|
|
#2791 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII
Dzisiaj miałam wizytę i być może jesienią będę bez aparatu (ale nie przywiązuję się do tej daty zbytnio znając moją orto).
To chyba była najgorsza wizyta w życiu, najpierw metalowy łańcuszek, myślałam, że mi zęby odpadną. Potem stalowy gruby łuk, nie chciał wejść w pierścienie, orto tak się zapierała, że już miałam łzy w oczach, jednak najgorszy był maksymalnie naciągnięty gumowy łańcuszek, tutaj już popłynęłam. |
|
|
|
|
#2792 |
|
Zakorzenienie
|
o kurcze.. współczuję tych przeżyć
![]() oby termin zdjęcia aparatu był już tym ostatecznym
|
|
|
|
|
#2793 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a u mnie jest różnie, raz mi się zęby prostują,potem rozjeżdżają i znowu prostują ![]() najbardziej martwi mnie diastema między jedynkami,orto mówiła,że po 3 miesiącach zacznie się coś dziać, a teraz będą 2 miesiące i nic poza wyprostowanymi dwójkami i poprawą zgryzu przy zagryzaniu zębów gdyby nie ta szpara to już bym miała gdzieś ten cały aparat a tak ![]() ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- dlaczego się nie udało wyleczyć tej asymetrii?? Ja też mam to samo,co ci orto mówiła?
|
|
|
#2794 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
doswiadczylam picia coli/pelsi w bardzo duzych ilosciach w czasie noszenia aparatu i nie drgnal mi zaden zamek... Edytowane przez dzidka Czas edycji: 2012-07-02 o 17:10 |
|
|
|
|
|
#2795 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
|
|
|
#2796 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na razie piję wszystkie napoje gazowane przez słomkę aczkolwiek mam wrażenie, że już niedługo to porzucę, zwłaszcza w wakacje..
![]() Ogólnie mój estetyczny aparat trzyma się dzielnie bez żadnych przebarwień a naprawdę jem wszystko co się da. Jedynie kawa i herbata przez słomkę. ![]() Oj współczuję wam tych bolesnych wizyt, na mojej ostatniej też orto się nade mną pastwiła jak zakładała nowy łuk..
|
|
#2797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja czyszczę przestrzenie bez pasty, po czyszczeniu płuczę dokładnie płynem, ale nie wydaje mi się aby z nałożeniem pasty był jakiś większy problem
|
|
|
|
|
|
#2798 |
|
Zakorzenienie
|
to ja jestem straszna, bo niczego nie piję przez słomkę
|
|
|
|
|
#2799 |
|
Zakorzenienie
|
I ja też
Ale kawy w zasadzie nawet nie lubię,herbata czy cola sporadycznie więc da się przeżyć
|
|
#2800 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też miałam dziś wizytę i miałam zakładany wyciąg - to chyba tak się nazywa w każdym bądź razie coś gumowego i służy do przesunięcia kilku zębów w kierunku szpary pół buzi mnie boli, nie mogę nic jeść ale właściwie już widzę różnicę, że się przesuwają... Jigoku jak długo nosisz aparat? Dlaczego wątpisz w swoją orto? |
|
|
|
|
|
#2801 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może zwykły łańcuszek? Ja też nosiłam wyciągi, ale różnicę zaczynałam dostrzegać gdzieś po 1-1,5 miesiąca...
|
|
|
|
|
|
#2802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2803 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2804 |
|
Zakorzenienie
|
ja to samo
![]() wypiłam 2 kawy i 1 herbatę przez słomkę i miałam już dość ![]() ale po miesiącu z aparatem nie zauważyłam przebarwień na ligaturkach czy zębach (piję 2 kawy i 2-3 herbaty dziennie), no i mam nadzieję że będzie tak dalej.. |
|
|
|
|
#2805 | |
|
Rozeznanie
|
Betti pamiętam jak dziś, kiedy byłam tu świeżynką i zakochałam się w Twoich ząbkach
![]() Cytat:
Dziękuję za te miłe słowa Ja w Legnicy leczyłam się jakieś 10 lat temu, więc ortodonci na pewno się pozmieniali... jednak uraz do tego jednego pozostał ![]() Paulinunia pierwszy raz słyszę o tym, że po ciąży zęby wracają na stare miejsca - serio!
|
|
|
#2806 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny BŁAGAM pomocy! Właśnie wracam od orto i mam ten Hyrax paskudny... Sprzedajcie mi sposoby jak w tym jeść? Ledwo ślinę przełykam;(
|
|
#2807 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja miałam zacząć pić przez słomkę... ale jestem chyba zbyt leniwa ![]() Cytat:
|
|
|
#2808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedynie po prostu szybko się zużywa i mechaci.
|
|
|
#2809 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#2810 |
|
Rozeznanie
|
Mam też szczoteczkę pęczkową. Jest świetna do szorowania zębów od wewnętrznej strony i z tyłu, ale mycie nią zębów między zamkami u mnie się nie sprawdza bo ona jest jakaś za duża do tego i mam wrażenie, że za twarda (włoski są bardzo sztywne). Gdyby była miękka to pewnie byłaby lepsza, ale nie wiem czy są różne twardości szczoteczek pęczkowych lub różne ich rozmiary?
|
|
#2811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo czyściki też mi się żadne nie zużyły.
|
|
|
|
|
|
#2812 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2813 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie!
Nie było mnie tu ze sto lat ![]() Pojawiam się, żeby się wyżalić...bo normalnie szlag mnie trafia z tymi moimi zębiszczami ![]() W zeszłym tygodniu dostałam gumki, wyciągi znaczy. Po raz pierwszy. I spoko, szybko się do nich przyzwyczaiłam. Tylko w momencie jak już to się stało, to pojawił się mega okropny ból jednego zęba - dokładnie górnej szóstki, na której mam pierścień. Co ciekawe, wyciągi nie były "instalowane" na tym zębie, tylko w jego okolicy. Najgorsze, że ból nie był taki, jaki znam - kiedy zęby "migrują". Tylko niestety inny... Biegiem do dentysty i okazuje się, że ząb co prawda niegdyś leczony, ale niezbyt dokładnie. Psuje się od środka, od korzenia. Na dziąśle jakaś ropa, czy coś, podniebienie mnie aż boli...no jednym słowem maskara jakaś Kiedyś już coś mi ten ząb doskwierał, ale olałam to, stwierdziłam, że pewnie się prostuje i dlatego... :P Dentystka stwierdziła, że najwyraźniej te wyciągi tak mi poruszyły zęby, że ten "uśpiony" się odezwał.I oczywiście trzeba leczyć kanałowo. Jutro zdejmują mi więc pierścień, potem w gabinecie obok zabierają się za rozwiercanie zęba ![]() Boję się jak diabli, a jeszcze bardziej boi się mój portfel Bo jak znam świat (i moją paszczę) to się okaże, że w zębie są ze cztery kanały i generalnie padnę trupem jak przyjdzie do płacenia.Na wakacje jakieś to pojadę chyba dopiero jak będę stara i wstawię sobie sztuczną szczękę i już nie będzie miało się co psuć Bo od jakiegoś czasu każde wakacje spędzam na fotelu dentystycznym. Buuuuuuu.....! Załamię się normalnie ;( Ooo...poczytałam trochę wstecz i widzę,
...:::bez planów życie - to cały mój plan:::... byłam kiedyś "aparatką"! https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168 Edytowane przez madzieeek Czas edycji: 2012-07-02 o 23:14 |
|
|
|
|
#2814 |
|
Rozeznanie
|
4 kanaly w gornej 6 to praktycznie norma, gorzej, jak bedzie 5
|
|
|
|
|
#2815 |
|
Raczkowanie
|
to ja nawet nie wiedziałam,że jak się zęby przesuwają to też bolą...mnie też nieraz bolały pod pierścieniem i myślałam,że zaczynają mi się psuć
|
|
#2816 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
niestety żadnej innej firmy u siebie nie widziałam żeby porównać
PM'17 Edytowane przez paulinunia Czas edycji: 2012-07-03 o 09:24 |
|||||
|
|
|
|
#2817 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam aparat 4 tygodnie, niewielkie efekty juz widzę. Ale zęby też bolą. Nie jest to taki bol calej szczeki jak tuz po zalozeniu aparatu, ale przez ostatni tydzien to tak codziennie mnie boli inny ząb
tak pojedynczo, ale jest to jak dla mnie ewidentny bol związany z przesuwaniem zębów
|
|
|
|
|
#2818 | |
|
Raczkowanie
|
betti naprawdę extra
![]() śledzę wątek od dość dawna ale nie zawsze mam czas coś napisać ![]() twój orto to jakiś códotwórca bo wiem , że masz zwykły ligaturowy aparat i bez żadnych "poszerzaczy szczęki" masz HOLLYWOOD SMILE ![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
Ale o czymś takim nie słyszałam, myślę że w każdym przypadku mogą wrócić na stare miejsca jak się zaniedba retencje
|
|
|
#2819 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pewnie w początkowej fazie zęby bardziej się przesuwają i dlatego bardziej bolą.
|
|
|
#2820 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdjęcie pierścienia z kolei u mnie było bardzo łagodne. Robiła to asystentka mojego ortodonty i jakoś go tak przepiłowała czy coś, więc zszedł bez problemu. Tylko teraz jakoś mi tak "łyso" bez tego pierścionka Co to będzie po zdjęciu całego aparatu?! ![]() Tam gdzie ja leczę zęby jest dosyć drogo. Ale mam dwa powody, żeby leczyć akurat tam: wybitni specjaliści, do których mam mega zaufanie, bo poprawili mi zeby spartaczone wcześniej gdzie indziej, no i fakt, że jest to jakby "bliźniacza" klinika do mojej ortodontycznej - wszystko w jednym budynku, a lekarze współpracują ze sobą i wspólnie ustalają plan leczenia - jest to dla mnie osobiście bardzo wygodne. No ale cena zależy właśnie od ilości kanałów. Jeden pan doktor stwierdził kiedyś, że tylko 20% ludzkości ma 4 kanały w "szóstkach", zazwyczaj są 3. Na szczęście w tym zębie będę miała kanałówkę po raz pierwszy, ale kiedyś miałam już "przyjemność" powtórnego leczenia kanałowego - bo kanały były niedokładnie oczyszczone i jeszcze w dodatku pozostawiono w jednym jakieś "narzędzie dentystyczne". To był jakiś hard core - leczenie pod mikroskopem, znieczulenia, odbudowa bardzo wyniszczonego zęba, jakieś wkłady z włókna szklanego, zdjęcia przed, w trakcie, po... słowem cuda wianki! Jak sobie przypomnę, ile wówczas zapłaciłam, to mi się słabo robi Bo jestem mega panikarą normalnie ![]() Pocieszam się, że tym razem zapłacę jednak ciut mniej bo pierwotne leczenie kanałowe jest tańsze, niż takie powtórne, a i wypracowaną mam już w klinice 5% zniżkę ![]() Aaaa, i do czasu naprawienia zęba mam nie nosić wyciągów
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.

), ale w porównaniu z tym co było i tak jest bardzo dobrze