|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Patrzenie prosto w oczy podczas rozmowy z psychologicznego punktu widzenia.
Chcialam zapytac o patrzenie prosto w oczy podczas rozmow z osobami nieznajomymi.
1) Czy brak patrzenia w oczy to oznaka slabosci? 2) Czy patrzenie w oczy oznacza ze jestesmy pewni siebie? 3) A co jeżeli osoba potrafi patrzec w oczy kiedy mowi rozmowca, a kiedy ona sama mowi, to patrzy w prawo w lewo zeby zebrac mysli? Jak to jest z tym patrzeniem w oczy. Uwazacie ze umiejetnosc patrzenia czy jej brak- mowi cos o nas? Co mowi o tym psychologia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Patrzenie prosto w oczy podczas rozmowy z psychologicznego punktu widzenia.
Cytat:
Z tym patrzeniem w oczy to moim zdaniem jest różnie. To,że ktoś patrzy w jakimś kierunku,żeby zebrać myśli to nic dziwnego, bo sama tak robię. Nie patrzę się non stop hipnotyzującym wzrokiem na rozmówcę, bez przesady ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Patrzenie prosto w oczy podczas rozmowy z psychologicznego punktu widzenia.
Z reguły jest tak, że ekstrawertyk patrzy rozmówcy w oczy gdy sam mówi, a introwertyk wtedy, gdy słucha.
Nie ma jakiegoś specjalnego związku między patrzeniem w oczy a siłą. Również to, że ktoś kto nie patrzy nam w oczy ma nieczyste intencje bądź nas okłamuje nie jest prawdą, czasem bywa wręcz przeciwnie - wprawny kłamca nie spuści wzroku ani na sekundę, bo wie, że mógłby zostać zdemaskowany przez takie zachowanie.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Z tego, co się uczyłam to kierunek wzroku gdy z kimś rozmawiamy i np. odpowiadamy na pytania lub myślimy świadczy o tym czy jest się wzrokowcem, słuchowcem czy kinestetykiem. Tak mnie uczyli na studiach :P
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
I według tego jaka jest relacja między kierunkiem wzroku a byciem wzrokowcem/słuchowcem itp? Gdzie na przykład patrzy kinestetyk?
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słuchowiec (audytywny) na lewo lub prawo Kinestetyk w dół.
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
A faktycznie, gdzieś już się spotkałam z tą zależnością. Ale od introwersji/ekstrawersji również.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Na studiach miałam taki przedmiot Negocjacje biznesowe i z tego co pamiętam to, jeżeli rozmówca podczas w trakcie rozmowy patrzy w oczy przez 30% czasu to nie jest zainteresowany rozmową. ok.30%-70% osoba jest zainteresowana, ciekawi ją to co mówi druga osoba, a co ciekawe jeśli patrzy w oczy powyżej 75% bardziej zainteresowana jest osobą z która rozmawia niż samą rozmową.
Oczywiście procenty są umowne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mogłabym świdrować kogoś wzrokiem non stop podczas rozmowy. Nie lubię też być świdrowana
![]() najlepiej mi się rozmawia "w biegu", jak sobie idę obok kogoś i nie muszę kminić gdzie umieścić wzrok - żeby ani nie patrzeć komuś w oczy, ani nie nie sprawiać wrażenia, że uciekam wzrokiem
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A ja miałam w szkole, że jeżeli osoba która chce coś powiedzieć, np odpowiada na pytanie czy też się wypowiada na dany temat i patrzy obojętnie gdzie ale w lewą stronę tzn że kłamie! Co do patrzenia w oczy: Osoba, która patrzy w oczy przy rozmowie daje znać rozmówcy, że jej zależy na rozmowie z tą osobą i uważnie słucha co ktoś ma do powiedzenia oraz zależy jej na dialogu z rozmówcą. A kiedy osoba umyka wiecznie od kontaktu wzrokowego oznacza, że osoba jest znudzona i nie ma ochoty kontynuować rozmowy i ma bardzo dużo do ukrycia.
Ja osobiście patrzę w oczy i niezwykle rzadko zdarza mi się umknąć wzrokiem od osoby, z którą rozmawiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
jak czeka mnie naprawdę poważna rozmowa i muszę patrzeć komuś prosto w oczy żeby być odebrana jako pewna siebie osoba, a to mnie np stresuje, to zwykle paczę ...między oczy
![]() To znacznie ułatwia sprawę, a rozmówca i tak tego nie zauważa - ma wrażenie, że patrzę mu prosto w ślepia :P
![]() Edytowane przez crippled Czas edycji: 2012-07-12 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja lubię patrzeć w oczy jak z kimś rozmawiam. Nie jest to nachalne gapienie się, czasem spojrzę gdzieś w inny punkt na twarzy, poprzyglądam się albo zerknę za rozmówcę
![]() Z kolei lubię też jak ktoś mi patrzy w oczy jak ze mną rozmawia, a nie lubię jak ktoś błądzi wzrokiem wszędzie, a omija moją twarz, oczy. Wg mnie to olewcze podejście do mojej osoby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 | |
DOMator
|
Cytat:
Przypomniałam sobie jeszcze o takiej zasadzie, że w kontaktach biznesowych, czy ogólnie życiowych powinno się patrzeć na górą część twarzy (oczy, czoło). Zbyt częste zerkanie na usta odbierane jest jako gest o podtekście erotycznym podobnie jak zbyt częste zerkanie na kobiecy dekolt ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Poważnie, jestem wzrokowcem - nawet zgodnie z tym i powiem szczerze, że czasem "odpływam" kiedy mi ktoś coś opowiada. Muszę się skupić na rozmówcy, a najlepiej rozumiem i zapamiętuję, kiedy patrzę komuś... na usta. Widzę te słowa obrazkami, poza tym często mam tez tak, że ktoś np szybko mówi albo niewyraźnie... czytanie z ruchu warg pomaga zrozumieć ![]() A w oczy patrzę jak coś mówię, ale to już nie tak nachalnie, ot... zerknę, złapię czasem kontakt wzrokowy - dla mnie to tak jakby dać komunikat: mówię do Ciebie, to nie monolog skierowany w kosmos. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą, moje obserwacje pokrywają się w całości z tym, co napisałaś ![]() Co do samego patrzenia jeszcze - nie cierpię tego, zawsze skomentuję rozmówcę jak się we mnie wpatruje ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
Oczywiście też nie lubię jak mi ktoś w trakcie rozmowy non stop strzela oczami na lewo i prawo, ale bez przesady ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A ja się nie zgodzę że ekstrawertyk patrzy rozmówcy w oczy gdy sam mówi, a introwertyk wtedy, gdy słucha. Siebie zaliczyłabym do porywczych typów które słuchają gapiąc się - co przez szefów nie zawsze było dobrze odbierane.
Wogóle spotkałam się z tym ze gdy szef daje reprymendę większość pracowników gapi się w podłogę ![]() Natomiast sama nie lubię jak ktoś rozmawiając ze mną nawet okularów przeciwsłonecznych nie zdejmie, wogóle mnie taka rozmowa nie interesuje. Podobnie jak unikanie wogóle wzroku w kontakcie face to face, bieganie wzrokiem po poieszczeniu, tracę ochotę na rozmowę bo po co gadać do ściany? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.