![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Znów te studia... :(
Tak jak w temacie... Nie dostałam się na wymarzony kierunek.
Było 150 chętnych osób i 60 miejsc. Jestem 16 na liście rezerwowej ![]() Co chwilę patrzę w internecie na zwiększającą się liczbę złożonych teczek i moje nadzieje maleją do zera... ![]() Studia zaoczne odpadają... Złożyłam na jeszcze jedną uczelnię gdzie wyniki są nieco później i zastanawiam się czy nie składać na jeszcze jakieś inne ale czy jest sens... ![]() Jestem tym strasznie załamana i proszę Was o jakieś rady bo czuję się tak jakby cały mój świat, plany, marzenia legły w gruzach... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Znów te studia... :(
tragedia, pochlastajmy się grupowo ;p
niby jak mamy ci pomóc? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oj, nie każdy od razu dostaje się na wymarzony kierunek. Może popraw ewentualnie maturę za rok, jeśli Twoje wyniki okazały się niewystarczające i próbuj? Nie wiem jak wygląda Twoja sytuacja, co chcesz studiować... może idź na kierunek, który pozwoli ci podszkolić się do matury albo zrób sobie roczną przerwę. No nie wiem, ale jesteś młoda i to nie koniec świata ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie bucz, tylko zastanów się gdzie jeszcze ew. mogłabyś się odnaleźć i składaj papiery.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Bez przesady, żadna tragedia się nie dzieje, spokojnie ![]() Po pierwsze nadzieja jest do momentu zamknięcia rekrutacji. 16 osób to BARDZO niewiele, które dzieli Cię od ostatniego miejsca. Nie panikuj, tylko spokojnie poczekaj na ostateczne wyniki. Sporo osób składa na kilka uczelni i wybiera sobie tę, która najbardziej im odpowiada. Jak ja przy pierwszych wynikach rekrutacji byłam 60-ta któraś na liście rezerwowej, to wiedziałam, że się dostałam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Tragedia, nie dostałaś się tam, gdzie chciałaś.
Biorąc pod uwagę sytuację, w której sama znalazłam się pare lat temu, Twój problem jest mały i po prostu śmieszny. Masz jakąś alternatywę, to z czego robisz problem? Jakbyś się nigdzie nie dostała, to można siąść i płakać, ale w takiej sytuacji? Dziewczyno, ogarnij się trochę. Jest piękna pogoda, a Ty siedzisz i płaczesz. Ok, jest Ci przykro, chciałas się wygadać. Płacz, kiedy masz pretensje do losu. A w tej sytuacji sama sobie zawiniłaś, bo mogłaś maturę napisać lepiej. I choćby było 100 chętnych na 10 miejsc, to własnie Ty byś się dostała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35140886]Nie bucz, tylko zastanów się gdzie jeszcze ew. mogłabyś się odnaleźć i składaj papiery.[/QUOTE]
A to inna rzecz. Choć i tak sądzę, ze bycie na 16 miejscu na liscie rezerwowej przy pierwszej rekrutacji niczego nie przesądza.
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Głowa do góry
![]() ![]() Serio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokładnie, chociaż ja rozumiem autorkę, bo pewnie jest bardzo emocjonalna i za niedlugo jej przejdzie i zacznie trzeźwo myśleć. ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dziękuję dziewczyny za odzew.
Moja panika może po części wynikać z tego, że bardzo mi na tym zależało a przez problemy zdrowotne nie mogłam przygotować się tak jakbym chciała. Doszłam do wniosku, że będę składała na uczelnie, które są bardzo daleko od mojego miejsca zamieszkania ale też oferują ten kierunek. W ostateczności zdecyduję się na jakiś inny. Mam jeszcze takie pytanie techniczne, czy jeśli ktoś dzisiaj z listy przyjętych złożył swoje papiery to może je później np. zabrać żeby złożyć na innej uczelni na którą się dostanie a wyniki będą w późniejszym terminie? Bo nie mogłam tego znaleźć w zasadach rekrutacji... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez tak sądzę ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
Oczywiście, że może. M.in z tego powodu ostateczna lista przyjętych klaruje się późno a miejsca sie zwalniają.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie chcę się tutaj tłumaczyć bo wiem, że wszystko teoretycznie zależało ode mnie ale to nie było tak, że miałam marzenia nt. tego kierunku i zamiast się uczyć chodziłam i sobie imprezowałam bo tak nie było... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to spokojnie poczekaj ![]() ![]() ![]() Ale jak mówię - 16 miejsce na liście rezerwowej to nie jest tragedia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
I jeszcze co do mojej emocjonalności to tak... Reaguję bardzo emocjonalnie i chociaż mam jakieś trzeźwe myśli bo wczoraj zaczęłam szukać innych uczelni, rozmawiać z rodzicami w kwestii finansowej to wcześniej płakałam 3 godziny i nie mogłam się uspokoić a do tego doszły bóle w klatce piersiowej i głowy.
Btw. przy prawie jazdy było to samo.... Wiem, że na studiach będzie masa egzaminów i stresów i że będę musiała się jakoś opanować i zapanować nad moimi panicznymi reakcjami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mam zamiaru nikogo kopać. Rozumiem rozgoryczenie i ból. W takiej sytuacji nie byłam, byłam w podobnej i pretensje miałam do siebie. Dlatego nalegam, żeby nie siedziała i nie płakała, tylko albo decydowała się na to, na co się jeszcze może dostać, albo czekała na drugi nabór. Autorko. Z tym drugim naborem to też nie jest tak zaciekawie. Jest mało miejsc na kierunku, a Ty jesteś 16. To mimo wszystko odrobinę daleko. Ale nie płacz, to najważniejsze. Usiądź i się zastanów. Czy chcesz starać się jeszcze o tamten kierunek, czy polubisz to, na co się dostaniesz, czy może dasz sobie rok na przygotowanie do tego pierwszego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Staram się uspokoić ale właśnie non stop te myśli, że jestem za głupia, że to kara itd. ![]() Roku na pewno sobie nie odpuszczę tylko pewnie będę próbowała na ten kierunek na dalszych uczelniach i ew. kierunki pokrewne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daj spokój. Zdarzają się gorsze rzeczy ![]() Skoro masz możliwość składać papiery jeszcze gdzies - to próbuj. Tę uczelnię będziesz miała "w odwodzie" - tylko upewnij się, jakie są zasady II tury rekrutacji - u mnie przechodziło się do niej z automatu jak sie w pierwszej nie dostało, ale wiem ze nie wszędzie tak jest - na niektórych uczelniach trzeba zadeklarować chęć uczestniczenia w II turze! (to by działało na Twoją korzysć nawet ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 Czas edycji: 2012-11-18 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko czy jest sens składać na te 3 uczelnie skoro też może się nie udać ![]() Jeszcze słowa moich rodziców 'nie ma szans żebyś się dostała' ... ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Dziewczyny kazdy ma swoje dramaty przy zalozeniu ze tysiace dzieci codziennie umieraja z glodu a pedofile gwalca male dziewczynki problemy wiekszosci z z nas nie istnieja ale jednak sie nimi martwimy. kazdy ma swoje i tyle
Autorko to przykre ze sie nie dostalas. Nie bralas pod uwage jakiejs alternatywy? Moze zlozysz na wolnego sluchacza?? /nie wiem czy teraz mozna za moich czasow bylo wiele takich osob/ Mozesz tez zlozyc na inny kierunek /co Cie interesuje?/ proponuje test w poradni ew urzedzie pracy powinna byc osoba wykonujaca test preferencyjny ew zostaje Ci zapakowac plecak i zwiedzic swiat ;-) edt dla mojej 6letniej corki problemem jest ze w PL nie ma nowych odcinkow Ciekawskiego Georga i wiem ze dla niej to dramat ale nie mowie jej spinaj poslady a staram sie zrozumiec... Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2012-07-06 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
[1=794f4f7fd0b0868ccd574eb 97c8ebd94d2e43545_60bea4f 1edd75;35141318]Zawsze istnieja jakies szanse ale zwroc uwage ze miejsc jest 60 czyli prawie 1/3 musialaby zrezygnowac a chyba to malo prawdopodobne.
A jako ciekawostke powiem, ze kolezanka bedac 2 pod kreska sie nie dostala ![]() Co do tematu, to autorko zastanow sie czy interesuje cie jakis inny kierunek na ktory bys sie dostala, jak nie ma takiego to chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie odpuscic sobie rok, poprawic mature i za drugim razem sie dostac ![]() Pewnie jeszcze zależy, jaki to kierunek. U mnie 1/3 (czyli na 160 miejsc powiedzmy 60 osób) rotowała sie kilkukrotnie. Dostawały się osoby z 300-400 miejsca na liście od początku patrząc. Więc cóż, da się. W szczególności, jeśli ten kierunek jest popularny na róznych uczelniach - wtedy rotacja jest największa - a jak jest na 1 uczelni w Polsce to logiczne, że odpadnie niewiele osób lub nikt... Cytat:
Bzdury rodzice gadają. Mało rekrutacji internetowych widzieli chyba ![]() No i cóż, zawsze się moze coś nie udać. Więc jaki sens jest cokolwiek robić? Spinaj tyłek i działaj, bo będziesz żałować że nie spróbowałaś.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 Czas edycji: 2012-11-18 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Więc jutro ogarnę rejestrację na jeszcze 3 inne politechniki, tylko nie wiem czy na ten sam kierunek czy na coś gdzie może będzie łatwiej się dostać? Jak sądzicie?
Też jest mi ciężko ocenić, bo trudno znaleźć rankingi a nawet one nie dają pewności jak będzie w tym roku. Kwestia też tego, że mój kierunek jest też na niektórych uniwersytetach i akademiach ekonomicznych więc w obecnej sytuacji mogę złożyć jeszcze nawet i na 6 uczelni ale sama nie wiem.... Własnie znalazłam jeden uniwersytet, który oferuje ten kierunek ale czas na wpłatę jest to poniedziałku więc przelew nie zdążyłby dojść, więc zostaje mi rejestracja 11 lipca bo wtedy tam zaczyna się drugi nabór na wolne miejsca... Co do kierunku to zdecydowałam się na niego pod wpływem chwili, uznałam, że 'to będzie dla mnie'. Ale rozważałam też wtedy kilka innych. Np. zarządzanie i inżynierię produkcji. Edytowane przez monia1748 Czas edycji: 2012-07-06 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
..
Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 Czas edycji: 2012-11-18 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie myśl, że się nie uda. To, że tu nie wyszło, nie znaczy, że nie wyjdzie przy innych uczelniach. Głowa do góry. A rodzice są jak rodzice. Zawsze powiedzą nie to, co trzeba. Poza tym, na mój kierunek próg wynosi 30 pkt. A moja mam chodzi za mną i powtarza "zobaczysz, oni podniosą próg o 50 punktów i się nie dostaniesz". Także nic się nie przejmuj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
I teraz wojna, że sama sobie zawaliłam
![]() Ja kombinuję co robić i jak to rozegrać żeby się w tym wszystkim połapać, gdzie składać itd. a oni rozpamiętują co było... no na prawdę bardzo logiczne... Najlepiej żebym do końca sierpnia płakała i im przyznawała rację, że tak jestem beznadziejna a wtedy to już mnie wszystkie rekrutacje ominą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słuchaj, spróbuj i ich zrozumieć. Pewnie też sądzili, że pójdzie gładko, i nie wiedzą jak zareagować. Rób swoje, rodzicami się nie przejmuj. Na pocieszenie Ci powiem, że mój ojciec jak sie nie dostałam uznał, że widać nie zasługuję, by studiować na tym jakże wielce prestiżowym kierunku i dobrze mi tak. Inna rzecz, ze uważa tak dalej - mimo, ze sie dostałam później, studiuję, mam sie dobrze i robię mnóśtwo rzeczy w kierunku mojej przyszłej pracy, w czym jestem doceniana. Ale niektórzy tak mają i już ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
a jaki to kierunek i gdzie, że jak jesteś na 16 mscu to juz na bank się nie dostaniesz? bo aż się wierzy nie chce
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:25.