|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część XI
Cytat:
|
|
#3392 |
|
Zakorzenienie
|
Po pierwsze moje włosy straciły przez niego grawitację i fruwają jak oszalałe.
A co gorsza 2 dni już ich nie myję, a one są coraz bardziej suche i suche... zapomniały, że się mają przetłuszczać ...
|
|
#3393 |
|
Zakorzenienie
|
suchość włosów z przetłuszczaniem nie ma nic wspólnego raczej
|
#3394 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, nie znam się.
Ale wiem na pewno, że mam ich dosyć
|
|
#3395 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do działania na włoski, to pewnie zatrzymuję wilgoć we włosie. Na skórze jeszcze pomaga wnikać substancjom aktywnym, wiec może z włoskami jest podobnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mam ją i zastanawiam się czy dużo różni się od tej Long ![]() Chciałam właśnie wziąć Long, a przez pomyłkę wzięłam Intense, ale póki co jestem zadowolona Cytat:
Jak tak, to może Hipp, albo nafiyga ostatnio pisała coś o szamponie dla dzieci z drogerii Schlecker. No i jeszcze np. ten żel ma delikatny skład https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...wa-wersja.html Gratuluję Teraz już jesteś Naszą pełnoprawną chemiczką na forum ![]() Cytat:
Przeproteinowane włoski należy oczyścić szamponem z SLeS bez silikonów i dostarczać im substancji nawilżających
|
|
#3396 |
|
Zakorzenienie
|
no to miód nie jest dla ciebie
|
#3397 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Składy mają chyba bardzo podobne i działanie także, aczkolwiek po long repair moje włosy prezentują się nieco lepiej i generalnie bardziej przypadła mi do gustu
|
|
#3398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie jeszcze kiedyś się skuszę i przetestuję ![]() Tylko kiedy, to będzie jak wszystkie odżywki schodzą mi tak wolno
|
|
#3399 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() to może chodzi o połączenie miodu z żółtkiem, bo moje włosy kochają miód ale połączenie miód-żółtko to katastrofa na moich włosach
|
|
|
#3400 |
|
Zakorzenienie
|
No to jednak Ci się nie udało
A o której w końcu byłaś?
|
#3401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie ma co, w douglasie kosztuje i tak niedużo bo 29 ![]() A co do tego żółtka, to ja nigdy nie używam. Mam wiele innych dodatków do mase i jajko jakos mnie nie kręci ![]() Po prostu gdzieś na wizażu czytałam że nie powinno się go nakładac na długo, max ok 20 minut bo może wysuszać włosy... nie pamiętam dokładnie kto to napisał ale było to na 99% na watku olejowym. Więc nie będe siała paniki
|
|
#3402 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Proteiny nie, ale nadmiar sprawia, że takie właśnie są. Koleżanka napisała, że ma sianowate włosy, czyli, wyglądają i zachowują się jak siano. To nie oznacza, że ma zniszczone włosy. Czytaj ze zrozumieniem. ![]() Z tego co wyczytałam, popiół to pozostałości po spaleniu próbki (by zbadać wartości trzeba to spalić) ale nie wiem w ogole, po co się to podaje
31.07.2014 Gabryś jest już z nami Edytowane przez Denaris Czas edycji: 2012-06-30 o 07:40 |
|
|
|
|
#3403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po jeszcze kilka postów wcześniej pisałaś, że PROTEINY robią z włosów suche siano, ja się pytałam czy konkretnie białko, czy same proteiny to wstawiłaś linka do bloga, gdzie było napisane o przeproteinowaniu i o tym, że przy nadmiarze włosy są sianowate... więc się zdecyduj, bo w tym momencie sama sobie zaprzeczasz. Nie zacytuję odpowiednich postów teraz, bo piszę na telefonie, ale później mogę to zrobić skoro nie pamiętasz co sama piszesz ![]() proszę - negujesz moje zdanie o tym, że nie wysuszają włosów, a teraz nagle piszesz to samo co ja i twierdzisz, że nie umiem czytać ze zrozumieniem: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3364 Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2012-06-30 o 07:51 |
|
|
|
|
#3404 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie napisałam, że proteiny, tylko proteiny zawarte w żółtku. Miałam na myśli konkretnie to zdanie. "Kilka razy zdarzyło mi się przekarmić włosy proteinami. Dlatego teraz, aby tego uniknąć po nałożeniu maski z żółtek lub innej bomby proteinowej nakładam dużo odżywki nawilżającej (którą oczywiście zmywam) lub po prostu myję nią włosy." Nie musisz się unosić, bo nie piszę tego, żeby pokazać, że się nie znasz. Ty tylko forum, wrzuć na luz
|
|
#3405 |
|
Zakorzenienie
|
Po prostu nikt mi nie wmówi, że coś tam pisałam, bo wiem o czym pisałam wcześniej, więc proszę nie zarzucaj mi braku czytania ze zrozumieniem
![]() Od początku piszę, że może żółtko wysusza, zresztą link do posta podawałam. |
|
|
|
#3406 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak to w koncu jest - na polce wisi normalna cena, a w kasie placi sie 14,99? Bo u mnie pelno bylo tych tuszy, ale wszystkie w normalnej cenie. Ekspedientka twierdzila, ze promocja byla przedwczoraj :/ Cytat:
Chyba, ze lubi takie eksperymenty i bedzie Ci sluzyl za modela ![]() Solo nie probowalam, mieszalam z olejem i trzymalam przez noc. Ale z tego, co piszesz to chyba nie ma sensu, tak? ![]() Pozostane przy dodawaniu go do masek. http://www.facebook.com/herbalislabutiko ![]() Cytat:
Niby wiem, co robi, ale po tym artykule dotyczacym tego, ze niektore substancje wcale nie przenikaja (m.in. HA) juz sama nie wiem ![]() Cytat:
Uzywam ich co ok 3 mycie, wiec bardzo rzadko... |
||||
|
|
|
#3407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za link ![]() a co do HA - w artykule było napisane, że nie wchłania się do skóry. z włosami może być całkiem inna historia, łuski mogą się przecież odchylić. nie jestem ekspertem, więc może niech ktoś bardziej w temacie się wypowie
|
|
#3408 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja poszłam do jednego Rossmana, półka pusta, w drugim Rossmanie półka pusta. Tylko plakietki z ceną i napis 'Towaru brak, przepraszamy'. Dopiero w trzecim Rossmanie tusze były, ale tylko podkręcające- dwa brązowe i z pięć czarnych. ![]() Cytat:
|
|
#3409 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oleje przecież też niektóre są niewnikające, a jakie cuda tworzą z włosami.Mieszanie HA z olejem nie jest bez sensu, ale moim zdaniem jest nieekonomiczne - nie lepiej zrobić z niego psikacza pod olej? Ale oprócz moich odchyłów eksperymentalnych piorę, sprzątam i dobrze gotuję Ze mnie jest ideał, nie kobieta![]() U mnie na blogu jest post o surfaktantach amfoterycznych - możecie dać mi znać, co jest tam po rusku napisane ? Będę wdzięczna
|
|
#3411 |
|
Rozeznanie
|
Vision AM, spóźnione, ale odpisuję. Silikony pożegnałam ze względu, że je olejuję, a przez silikon mam wrażenie, że olej nie wniknie przez silikon, nawet w końce. Silikony używam tylko wtedy, gdy jestem na słońcu lub mam użyć termoloków (a kręcę nimi włosy 2-3 razy w roku). Bez nich mi lepiej
|
#3412 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny ;-) !
Co sądzicie o poniżej podanym składzie? Czy szampon nadaje się do codziennego użytku - nie spowoduje przesuszenia? ![]() Skład: Aqua with infusions of: Organic Anthemis Nobilis Extract, Organic Saponaria Officinalis Extract, Organic Acorus Calamus Root Extract, Organic Origanum Vulgare Extract, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride, Rhodiola Rosea Extract, Pinus Sibirica Extract, Gypsophila Paniculata Extract, Hippophae Rhamnoides Altaica Seed Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Berberis Sibirica Extract, Potentilla Supina Extract, Arctium Lappa Extract, Benzyl Alcohol, Glycerin, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Cl 75810, Beta Vulgaris, Maltodextrin, Citric Acid, Parfum.
|
#3413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3414 |
|
Konto usunięte
|
Moje włosy kochają proteiny.
Tak jak mówiłam nałożyłam wczoraj na mokre dość dużą ilośc artiste z odrobiną alterry, zmyłam i dzisiaj moje włosy błyszczą bardziej niż po silikonowych odżywkach, pozatym są miękkie i same och i ach, nawet nie nakładałam arganowego ani odzywki b/s. Trochę się wyprostowały, ale i tak wyglądają na gęste, co mnie bardzo dziwi. ![]() A co do wysuszających właściwości żółtka, myślałam troche nad tym. Może tu chodzi po prostu o zwykłą osmozę, zjawisko wyrównywania stężeń, czy równowagę osmotyczną. Skoro żółtko ma większą ilość substancji odzywczych/osmotycznie czynnych itp. niż w skórze woda przenika ze skóry/włosa do warsty żółtka w celu wyrównywania stężeń i stąd to przesuszenie? To chyba najbardziej logiczne wytłumaczenie. ![]() PS. Nakładacie olej z pestek winogron na skalp? Ja niektóre oleje i nafte mam już od ponad roku i nie straciły swoich właściwości, a naturalne oleje można przecież zużyć w kuchni, czy w postaci róznych mazideł na skórę. Oleje bardzo wolno tracą swoje właściwości i spokojnie można ich używać jesli minie data przydatności, chyba że zacznie wytrącać się osad. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2012-06-30 o 12:45 |
|
|
|
#3415 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj spontanicznie pod prysznicem nałożyłam na włosy maseczkę do twarzy przeciwtrądzikową Dermaglinu z glinką kambryjską
![]() Włosy wyglądają super, w dodatku nie musiałam ich myć, są świeże i czyste! Przy czesaniu na mokro były bardziej sztywne, ale po wyschnięciu okazało się, że są tak samo mięciutkie jak zawsze. Maseczki mam trądzikową z glinką + aloes + owies oraz oczyszczająco-odświeżającą z glinką + jedwab + jojoba. Obie świetnie by pasowały do włosów, więc sprawdzę obie, tym bardziej, że proteiny mi służą. Wydaje mi się, że to dobry sposób, by zafundować włosom jedno mycie mniej w tygodniu. Za jednym razem maseczka + oczyszczanie. Co o tym myślicie? Edytowane przez MesaVerde Czas edycji: 2012-06-30 o 12:45 |
|
|
|
#3416 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() HA dodawalam tez do psikaczy. W sumie czesto go uzywam, byle jak najszybciej zuzyc, bo jakos nie widze szczegolnego dzialania... ANIOŁ!! |
|||
|
|
|
#3417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jo kochom HA w serum do twarzy, po niczym nie mam tak fajnej mordki
|
|
#3418 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No nic, bede obserwować włosy ![]() Dziękuje bardzo za odpowiedź
|
|
#3419 |
|
Rozeznanie
|
jeśli chodzi o silikony, to mi czasem rozwalają się po nich loki...nie mam po nich przyklapu, ale wolę ich unikać
![]() a jeśli chodzi o tusze, to trzeba było polować na nie przed otwarciem sklepu i brać udział w wyścigu, kiedy otwierali sklep. Sama tak upolowałam
|
#3420 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny mam problem - moje włosy zbijają się ostatnio w strąki. Niby wiem, że pogoda niekorzystna, no ale bez przesady. Myślałam, że to przeciążenie, więc juz drugi tydzień myje włosy szamponem z SLSem i nakładam tylko odżywkę b/s, a czasami nawet ją sobie odpuszczam (chwilowo rzadko wychodzę z domu, więc mogę sobie na to pozwolić). Poprawa jest minimalna, więc to chyba nie obciążenie kosmetykami. Macie może pomysł o co może tym moim kudełkom chodzić?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.

szamponu będe używać z odżywką long repair

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)