![]() |
#4801 |
KOTerator
|
Dot.: Koty część IV
O pole pewnie chodzi.
---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- W sensie, że Lenka się zastanawia, jak by Nensi zareagowała na myszkę? A co w tym złego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4802 |
Zadomowienie
|
I uważam że jednak mniej okrutne jest dawanie kotu puszek, niż kupowanie myszy po to, żeby ją najpierw wytarmosił, a później zjadł lub nie. To po pierwsze. Po drugie praktycznie każda mysz kupiona w zoologu ma świerzb. Więc nie jest to ani dobre, ani mądre. Tym bardziej że myślę o myszach z zoologa jak o zwierzątkach domowych, do kochania. Wedle takiego toku rozumowania mogę dostarczać psom żywe koty, żeby mogły same je wytarmosić i zjeść. I nie będzie to okrutne, bo czym się różni kot od mięsa w puszce?
Edytowane przez Siejusia Czas edycji: 2012-07-10 o 15:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#4803 |
Zadomowienie
|
wiem ale i to wydaje mi się naturalne bo przecież od wieków koty polują na myszy a ja nie powiedziałam ze to zrobię tylko ciekawa byłam jakby nensi zareagowała
#4804 |
Nie depcze krokusów
|
Nie dałabym kotu myszy ze względów humanitarnych i higienicznych. Ale jakby sam złapał na polu...
![]() |
#4805 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jeju ja przecież nie dam jej tej myszy nie jestem jakaś bezduszna zeby patrzeć jak mój kot bawi się żywym zwierzęciem i na koniec może jeszcze ją zje ![]()
Nensi 22.09.11 ![]() ![]() 6.08.2014r. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Lenka 91 Czas edycji: 2012-07-10 o 16:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4806 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
No dokładnie. Do tego zmierzam. ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
To są takie same myszy Lenka. Wiem jak jest. Ma węża- karmi go myszami. Rozumiem że tak jest i będzie. Ale chodzi mi o to, żeby nie być hipokrytą. Kocham kota, chcę żeby był szczęśliwy i żeby nic go nie bolało, ale kupię mu mysz żeby sobie ją wytarmosił. To żywe stworzenie i odczuwa ból i strach. Nie różni się w tym od kota. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4807 |
KOTerator
|
Niestety to trzeba przyjąć do wiadomości, że karmiąc kota puszkami/chrupkami pośrednio przyczyniamy się do śmierci naprawdę wielu zwierząt. Kurczak z karmy niczym się nie różni od myszek, też kiedyś żył, już nie mówiąc o krówkach, króliczkach, konikach (karmy z koniną też są), owieczkach... Tak jest i jedynie różni się to tym, że nie widzimy jak te zwierzęta są mordowane na karmę dla naszych pupili.
Myszka z hodowli kolegi świerzbu by nie miała, ale Lenka gdybyś chciała podać, to byś jednak musiała ją humanitarnie uśmiercić, bo niedoświadczona Nensi mogła by ją męczyć godzinami. To tak czysto teoretycznie... A psy kotów raczej nie jedzą ![]() Gdyby istniało zwierzę, które się żywi kotami i ktoś by miał takie zwierze i bardzo je kochał jak my swoje - no to już jest kontrowersyjny temat, ale wiecie - my jemy krowy, dla innych są one święte. My kochamy psy, inni je jedzą. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4808 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
Mylisz się, ale nie będę opowiadała historii, bo nie jest to nic fajnego. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4809 | ||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Mi zawsze przykro jak daję karmę, bo coś musiało zginąć, żeby moje się najadła, ale takie życie, doceniam to i nie marnuję. I powoli przestawiam się na karmy z dużych zwierząt ![]() ![]() A myszki mają duuuuużo tauryny i dlatego m.in. koty je lubią i potrzebują. ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- Cytat:
![]() A ogólnie sprawa jest dla mnie prosta: czy kupujemy jedzenie/karmę w ładnym opakowaniu, czy sami hodujemy króliki, zabijamy je i jemy/dajemy zwierzętom - jest to samo, coś zostało zamordowane, tylko w przypadku karmy nie widzimy tego i nie zdajemy sobie do końca sprawy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4810 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4811 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ty to powiedziałaś. Naprawdę nie musisz mnie edukować odnośnie tego dlaczego kot je myszy. Zgodziłam się z Mallą że kot polujący to inna sprawa niż kot który mieszka w domu i właściciele kupują mu myszy do zabawy. Na jednym z forów kilka miesięcy temu była o tym dyskusja, temat nie jest przyjemny i nie mam już ochoty się w nim wypowiadać. Jedni mają jakąś wrażliwość, inni nie i to jest już ich problem. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4812 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nensi 22.09.11 ![]() ![]() 6.08.2014r. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Lenka 91 Czas edycji: 2012-07-10 o 16:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4813 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No dokładnie. Temat wzbudza we mnie wiele emocji, tak jak mówiłam, toczyła się kiedyś na ten temat wojna na pewnym forum, miałam nieszczęście uczestniczyć w dyskusji i dlatego reaguję bardzo emocjonalnie. Mam nadzieję Lenka, że nie poczułaś się dotknięta żadną z moich wypowiedzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4814 | |
Zadomowienie
|
Siejka ja jestem bardzo wrażliwa ale na niektóre rzeczy trzeba inaczej popatrzeć... ja sama bym żywej myszy (martwej też nie) nie dała kotu ale jeśli sam ją upoluje to tez patrzeć nie mogę ale jest to dla kota normalne i jego to nie obchodzi czy nas to brzydzi czy może żal nam myszki bo to dla niego pokarm tak samo jedząc kurczaka nie myślimy o nim jak o żywym zwierzęciu tylko już jako o pożywieniu
---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4815 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Lenka, Ty nie rozumiesz moich wypowiedzi. Oddzielam jedno od drugiego. Kot na wolności musi coś jeść. Zjada co upoluje. Ok- szanuję to- takie jest życie i nie ma dyskusji. Ale co innego kiedy ktoś podrzuca domowemu kotu myszy do tarmoszenia. Nie widzisz różnicy? Jedna z dziewczyn z innego forum nie widziała w tym nic złego. Stąd wzięła się moja argumentacja. Po prostu przypomniała mi się tamta sytuacja. Edytowane przez Siejusia Czas edycji: 2012-07-10 o 16:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4816 |
KOTerator
|
Za to ja się poczułam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4817 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4818 |
Konto usunięte
|
Ja tam wyznaję filozofię, że jeśli jedno ginie żeby drugie przeżyło, to co w tym złego? Mam na myśli zabijanie zwierząt dla mięsa - umierają, ale korzystamy na tym my i korzystają nasze zwierzaki które to mięso dostają w karmie, przysmakach czy kościach i nic się nie marnuje. Bulwersuje mnie bestialskie zabijanie zwierząt dla zabawy, ale jeżeli robi się to w celu wykorzystania "części" tego zwierzęcia dla siebie i dla innych, to nie widzę problemu. W naturze zwierzęta też się nawzajem zabijają, ale nie myślą czy to słuszne czy nie - instynkt każe im polować, bo są głodne. Owszem, zabijają też jeśli bronią terytorium albo innych osobników, ale często kończy się to na kilku ostrzeżeniach (kłapnięciach zębami, w przypadku koni podniesieniem kopyta) i rzadko dochodzi do walki w której jedno ze zwierząt ginie. Dawanie kotom myszy jest trochę nie fair w "oczach" natury, bo mysz nie ma żadnych szans na ucieczkę. Ale to my te myszy dajemy i to my powinniśmy się zastanowić czy to jest w porządku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4819 |
Zadomowienie
|
czyli zabijanie dla futra z norek dla jakiejś damulki czy dla torebki ze skórki węża to już jest dla ciebie ok?
#4820 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4821 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4822 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tutaj nikt, ale są ludzie którzy to robią i się tym chwalą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4823 | |
Nie depcze krokusów
|
Buras nie lubi kocimiętki, ale przyszła zabawka z MP i z zębów wypuścić nie chciał!
Cytat:
Ja też nie chcę, ale trzeba przyznać, że koty nie są naturalnym pożywieniem psów tak jak myszy kotów. To miłe, że nie rzuca żywych. Niektórzy faceci na karmienie węża zapraszają znajomych...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-07-10 o 17:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4824 |
Zakorzenienie
|
whiteglove wybacz, ale muszę
![]() ![]() Pewnie to niefortunne sformułowanie, ale wyobraziłam to sobie i ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4825 |
Zadomowienie
|
yyy no tak bo to normalny facet z sumieniem, jest na weterynarii dlatego wątpię czy miałby serce jakiegokolwiek zwierzaka źle potraktować
#4826 |
Zadomowienie
|
Zgadza się.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4827 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4829 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4830 |
Zakorzenienie
|
Dyskusje a propos dawania drapieżnikom trzymanym w domu żywej karmówki przerabiałam już mając szczury (kilka lat je miałam, uwielbiam te zwierzaczki, ale niestety krótko żyją i każda śmierć jest dla mnie piekielnym przeżyciem). Nikt mi nie wmówi że podrzucenie wyhodowanej w warunkach hodowli karmówkowej (słabej, bez instynktu obronnego nieraz) myszy kotu w zamkniętym pomieszczeniu to to samo co polowanie.
Na wolności ofiarą padają osobniki słabsze, głupsze, gorzej przystosowane - słowem te, które dadzą się upolować. Selekcja naturalna, poza tym szanse są w miarę wyrównane - raz kot myszkę złapie a raz mu ucieknie (tak samo jest z wężem i szczurem). Nie rozumiem osób, które czerpią radość z patrzenia na polowanie, tak samo jak nie poszłabym do rzeźni oglądać - bo dla mnie to przykry widok. Dodam, że nie jestem wegetarianką.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.