Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-11, 16:30   #2491
Finlora
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Ale to jest chyba tak, ze niektóre "kontrowersyjne" nazwiska odmienia się w zależności od tego, czego sobie życzy ten, kto je nosi.
No i jeśli ta babka nie wiedziała, czy się odmienia i powiedziała jak powiedziała, to ten facet zachował się niegrzecznie rozłączając się. Mógł ją od razu poprawić, bez cyrków.
No akurat to nazwisko się odmienia i nie jest w żaden sposób kontrowersyjne. Poza tym jak dzwonię do klientka to zanim zacznę rozmowę zadaję sobie ten trud, żeby się zastanowić czy się odmienia i jak się odmienia.
Wiesz, z tego co mi mówił, to nie jest pierwszy raz kiedy odbiera taki telefon, więc może ma już dosyć tego poprawiania i się zwyczajnie wkurzył. I wcale mu się nie dziwię.

Ja ostatnio padłam jak usłyszałam jak moja koleżanka odmieniła nazwisko mojego TŻ'a. Tego naprawdę powinni w szkołach uczyć

A jakie są te "kontrowersyjne" nazwiska? Możesz podać jakiś przykład? Tak z ciekawości pytam. Bo według mnie albo się odmienia albo nie.

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2012-07-11 o 16:32
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 16:35   #2492
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość

invisible_01 20 Studiowałam polonistykę, więc nie były to studia, których nie da się pogodzić z macierzyństwem. Wręcz przyjemnie było wziąć wózek i lektury do parku Jest wiele kierunków, gdzie matka-studentka musiałaby wziąć urlop dziekański np. na medycynie, ale to nie jest kwestia trudności studiów, tylko zagrożenia w czasie praktyk, bo naukę dałoby się pogodzić (nie mówię oczywiście, że łatwym kosztem). Gdy miałam długo zajęcia do późna, TŻ układał swój plan tak, by móc być z małym. Tak jak pisałam- samodzielne układanie planu zajęć to duże ułatwienie. Od 2 roku studiów poszłam do pracy, działałam w akademickiej rozgłośni radiowej, pracowałam dorywczo, miałam praktyki. Mój TŻ na 2 miesiące w wakacje poszedł do wojska (sam się zgłosił, to było jego marzenie)- w tym czasie wyjechałam z małym na wakacje, kiedy ja chciałam realizować marzenia, TŻ zajmował się domem. Nigdy nie powiem, że coś straciłam- chodziłam na piwo po zajęciach z przyjaciółmi, regularnie bywaliśmy w kinie, teatrze, mamy fajne, zadbane dzieci i spokój Dla mnie to było ważne- wchodząc na rynek pracy już w swoim zawodzie, miałam odchowanie dzieci. Nie martwiłam się żadnym macierzyńskim, czy praca będzie na mnie czekać itd. Dlatego strasznie mi przykro, gdy słyszę, że to niedojrzałe, że na pewno wiele straciliśmy, że to głupie, bo nie widzę niczego, co by sprawiło, że stwierdziłabym, że podjęłam kiedykolwiek złą decyzję.
Mogę Cię jeszcze o coś spytać? Nie wynika to z tego, że jestem wścibska, tylko po prostu kiedyś rozkminiałam co, by było gdyby przytrafiła mi się "wpadka". Pogodzić studia - ok, dałabym radę, jeśli w tym czasie dziecko zostałoby z TŻ. Ale w takim razie nie mógłby wtedy pracować... A raczej wątpię, by jedna pensja starczała na utrzymanie + opłaty za czynsz, media itp. Jak to u was było, całkowicie sami się utrzymywaliście, czy rodzice wam pomagali? Oboje pracowaliście?

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
No akurat to nazwisko się odmienia i nie jest w żaden sposób kontrowersyjne. Poza tym jak dzwonię do klientka to zanim zacznę rozmowę zadaję sobie ten trud, żeby się zastanowić czy się odmienia i jak się odmienia.
Wiesz, z tego co mi mówił, to nie jest pierwszy raz kiedy odbiera taki telefon, więc może ma już dosyć tego poprawiania i się zwyczajnie wkurzył. I wcale mu się nie dziwię.

Ja ostatnio padłam jak usłyszałam jak moja koleżanka odmieniła nazwisko mojego TŻ'a. Tego naprawdę powinni w szkołach uczyć

A jakie są te "kontrowersyjne" nazwiska? Możesz podać jakiś przykład? Tak z ciekawości pytam. Bo według mnie albo się odmienia albo nie.
No jeśli nazwisko kończy się na: -ska, -wicz, to jest łatwo, ale jeśli kończą się np. na -a... to już problem.
Ja Mazura raczej odruchowo bym odmieniła

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 16:38   #2493
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:

No jeśli nazwisko kończy się na: -ska, -wicz, to jest łatwo, ale jeśli kończą się np. na -a... to już problem.
Ja Mazura raczej odruchowo bym odmieniła
No ja właśnie też, dla mnie odmiana nazwisk jest naturalna. Tak samo jak np Nowicz, Krupa, Walczak itd. Nie wyobrażam sobie powiedzieć "czy rozmawiam z panem Marcinem Nowicz/Krupa/Walczak" tylko "Nowiczem/Krupą/Walczakiem".
Próbowałam im to wytłumaczyć na przykładzie bez imienia - powiesz "spotkałam Walczak czy Walczaka", ale nie dociera

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2012-07-11 o 16:39
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 16:59   #2494
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Impresona, a z ciekawości, ile miałaś lat? Bo tutaj na wizażu często jest pogląd - 21, 22, 23... to zasmarkata jesteś na ślub i młodość zmarnujesz z czym się nie zgadzam
drabineczko, pisałam kilka postów wcześniej- 20
No i właśnie "młodość zmarnujesz"- czemu nikt tego nie mówi młodym , bezdzietnym studentkom, które poza studiami całymi dniami tylko chleją i imprezują? Czy to już nie jest marnowanie życia i młodości?

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Echh, no tak, bo ludzie lepiej wiedzą, co ktoś inny stracił Dlaczego niektórym tak trudno pojąć, że inni ludzie mogą mieć inne priorytety? Inne plany? Inne marzenia?
Egocentryzm w czystej postaci

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
bardzo cieszy mnie to, co napisałaś
bo ja się tylko spotykam ze zdaniem, ze te, co dzieci nie mają to egoistki zapatrzone tylko w siebie i swoją pracę

poza tym napomknęłas o bardzo ważnej rzeczy- nie każdy nadaje się do bycia mamą i nie każdy tego chce
Niektórzy też myślą, że się nie nadają, a w praktyce okazuje się, że całkiem nieźle sobie radzą. Nie wiem co za ludzi spotykasz... To jest straszne. U mnie w otoczeniu też kilka osób ma takie zdanie, ale to moja babcia i raczej starsze osoby, ciotki. Współczuję np. mojej kuzynce, która ma 27 lat i w pewnym momencie przestała odbierac telefony od babci, bo ciągle było "znajdź już męża" i umoralnianie, że już czas na dzieci. Jak spotykam jakichś wspólnych znajomych, to wszyscy mnie pytają, czy ona już wychodzi za mąż, czy kogoś ma. Czasem mam ochotę tym ludziom natrzaskać. I zawsze jest "ale co się denerwujesz, ty jakoś masz dzieci"- nikt nie wpadnie na to, że ona to nie ja i ma inny pomysł na siebie.

ciri15 nam było łatwiej finansowo, bo mieliśmy dochody, do tego po 1 roku spore stypendia i dodatki Ale nie będe kryć, że rodzina nam bardzo pomagała, zwłaszcza babcie TŻ, które płaciły za szczepionki, kupowały ubranka itd. Zresztą jedna (bo drugiej już z nami nie ma) nadal to robi, mimo, że już nie ma takiej potrzeby

Edytowane przez Impersona
Czas edycji: 2012-07-11 o 17:03
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 17:26   #2495
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ale to jest chyba tak, ze niektóre "kontrowersyjne" nazwiska odmienia się w zależności od tego, czego sobie życzy ten, kto je nosi.
Problem w tym, że rzadko kiedy jedna jedyna osoba w kraju nosi dane nazwisko Zresztą, nie odmieniać nazwiska, bo ktoś tego chce? Dziwne… To może ja sobie zażyczę, by nie odmieniano mojego imienia

Cytat:
M. Marian Kulesza
D. Mariana Kuleszy
C. Marianowi Kuleszy
B. Mariana Kuleszę
N. Marianem Kuleszą
Mc. Marianie Kuleszy

Stary 2012-07-11, 17:35   #2496
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Impresona, a z ciekawości, ile miałaś lat? Bo tutaj na wizażu często jest pogląd - 21, 22, 23... to zasmarkata jesteś na ślub i młodość zmarnujesz z czym się nie zgadzam
Albo moje ulubione "w tym wieku to się trzeba wyszaleć, a nie za poważne rzeczy brać" Ewentualnie kwestionowanie sensu w ogóle samego bycia w związku w takim wieku, bo rzekomo chłop uwiązany się "nie wyszaleje" i potem będzie sobie chciał to odbić.

Cytat:
Może Cię to dziwić, ale nie rozumiem takiego wartościowania... Dlaczego sens życia taki jak "rozwój osobisty" jest uważany za lepszy niż "dzieci"? Ludzie mają różne marzenia, uszanujmy to.
Dokładnie Nie widzę nic dziwnego, że dla kogoś celem w życiu jest stworzenie kochającej się rodziny
Stary 2012-07-11, 17:44   #2497
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Ewentualnie kwestionowanie sensu w ogóle samego bycia w związku w takim wieku, bo rzekomo chłop uwiązany się "nie wyszaleje" i potem będzie sobie chciał to odbić.
Dziwi mnie, że dla niektórych osób „wyszalenie się” to po prostu uprawianie niezobowiązującego seksu z kim się chce. Jeszcze bardziej mnie dziwi, że osoby, które tak myślą, często uważają, że każdy ma w życiu potrzebę takiego „wyszalenia się”.
Stary 2012-07-11, 17:44   #2498
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Problem w tym, że rzadko kiedy jedna jedyna osoba w kraju nosi dane nazwisko Zresztą, nie odmieniać nazwiska, bo ktoś tego chce? Dziwne… To może ja sobie zażyczę, by nie odmieniano mojego imienia

M. Marian Kulesza
D. Mariana Kuleszy
C. Marianowi Kuleszy
B. Mariana Kuleszę
N. Marianem Kuleszą
Mc. Marianie Kuleszy

Chodziło mi np. o nazwisko Kusia.

Ale zwracasz się na ogół do konkretnej osoby, a nie do wszystkich osób o tym nazwisku.
Tak nam mówiła polonistka w szkole.

Stary 2012-07-11, 17:48   #2499
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Moim zdaniem, odmienia się ono tak samo, jak nazwisko Kulesza.

Cytat:
Ale zwracasz się na ogół do konkretnej osoby, a nie do wszystkich osób o tym nazwisku.
Tak nam mówiła polonistka w szkole.
A można sobie zażyczyć odmieniania nazwiska?
Stary 2012-07-11, 17:50   #2500
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Albo moje ulubione "w tym wieku to się trzeba wyszaleć, a nie za poważne rzeczy brać" Ewentualnie kwestionowanie sensu w ogóle samego bycia w związku w takim wieku, bo rzekomo chłop uwiązany się "nie wyszaleje" i potem będzie sobie chciał to odbić.
Zgadzam się.
Od dłuższego czasu chodzi mi po łowie założenie wątku z tym związanego, ale jakoś tak... Nie wiem czy to co usłyszałam jest aż tak dziwne jak mi się wydało.

Dziwi mnie mój ojciec. Sytuacja sprzed chwili.
Siostra robiła obiad(konkretnie frytki do mięsa) jakieś 3 godziny temu a on dopiero wrócił. I pyta co jest na obiad, ona mu mówi że mięso i frytki. On się pyta czy już zrobione czy dopiero ziemniaki pokrojone. Ona mówi że ziemniaki pokrojone. A że akurat bawiła się z psem to mówi mu, że może je sobie wrzucić do frytkownicy. Na co on: "Ja to mogę wcale nie jeść".

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2012-07-11 o 17:52
Stary 2012-07-11, 17:50   #2501
coffee
and cigarettes

Dziwi mnie ludzki irracjonalny strach przed wodą (w tym przypadku - deszczem). Mieszkam sama w pokoju. Dziś przed wyjściem z domu położyłam złożony ręcznik na parapecie; widziałam, że się chmurzy i pewnie będzie burza, więc wolałam 'zabezpieczyć' parapet, żeby za bardzo nie nakapało do pokoju. Gdy jest ciepło, to nie zamykam okna przed wyjściem (ostatnio palę w pokoju, właśnie dlatego, że mam cały czas otwarte okno i nie śmierdzi aż tak bardzo, wolę by trochę napadało niż siedzieć w tym zaduchu i smrodzie fajek). Zamknęłam drzwi do pokoju, żeby nie było przeciągu w razie dużego wiatru i wyszłam.
Wracam po paru godzinach i co? Okno u mnie w pokoju zamknięte, ręcznik przesunięty na bok i suchutki, więc nawet ni trochę nie zdążyło 'napadać' do środka (to taki ręcznik, który schnie wieki, nawet gdy jest rozłożony, dlatego służy mi głównie przy farbowaniu włosów), oczywiście w pokoju duszno.
Pytam domowników kto i dlaczego zamknął u mnie okno. Rozmowa wyglądała mniej więcej tak:
X: Padało.
JA: I co z tego?
X: No... Padało. I mogło ci napadać do pokoju.
JA: Położyłam ręcznik na parapecie, żeby za dużo deszczu się nie nalało.
X: No, ale deszcz mógłby ci zamoczyć firankę, albo pokapać na wykładzinę...
JA: I co z tego? Wyschnie, to tylko deszcz.
X: Zawsze, jak pada, to zamykam okna.
JA: Dlaczego?
X: Bo pada!
X: Wszystko może zmoknąć.
JA: Jeśli zmoknie, to i wyschnie.
X: A nie lepiej zamknąć okno?

Yy... O co z tym chodzi?
Nie rozumiem, może są jakieś powody, których nie widzę, uzasadniające zamykanie okien w czasie deszczu, poza tym, że pada, a deszcz jest mokry.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 17:54   #2502
natalkaa7522
Zakorzenienie

Palisz fajki i uważasz, że to śmierdzi?
Stary 2012-07-11, 17:57   #2503
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Moim zdaniem, odmienia się ono tak samo, jak nazwisko Kulesza.

A można sobie zażyczyć odmieniania nazwiska?
Akurat chodziło o nieodmienianie Kusia
Choć mi też pasuje odmienione, ale jeśli ktoś nie chce...

Stary 2012-07-11, 17:59   #2504
natalkaa7522
Zakorzenienie

Ja mam akurat nazwisko, którego nie da się odmienić To znaczy da się ale wtedy byłoby jak w Czechach z końcówką -owa. I pasuje i do męskich imion (w zasadzie to jest imię) i do damskich.
Stary 2012-07-11, 18:04   #2505
coffee
and cigarettes

Cytat:
Język polski ma to do siebie, że słowa o podobnym brzmieniu odmienia się tak samo. Nazwisko Kusia odmienia się tak samo, jak imię Kasia.
M. Kasia Kusia
D. Kasi Kusi
C. Kasi Kusi
B. Kasię Kusię
N. Kasią Kusią
Msc. Kasi Kusi

Najłatwiejszy sposób na znalezienie odmiany nieznanego słowa/nazwiska, to znalezienie podobnie brzmiącego słowa, którego odmiana jest łatwa i znana.

A nazwiska się odmieniają. Są wyjątki (np. zakończone na -icz, -acz, jednak jedynie w przypadku kobiet, jeśli to nazwisko nosi mężczyzna - odmienia się), ale nie są to sytuacje, gdy osoba 'nie życzy sobie' odmiany jego nazwiska. To sprzeczne z polszczyzną.

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Ano.
To znaczy same papierosy czy świeży dym mi nie przeszkadzają. Jednak po pewnym czasie od zapalenia, gdy nie ma przewiewu, dym 'pachnie' inaczej - taki nieznośny zaduch się robi, dla mnie niefajny, choć większości palaczy nie przeszkadza.

Edytowane przez coffee
Czas edycji: 2012-07-11 o 18:06
Stary 2012-07-11, 18:07   #2506
natalkaa7522
Zakorzenienie

Ja pamiętam jak weszłam do mojej ciotki do domu a tam szaro. A ona ma jeszcze salon i kuchnie 'otwartą' a paliła w kuchni i zawsze w całym domu u niej śmierdzi.
Stary 2012-07-11, 18:09   #2507
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Ja nie rozumiem palenia przy małych dzieciach.

Stary 2012-07-11, 18:19   #2508
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Felek
Cytat:
Napisane przez Chatul
Dziwi mnie, że dla niektórych osób „wyszalenie się” to po prostu uprawianie niezobowiązującego seksu z kim się chce. Jeszcze bardziej mnie dziwi, że osoby, które tak myślą, często uważają, że każdy ma w życiu potrzebę takiego „wyszalenia się”.
Zgadzam się w 100%.
Najczęściej gdy młoda dziewczyna zakłada wątek i coś wspomina że po 4-5 latach związku gdy ona ma te 20-23 lata a facet jest trochę starszy, chcą wziąć ślub albo zamieszkać ze sobą ("bawić się w dom" według wizażu) to sypią się na nią gromy.
Bo która dziewczyna nie marzy by zostać weekendowym pijanym pokrowcem na spermę świeżo zapoznanych samców, bo na tym polega to wyszalenie się które jest gloryfikowane, jakby bez tego nie można było żyć normalnie w związku bo tak jak mówisz 'na baaaank faceet będzie chciał sobie odbić stracone lata, na bank. zostawi cię dla cycatej blondyny i tyle go będziesz widziała'.
Bo to nienormalne że niektórzy są domatorami i mają wczesną potrzebę stabilizacji, albo czegoś tam innego.
Wybaczcie za ostre słowa.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 18:21   #2509
coffee
and cigarettes

Cytat:
Ja pamiętam jak weszłam do mojej ciotki do domu a tam szaro. A ona ma jeszcze salon i kuchnie 'otwartą' a paliła w kuchni i zawsze w całym domu u niej śmierdzi.
Nie rozumiem też takiego czegoś.
Palę zawsze zamknięta u siebie w pokoju i też jedynie, gdy mam otwarte okno (w zimie wychodzę na balkon, na krótki spacer...), nigdy nie zapaliłabym w kuchni czy gdziekolwiek indziej, gdzie innym mogłoby to przeszkadzać. To mój nałóg, nie rozumiem zmuszania innych do niego. Przy otwartym oknie naprawdę szybko 'wyparowuje' dym i jego zapach, choć pewnie ciężko w to uwierzyć.
Jak wychodzę na piwo z osobami niepalącymi (nawet do klubu, w którym palić można), to nie zapalę, choćbym nie wiem jak bardzo chciała. Siedzimy razem, przy jednym stoliku - wg mnie palenie w takich sytuacjach jest dziwne i trochę nie na miejscu.
Stary 2012-07-11, 18:26   #2510

Cytat:
Ja nie rozumiem palenia przy małych dzieciach.
Ja w ogóle nie rozumiem palenia przy jakichkolwiek dzieciach Mnie byłoby wstyd i w ogóle nie wyobrażam sobie, jak można palić przy własnym dziecku, wiedząc, co to jest bierne palenie (i pomijam takie kwestie jak przenikanie smrodem z papierosów), niezależnie od tego, ile ono ma lat.
Moi rodzice przy mnie palili i palą, mimo iż mówiłam im, że mi to przeszkadza. Pomijam miejsca, gdzie ewentualnie mogę ja sama gdzieś wyjść, ale ekstremalny przypadek - jazda w samochodzie. Przecież nie wyskoczę Ale moich apelów nie rozumieli i nie rozumieją nadal. Bardzo się dziwię moim rodzicom i mam o to pretensje, że nie potrafią się powstrzymać.
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 18:31   #2511
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez coffee
Palę zawsze zamknięta u siebie w pokoju i też jedynie, gdy mam otwarte okno
Przez ostatni rok mieszkałam z dwoma palaczkami w mieszkaniu. One też paliły tylko u siebie, ale niestety, dym papierosowy czuć było z ich pokoju na korytarzu i w kuchni obok. Przynajmniej ja czułam, pewnie dlatego, że mam dość wrażliwy węch jeśli o papierosy chodzi.
Cytat:
Przy otwartym oknie naprawdę szybko 'wyparowuje' dym i jego zapach, choć pewnie ciężko w to uwierzyć.
Tak, mi dość ciężko uwierzyć. Może jesteś już przyzwyczajona do tego zapachu i nie wyczuwasz go w małym stężeniu?
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 18:32   #2512
201604200942
Konto usunięte

ja nie rozumiem palenia w pokoju. Ja też palę, ale nie zniosłabym tego, że moje ciuchy przechodzą dymem...
Nawet jak okno jest otwarte, nawet jak palisz w oknie, czuć dym w pokoju.

Edytowane przez 201604200942
Czas edycji: 2012-07-11 o 18:33
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 18:39   #2513
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Dziwi mnie ludzki irracjonalny strach przed wodą (w tym przypadku - deszczem). Mieszkam sama w pokoju. Dziś przed wyjściem z domu położyłam złożony ręcznik na parapecie; widziałam, że się chmurzy i pewnie będzie burza, więc wolałam 'zabezpieczyć' parapet, żeby za bardzo nie nakapało do pokoju. Gdy jest ciepło, to nie zamykam okna przed wyjściem (ostatnio palę w pokoju, właśnie dlatego, że mam cały czas otwarte okno i nie śmierdzi aż tak bardzo, wolę by trochę napadało niż siedzieć w tym zaduchu i smrodzie fajek). Zamknęłam drzwi do pokoju, żeby nie było przeciągu w razie dużego wiatru i wyszłam.
Wracam po paru godzinach i co? Okno u mnie w pokoju zamknięte, ręcznik przesunięty na bok i suchutki, więc nawet ni trochę nie zdążyło 'napadać' do środka (to taki ręcznik, który schnie wieki, nawet gdy jest rozłożony, dlatego służy mi głównie przy farbowaniu włosów), oczywiście w pokoju duszno.
Pytam domowników kto i dlaczego zamknął u mnie okno. Rozmowa wyglądała mniej więcej tak:
X: Padało.
X: No... Padało. I mogło ci napadać do pokoju.
JA: Położyłam ręcznik na parapecie, żeby za dużo deszczu się nie nalało.
X: No, ale deszcz mógłby ci zamoczyć firankę, albo pokapać na wykładzinę...
JA: I co z tego? Wyschnie, to tylko deszcz.
X: Zawsze, jak pada, to zamykam okna.
JA: Dlaczego?
X: Bo pada!
X: Wszystko może zmoknąć.
JA: Jeśli zmoknie, to i wyschnie.
X: A nie lepiej zamknąć okno?

Yy... O co z tym chodzi?
Nie rozumiem, może są jakieś powody, których nie widzę, uzasadniające zamykanie okien w czasie deszczu, poza tym, że pada, a deszcz jest mokry.

U mnie było to samo, dobrze, że już mieszkam sama

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Ja też tak uważam powiem więcej, przeszkadza mi, kiedy ktoś pali w mojej obecności, a ja nie

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 18:44   #2514
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Akurat chodziło o nieodmienianie Kusia
Choć mi też pasuje odmienione, ale jeśli ktoś nie chce...
No to ja nie chcę żeby odmieniano moje imię
Stary 2012-07-11, 19:07   #2515
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
Przez ostatni rok mieszkałam z dwoma palaczkami w mieszkaniu. One też paliły tylko u siebie, ale niestety, dym papierosowy czuć było z ich pokoju na korytarzu i w kuchni obok. Przynajmniej ja czułam, pewnie dlatego, że mam dość wrażliwy węch jeśli o papierosy chodzi.

Tak, mi dość ciężko uwierzyć. Może jesteś już przyzwyczajona do tego zapachu i nie wyczuwasz go w małym stężeniu?
Na pewno tak jest. W małym stężeniu mi nie przeszkadza, bo nie czuję, choć nie wykluczam, że inni czują.
Jednak ja jestem osobą, która nie lubi przeszkadzać innym, osoby, z którymi mieszkam wiedzą, że w każdej chwili mogą mi zwrócić uwagę na wszystko, a ja będę się dostosowywać.
Na razie moje pokojowe nikomu nie przeszkadza i uważają, że nie czuć, więc takiego układu się trzymamy.

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
ja nie rozumiem palenia w pokoju. Ja też palę, ale nie zniosłabym tego, że moje ciuchy przechodzą dymem...
Nawet jak okno jest otwarte, nawet jak palisz w oknie, czuć dym w pokoju.
Też nie lubię zapachu papierosów na ubraniach. Ale nawet, gdy palę w otwartej przestrzeni, to to czuć na ubraniach.
Jak, gdzie i jakie papierosy palisz, że starasz się unikać zapachu papierosów na ubraniach?

Tak w ogóle, doszłam ostatnio do wniosku, że za dużo w moim paleniu mi przeszkadza i zaczynam poważnie myśleć o rzuceniu...

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie rozumiem palenia przy jakichkolwiek dzieciach Mnie byłoby wstyd i w ogóle nie wyobrażam sobie, jak można palić przy własnym dziecku, wiedząc, co to jest bierne palenie (i pomijam takie kwestie jak przenikanie smrodem z papierosów), niezależnie od tego, ile ono ma lat.
Moi rodzice przy mnie palili i palą, mimo iż mówiłam im, że mi to przeszkadza. Pomijam miejsca, gdzie ewentualnie mogę ja sama gdzieś wyjść, ale ekstremalny przypadek - jazda w samochodzie. Przecież nie wyskoczę Ale moich apelów nie rozumieli i nie rozumieją nadal. Bardzo się dziwię moim rodzicom i mam o to pretensje, że nie potrafią się powstrzymać.
Im dłużej żyję i im dłużej palę, tym bardziej uważam, że papierosy powinny być prawnie zakazane.
Jestem przekonana, że gdyby u mnie cała rodzina nie paliła, to i ja nie zaczęłabym palić. Nikt mi nigdy nie powiedział, że fajki są fe, więc zawsze chciałam spróbować, a i wizualnie podobało mi się palenie (). Odkąd pamiętam rodzice przy mnie palili, dobrego przykładu mi nie dali. Uważam, że rodzice powinni mieć zakaz palenia przy swoich dzieciach (i nie chodzi mi o bierne palenie, ale o dawanie przykładu).
Stary 2012-07-11, 19:09   #2516
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Uważam, że rodzice powinni mieć zakaz palenia przy swoich dzieciach (i nie chodzi mi o bierne palenie, ale o dawanie przykładu).
Też uważam, że powinien być zakaz palenia przy niepełnoletnich. Skoro niepełnoletni nie może sobie sam z własnej woli zostać palaczem czynnym, to dlaczego z woli rodziców ma być palaczem biernym
Stary 2012-07-11, 19:38   #2517
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Nie zapomnę, jak braliśmy ślub. Ja miałam 23 lata, M. miał 24 lata. Reakcja części ludzi: ale po co? Tyle ludzi się rozwodzi.
No spoko... ludzie umierają na drogach, to najlepiej siedzieć w domu .

A inny tekst, jaki słyszałam: "a co, jesteś w ciąży?" No jaaa , to ludzie nie mogą pobierać się z miłości?

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-07-11 o 19:59
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 19:58   #2518
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Może Cię to dziwić, ale nie rozumiem takiego wartościowania... Dlaczego sens życia taki jak "rozwój osobisty" jest uważany za lepszy niż "dzieci"? Ludzie mają różne marzenia, uszanujmy to.
Pewnie, że szanuję, ale nawiązałam do postu którejś wizażanki. Mnie dużo osób mówi, że jak będę miała dziecko to to i tamto. I mówią to takim głosem, jakbym była nastolatką i nie miała pojęcia o życiu. Jakby całe życie miało się kręcić tylko wokół dzieci (dodam, że ja bardzo lubię dzieci, ale nie lubię, kiedy wszystko jest do dzieci dostosowywane i nie bierze się pod uwagę osób, które ich nie mają).
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 19:59   #2519
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Też nie lubię zapachu papierosów na ubraniach. Ale nawet, gdy palę w otwartej przestrzeni, to to czuć na ubraniach.

Z tym, że paląc w pokoju dym ma mniejszą możliwość szybkiego ulotnienia się niż na wolnym powietrzu, więc pewnie i bardziej ciuchy nim zdążą nasiąknąć niż w trakcie palenia na zewnątrz.

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
nie lubię, kiedy wszystko jest do dzieci dostosowywane i nie bierze się pod uwagę osób, które ich nie mają).
Przegięcie w żadną ze stron nie jest dobrym wyjściem. Tak jak już tu wiele razy było pisane, ludzie mają różne priorytety i cele w życiu, i nie zawsze to co odpowiada jednej osobie będzie pasowało wszystkim innym...

Edytowane przez Asji
Czas edycji: 2012-07-11 o 20:05
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 20:28   #2520
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20
nie lubię, kiedy wszystko jest do dzieci dostosowywane i nie bierze się pod uwagę osób, które ich nie mają).
Wszystko, czyli co? Zabawy, jedzenie, a może stolik w restauracji? Wydaje mi się, że łatwiej dostosować się do osób bezdzietnych, niż tych z dziećmi. Czasem nie ma z kim zostawić dziecka, więc nie jest to takie łatwe, żeby zająć czymś dziecko, żeby nie marudziło.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości