|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Oceńcie moje aktualne życie... bo ja już sama nie wiem co myślec..
Witajcie. Pewnie długie będzie to moje wypracowanko, ale mam nadzieję, że ktoś dotrwa do końca. Otóż jestem po skończonych studiach z kosmetologii na Medycznej Uczelni. Posiadam już tytuł kosmetologa, ale aktualnie jestem po pierwszym roku magistra z kosmetologii na tej samej uczelni oraz jednocześnie magistra z technologii chemicznej, specjalizacja związana z produkcją kosmetyków. Do zakończenia studiów mam rok. Muszę napisac dwie prace mgr. Z jednej z technologii nawet nic nie ruszyłam, zresztą nikt nic nie zaczął. Z drugiej z kosmetologii mam taką miłą, niewymagającą Panią promotor, więc mam zrobioną jedynie ankietę i wypełnione około 25/50. I tyle. Postanowiłam sobie, że w wakacje napiszę jedną z nich, tą z kosmetologii. Ale nie potrafie się zebrac! Nie wiem od czego zacząc, nie umiem pisac.... Niecierpiałam polskiego i byłam wniebowzięta, jak idąc na studia wiedziałam, że to koniec z tym okropnym dla mnie przedmiotem. Jeśli chodzi o technologię, to wraz z 12 koleżankami z poprzednich studiów jesteśmy na tym kierunku bez tytułu inżyniera. Miałyśmy semestr z przedmiotami uzupełniającymi. Mimo iż zdałam, go na dobre oceny, niewiele z niego wyniosłam. Ogrom wiedzy typowo chemicznej, której nigdy wcześniej nie miała styczności. Ciężko jest wszystko zapamiętac. Teraz po drugim semestrze mam dużo gorsze oceny... Jak wtedy miałam średnią 4,42 to teraz 3,9 około. Jestem osobą bardzo ambitną, w niektórych przedmiotach uważam, że powinnam dosta dużo lepszą ocenę. Niestety ... Wiem też, że moja wiedza po skończeniu tych studiów będzie marna.. Wykładowcy często nie potrafią wytłumaczyc, mimo iż korzystam też z książek. Od jakiegoś roku marzę by pracowa w jakiejś fabryce kosmetyków itp. Nienstety koleżanki mówią, że teraz pracodawcy biorą pod uwagę oceny z przedmiotów... Boję się, bo na prawdę uważam się za inteligentną dziewczynę, do końca studiów licencjackich byłam jedną z tych najlepszych na roku (na studiach w pierwszej 5 na 60 osób), w liceum również, w podstawówce i gimnazjum czasem 1, czasem 2 czasem 3 nigdy dalej... Maturę również napisłam dosy dobrze. Boję się, że mimo iż nie jestem głupia to ciężko będzie mi znaleśc pracę. Nie mam doświadczenia.... Poza 3 tygodniami praktyk jako kosmetolog, gdzie nie dopuszczano nas do zabiegów. Patrząc teraz na ogłoszenia o pracę, wszyscy chcą osobę do pedicure, manicure, ale ja nienawidzę tego robic, nie mam znysłuy artystycznego i do tego nie po to uczyłam się na uczelini medycznej trzy lata, żeby teraz robic paznokcie.... Boli mnie to i przygnębia. Doswiadczenia nie mam bo studiuję dziennie, teraz te dwa kierunki również dziennie...Powiedzcvie mi czy jestem w sytuacji na prawdę do kitu czy sama tak sobie wmawiam.... Potrzebuje świeżego spojrzenia na sprawę....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oceńcie moje aktualne życie... bo ja już sama nie wiem co myślec..
Cytat:
Po pierwsze nie słyszałam, żeby pracodawca pytał potencjalnego pracownika o to, jakie miał oceny na studiach ![]() To że doświadczenia nie masz zawdzięczasz tylko sobie - znam mnóstwo ludzi pracujących na studiach dziennych (w tym mnie samą - na medycynie ![]() Użalasz się nad sobą straszliwie i temu nie możesz się zmobilizować do pisania pracy. Weź dupsko w troki i działaj.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Doczytalam do konca to cos napisze.
Ja uwazam, ze w wiekszosci studiow jak sie sama ni e nauczysz to i nie bedzieaz umiala. Oczywiscie troche generalizuje, ale cos w tym jest. Szukaj firm, ktore pozwola zrobic staz, zdobyc doswiadczemi.e itp. Oceny na studiach malo kiedy odzwierciedlaja to co masz w glowie, wiec pozostaje Ci wziac sprawy w swoje rece i zdobywac wiedze i praktyke na wlasna reke. Swiat sie nie wali. Ot zderzylas sie z rzeczywistoscia ![]()
Kwiecień^Lancome, Prada, Burberry https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333 Edytowane przez Ahtaga Czas edycji: 2012-07-04 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
W danej chwili masz do napisania prace i to się liczy. Nie wybiegaj za daleko w przyszłość zadająć sobie pytania o ewentualną pracę. Najpierw skup sie na bliższych celach-zaplanuj sobie działanie odnośnie pisania, wytycz plan co musisz zrobić danego dnia (np 1 -konspekt, 2-bibliografia, itd). jak jużw tym temacie będziesz ogarnięta i nie będziesz łapała z tego powodu doła, to podzwoń po kadrach różnych firm i popytaj o praktyki. taka to już stara prawda,że wiedzę zdobywa się w praktyce, a tytuł i skończone studia, to tylko mała część.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w życiu miałam wiele rozmów o prace i nigdzie nie pytano o oceny... na pewno wazne jest co masz w głowie, no i na pewno warto zdobyc jakiekolwiek doświadczenie, na każdej rozmowie o prace padało pytanie co do tej pory robiłam, doświadczenie można zdobywać juz nawet w szkole średniej, o studiach juz nie wspominając ja zaczynałam jako małolata od sklepów , ogródków letnich-zaczynałam robiłam to głownie dla kasy, a potem z biegiem czasu bardzo mi sie to przydało i na rozmowach kwalifikacyjnych było to na plus, jak tylko sie dało robiłam jakieś kursy , szkolenia.... Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Cytat:
a samo skończenie uczelni nie zagwarantuje jej od razu prestiżowej, dobrze płatnej pracy(jesli sie tak uda to tylko pogratulować i sie cieszyć, życzyłabym tego każdej osobie, rzeczywistość jednak jest inna) |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
1 Zmobilizuj się do napisania pracy, jeśli tego nie zrobisz i jej nie obronisz to niepotrzebnie traciłaś czas na studia.
2. Nie wiem dziewczyno czego Ty oczekujesz od życia. Sama piszesz że nie masz doświadczenia, że na praktykach nie dopuścili Cie do zabiegów ale wykonywanie manicuru to już hańba tak? Chcesz pracować w jakiejś fabryce kosmetyków ale sama piszesz że nie masz wiedzy. To że będziesz miała papierek to nie znaczy że jesteś od razu nie wiadomo kim. Studia dają duże możliwości ale nie załatwią Ci pracy. To nie wina wykładowców że nie masz wiedzy. Studia to nie podstawówka gdzie masz materiał który zaliczasz i tyle. Tłumaczenie sobie np że nie mam wiedzy bo wykładowcy byli niedobrzy jest na poziomie dzieci z podstawówki ( nie umiem bo Pani mnie nie nauczyła albo się uwzięła). No ręce opadają. Liczyłaś na to że jak skończysz studia to będziesz wykwalifikowanym pracownikiem z danej dziedziny? A co zrobiłaś w tym kierunku? Bo zaliczanie egzaminów to trochę mało. Jest wiele miejsc gdzie student może zdobyć doświadczenie, można przejść się po firmach zapytać czy potrzebują na praktyki, powiedzieć że chcesz się czegoś nauczyć. Na Twoim miejscu zabrałabym się od zaraz za pisanie tych prac, no i co z tego że promotorka niewymagająca, jak nie napiszesz pracy to co, powiesz Panią z dziekanatu albo na obronie że nie masz pracy bo promotorka była niewymagająca??? Poszukaj miejsc gdzie możesz znaleźć doświadczenie. Jeśli nie bardzo wychodzi Ci manicure to możesz przecież ćwiczyć na mamie siostrze koleżance sąsiadce współlokatorce itd. Nie od razu Kraków zbudowano, od czegoś trzeba zacząć. Jeśli bezczynnie będziesz czekała na jakąś super oferte pracy do fabryki to nic z tego nie będzie. Zamiast zwalać winę na wszystkich dookoła bierz się za robotę i działaj. PS. Rozpisałam się tak bo nie mogę znieść podejścia ludzi że na studiach to wykładowcy powinni łopatą wiedzę do głowy nałożyć i że papierek po studiach czyni z człowieka nie wiadomo jakiego specjalistę.
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny już wszystko napisały, więc od siebie dodam tylko, że powinnaś koniecznie pójść na jakieś praktyki/staż jeszcze w czasie studiów. Ja jestem rok starsza, właśnie skończyłam jedne studia i z miejsca dostałam pracę, co prawda na zlecenie, w firmie, w której pracowałam dorywczo w czasie studiów. Moi znajomi, którzy nie mieli żadnego doświadczenia są teraz w czarnej d..., nikt nawet nie zaprasza na rozmowę kwalifikacyjną ludzi, którzy mają 24 lata i nigdy nigdzie nie pracowali. Pozostaje szukanie czegoś po znajomości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale to było tylko raz ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dzięki Heledore za miłe słowa. Wszyscy na mnie najechali.. Wiem, że prosiłam o opinię, ale widzę, że oceniacie mnie jak jakiegoś lenia, który nic nie robi.. Uważam, że nie miałam za bardzo czasu na pracę, staże studiując dziennie dwa kierunki. Niestety. Może i takie są realia, ale to trochę przygnębiające.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
madana widzę, że nie bardzo rozumiesz kim jest kosmetolog, a kim kosmetyczka
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
nie nie że chcą kogoś kto dobrze robi mani i pedi, ale osobę potrzebną tylko do takich prac. To różnica.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
1. Piszesz magisterka OD JUTRA, wstajesz skoro świt (polecam wstawanie o 6 dzień tak bardzo się wydluża) i zabierasz się do roboty. To nie gryzie i uwierz mi, jest do ogarnięcia w miesiąc. Chociaż zależy od tematu. ja skonczylam dwa kierunki na politechnice. pierwsza pracę pisałam 3 tygodnie a druga 6 miesięcy ![]() 2. Wakacje są długie, a nie oszukujmy się, nikt nie jest w stanie 24/7 pisac pracy. Szukaj praktyk, chociażby miesiąc (ale lepiej dłużej) w miejscu w którym chciałabyś pracować - nie w czymkolwiek 3.W ramach relaksu wieczorkiem Wizaż - wątki o makijażach, paznokciach itd. Tak wiem, to poniżej TWoich kwalifikacji ale szybko się zorientujesz że w tym szanse na prace albo chociaz dorobienie sobie sa większe. Głowa do góry, się postarasz to dasz radę Trzymaj się ![]()
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa Edytowane przez verda Czas edycji: 2012-07-05 o 20:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Justyna - oceny są ważne, ale nie są najważniejszym elementem. Liczy się ambicja (którą jak piszesz posiadasz), zaangażowanie, wytrwałość wiara w siebie, spryt, przedsiębiorczość oraz zaradność. A co najciekawsze - te trzy właśnie ostatnie elementy głównie wskazują nam pozycję społeczną.
Wyobrażasz sobie aby osoba usytuowana na wysokim stanowisku miała taki dylemat? Uwierz w siebie, dasz radę, a ocenami się nie przejmuj bo to nie jest istotny element. Do przodu + wiedza praktyczna, to się liczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No cóż, dla mnie jesteś leń i się nad sobą użalasz, jaki to świat zły. Widzę, ile mają zajęć dziewczyny na kosmetologii, widzę jak w wakacje stają na głowie żeby zdobywać doświadczenie. Wiele z nich robi dodatkowo jeszcze jeden kierunek. Jakoś radę dają. Wniosek prosty - to one w tym momencie są na wygranej pozycji, a nie Ty. I nie piszę tego, żeby Ci dowalić, tylko zebyś sie nad sobą zastanowiła i zaczęła działać. Bo obudzisz się z ręką w nocniku i będzie płacz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.