Przyprawy/zioła w kuchni - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-29, 23:34   #1
kagga
Rozeznanie

Przyprawy/zioła w kuchni

Jak w temacie Jakich przypraw/ziół najczęściej używacie? Do czego? A może macie jakieś "przyprawowe/ziołowe odkrycia"?

Ja używam nałogowo. Przede wszystkim bazylii, oregano, lubczyku, majeranku, tymianku, czosnku, papryki ostrej, a także cząbru, rozmarynu, liści laurowych, kolendry.
Dobrze doprawione potrawy nie wymagają często solenia lub w każdym
razie minimalizują użycie soli.

Moim ostatnim "odkryciem" jest czosnek niedźwiedzi. Szczerze mówiąc uważam, że jest bardzo neutralny i ani nie podnosi ani nie obniża walorów smakowych potraw, ale jest za to bardzo zdrowy i nie ma zapachu zwykłego czosnku, który - wiadomo - nie każdemu odpowiada. Dodaje go do drobiu, twarożków, sałatek, warzyw z patelni, właściwie do wszystkiego

Pozdrawiam wszystkich Gotujących

k.
kagga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 23:58   #2
bartoldzik
Raczkowanie

Dot.: Przyprawy/zioła w kuchni

Jeśli chodzi o zioła to używam bardzo podobnego zestawu do Twojego. Staram się używać świeżych ziół, bo jednak ich smak jest trochę inny. Uwielbiam świeży liść laurowy, taki suszony jest, jak dla mnie, bez smaku.
Poza tym stosuję liście kaffiru, trawę cytrynową i miętę, czasem czubricę.

Czosnek niedźwiedzi bardzo lubię, ale obecnie stosuję świeży. I w takiej postaci ma już zauważalny aromat. Obrobiłem w tym roku 5 kg, więc starczy na długo A suszony faktycznie nie zmienia smaków potraw i świetnie pasuje do nabiału, śmietanowych sosów, dressingów.

Z przypraw lubię świeży czosnek, pieprz cytrynowy, mieloną paprykę wędzoną, suszone płatki pomidorów i papryki.

A soli malutko...

Również pozdrawiam!
Stary 2012-06-30, 10:09   #3
Ramona_85
Zakorzenienie

W mojej kuchni mam specjalną szafkę na zioła, która jest wypakowana po brzegi
Zioła i przyprawy kupuję w sklepie zielarskim, przeważnie na wagę. Najczęściej używam:
- Ziół prowansalskich
- oregano (dania włoskie i nie tylko)
- bazylię (=//=, sos pomidorowy do pizzy, taki jak w Da Grasso)
- tymianek (mięsa mielone i inne)
- majeranek (głównie mielone, ze smażoną cebulką do prażochów)
- lubczyk (zupy, głównie rosół, barszcz))
- cząber (różnie)
- kolendrę (ubóstwiam ,do dań kuchni azjatyckiej)
- rozmaryn (mielone, mięsa na grillowędzarnię okadzam dymem z rozmarynu)
- kminek (głównie napary)
- pieprz kolorowy (świeżo mielę)
Z przypraw:
- curry słodkie (kuchnia chińska, zalewy do ogórków, smażony ryż, itd)
- papryka słodka (sosy, leczo, zupa gulaszowa)
- papryka chilli (dodatek do dań na ostro, np. chilli con carne, zalewy do ogórków)
- kurkuma (głównie do barwienia)
- kardamon (kawa i słodkości)
- cynamon (racuchy i wszystko co związane z jabłkami, winem itd)
- goździki (wino, piwo grzane, herbata + miodzik)
- gałka muszkatołowa (głównie sos beszamelowy, sosy na mleku)
- wanilia mielona (do ciast, kawy, deserów, esencja waniliowa).
Poza tym jak eksperymentuję w kuchni, dodaję różnych ziół/przypraw, nie patrząc w przepisy.
Mój mąż dodaje mnóstwo ziół nawet do jajecznicy

Nienawidzę czosnku suszonego, granulowanego itd. Tylko świeży, siekany lub przeciśnięty przez praskę. Pochłaniam w duzych iloścjach, głównie sos czosnkowy, ale i na grzanki, na grilla.
Jeszcze trochę i będę mogła korzystać ze świeżych ziół z ogródka: bazylii, oregano, szałwii, melisy, lubczyku, niech tylko przekwitną i do suszenia

Cytat:
Napisane przez kagga Pokaż wiadomość
A sól trzymam gdzie indziej. Nie uważam jej za przyprawę, czasem trzeba dodać, ale ograniczam. Jak to mówią, biała śmierć

Edytowane przez Ramona_85
Czas edycji: 2012-06-30 o 10:20
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 10:23   #4
kika17
Wtajemniczenie

GG do kika17

Ja w kuchni używam najczęściej oregano, bazylii (uwielbiam te zioła), papryki ostrej i słodkiej, pieprzu cayenne, czosnku, tymianku, rozmarynu, pieprzu cytrynowego (polecam do ryb) a do słodkich rzeczy wanilia, cynamon, kardamon, goździki. Nie wyobrażam sobie potraw bez tych przypraw. Soli osobiście nie lubie, jak dla mnie mogłaby nie istnieć, ale czasem troche trzeba użyć.
kika17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 10:35   #5
suszarka
Buc

ja jestem fanką świeżego rozmarynu i tymianku.

ponadto głównie używam - majeranek, oregano, cząber, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cayenne.
Stary 2012-06-30, 10:41   #6
ellish
Zakorzenienie

wszystkie podstawowe, ktore wymienilyscie i jeszcze garam masala, tandori, kumin, kurkuma, Carry, przyprawa do gyrosa

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2012-06-30 o 11:31
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 11:31   #7
kagga
Rozeznanie

Przypomnieliście mi o kilku, które u mnie trochę popadły w zapomnienie i dowiedziałam się też o kilku, których nie znałam - fajnie

Świeże zioła też bardzo lubię. Najczęściej jest to bazylia, ale również rozmaryn, kolendra, szałwia, majeranek, tymianek. Świeża szałwia jest świetna do twarożków. Do domowej lemoniady oraz do herbat dodaję czasami listki świeżej mięty.
Stary 2012-06-30, 11:42   #8
gabafunkia
Raczkowanie

kocham świeże zioła ale niektóre ciężko u mnie dostać niestety

a z suszonych dorwałam kiedyś gdzieś taką eko mieszankę uniwersalną z dzikimi ziołami i tez byłą super
Stary 2012-06-30, 12:46   #9
Karolina :-)
Zadomowienie

Moim niedawnym odkryciem jest "Posypka do kanapek i innych dań", używam ją do każdego dania i już innych przypraw nie stosuję, kupiłam ją w Rossmannie, wygląda tak http://darynatury.pl/offer/321/posyp...nnych-dań.html
Karolina :-) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 15:07   #10
kagga
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Karolina :-) Pokaż wiadomość
Moim niedawnym odkryciem jest "Posypka do kanapek i innych dań", używam ją do każdego dania i już innych przypraw nie stosuję, kupiłam ją w Rossmannie, wygląda tak http://darynatury.pl/offer/321/posypka-do-kanapek-i-innych-dań.html
Lubię przyprawy tej firmy. Nie mają żadnych sztucznych "polepszaczy". Przyznam, że tej nigdy nie widziałam. Ciekawe połączenie - zaintrygował mnie ten owoc róży tam
Stary 2012-06-30, 18:04   #11
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

teraz szczególnie latem bardzo chętnie używam swieżej bazylii i rozmarynu
oprócz tego bardzo lubię mieszankę curry, mi pasuje do wszystkiego

do jakichś cięższych dań mięsnych/smażonych dodaję kminek, chilli, pieprz ziołowy
suszony czosnek, zioła prowansalskie też chętnie
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 18:12   #12
sandrina
Zadomowienie

Cytat:
Lubię przyprawy tej firmy. Nie mają żadnych sztucznych "polepszaczy". Przyznam, że tej nigdy nie widziałam. Ciekawe połączenie - zaintrygował mnie ten owoc róży tam
pewnie dla kolorku, żeby ładnie wyglądało

ja używam różnorodnych przypraw i ziół, i w sumie większość mi smakuje - nawet ten nielubiany przez większość granulowany czosnek znalazł miejsce w mojej kuchni.
Nie znoszę za to kminku i gałki, mimo że do wielu potraw pasują - nie używam.
No i obowiązkowo bazylia, koperek i pietruszka muszą być świeże - prosto z doniczki (nie zliczę ile razy w roku sieję pietruszkę )

sandrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 21:30   #13
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sandrina Pokaż wiadomość
No i obowiązkowo bazylia, koperek i pietruszka muszą być świeże - prosto z doniczki (nie zliczę ile razy w roku sieję pietruszkę )
Ja za to mam fazę w tym roku na świeży koperek. Używam regularnie do sosów. Pyszności. Posiałam w tym roku 4 rajki, żeby mi nie brakło (do ogórków również)
Pietruszkę natkę już zebrałam (musiałam posiać coś innego, a mam mało miejsca w ogródku) i zamroziłam. Będzie jak znalazł zimą do sałatek i zupy
Stary 2012-07-01, 12:59   #14
lwia paszcza
Zakorzenienie

Przyprawa do ryb z Lidla jest genialna Rybkę się marynuje w takiej przyprawie z sosem sojowym i kolorowym pieprzem, zawsze wychodzi świetna
Poza tym moje ulubione to czosnek, słodka, ostra papryka, ostatnio szałwia, głównie jako dodatek do wątróbki drobiowej i kolendra, do inspirowanej chińszczyzny
Tymianek i majeranek
Dość często ostatnio jako przyprawy używam sosu tabasco, oczywiście w niewielkich ilościach, tak samo nauczyłam się ostrożnie dozować curry.
Do kalafiora i rosołu, szczególnie rozgrzewającego - gałka muszkatałowa, goździki, bardzo ciekawy efekt
Uwielbiam imbir, szczególnie świeży
Świeży szczypiorek który jest świetny do ziemniaków, gdy się go podsmaży na maśle
Nielubiane - koperek, kminek - aż mnie mdli od ich zapachu.

Nie piszę o przyprawach słodkich, bo na ogół mieszam je ze sobą w różnych proporcjach, często z dodatkiem kolendry; nie ma wśród nich takiej, która by mi ewidentnie nie smakowała...
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 14:13   #15
kagga
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lwia paszcza Pokaż wiadomość

Uwielbiam imbir, szczególnie świeży
Świeży imbir dodaję do herbatek, szczególnie na przeziębienie.
Stary 2012-07-03, 14:44   #16
hanna_f
BAN stały

Cytat:
Jak w temacie Jakich przypraw/ziół najczęściej używacie? Do czego? A może macie jakieś "przyprawowe/ziołowe odkrycia"?

Ja używam nałogowo. Przede wszystkim bazylii, oregano, lubczyku, majeranku, tymianku, czosnku, papryki ostrej, a także cząbru, rozmarynu, liści laurowych, kolendry.

Moim ostatnim "odkryciem" jest czosnek niedźwiedzi. Szczerze mówiąc uważam, że jest bardzo neutralny i ani nie podnosi ani nie obniża walorów smakowych potraw, ale jest za to bardzo zdrowy i nie ma zapachu zwykłego czosnku, który - wiadomo - nie każdemu odpowiada. Dodaje go do drobiu, twarożków, sałatek, warzyw z patelni, właściwie do wszystkiego

Pozdrawiam wszystkich Gotujących

k.
Używam praktycznie tych samych ziół co Ty. Moja wielka miłość - bazylia i kolendra. Uwielbiam i obejść się nie mogę. W sumie nie wiem czy to zioło (raczej nie ), ale bardzo lubię mieć w domu szczypiorek. Na kanapki, na jajecznice, na jajko. Czerwonej papryki w proszku (obowiązkowo pikantnej) nie może u mnie zabraknąć. Co do przypraw to jeszcze lubię kurkumę i curry. Uwielbiam kiedy zioła stoją na parapecie w doniczkach i tak pięknie mi pachną! Nawet mam specjalny nożyk do nich, który prezentuje się co najmniej intrygująco
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 18:53   #17
suszarka
Buc

Cytat:
Świeży imbir dodaję do herbatek, szczególnie na przeziębienie.

albo z wrzątkiem, miodem i goździkami.
Stary 2012-07-03, 22:09   #18
201705250955
Konto usunięte

Powiem Wam, że z 2 lata temu byłam głupim dzieckiem i pamiętam, jak robiąc bodajże spaghetti uznałam, że dodanie bazylii było okropnym posunięciem i popsuło mi smak sosu A teraz? Od pół roku bazylia, rozmaryn, oregano używam bardzo często - gdzieś przeczytałam, że szczególnie bazylia jest bardzo zdrowa na żołądek. A że mam z nim problemy, to wrzucam do wszystkiego! Lubię kminek do kapusty (tak się nauczyłam w Czechach jeść i na bigos nie mogę patrzeć ), curry do kurczaka (ale tylko w ograniczonej ilości - podobno dobrze wpływa na przełyk w profilaktyce nowotworowej, więć śladowe ilości, ale często), kurkumę jak potrzebuję nadać koloru dla sosu. Uwielbiam koperek i mam go masę w ogródku. Też odkryłam czosnek niedźwiedzi - jadłam tylko raz, ale że u mnie był targ produktów regionalnych, to też zakupiłam paczuszkę. Pani też polecała do śledzików (których nie lubię ) i twarożku . Lubię też posypać kanapkę z łososiem czy kurczakiem czerwonym pieprzem - jest łagodny, a tak fajnie się chrupie (w jednej z sieciowych kawiarni są na kanapkach ). Wciągam w przyprawy moją Mamę, która wychowana dziesiąt lat temu używała podstawowe przyprawy. Jedzenie ma inny smak! I jest zdrowsze.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 22:19   #19
lanavera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
albo z wrzątkiem, miodem i goździkami.
Ja to w ogóle polecam świeży imbir nie zalać wrzątkiem, tylko go w rondelku chwile pogotować w wodzie. i ten wywar wzbogacić miodem i cytryną, rozgrzewa i leczy przeziębienia, ale uwaga, pikantne

A imbir suszony sproszkowany lubię dodawać do smażonego kurczaka, jakoś mi tak pasuje.

I kardamon do kawy

Z ziół to wszystko co się nawinie, chyba już wszystko zostało wymienione
lanavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 22:12   #20
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lanavera Pokaż wiadomość
I kardamon do kawy
Właśnie zastanawiam się, czy mogę dodać prosto do kawiarki na sitko razem w kawą??

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
gdzieś przeczytałam, że szczególnie bazylia jest bardzo zdrowa na żołądek. A że mam z nim problemy, to wrzucam do wszystkiego!
Bazylia na pewno reguluje i wspomaga trawienie oraz pobudza apetyt!
Wszystkie zioła mają lecznicze właściwości, ale z umiarem, bo nadmiar szkodzi (szczególnie lubczyk, szafran i gałka muszkatołowa)
Na żołądek (ZJD) polecam cząber i kolendrę
Na wzdęcia - kminek
Stary 2012-07-05, 23:26   #21
lanavera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
Właśnie zastanawiam się, czy mogę dodać prosto do kawiarki na sitko razem w kawą??
Jak najbardziej! W Izraelu na przykład sprzedają dwa rodzaje kawy - zwykłą i mieloną od razu kardamonem pyszna

Edytowane przez lanavera
Czas edycji: 2012-07-05 o 23:27
lanavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 18:41   #22
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Jak najbardziej! W Izraelu na przykład sprzedają dwa rodzaje kawy - zwykłą i mieloną od razu kardamonem pyszna
Ok, jutro tak zrobię dziękować
Stary 2012-07-07, 19:15   #23
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Lubię używać przypraw. TŻ się śmieje, że niedługo na nie zabraknie miejsca w naszej dość mikroskopijnej kuchni

W arsenale zawsze mam: sól, pieprz, bazylię, oregano, majeranek, rozmaryn, zioła prowansalskie, curry, kolendrę, chilli, paprykę słodką, pieprz ziołowy, goździki, imbir, cynamon, suszoną żurawinę, owoce jałowca, suszone grzyby, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy, gałka muszkatołowa. Poza tym kupuję inne przyprawy jak akurat coś mi wpadnie w oko, albo wypróbowuje jakiś nowy przepis
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 11:53   #24
kagga
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
suszoną żurawinę
Do czego? Deserów czy czegoś innego?
Ja niestety rozczarowałam się składem suszonych żurawin - we wszystkich, na które trafiłam około 50% to cukier i dodają też olej słonecznikowy. Nie udało mi się znaleźć suszonej żurawiny nie zasładzanej tak mocno :/
Stary 2012-07-08, 18:09   #25
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Do czego? Deserów czy czegoś innego?
Ja niestety rozczarowałam się składem suszonych żurawin - we wszystkich, na które trafiłam około 50% to cukier i dodają też olej słonecznikowy. Nie udało mi się znaleźć suszonej żurawiny nie zasładzanej tak mocno :/
Zazwyczaj dodaję ją do marynaty do pieczonego schabu
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 18:22   #26
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Ja w sezonie letnim, i nie tylko w sumie mam na parapecie "ogródek" a w nim bazylię, rozmaryn, tymianek, miętę... Nie tylko cudnie pachnie w domu ale tez zawsze mogę dorzucić do potraw coś co zmienia ich smak dzięki temu nigdy nie jest monotonnie a czasem ciekawie ;p Świeżą pietruszkę, seler, koperek,szczypiorek mam na polu gdyż mieszkam na wsi i zawsze mam zasadzone również prawie wszystkie warzywa.
Do mleka zawsze! dodaję cynamon lub korzenną przyprawę do piernika bo zapachu mleka nie znoszę
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 22:27   #27
Lates
Raczkowanie

Cytat:
Oj, muszę spróbować.

A z moich "odkryć" - imbir do łososia (tylko) i na patelnię. Już mi bez tego nie smakuje.
Lates jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 09:43   #28
Lates
Raczkowanie

Przypomniało mi się, co robi moja Kochana Teściowa - do serka, takiego a'la gęsty twarożek, dodaje różne przyprawy, co jej wpadnie w rękę - imbir, kurkuma, papryka mielona, pieprz, ja dodaje zioła prowansalskie i co tam jeszcze mi przyjdzie na myśl. Tego serka używa, jako masła. Pychota!
Lates jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 10:37   #29
vril
Zakorzenienie

Podobnie jak wy lubię świeżą zieleninę Natka, bazylia, koperek, szczypior, mięta, kolendra, szałwia, lubczyk, maggi.
Lubię i zawsze mam suche: pieprz wszystkie rodzaje, również ziołowy, papryka słodka, chili, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kardamon, gałka muszkatałowa, cynamon w proszku i w laskach, laski wanilii, goździki, zmielone siemię lniane, kminek, tymianek, rozmaryn, imbir, zioła prowansalskie, suszki tych świeżych w/w.
Do tego oczywiście czosnek, miód, nierafinowana oliwa i masa suszek: grzyby, papryka czerwona i zielona, czosnek i cebula w płatkach, peperoncino, imbir, orzechy przeróżne i inne nasiona, masa owoców suszonych, podsmażana, suszone cebulka.
Soli praktycznie nie używam. Nie lubię curry, kurkumy i gotowych mieszanek przypraw, zwłaszcza fixów do dań głównych, brr, moja siostra ich używa i za każdym razem gdy piecze mięso przy użyciu tych gotowców dostaję mdłości, okropny zapach.
vril jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2026-01-13, 10:40   #30
Fluxor
Przyczajenie

Wypróbuj przyprawy i produkty BIO Polsko węgierskie marki głównie, oryginalne, no i przyjemne w smaku.

Edytowane przez maladaga
Czas edycji: 2026-01-14 o 09:19 Powód: Reklama
Fluxor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości