![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks bez zabezpieczenia
Ja miałam coś w stylu 'Naraya, 2 opakowania, 21 tabletek'. Czy była nazwa substancji- nie pamiętam, ale zdaje i się, że nie.
![]() |
#212 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#213 |
po drugiej stronie szafy
|
Ja mam nazwę.
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dlaczemu? Poza tym wydaje mi się, że jak lekarz wypisze konkretne tabletki, to w aptece zawsze mogą dać zamienniki o tym samym składzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Nie widzę powodu, dla którego lekarz powinien przepisywać konkretną markę, skoro dany produkt potrafi mieć po kilka odpowiedników. I to w różnych cenach.
![]() |
![]() |
#216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To może ewentualnie poprosić lekarza o taką receptę? Czy się nie zgadzają? A co do aptek - fajnie jest jeżeli chcą wydawać zamienniki, co więcej sami je proponują. Ja kiedyś dostałam w aptece te tabletki, które biorę, ale zaproponowano mi partię wyprodukowaną na rynek bodajże bułgarski, rumuński (?) ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#218 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Niemniej to moim zdaniem, nadal głupota. Najlepiej, gdyby lekarz pisał dawkę substancji aktywnej, która ma być, i tyle. A potem pacjent sam w aptece by wybierał który lek chce. Zwłaszcza, że czasem danemu pacjentowi zależy na leku bez konkretnych substancji pomocniczych, które ma powiedzmy lek X, a których lek Y nie ma. A zarówno X jak i Y mają tę samą dawkę substancji aktywnej. Cytat:
![]() I tak, wiem, niektóre apteki zamiast Logestu dadzą Sylvie 20, bo to to samo. A są apteki, które tylko Logest wydadzą, bo tylko on widnieje na recepcie ![]()
![]() |
![]() |
#219 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
To samo mam na przykład z ibuprofenem - nieważne że skład ten sam i tańszy producent, ja muszę brać droższe, powlekane. Ale fakt, mogliby pisać skład...tylko że przy lekach o długim składzie, wypisywania byłoby od groma i recepty musiałyby być duuuuuuuuże ![]() Trzeba po prostu chodzić do aptek, w których Ci wydają zamienniki i tyle.
![]() |
![]() |
#220 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#221 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Swoją drogą ciekawe czy farmaceuci mają opanowane składy wszystkich leków...
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Inna sprawa, że głupie byłoby, gdyby lekarz przepisywał pacjentowi lek, którego składu nie zna ![]() Dopisek: Aaa, przeczytałam „lekarze”, a nie „farmaceuci” ![]()
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2012-07-12 o 11:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#224 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#225 |
po drugiej stronie szafy
|
Mogłoby, ale są leki które mają naprawdę długie składy, weź i wklepuj po kolei każdy...trochę to by potrwało, nawet przy szybkim stukaniu w klawiaturę, hehe...to już chyba lepiej żeby lekarz wypisywał nazwę leku i żeby była możliwość kupienia zamiennika. Na ☠☠☠☠☠☠☠ się wyświetlają zamienniki, więc pewnie akurat po nazwie mają to wprowadzone
![]() Nie wiem, nie znam się, ale nie dziwię się kompletnie, że żaden rząd nie ma odwagi wziąć się za konkretną, od podstaw, reformę służby zdrowia ![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- P.S. No i powiem Ci, że nie wiem czy ludzie chcieliby brać na siebie odpowiedzialność za wybranie takiego, a nie innego leku i ewentualne skutki uboczne (tak jak u mnie z tym powlekaniem tabletki) - tak to można się wyżyć na lekarzu, a inaczej? Oj ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() To wszystko naprawdę dałoby się zrobić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Osób, które muszą szukać odpowiedników danego leku ze względu na substancje pomocnicze, które w nim są, jest naprawdę sporo...
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z tego, co wiem, Naraya jest akurat tańszym odpowiednikiem innego leku. I mi akurat ginekolog przed wykupieniem recepty poleciła iść do apteki po ulotkę, żeby sobie przeczytać jak działa, sprawdzić cenę, itp. Zresztą, nawet te 2dychy nie zrobią mi wielkiej różnicy. Stwierdziłam, że jak te tabletki mi przypasują, to nie ważne jaka cena- zostanę przy nich.
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Chatul, moim zdaniem wypisywanie substancji czynnej zamiast nazwy konkretnego leku może przysporzyć niektórym pacjentom wiele problemów, nie zawsze warto rzucać się na tańszy odpowiednik.
Substancja czynna jest identyczna, tak samo dawka, ale substancje pomocnicze i sposób wytwarzania niekoniecznie. Osoby bardzo wrażliwe, po niektórych odpowiednikach mają więcej skutków ubocznych, niekoniecznie najdroższe=najlepsze. Nie raz ktoś pisał, że lepiej się czuje po Cypreście niż po Diane-35, sama do tych osób należę, przy Cypreście nie miałam bóli głowy. Moja siostra nie była w stanie skończyć opakowania YAZ (problemy pokarmowe, ogólnie złe samopoczucie), przerwała branie. Jakoś pół roku później inna ginekolog wypisała jej Daylette (tańszy odpowiednik YAZ), siostra nie kojarzy zbytnio odpowiedników, więc nie ma mowy o nastawieniu psychicznym. Takie dziwne objawy w ogóle nie wystąpiły, czuje się ok. Doświadczony lekarz słucha swoich pacjentek i zazwyczaj potrafi dobrze dobrać konkretny lek, kojarzy który odpowiednik jest lepiej tolerowany przez pacjentki. Jeżeli ktoś jest generalnie mało podatny na skutki uboczne, nie ma bardzo wrażliwego organizmu, to jak najbardziej może wybierać najtańszy odpowiednik ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=626152 jakiś czas temu zrobiłam tabletkową bazę danych, myślę, że wielu osobom się przyda ![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-07-12 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A niestety, jak idzie się do lekarza i dostaje się receptę na nieznany sobie środek, to się nie wie jakie ma substancje pomocnicze. Lekarz też wszystkiego raczej nie pamięta. I potem się okaże, że przepisał osobie z nietolerancją laktozy lek z laktozą. To nic, że ten lek ma swój odpowiednik z inną substancją pomocniczą... Dobrze, że w takich sytuacjach wiele aptek i tak wydaje lek-odpowiednik, ale niestety, nie wszystkie apteki chcą tak robić ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Edit: propo wydawania zamienników http://www.jwc.com.pl/userfiles/file...t44_201201.pdf
---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- Cytat:
![]() Jeżeli będziesz miała na recepcie same substancje czynne, to też czeka Cię wertowanie składów samodzielnie. Ja się nigdy nie spotkałam z tym, żeby apteka odmówiła wydania odpowiednika, jeżeli miała go na stanie Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-07-12 o 22:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
kilka lat temu dostałam duuuużo droższy odpowiednik, bo nie było tego, co widniało na recepcie. nie wydaje mi się, żeby był z tym problem, recepta to recepta, ale mogę zapytać kolezanki farmaceutki
![]() Cytat:
Ja się prawie nie spotykam z tabletkami bez laktozy, lekarze pacjentów, którzy mają straszną nietolerancję laktozy, mają ciężko. Przejrzałam pobieżnie niektórych składy pigułek anty- wszystkie na laktozie. Ja jestem pewna, że to co proponujesz w praktyce wyszłoby koszmarnie, lekarze często są tak roztrzepani, jedna literka w nazwie i leku nie dostaniesz (albo chociaż zabiora refundacje). Ostatnio mój chłopak musiał kolejny dzień z rzędu zwalniać się z pracy i jechać na koniec miasta, bo szanowny pan doktor zapomniał się podpisać pod wydrukowaną receptą, ciekawe, że upomnieć się o 150zł nie zapomniał ![]() ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- http://www.lekseek.com/index.php?opt...ferta&Itemid=2 dobrzy lekarze na pewno mają tego typu pomoce w gabinecie Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-07-12 o 22:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kurczę, to aż taki problem zrobić tabletki bez laktozy? Laktoza jest aż tak dobra i/lub aż tak tania w porównaniu do innych substancji, które mogłyby ją zastąpić? ![]() Cytat:
Rany, nie mogę, skąd się takie lekarzyny-dorobkiewicze biorą ![]()
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Niestety, większość lekarzy poświęca pacjentowi minimum czasu i na jego prośbę o wertowanie książki albo wrzuceniu hasła do komputera tylko coś odburknie
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-08-22 o 12:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.