Wakacje w ekstremalnych warunkach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-28, 12:21   #1
201604181004
Konto usunięte

Wakacje w ekstremalnych warunkach

Witajcie jadę na wakacje już niedługo a jak widać właśnie przechodzę na dietę utrzymującą. Wakacje są zorganizowane na własną rękę więc wyżywienie też we własnym zakresie.

W kazdym razie przechodząc do sedna: jedziemy w góry, w czasie dwóch tygodni czekają nas dwie wycieczki - jedna dwudniowa, druga jednodniowa, podczas których będziemy chodzić po górach. Podczas dwudniowego wypadu będziemy nocować w schronisku więc nie będę miała super warunków do gotowania i mam problem co wziąć ze sobą żeby to się nie roztopiło i tak dalej ale żeby było pożywne i nie odchodziło jednocześnie od diety (kilogram kiełbachy w plecak odpada ). Macie może jakieś pomysły? Myślałam może o nutridrinkach ale po pierwsze są niedobre po drugie drogie po trzecie - czy one na pewno zapewnią odpowiednią dawką energetyczną? Myślałam też o innych takich obiadach w proszku w stylu tych diet płynnych... Albo o jakiś batonikach ale powiem szczerze jestem ciemna w tych sprawach, bo w domu jem najczęściej warzywa i wszystko gotowane na parze ewentualnie pieczone a tutaj dwie eskapady gdzie takie możliwości zero.

Co jeść by nie paść, ale żeby nadal mieściło się to w ramach diety i żebym to mogła bezpieczne transportować w wysokiej temperaturze? Za każdy pomysł będę wdzięczna, ostatecznie kupię te nutri drinki ale takie małe opakowanie to bomba kaloryczna już chyba lepiej zjeść bochenek chleba chociaż się wypcham...
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 13:32   #2
altai
Rozeznanie

Dot.: Wakacje w ekstremalnych warunkach

Proponuję zrobić sobie przed wyjazdem własnoręcznie przygotowaną mieszankę, którą możesz zjeść na śniadanie bądź kolację. Mieszanka typu muesli: płatki owsiane, suszone banany, orzechy (migdały,nerkowce, laskowe itd.) i kandyzowane owoce. Najlepiej kupić te produkty na wagę i w zależności od własnych preferencji zrobić sobię odpowiednią ilość paczuszek . Jest to zdrowe i pożywne
Stary 2012-06-29, 14:01   #3
Dziumdzia
Raczkowanie

Pamiętaj, że w górach podczas wycieczek będziesz potrzebować więcej energii, więc nie ma się co głodzić za bardzo.
Jeśli będziesz mieć dostęp do wrzątku to możesz wziąć ze sobą kuskus, do niego np tuńczyk w puszce. W schronisku jest też zazwyczaj stołówka - coś stosunkowo niskokalorycznego na pewno tam dostaniesz do zjedzenia.
Dziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 23:04   #4
pandepilator
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dziumdzia Pokaż wiadomość
Pamiętaj, że w górach podczas wycieczek będziesz potrzebować więcej energii, więc nie ma się co głodzić za bardzo.
Jeśli będziesz mieć dostęp do wrzątku to możesz wziąć ze sobą kuskus, do niego np tuńczyk w puszce. W schronisku jest też zazwyczaj stołówka - coś stosunkowo niskokalorycznego na pewno tam dostaniesz do zjedzenia.
dokładnie, bardzo duży wysiłek wymaga dobrego żarcia... nie oszczędzaj na tym bo padniesz. trochę bardziej kaloryczne jedzenie spalisz łażąc po górach
Stary 2012-06-30, 02:27   #5
201604181004
Konto usunięte

No właśnie dlatego się zastanawiam co dostarczy mi dużej liczby kalorii ale przy okazji wartości odżywczych - bo mogę wrąbać tabliczkę czekolady i mieć 500 kcal z głowy ale to nie sprawi że będę mieć siłę. Nigdy sportu wyczynowo za bardzo nie uprawiałam więc trochę nie wiem co konkretnie będzie silnym kalorycznym ale i konkretnym pożywieniem bardziej się orientuje w żywieniu nastawionym na dietę .
Dziękuję za pomysł z tuńczykiem, faktycznie - jest w puszkach więc spokojnie mogę go brać ze sobą tak jak i za suche muesli do pudełka
Stary 2012-06-30, 06:38   #6
201704210903
Konto usunięte

jak chodzę po górach to zawsze zjadam tabliczkę czekolady - wg mnie chodzi o dostarczenie cukru (nie dla siły, ale dla miesni zeby dalej pracowały - tak mi się wydaje), wiec dobre by były owoce suszone
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 12:41   #7
Szabik
Rozeznanie

Z moich doświadczeń- kuskus. Nie jest wcale zdrowy, ale zapycha. Soczewica czerwona, jeśli jesteś cierpliwa- po zalaniu wrzątkiem i przykryciu "ugotuje się", ale trzeba poczekać. Można ją zalać po przyjściu do schroniska i w tym czasie się ogarnąć, umyć i zjeść już w świeżych, pachnących ciuchach. Na śniadanie kanapki, musli lub kasza manna. Owoce suszone też się sprawdzają. Jestem też zwolenniczką kupowania warzyw czy owoców jeśli po drodze jest jakaś wieś- warto wziąć mniej rzeczy, ale mieć miejsce na zakupy. O rybach z puszki czy tego typu rzeczach faktycznie możesz pomyśleć, na tym się nie znam bo jestem wege.
I daj sobie trochę luzu. Chociaż się staram nigdy przepisowych 5 porcji warzyw i owoców w górach nie zjadłam- takie wyjazdy to jedyne miejsce, gdzie pozwalam sobie na sztuczne budynie czy czasem zupki w proszku z warzywami z puszki. Ale po powrocie marchewki smakują jak nigdy!
Edit: I czego innego spodziewałam się wchodząc na wątek o "ekstremalnych warunkach" w nazwie .

Edytowane przez Szabik
Czas edycji: 2012-06-30 o 12:44
Szabik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 17:43   #8
201604181004
Konto usunięte

Hehehe dziękuję za rady dla mnie to sa trochę ekstremalne warunki Ale czekolady nie wezmę ze sobą na góry bo się roztopi w lato, ale suszone owoce to świetny pomysł.
Stary 2012-07-01, 14:21   #9
201604181004
Konto usunięte

O matko, pierwszy raz w życiu jem owsiankę. Co prawda taką instant -> http://2.bp.blogspot.com/-8aDOgTTl36...+owsiane08.jpg ale dorzuciłam sobie mrożonych malin i się szybko z tym wrzątkiem rozmroziły. Coś pysznego, bardzo fajna łatwa sprawa na taki wyjazd dalej szukam pomysłów choć mam ich dużo!
Stary 2012-07-04, 16:43   #10
pandepilator
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
O matko, pierwszy raz w życiu jem owsiankę. Co prawda taką instant -> http://2.bp.blogspot.com/-8aDOgTTl36...+owsiane08.jpg ale dorzuciłam sobie mrożonych malin i się szybko z tym wrzątkiem rozmroziły. Coś pysznego, bardzo fajna łatwa sprawa na taki wyjazd dalej szukam pomysłów choć mam ich dużo!
w życiu bym nie wziął czegoś takiego ust. podziwiam.
Stary 2012-07-05, 02:05   #11
201604181004
Konto usunięte

No to może zamiast bić piane bez sensu wprowadziłbyś/wprowadziłabyś łaskawie jakieś informacje do wątku?
Stary 2012-07-05, 10:50   #12
cava
Zakorzenienie

W góry na marsz, bierze się węglowodany + tłuszcz w maksymalnie skondensowanej formie - żeby mało wazyły a dawały maksymalną ilośc energii - żeby nie było sytuacji ze Ci nagle "prąd odłączy" i towarzysze będą musieli Cię nieść albo wzywać GOPR :

proponuję:
- batony z musli,
- orzechy w polewie typu "kamyczki"
- mieszanki orzechów z owocami - mieszanka studencka to się chyba nazywa
- chałwa

- ja zawsze zabieram też banany - ale one są stosunkowo ciężkie jeśli brać pod uwagę ile dają energii to na dłuższe marsze są po prostu nie ekonomiczne

- i przede wszystkim dużo wody

W schronisku nie wydziwiaj- jedz to co wszyscy. 2 dni Ci diety nie zwali, a zapotrzebowanie na kalorie jest o wiele większe niż normalnie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 11:59   #13
pandepilator
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No to może zamiast bić piane bez sensu wprowadziłbyś/wprowadziłabyś łaskawie jakieś informacje do wątku?
nie.

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości