|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI
dziewczyny, pięknie dziękuję
Trzeba próbować jednak na sobie
|
#2012 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie kosmetyki naturalne z alkoholem pochodzenia naturalnego zamiast konserwantu powodują, że naczynka są bardziej widoczne, a po systematycznym używaniu skóra się przesusza i zaczyna wydzielać więcej sebum. Kosmetyki do włosów Alterry chyba też mogą podsuszyć, bo jak używałam i szamponu i odżywki, to zauważyłam że włosy staly się szorstkie i dlużej swieże, co pewnie oznacza że te kosmetyki je lekko podsuszyły, ale oczywiście nie wiem na 100% czy powodem jest alkohol w składzie. Może co innego to spowodowało, np. słońce albo inny czynnik. Pytanie: po co substancja wysuszająca w odżywce? W związku z tym, że potencjalni konsumenci takich kosmetyków mają fioła na punkcie konserwantów, silikonów, parabenów itp. (nie chcę nikogo obrazić, sama nie używam silikonów) W takiej sytuacji mądrze myślący producent nie wrzuci tego do produktu, ale przecież musi czymś go zakonserwować. Wlewa więc alkohol, ale obowiązkowo "pochodzenia naturalnego", coby klient się nie wystraszył za bardzo. Nieważne, że to ALKOHOL, ale klientka czuje się uspokojona, bo jak naturalny to na pewno zdrowy. Tak to wygląda z punktu widzenia producenta, który musi zarabiać, czyli trafiać w gust swoich klientów, inaczej by z torbami poszedł. Swoją drogą, gdyby kazdemu alkohol szkodził, toby nikt tych kosmetyków nie kupował. Stąd wniosek, że trzeba na sobie wypróbować. |
|
|
|
|
#2013 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do złego działania alkoholu - co kto lubi. Ja wolę mieć w składzie alkohol, który w najgorszym wypadku podsuszy (a jeśli coś takiego zaobserwuję to wystarczy zadbać o dodatkowe nawilżenie) niż cały arsenał chemii, która powoduje, że jesteśmy społeczeństwem alergików, chorujących na raka (w dużym uproszczeniu oczywiście). Poza tym między alkoholem, a np. dmdm hydatoniną o udowodnionym działaniu rakotwórczym jest jeszcze dużo innych konserwantów. Czyli jak zauważyłaś - każdy musi sam zdecydować, co dla niego dobre. |
|
|
|
|
#2014 | |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, może mi coś doradzicie.
Od 3 lat używam oleju na włosy, z różną regularnością. Na początku efekty były widoczne, ale teraz mam wrażenie że włosy są suche. Teoretycznie mam skórę głowy przetłuszczająca się, a włosy maja długość do brody (wcześniej byly do ramion). Możliwe że kosmetyki do mycia je podsuszyły, ale efekt powinien być zneutralizowany przez oleje. Tymczasem nie widzę za bardzo żeby po zmyciu oleju wlosy były miękkie, błyszczące itp. Sa caly czas szorstkie i sztywne, co może nie jest złe bo dlużej są świeże i wyglądają jakby było ich więcej, ale zapuszczam, i nie podoba mi się perspektywa długich, suchych wlosów. Czy może zlych olejów używam? - próbowałam Vatiki, ale efekt był żaden, więc oddałam koleżance - używałam wszystkich rodzajów Alterry - winogronowego - lnianego - z orzechów włoskich Kojarzycie może, czy coś może być nie tak z tymi olejami? Pamiętam że używałam kiedyś Amli i ta była ok, ale wystrszyłam się parafiny i przeszłam na bardziej naturalne. No i zapach mnie męczył. Co do porowatości, to nie umiem określić (probowałam metody z tonięciem wlosów, ale wydaje i się, że zawsze wlos będzie się unosił na wodzie). Wydaje mi się, że dawniej miałam mniej porowate niż teraz, bo nie czułam oporu jak przesuwałam palec po włosie, a teraz czuję nierówności. ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
Obecnie mam wlosy dluzej świeże i suche w dotyku i nie ma to nic wspólnego z głową, bo może po prostu łój rozprowadza się wolniej na włosy. Myję glowę codziennie, jak z lenistwa nie umyję, to owszem włosy same w sobie nie wyglądają źle, ale przy nasadzie są oklapnięte i glowa mnie swędzi. Więc nie jest wykluczone, że skóra głowy jest taka jak zawsze, tylko wlosy bardziej suche. |
|
|
|
|
#2015 |
|
Wtajemniczenie
|
Loouisse czym myjesz włosy ? używasz od czasu do czasu szamponu z SLS ?
|
|
#2016 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Od 3 tygodni podczytuję watek, ale chyba nie dam rady nadrobić. Co nieco juz się dowiedziałam, więc męczyć pytaniami nie będę ![]() Chciałabym zatem dołączyć . Na chwilę obecna używam olejku z słodkich migdałów 2-3 razy w tygodniu. Nakładam na suche włosy, zaplatam warkocz i idę spać. Zmywam nastepnego dnia. Wlosy mam długie, przetłuszczające się u nasady (mycie codziennie). Przez to czytanie mam ochotę zakupić cały arsenał olei Ale to dopiero pod koniec miesiaca pewnie. Migdal narazie mi wystarczy (i jeszcze mam oliwe w kuchni). Na liscie znalazly sie:-DABUR Vatika OLEJ KOKOSOWY -DABUR AMLA I JAŚMIN OLEJEK DO WŁOSÓW JASNYCH -Dabur Olejek Do Włosów Migdałowy - i jeszcze chciałabym czysty olej kokosowy, ale chyba tego za dużo trochę będzie ![]() I jeszcze mam pytanie (nie do końca oleiste). Używała może któraś z was wody różanej na włosy? Próbuję się doszukać jakiś informacji na ten temat i chyba nie jest to zbyt popularne. Obiło mi się o uszy ze woda różana wygładza i nabłyszcza. I miałam taki pomysł aby wlać jakiś olejek (w moim przypadku w oliwek lub słodkich migdałów) do buteleczki z psikaczem, dodać wody różanej i tym sobie psikać na noc. Wiem, ze będzie to produkt dwufazowy, przed użyciem wstrząsnąć itp... Ale ciekawi mnie jaki by to dało efekt. Próbowała któraś może?
|
#2017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czego jeszcze używasz do pielęgnacji?
|
|
|
|
|
#2018 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Myję włosy Babydream, Barwą ziołową, wcześniej miałam Joannę czerwoną, Alterrę z pszenicą. Z grubsza te szampony. Kilka razy jeden, potem kilka razy inny, jak mi się chwyci. Po myciu odżywka b/s Joanny, wcześniej d/s Alterra z granatem albo z pszenicą. Na przydługą grzywkę pryskam trochę lakieru. W weekend nakładam na dłużej odżywkę Seboradin do wypadających. Dwa razy zmieszałam z 3 kroplami keratyny, ale nie zauważyłam żadnego efektu. Suszę suszarką, ale to robiłam cale życie i nigdy nie wplywało na stan włosów. Skoro to oleje schnące, to efekt powinien być wyraźnie widoczny, więc nie wiem gdzie tkwi problem. |
||
|
|
|
#2019 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wygładzić włosy może też płukanka z siemienia lnianego. Cytat:
) i dopiero odżywka b/s. - oczywiście nakładaj coś na końcówki.Suszarkę radziłabym Ci odstawić (wiem, że to trudne
|
|
|
#2020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym myła częściej oczyszczającym szamponem i używała maski oraz bardziej treściwych odżywek. |
|
|
|
|
#2021 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() cetearyl wiadomo ze jest dobry, ale to isipropl alkohol wysusza i to na niego trzeba uwazać ![]() Cytat:
![]() moze lepiej kupic olejek różany?
|
|
#2022 |
|
Zakorzenienie
|
żal olejku czy wody?
![]() Nie widziałam nigdzie olejku różanego u siebie. Wodę kupiłam duża butle do używania zamiast toniku i chciałam ja wykorzystać jeszcze w jakiś inny sposób
|
#2023 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że te moje szampony są całkiem nieźle oczyszczające, szczególnie Barwa. |
|
|
|
|
#2024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do szamponów to Barwa jest oczyszczająca, ale Babydream i Alterra nieszczególnie, więc pytanie jak często jej używasz. |
|
|
|
|
#2025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja kiedys byłam na takich targach marokanskich i tam była woda i własnie olejek i nie różniły sie bardzo cenowo chyba kwestia 5 zł
Twoje kłamstwo trwa tak długo, ze sam zaczynasz w nie wierzyć? Doceniamy dopiero kiedy stracimy. Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed Moja pielęgnacja włosów Edytowane przez karmazynka99 Czas edycji: 2012-07-01 o 17:12 |
|
|
|
|
#2026 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mnie bardziej martwi, że oleje już nie dają dobrego efektu. Suszarki używałam zawsze i na pewno nie powoduje u mnie przesuszania włosów. |
|
|
|
|
#2027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2028 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Kupiłam ostatnio odżywkę Fitomed do ciemnych, maskę Stapiz z jedwabiem i słonecznikiem, maskę Bingo mleczną. Czy to wystarczy do nawilżenia? |
|
|
|
|
#2029 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W tym tygodniu się zabiore za to
|
|
|
|
|
#2030 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a do prostych włosów też można użyć glutka?
czy on raczej nadaje się tylko do kręconych?
|
|
#2031 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
czyli mówisz, żeby tak bez spłukiwania go nie zostawiać?
|
|
#2033 |
|
Wtajemniczenie
|
Sam żel może działać lekko usztywniająco, ale jak maska nieźle nawilża - tylko lepiej ją spłukać - dobra jest jeśli nałoży się ją pod olej Możesz też zrobić płukankę z siemienia
|
|
#2034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może następnym razem spróbuję z glutkiem pod olej
|
|
|
#2035 |
|
Zakorzenienie
|
zależy jako co będziesz go stosować: jeśli jako maskę czy pod olej to oczywiście musisz to spłukać, a jako stylizator to nie, wystarczy odgnieść i włosy są mięciutkie
|
#2036 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
taka płukanka fajnie wygładza włosy i zapobiega ich puszeniu
|
|
|
|
|
#2037 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2038 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy jakie masz włosy, czy im to wystarczy.
|
|
|
|
#2039 |
|
Rozeznanie
|
wczoraj nałożyłam na całą noc olej kokosowy na mgiełkę i efekt jest o niebo lepszy niż kokos+gloria.. włosy mi się nie spuszyły tak jak poprzednio, choć nadal trochę...chyba ten olej nie jest dla mnie
spróbuję jutro na suche. Każdy olej sprawdzam na 3 sposoby
|
|
|
|
#2040 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj nałożyłam olej sezamowy na 5h i trochę obawiałam się efektu,bo podczas ostatniego mycia przesadziłam z proteinami, w związku z czym moje włosy przypominały sianko
Ale dziś włosy są idealne (poza końcówkami, które oczekują na podcięcie
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:27.

Trzeba próbować jednak na sobie 

A to głupota.

przez ten upał i ciężkie powietrze trochę mi się spuszyły pod wieczór i chyba jutro rano nałożę ponownie gluta - jak nie będzie takiego efektu jak na mokre, to umyję głowę
czy on raczej nadaje się tylko do kręconych?