Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy) - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-28, 15:19   #871
joanna975
Raczkowanie

Dot.: Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy)

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Polecam.
Ja sobie kupiłam Śniadanie z Sokratesem -książka jest w zupełnie innym stylu niż Sokrates Cafe. Jestem na początku i na razie przemawia do mnie bardziej cafe niż śniadanie

Lepsze, jak na razie, Podróże z Platonem czy Śniadanie...?
Mnie bardziej podoba się Platon , zwłaszcza rozdział poświęcony szkole i rowerowi
joanna975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 18:19   #872
miiika94
Raczkowanie

"Nad brzegiem rzeki Piedry siadłam i płakałam" - Paulo Coelho

Mi to bardzo pomogło w trudnych chwilach . Lubie książki z którym można wyciągnąć wnioski, które dają do myślenia
miiika94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 07:31   #873
imbryka
Rozeznanie

Mogłybyście polecić jakieś ciekawe książki z motywem kuchni i gotowania?

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 17:42   #874
queen_a
Raczkowanie

Ja od siebie polecam "Opowieść podręcznej" Atwood. Momentami przerażająca, ale pozwala docenić nam wolność, jaką posiadamy

queen_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 19:13   #875
puszka_pandory
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
Może "Smażone zielone pomidory" F. Flagg?
Albo "Manikiur dla nieboszczyka" (D. Doncowa) - to taki 'kryminał humorystyczny', ale pojawia się motyw gotowania

I jeszcze"Przepiórki w płatkach róży" (Esquivel Laura), nie czytałam, ale gotowanie podobno jest.

"Tych, co upadną, (...) inni rozrywają na strzępy" /V.Woolf/
--------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać” /M.T.C./
<3 LC
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 08:42   #876
mysia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez puszka_pandory Pokaż wiadomość
Może "Smażone zielone pomidory" F. Flagg?
Albo "Manikiur dla nieboszczyka" (D. Doncowa) - to taki 'kryminał humorystyczny', ale pojawia się motyw gotowania

I jeszcze"Przepiórki w płatkach róży" (Esquivel Laura), nie czytałam, ale gotowanie podobno jest.

wspaniała książka-polecam!!! do przeczytania "na jeden raz" jest moim zdaniem "nie samym chlebem" ale tam jest w sumie sam wypiek chlebu
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/58749/nie-samym-chlebem

wiem, ze jest-ale nie czytalam- ksiazka pt "przepisy tatiany" ale przed lektura trzeba przeczytac trylogie simmons
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/59773/przepisy-tatiany

u mnie na polce czeka "moje zycie we francji" j.child http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50343...cie-we-francji
natomiast zdecydowanie gorsze opinie ma "julie i julia"
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49283...nego-gotowania
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 10:43   #877
pannaswieczka
Raczkowanie

się
Cytat:
"Jedz, módl się, jedz" Michael Booth. Angielski recenzent kulinarny w fazie kryzysu wieku sredniego zostaje porwany przez żonę do Indii- w dwumiesięczną podróż. W międzyczasie zbiera materiały do książki kucharskiej. Ciekawa, wciągająca książka, przybliżająca nieco obraz Indii z dala od turystycznych pielgrzymek. No i mnóstwo jest o jedzeniu, i przyrządzaniu
pannaswieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-03, 11:16   #878
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Mam ochotę na coś o szkole z internatem. Najlepiej, żeby coś się działo, tylko nie typowy romans

Joyce Carol Oates "Czarna dziewczyna, biała dziewczyna".

Ale uwaga- książka pokazuje raczej ciemną stronę internatu

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 14:07   #879
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Joyce Carol Oates "Czarna dziewczyna, biała dziewczyna".

Ale uwaga- książka pokazuje raczej ciemną stronę internatu
Dzięki

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 14:43   #880
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Mam ochotę na coś o szkole z internatem. Najlepiej, żeby coś się działo, tylko nie typowy romans
''Gra w życzenia'' Patrick Redmond
Akcja dzieje się w angielskim internacie dla chłopców. Książkę przeczytałam jednym tchem. Autor co chwila odsłaniał kolejne sekrety, cała opowieść bardzo mroczna.

I umieszczam krótki opis
Kirkston Abbey jets miejscem dla słabych. Reguły szacownej publicznej szkoły dla chłopców są ostre, surowa dyscyplina łamie wszelką indywidualność.Czternasto letni Jonathan czuje się w tym ponurym świecie zaszczuty, bezsilny i samotny. Kiedy niespodziewanie zdobywa potężnego przyjaciela, sądzi, że wreszcie jest bezpieczny. Nie przeczuwa nawet, jak straszliwie się myli...

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Sorbet Pokaż wiadomość
Mam ochotę na coś lekkiego, na wiosnę, ale trochę wyższych lotów. Coś kobiecego, z happy endem. Ostatnio wciągnęła mnie "Sto butelek na ścianie" - bombowa książka, takiej szukam! Nie chcę niczego o kuchni - "Zupa z granatów" była bez sensu, strasznie naiwna i mam wrażenie, że "Jedz, módl się i kochaj" będzie podobna. Myślę o "Domu nad rozlewiskiem" - godne to?
A ja bym Ci poleciała coś Emily Giffin. Zawsze mi się dobrze ją czytało. Typowa literatura kobieca, a i zakończenia pozytywne. Może na początek ''Coś pożyczonego'' albo ''Sto dni po ślubie''
Stary 2012-07-03, 15:44   #881
khloe
Strzelaj lub emigruj!

A mi co polecicie??

szukam czegoś w taki deseń jak :

a) takie nostalgiczne opowieści o powrotach do miast rodzinnych i wspomnieniach z nimi związanych. Wg zasady wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej

b) opowieści o mrocznych sekretach krystalicznych rodzin. Coś a la "dziewczyna z sąsiedztwa". Rodzina na pierwszy rzut oka bezproblemowa- a jednak ma jakieś mroczne sekrety

c) opowieści o trudnych relacjach w przyjaźni/rodzinie

km

mój INSTA

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-04, 16:34   #882
khloe
Strzelaj lub emigruj!

up, up

km

mój INSTA
Stary 2012-07-05, 07:30   #883
syklamen
Zakorzenienie

Cytat:
A mi co polecicie??

a) takie nostalgiczne opowieści o powrotach do miast rodzinnych i wspomnieniach z nimi związanych. Wg zasady wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej

b) opowieści o mrocznych sekretach krystalicznych rodzin. Coś a la "dziewczyna z sąsiedztwa". Rodzina na pierwszy rzut oka bezproblemowa- a jednak ma jakieś mroczne sekrety

Czytałam wiele książek, ale trudno mi jest tak od ręki sobie przypomnieć tytuł. Postarałam się coś wyszperać. Tylko nie wiem o jakie książki Ci dokładnie chodzi, bo tutaj poniżej podaję raczej taką typowo koiecą literaturę, nic bardzo ambitnego

''Piętno skandalu'' Sandra Brown
Jade Sperry jest kobietą sukcesu. Jej kariera zawodowa rozwija się, a dorastający syn nie przysparza większych problemów. Atrakcyjna kobieta nie potrafi jednak nawiązać zdrowych relacji z mężczyznami. Przyczyna tkwi w dramatycznych wydarzeniach z przeszłości, o których Jade nie potrafi zapomnieć. Całe zawodowe życie podporządkowuje chęci zemsty na tych, którzy kiedyś ją skrzywdzili. Po latach powraca do rodzinnego miasteczka by wyrównać rachunki i być może spełnić utraconą obietnicę miłości.

Dobrze się czyta, książka mnie wciągnęła. Lubię takie historie, dużo dramatyzmu, tajemnicy i jednocześnie bardzo współczułam bo haterce i trzymałam za nią kciuki. Jest powrót do rodzinnego miasteczka (z tym, że nie na zasadzie 'wszędzie dobrze ale w domu nalepiej'', a wręcz przeciwnie), są sekrety, na pewno też i trudne relacje. Może Ci przypadnie do gustu

''Krwawe wino'' Erica Spindler

W głowie Alexandry Clarkson pojawiają się przerażające wizje i krwawe sceny. Dziewczyna usiłuje znaleźć racjonalne wytłumaczenie. A może to umysł płata jej figle, przywołując straszliwe obrazy z czasów, gdy badała sekty i rytuały religijne?

Jednak gdy jej matka Patsy popełnia samobójstwo, nie zostawiwszy żadnej wiadomości, Alex zaczyna podejrzewać, że prześladują ją zapomniane wydarzenia z dzieciństwa. Detektyw Daniel Reed był ostatnią osobą, która rozmawiała z Patsy. Wyjawia Alexandrze przerażającą tajemnicę matki z przeszłości. Razem jadą do Kalifornii, krainy wina, by odkryć prawdę o tragedii sprzed lat. Ledwie jednak tam się pojawiają, Alex zostaje wciągnięta w poszukiwania obłąkanego zabójcy.

''Zapomniany ogród'' Kate Morton
Powieść o poszukiwaniu korzeni i własnej tożsamości. Trzy pokolenia kobiet i łącząca je tajemnica.Rok 1913. Porzucona przez matkę na statku płynącym z Londynu do Australii mała dziewczynka zostaje przygarnięta przez bezdzietnych rodziców. Ukończywszy 21 lat, Nell O'Connor powraca do Anglii, by poznać prawdę o sobie. Kim naprawdę jest? Jakie nosi nazwisko? Wiele lat później jej wnuczka, Cassandra, wyrusza w podobną podróż do krainy przeszłości, intryg, miłości i zdrady. Dzięki zapiskom babci odsłania kolejne fragmenty mrocznej układanki. Klucz do prawdy leży w wybudowanej na szczycie klifu starej chatce i otaczającym ją sekretnym ogrodzie, wiekowym dworze należącym do arystokratycznej rodziny Mountrachet i tajemniczym labiryncie.

Baaaardzo dużo tajemnic, bardzo gruba, ale wciąga, bo chce się dowiedzieć 'co dalej'

Gdybyś miała ochotę jakieś thrillery poczytać to miałabym więcej propozycji.
Stary 2012-07-05, 09:27   #884
irene adler
Raczkowanie

Cytat:
A mi co polecicie??

"Middlesex" J.Eugenidesa może Ci się spodobać, chociaż jest dosyć hmm...kontrowersyjna. Autor opowiada nietypową historię rodzinną używając symboliki i metafor, porusza temat dziedzictwa, płci, intymności . Możesz też spróbować "O pięknie" Z.Smith - konflikt dwóch historyków sztuki i ich bliskich, na którego tle są ukazane skomplikowane relacje rodzinne. Ta druga książka jest lżejsza i zabawniejsza, ale "middlesex" też polecam.

Edytowane przez irene adler
Czas edycji: 2012-07-05 o 09:52
irene adler jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 23:22   #885
KaDeeM
Przyczajenie

Cytat:
A mi co polecicie??

Ad a) wyżej wspomniana Fannie Flagg, a także np. "Boskie sekrety siostrzanego stowarzyszenia Ya-Ya".
b) wyżej wspomnianego Eugenidesa "Samobójczynie".
KaDeeM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-05, 23:41   #886
Katrinnnn
Raczkowanie

Polecam Ci serię "Białą Masjakę" a także serię "Kwiat Pustyni" Waris Dirie, Pierwsza opowida o białej kobiecie która rezygnowała ze wszystkie i zamieszkała na pustyni w Keni z ciemnoskórym wojownikiem w którym się zakochała, natomiast "Kwiat Pustyni" przedstawia losy 13 letniej dziewczynki która uciekła z pustyni, gdyż jej ojciec sprzedał ją facetowi po 60 za kilka wielbłądów. W książce opisuje swoją ciężką drogę do tego jak została modelka, liczne gwałty, rytuał obrzezania i życie na pustkowiu. Warte przeczytanie są

https://www.youtube.com/channel/UCCl..._as=subscriber

To dopiero początek, jeśli Ci się spodoba zostaw łapkę w górę i daj suba

Katrinnnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 14:11   #887
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Cytat:
Przepiórki w płatkach róży, napisana trochę w stylu Sto lat samotności. Powieść magiczna, dziwna, nie każdemu przypadnie do gustu ten styl, ale przepisy kulinarne są niezwykłe.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 20:15   #888
Miseinen
Przyczajenie

A czy ktoś zna może książki o związku na odległość?
Miseinen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 22:28   #889
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwsze, co mi przyszło na myśl, to seria Tylko dla wybranych Kate Brian. Zaczyna się może trochę banalnie, potem wciąga na amen- aż mi głupio było, że tego typu książki mnie tak wciągnęły. W Polsce opublikowano dopiero 7 części, ósma ma być w tym roku. Jeśli znasz angielski, to bez problemu dostaniesz wszystkie części plus spin-off o pewnej osobie, która miała bardzo duży wpływ na historię w serii
Z seriali polecam Internat- hiszpański serial o elitarnej szkole z internatem, założonym w miejscu dawnego sierocińca. Grupa uczniów odkrywa, że 30 lat temu zamordowano piątkę sierot i ich zwłoki ukryto w okolicy. Wraz z rozwojem akcji odkrywane są coraz to bardziej mroczne sekrety zarówno szkoły, jak i byłego sierocińca. Polecam gorąco, wkręciłam już wszystkich swoich znajomych w ten serial. Uwaga- uzależnia
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 09:05   #890
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
''Piętno skandalu'' Sandra Brown

''Krwawe wino'' Erica Spindler

I ja skorzystałam z tych poleconych, zamówiłam w bibliotece

Thrillery wciągające mogłabyś polecić?
Przeczytałam ostatnio jednym tchem "Chirurga" i szukam czegoś równie szybko się czytającego.
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 11:53   #891
syklamen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
I ja skorzystałam z tych poleconych, zamówiłam w bibliotece

Thrillery wciągające mogłabyś polecić?
Przeczytałam ostatnio jednym tchem "Chirurga" i szukam czegoś równie szybko się czytającego.
Poniżej lista tych, które mi najabrdziej przypadły do gustu (tylko uprzedzam, że tam są raczej takie brutalniejsze opisy, więc nie dla każdego):

McFayden Cody ''Maska Śmierci'', ''Dewiant'', ''Cień''
Simon Beckett ''Chemia śmierci'', ''Zapisana w kościach'', ''Szepty zmarłych'' , jest jeszcze ''Wołanie grobu'' za które mam zamiar się wziąść
Karen Rose ''Umieraj dla mnie''
Tess Gerritsen ''Sobowtór''
Phillip Margolin ''Nie zapomnisz mnie''
Richard North Patterson ''Milczący świadek''
Ruth Newman ''Bal absolwentów''
Teraz przeczytałam: Maxime Chattam ''Otchłań zła'' - książka wciąga bardzo mimo, że rozczarowałam się zakończeniem. Mam zamiar dwie pozostałe części trylogii przeczytać: ''W ciemnościach strachu'' i ''Diabelskie zaklęcia''
Camilla Läckberg ''Księżniczka z lodu'', ''Kaznodzieja'' i inne tej autorki, których nie czytałam ale powinne być dobre, sądząc po tych pierwszych pozycjach

Myślę że będziesz miała w czym wybierać

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2012-07-07 o 11:56
syklamen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 14:10   #892
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Poniżej lista tych, które mi najabrdziej przypadły do gustu (tylko uprzedzam, że tam są raczej takie brutalniejsze opisy, więc nie dla każdego):

McFayden Cody ''Maska Śmierci'', ''Dewiant'', ''Cień''
Simon Beckett ''Chemia śmierci'', ''Zapisana w kościach'', ''Szepty zmarłych'' , jest jeszcze ''Wołanie grobu'' za które mam zamiar się wziąść
Karen Rose ''Umieraj dla mnie''
Tess Gerritsen ''Sobowtór''
Phillip Margolin ''Nie zapomnisz mnie''
Richard North Patterson ''Milczący świadek''
Ruth Newman ''Bal absolwentów''
Teraz przeczytałam: Maxime Chattam ''Otchłań zła'' - książka wciąga bardzo mimo, że rozczarowałam się zakończeniem. Mam zamiar dwie pozostałe części trylogii przeczytać: ''W ciemnościach strachu'' i ''Diabelskie zaklęcia''
Camilla Läckberg ''Księżniczka z lodu'', ''Kaznodzieja'' i inne tej autorki, których nie czytałam ale powinne być dobre, sądząc po tych pierwszych pozycjach

Myślę że będziesz miała w czym wybierać
Bardzo dziękuję
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 16:39   #893
Tallan
Zadomowienie

Cytat:
A mi co polecicie??

A może "Irlandzki sweter"? Może nie powrót do rodzinnego miasta, ale dwie problemowe, skażone przemocą, "rodziny", które trafiają na siebie nawzajem. I nie jest to łatwa konfrontacja.
Tallan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 21:10   #894
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Którą książkę Hłasko możecie mi polecić na sam początek?
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 12:15   #895
pannaswieczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Którą książkę Hłasko możecie mi polecić na sam początek?
"Piękni dwudziestoletni" - autobiografia. Zdecydujesz po niej, czy chcesz się zagłębiać w jego mroczne dzieła.
pannaswieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 23:38   #896
cholernarejestracja
Copyraptor

To i ja zapytam szukam książek w klimacie katastroficznym/postapokaliptycznym. Takich jak np. Droga, Dzień Tryfidów, Noc Tryfidów
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 11:00   #897
kasienka_malenka
Przyczajenie

Gorąco polecam "Lalę" Jacka Dehnela; humor Terry'ego Pratchetta również świetnie na mnie działa.
Stary 2012-07-13, 22:54   #898
201609062117
Konto usunięte

Dziewczyny, polećcie mi proszę coś w stylu trylogii "Tatiany i Aleksandra". Książki, pomimo wielu błędów, wciągnęły mnie bez reszty i chętnie bym coś podobnego wchłonęła
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 10:54   #899
olina_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
To i ja zapytam szukam książek w klimacie katastroficznym/postapokaliptycznym. Takich jak np. Droga, Dzień Tryfidów, Noc Tryfidów
może "Nowa Ziemia. Świat po wybuchu" ? nie czytałam, obiło mi się tylko o uszy. "Bastion" Kinga też chyba jest o tym.
olina_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 11:12   #900
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez pinkswan Pokaż wiadomość
Dziewczyny, polećcie mi proszę coś w stylu trylogii "Tatiany i Aleksandra". Książki, pomimo wielu błędów, wciągnęły mnie bez reszty i chętnie bym coś podobnego wchłonęła
Biała wilczyca- Teresa Revay
Czas burz - Charlotte Link

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości