Jaki typ charakteru posiadacie ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-06, 09:14   #1
Unex
bez kija nie podchodz

Smile

Jaki typ charakteru posiadacie ?

Witam!
Chciałabym się dowiedzieć jakim typem charakteru jestescie ( wg Hipokratesa, Junga). Ja osobiście nie umiem się jasno określić, jestem pomieszaniem z poplątaniem

wg Hipokratesa
-choleryk
-sangwinik
-flegamtyk
-melancholik

wg Junga
-ekstrawertyk
-introwertyk

Ja osobiście jestem (tak mi się wydaje) połączeniem choleryka z sangwinikiem, nie wiem czy to mozliwe
No i zdecydowanie ekstrawertyczką.

A Wy ? Przeszkadza wam to w codziennych sytuacjach ?
Uważacie, że nie ma reguły jeśli chodzi o związki partneraskie (przykladowo flegmatyk z cholerykiem? )
Zapraszam do dyskusji!

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2012-07-06 o 09:15
Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 09:24   #2
Mustique
Lena

Dot.: Jaki typ charakteru posiadacie ?

ha i nawet zdiagnozowany! jestem introwertykiem typu II (B)... i wszystko co o nim piszą sie zgadza!
Stary 2012-07-06, 09:52   #3
cava
Zakorzenienie

Flegmatyczno-choleryczny. Z duuużą przewagą flegmatyka.
Introwertyczka.

Choleryk wyłania się żadko, ale za to jak już się objawi to ma siłę rażenia bomby atomowej, tym bardziej że wszyscy na co dzień przyzwyczajeni do mojej łagodnej, zgodliwej, flegmatycznej i introwertycznej strony osobowości, raczej się nie spodziewają że mam jakąś 2gą stronę.

Trzeba mnie dłuuugo, namiętnie i wręcz bezmyślnie wkurzać, żeby się w końcu doigrać.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 10:07   #4
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Sangwinik z polaczeniem melancholika. Ekstrawertyczka. A partner, to najlepiej sangwinik, lekko flegmatyczny, bo lepiej sie czuje w towarzystwie powolnych i spokojnych ludzi.

Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Czas edycji: 2012-07-06 o 10:08
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 10:08   #5
Vivienne
... choć nie Westwood

Jest możliwe łączenie się dwóch typów, ale tylko w opcji sangwinik- choleryk i flegmatyk- melancholik.

Ja jestem zdecydowanie cholerykiem, niestety, z pewnymi cechami sangwinika. I ekstrawertykiem. I tak, bycie cholerykiem i bycie Z cholerykiem to jest ciężka sprawa.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 10:20   #6
201604181004
Konto usunięte

haha najzabawniejsze jest to że gdy ktos zadaje to pytanie 90% twierdzi że jest cholerykiem. nie mówię teraz o wizażu ale o innych sytuacjach gdy ktoś zadawał to pytanie. ten wątek trochę to potwierdza ale za mało jest odpowiedzi póki co.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 10:35   #7
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Unex Pokaż wiadomość
Witam!
Chciałabym się dowiedzieć jakim typem charakteru jestescie ( wg Hipokratesa, Junga). Ja osobiście nie umiem się jasno określić, jestem pomieszaniem z poplątaniem

wg Hipokratesa
-choleryk
-sangwinik
-flegamtyk
-melancholik
Poczytałam opisy z Wikipedii (nie wiem na ile zgodne są z tym, co mówił Hipokrates) i uważam, że jestem flegmatykiem Choć wiadomo, mam też cechy choleryka, sangwika i melancholika (tych mam najmniej).

Cytat:
wg Junga
-ekstrawertyk
-introwertyk
W towarzystwie, w którym się dobrze czuję: ekstrawertyk. W towarzystwie, w którym się czuję niepewnie: introwertyk.

Cytat:
Przeszkadza wam to w codziennych sytuacjach ?
No wiadomo, moje wady mi przeszkadzają Ale pracuję nad nimi. Za to zalety mi bardzo pomagają

Cytat:
Uważacie, że nie ma reguły jeśli chodzi o związki partneraskie (przykladowo flegmatyk z cholerykiem? )
Nie, tutaj moim zdaniem reguły nie ma. Przecież typy są tylko cztery, a ludzi jest pełno. Żeby można było mówić o regule, że np. flegmatyk z cholerykiem tak, a flegmatyk z melancholikiem nie, to każdy flegmatyk musiałby być taki sam, każdy choleryk taki sam itd. A tak nie jest Do tego też, ludzie mają różne cechy w różnym natężeniu, a osoby świadome swoich wad i chcące coś z nimi zrobić, zwykle pracują nad sobą. W efekcie choleryk nie musi wybuchać przy każdej możliwej sytuacji, a melancholik nie musi mieć samooceny poniżej zera.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-06, 11:03   #8
tosiajola
Rozeznanie

Heh, pamiętam kiedyś na PP w szkole o tym mówiliśmy.
Ja jestem zdecydowanie flegmatykiem i po części melancholikiem. Oprócz tego jestem introwertyczką, chociaż w gronie dobrych znajomych potrafię zaszaleć

Hermann Hesse

Edytowane przez tosiajola
Czas edycji: 2012-07-06 o 11:05
tosiajola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 11:29   #9
Stace
Zakorzenienie

Na pewno choleryk (tak, wiem, większość uważa się za choleryków, bo się CZASEM zdenerwuje, ale uwierzcie, że ze mną na co dzień się żyć nie da ).
Wśród przyjaciół - ekstrawertyk, wśród nowych ludzi - introwertyk.

I tak, możliwe jest połączenie choleryka z flegmatykiem - wiem to na przykładzie moich rodziców .

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 11:33   #10
smoothly
Zakorzenienie

zdecydowanie choleryk ze sporą domieszką sangwinika ;-)
ekstrawertyk ;-)
smoothly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 12:11   #11
Ninquelote
Wtajemniczenie

Ja jestem zdecydowanie flegmatykiem, mąż cholerykiem i sobie spokojnie żyjemy.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 12:19   #12
Bananalama
jestę wieszczę

melancholik na 100%

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 12:22   #13
madana
Zakorzenienie

Choleryczno- sangwinistyczny + ekstrawertyk; mąż- typ flegamtyczno- introwertyczny; z kimś o moim typie zwyczajnie oszalałabym lub pozabijała.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2012-07-06 o 12:23
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 12:40   #14
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mustique Pokaż wiadomość
ha i nawet zdiagnozowany! jestem introwertykiem typu II (B)... i wszystko co o nim piszą sie zgadza!
Jam również zdiagnozowany introwertyk Niestety, często mylony z chorobliwym nieśmiałkiem.
I typowy flegmatyk
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 13:37   #15
jocelyne mary
Raczkowanie

Kiedyś w szkole pedagog szkolny robiła z nami testy na określenie osobowości. Mój wynik: melancholik.
Poza tym jestem introwertykiem.
Czy mi to coś ułatwia albo utrudnia? Hmm... Temat rzeka: w niektórych sytuacjach są przydatne jedne cechy, w niektórych z kolei są potrzebne inne (które już niekoniecznie posiadam). Cóż, życie...
jocelyne mary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 14:04   #16
ladylajla
Zakorzenienie

Jestem melancholik, ale dużo cech choleryka i flegmatyka do mnie pasuje. No i introwertyk: w dużym, nieznanym mi towarzystwie czuję się jak ryba bez wody, wolę słuchać niż mówić, potrzebuję dużo czasu dla siebie, dużo analizuję
Stary 2012-07-06, 14:36   #17
VampIrzyca
Zadomowienie

Introwertyk i melancholik-flegmatyk
VampIrzyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 14:36   #18
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Choleryczno- sangwinistyczny + ekstrawertyk; mąż- typ flegamtyczno- introwertyczny; z kimś o moim typie zwyczajnie oszalałabym lub pozabijała.
Hmm a ja na odwrot, szlag by mnie trafil z flegmatykiem, melancholikiem
A tym bardziej z introwertykiem ( takim ' ksiązkowym ')

Cytat:

10/06/14

Stary 2012-07-06, 14:43   #19
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm a ja na odwrot, szlag by mnie trafil z flegmatykiem, melancholikiem
A tym bardziej z introwertykiem ( takim ' ksiązkowym ')
- na mnie działa tonująco serio: byłam kiedyś z typem podobnym do mnie- never. Słowo klucz, by taki układ zadziałał, to świadomość, jaka jest druga osoba: mąż nie oczekuje spokojnej i poukładanej żoneczki; ja- szybkiego i narowistego faceta
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 14:45   #20
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- na mnie działa tonująco serio: byłam kiedyś z typem podobnym do mnie- never. Słowo klucz, by taki układ zadziałał, to świadomość, jaka jest druga osoba: mąż nie oczekuje spokojnej i poukładanej żoneczki; ja- szybkiego i narowistego faceta
Jasne, nie mówię też o skrajnosciach
Ja bylam z melancholikiem i myslalam , ze mnie szlag trafi, straszny toxic meidzy nami sie zrobil z czasem.

Cytat:

10/06/14

Stary 2012-07-06, 14:49   #21
201604181004
Konto usunięte

A zapomniałam powiedzieć zdecydowanie jestem melancholikiem. Chociaż dużo we mnie choleryka. Do flegmatyka mi najdalej.
Stary 2012-07-06, 15:02   #22
Hedvigis
Zakorzenienie

Ja jestem cholerykiem i 100 % osób, które mnie znają to powiedzą Jestem też introwertykiem- także chyba jestem połączeniem 2 najgorszych rzeczy ;-) Mój TŻ też jest cholerykiem- to jest mieszanka wybuchowa, ale przynajmniej nie jest nudno. Nie wytrzymałabym za to z flegmatykiem za nic w świecie.
Hedvigis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 15:16   #23
natash88
Wtajemniczenie

Sangwinik-ekstrawertyk.

Zdecydowanie lepiej dogaduję się z innymi sangwinikami-ekstrawertykami/introwertykami. Tonuję się sama - kwestia umiejętności samoregulacji. Bardzo źle znoszę kontakt z ludźmi neurotycznymi (melancholik/choleryk), bo mierzi mnie ich niestabilność emocjonalna. Lubię flegmatyków pod tym względem, ale na dłuższą metę pasywność przeraża
natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-06, 15:31   #24
Mustique
Lena

[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;35142905]Jam również zdiagnozowany introwertyk Niestety, często mylony z chorobliwym nieśmiałkiem.
I typowy flegmatyk[/QUOTE]

no własnie.. mnie też ludzie mylą z nieśmiałą osobą!
Stary 2012-07-06, 16:22   #25
Elfia4
DOMator

Cytat:
Witam!

wg Hipokratesa
-choleryk
-sangwinik
-flegamtyk
-melancholik

wg Junga
-ekstrawertyk
-introwertyk

Ja osobiście jestem (tak mi się wydaje) połączeniem choleryka z sangwinikiem, nie wiem czy to mozliwe
No i zdecydowanie ekstrawertyczką.

A Wy ? Przeszkadza wam to w codziennych sytuacjach ?
Zapraszam do dyskusji!
Miałam test na osobowość przeprowadzany na szkoleniu pod okiem psycholożki i trenerki i przez nią omówiony. Jestem typem sangwinika z dużą domieszką melancholika i nieco mniejszą choleryka.
Żeby określić typ osobowości trzeba zrobić specjalny test, a nie czytać definicje. Kiedyś znalazłam go w sieci i postaram się go odszukać, jeśli nie, to wrzucę po weekendzie skan tego co dostałam na zajęciach. Mam też zdecydowanie obszerniejsze omówienia typów osobowości zarówno podstawowych jak i mieszanych.

Jeśli chcecie się bawić w określanie osobowości, to byłoby fajnie, gdyby jakaś wizażowa psycholożka pojawiła się w wątku i podpowiadała np. jak zinterpretować wyniki.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Poczytałam opisy z Wikipedii (nie wiem na ile zgodne są z tym, co mówił Hipokrates) i uważam, że jestem flegmatykiem Choć wiadomo, mam też cechy choleryka, sangwika i melancholika (tych mam najmniej).
Nie sugerowałabym się definicjami z wikipedii przy określaniu typu osobowości. Do tego służą specjalne testy, a definicje, które znalazłam w sieci nie są wiarygodne. Np. to nie choleryk jest wybuchowy, tylko sangwinik. Choleryk stawia na swoim, ale działa racjonalnie, a nie emocjonalnie jak sangwinik

Znalazłam ten test szybciej niż myślałam:
Jest to kwestionariusz temperamentu wg F. Littauer
http://www.traugutt.net/lo/temperame...tionariusz.php
Sprawdźcie dziewczyny jeszcze raz, czy obstawiane przez was typy osobowości pokrywają się z wynikami testu.

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2012-07-06 o 16:37
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 18:55   #26
natash88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Miałam test na osobowość przeprowadzany na szkoleniu pod okiem psycholożki i trenerki i przez nią omówiony. Jestem typem sangwinika z dużą domieszką melancholika i nieco mniejszą choleryka.
Żeby określić typ osobowości trzeba zrobić specjalny test, a nie czytać definicje. Kiedyś znalazłam go w sieci i postaram się go odszukać, jeśli nie, to wrzucę po weekendzie skan tego co dostałam na zajęciach. Mam też zdecydowanie obszerniejsze omówienia typów osobowości zarówno podstawowych jak i mieszanych.

Jeśli chcecie się bawić w określanie osobowości, to byłoby fajnie, gdyby jakaś wizażowa psycholożka pojawiła się w wątku i podpowiadała np. jak zinterpretować wyniki.

Nie sugerowałabym się definicjami z wikipedii przy określaniu typu osobowości. Do tego służą specjalne testy, a definicje, które znalazłam w sieci nie są wiarygodne. Np. to nie choleryk jest wybuchowy, tylko sangwinik. Choleryk stawia na swoim, ale działa racjonalnie, a nie emocjonalnie jak sangwinik

Znalazłam ten test szybciej niż myślałam:
Jest to kwestionariusz temperamentu wg F. Littauer
http://www.traugutt.net/lo/temperame...tionariusz.php
Sprawdźcie dziewczyny jeszcze raz, czy obstawiane przez was typy osobowości pokrywają się z wynikami testu.
To jest fatalny test...Ta kobieta nie jest nawet naukowcem, pisze sobie książki religijne, wymyśliła test, którego nie da się znaleźć w żadnym naukowym spisie testów (jest dołączony do książki...), czyli nie ma żadnej wartości naukowej. Poza tym - jest b.kiepskie tłumaczenie np. twardogłowy - kalka z angielskiego. ...
Dobry test, który bada temperament to FCZ-KT Strelaua, który w podręczniku odwołuje się do typologii Hipokratesa, orientacyjnie, oczywiście. Inny w miarę ok, do pomiaru osobowości to STU Nosala o typach umysłu, który odwołuje się do typlogii Junga. To są narzędzia dostępne tylko psychologom. Tworzą 4 typy umysłu/temperamentu, jeśli ktoś ma ochotę się zaklasyfikować do jednego.
Tak więc, czy rozwiązując test Littauer, czy porównując z opisem z wikipedii - ten sam wynik i błąd oceny

P.S. Tak sobie myślę, że 'trafniejszy' jest nawet enneagram. Oczywiście trafniejszy wśród psychotestów, dla zabawy, bo żaden to test psychologiczny.

Edytowane przez natash88
Czas edycji: 2012-07-06 o 18:58
natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 19:00   #27
201604181004
Konto usunięte

pfff buahaha wszystkie odpowiedzi a to sangwinik, b to choleryk, c melanchol i d flegmatyk... i test jakiś siakiś no nie wiem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-06, 20:46   #28
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
pfff buahaha wszystkie odpowiedzi a to sangwinik, b to choleryk, c melanchol i d flegmatyk... i test jakiś siakiś no nie wiem
W teście papierowym, który rozwiązywałam odpowiedzi były wymieszane i dopiero po sprawdzeniu z kluczem okazywało się która odpowiedź przynależała do którego temperamentu.

Jeśli chodzi o testy to niestety większość jest dostępna tylko dla psychologów i nie można ich udostępniać bez ograniczeń. Czasem na szkoleniach ktoś z prowadzących nam udostępni w materiałach jakiś test, ale większości nie da się znaleźć w sieci.
A może macie linki do ciekawych testów na osobowość, które nie są zastrzeżone tylko dla "branży" psychologicznej?
Przychodzi mi na myśl analiza transakcyjna - ciekawie jest się dowiedzieć ile jest w nas dziecka, ile dorosłego, a ile rodzica. Pamiętam, że rozwiązywałam jakiś bardzo długi test, na podstawie którego określało się te parametry. Wyniki odzwierciedlały to jakie faktycznie były osoby, które rozwiązywały ten test
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 20:49   #29
Bananalama
jestę wieszczę

Robiłam kiedyś taki test, enecośtam. Jestem 4w5 i w pełni się zgadza

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 20:58   #30
ladylajla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Robiłam kiedyś taki test, enecośtam. Jestem 4w5 i w pełni się zgadza
Enneagram? Ja muszę być jakaś zachwiana, bo za każdym razem wychodzi mi inny wynik
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości