Wzmożone wypanie włosów po olejowaniu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-29, 19:39   #1
Ola44444
Raczkowanie

Wzmożone wypanie włosów po olejowaniu?

Po dwóch miesiącach olejowania zaczęły garściami wypadać mi włosy. Z początku nie brałam pod uwagę, że przyczyną może być olejowanie, jednak teraz podejrzewam, że to właśnie przez to. Co mam teraz zrobić? Całkowicie odpuścić sobie narazie olejowanie, czy jedynie nakładać olej na długość włosów bez wmasowywania w skalp?
Liczę na fachowe opinie
Ola44444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 19:43   #2
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Dot.: Wzmożone wypanie włosów po olejowaniu?

Cytat:
Napisane przez Ola44444 Pokaż wiadomość
Po dwóch miesiącach olejowania zaczęły garściami wypadać mi włosy. Z początku nie brałam pod uwagę, że przyczyną może być olejowanie, jednak teraz podejrzewam, że to właśnie przez to. Co mam teraz zrobić? Całkowicie odpuścić sobie narazie olejowanie, czy jedynie nakładać olej na długość włosów bez wmasowywania w skalp?
Liczę na fachowe opinie
Fachowo się niestety nie wypowiem, ale może po prostu odpuść narazie olejowanie i będziesz wiedziała, czy to to, czy szukać przyczyny w czymś innym

LunatyczkaBB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 19:51   #3
Ola44444
Raczkowanie

Aha dzięki, a jak myślisz, że mogę np. jakąś maskę nałożyć?
Stary 2012-06-29, 20:19   #4
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Aha dzięki, a jak myślisz, że mogę np. jakąś maskę nałożyć?
Olej może powodować wypadanie. Obciąża i przetłuszcza skórę głowy, może źle wpływać na cebulki. Używaj oleju tylko na długość włosów i zobacz czy to pomoże. Chcesz nakładać maskę, ale na co? Na skórę głowy? To nie ma za bardzo sensu.Jeśli zależy Ci na poroście lub gęstości, to spróbuj psikadeł albo ampułek na alkoholu.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 21:19   #5
subiektywna Vera
Rozeznanie

Z tego co się orientuję to olejowanie może przyczyniać się do wypadania włosów u niektórych osób. Jeżeli widzisz, że olejowanie ogólnie poprawia kondycję Twoich włosów to zrezygnuj jedynie z nakładania oleju na skalp. Samo olejowanie długości włosów nie przyczynia się do ich wypadania. Dlatego śmiało możesz dalej olejować, ale pomijać olejowanie głowy.
Stary 2012-06-29, 23:01   #6
szatynka_#
Raczkowanie

Też miałam na początku ten problem przy olejowaniu, potem samo ustąpiło. Włosy mi wciąż wypadają z czym walczę, a przy olejowaniu wypadnie mi z 5 włosów i tyle.
szatynka_# jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 00:04   #7
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Liczę na fachowe opinie
Może faktycznie, to być wina olejowania lub tylko źle dobranych olei, które dajesz na skalp.
Tak jak już dziewczyny pisały, odpuść na razie nakładanie olei na skalp i nakładaj tylko na długość, zobacz, czy to pomoże, a jak nie, to prawdopodobnie przyczyna tkwi gdzie indziej

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Olej może powodować wypadanie. Obciąża i przetłuszcza skórę głowy, może źle wpływać na cebulki. Używaj oleju tylko na długość włosów i zobacz czy to pomoże. Chcesz nakładać maskę, ale na co? Na skórę głowy? To nie ma za bardzo sensu.Jeśli zależy Ci na poroście lub gęstości, to spróbuj psikadeł albo ampułek na alkoholu.
Nie wszystkim odpowiadają wcierki na alkoholu, dużo dziewczyn to podrażnia, wysusza skalp, co w efekcie powoduje szybsze przetłuszczanie, łupież itp.
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 02:52   #8
sylvia_doll
CORELIPS

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
O to pięknie, znalazłam i swoją przyczynę! Zdecydowanie odpuszczam wcieranie w skalp olejów.. Co prawda robię to od 2 lat i do tej pory same plusy widziałam, po oleju Sesa to wręcz mniej ich wypadało, ale teraz jest niedobrze. DODAM, ŻE UŻYWAM TEŻ RAZ W TYGODNIU NA SKALP NA KWADRANS NAFTY KOSMETYCZNEJ - a może to ona wywołuje u mnie to wypadanie?

Cytat:
Napisane przez szatynka_# Pokaż wiadomość
Też miałam na początku ten problem przy olejowaniu, potem samo ustąpiło. Włosy mi wciąż wypadają z czym walczę, a przy olejowaniu wypadnie mi z 5 włosów i tyle.
Eh.. no i jak sobie poradziłaś? Zrezygnowałaś na jakiś czas tylko z olejkó i wróciłaś do nich później?

Szkoda jesli trzeba bedzie je odstawic, tzn zredukowac stosowanie do dlugosci, bo w zamiarze to oleje i na skalp powinny miec dobroczynny wplyw.
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 09:10   #9
caskada
Zakorzenienie

lepiej na skalp nie nakladac niektorych oleji bo moga zwyczajnie spowodowac zatkanie porow i przez to wlosy wypadaja to tak samo jak zatkanie porow na skorze twarzy wiadomo czym to sie konczy zazwyczaj w takim przypadkukazda skora roznie reaguje wiadomo.
na dlugosc oczywiscie mozna nakladac ale w takiej ilosci zeby nawilzone byly tym olejem a nie przesiakniete no i nie za czesto , uwazam ze raz w tyg wystarczy olej na wlos klasc tak samo z maska raz w tyg
Teraz mamy lato i wlosy nie potrzebuja juz takiego ciezkiego odzywiania jak zima.

U mnie teraz ciezkie odzywki i maski nie sprawdzaja siepostawilam na lekka pielegnacje i wlosy sa dluzej swieze i lekkieMyje dwa razy w tyg.

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Cytat:
Napisane przez sylvia_doll Pokaż wiadomość
O to pięknie, znalazłam i swoją przyczynę! Zdecydowanie odpuszczam wcieranie w skalp olejów.. Co prawda robię to od 2 lat i do tej pory same plusy widziałam, po oleju Sesa to wręcz mniej ich wypadało, ale teraz jest niedobrze. DODAM, ŻE UŻYWAM TEŻ RAZ W TYGODNIU NA SKALP NA KWADRANS NAFTY KOSMETYCZNEJ - a może to ona wywołuje u mnie to wypadanie?

Eh.. no i jak sobie poradziłaś? Zrezygnowałaś na jakiś czas tylko z olejkó i wróciłaś do nich później?

Szkoda jesli trzeba bedzie je odstawic, tzn zredukowac stosowanie do dlugosci, bo w zamiarze to oleje i na skalp powinny miec dobroczynny wplyw.
nafta kosmetyczna wysusza lepiej nakladaj cos innego
byc moze ze to powoduje u ciebie wypadanie
Stary 2012-06-30, 11:32   #10
sylvia_doll
CORELIPS

Dziękuję za odpowiedź, naprawdę zaczynałam już się wściekać i zamartwiać. Najwyraźniej nie tylko skutkiem ubocznym jest wypadanie ale i nadmierne przetłuszczanie, ale tego to byłam świadoma. Muszę co drugi dzień myć włosy, najpóźniej co trzeci a niegdyś tradycyjnie trzymały się świeżo 3/4 dni..
Stary 2012-06-30, 14:56   #11
Ola44444
Raczkowanie

Dziękuje za wszystkie porady. Mam zamiar przez trzy tygodnie myć szamponem Dermena i olejować raz w tygodniu na długość. Zobaczę efekty i zdam wam relację
Stary 2012-06-30, 17:57   #12
Farmetka
Raczkowanie

Cytat:
DODAM, ŻE UŻYWAM TEŻ RAZ W TYGODNIU NA SKALP NA KWADRANS NAFTY KOSMETYCZNEJ - a może to ona wywołuje u mnie to wypadanie?
Zapewne to winowajca wypadania włosów. Nafta zapycha cebulki i to co naprawiły oleje roślinne zepsuła nafta, niestety
Farmetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 08:46   #13
sylvia_doll
CORELIPS

Czy na moim miejscu stosowałabyś (oprócz łykania Silici) jakieś specjalnie oczyszczające szampony, szampony przywracające równowagę skórze głowy ?

Obecnie myję Timotei 0% parabenów (z olejkiem awokado).
Stary 2012-07-02, 10:29   #14
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Czy na moim miejscu stosowałabyś (oprócz łykania Silici) jakieś specjalnie oczyszczające szampony, szampony przywracające równowagę skórze głowy ?

Obecnie myję Timotei 0% parabenów (z olejkiem awokado).
Chodzi o ten szampon?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...szczonych.html
Jeśli ten, to on ma silikon.
Skóra głowy najprawdopodobniej sama wróci do równowagi, jeśli wcześniej nie miałaś z nią problemów. Wystarczy zostawić ją w spokoju.
Mycie głowy co dwa dni to nie powód do niepokoju, dużo osób myje codziennie.
Stary 2012-07-02, 10:51   #15
sylvia_doll
CORELIPS

Tak, o ten chodzi. Ale ten silikon jest zaliczany do zmywalnych chyba?
Wcześniej większych problemów nie miałam, z przetłuszczaniem to już w ogóle. Wypadanie to był mój problem 2-3 lata temu, walczyłam rok ale się udało wzmocnić włosy, mam nadzieję, że i teraz zapanuję nad tym wypadaniem
Stary 2012-07-02, 11:05   #16
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, o ten chodzi. Ale ten silikon jest zaliczany do zmywalnych chyba?
Wcześniej większych problemów nie miałam, z przetłuszczaniem to już w ogóle. Wypadanie to był mój problem 2-3 lata temu, walczyłam rok ale się udało wzmocnić włosy, mam nadzieję, że i teraz zapanuję nad tym wypadaniem
Na Long Hair Community podają, że dimethiconol nie jest zmywalny wodą. Jakaś tam jego ilość zostaje na włosach i skórze głowy.
Nie piszesz czy masz wrażliwą skórę głowy, jeśli nie to może jakieś wcierki na porost na bazie alkoholu, skoro problem jest z wypadaniem?
Stary 2012-07-02, 11:52   #17
sylvia_doll
CORELIPS

Na 99% nie mam wrażliwej skóry, jak sama widzisz, nie stosuję wyszukanej pielęgnacji (nie stronię od SLS, ani delikatniejszych silikonów). Wcierki byłyby chyba ok, zatem Jantar i Seboradin Lotion chyba jak najbardziej? Czy może coś lepszego konkretniej poleciłabyś?
Stary 2012-07-02, 12:10   #18
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Na 99% nie mam wrażliwej skóry, jak sama widzisz, nie stosuję wyszukanej pielęgnacji (nie stronię od SLS, ani delikatniejszych silikonów). Wcierki byłyby chyba ok, zatem Jantar i Seboradin Lotion chyba jak najbardziej? Czy może coś lepszego konkretniej poleciłabyś?
Niestety nie mam doswiadczenia z wcierkami poza wodą brzozową, która nic u mnie nie robiła. Poza wymienionymi przez Ciebie jest jeszcze Garnier Neril i to już chyba kwestia indywidualna co u kogo się sprawdzi
Stary 2012-07-02, 22:23   #19
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam, że się wtrącę
Stosuję Seboradin Lotion z czarną rzodkwią i bardzo go lubię
Włoski po nim szybciej mi rosły, pojawiły się bejbiki i chyba nawet zmniejszyło przetłuszczanie. Co do wypadania, to nigdy nie miałam z tym problemu, ale ostatnio pofarbowałam włosy i strasznie zaczęły mi wypadać, gdy znowu wprowadziłam Seboradin wypadanie się zmniejszyło

Jak chodzi o Jantara, to dużo dziewczyn go sobie chwali, ale są też takie, które skarżą się na zwiększone wypadanie i przetłuszczanie lub rozjaśnienie włosków

To jest kwestia indywidualna i trzeba przetestować na sobie

Aha dodam, że Seboradin nakładałam tylko na skalp, bo ma alkohol w składzie i na włoski bałam się psikać
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 09:22   #20
Farmetka
Raczkowanie

ja do mycia włosów uzywam żelu do kąpieli Babydream (ten : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-waschgel.html) i jestem zadowolona ze składu (0% zbędnych dodatków). włosy na początku wydają się tepe ale w końcu to szampon, ma po prostu myć i naprawdę dobrze sobie radzi. Po nim ulubiona odżywka i jest ok. Uzywam go też do zmywania olei, kiedy je nakładam i z tym też sobie radzi, wtedy myję 2 razy.
Farmetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 10:26   #21
nowa_wizazystka
Raczkowanie

Nie jestem pewna,czy olejowanie jest powodem wypadania włosów,ale nie jestem od tego ekspertem.Natomiast mnie także wypadają garściami włosy,z tym,że ja często je farbuję / moja głupota/,ale w aptece zaproponowano mi Intensywnie Regenerującą Maseczkę do włosów o nazwie Biovax,stosuję ją już od jakiegoś czasu i widzę poprawę, nie wypada mi już tak dużo.
nowa_wizazystka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-25, 21:18   #22
Ola44444
Raczkowanie

Cześć dziewczyny. Mam dobrą wiadomość choć nie 100 % pewną. Jak wiecie garściami wypadały mi włosy. I przyczyny mogły być tak naprawdę dwie: mam problemy hormonalne (sądzę, że to główną przyczyną) ale i może zbyt częste olejowanie ( jednak obciąża to włosy i może moje cebulki były już przekarmione i chciały odetchnąć). Tak czy owak, mama kupiła mi ten szampon Dermena, o którym już wspominałam i po ok. niecałych 4 tygodniach widzę poprawę. Teraz już całkowicie odpuściłam olejowanie (może do niego wrócę pod koniec sierpnia,zobaczymy), tylko postanowiłam raz w tygodniu kłaść Waxa. I co? Dzisiaj myję włosy, nakładam odżywkę i jak zawsze wyjmuje kłeebek włosów i tu niespodzianka kłebek nawet nie 1/4 jakiego miałam na początku. Nie wiem czy to zasługa szamponu czy mojemu leczeniu. Może jedno i drugie. Nie wiem, ale jestem szczęśliwa!
PS: Niestety szampon strasznie wysuszył mi włosy i nie wiem czy do niego wrócę. Zobaczymy. Jestem teraz dobrej myśli.
Stary 2012-09-20, 11:11   #23
mimi91
Wtajemniczenie

Też mam problem z wypadaniem włosów po olejowaniu. Szczególnie to jest widoczne, gdy spłukuję olej. Ogólnie moje włosy mają tendencję do wypadania, a gdy jeszcze nałożę olej to jest ich w wannie 3 razy więcej niż po zwykłym myciu :/ Aktualnie używam szamponu Ziaja Med, miałam problemy z podrażnieniem z tyły skalpu i na szczęście szampon pomógł. Dodam, że nakładam mieszankę oleju kokosowego Vatiki i oleju lnianego. Spróbuję następnym razem pominąć skalp, zobaczymy co wtedy będzie.
Ola44444 też używałam jakiś czas temu Dermenę i również mi wysuszyła włosy :// Spróbuj Fitomed do włosów normalnych i suchych --> https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ra-wersja.html

mimi91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 01:47   #24
szatynka_#
Raczkowanie

Cytat:

Ograniczyłam olejowanie, robiłam to rzadziej
szatynka_# jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości