![]() |
#301 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Pożyteczne porady domowe
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Rozeznanie
|
A ja poproszę o poradę. Do czarnych bawełnianych leginsów przykleiła mi się guma. Mrożenie nic nie dało, guma trzymała się tak samo mocno. Podziałało przeprasowanie jej przez kartkę gorącym żelazkiem. Niestety został taki wyświecony ślad, taki srebrny jak czasem po prasowaniu na ciemnych rzeczach. Jak to usunąć? To na pewno jest ślad gumy, a nie efekt zbyt ciepłęgo żelazka. Prałam je już dwa razy, używałam mydełka odplamiającego i nic...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A musi to być ta folia akurat? Bo wygodniej byłoby to do woreczka wrzucić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Chyba koniecznie musi być folia aluminiowa (być może chodzi o jakąś reakcję). Niektórzy nawet taki zestaw (sól rozpuszczona w wodzie w garnku, aluminium) podgrzewają na gazie aż brud na srebrze "zniknie")
![]() |
![]() |
#306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (Właśnie sobie uswiadomiłam, że nie mam już nic srebrnego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Może troszkę z innej beczki (
![]() Dziewczyny, koniecznie sprawdzajcie ceny jednostkowe za towar tj. np. za 100g, 1 kg itd. Ot głupi przykład kupowania herbaty. Wczoraj robią zakupy naszła mnie ochota a herbatę. A że wolę jakąś "fikuśną", chciałam Dilmah wiśniową (20 torebek po 1,5g każda ( w sumie 30g), cena 6,69zł). Pech chciał że na półce obok stały inne herbaty, liściaste z dodatkami (wiśnia, żurawina, maliny, wanilia itd) cena 7,99 za ok. 80g. Cena za kilogram tej drugiej herbaty - około 106zł. Cena Dilmah ponad 220! ![]()
Edytowane przez Beczka Soli Czas edycji: 2012-06-28 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
Beczka Soli dokładnie
![]() ![]() A mówiłam Wam już, że plamy po truskawkach na świeżo najlepiej polać wrzątkiem ![]()
![]() |
#309 |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Teraz taka informacja powinna być umieszczona w każdym sklepie, na każdym produkcie - czy to masło, herbata, kawa czy proszek do prania - taki wymóg europejski.
![]() |
![]() |
#310 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 |
przyczajony tygrys
|
Wczoraj chciałam odkamienić pralkę chybra troszkę przesadziłam, bo mi trochę bębna (te gumowe elementy) odbarwiło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
DOMator
|
Ja bym nie nastawiała tak wysokiej temperatury. To dość silna mieszanka, więc moim zdaniem wystarczy max 60 stopni. Niezależnie od tego raz na jakiś czas dobrze jest nastawić jakieś ręczniki czy białą bawełnianą pościel na 95 stopni, ale wówczas dodałabym tylko troszkę sody, żeby zwiększyć właściwości wybielające proszku do prania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 | |
przyczajony tygrys
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
taka wysoka temperatura prania jest dobra kidy ręczniki, ścierki złapia taki nieprzyjemny zapach stęchlizny.
![]() a znacie magiczna gąbkę z Rossmanna ? taka biała - ja chyba nie umiem jej używac, po 1 dniu już jest taka, zużyta ... ![]() ![]() edit: no i już się dowiedziałam do czego ta biała gąbka ![]() to jest do ścierania rysunków i innych zabrudzeń ale ze ściany... sprawdziłam - faktycznie działa ![]()
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2012-07-03 o 11:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Wtajemniczenie
|
ja polecę Wam kilka domowych kosmetyków, szczególnie woda ryżowa mnie zainteresowała, nigdy wcześniej o niej nie slyszałam, jutro sobie zrobie takie cudo
http://forum.styl.fm/domowe-kosmetyk...isy.t97502.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Zadomowienie
|
to i ja coś poradzę. Jeżeli mamy mięso i np nie ma czasu na zrobienie obiadu a nie można go zamrozić bo było już raz odmrażane. Wtedy, żeby nie zmarnowało się, można zanurzyć je w soku z cytryny lub occie jakimkolwiek, a wspaniale się przechowa i zamarynuje aż do następnego dnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Zadomowienie
|
Nasmarować okna wodą z gliceryną (parę kropel na miskę) podobno...
![]() |
#319 |
DOMator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
Zakorzenienie
|
Ja mam gliceryne, jutro wypróbuje
![]() ![]()
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
A słuchajcie, dziewczyny.
Macie może jakiś sposób na wyczyszczenie trudnodostępnych miejsc? Mam tak idiotycznie wymyśloną sokowirówkę, że ma mnóstwo szparek, które są po prostu czarne ![]() Nie wjadę tam niczym, a brzydzę się już jej używać. I tak myślę, że nie wiem, czy ją do pralki wrzucić? Ale się boję, że może zniszczyć bęben. Czy woda z sodą/ octem sama wyżarłaby ten brud? Jak nie znajdę na to sposobu to pójdzie na szrot ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak nie podziała to myślę że tylko myjką ciśnieniową bo sprężonym powietrzem wątpię.. chociaż też być może..
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. ![]() Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Konto usunięte
|
Ludzie, ratunku.
Czym SKUTECZNIE wyczyścić (tak, by nie było zacieków i plam) płytę kuchenną inox? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do pralki nie polecam, pewnie połamało by sie a taki sam efekt uzyskasz mocząc to w wiaderku z detergentami i później płukać np. w wannie pod mocnym prysznicem ![]() powiedz co pomogło ! [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35350066]Ludzie, ratunku. Czym SKUTECZNIE wyczyścić (tak, by nie było zacieków i plam) płytę kuchenną inox?[/QUOTE] Masz na myśli płytę ceramiczną? czy cosinnego? ja mam specjalna skrobaczke do ceramicznej, mleczka też są specjalne, ale czyszczę tymi uniwersalnymi i nie ma problemu ![]()
![]() |
![]() |
#325 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35350066]Ludzie, ratunku.
Czym SKUTECZNIE wyczyścić (tak, by nie było zacieków i plam) płytę kuchenną inox?[/QUOTE] Czyścić normalnie mleczkiem czy czymś tam, a na koniec przetrzeć wacikiem z odrobiną oleju/oliwki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Wam bardzo
![]() Dopiero teraz weszłam na wątek, to jutro będę próbować ![]() Zmywarka nie wiem czy da radę, bo to taki osad jak w szklance po 15 herbatach ![]() Ale zobaczę i napiszę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35350066] Czym SKUTECZNIE wyczyścić (tak, by nie było zacieków i plam) płytę kuchenną inox?[/QUOTE] Używam mleczek do takich płyt {np. z Rossmanna} . Co "zaschnięte" ścieram łopatką od zamrażarki, taką z tworzywa. Wycieram papierem kuchennym i fertig. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy to dobry wątek, ale może znacie jakiś sposób na usunięcie rys z lakierowanych mebli? Czy taki w ogóle istnieje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż w tv markecie reklamowali kiedyś taki zapełniacz do rys na samochodzie ![]() Ogólnie jakby mi bardzo zależało to bym to zeszlifowała i polakierowała na nowo ![]() A ja po wielu bojach domyłam wreszcie te części ![]() Cifem i szczoteczką do zębów ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Konto usunięte
|
na suficie w łazience jest duże zawilgocenie. chropowata powierzchnia malowana z 20 lat temu jak nie więcej. czy gips plus farba do ścian biała wystarczy? czyscic to czyms?
siema Andrju ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.