|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4
Cytat:
Wiesz, z tego co mi mówił, to nie jest pierwszy raz kiedy odbiera taki telefon, więc może ma już dosyć tego poprawiania i się zwyczajnie wkurzył. I wcale mu się nie dziwię. Ja ostatnio padłam jak usłyszałam jak moja koleżanka odmieniła nazwisko mojego TŻ'a. Tego naprawdę powinni w szkołach uczyć ![]() A jakie są te "kontrowersyjne" nazwiska? Możesz podać jakiś przykład? Tak z ciekawości pytam. Bo według mnie albo się odmienia albo nie. Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2012-07-11 o 16:32 |
|
|
|
|
#2492 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
Ja Mazura raczej odruchowo bym odmieniła
|
|
#2493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Próbowałam im to wytłumaczyć na przykładzie bez imienia - powiesz "spotkałam Walczak czy Walczaka", ale nie dociera ![]() Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2012-07-11 o 16:39 |
|
|
|
|
#2494 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i właśnie "młodość zmarnujesz"- czemu nikt tego nie mówi młodym , bezdzietnym studentkom, które poza studiami całymi dniami tylko chleją i imprezują? Czy to już nie jest marnowanie życia i młodości? Cytat:
Cytat:
ciri15 nam było łatwiej finansowo, bo mieliśmy dochody, do tego po 1 roku spore stypendia i dodatki Ale nie będe kryć, że rodzina nam bardzo pomagała, zwłaszcza babcie TŻ, które płaciły za szczepionki, kupowały ubranka itd. Zresztą jedna (bo drugiej już z nami nie ma) nadal to robi, mimo, że już nie ma takiej potrzeby
Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2012-07-11 o 17:03 |
|||
|
|
|
#2495 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Zresztą, nie odmieniać nazwiska, bo ktoś tego chce? Dziwne… To może ja sobie zażyczę, by nie odmieniano mojego imienia ![]() Cytat:
D. Mariana Kuleszy C. Marianowi Kuleszy B. Mariana Kuleszę N. Marianem Kuleszą Mc. Marianie Kuleszy
|
|
#2496 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewentualnie kwestionowanie sensu w ogóle samego bycia w związku w takim wieku, bo rzekomo chłop uwiązany się "nie wyszaleje" i potem będzie sobie chciał to odbić.Cytat:
|
|
#2497 |
|
ma zielone pojęcie
|
Dziwi mnie, że dla niektórych osób „wyszalenie się” to po prostu uprawianie niezobowiązującego seksu z kim się chce. Jeszcze bardziej mnie dziwi, że osoby, które tak myślą, często uważają, że każdy ma w życiu potrzebę takiego „wyszalenia się”.
|
#2498 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Ale zwracasz się na ogół do konkretnej osoby, a nie do wszystkich osób o tym nazwisku. Tak nam mówiła polonistka w szkole.
|
|
#2499 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Moim zdaniem, odmienia się ono tak samo, jak nazwisko Kulesza.
Cytat:
|
|
#2500 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Od dłuższego czasu chodzi mi po łowie założenie wątku z tym związanego, ale jakoś tak... Nie wiem czy to co usłyszałam jest aż tak dziwne jak mi się wydało .Dziwi mnie mój ojciec. Sytuacja sprzed chwili. Siostra robiła obiad(konkretnie frytki do mięsa ) jakieś 3 godziny temu a on dopiero wrócił. I pyta co jest na obiad, ona mu mówi że mięso i frytki. On się pyta czy już zrobione czy dopiero ziemniaki pokrojone. Ona mówi że ziemniaki pokrojone. A że akurat bawiła się z psem to mówi mu, że może je sobie wrzucić do frytkownicy. Na co on: "Ja to mogę wcale nie jeść" .
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-07-11 o 17:52 |
|
|
|
|
#2501 |
|
and cigarettes
|
Dziwi mnie ludzki irracjonalny strach przed wodą (w tym przypadku - deszczem). Mieszkam sama w pokoju. Dziś przed wyjściem z domu położyłam złożony ręcznik na parapecie; widziałam, że się chmurzy i pewnie będzie burza, więc wolałam 'zabezpieczyć' parapet, żeby za bardzo nie nakapało do pokoju. Gdy jest ciepło, to nie zamykam okna przed wyjściem (ostatnio palę w pokoju, właśnie dlatego, że mam cały czas otwarte okno i nie śmierdzi aż tak bardzo, wolę by trochę napadało niż siedzieć w tym zaduchu i smrodzie fajek). Zamknęłam drzwi do pokoju, żeby nie było przeciągu w razie dużego wiatru i wyszłam.
Wracam po paru godzinach i co? Okno u mnie w pokoju zamknięte, ręcznik przesunięty na bok i suchutki, więc nawet ni trochę nie zdążyło 'napadać' do środka (to taki ręcznik, który schnie wieki, nawet gdy jest rozłożony, dlatego służy mi głównie przy farbowaniu włosów), oczywiście w pokoju duszno. Pytam domowników kto i dlaczego zamknął u mnie okno. Rozmowa wyglądała mniej więcej tak: X: Padało. JA: I co z tego? X: No... Padało. I mogło ci napadać do pokoju. JA: Położyłam ręcznik na parapecie, żeby za dużo deszczu się nie nalało. X: No, ale deszcz mógłby ci zamoczyć firankę, albo pokapać na wykładzinę... JA: I co z tego? Wyschnie, to tylko deszcz. X: Zawsze, jak pada, to zamykam okna. JA: Dlaczego? X: Bo pada! JA: I co z tego? X: Wszystko może zmoknąć. JA: Jeśli zmoknie, to i wyschnie. X: A nie lepiej zamknąć okno? Yy... O co z tym chodzi? ![]() Nie rozumiem, może są jakieś powody, których nie widzę, uzasadniające zamykanie okien w czasie deszczu, poza tym, że pada, a deszcz jest mokry. |
|
|
|
#2502 |
|
Zakorzenienie
|
Palisz fajki i uważasz, że to śmierdzi?
|
|
|
|
#2503 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Choć mi też pasuje odmienione, ale jeśli ktoś nie chce...
|
|
#2504 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam akurat nazwisko, którego nie da się odmienić
To znaczy da się ale wtedy byłoby jak w Czechach z końcówką -owa. I pasuje i do męskich imion (w zasadzie to jest imię) i do damskich.
|
|
|
|
#2505 |
|
and cigarettes
|
Język polski ma to do siebie, że słowa o podobnym brzmieniu odmienia się tak samo. Nazwisko Kusia odmienia się tak samo, jak imię Kasia.
M. Kasia Kusia D. Kasi Kusi C. Kasi Kusi B. Kasię Kusię N. Kasią Kusią Msc. Kasi Kusi Najłatwiejszy sposób na znalezienie odmiany nieznanego słowa/nazwiska, to znalezienie podobnie brzmiącego słowa, którego odmiana jest łatwa i znana. A nazwiska się odmieniają. Są wyjątki (np. zakończone na -icz, -acz, jednak jedynie w przypadku kobiet, jeśli to nazwisko nosi mężczyzna - odmienia się), ale nie są to sytuacje, gdy osoba 'nie życzy sobie' odmiany jego nazwiska. To sprzeczne z polszczyzną. ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Ano. ![]() To znaczy same papierosy czy świeży dym mi nie przeszkadzają. Jednak po pewnym czasie od zapalenia, gdy nie ma przewiewu, dym 'pachnie' inaczej - taki nieznośny zaduch się robi, dla mnie niefajny, choć większości palaczy nie przeszkadza. Edytowane przez coffee Czas edycji: 2012-07-11 o 18:06 |
|
|
|
#2506 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pamiętam jak weszłam do mojej ciotki do domu a tam szaro.
A ona ma jeszcze salon i kuchnie 'otwartą' a paliła w kuchni i zawsze w całym domu u niej śmierdzi.
|
|
|
|
#2507 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja nie rozumiem palenia przy małych dzieciach.
|
#2508 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Najczęściej gdy młoda dziewczyna zakłada wątek i coś wspomina że po 4-5 latach związku gdy ona ma te 20-23 lata a facet jest trochę starszy, chcą wziąć ślub albo zamieszkać ze sobą ("bawić się w dom" według wizażu) to sypią się na nią gromy. Bo która dziewczyna nie marzy by zostać weekendowym pijanym pokrowcem na spermę świeżo zapoznanych samców, bo na tym polega to wyszalenie się które jest gloryfikowane, jakby bez tego nie można było żyć normalnie w związku bo tak jak mówisz 'na baaaank faceet będzie chciał sobie odbić stracone lata, na bank. zostawi cię dla cycatej blondyny i tyle go będziesz widziała'. Bo to nienormalne że niektórzy są domatorami i mają wczesną potrzebę stabilizacji, albo czegoś tam innego. Wybaczcie za ostre słowa. |
||
|
|
|
#2509 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Palę zawsze zamknięta u siebie w pokoju i też jedynie, gdy mam otwarte okno (w zimie wychodzę na balkon, na krótki spacer...), nigdy nie zapaliłabym w kuchni czy gdziekolwiek indziej, gdzie innym mogłoby to przeszkadzać. To mój nałóg, nie rozumiem zmuszania innych do niego. Przy otwartym oknie naprawdę szybko 'wyparowuje' dym i jego zapach, choć pewnie ciężko w to uwierzyć. Jak wychodzę na piwo z osobami niepalącymi (nawet do klubu, w którym palić można), to nie zapalę, choćbym nie wiem jak bardzo chciała. Siedzimy razem, przy jednym stoliku - wg mnie palenie w takich sytuacjach jest dziwne i trochę nie na miejscu. |
|
|
|
|
#2510 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle nie rozumiem palenia przy jakichkolwiek dzieciach
Mnie byłoby wstyd i w ogóle nie wyobrażam sobie, jak można palić przy własnym dziecku, wiedząc, co to jest bierne palenie (i pomijam takie kwestie jak przenikanie smrodem z papierosów), niezależnie od tego, ile ono ma lat.Moi rodzice przy mnie palili i palą, mimo iż mówiłam im, że mi to przeszkadza. Pomijam miejsca, gdzie ewentualnie mogę ja sama gdzieś wyjść, ale ekstremalny przypadek - jazda w samochodzie. Przecież nie wyskoczę Ale moich apelów nie rozumieli i nie rozumieją nadal. Bardzo się dziwię moim rodzicom i mam o to pretensje, że nie potrafią się powstrzymać.
|
|
|
|
#2511 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2512 |
|
Konto usunięte
|
ja nie rozumiem palenia w pokoju. Ja też palę, ale nie zniosłabym tego, że moje ciuchy przechodzą dymem...
Nawet jak okno jest otwarte, nawet jak palisz w oknie, czuć dym w pokoju. Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2012-07-11 o 18:33 |
|
|
|
#2513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie było to samo, dobrze, że już mieszkam sama ![]() ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Ja też tak uważam
|
|
|
|
|
#2514 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#2515 | |||
|
and cigarettes
|
Cytat:
Jednak ja jestem osobą, która nie lubi przeszkadzać innym, osoby, z którymi mieszkam wiedzą, że w każdej chwili mogą mi zwrócić uwagę na wszystko, a ja będę się dostosowywać. Na razie moje pokojowe nikomu nie przeszkadza i uważają, że nie czuć, więc takiego układu się trzymamy. ![]() Cytat:
Jak, gdzie i jakie papierosy palisz, że starasz się unikać zapachu papierosów na ubraniach? Tak w ogóle, doszłam ostatnio do wniosku, że za dużo w moim paleniu mi przeszkadza i zaczynam poważnie myśleć o rzuceniu... ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Cytat:
![]() Jestem przekonana, że gdyby u mnie cała rodzina nie paliła, to i ja nie zaczęłabym palić. Nikt mi nigdy nie powiedział, że fajki są fe, więc zawsze chciałam spróbować, a i wizualnie podobało mi się palenie ( |
|||
|
|
|
#2516 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#2517 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zapomnę, jak braliśmy ślub. Ja miałam 23 lata, M. miał 24 lata. Reakcja części ludzi: ale po co? Tyle ludzi się rozwodzi.
No spoko... ludzie umierają na drogach, to najlepiej siedzieć w domu .A inny tekst, jaki słyszałam: "a co, jesteś w ciąży?" No jaaa Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-07-11 o 19:59 |
|
|
|
#2518 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Pewnie, że szanuję, ale nawiązałam do postu którejś wizażanki. Mnie dużo osób mówi, że jak będę miała dziecko to to i tamto. I mówią to takim głosem, jakbym była nastolatką i nie miała pojęcia o życiu. Jakby całe życie miało się kręcić tylko wokół dzieci (dodam, że ja bardzo lubię dzieci, ale nie lubię, kiedy wszystko jest do dzieci dostosowywane i nie bierze się pod uwagę osób, które ich nie mają).
|
#2519 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tym, że paląc w pokoju dym ma mniejszą możliwość szybkiego ulotnienia się niż na wolnym powietrzu, więc pewnie i bardziej ciuchy nim zdążą nasiąknąć niż w trakcie palenia na zewnątrz. Przegięcie w żadną ze stron nie jest dobrym wyjściem. Tak jak już tu wiele razy było pisane, ludzie mają różne priorytety i cele w życiu, i nie zawsze to co odpowiada jednej osobie będzie pasowało wszystkim innym... Edytowane przez Asji Czas edycji: 2012-07-11 o 20:05 |
|
|
|
|
#2520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.

Studiowałam polonistykę, więc nie były to studia, których nie da się pogodzić z macierzyństwem. Wręcz przyjemnie było wziąć wózek i lektury do parku
Jest wiele kierunków, gdzie matka-studentka musiałaby wziąć urlop dziekański np. na medycynie, ale to nie jest kwestia trudności studiów, tylko zagrożenia w czasie praktyk, bo naukę dałoby się pogodzić (nie mówię oczywiście, że łatwym kosztem). Gdy miałam długo zajęcia do późna, TŻ układał swój plan tak, by móc być z małym. Tak jak pisałam- samodzielne układanie planu zajęć to duże ułatwienie. Od 2 roku studiów poszłam do pracy, działałam w akademickiej rozgłośni radiowej, pracowałam dorywczo, miałam praktyki. Mój TŻ na 2 miesiące w wakacje poszedł do wojska (sam się zgłosił, to było jego marzenie)- w tym czasie wyjechałam z małym na wakacje, kiedy ja chciałam realizować marzenia, TŻ zajmował się domem. Nigdy nie powiem, że coś straciłam- chodziłam na piwo po zajęciach z przyjaciółmi, regularnie bywaliśmy w kinie, teatrze, mamy fajne, zadbane dzieci i spokój 
Dlaczego niektórym tak trudno pojąć, że inni ludzie mogą mieć inne priorytety? Inne plany? Inne marzenia? 

A ona ma jeszcze salon i kuchnie 'otwartą' a paliła w kuchni i zawsze w całym domu u niej śmierdzi.
Mnie byłoby wstyd i w ogóle nie wyobrażam sobie, jak można palić przy własnym dziecku, wiedząc, co to jest bierne palenie (i pomijam takie kwestie jak przenikanie smrodem z papierosów), niezależnie od tego, ile ono ma lat.