Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2187 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-08, 17:16   #65581
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
Niestety nie, jakieś 50 km od Cz-wy ta osoba jest 'nowa' na tym rynku więc jest nadzieja , że fryzjerzy przestaną traktować kręcone i falowane włosy zestawem: lakier, pianka, silikon...
Buu Daleko, TŻ mnie nie zawiezie na pewno. Zresztą okolic Częstochowy nie znam kompletnie. 5 lat tu mieszkam i ogarniam ciągle miasto.
A Ty byłaś u częstochowskiego fryzjera?

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Nikt nie założył, pozwoliłam sobie to zrobić

XIV część zakręconej opowieści zaprasza

KLIK

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 17:25   #65582
vidia9
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Już nowa część , wow

Cytat:
A Ty byłaś u częstochowskiego fryzjera?
Nie, tylko w mojej okolicy jak na razie.Kolejny raz szybko się nie zanosi, próbuję zapuścić, ew. w końcu nauczyć się podcinać sama na sucho
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 17:52   #65583
AjriszMarta
Zakorzenienie

Jestem!

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
idę myć głowę, trzymałam olejek khadi pierwszy raz (odleweczkę, Martuniu ) 2 godziny, ale daje, zapach trochę jak krople na żołądek, ale przyjemny
Mi się z kurczakiem kojarzy
Napisz jak działa? Moje włosy niestety usztywniał
Pamiętaj że zioła i kokos mogą wysuszać takie tam

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 18:03   #65584
topsecri
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny!
Nie wiem, czy piszę w odpowiednim wątku, jeśli nie, to przepraszam! Proszę Was, wspomóżcie mnie swoją radą i wiedzą, bo ja już nie mogę z moimi włosami. Na wątek dla zakręconych weszłam jakoś miesiąc temu, od tygodnia wcielam w życie Wasze porady. Mam falowane włosy, typ 2a. Nie suszę ich suszarką, wyglądają ślicznie. Ale kiedy się obudzę- tragedia. Śpię z włosami zwieszonymi za łóżko, ale jakoś nie bardzo wyglądają następnego dnia. Zgodnie z zaleceniami myję je co dwa dni, bo inaczej są przetłuszczone. I teraz najważniejsze pytanie: jak Wy rozczesujecie swoje włosy (kiedy nałożycie już odżywkę), że dajecie radę je rozplątać? Ja swoich fal nie czeszę między myciami i strasznie, ale to strasznie się kołtunią po umyciu nakładam odżywkę, czekam aż zacznie działać (ok.10 min, albo 30, zależy od ilości czasu wolnego). Później staram się je rozczesać grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami, ale to okropnie boli, mimo że robię to bardzo delikatnie. Doszło do tego, że włosy rozplątuję 20 min I do tego wypada ich ogromna ilość. Czy mam wrócić do rozczesywania na sucho? Chciałabym zadbać o moje fale, bo odkąd zaczęłam je nawilżać i pozostawiać do same do wyschnięcia są śliczne, dopóki nie splącze ich przez noc. Przepraszam za chaotyczność, ale staram się wszystko opisać. Proszę o pomoc!
topsecri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 18:15   #65585
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez topsecri Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny!
Nie wiem, czy piszę w odpowiednim wątku, jeśli nie, to przepraszam! Proszę Was, wspomóżcie mnie swoją radą i wiedzą, bo ja już nie mogę z moimi włosami. Na wątek dla zakręconych weszłam jakoś miesiąc temu, od tygodnia wcielam w życie Wasze porady. Mam falowane włosy, typ 2a. Nie suszę ich suszarką, wyglądają ślicznie. Ale kiedy się obudzę- tragedia. Śpię z włosami zwieszonymi za łóżko, ale jakoś nie bardzo wyglądają następnego dnia. Zgodnie z zaleceniami myję je co dwa dni, bo inaczej są przetłuszczone. I teraz najważniejsze pytanie: jak Wy rozczesujecie swoje włosy (kiedy nałożycie już odżywkę), że dajecie radę je rozplątać? Ja swoich fal nie czeszę między myciami i strasznie, ale to strasznie się kołtunią po umyciu nakładam odżywkę, czekam aż zacznie działać (ok.10 min, albo 30, zależy od ilości czasu wolnego). Później staram się je rozczesać grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami, ale to okropnie boli, mimo że robię to bardzo delikatnie. Doszło do tego, że włosy rozplątuję 20 min I do tego wypada ich ogromna ilość. Czy mam wrócić do rozczesywania na sucho? Chciałabym zadbać o moje fale, bo odkąd zaczęłam je nawilżać i pozostawiać do same do wyschnięcia są śliczne, dopóki nie splącze ich przez noc. Przepraszam za chaotyczność, ale staram się wszystko opisać. Proszę o pomoc!
Ja swoich włosów nie czeszę W OGÓLE jakieś 2-3 lata i nie mam kołtunów... Jedyne co można by nazwać "czesaniem" u mnie jest wtedy, kiedy nakładam odżywkę na włosy swoimi dłońmi. Jak długie masz włosy? Ja na noc zawsze spinam swoje miękką, grubą gumką frotką i nic się nie plączą - są za zapięcie stanika. Myję codziennie rano odżywką.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 18:23   #65586
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
I teraz najważniejsze pytanie: jak Wy rozczesujecie swoje włosy (kiedy nałożycie już odżywkę), że dajecie radę je rozplątać?
Od końcówek, z masą odżywki. Ważne żeby miała dużo antystatykow (cetrimonium chloride, behentrimonium chloride) - one dają poślizg.
Czy Twoja odżywka aby nie rozmiękcza Ci włosów za bardzo?
Końcówki nie wymagają podcięcia?
Cytat:
Czy mam wrócić do rozczesywania na sucho?
A czy tak było lepiej?

Śpij w luźnym warkoczu

Właśnie siedzę z płukanką z mleka :P siostra pojechała i zostało pół litra a ja nie mogę pić a jak jest to mnie kusi :P
Dam znać co wyszło :P Mleko ma wielkocząsteczkowe proteiny, niehydro. Będzie ciekawie

Stary 2012-07-08, 18:25   #65587
vidia9
Zadomowienie

topsecri nie wiem czy dam radę pomóc ale spróbuję Czy rozczesujesz włosy po spłukaniu czy z naniesioną odżywką? Bo nie zrozumiałam Najlepsza jest ta druga opcja. Zawsze kiedy rozczesujemy włosy powinno się to robić delikatnie, zaczynając od końcówek i coraz to wyżej. Możesz na początku rozczesać je palcami delikatnie i dopiero użyć grzebienia.

PS. widzę , że Ajrisz i Benek się wypowiedziały już więc problem na pewno uda się rozwiązać ;-)

Edytowane przez vidia9
Czas edycji: 2012-07-08 o 18:28
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 18:31   #65588
kasiaa87
Raczkowanie

witam w nowej!!
kupiłam piankę cien, nie widzę w skladzie zadnego alcohol, ale pod koniec jest sls, kupiłam dla wypróbowania na lato, jest duża i kosztuje tylko 4,50zł. w tygodniu testy!!

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

moje włosy jak się za bardzo kołtunią to podcinam końcówki i jest ok. Może z czasem jak będą bardziej nawilżone po cg to będą się mniej plątać?

*Basia* też jestem z Częstochowy, gdzie chodzisz obcinać? ja chodze teraz do dziewczyny z długimi kręconymi włosami, co prawda nie stosuje ona cg, ale moje włosy obcina fajnie.

Edytowane przez kasiaa87
Czas edycji: 2012-07-08 o 18:34
kasiaa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 18:33   #65589
Chatul
ma zielone pojęcie

A mnie wczoraj jakoś ekstremalnie szybko wyschły włosy (nawet jak na taką pogodę, jaka jest teraz) i się zastanawiam dlaczego... Włosy myłam Intimelle'm, potem nie dałam niczego d/s, a b/s dałam serum sylikonowe Marion oraz żel mrożący. Czy to możliwe, że od Intimelle'a, serum sylikonowego albo braku odżywki d/s i b/s, włosy tak szybko wyschły?
Stary 2012-07-08, 18:37   #65590
topsecri
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Ja swoich włosów nie czeszę W OGÓLE jakieś 2-3 lata i nie mam kołtunów... Jedyne co można by nazwać "czesaniem" u mnie jest wtedy, kiedy nakładam odżywkę na włosy swoimi dłońmi. Jak długie masz włosy? Ja na noc zawsze spinam swoje miękką, grubą gumką frotką i nic się nie plączą - są za zapięcie stanika. Myję codziennie rano odżywką.
Wow, 2-3 lata? Ja po jednym dniu mam koszmarne strąki zamiast fal! A nie używam żelu, ani nic takiego śpię z rozpuszczonymi włsami, spróbuję opcję ze spinaniem. Mam długie włosy, tak z 5 cm za zapięcie od stanika. Próbowałam rozplątywać palcami, ale muszę pomagać sobie grzebieniem. Ja myję tylko skalp szamponem bez silikonów, a resztę włosów odżywką.

"topsecri nie wiem czy dam radę pomóc ale spróbuję Czy rozczesujesz włosy po spłukaniu czy z naniesioną odżywką? Bo nie zrozumiałam Najlepsza jest ta druga opcja. Zawsze kiedy rozczesujemy włosy powinno się to robić delikatnie, zaczynając od końcówek i coraz to wyżej. Możesz na początku rozczesać je palcami delikatnie i dopiero użyć grzebienia."

Włosy rozczesuję z nałożoną odżywką. Używam Kallosa al Latte, Garniera z avocado i masłem karite, Isany z baabasem (tą dopiero od niedawna). Nie wiem dlaczego włosy tak okrutnie się plączą, to jest jakaś tragedia. Po jednym dniu to nie są fale, tylko strąki. Włosy nie są ładne, ale zbite w grube fale. Do tego milion pojedynczych włosków wystających z tych bobków poracha, mówię Wam. Wstawię zdjęcia może jutro, bo dziś umyłam niedawno włosy i po 20 minutowej męczarni doprowadziłam do względnego stanu. Co do końcówek, to nie są rozdwojone, a włosy plączą się na całej długości, najgorzej pod karkiem i w połowie długości. Dziękuję Wam za odzew!
Stary 2012-07-08, 18:41   #65591
milena798
Rozeznanie

zrobiłam kolejny zakup włosowy kupiłam olej ryżowy. Był tani więc nie mogłam się opamiętać i wzięłam
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 18:45   #65592
topsecri
Raczkowanie

Milena, masz przepiękne włosy! Oglądamy z Tż fotki i oboje nie możemy się napatrzeć, coś cudownego. Zazdroszczę!
Stary 2012-07-08, 18:47   #65593
Martek_
Zadomowienie

Dzieńdooooobry . Kolejną część się ze mną pomęczycie

Wywiązał się temat o czesaniu, więc powiem Wam o moim grzechu.. Czeszę kłaczki na sucho, przed myciem (czyli co 2-3 dzień) czasem nawet częściej jak stylizuję się na takie bardziej proste, albo porobią mi się strąki. Jak czesałam palcami mokre to jakoś więcej mi ich wypadało i plątało się po plecach . Tak mi wygodniej, a włosy nie narzekają.
Stary 2012-07-08, 18:51   #65594
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Wow, 2-3 lata? Ja po jednym dniu mam koszmarne strąki zamiast fal! A nie używam żelu, ani nic takiego śpię z rozpuszczonymi włsami, spróbuję opcję ze spinaniem. Mam długie włosy, tak z 5 cm za zapięcie od stanika. Próbowałam rozplątywać palcami, ale muszę pomagać sobie grzebieniem. Ja myję tylko skalp szamponem bez silikonów, a resztę włosów odżywką.
No jakoś tak, szczerze to nie opamiętam kiedy ostatnio miałam grzebień w rękach. Żelu używam tonami i ostatnio jeszcze pianki. W ciągu dnia chodzę i w rozpuszczonych i w spiętych włosach, lub lekko podpiętych. Kurczę, to chyba nie pomogę... Wstaw foty, zobaczymy jak to wygląda.
Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
zrobiłam kolejny zakup włosowy kupiłam olej ryżowy. Był tani więc nie mogłam się opamiętać i wzięłam
I słusznie

Stary 2012-07-08, 18:54   #65595
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Milena, masz przepiękne włosy! Oglądamy z Tż fotki i oboje nie możemy się napatrzeć, coś cudownego. Zazdroszczę!
dziękuję bardzo ale one naprawdę nie są aż takie piękne

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Dzieńdooooobry . Kolejną część się ze mną pomęczycie
ja tam sie cieszę

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

Cytat:
I słusznie
62 cm
Moje włosy
Stary 2012-07-08, 18:56   #65596
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
*Basia* też jestem z Częstochowy, gdzie chodzisz obcinać? ja chodze teraz do dziewczyny z długimi kręconymi włosami, co prawda nie stosuje ona cg, ale moje włosy obcina fajnie.
Teraz nigdzie, byłam niedawno. Ale za pół roku znów będę szukać kogoś, od kogo nie wyjdę w czapce na głowie
Z cięcia jestem zadowolona, ale zawsze może być lepiej.
Przez 4 lata chodziłam do Trendy koło Skrzynki. Z cięcia byłam zadowolona (u Kingi), z atmosfery w salonie już mniej.
Niedawno byłam w Estakadzie. Cięcie fajne, atmosfera też, ale szukam dalej.
Do kogo chodzisz?

Stary 2012-07-08, 18:56   #65597
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
dziękuję bardzo ale one naprawdę nie są aż takie piękne

Są!!!

Stary 2012-07-08, 19:17   #65598
topsecri
Raczkowanie

Cytat:
Są!!!
Zgadzam się, są cudne!

Jutro wstawię Wam fotki do oceny, może coś zaradzicie. Dzisiaj umyłam włosy Isaną z baabasem i muszę powiedzieć, że są niesamowicie miękkie. Może mniej się poplączą? Oby... Inaczej znowu będę wyglądać jak Może włosy są zbyt mało nawilżone? Hmm, popróbuję z czesaniem na mokro z odżywką jeszcze trochę, ale jak nic się nie poprawi z ilością wypadających włosów i czasem, to wracam do czesania na sucho.
Stary 2012-07-08, 19:18   #65599
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

im sorry

Ćwiczę od 08.11.2012

(część ciała : ile cm mniej)
pod piersiami: -4 cm
w piersiach: -8 cm
okolice pępka: -9 cm
talia: -6 cm
biodra: -7 cm
uda: -2 cm
łydki: -2 cm

Edytowane przez dziuwlenka
Czas edycji: 2012-07-08 o 19:21
dziuwlenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 19:20   #65600
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

jestem i ja pierwszy raz w nowo rozpoczetym wątku tam trochę nabałaganiłam, ale czuję się świerzakiem, więc sama sobie wybaczam, wy też powinnyście wybaczyć

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
A musisz robić grzywce plunking? Skoro za kazdym razem jest źle, to po co robisz? Spróbuj delikatnie oddzielić grzywkę od reszty włosów, długość plunkinguj, a resztę na wierzch.
.
wydaje mi się, że jak po prostu będę krócej trzymać na głowie to będzie lepiej pokombinuję i będzie ok

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Rzadko tu bywam niestety, ale zawsze jak wejdę to wyczytam coś ciekawego
Piszecie ostatnio o piance isany, kupiłam ją dawno temu w jakiejś promocji chyba za 3 zł no ale uznałam, że nie będą nią niszczyć włosów i oddałam mamie, która póki co kończy inną.
Skoro ją tak chwalicie, to może jednak do niej wrócę Tylko czy wy nakładacie potem na nią żel lniany? Czy u was wygląda to tak, że sama pianka wam wystarcza? Bo jeśli sama pianka, to wiem, że u mnie na pewno się nie sprawdzi ;]
jak dla mnie ta pianka jest na włosach, a jej nie ma... czyli nie obciąża, nie skleja tylko podkreśla niewidzialnie loki/fale..
za to w połączeniu z mrożącym daje efekt mega przesuszenia i na drugi dzień nieświeżości :p ja od początku używania żelu mrożącego wiedziałam, że on nie jest dla mnie, zostało go tylko połowę, więc próbowałam go w różnych wariantach i zdecydowanie mówię mu NIE, na pewno go więcej nie kupię.
mi sama pianka wystarcza w zupełności.

Cytat:
właśnie. czesanie. to jest problem. ja jak czeszę włosy po nałożeniu odżywki grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami to widzę, że nie wszystko się idealnie rozczesuje, zostają kołtuniki, które zazwyczaj jakoś rękami rozplątuje, jej fun tylko, że ja liczę, że to po jakimś czasie minie.. znaczy po dniach, miesiącach, latach pielęgnacji.

wróciłam z basenu, trochę temu w sumie, ale umierałam w samotności ze spalenia
miałam rozpuszczone włosy w większości czasu spędzonego tam przepraszam.. następnym razem nałożę olej, obiecuję im!
zaobserwowałam piękne zjawisko, a mianowicie, włosy po wyschnięciu były takiego widoku po mimowolnym schnięciu po zmoczeniu tyko wodą nie widziałam u siebie nigdy.. nawet kolega stwierdził, że mam lepsze włosy po basenie niż miałam przed..

Ćwiczę od 08.11.2012

(część ciała : ile cm mniej)
pod piersiami: -4 cm
w piersiach: -8 cm
okolice pępka: -9 cm
talia: -6 cm
biodra: -7 cm
uda: -2 cm
łydki: -2 cm

Edytowane przez dziuwlenka
Czas edycji: 2012-07-08 o 19:22
dziuwlenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 19:55   #65601
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Melduję się
Milena ma miała założyć kolejną część i co?
Basia

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 20:01   #65602
hahihehy
Rozeznanie

To już? A tak niedawno Ajrisz zakładała poprzedni wątek. Melduję się!
Moje włosy mają kryzys osobowości oraz rozdwojenie jaźni i dzielą się idealnie na falowany tył i PROSTY przód Poza tym przy tej wilgotności schną całą wieczność i nie ma mowy o schnięciu naturalnym - muszę się wspomagać suszarą.
Poza tym włosiska tęsknią strasznie za glutem lnianym, który pięknie podkreślał skręt i dawał efekt nawilżenia. Po mrożącym mam lekką suszę.
Jutro wstawię foty

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-07-08 o 20:34
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 20:06   #65603
AjriszMarta
Zakorzenienie

wyschłam

mleko jest fajne
lekki puszek ale miękkie, mięsiste i sprężyste rozpirz bo siedzę pod wiatrakiem :P
zrobiłam płukankę z 1/4 szkl mleka 1,5% z wodą, spłukałam po ok. 20 minutach
stąd pomysł

Stary 2012-07-08, 20:06   #65604
kascysko
Zakorzenienie

Elo w nowym wątku

Co do czesania - też nie mam przyjemności z grzebieniem od 3 lat i nie mam kołtunów, a włosy mokre mam za stanik
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 20:08   #65605
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
ja zakładać wątek? no co ty! wiesz ja tak żartem napisałam
62 cm
Moje włosy
Stary 2012-07-08, 20:14   #65606
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Melduję się
Basia
No czekałam i czekałam aż Milena założy.
A tu coraz więcej postów. A co, sama założyłam

Stary 2012-07-08, 20:18   #65607
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
No czekałam i czekałam aż Milena założy.
A tu coraz więcej postów. A co, sama założyłam
i bardzo dobrze zrobiłaś
62 cm
Moje włosy
Stary 2012-07-08, 20:19   #65608
bazzy
Raczkowanie

dziewczyny, piankę dajecie na mokre włosy? i może mi któraś dać linka do tego kremu z Biedronki, bo nie mam pojęcia, jak on wygląda.
bazzy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 20:22   #65609
vanadis
Wtajemniczenie

melduję się i żywię ogromną nadzieję, że tego wątku nie ominę i uda mi się czytać w miarę na bieżąco
Niestety stan moich włosów się nie poprawia nic a nic. Wolno rosną i dalej się rozdwajają. Niestety muszę codziennie być szamponem z SLSem bo BD po prostu mi nie domywają. Umyję różowym i za 4h wyglądają już na tłuste o przeczekaniu nocy i dnia w pracy nie może być mowy. Ktoś się z czymś takim spotkał? Żeby nie służyły szampony delikatne ?

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 20:26   #65610
Malwina_89
Zakorzenienie

Melduję się i ja

A włosów nie czeszę, odkąd pamiętam... I nigdy nie zrobił mi się kołtun, bo niby dlaczego?

vidia, gdzie dokładnie chodzisz podcinać włosy (chodzi mi o miejscowość, ja jestem spod Częstochowy )?

Nusia u mnie się jak na razie sprawdza, ale ja eksperymentuję wiecznie

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 12 (0 użytkowników i 12 gości)

Zasady wysyłania wiadomości