Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-10, 10:10   #2191
pokszyfka
Zadomowienie

Dot.: Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V

Cytat:
Napisane przez dominej Pokaż wiadomość
Ja tez gotuję

Widzę, że piszesz o TSH - możesz mi napisać - bo na pewno to wiesz - od jakiego poziomu należy się martwić??
0,4-4,0
ale to zależy jeśli np bierze sie tabletki to powinno być ok 1,5-2(środeczek) i wtedy kontrolujesz co ok 3-4 mies. jeżeli np tak jak mi z 1,3 skoczy do 2,3 to kontrolować co 2 mies, w razie pogorszenia samopoczucia lub nasilenia się objaw typowo tarczycowych robić odrazu...czasem db jest schudnąc jeść więcej ryb, drożdży itp... i co ważne, w lecie niby chudniemy, co nie do końca jest prawdą, bo to nie spadek tkanki tłuszczowej a wody - ciało bardziej się poci więc trzeba odjąć coś słodkiego i więcej pić
Cytat:
Napisane przez wariateczka88 Pokaż wiadomość
...
a jeszcze mogę się pochwalić ze wygrałam buty reebook easy tone
fju fju
Cytat:
Napisane przez janeczka7891 Pokaż wiadomość
jejku to ja chyba przekarmiam mojego malucha przed chwilą zjadł 2 kartofelki ale małe, pół piersi z kurczaka(z połówki) i do tego 2 takie dość duże różyczki kalafiaro i wszystko wszamał a wczoraj zjadł zupkę z makaronem a potem kartofelki, miesko i szpinak i też wmucił ale go bardzo długo trzymalo bo zaczął się upominać po 4 godzinach dopiero o jedzenie to zjadł 2 jabłuszka na deser i potem mleczko na noc. Taki słoik 190 czasem zje i 3 godz wytrzyma a czasem to po 1,5godz już mi płacze i musiałam choćby 60 mleczka zrobić to dopił i było ok.
to chyba wychodzi taki duży słoiczek nie? moja je to na 2 lub 3 razy - zalezy co jej daję
Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość

Aaaa na dysce poleciałam do dj'a i dedykację wygłosił od żoneczki dla ukochanego męża z okazji pierwszej rocznicy - wszyscy bili nam brawo Mój miał świeki w oczach i ja też No super było

Dokładnie rok temu wyszłam za mojego tż - i to był najlepszy krok w moim życiu

Cytat:
Napisane przez sozaa Pokaż wiadomość
Ale fajnie .... My mielismy rocznice w czwartek, kupilismy sobie bilety lotnicze do Portugalii jedziemy na kilka dni, i mam pytanie do mam, które lecialy z dziećmi samolotem, co mozna zabrac na pokład? Mleko w proszku? Herbatkę w granulkach? Lecimy lufthansą i wiem, że mogą podgrzać wodę bez problemu i maja nawet jedzenie słoiczkowe dla dzieci, a jak jest rozwiązana sprawa z wózkiem? Jak sie wchodzi do samolotu z płyty lotniska to mozna oddać przed wejściem do samolotu, ale jak sie wchodzi do samolotu "z rekawa"? to co się z wózkiem dzieje? W kopenchadze widzialam, żed mieli jakies lotniskowe spacerowki dla dzieci....

Na rocznice dostala od TZ łańcuszek z otwierana zawieszką, otwieram, a tam....Nasza Ania Musze jeszcze tylko jego dokleic, żeby nie było, że teraz tylko ona dla mnie istenieje....
łaaa fajnie wam a ja na rocznicę hmmm chyba nic nie dostałam
Cytat:
Napisane przez zmyslkobiety Pokaż wiadomość
ja mam dzis badania cyckow, wiec prosze 3mac kciuki

Cytat:
Napisane przez smerfik0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny udało Wam się już maluchy oduczyć smoczka?
moja sama wypluwała

witam się prawie w południe. pobudka o 5, ale mam dzisiaj jakiegoś pałera do roboty nie będe pisać ile dzisiaj już zrobiłam, bo kto by to wszystko czytał jeszcze mam kilka drobiazgów do zrobienia i święto...może jakiś film pooglądamalbo książkę poczytam
coś miałam pytać i wyleciało mi z głowy...może później mi się przypomni
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 10:17   #2192
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
witam się prawie w południe. pobudka o 5, ale mam dzisiaj jakiegoś pałera do roboty nie będe pisać ile dzisiaj już zrobiłam, bo kto by to wszystko czytał jeszcze mam kilka drobiazgów do zrobienia i święto...może jakiś film pooglądamalbo książkę poczytam
coś miałam pytać i wyleciało mi z głowy...może później mi się przypomni

pisz ja lubię czytać, bo brzmi to motywująco do roboty
wczoraj bylam z rodzicami niedaleko Ciebie (w Cz.W. ->rozszyfrowujesz? ) Dziś popoludniu nad tą rzeczke chyba tez pojedziemy

Ja czekam na kuriera, bo go zamówiłam...takie pudło wielkie, az miejsca w domu przybedzie jak go zabierze

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 10:38   #2193
pokszyfka
Zadomowienie

CzW jasne że wiem
więc: posprzatane, pozmywane, wyprane, wyprasowane, okna w sypialni wyglancowane, rozmrożone, przełozone mięsko do zamr mniejszej, większa umyta, wyprane tżtowskie nikasy, ugotowane, ogóreczki w słoikach już się kwaszą, ciasto drożdżowe rośnie, no i w międzyczasie zabawa z niuńką - śpi już godzinkę i dzisiaj o 5 był cycus i kimała do 8 więc można było z robotą szaleć jutro za to wybywam i mam w planie się lenić
Stary 2012-07-10, 11:11   #2194
sozaa
Rozeznanie

dzien dobry

Ale pustki, ale nareszcie sie chlodniej zrobilo, jest czym oddychac.

W czwartek ide szczepic mala na pneumokoki i chyba meningokoki, zobacze, poradze sie lekarza.
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 11:24   #2195
dygotka8
Zakorzenienie

to ja dziś poukładałam rzeczy młodej,wstawiłam pranie-jestem na etapie żeby je rozwiesić,poukładasłam trochę nasze rzeczy w szafi,zrobiłam obiad i go nawet zjadłam

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 11:31   #2196
pokszyfka
Zadomowienie

o dygotko ja tez poukładałam nasze rzeczy w szafie, ale zapomniałam o szufladzie małej
Stary 2012-07-10, 11:37   #2197
dygotka8
Zakorzenienie

Pokszyfko,a co robi mała w tym czasie??
najdłużej to się z łazienką schodzi,ale jak młoda w domu to nie chce jej sprzatać bo jednak uzywam różnych środków które śmierdzą i nie chcę by to wdychała.
uzywała któraś z Was produktówm marki FROSCH???

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-10, 11:53   #2198
domi7ks
Zakorzenienie

pokszyfko elegancko

co do detergentów to jakie polecacie do czyszcenia zacieków z drzwi prysznicowych????

Stary 2012-07-10, 11:53   #2199
janeczka7891
Zadomowienie

Cytat:
ja już też pytalam o jakies skuteczne metody ale chyba nikt nie zauwazyl
Chcialabym oduczyc juz go tego smoczka chociaz najczesciej dostaje go tylko do zasypiania, a TZ to co chwila mu wciska dlatego wolałabym zeby wcale nie miał.
Kupiłam mu takie gryzaczki smoczki z TT ale nie specjalnie sie narazie zainteresowal...

Cytat:
Dzisiaj pierwszy raz widziałam, że niunia zaczyna włazić na kolanka czyli już ćwiczy pozycję raczkowania Ale jeszcze nie idzie do przodu, jak ma ruszyć to pupa w dół i jak żołnierz na rękach do przodu
no to już niedługo cię zaskoczy ale te przymierzanie do tego wyczynu smiesznie wyglada, wiem jak Filip tak się huśtał itp dla nas to takie oczywiste a dla tych malenstw taki wyczyn
Cytat:
CzW jasne że wiem
więc: posprzatane, pozmywane, wyprane, wyprasowane, okna w sypialni wyglancowane, rozmrożone, przełozone mięsko do zamr mniejszej, większa umyta, wyprane tżtowskie nikasy, ugotowane, ogóreczki w słoikach już się kwaszą, ciasto drożdżowe rośnie, no i w międzyczasie zabawa z niuńką - śpi już godzinkę i dzisiaj o 5 był cycus i kimała do 8 więc można było z robotą szaleć jutro za to wybywam i mam w planie się lenić
daj mi troszkę swojej energii
na mnie czekają dwie pralki do wyprasowania, w tym posciel której nie cierpie prasowac....
My po zakupach i spacerku, teraz bąbel zasnął,ja wypiłam 2 kawke(zbożową) więc zabieram się za obiadek
Stary 2012-07-10, 11:56   #2200
dygotka8
Zakorzenienie

.póki co mam cillit bang,ale cuchnie,niszczy dłonie

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2012-07-10 o 12:38
Stary 2012-07-10, 12:03   #2201
janeczka7891
Zadomowienie

ja robie po kazdym prysznicu tak : ściagam wodę taką szczotką z końcówką gumową co do okien jest a potem jak czyszcze to zwykłym płynem do szyb tym W5 z lidla, hmmm znajome tez tak robia i jestesmy zadowolone, wlasnie najwazniejsze jest zeby ta wode posciagac a to 5s i potem tych zaciekow takich nie ma.
Stary 2012-07-10, 12:06   #2202
pokszyfka
Zadomowienie

dygotko jak mała nie śpi, to zazwyczaj kładę ja na kocyku koło siebie np jak tu klikam, to ona bawi się obok, albo siedzi mi na kolankach i się bawi...jak jestem w kuchni to rozścielam dwa kocyki na posadzce i tam ją kładę, dostaje coś do zabawy i święto czasem ją przypinam w wózku i siedzi i wyrzuca wszystko co w nim ma oczywiście cały czas coś do niej zagaduję albo śpiewam
janeczka
domi7ks teraz mam wannę, ale wcześniej to szybki po każdej kąpieli przecierałam taka myjką siateczkową i nie trzeba było nic więcej, prócz chęci oczywiście
Stary 2012-07-10, 12:08   #2203
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez janeczka7891 Pokaż wiadomość
ja robie po kazdym prysznicu tak : ściagam wodę taką szczotką z końcówką gumową co do okien jest a potem jak czyszcze to zwykłym płynem do szyb tym W5 z lidla, hmmm znajome tez tak robia i jestesmy zadowolone, wlasnie najwazniejsze jest zeby ta wode posciagac a to 5s i potem tych zaciekow takich nie ma.
mój plyn tego nie chce zmyć tzn są mniejsze, ale dalej są
ja nie scieram tej wody jak my sie teraz kapiemy po 3 razy dziennie przez te upały i ta wode miałabym scierac jeszcze
ale podobno są jakieś srodki, zeby tych zacieków sie pozbyc, ale jakie?

Stary 2012-07-10, 12:11   #2204
dygotka8
Zakorzenienie

moja niestety szybko nudzi się zabawkami-wszelkimi.

mi to sie nawet cały czas gadac nie chce do małej

Stary 2012-07-10, 12:17   #2205
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
dygotko jak mała nie śpi, to zazwyczaj kładę ja na kocyku koło siebie np jak tu klikam, to ona bawi się obok, albo siedzi mi na kolankach i się bawi...jak jestem w kuchni to rozścielam dwa kocyki na posadzce i tam ją kładę, dostaje coś do zabawy i święto czasem ją przypinam w wózku i siedzi i wyrzuca wszystko co w nim ma oczywiście cały czas coś do niej zagaduję albo śpiewam
janeczka
domi7ks teraz mam wannę, ale wcześniej to szybki po każdej kąpieli przecierałam taka myjką siateczkową i nie trzeba było nic więcej, prócz chęci oczywiście
ja nie mam kabiny tylko wlasnie szklane drzwi

moj teraz sobie cycka wiec mam czas na kompa

Stary 2012-07-10, 12:17   #2206
dygotka8
Zakorzenienie

domi7ks,a czym myjesz kabinę?-szklane drzwi?

Stary 2012-07-10, 12:43   #2207
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
ja jeszcze nie próbowalam i nie mam na razie zamiaru

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
Dzisiaj pierwszy raz widziałam, że niunia zaczyna włazić na kolanka czyli już ćwiczy pozycję raczkowania Ale jeszcze nie idzie do przodu, jak ma ruszyć to pupa w dół i jak żołnierz na rękach do przodu
dokladnie tak jak moja

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
Pokszyfko,a co robi mała w tym czasie??
najdłużej to się z łazienką schodzi,ale jak młoda w domu to nie chce jej sprzatać bo jednak uzywam różnych środków które śmierdzą i nie chcę by to wdychała.
uzywała któraś z Was produktówm marki FROSCH???
tych nie, ale uzywam Gold Drop Eco Line - kupuje je w Realu, używam głównie płyn do naczyń i do mycia szyb, ale widzialam tez chyba płyn do mycia podłóg (następnym razem muszę kupić); bardzo tanie są te produkty

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
pokszyfko elegancko

co do detergentów to jakie polecacie do czyszcenia zacieków z drzwi prysznicowych????

nie mam prysznica

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 12:47   #2208
pokszyfka
Zadomowienie

już mi się przypomniało o co miałam pytać
do mam karmiących i cycusiem + mm
podajecie wit D3?

dygotko wczesniej też tak do małej nie mówiłam za wiele, czasem dla świętego spokoju zeby wiedziała że nie jest sama to włanczałam tv, ale podczas burzy spaliło nam płytke i chyba mała lubi jak cos mówię czy spiewam, bo dłużej bawi się sama a mam więcej chęci bo chyba na week naładowałam się pozytywnie. wczoraj były zakupy i nawet tż mnie nie ścigał, słowem nie bąknał jak w Rossmannie czytałam[prawie wszystkie] sentencje na magnesach na lodówkia potem w tych takich malutkich książeczkach - swoją drogą fajne takie duperelki, kupię coś next time ostatnio trochę byliśmy tu i tam i sama-z niunią w międzyczasie gdzieś podjeżdżam. niby chwilka a dużo daje...
Stary 2012-07-10, 12:49   #2209
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
podajecie wit D3?
moja na cyśku i na kaszkach i ja podaję

Stary 2012-07-10, 12:53   #2210
dygotka8
Zakorzenienie

Oliveiro-nie znam tych produktów,ale też nie mam czasu na spokojne przejście przez sklep...chyba już ze 3-4 miesiące kupuję mleczko do mycia łazienki.....dobrze,że ciągle mi sie poprzednie nie skończyło
Frosch tani nie jest-spray do mycia kabin prysznicowych(drzwi prysznicowyc) kosztuje chyba około 11 zł w rossmanie-jeśli nei więcej-nie pamiętam

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Pokszyfko-ja podaję vit
my telewizora nadal nie mamy...więc obie jesteśmy do ciszy przywyczajone...ona lubi jak się do niej gada itp ale taka patologiczna matka ze mnie,że mi się nie chce...

dopiero co ją przewinęłam,a ta znów pracuje wiadomo nad czym

Stary 2012-07-10, 13:11   #2211
kasia_aa
Zadomowienie

Cytat:
CzW jasne że wiem
pokszyfka Ty jakiejś czwartej pary rąk dostałaś czy co?
kasia_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 13:20   #2212
asiol
Rozeznanie

hej
teskno mi do Was
młody penetruje dom pełzając, więc przestal cwiczyc raczkowanie
i zaczyna siadać, ale jedną nogę bierze do przodu a drugą ma w tyle
Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
A moj zul dzis stwierdzil ze gdyby mial cycki to bylby lepsza mama niz ja
taaaamoj tez twierdzi ze jakby mila cycki to by bezproblemowo mogl sie opiekowac brzdącem ....... i po co narzekam

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
To pojedziemy razem moze jakas znozke grupowa dosttaniemy
pojadę z Wami

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
moja wczoraj zapłakała, ale sie nie obudziła i spała dalej.... dosłownie chwileczke... tez nie wiem czemu... ja to mysle ze moze cos jej sie śniło
pewnie poród im się śni
Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość

ja kabinę myję raz w tyg mleczkiem cif i gąbką. Drzwi do kabiny mam szklane, ale z zewnątrz zmatowione, więc zacieków tak strasznie nie widać jak się już zrobią, a mleczko ładnie czyści...

co do jedzenia bobasów ..
ktoras z Was daje juz ziemniaka do łapki ...
i co malec nie ksztusi się?? ja mam jakis stres z tym jedzeniem że malec zakrztusi się --- jedynie chrupka kukurydzianego mu bardzo rzadko d aje .....

wiolqn twój synek ten makaron gwiazdki nie przetarty je? tylko połyka?

bosz moze glupie pytania, ale kto pyta nie błądzi ..
asiol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 13:27   #2213
kasia_aa
Zadomowienie

zmobilizowłas mnie pokszyyfko zeby sie wziac za kafelki w łazience bo juz strasza tym kurzem ale zrobiłam tylko 1/3 roboty bo juz mały sam nie wytrzymał teraz lezy na mnie i bawi sie sznurkiem od bluzki własciwie to jakiegos szału przy tym dostaje

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

ja narazie nie odzwyczajam od smoczka bo moj daniel to taki troche nerwusek i własnie jak dostaje takiego ataku złosci to mu smoczka zapodaje zeby sie wyciszył...

aaa i mam wanne ale sposób ze ściąganiem "ściagaczką" wydaje sie fajny

Edytowane przez kasia_aa
Czas edycji: 2012-07-10 o 13:31
kasia_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 13:44   #2214
wariateczka88
Zadomowienie

Cytat:
podajecie wit D3?
zgodnie z zaleceniem pediatry

nie wiem która pytała o smoczek,my tego problemu nie mamy,bo mala smoczka traktuje jako zabawkę,zasypia z nim czasem tylko jak gdzies jedziemy albo czasem wieczorem,w dzien jej nawet nie daje,ona od urodzenia nie tolerowała

Wymianka

wariateczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 14:40   #2215
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiol Pokaż wiadomość
hej

pewnie poród im się śni
dobre w sumie dla maluszków to też traumatyczne przezycie nie tylko dla nas

Stary 2012-07-10, 14:41   #2216
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

ja tam ze smoczkiem czekam na pozniej, bo teraz po prostu mi sie nie chce walczyc, bawi sie bez smoka, ale juz zasypiac z nim musi, na wyjscia też musze brac.

dziekujemy za kciuki z młodą ok (ma małą przepuklinę, ale to jeszcze jest jako fizjologia traktowane, jak nie znknie to po 3 roku zycia to jakies ćwiczenia bedą),oczywiscie był w szoku jak pwiediałam ze mała sama wstaje, ale zobaczył uwirzył...

moje cycki na szczęscie zdrowe, kontrol za rok...

mamy starszych dzieci, jak zabezbieczć dziecko,które co cwila wstaje, pzepycha krzesła??? i ciągl robi "bach"/???? pmocy

http://www.suwaczki.com/tickers/relguay3w0a6i2sn.png

http://s2.pierwszezabki.pl/046/0462819b0.png?8210
zmyslkobiety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 14:42   #2217
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiol Pokaż wiadomość
hejja kabinę myję raz w tyg mleczkiem cif i gąbką. Drzwi do kabiny mam szklane, ale z zewnątrz zmatowione, więc zacieków tak strasznie nie widać jak się już zrobią, a mleczko ładnie czyści...
a cif ma drobinki czy nie-bo nie pamiętam bo jeśli ma to nie powinno sie nim myć szklanej powierzchni

Zmysł a co z Twoimi piersiami,że byłaś z nimi na kontroli??

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2012-07-10 o 14:44
Stary 2012-07-10, 14:50   #2218
Oliveira79
Zadomowienie

moja śpiocha od niecałej godzinki - dzis na obiad wciągnęła pół sloiczka risotto z gerbera zaprawionego ugotowanym kalafiorem - bez problemu toleruje grudki w jedzeniu

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

co do smoczka to u nas na razie nie ma opcji, żeby oduczyć ale tez jakoś specjalnie mi nie zależy - to dobry uspokajacz a z doświadczenia z Olim wiem, że jak przyjdzie jej czas to sama zrezygnuje używał smoka ok. 2,5 roku i nie wplynęło to negatywnie na jego rozwój

Stary 2012-07-10, 15:12   #2219
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość

Zmysł a co z Twoimi piersiami,że byłaś z nimi na kontroli??
co jakis czas walcze z guzami, miałam juz operacje i wycinali mi włókniaki, gin kazała mi zrobic bo w ciązy i po szaleją hormony, a to niby jedna z przyczyn

http://www.suwaczki.com/tickers/relguay3w0a6i2sn.png

http://s2.pierwszezabki.pl/046/0462819b0.png?8210
zmyslkobiety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 15:18   #2220
dygotka8
Zakorzenienie

zmysł-zdr,ówka i zebys juz nie miała z nimi problemów

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości