|
|
#181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Hiperprolaktynemia...
Ja też na początku nie wiedziałam o co chodzi ale '@' to okres, bo okres jest małpą! (czyli czymś głupim, wstrętnym, wrednym?:p) - ja to tak rozumiem haha..
Jeszcze nie byłam u ginki, bo wyjazdy itp ale niestety nie mogę wrócić do Krk i muszę szukać jakiegoś gin-endo we Wrocławiu. Tylko mam problem, bo nadal biorę 1/2 bromergonu chociaż prolaktyne po ostatnim badaniu mam w normie, powinnam sama już odstawić? Ginka mi powiedziała wcześniej, że powinnam go brać conajmniej 2-3 miesiące. Minęło w sumie miesiąc i tyg.. Więc chyba postaram się umówić teraz do gina i zobaczyć co mi powie. Nie chciałabym sama odstawiać leków, bo przecież nie jestem lekarzem i może sobie zaszkodze. sarkastiko, a nie jesteś czasem w ciąży? bo tak straszne wrażliwe piersi i ból podbrzusza to objawy typowe objawy ciąży. A wiesz, dostinex/bromergon obniżają prolaktyne, pojawia się (wcześniej blokowana) owulacja i nigdy nie wiesz bo nie pamiętam czy bierzesz tabsy czy nie.
|
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Nie odstawiaj bez zaleceń lekarza, bo może być tak, że Ci prolaktyna znowu skoczy... I to podwójnie.
I nie strasz nam koleżanki. Starczy, że na Wizażu jest teraz wysyp dzieci, które piszą, że zachodzą w ciążę przez palec. |
|
|
|
|
#183 |
|
Raczkowanie
|
Nie, no wiadomo! Nie chcę straszyć
Po prostu pytam, bo przy braniu Dostinexu (nawet dawki 1/4) powinna ona chociaż minimalnie działać na prolaktyne (tak logicznie myśląc). Ale tak tylko pytam Mam nadzieje, że wszystko będzie ok i lekarz Ci pomoże sarkastiko.A co do wysypu ciąż z palca to chyba taki urok wakacji, że dzieciaki się nudzą (a rodziców w domu nie ma..). Rozwalają mnie posty o ewentualnych ciążach z husteczek czy ręczników, łoo matko
|
|
|
|
|
#184 |
|
Przyczajenie
|
czesć wszystkim
dziewczyny mam pytanie a mianowicie moja prolaktyna 2 m ce temu byla wysoka 2477{badanie było robione na czczo i z rana} i lekarz skierowal mnie do endokrynologa i bylam 2 tyg temu i dostałam dostinex i sierowanie na MRI i odrazu pobrali mi tam krew tyle ze to było popoludniu i nie na czczo i wczoraj dostałam wyniki ze prolaktyna wynosi 172 czyli zmalała Czy to mozliwe ze sama tak z siebie jeszcze przed braniem dostinexu zmalała?czy moja radość jest przedwczesna? sama nie wiem jak to rozumiec pozdr
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Powtórz badanie - RANO. Chyba któraś z dziewczyn pisała, że prolaktyna w ciągu dnia spada.
|
|
|
|
|
#186 |
|
Rozeznanie
|
No i po wizycie na którą czekałam i czekałam...w sumie co mogłam usłyszeć?.....skończyło się na zaleceniu całej dawki Dostinexu...Cyclodynon na piersi...aha no i wyszła mała torbiel na jajniku...ale to ponoć normalka w pewnych dniach cyklu(nie mam pojęcia czy to się zdarza i czy to normalka! ale wcześniej jej nie było..).......i za dwa miesiące znów mam przyjść..........
|
|
#187 |
|
Zakorzenienie
|
Zwróć uwagę czy te leki nie kolidują ze sobą. Ja też coś na piersi dostałam, ale w ulotce tego leku jest napisane, że skuteczność obu leków (i Dostinexu) jest zmniejszona, jeśli są stosowane razem. A mój lekarz tego nie wiedział...
Ja miałam torbiel na jajniku w wieku 18 lat i lekarka powiedziała, że są częste i same znikają. |
|
|
|
|
#188 | |
|
Rozeznanie
|
Hmmm...sprawdziłam i znalazłam to w ulotce:
Cyclodynon - interakcje Podczas stosowania z antagonistami receptorów dopaminowych istnieje prawdopodobieństwo osłabienia działania leku. Ale normalnie zakręciłam się..Dostinex ma działanie dopaminowe więc jeśli dobrze kumam mega osłabiona to chyba jest ok? ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- hehe dopiero teraz zobaczyłam Twój post ![]() ![]() eee ja nie dzieciak by sie cieszyć wolnością seksualną na wolnej chacie hihi a na dodatek mieszkam z teściami więc zabezpieczenie naturalne i podwójne heheh![]() ![]() A tak serialnie to dzieci wyssane z palca to hicior tego forum i tylko mnie ręce świerzbią by taką jedną mądrą złapać i potrząsnąć szarymi komórami(a raczej szarą pustą masą w tym miejscu)...szok i masakra..a moja intuicja podpowiada mi, że to będzie coraz gorzej Dobrze, że jestem już stara i nie urodziłam się teraz![]() ![]() ![]() Cytat:
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Pisze to samo co w mojej, nie łykaj tego.
Dobrze wydedukowałaś. Czemu lekarze nie zwracają na to uwagi?!
|
|
|
|
|
#190 |
|
Rozeznanie
|
No ale chwila..cytuję: "Wykazuje działanie dopaminergiczne przez wiązanie się z receptorami dopaminowymi, w wyniku którego zmniejsza się wydzielanie prolaktyny."
Przecież Dostinex obniża także prolaktynę więc chyba właśnie jest wszystko OK?
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie zdanie "Podczas stosowania z antagonistami receptorów dopaminowych istnieje prawdopodobieństwo osłabienia działania leku." wyklucza stosowanie obu leków naraz.
|
|
|
|
|
#192 |
|
Rozeznanie
|
Dlatego zapytałam bo to kurde nie jest zdanie dla normalnych ludzi...To drugie moje zdanie, na temat tego samego leku logicznie podpowiada mi, że nie powinno być zgrzytów skoro działanie mają takie same ale bądź tu mądry..mam go tylko na miesiąc..ogólnie jest na PMS (dała mi go na zmniejszenie obrzęków piersi, które mam od 1,5 miesiąca)...no zobaczymy.
Lia już chyba oficjalnie mogę Cię nazwać moją powierniczką w tym chorobowym hiper łajnie ![]() ![]() śpij spokojnie i do kolejnego przeczytania![]() ![]()
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
Po tym jak metokroplamid podwyższył mi prolaktynę i wywołał drugiego guza, ja wolę unikać już leków mających jakiekolwiek interakcje/wpływy.
Ja już nawet nie będę robiła badania prolaktyny z MTC więcej, strach to łykać.
Edytowane przez Lia89 Czas edycji: 2012-07-10 o 22:33 |
|
|
|
|
#194 |
|
Przyczajenie
|
cześć dziewczyny
wczoraj lekarz skierował mnie na powtórne badanie krwi czy mozna robic badanie prolaktyny w trakcie brania Dostinexu?wziełam 3 dawki po 1.2 tab.czy to moze zmienic wynik badania? dzieki i pozdr
|
|
|
|
|
#195 |
|
Rozeznanie
|
asiakasia30...zapewne skierował Cię na powtórne badania by sprawdzić jak działa lek więc myślę, że jest ok
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
Jej, czemu bierzesz tak wielką dawkę? Ja miałam bardzo wysoki poziom i łykałam jedną...
Badanie powinno się robić po zakończeniu terapii, żeby sprawdzić czy poziom prolaktyny się utrzymuje i nie skacze. Po co mu te powtórne badania? Bo to bez sensu, jak już lek bierzesz. A co do samego pytania - 3 dawki już powinny pokaźnie zmienić poziom PRL. |
|
|
|
|
#197 |
|
Przyczajenie
|
dzieki dziewczyny
ja to juz sama zglupiałam,pierwszy wynik prolaktyny wynosil 2770 na czczo,drugi popoludniu nie na czczo 170 i dopiero po zrobieniu tych wynikow wzielam Dostinex od pani endo,nie wiem w sumie po co jej teraz znowu ta krew w trakcie leczenia Dostinexem ale zrobie dla swietego spokoju.Czy jak to mówiła endo ze jest podejrzenie ze mam jakiegos guzka w przysadce {bo mam duże bóle i zwroty głowy} to nawet jak ta prolaktyna mi sie wyrownala to dalej jest to podejrzenie?jak to jest?MRI mam na sierpien.Sorki ze tak zawracam glowe ale naprawde juz nie wiem sama co o tym myslec i jeszcze sie naczytam w necie {co nie jest chyba dobre} bo nabiore sobie do głowy i myśle pózniej.dzieki i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czekałam na MRI 3 miesiące i robiłam je po kuracji. Też miałam migreny. Nic nie znaleźli, migren już nie mam... Nie wiem czy to miało jakiś związek, nawet nie chcę wiedzieć. Ale myślę, że u Ciebie nawet jak coś w głowie jest, to zniknie po kuracji.
Endokrynolog może chce sprawdzić czy ten wynik był wiarygodny, skoro taki przeskok PRL się uwidocznił. Zrób je dla świętego spokoju, jeśli masz skierowanie. Ale rano. Ja też czytałam dużo przed rezonansem i się bałam, ale jak widać bezpodstawnie (albo zdążyło się wszystko unormować po Dostinexie). Jeśli masz takie podejrzenia o guz, to konieczna jest wizyta u neurologa! Swoją drogą, bierzesz antyki? |
|
|
|
|
#199 |
|
Rozeznanie
|
Jakie łajno..2 tabletki Dostinexu 103zł a 8szt. 239zł!
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety, boli. Swoją drogą za 2 to straszna dupa u Ciebie.
Mi mama raz kupowała jedną i kosztowała ~30 złotych...
|
|
|
|
|
#201 |
|
Rozeznanie
|
niestety...ale i tak jestem w pozytywnym szoku..bo jak mi zapisała 8 sztuk to za głowę się złapałam i już liczę, ze to koszt 400zł..a tu 230...zero zrozumienia na to co się wyrabia w tym kraju.
|
|
#202 |
|
Przyczajenie
|
dzięki za dobre słowo i mam nadzieje że moje obawy przed MRI sa bezpodstawne i ten Dostinex nawet jak cos jest to wyleczy{czyli mozna miec tego guza czy coś i prolaktyne w normie? jak to jest?} co o Antyków to nigdy nie używałam pod żadna postacia {mam 2 dzieci}.Wiecie tak czytam ile kosztuje ten Dostinex to sie łapie za głowe
Edytowane przez asiakasia30 Czas edycji: 2012-07-12 o 20:25 |
|
|
|
|
#203 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz... Guz może być przy prolaktynie wyższej jedynie po MTC...
|
|
|
|
|
#204 |
|
Rozeznanie
|
Hej, w środę ok 21 wzięłam pierwszy raz cały Dostinex...dokładnie dobę później zaczęłam krwawić(miesiączkę powinnam mieć za 10 dni)...dzwoniłam do baby i pytam sie czy to normalne? czy to wcześniejsza miesiączka? czy to efekt tabletki a miesiączka i tak będzie? A ona mi na to, że prosze to zantować, że nie wie..ale po 2 miesiącach(bo dopiero wtedy mam wizytę)wyciągnie z tego wnioski.....ja pierdu....więc może od Was usłyszę coś...normalnego?...krwi jest dosyć dosyć, brzuch boli jak przy dość mocnym PMS..krew może z lekka ciemniejsza niż zawsze(a może już mi się wydaje)....
|
|
#205 |
|
Zakorzenienie
|
Sprawdzałaś skutki uboczne w ulotce?
|
|
|
|
|
#206 |
|
Rozeznanie
|
Owszem, ale moja pusia to nie nos..bo tylko o tym jest wspomniane jeśli chodzi o krwawienie:/
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
No to nieciekawie. Swoją drogą przerąbane, że masz tego lekarza prywatnie. :-/ Nie możesz skołować nikogo na NFZ?
|
|
|
|
|
#208 |
|
Rozeznanie
|
Co do prywatnego to już się z tym pogodziłam i kasę na leczenie mam...ale nie wiem co myśleć o tym krwawieniu (z pewnością to wina całego Dostinexu)...żadna z Was tak nie miała? nie słyszała o takim czymś?
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie...
|
|
|
|
|
#210 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję Lia...kurde zawsze coś:/ muszę czekać na to co będzie dalej...
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.

bo tak straszne wrażliwe piersi i ból podbrzusza to objawy typowe objawy ciąży. A wiesz, dostinex/bromergon obniżają prolaktyne, pojawia się (wcześniej blokowana) owulacja i nigdy nie wiesz
bo nie pamiętam czy bierzesz tabsy czy nie.

Starczy, że na Wizażu jest teraz wysyp dzieci, które piszą, że zachodzą w ciążę przez palec.
pozdr

ale zrobie dla swietego spokoju.Czy jak to mówiła endo ze jest podejrzenie ze mam jakiegos guzka w przysadce {bo mam duże bóle i zwroty głowy} to nawet jak ta prolaktyna mi sie wyrownala to dalej jest to podejrzenie?jak to jest?MRI mam na sierpien.Sorki ze tak zawracam glowe ale naprawde juz nie wiem sama co o tym myslec i jeszcze sie naczytam w necie {co nie jest chyba dobre} bo nabiore sobie do głowy i myśle pózniej.dzieki i pozdrawiam
Mi mama raz kupowała jedną i kosztowała ~30 złotych...