go z jajem i pomidorem

Hmm.. Czy któraś z was przy ED ma/miała podwyższoną bilirubinę ?
Stary 2012-06-28, 20:47   #1286
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ervisha kupiłam dzisiaj wędzonego łososia i jutro wypróbuje go z jajem i pomidorem

Hmm.. Czy któraś z was przy ED ma/miała podwyższoną bilirubinę ?
Ale koniecznie do tego twarozek/ serek śmietankowy i jakieś warzywko Na moim blogu znajdziesz przepis ;D

Stary 2012-06-28, 21:54   #1287
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Hmm.. Zawsze 10 tygodniowo spokojnie znikało, ale wiadomo, że do ciast też lądowało, czasem jeszcze ktoś podbierał. Myślę, że gdzieś tak średnio 6/tydzień. Wiadomo, raz mniej, raz więcej.

Codziennie chociaż garść orzechów/migdałów/pestek itp. No i staram się, żeby od czasu do czasu była ryba na obiad, ale to już zależy od mamy, choć nie mam co narzekać pod tym względem.

Nie pamiętam . Około rok temu.

Dzięki za zainteresowanie
to nie jest dużo dla młodej osoby myślę, że te jajka na pewno nie mają wpływu na Twój cholesterol. masz jeszcze sporą niedowagę, prawda?
ewentualnie mogłabyś spożywać samo białko z jaja, bo najwięcej niezdrowego cholesterolu jest w żółtku, ale poczekałabym z tym. ten poziom może się normować baardzo długo, dopóki organizm nie odnowi wszystkiego, dopóki nie poczuje, że "czasy głodowe" zniknęły, dopóki się wszystko unormuje, uspokoi.
orzechy i ryby są jak najbardziej ok, jeśli masz możliwość, to chudą rybę można spożywać nawet codziennie orzechy oczywiście też, nawet więcej niż garść.
po prostu uważaj na słodycze, puste węgle, masło: wybieraj to prawdziwe, masło extra, 80%, żadne margaryny i masła 'light'. nawet, jeśli jesteś na P, to jest to wskazane. i przy okazji wychodzi trochę zdrowiej

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Ale koniecznie do tego twarozek/ serek śmietankowy i jakieś warzywko Na moim blogu znajdziesz przepis ;D
dokładnie, jeśli łosoś to najlepszy na świeżej bułeczce ze słonecznikiem, twarożkiem i szczypiorkiem
Stary 2012-06-28, 22:02   #1288
Winky
Zadomowienie

Cytat:
ewentualnie mogłabyś spożywać samo białko z jaja, bo najwięcej niezdrowego cholesterolu jest w żółtku,
Z tego co czytałam, to w żółtku jest dobry cholesterol
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-28, 22:15   #1289
blax5
Zadomowienie

Cytat:
to nie jest dużo dla młodej osoby myślę, że te jajka na pewno nie mają wpływu na Twój cholesterol. masz jeszcze sporą niedowagę, prawda?
ewentualnie mogłabyś spożywać samo białko z jaja, bo najwięcej niezdrowego cholesterolu jest w żółtku, ale poczekałabym z tym. ten poziom może się normować baardzo długo, dopóki organizm nie odnowi wszystkiego, dopóki nie poczuje, że "czasy głodowe" zniknęły, dopóki się wszystko unormuje, uspokoi.
orzechy i ryby są jak najbardziej ok, jeśli masz możliwość, to chudą rybę można spożywać nawet codziennie orzechy oczywiście też, nawet więcej niż garść.
po prostu uważaj na słodycze, puste węgle, masło: wybieraj to prawdziwe, masło extra, 80%, żadne margaryny i masła 'light'. nawet, jeśli jesteś na P, to jest to wskazane. i przy okazji wychodzi trochę zdrowiej
Nie, jestem niska i nie potrzebowałam długiego czasu, żeby nadrobić stracone kilogramy. Poszło szybko i już długo utrzymuję wagę w okolicach BMI 20. I właśnie nie wiem czy po roku to jeszcze może mieć jakiś wpływ czy szukać innej przyczyny?
Jak na razie chyba poprostu poczekam jeszcze na wizytę u lekarza .
Stary 2012-06-28, 22:17   #1290
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Winky Pokaż wiadomość
Z tego co czytałam, to w żółtku jest dobry cholesterol
a, to nie wiem. ale chyba i ten, i ten cholesterol w nadmiarze dobry nie jest?

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Cytat:
Nie, jestem niska i nie potrzebowałam długiego czasu, żeby nadrobić stracone kilogramy. Poszło szybko i już długo utrzymuję wagę w okolicach BMI 20. I właśnie nie wiem czy po roku to jeszcze może mieć jakiś wpływ czy szukać innej przyczyny?
Jak na razie chyba poprostu poczekam jeszcze na wizytę u lekarza .

spróbuj zrobić badania na tarczycę - przypomniało mi się, że lekarka mówiła, że to też może mieć na to wpływ - bo też miałam ten problem.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości