|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dużo u nas planujących, starających, mam i ciąż - rurki z Biedry jemy wciąż!
Nie działa...sam link działa..w podpisie już nie
Bika ja tak robię...
|
|
|
|
#1292 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dużo u nas planujących, starających, mam i ciąż - rurki z Biedry jemy wciąż!
Cytat:
Jednak to znaczy również, że i Zaaabcia może wychowywać jak chce
|
|
#1293 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc!!!
Witam sie po 4 dniowej przerwie, domek stoi ale jestem skonanana! Wstawalam codziennie o 5 rano i praca trwala do poznego wieczora. Nie jestem w stanie Was nadrobic ale coz, dolaczam sie od dziasiaj buziaki dla wszystkich posylam!!! Co mnie ominelo??? |
|
|
|
#1294 |
|
Zakorzenienie
|
O wreszcie!!!
|
|
|
|
#1295 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pewnie i neguje tego, zreszta sama sie pod moim postem podpisala ![]() ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Cytat:
|
|
#1296 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj mial niedawno 2 tyg urlopu i prawie plakal ze musi do pracy wracac tak sie zzyl z mala... duzo mi przy niej pomagal, nosil ja ciale, przytulal, bawil...Cytat:
![]() Jak ogladalam lozeczka turystyczne (bo kolezanka miala wlasnie taka cienka twarda mate jako niby materac i jak jej synek u nas spal to az mi go szkoda bylo i nawsadzalam mu kocy ) to zauwazylam ze z cena lozeczka idzie czesto jakosc jego wykonania i jakosc materaca. Sa materace jako cienkie twarde maty na ktorych ja bym swojego dziecka nie polozyla spac, obojetnie w jakim wieku a sa tez materace skladane ale porzadne np taki http://www.google.de/products/catalo...d=0CIYBEPMCMAA i on gruboscia przypomina materac jaki stosuje sie w standardowych drewnianych lozeczkach i tez ma rozne wypelnienia, choc bez takie opcji jak do normalnego lozaczka, ale te materace sa jak materace a nie maty ... I nei jestes zla matka, nie mow tak! Po prostu inaczej podchodzisz do niektorych tematow. Jak zauwazylam ze jak cos jest w pl inaczej to jak ktos napisze ze inaczej postepuje z dzieckiem, uzywa czegos innego to jest zjechany po barki (bo w pl jest tak, a tak i tak jest naj ...) ... Cytat:
Cytat:
Powiem Wam,ze jak czytalam ostatnio kawalek Zaklinaczki dzieci wlasnie o tym planie itp (Julka byla w skoku i mielismy delikatnie mowiac sajgon z nia ) to modlilam sie zeby TH po prostu do mnie przyjechala i ''naprawila'' mi dziecko bo owszem duzo madrych i wydaje sie latwych do realizacji porad tam jest ale zalezy od dziecka czy da sie tak ustawic... TH pisze, zeby kierowac dzieckiem, wsluchac sie w nie,.... a ja za cholerke nie potrafie ostatnio tego zrobic... Od urodzenia Julki placz z charakterystycznym 'eja eja' byl tylko jak byla glodna - prosto nie? Tymczasem podczas tego skoku placz eja eja jest jak jest glodna, spragniona, uwiera metka, pamper pelny, albo jak jest spiaca i mam z nia zgaduj zgadula jak zacznie biedna beczec... czasami siadam po prostu i becze razem z nia, a maz wtedy nie wie ktora przytulac i uspokajac dzien dobly tak poza tym
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||||
|
|
|
#1297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogólnie jak narazie nie jest ta książka dla mnie kontrowersyjna (chociaż może jeszcze mało przeczytałam) ale sporo rzeczy które tam wyczytane znałam ze studiów, albo sama intuicja mi podpowiadała żeby tak robić - no ale zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie
|
|
#1298 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() A ja mam dziś wolne mamy z geodetą jechać na działkę bo w końcu będzie dzieliłWczoraj byliśmy na grillu u znajomych, było super, wróciliśmy koło 23, niestety u nas jeszcze "grali" do 24 Dziewczyny kochane, niepotrzebna była ta dyskusja o materacach ![]() Abby za podsumowanie.Bika, też tak zrobię...pozaznaczam mężowi ważniejsze fragmenty Ale jeszcze chwilę zanim zacznę czytać..A z gorszych wiadomości ..dzwoniła teściowa z info, że zabrali teścia do szpitala, coś ze sercem. Pewnie pojedziemy po południu do niego zobaczyć.
|
|
|
|
#1299 |
|
Zakorzenienie
|
Emigruś no toś mnie załamała
ale dobrze, że napisałaś, bo realia tak właśnie wyglądają, niestety nie mamy długoletniej praktyki w opiece nad niemowlętami i wszystkiego będziemy się uczyły na naszych dzieciach a o co chodzi z tym skokiem??? Bo ciągle skok i skok, a ja nie bardzo wiem o co chodzi..... mogę się tylko domyślać, ale nie wiem czy dobrze
|
#1300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze odnosnie wychowywania wedle ''mody'' czy standardow w danym kraju ... Ja wychowuje dziecko po niemiecku, bo tu mieszkam, tak mi radza lekarze czy polozna doradzala i nie bede na sile wprowadzac polskich zalecen. Moje dziecko bylo kapane przeze mnie jak odpadl kikut po 14 dobie i zyje, kikuta nie tykalam, nie smarowalam zadnymi spirytusami i sam odpadl i to nawet szybciej niz u osob ktore smarowaly, psikaly i bog wie co jeszcze robily. Wazne jest to ze obojetnie w jaki sposob trzeba te dziecko wychowac, zajac sie nim tak zeby krzywdy mu nie zrobic i nie kierowac sie radami cioci kloci co dzieci wychowywala 30-40 lat temu kiedy usg bylo od swieta, kiedy do ginekologa chodzilo sie raz w ciazy badz wcale, kiedy nie wiedziano ze w ciazy papierochy i alkohol powinno sie odstawic, kiedy dzieci rodzilo sie w polu, kiedy dzieci od 2 tygodnia zycia karmilo sie rozgotowanym ryzem i krowim mlekiem, kiedy dzieci jezdzily w chodzikach, byly sadzane w 2-3 miesiacu a ZYJA i maja sie dobrze. Ja kieruje sie swoja intuicja, ide za radami i zaleceniami lekarza do ktorego mam zaufanie a trendy w wychowaniu czasem sledze i cos wyprobuje, by nie byc taka zacofana ze nie sprawdze a juz mowie ze zle.
|
|
|
|
#1301 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
On wiele wyjasnia i pomaga dotrzec do dziecka Cytat:
![]() Przykro mi z powodu tescia
|
|
#1302 |
|
Zakorzenienie
|
Onyks masz wizytę w rocznicę naszego ślubu
|
#1303 |
|
Zakorzenienie
|
hejo
Bika, ja nie stosowałam tego planu tak do końca. Przez pierwsze tygodnie po prostu obserwowałam malutką, karmiłam na żądanie i tyle . i u nas z reguły było spanie - jedzenie - aktywność - jedzenie - spanie i fajnie to działało książka jest generalnie ok, dużo mówi o szacunku do dziecka do jego potrzeb. mnie tylko nie podobał się rozdział o kp, bo jestem zwolenniczką karmienia na żądanie a nie z zegarkiem w ręku no i te testy na osobowość dziecka też tak nie bardzo
|
|
|
|
#1304 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kazdy skok najczesciej trwa dluzej :/ w kazdym dziecko nabiera nowych umiejetnosci, np w 8 tyg zaczyna plakac lzami, usmiechac sie, itp W 19 tyg tych umiejetnosci jest o wiele wiecej (np przewracanie sie z brzucha na plecy i odwrotnie, chwytanie zabawek, rozpoznawanie twarzy, zmiany tonu glosu, smiech na glos, itp) to dluzej trwa i dziecko dluzej moze byc wrecz nieznosne. Wlasnie w tym skoku pojawia sie problem z jedzeniem i spaniem. Ale pociesze Cie ze nie kazde dziecko ma wyrazne te skoki, synek kolezanki nie dawal zadnych objawow. Julka jest po prostu wrazliwsza widocznie, stad moj meksyk ostatnio A i skoki pojawiaja sie jak dziecko np urodzilo sie 2 tyg wczesniej to skok ma 2 tyg pozniej, jest to zwiazane wlasnie z rozwojem mozguNikt nie mowil ze macierzynstwo to pikus, beda napewno chwile ze usiadziesz i zaczniesz pakac z bezradnosci albo przeciwniem, dostaniesz powera do dzialania- roznie kobiety sobie radza. Ja jak sie okazuje sil i cierpliwosci zbyt wiele nie mam, mysle ze to przez wymeczenie, wiec czesto zasiadam ze zwiszonymi rekami i becze, ale jak sie wyplacze to lepiej sie czuje i moge na nowo sie zajmowac dzieckiem.
|
|
|
|
#1306 |
|
Zakorzenienie
|
Emigruś a z tym skokiem o co chodzi???
Blonde super że Wam sie udało ten plan wprowadzić w życie naprawdę, pełne uznanie a test zaznaczyłam ale nie czytałam, zrobimy go jak Emilka będzie poza brzuszkiem
|
#1307 |
|
Zakorzenienie
|
Blonde robilam i wyszlo ze mala jest Sredniaczkiem polaczonym z aniolkiem chyba
![]() i tak bylo do tego skoku. Od miesiaca wsio jest do gory nogami ale wierze ze jeszcze wrocimy do mojego anioleczka
|
|
|
#1308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz, właśnie nieznanego się boję - nie wiem jak będę reagować jak dziecko będzie płakać, jak nie będę wiedziała czego ode mnie chce itp, bo teraz to tak łatwo sobie powiedzieć, a zrobie tak i tak...... no ale praktyka zweryfikuje......
|
|
#1309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja poczatkowo zapisywalam sobie godziny karmien i miałam jasno przedstawione jak to wyglada.Po jakims czasie dzieki tej rozpisce mogłam próbowac wprowadzac plan ![]() Emigra ja tez niczym nie smarowalam a kikut odpadł w 5 dobie
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak sie urodzi to po kilku tygodniach sie dotrzecie i bedzie super. Nikt nie urodzil sie alfa i omega, kazdy ma prawo popelniac bledy. Najwazniejsze to zachowac spokoj w miare mozliwosci (dziecko na poczatku jak placze to jest tylko kilka powodw glod, pieluszka, sen lub kolka hehe) Zobaczysz ze jak bedzie plakac dasz cyca czy butle i przestanie to znaczy ze glodne, jak dalej bedzie plakac to zmienic pampka, jak jeszcze to przebierzesz bo moze cos uwiera, jak dalej bedzie plakac i podkurczac nozki np to znaczy ze baczki mecza i moze to byc kolka - w koncu to ogarniesz hehe powiem Ci ze dla mnie teoria byla trudniejsza nizeli okazalo sie w praktyce
|
|
|
|
#1311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hihihihihi życie - czyli to czego się boję Aha..... jak się Emilka nie obróci, to siostra już toruje drogę na cesarkę u lekarza od laparo hihihihihi ale mówi, on końcem września jedzie na wakacje na 2 tygodnie........ no więc jest ręka na pulsie ![]() Ale jetem dobrej mysli, ostatnio Emilka nie kopie już tak w dole brzucha jak to zawsze było, więc mam cichutką nadzieję, że się tam przemieszcza w odpowiednim kierunku
|
|
#1312 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie dlatego ze sobie nie radziłam z dzieckiem, tylko ze potrzebowałam oparcia i pomocy, a tego niestety mi brakowalo najbardziej...sporo kłotni z Tz, bo kazde z Nas zmeczone, ale teraz to tylko wspominamy z usmiechem Wszystkiego trzeba sie nauczyc![]() Cytat:
|
|
#1313 |
|
Zakorzenienie
|
Blonde i Emigruś dzięki za rady
|
#1314 |
|
Zakorzenienie
|
Blonde to my na szczescie sie tak nie klocilismy, owszem byly spiecia ale chwilowe na szczescie. No i ja po kazdym beczalam jak glupia (hormony
) i maz miekl zaraz. a wystarczylo ze mi powiedzial ''Znowu nie udalo sie ugotowac obiadku?''
|
|
|
#1315 |
|
Zakorzenienie
|
aaby nie pouczam nikogo, napisałam tylko to co sama wyczytałam w necie. Zresztą każda dziewczyna wczoraj to samo napisała. Więc chyba coś w tym jest
![]() Zabcia przecież sama napisałaś, ze robisz tak jak uważasz, więc nie przejmuj się naszymi opiniami na temat materacyka, a najlepiej wklej zdjęcie tego łożeczka . Butter dokładnie. Standardy jedno a to jak się wychowuje to drugie Zgadzam się
|
|
|
|
#1316 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej
No muszę ścigać Kotka ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mi się zaraz kończy @ i zaczynamy 1 cykl starań Cześć Wam ![]() Mam dziś jeszcze wolne i próbuję się w domu zorganizować, pranie, prasowanie, zakupy, eh wróciła rzeczywistość, ale nawet mnie to nie smuci Wakacje w Chorwacji były piękne (mimo kilku wpadek) i czuję się pozytywnie naładowana! Mam nadzieję, że starczy mi to na długo, choć jestem realistką ![]() Tak jak pisałam wyżej Maleństwu, zaczynamy staranka Dobra, czekam choć na krótkie streszczenie tego, co mnie ominęło i wracam do pracy, ale będę zaglądać (obawiam się, że za często... )
|
|
#1317 |
|
Zakorzenienie
|
Onyks,
wlasnie zobaczylam zdjecia Twojego malenstwa - super. Ciesze sie, ze dzidzia rozwija sie jak ma!!!
|
|
|
|
#1318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1319 |
|
Zakorzenienie
|
Agnuskuuu,
fajnie, ze jestes juz z nami! No i superowo, ze zaczynacie staranka, wszystkie bedziemy zaciskac kciuki! |
|
|
|
#1320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Agnusek no problem, napisz mi kiedy się zaczął @ i orientacyjnie może, kiedy ma być następny??
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.

) to zauwazylam ze z cena lozeczka idzie czesto jakosc jego wykonania i jakosc materaca. Sa materace jako cienkie twarde maty na ktorych ja bym swojego dziecka nie polozyla spac, obojetnie w jakim wieku a sa tez materace skladane ale porzadne np taki 
i mam z nia zgaduj zgadula jak zacznie biedna beczec... czasami siadam po prostu i becze razem z nia, a maz wtedy nie wie ktora przytulac i uspokajac 

za podsumowanie.
..dzwoniła teściowa z info, że zabrali teścia do szpitala, coś ze sercem. Pewnie pojedziemy po południu do niego zobaczyć.