Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XIV - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-05, 14:05   #781
IkaTg
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XIV

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ika, Paula spokojnie, jesteście pod opieką i obserwacją, a to najważniejsze. Dzieciaczki pewnie jeszcze ładnie na wadze przybiorą (Ika, Twój maluszek jest już bardzo blisko magicznej granicy 2500g uznawanej za bezpieczną) i będzie wszystko ok.
A nawet jeśli byłoby inaczej, to na przykładzie moim i depoison widać, że niska waga to nie wyrok i takie dzieci też sobie radzą. Moja przy urodzeniu dostała 9 punktów Apgar mimo cech wcześniactwa i niskiej wagi, a wszystkie badania wyszły jej super
Dzięki A z tego co pamętam to Tobie na usg wychodziło kg więcej? Mam nadzieje ze w moim przypadku aparat się myli w drugą stronę.
Stary 2012-07-05, 14:07   #782
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość

Aga i depioson mam do Was pytanie, bolą Was jeszcze sutki na początku karmienia albo po? bo mnie się wydaje że coś to u mnie za długo trwa, i druga sprawa to czasem kłuje mnie w piersi i sutku, trochę mnie to martwi, jutro ma przyjść położna to się wypytam ale ciekawa jestem jak jest u Was
mnie bolą, ale ja karmię tylko piersią dopiero od poniedziałku. Chociaż i tak dzisiaj już jakby mniej bolały, mam nadzieję, że z dnia na dzień będzie coraz lepiej.
Tylko ja jeszcze je smaruję nystatyną ze względu na tą pleśniawkę co Luśka miała. I przy każdym jej użyciu wsmarowuję też bepanthen, bo nystatyna wysusza sutki i trzeba je chronić.
A takie kłucia też czuję, właściwie od początku, miałam je nawet jak laktatorem mleko ściągałam

Ika tak, wyszło kilogram więcej...

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:10   #783
Paulaaa23
Rozeznanie

Cytat:
Ika, Paula spokojnie, jesteście pod opieką i obserwacją, a to najważniejsze. Dzieciaczki pewnie jeszcze ładnie na wadze przybiorą (Ika, Twój maluszek jest już bardzo blisko magicznej granicy 2500g uznawanej za bezpieczną) i będzie wszystko ok.
A nawet jeśli byłoby inaczej, to na przykładzie moim i depoison widać, że niska waga to nie wyrok i takie dzieci też sobie radzą. Moja przy urodzeniu dostała 9 punktów Apgar mimo cech wcześniactwa i niskiej wagi, a wszystkie badania wyszły jej super
mnie najbardziej martwi fakt, że w ciągu tych trzech tygodni przybrał mało... Ja przytyłam, a on prawie nic, więc coś jest chyba nie tak....

Paulaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:11   #784
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Aga i depioson mam do Was pytanie, bolą Was jeszcze sutki na początku karmienia albo po? bo mnie się wydaje że coś to u mnie za długo trwa, i druga sprawa to czasem kłuje mnie w piersi i sutku, trochę mnie to martwi, jutro ma przyjść położna to się wypytam ale ciekawa jestem jak jest u Was
po tych dwóch dniach, gdy mała urządzała taki koncert bezsenności - zaczęły mnie boleć na nowo Bo karmiłam wtedy ewidentnie za często. Aż położna powiedziała, że po prostu MUSZĘ dać tym piersiom odpocząć, bo takie bezustanne wiszenie dziecka może się czasem skończyć nawet utratą pokarmu
No i teraz jest jakby odrobinkę lepiej, ale i tak się profilaktycznie smaruję.

A kłucia też mam, głównie w okolicy sutków. I nawet nie pytałam, co to jest, jakoś instynktownie czuję, że to chyba nic złego (ale Ty dopytaj - i jak coś, to ostrzeż )

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
ha ha to Zoska ladnie szaleje
mocno daje popalic?
ogólnie nie jest źle - to, co mnie najbardziej "boli" to brak/niedobory/nieregularność snu (mojego). Nie do takich standardów byłam przyzwyczajona

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:13   #785
Linka25
Zakorzenienie

Nie wiem czy ma to sens czy nie, ale słyszałam że obolałe brodawki dobrze jest smarować własnym pokarmem.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:15   #786
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
mnie bolą, ale ja karmię tylko piersią dopiero od poniedziałku. Chociaż i tak dzisiaj już jakby mniej bolały, mam nadzieję, że z dnia na dzień będzie coraz lepiej.
Tylko ja jeszcze je smaruję nystatyną ze względu na tą pleśniawkę co Luśka miała. I przy każdym jej użyciu wsmarowuję też bepanthen, bo nystatyna wysusza sutki i trzeba je chronić.
A takie kłucia też czuję, właściwie od początku, miałam je nawet jak laktatorem mleko ściągałam
a skąd wiedziałaś że mała ma pleśniawkę? da się to jakoś rozpoznać? bo czytałam że takie kłucia mogą być objawem pleśniawki. ja karmie tylko piersią od początku czyli 1o dni, po tygodni zeszła mi skóra z sutka i myślałam że będzie już dobrze ale dalej trochę boli no i po karmieniu też i jeszcze doszły te kłucia

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy ma to sens czy nie, ale słyszałam że obolałe brodawki dobrze jest smarować własnym pokarmem.
smaruje po każdym karmieniu pokarm ma działanie antybakteryjne w pierwsze dni smarowałam też puleranem, bardzo dobry sutki się szybko wygoiły

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2012-07-05 o 14:19
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:16   #787
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
tak, też o tym słyszałam

Cytat:
a skąd wiedziałaś że mała ma pleśniawkę? da się to jakoś rozpoznać? bo czytałam że takie kłucia mogą być objawem pleśniawki. ja karmie tylko piersią od początku czyli 1o dni, po tygodni zeszła mi skóra z sutka i myślałam że będzie już dobrze ale dalej trochę boli no i po karmieniu też i jeszcze doszły te kłucia
położna zajrzała w buźkę małej i stwierdziła pleśniawkę, szybko się z tym rozprawiliśmy, ale ja nystatynę i tak muszę stosować pełne 2 tyg
Mówiłam położnej o tych bolących sutkach, głównie o prawym, bo do prawego cyca mała gorzej się przystawia. Położna miała podejrzenie, że to może być przez pleśniawkę, ale jak obejrzała sutka stwierdziła, że jest czysto i poradziła spróbować innej pozycji karmienia, bo często bywa tak, że dziecko do jednej piersi przystawia się lepiej niż do drugiej

Stary 2012-07-05, 14:19   #788
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulaaa23 Pokaż wiadomość
mnie najbardziej martwi fakt, że w ciągu tych trzech tygodni przybrał mało... Ja przytyłam, a on prawie nic, więc coś jest chyba nie tak....
jezeli masz 3 stopien dojrzalosci lozyska to mala juz nie bedzie tak przybierac.

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

chcialam Wam powiedziec ze wlasnie nadrobilam wczorajsze braki wizyt w toalecie

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:19   #789
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
podobno jest dobre na wszystko
lub prawie wszystko
podobno jak maluszkowi ropieją oczka lub ma odparzoną pupę albo jakiś krostki to można smarować mlekiem

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:24   #790
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
tak, też o tym słyszałam

położna zajrzała w buźkę małej i stwierdziła pleśniawkę, szybko się z tym rozprawiliśmy, ale ja nystatynę i tak muszę stosować pełne 2 tyg
Mówiłam położnej o tych bolących sutkach, głównie o prawym, bo do prawego cyca mała gorzej się przystawia. Położna miała podejrzenie, że to może być przez pleśniawkę, ale jak obejrzała sutka stwierdziła, że jest czysto i poradziła spróbować innej pozycji karmienia, bo często bywa tak, że dziecko do jednej piersi przystawia się lepiej niż do drugiej
u mnie też większy problem z jedną piersią ale sutki bolą oba;/ może to przez złe przystawianie choć wydaje mi się że tu jest ok, no nic muszę się dać pooglądać położnej, szkoda że tak długo jej nie było bo już bym wszystko wiedziała
Stary 2012-07-05, 14:26   #791
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
slodziachny

Cytat:

smaruje po każdym karmieniu pokarm ma działanie antybakteryjne w pierwsze dni smarowałam też puleranem, bardzo dobry sutki się szybko wygoiły
dobrze wiedziec, bo go tez kupiłam wlasnie
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:26   #792
wanilllka82
Wtajemniczenie

Aga a z nystatyną co robisz? smarujesz sutka?
Stary 2012-07-05, 14:30   #793
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie też większy problem z jedną piersią ale sutki bolą oba;/ może to przez złe przystawianie choć wydaje mi się że tu jest ok, no nic muszę się dać pooglądać położnej, szkoda że tak długo jej nie było bo już bym wszystko wiedziała
mnie też bolą oba sutki, ale prawy bardziej, i mała ewidentnie gorzej przystawia się do prawej piersi i częściej mi prawego sutka gryzie

Cytat:
Aga a z nystatyną co robisz? smarujesz sutka?
tak
przez kilka dni też małej smarowałam język

Stary 2012-07-05, 14:36   #794
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
mnie też bolą oba sutki, ale prawy bardziej, i mała ewidentnie gorzej przystawia się do prawej piersi i częściej mi prawego sutka gryzie
u mnie tez gorzej z prawym
Stary 2012-07-05, 14:37   #795
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Ciekawe czy Nadalka rodzi

Amelcia
Stary 2012-07-05, 14:37   #796
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już po wizycie i w sumie nie wiem co mam myśleć... Dowiedziałam się, że szyjka w normie, cokolwiek to oznacza. Brzuch opadnięty. Ostatni stopień dojrzałości łożyska, gin powiedział, że wątpi, że dotrzymam do terminu. Ale jeśli nawet, to 1 sierpnia do niego i od razu skierowanie i do szpitala. Dziecko zdrowe, ale... Waży bardzo malutko wg USG, bo 2044g ... Lekarz powiedział, żebym się tym zupełnie nie sugerowała, bo ja jestem malutka, to i dziecko duże nie będzie... Powiedział, że wszystko jest w porządku i że nie mam się czym przejmować.. Ale ja się jednak przejmuję.. Wg USG z 34tc dziecko ważyło 1875g, a teraz 2044g, czyli że przytyło w trzy tygodnie tylko 169g .. Nie wiem już co myśleć
lekarz wie co robi nie zamartwiaj się
Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
przyszedł kocyk letni, cóż..jest boski ja już chce synka
śliczny, ja zachorowałam na ten z kotkami
Cytat:
Napisane przez IkaTg Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie. Dzidzia urosła w tydzień tyle ile miała. Waży już 2430. Ale to i tak za mało. Z terminem się dalej spóźnia 3 tygodnie. Siedziałam u lekarki chyba z godzinę i kombinowała co zrobić żeby nie robić cesarki za wcześnie ani nie za późno. I stanęło na tym, że idę do szpitala w poniedziałek, czyli 2 tyg przed terminem z OM. I tam bedą nad nami czuwać. Prawdopodobnie bedą dokarmiać Dzidzie i wyciągną ją w najlepszym momencie. Czyli jak już trochę podrośnie i na wszelki wypadek bedą obserwować kiedy łożysko będzie niewydolne.
Trochę chaotycznie może napisałam, ale to tak na świeżo.
Boję się...
najważniejsze, że jesteście pod dobrą opieką
dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:39   #797
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe czy Nadalka rodzi
noooooooooo
Cytat:
Napisane przez dottta Pokaż wiadomość
śliczny, ja zachorowałam na ten z kotkami
też jest piekny, a jak je sie dotknie, normalnie odjazd
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:39   #798
sas
Wtajemniczenie

hej dziewczynki
mam juz dosyc... nie spie calymi nocami po prostu usypiam na dwie godz dopoludnia i tyle, ledwo zyje nie wiem skad ja wezme sily na porod..wczoraj i dzis zaczal chyba odchodzic mi czop...ale zadnych skurczy, nic wiem, narzekam, ale plakac mi sie jjuz chce
Cytat:
ja juz chce mojego bejbika!
wlaczyla mi sie silna potrzeba posiadania go natychmiast w moich ramionach!
prosze mi tu wykrakac porod
nudyyyy!!!!! a teraz mi tez prosze krakac porod

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Aa no i zapomniałam Wam napisać- wyszedł mi pozytywny test na GBS . Wzrost obfity (+++)
dostaniesz antybiotyk i bedzie ok
Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
hejmialam ciezka noc, kupe mysli placz i w ogóle....... mam dzis mega doła wiec nie bede zbytnio smęcic

Soelilka napisała
smigam juz jak rakietazostała mi ostatnia kroplowka z oxy na obkurczenie macicy i od dzisiaj wkoncu jem. wyjdziemy pewnie niedziela poniedzialek ale wolała b ym w poniedzialek bo tzta nie bedzie od jutra do poniedzialku popoludniu....

piłam do tej pory tylko herbate na wieczór, a teraz kleik dostane rana boli ale znosnie moge sie schylac wiec nie jest zle Za to Mały nie dał mi spac cała noc, mam mało pokarmu i sie nie najada dostał butle bo by mu zaczal cukier spadac Ale nie chcial ssac bo sie nauczyl cyca memlac

super, ze czujesz sie lepiej
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:41   #799
depoison
Zadomowienie

Cytat:
uhm , też tak robię. W ogóle w Dojczlandzie pokarm jest dobry na wszystko : do noska zamiast soli - pokarm, do pępka zamiast jakichś spirytusów czy innych odkażaczy - pokarm, na sutki - pokarm. Ciekawe, do czego jeszcze

Paulaaa23 - a masz możliwość skonsultowania się jeszcze z kimś?

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:41   #800
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:

Po skończonym karmieniu można wycisnąć parę kropel mleka i zostawić na sutku żeby samo wyschło.

Mleko z piersi dobre jest też na zaropiałe oczka dziecka.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:45   #801
chce_byc_mama
Zakorzenienie

hania a juz myslalam ze rodzisz

Amelcia
Stary 2012-07-05, 14:45   #802
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Mogę polecić sklep oleole.pl kupowałam tam piekarnik i płytę gazową w zeszłym roku. Z obu rzeczy jestem bardzo zadowolona. Widzę, ze chcesz indukcję, nie pomogę, bo nigdy nie używałam i się nie znam. Piekarnik mam taki
http://www.oleole.pl/piekarniki-do-z...ebr7331w.bhtml
Zmywarkę mam wolnostojącą sprzed paru lat Elektroluxa, psuła sie kilka razy, choć facet który ją naprawiał twierdzi, że ten model jest dobry (może nam sie trafił jakiś felerny) ogólnie polecał też (bo go podpytywałam) Boscha i jak ktoś sobie może pozwolić Miele.
Karolina wszystkiego najlepszego Zdrowia, szczęścia i lekkiego porodu. Wielu marzeń i worka pieniędzy by je zrealizować

A co do sprzętu to ja polecam piekarnik Samsunga:
http://www.samsung.com/pl/consumer/h...59UST/XEO-spec
Jest super - mały z zewnątrz a do środka wchodzi tradycyjna brytfanna . Do tego ma mikrofale więc jedno urządzenie mniej
Co do zmywarki to ja mam Aristona i też jestem zadowolona Jest stosunkowo cicha, ma funkcję napełnienia do połowy i do tego program do wyparzania butelek i smoczków
Lodówka Siemens - jak dla mnie lodówka jak lodówka Nic szczególnego, ale 4 miesiące po skończeniu gwarancji zepsuł mi się zawias w drzwiach Więc zadowolenie średnie
Co do indukcji - mam płytę gazową i nie pomogę

Życzę udanych zakupów

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:47   #803
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
hania a juz myslalam ze rodzisz
A nie
Tż ma wolne dziś i wykurzaliśmy dziecko I o dziwo dobrze się po tym czuję
Wieczorem mamy spotkanie ze znajomymi plus mszę, także zacząć się może dopiero w nocy
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:48   #804
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Sas kra kra kra

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
A nie
Tż ma wolne dziś i wykurzaliśmy dziecko I o dziwo dobrze się po tym czuję
Wieczorem mamy spotkanie ze znajomymi plus mszę, także zacząć się może dopiero w nocy
aaa ja tez bede dzis wykurzac mloda

Amelcia
Stary 2012-07-05, 14:52   #805
sas
Wtajemniczenie

Cytat:
Sas kra kra kra

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

aaa ja tez bede dzis wykurzac mloda
moze sobie wykrakamy i obie wyladujemy na porodowce
zazdroszcze Tobie I Hani ja dzialac nie moge
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 14:52   #806
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
moze sobie wykrakamy i obie wyladujemy na porodowce
zazdroszcze Tobie I Hani ja dzialac nie moge
czemu nie mozesz??

Amelcia
Stary 2012-07-05, 14:53   #807
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
Hello
Jestem z wami tyle o ile na bieżąco (czytam jak karmię małą ), ale piszę tak rzadko, bo nie lubię wklepywać tekstu jedną ręką (a ponieważ drugą asekuruję zazwyczaj główkę, to ten tego... )

Ale w tej chwili sytuacja wygląda tak (załącznik, to czarne w rogu, to laptop na podstawce, leży mi na kolanach), więc mogę to i owo napisać
jakie cudo!!! Śliczne włoski Cudna

Stary 2012-07-05, 14:58   #808
nel_a
Zakorzenienie

ale nuda

odpakowała pakę i wyciągnęłam kocyk który dostaliśmy w gratisie bo nie było koloru wózka jaki pierwotnie chciałam jest fajny, spodziewałam się czegoś gorszego
czekam na tatę aż mi pakę wniesie na górę.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-05, 15:04   #809
chce_byc_mama
Zakorzenienie

a ja mysle co tu zjesc

Amelcia
Stary 2012-07-05, 15:05   #810
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Super, że Cię wypuścili!!!
Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
super, ze jestes juz w domku
Dziękuję dziewczęta

Cytat:
Ja już po wizycie i w sumie nie wiem co mam myśleć... Dowiedziałam się, że szyjka w normie, cokolwiek to oznacza. Brzuch opadnięty. Ostatni stopień dojrzałości łożyska, gin powiedział, że wątpi, że dotrzymam do terminu. Ale jeśli nawet, to 1 sierpnia do niego i od razu skierowanie i do szpitala. Dziecko zdrowe, ale... Waży bardzo malutko wg USG, bo 2044g ... Lekarz powiedział, żebym się tym zupełnie nie sugerowała, bo ja jestem malutka, to i dziecko duże nie będzie... Powiedział, że wszystko jest w porządku i że nie mam się czym przejmować.. Ale ja się jednak przejmuję.. Wg USG z 34tc dziecko ważyło 1875g, a teraz 2044g, czyli że przytyło w trzy tygodnie tylko 169g .. Nie wiem już co myśleć
Wydaje mi się, że dobrze jest zaufać lekarzowi. I pamiętaj, że waga z USG nie jest 100% (mnie podano, że Kubuś waży 2,3 kg +/- 0,3 kg ) i ten margines błędu/różnicy jest całkiem spory

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości