Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-02, 10:22   #1561
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V

Cytat:
Napisane przez olka1610 Pokaż wiadomość
Ja mam teściów 24h na dobę w domu bo nie pracują już oboje zawodowo... Do tego mam podwójną teściową tzn. babcia tż też z nami mieszka. To tak na pocieszenie Ci mówię
.

3maj się dziewczyno

za kolejny miesiąc
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 10:23   #1562
nettka_
Zadomowienie

agulan wow jak stoi

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 10:24   #1563
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
wiesz co, u mnie to bardziej względy finansowe uwazam że na urlop, wakacje powinno się jeździć z dziećmi - w ogóle nie rozumiem jak można zostawić dziecko (nie wazne w jakim wieku) np z dziadkami (znam taki przypadek, znajomi zostawili ok. roczną córkę i sobie pojechali chyba do Turcji) i samemu pojechac choćby na tydzień - ale to moje subiektywne zdanie

my bylismy dwa razy w egipcie - raz jak Oli miał nie całe dwa lata i rok później i nie zamieniłabym tych wakacji na nic oczywiście nie wypoczęlismy (przy takim maluchu się nie da) no ale moim zdaniem decydując się na dziecko - powinnismy się z tym liczyc... i gdybysmy tylko mogli sobie pozwolic na wydatek ok. 10 tys to chocby jutro pojechalabym trzeci raz z dzieciakami
ja też bym nie zostawiła chyba bym miała schrzanione wakacje i ciągle myślała co u dzieci. Ale w naszym przypadku ciężko z takimi małymi dziećmi, bo po pierwsze auta nie mamy jeszcze:/ a po drugie zarówno Poluia jak i Michałek bardzo absorbujący teraz. Michałek często na cycu...no nic w tym roku odpuszczamy, bo nie bedziemy się tułać pociagami a zagraniczne wakacje tez odpadają- daleko lotnisko mamy, dla maluszków zadnych tymczasowych paszportów..choć Tż ostatnio wpadł, zeby szybko pozałatwiaci jechac. Ale ja tego nie widze tak w tym roku dlatego myślę, że za rok już jak my bedziemy mieć autko i dzieci ciut starsze to bedzie inaczej
choc myslę tez czasem, że np weekend z Tz by sie nam tez przydał, zebym ja mogła odsapnąc, bo jakby nie patrzec jak Tz nie ma to ciagle sama z dziecmi...ale moze kiedys jak podrosną:P
z drugiej strony jak Polusie czasem moja mama weźmie na pare godzin to się zaczynam stresowac, czy zjadła, czy się bawi, itp...I to nie tylko ja, bo mój Tz to w ogole juz wychodzi i staje obok jak dlugo nie ma jego ukochanej coreczki

Edytowane przez domi7ks
Czas edycji: 2012-07-02 o 10:27
domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 10:25   #1564
nettka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wariateczka88 Pokaż wiadomość
a co do figury to taaak,mam superowa -jak to ujął moj brat- jak by mnie właśnie z Oświęcimia wypuscili

Też chcę cię zobaczyć

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
Stary 2012-07-02, 10:28   #1565
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nettka_ Pokaż wiadomość
Też chcę cię zobaczyć
lubisz szkielety
Stary 2012-07-02, 10:29   #1566
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
za zmianę na stałe, na zawsze z ciągłym progresem
Cytat:
baszka zdecydowanie

jeeeeeeeeeeeee

żartowałam przecież z tymi książkami no może wezmę, ale czytać będę tylko w drodze (taaaaa jasne Michaś pozwoli )

Lecę wieszać pranie (drugie już dzisiaj)

W nocy lało a i tak u Nas jest taka parówa że szok
Stary 2012-07-02, 10:44   #1567
nettka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
lubisz szkielety

jooooooooo:cojest :

Stary 2012-07-02, 10:51   #1568
olka1610
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
3maj się dziewczyno

za kolejny miesiąc
Dzięki
W gruncie rzeczy nie jest tak źle i pocieszam się myślą że kiedyś w końcu pójdziemy na swoje. Za jakieś 20 lat pewnie .
Na razie jestesmy na etapie wybierania projektu i zbierania pieniążków.

Odnośnie zostawiania dzieciaczków i wyjazdu na urlop to ja też np. na tydzień bym nie zostawiła ale na weekend bardzo chętnie . Chociaż wiem że bym tęskniła ale przydałby nam sie z tz taki weekend tylko we dwoje.

Natomiast koleżanka ma dziecko w podobnym wieku co ja i praktycznie co weekend wyjeżdzają sami z tż albo gdzieś wychodzą, raz byli 10 dni w Londynie. Dla mnie to już przesada

A my na wakacje też w tym roku nie jedziemy, po pierwsze względy finansowe a po drugie to też jakoś nie bardzo mi się chce z takim maluchem. Za rok wydaje mi się że będzie łatwiej jak już bedzie chodzić.
olka1610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 10:56   #1569
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

u nas w tym roku tez wyjazdow zadnych nie ma bo poki co oboje ciagle bez pracy jestesmy. ja niby jeszcze ciagle na angielskim macierzynskim ale i to sie niedlugo konczy.

Cytat:
J
- sukienka i tunika- nie dla mnie bo biust zwisa/ wystaje
-
a jakby jakis stanik z fajnymi ramiaczkami?

Tygrys spi. Jak wstanie idziemy na szcepienie i wazenie. Czasem peka mu skora za uszami (tu na gorze gdzie ucho laczy sie ze skora). nie ciaga sie za uszy wiec to tak jakby samo sie robi. miala tak ktoras?

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 11:00   #1570
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki
W gruncie rzeczy nie jest tak źle i pocieszam się myślą że kiedyś w końcu pójdziemy na swoje. Za jakieś 20 lat pewnie .
Na razie jestesmy na etapie wybierania projektu i zbierania pieniążków.

Odnośnie zostawiania dzieciaczków i wyjazdu na urlop to ja też np. na tydzień bym nie zostawiła ale na weekend bardzo chętnie . Chociaż wiem że bym tęskniła ale przydałby nam sie z tz taki weekend tylko we dwoje.

Natomiast koleżanka ma dziecko w podobnym wieku co ja i praktycznie co weekend wyjeżdzają sami z tż albo gdzieś wychodzą, raz byli 10 dni w Londynie. Dla mnie to już przesada

A my na wakacje też w tym roku nie jedziemy, po pierwsze względy finansowe a po drugie to też jakoś nie bardzo mi się chce z takim maluchem. Za rok wydaje mi się że będzie łatwiej jak już bedzie chodzić.

u mnie te z nie jest źle, no ale wiadomo, że z najbardziej złotymi ludźmi na dłuższą metę po prstu nie da się mieszkać.

Widzę, że jesteśmy na tym samym etapie mieszkaniowym. Również zbieramy pieniądzę

A jak na złość w Strzelinie nie ma mieszkań do wynajmu
jest jedna kawalerka (pokój i aneks kuchenny) lub 3 pokojowe 120m2

Co do wyjazdu, ja z kolei boję się wyjechać jak już będzie chodzić, chociaż pewnie też pojedziemy

A zostawienie dziecka Weekendowo pod obecnością dziadków jak najbrdziej jest zdrowe dla dobra całej rodziny. Rodzice zbliżą się do siebie, zatęsknią za dzieckiem i podadują bateryjki na dalsze wychwywanie

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
u nas w tym roku tez wyjazdow zadnych nie ma bo poki co oboje ciagle bez pracy jestesmy. ja niby jeszcze ciagle na angielskim macierzynskim ale i to sie niedlugo konczy.

Tygrys spi. Jak wstanie idziemy na szcepienie i wazenie. Czasem peka mu skora za uszami (tu na gorze gdzie ucho laczy sie ze skora). nie ciaga sie za uszy wiec to tak jakby samo sie robi. miala tak ktoras?
O kurcze, pierwsze słyszę. Nam pęka skóra pod paluszkami i stopek.
smarowałam tłustymi maściami i się zagoiło

Powodzenia na szczepieniu

Idę prasować.
Stary 2012-07-02, 11:09   #1571
olka1610
Rozeznanie

Cytat:

Mojej też tak pękała, smarowałam linomagiem i jak na razie jest spokój. Daj znać co lekarz na to powiedział.

Bahamadia_25 - ja wynajmować mieszkania nie chcę, szkoda mi kasy po prostu. Wolałabym w to miejsce wziąc kredyt i zamiast płacic za wynajem to spłacać raty i budowac ale mój tz jest anty-kredytowy. No i blokuje nas też to że czekamy na przekształcenie działki na budowlaną.
Pocieszam się że jak będzie źle to się pakuję i wracam do rodziców bo zostali sami w sporym domu

W weekend byłam u rodziców i mała ma tam takie używane łóżeczko i skubana nauczyła się wyjmować szczebelki bo są trochę obluzowane już trzeba bedzie je na stałe przymocować
olka1610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 11:10   #1572
domi7ks
Zakorzenienie

Laski klubik- zapraszam

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 11:13   #1573
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:

mojej luszczy się, pęka skora tylko za prawym uszkiem (tam gdzie małzowina łączy się z głową (?)) - pediatra powiedziala zeby natłuszczac i że taka przypadłość jest u dzieci... skłonnych do alergii powiedziała że to nic pewnego, ze młoda będzie alergikiem, nie mniej jednak tak bywa

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 11:16   #1574
wariateczka88
Zadomowienie

Cytat:
lubisz szkielety
glam blagam bez takich,moja patykowatosc to moj najwiekszy kompleks,nie ma dnia zeby ktos nie podkreslil ze jestem chuda szczapa i ze moj biedny tz nie ma mnie za co zlapac

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

pospacerowane,wrocilysmy odniesc zakupy i mala sie obudzila,a jest taka duchota ze masakra,wole siedziec z nia w domu gdzie jest o wiele przyjemniej

Wymianka

wariateczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 11:18   #1575
Oliveira79
Zadomowienie

wyjazd weekendowy bez dzieci jak najbardziej rozumiem chociaz ja osobiscie sobie tego nie wyobrazam moze dlatego że jeszcze kp? nie wiem, poza tym nie mam na razie takiej potrzeby

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 11:35   #1576
nettka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Laski klubik- zapraszam

zadzieram kiecę i lecę

Stary 2012-07-02, 11:46   #1577
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Witamy i my po weekendzie. Przyjechała moja mama i nie miałam czasu na wizaż najczęściej na FB siedzę.
Moja Oliv zaczyna powoli raczkować siedzi ładnie sama

Glam zazdroszczę Tobie i innym że Wasze TŻ gotują mój to lewa ręka nic nie potrafi a jak bym chciała.

W weekend taka pogoda rozłożyliśmy Olivce basen pluskała się bardzo jej się podobało. Dziś pogoda nawet dobra że taka choć po nocnej burzy teraz wszystko paruje.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012-06-30 10.20.12[2].jpg (47,3 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2012-06-30 10.18.44.jpg (130,7 KB, 25 załadowań)

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 11:51   #1578
nettka_
Zadomowienie

My też musimy kupić basen dla Paulinki tylko nie ma kiedy

Stary 2012-07-02, 11:53   #1579
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Mojej też tak pękała, smarowałam linomagiem i jak na razie jest spokój. Daj znać co lekarz na to powiedział.

Bahamadia_25 - ja wynajmować mieszkania nie chcę, szkoda mi kasy po prostu. Wolałabym w to miejsce wziąc kredyt i zamiast płacic za wynajem to spłacać raty i budowac ale mój tz jest anty-kredytowy. No i blokuje nas też to że czekamy na przekształcenie działki na budowlaną.
Pocieszam się że jak będzie źle to się pakuję i wracam do rodziców bo zostali sami w sporym domu

My chcemy wynająć bo i tak teścią płacimy, a tak będziemy jak u siebie i nikt nie będzie wścibiał nosa w nasze sprawy, no ale jak na złość nic nie ma

Mój też anty-kredyt. Póki co zbieramy.
Stary 2012-07-02, 11:55   #1580
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
W nocy lało a i tak u Nas jest taka parówa że szok
Wróciłyśmy. Stan małej gitarka, odstawiamy leki, tylko Fenistil do środy.

U nas też parówka, nie ma czym oddychać...Nie wiem czy dam radę przejśc się z małą w taką pogodę cudowną...A siedzieć w domu też mi się nie chce...
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 11:59   #1581
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joamic1 Pokaż wiadomość
Witamy i my po weekendzie. Przyjechała moja mama i nie miałam czasu na wizaż najczęściej na FB siedzę.

Glam zazdroszczę Tobie i innym że Wasze TŻ gotują mój to lewa ręka nic nie potrafi a jak bym chciała.

W weekend taka pogoda rozłożyliśmy Olivce basen pluskała się bardzo jej się podobało. Dziś pogoda nawet dobra że taka choć po nocnej burzy teraz wszystko paruje.
Jaka fajna gwiazducha
Stary 2012-07-02, 12:01   #1582
princessskaa
Wtajemniczenie

Idę wstawić pranie, zawsze jakaś rozrywka
Stary 2012-07-02, 12:01   #1583
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:

U nas też parówka, nie ma czym oddychać...Nie wiem czy dam radę przejśc się z małą w taką pogodę cudowną...A siedzieć w domu też mi się nie chce...

Super

Mimi właśnie wstał. Lece grzać zupę i idziemy obadać ja jest u nas na dworze

Ciao
Stary 2012-07-02, 12:10   #1584
princessskaa
Wtajemniczenie

Baha pamiętam, że chciałaś mnie zobaczyć w konwencji imprezowej to zapraszam na fb

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Jak tak oglądam zdjęcia Waszych dzieciaczków, które raczkują i stoją to normalnie doczekać się nie mogę, aż moja osiągnie ten poziom Super są Wasze maluchy
Stary 2012-07-02, 12:10   #1585
nettka_
Zadomowienie

Cytat:

: jupi:

Stary 2012-07-02, 12:23   #1586
princessskaa
Wtajemniczenie

Mamusie czy dodajecie do posiłku malucha kleik? Bo na mojej rozpisce Bobovity pisze, że powinno sie kleik dodawać. Chodzi o kleik ryżowy? Patrzyła sto razy w sklepie na niego, może w końcu kupię?
Stary 2012-07-02, 12:24   #1587
pokszyfka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
ja też bym nie zostawiła chyba bym miała schrzanione wakacje i ciągle myślała co u dzieci. Ale w naszym przypadku ciężko z takimi małymi dziećmi, bo po pierwsze auta nie mamy jeszcze:/ a po drugie zarówno Poluia jak i Michałek bardzo absorbujący teraz. Michałek często na cycu...no nic w tym roku odpuszczamy, bo nie bedziemy się tułać pociagami a zagraniczne wakacje tez odpadają- daleko lotnisko mamy, dla maluszków zadnych tymczasowych paszportów..choć Tż ostatnio wpadł, zeby szybko pozałatwiaci jechac. Ale ja tego nie widze tak w tym roku dlatego myślę, że za rok już jak my bedziemy mieć autko i dzieci ciut starsze to bedzie inaczej
choc myslę tez czasem, że np weekend z Tz by sie nam tez przydał, zebym ja mogła odsapnąc, bo jakby nie patrzec jak Tz nie ma to ciagle sama z dziecmi...ale moze kiedys jak podrosną:P
z drugiej strony jak Polusie czasem moja mama weźmie na pare godzin to się zaczynam stresowac, czy zjadła, czy się bawi, itp...I to nie tylko ja, bo mój Tz to w ogole juz wychodzi i staje obok jak dlugo nie ma jego ukochanej coreczki

ja to nie wiem, czy bym zostawił niuńkę z kimś...nie mam innego wyjścia więc zabieramy wszędzie ją ze sobą...ale jakoś nie naprzykrza nam się specjalnie. wczoraj znajomi stwierdzili, że nawet db że mamy dzicko, bo piwa nie muszą nosić w reklamówkach - woziliśmy w wózkowym koszyku
Cytat:
Napisane przez joamic1 Pokaż wiadomość
...

Cytat:
Idę wstawić pranie, zawsze jakaś rozrywka
ja miałam lepszą zrobiłam ręczne

od 5 w Biedronce takie coś
http://www.biedronka.pl/oferta/artyk...slowe/oferta2/
zapoluję, bedzie fajne na podwórko i na plaże
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 12:43   #1588
dominej
Raczkowanie

Cytat:
Mamusie czy dodajecie do posiłku malucha kleik? Bo na mojej rozpisce Bobovity pisze, że powinno sie kleik dodawać. Chodzi o kleik ryżowy? Patrzyła sto razy w sklepie na niego, może w końcu kupię?
Kleik - głownie ryżowy to podstawa jedzenia mojej Dobrusi
rano zaraz po przebudzeniu - mm lekko zagęszczone kleikiem - z butelki, potem gesty kleik łyżeczką - z ddatkiem manny (jako ekspozycja na gluten), potem zupka, potem deserek owocowy, i przed snem znów gęsty kleik podany łyżeczką. Czasami jak jej sie chce jeść to w międzyczasie troszkę mm wypije - obowiązkowo lekko zagęszczonego - bo samego to już dawno nie pije. A no i czasami do przecieru owocowego dodaje kleik kukurydzany - żeby na dłużej ją nasyciło.
No i tak wygląda jedzenie mojej małej. A dodam, że kiedyś mleka rano wypijała 150ml, potem ok 100ml a teraz to ledwie 80ml wypije i więcej ani myśli. A w ciągu dnia do z 500ml wody wypija jeszcze.

Sens mojego życia - Dobrusia (12.10.2011r.)
dominej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-02, 12:55   #1589
princessskaa
Wtajemniczenie

Domi dzięki za wyczerpującą odp
ale masz apetyczny avatarek

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Słoneczko zachodzi za chmurki co chwilę, więc pójdziemy na spacerek poszukamy cienia. Tylko pranko wywieszę zaraz. Narka
Stary 2012-07-02, 13:10   #1590
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wariateczka88 Pokaż wiadomość

dygotko mialam takie zdjecie ale cos mi sie usunelo,wrzuce po poludniu
a co do figury to taaak,mam superowa -jak to ujął moj brat- jak by mnie właśnie z Oświęcimia wypuscili

olka a Ty tez nie wiem jakie kompleksy mozesz miec

uciekamy na spacer i jakies zakupy,bo z ciasta weselnego obiad moze byc lichy ...
ja tam bym chciała mieć takafigurę

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
wiesz co, u mnie to bardziej względy finansowe uwazam że na urlop, wakacje powinno się jeździć z dziećmi - w ogóle nie rozumiem jak można zostawić dziecko (nie wazne w jakim wieku) np z dziadkami (znam taki przypadek, znajomi zostawili ok. roczną córkę i sobie pojechali chyba do Turcji) i samemu pojechac choćby na tydzień - ale to moje subiektywne zdanie

my bylismy dwa razy w egipcie - raz jak Oli miał nie całe dwa lata i rok później i nie zamieniłabym tych wakacji na nic oczywiście nie wypoczęlismy (przy takim maluchu się nie da) no ale moim zdaniem decydując się na dziecko - powinnismy się z tym liczyc... i gdybysmy tylko mogli sobie pozwolic na wydatek ok. 10 tys to chocby jutro pojechalabym trzeci raz z dzieciakami
ja nie widzę w tym nic złego,że rodzice chcą wyjechać we dwoje
Każdy ma jednak inne zdanie i spierać sie nie zameirzam,ale też znam takich którzy około roczne dziecko zostawili u dziadków i wyjechali gdzieś tam na wakacje-super,że mieli komu zostawić.

oczywiście mam na myśli wakacje takie około 4 dniowe

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2012-07-02 o 13:15
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości