Aparaty ortodontyczne cz. XII - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-03, 12:52   #2821
Irish184
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII

Cytat:
Napisane przez madzieeek Pokaż wiadomość
No i jestem właśnie po zdjęciu pierścienia. Plan się trochę zmienił, bo miałam mieć leczony ząb od razu dzisiaj, ale jednak pani dentystka stwierdziła, że się dzisiaj nie wyrobi i dopiero we czwartek.
Zdjęcie pierścienia z kolei u mnie było bardzo łagodne. Robiła to asystentka mojego ortodonty i jakoś go tak przepiłowała czy coś, więc zszedł bez problemu. Tylko teraz jakoś mi tak "łyso" bez tego pierścionka Co to będzie po zdjęciu całego aparatu?!

Tam gdzie ja leczę zęby jest dosyć drogo. Ale mam dwa powody, żeby leczyć akurat tam: wybitni specjaliści, do których mam mega zaufanie, bo poprawili mi zeby spartaczone wcześniej gdzie indziej, no i fakt, że jest to jakby "bliźniacza" klinika do mojej ortodontycznej - wszystko w jednym budynku, a lekarze współpracują ze sobą i wspólnie ustalają plan leczenia - jest to dla mnie osobiście bardzo wygodne.
No ale cena zależy właśnie od ilości kanałów. Jeden pan doktor stwierdził kiedyś, że tylko 20% ludzkości ma 4 kanały w "szóstkach", zazwyczaj są 3.
Na szczęście w tym zębie będę miała kanałówkę po raz pierwszy, ale kiedyś miałam już "przyjemność" powtórnego leczenia kanałowego - bo kanały były niedokładnie oczyszczone i jeszcze w dodatku pozostawiono w jednym jakieś "narzędzie dentystyczne". To był jakiś hard core - leczenie pod mikroskopem, znieczulenia, odbudowa bardzo wyniszczonego zęba, jakieś wkłady z włókna szklanego, zdjęcia przed, w trakcie, po... słowem cuda wianki! Jak sobie przypomnę, ile wówczas zapłaciłam, to mi się słabo robi Ale robił to taki pan doktor, przy którym zasypiałam na fotelu - co jest u mnie oznaką największego możliwego zaufania Bo jestem mega panikarą normalnie
Pocieszam się, że tym razem zapłacę jednak ciut mniej bo pierwotne leczenie kanałowe jest tańsze, niż takie powtórne, a i wypracowaną mam już w klinice 5% zniżkę

Aaaa, i do czasu naprawienia zęba mam nie nosić wyciągów
U mnie pierścień nie był przepiłowywany. Dostałam go nawet do domu (jest w całości) i mam przynieść na wizytę za 2 tygodnie, żeby mi do ponownie założyli. Mi też było łyso bez niego przez jakiś czas Jak pomyślę, że przy zdejmowaniu aparatu będą miała ściągane 4 pierścienie na raz, to aż mi się słabo robi.
Ja leczę zęby u dentystki, która przyjmuje w tej samej klinice co moja orto i również mam z tego tytułu zniżkę. Ale teraz musiałam iść do innego stomatologa bo ta akurat była na urlopie. Jak czytam co piszesz o tym powtórnym leczeniu kanałowym to faktycznie jakiś hard core. Straszne.
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 18:21   #2822
sweetdreams64
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość

Bolą bolą, ale to taki specyficzny "ból aparatowy". Ja go odczuwam w ten sposób, że zęby są bardzo nadwrażliwe na jakikolwiek, nawet najmniejszy dotyk. A czasami bolą nawet bez dotykania.
No właśnie ta nadwrażliwość jest okropna,czasem jak chłodne powietrze mi do buzi wleci to boli jak nie wiem

sweetdreams64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 16:03   #2823
Anecka
Zakorzenienie

Moje zeby zolkna w zastraszajacym tempie Myje je rano i wieczorem a po kazdym jedzeniu wyciorkuje, czasami uzywam nitki ale to tylko wieczorem.. no masakra jakas.

Dol to juz w ogole zolty ze az strach.. zamki mam tak blisko siebie, ze wyciorem nie moge wjechac wiec ostro traktuje zeby szczoteczka i pasta..

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 18:46   #2824
biedronka91
Zakorzenienie

Serio? U mnie stan bieli jest porównywalny z czasem sprzed założenia aparatu, w sumie myję zęby po każdym posiłku ale bez szaleńtw, normalne dbanie o zęby jak wcześniej.
Być może to zależy do szkliwa..
Stary 2012-07-04, 21:45   #2825
paulinunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Moje zeby zolkna w zastraszajacym tempie Myje je rano i wieczorem a po kazdym jedzeniu wyciorkuje, czasami uzywam nitki ale to tylko wieczorem.. no masakra jakas.

Dol to juz w ogole zolty ze az strach.. zamki mam tak blisko siebie, ze wyciorem nie moge wjechac wiec ostro traktuje zeby szczoteczka i pasta..
rozumiem Cię u mnie podobnie - jedynki i dwójki jak Cię mogę bo zamki mają duzy odstęp więc staram się ostro szorować ale tył niestety żółknie bo ciasnota tam

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 21:49   #2826
Irish184
Rozeznanie

Cytat:

Moje niestety też Od czasu do czasu można zrobić piaskowanie, które daje naprawdę niezły efekt, jednak u mnie już około miesiąc po piaskowaniu na zębach znów zaczyna być widoczny brzydki osad. Pocieszam się, że po zdjęciu aparatu wszystko wróci do normy
Stary 2012-07-04, 23:06   #2827
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Może zmień pastę? Ja tak zrobiłam, zamieniłam Elmex'a na Colgate (dzięki Jigoku) i różnica jest Zęby są bardziej czyste; jeśli chodzi o płyn, zostałam przy Elmexie.
Ja mam gorszy problem... Na dole miałam dość duże stłoczenia i w miejscach gdzie zęby nachodziły na siebie, zrobił się spory kamień
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 06:38   #2828
sweetdreams64
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Może zmień pastę? Ja tak zrobiłam, zamieniłam Elmex'a na Colgate (dzięki Jigoku) i różnica jest Zęby są bardziej czyste; jeśli chodzi o płyn, zostałam przy Elmexie.
Ja mam gorszy problem... Na dole miałam dość duże stłoczenia i w miejscach gdzie zęby nachodziły na siebie, zrobił się spory kamień
ja też mam z tym problem, na 2 dolnych zębach, chyba na to piaskowanie będę musiała się przejść

sweetdreams64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 08:07   #2829
PoKaPoKa
Zadomowienie

Nareszcie niedługo zdejmuję aparat dokładnie 06.08
Jeszcze mam za 2 tyg wizytę, a po ostatniej mam dość zęby mnie tak bolały, że myślałam że nie wytrzymam już. Nosze aparat od 9 m-cy i poprostu podziwiam was za długie lata leczenia. Będę nosić reten. nakładkę na góre zęby a na dół przyklejany reten.
Już nie mogę się doczekać, aż mi go zdejmą. Nie żałuję, że się na niego zdecydowałam, mimo tych 6tys. mam już wyprostowaną 3-kę, a to był mój cel w leczeniu

MakeUp Artist www.annettea.pl
PoKaPoKa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 10:05   #2830
paulinunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PoKaPoKa Pokaż wiadomość
Nareszcie niedługo zdejmuję aparat dokładnie 06.08
Jeszcze mam za 2 tyg wizytę, a po ostatniej mam dość zęby mnie tak bolały, że myślałam że nie wytrzymam już. Nosze aparat od 9 m-cy i poprostu podziwiam was za długie lata leczenia. Będę nosić reten. nakładkę na góre zęby a na dół przyklejany reten.
Już nie mogę się doczekać, aż mi go zdejmą. Nie żałuję, że się na niego zdecydowałam, mimo tych 6tys. mam już wyprostowaną 3-kę, a to był mój cel w leczeniu
kolejna ślubująca i zdejmująca aparat na wątku

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 20:16   #2831
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinunia Pokaż wiadomość
tak patrzę że masz córeczkę ale aparat założyłaś chyba po urodzeniu z dat tak wynika - ostatnio gdzieś czytałam że po ciąży wyprostowane zęby mogą znów powrócić na stare miejsca
W ciąży jeszcze nosiłam aparat, zdejmowałam dopiero po. Nic się nie dzieje z zębami, są tam gdzie były (wyprostowane oczywiście). Myślę, że długa retencja zapobiegnie problemowi.

Tak czytam o wasych ekstrakcjach 8 i nawet nie wiem czy je mam Moja orto nigdy słowem o nich nie wspomniała, a zdjęcie oczywiście u niej zostało.

Czy mogę usunąć osad i kamień z zębów jak mam przyklejone druciki do zębów? Kamienia mam sporo, orto nigdy go nie usuwała (ani przed ani po założeniu)

Czy któraś miała taką sytuację, że dolna trójka nachodziła na górną i ją uszkadzała (je trochę ukruszona). Dentysta (nie ortodonta) sugerował, że przy założeniu aparatu trzeba byłoby spiłować dolną trójkę o ok 1/3 bo inaczej nie będzie miejsca na górną To oczywiście nie moje zęby, opisuję najlepiej jak mogę (wiem że bez zdjęcia trudno).
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 21:00   #2832
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweetdreams64 Pokaż wiadomość
ja też mam z tym problem, na 2 dolnych zębach, chyba na to piaskowanie będę musiała się przejść
Piaskowanie robi się chyba po ściągnięciu aparatu?

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Czy mogę usunąć osad i kamień z zębów jak mam przyklejone druciki do zębów? Kamienia mam sporo, orto nigdy go nie usuwała (ani przed ani po założeniu)
Piaskowanie wykonuje się chyba po ściągnięciu aparatu, przynajmniej moja orto. tak zamierza. Koleżanki również miały robione po ściąganiu.
Stary 2012-07-05, 22:07   #2833
anusiaa81
Raczkowanie

GG do anusiaa81

Cytat:

Piaskowanie wykonuje się chyba po ściągnięciu aparatu, przynajmniej moja orto. tak zamierza. Koleżanki również miały robione po ściąganiu.
Piaskowanie nie jest wskazane z aparatem, można sam kamień usunąć.
Ja czekam na zakończenie leczenia, dziś byłam przekleić zamek na górnej jedynce, bo ma inny kształt i jest kłopot z ustawieniem jej. I dzisiaj byłam z synusiem robić wyciski do aparatu.... ale u niego to tragedii nie ma

foto #1752

.....bo każdy ma swojego anioła
i jest dla kogoś aniołem...
anusiaa81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 05:58   #2834
dtka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinunia
tak patrzę że masz córeczkę ale aparat założyłaś chyba po urodzeniu z dat tak wynika - ostatnio gdzieś czytałam że po ciąży wyprostowane zęby mogą znów powrócić na stare miejsca
Cytat:
W ciąży jeszcze nosiłam aparat, zdejmowałam dopiero po. Nic się nie dzieje z zębami, są tam gdzie były (wyprostowane oczywiście). Myślę, że długa retencja zapobiegnie problemowi.
Ja specjalnie założyłam aparat planując ciążę. Teraz jestem w 5tym miesiącu. W ciąży łatwiej poprzesuwać zęby (działanie hormonów). Kilku lekarzy mi mówiło, że to najlepszy czas na aparat.

A dbać o retencję należy zawsze. W ciąży czy nie, bez należytej troski zęby mogą się pokrzywić.

---------- Dopisano o 06:58 ---------- Poprzedni post napisano o 06:49 ----------

Cytat:

Oczywiście, że można w trakcie! A w czym to szkodzi?

U mnie raz na jakiś czas chodzi się do higienistki na tzw zabieg czyszczenia ząbków. Ja chodzę raz na pół roku. Czasem ponoć sam orto sugeruje, że już czas. Byłam właśnie w poniedziałek. Przychodzi asystentka orto pozdejmować mi łuki. Potem mam scaling a potem piaskowanie. Przy okazji omawia ze mną stan dziąseł, ewentualne ubytki itp. Pół godziny pracy nad czystością i kolorkiem ząbków Po wszystkim idę do gabinetu obok czyli do orto na normalną wizytę i zakładanie nowych łuków.
dtka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 09:27   #2835
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:

Ale ja aparatu nie noszę już, retainer mam przyklejony i będę nosić jeszcze kilka lat. To tyle mam czekać z piaskowaniem? A kamienia mam sporo. Niestety nie każdy ortodonta o tym poinformuje, że należy wyczyścić zęby Moja tylko kasę wyciągała (niemałą) ale o zęby zadbać już nie.
Stary 2012-07-06, 09:38   #2836
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Piaskowanie można robić w czasie noszenia aparatu, a nawet jest to wskazane raz na jakiś czas, bo wiadomo, że w aparacie zdecydowanie trudniej jest utrzymać czystość zębów.

Cytat:
Napisane przez dtka Pokaż wiadomość
Oczywiście, że można w trakcie! A w czym to szkodzi?

U mnie raz na jakiś czas chodzi się do higienistki na tzw zabieg czyszczenia ząbków. Ja chodzę raz na pół roku. Czasem ponoć sam orto sugeruje, że już czas. Byłam właśnie w poniedziałek. Przychodzi asystentka orto pozdejmować mi łuki. Potem mam scaling a potem piaskowanie. Przy okazji omawia ze mną stan dziąseł, ewentualne ubytki itp. Pół godziny pracy nad czystością i kolorkiem ząbków Po wszystkim idę do gabinetu obok czyli do orto na normalną wizytę i zakładanie nowych łuków.
Mi dentysta zalecił piaskowanie. Pytałam też orto jak to jest z tym piaskowaniem i powiedziała, że nie ma żadnych przeciwwskazań żeby je robić w aparacie Przy okazji piaskowania miałam również robiony skaling. Z tą różnicą, że u mnie na takie piaskowanie + skaling trzeba umawiać się na osobną wizytę (oraz osobno zapłacić ).
Stary 2012-07-06, 09:48   #2837
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Z tą różnicą, że u mnie na takie piaskowanie + skaling trzeba umawiać się na osobną wizytę (oraz osobno zapłacić ).
A ile płaciłaś za to?
Stary 2012-07-06, 13:59   #2838
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
A ile płaciłaś za to?
Za piaskowanie + skaling zapłaciłam 100 zł, ale to było ze zniżką.
Stary 2012-07-06, 15:58   #2839
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez anusiaa81 Pokaż wiadomość
Piaskowanie nie jest wskazane z aparatem, można sam kamień usunąć.
Ja czekam na zakończenie leczenia, dziś byłam przekleić zamek na górnej jedynce, bo ma inny kształt i jest kłopot z ustawieniem jej. I dzisiaj byłam z synusiem robić wyciski do aparatu.... ale u niego to tragedii nie ma
Można robić piaskowanie w aparacie, ale szkliwo jest wtedy bardziej wrażliwe, więc musi być zrobione delikatniej, umiejętnie, żeby go nie uszkodzić. Ja mam zamiar zrobić po zdjęciu, bo zostało mi mało czasu

Cytat:
Ale ja aparatu nie noszę już, retainer mam przyklejony i będę nosić jeszcze kilka lat. To tyle mam czekać z piaskowaniem? A kamienia mam sporo. Niestety nie każdy ortodonta o tym poinformuje, że należy wyczyścić zęby Moja tylko kasę wyciągała (niemałą) ale o zęby zadbać już nie.
Nie, niektórzy noszą retainery przez całe życie, byłoby średnio gdyby cały ten czas nie usuwali kamienia

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 16:45   #2840
Madziarka.n
Zakorzenienie

pierwsza wymiana drutów już za mną
orto zdjęła mi druty i kazała iść umyć zęby
matko jak fajnie było porządnie wyszorować zęby bez drutów
żałowałam że nici nie miałam, ale następnym razem wezmę

Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 20:18   #2841
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Nie, niektórzy noszą retainery przez całe życie, byłoby średnio gdyby cały ten czas nie usuwali kamienia
Cytat:
Za piaskowanie + skaling zapłaciłam 100 zł, ale to było ze zniżką.
Dzięki Ja mam obok domu dentystę za 150zł mi zrobi, to nie ma tragedii z ceną. Już się umawiam
Stary 2012-07-06, 22:02   #2842
Anecka
Zakorzenienie

Ta pasta colgate to jakakolwiek? Bo ja teraz uzywakam wlasnie jej ale wybielajaca ( wiem nie powinno sie ale maz akurat ja kupil). Teraz chce wziac vademecum ale moze inna kolgejtowa styknie.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2012-07-07, 03:28   #2843
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Ta pasta colgate to jakakolwiek? Bo ja teraz uzywakam wlasnie jej ale wybielajaca ( wiem nie powinno sie ale maz akurat ja kupil). Teraz chce wziac vademecum ale moze inna kolgejtowa styknie.
Nie może być wybielająca i z alkoholem

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 07:04   #2844
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam colgate Total advanced clean

Dziękuję za odp. w sprawie piaskowania, nie wiedziałam, że można je robić w aparacie
Stary 2012-07-07, 07:20   #2845
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Moja orto przed założeniem aparatu wysłała na czyszczenie zębów - usuwanie kamienia, piaskowanie i nie pamiętam czy coś jeszcze - zapłaciłam 150zł. Pamiętam, że jak asystentka podała mi płyn do przepłukania jamy ustnej, to wyplułam go na czerwono - tak mi dziąsła krwawiły
Obecnie nic na ten temat nie mówi
Ja używałam przez długi czas blend-a-med, ale wg mnie te pasty wybielające kiedyś faktycznie wybielały... Teraz nic nie robią, co jedynie ładnie wyglądają. Przerzuciłam się na tańszą, a moim zdaniem lepszą! Czyli Colodent super minerały, czy jakoś tak ;-)

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 09:00   #2846
new_me
Zadomowienie

witam
od jakiegos czasu planuje zalozyc aparat ( mam gorna 2 tak jakby wcisnieta za 1 i 3 co szczegolnie na niektorych zdjecach wyglada jakym miala ciemniejszy zab) niestety swoja przygode z ortodontami zaczne zapewne dopiero w pazdzierniku, bo teraz przebywajac u rodzicow najblizszego mialabym ponad 100 km od siebie
mam 22 lata a wydaje mi sie ze w ciagu hm.. powiedzmy 4 lat moja wada sie troche poglebila, co wydaje mi sie troche dziwne, moze jakos od srodka 8 mi napieraja bo jescze żadnej nie mam..

wogole jak przegladam watek i patrze na efekty to
new_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 19:41   #2847
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

ja mam wizytę we wtorek, jestem ciekawa co mi powie
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 21:29   #2848
Anecka
Zakorzenienie

Hmm zauwazylam juz roznice po zalozeniu dolu.. NIESTETY negatywna robi mi sie asymetria a nie mialam z tym problemu

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2012-07-09, 15:42   #2849
smerffie
Zakorzenienie

Mam pytanie do osób z ciut dłuższym stażem: czy w aparacie da się jeść kukurydzę czy lepiej nie ryzykować? już niedugo kukurydziany sezon, chyba bedzie trzeba dłubać widelcem

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 16:30   #2850
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
Mam pytanie do osób z ciut dłuższym stażem: czy w aparacie da się jeść kukurydzę czy lepiej nie ryzykować? już niedugo kukurydziany sezon, chyba bedzie trzeba dłubać widelcem
Ja w zeszlym roku odwazylam sie zjesc kolbe kukurydzy I nic nie odpadlo. Ale ja to jestem hardcorem Jem orzechy, zuje gume, jem pizze na cienkim i kruchym ciescie, jem snicersy, marsy, itp i... pije cole bez slomki
klajdla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości