![]() |
#871 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy)
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#872 |
Raczkowanie
|
"Nad brzegiem rzeki Piedry siadłam i płakałam" - Paulo Coelho
Mi to bardzo pomogło w trudnych chwilach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#873 |
Rozeznanie
|
Mogłybyście polecić jakieś ciekawe książki z motywem kuchni i gotowania?
![]()
![]() |
#874 |
Raczkowanie
|
Ja od siebie polecam "Opowieść podręcznej" Atwood. Momentami przerażająca, ale pozwala docenić nam wolność, jaką posiadamy
![]()
![]() |
#875 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Albo "Manikiur dla nieboszczyka" (D. Doncowa) - to taki 'kryminał humorystyczny', ale pojawia się motyw gotowania ![]() I jeszcze"Przepiórki w płatkach róży" (Esquivel Laura), nie czytałam, ale gotowanie podobno jest.
![]() |
![]() |
#876 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspaniała książka-polecam!!! do przeczytania "na jeden raz" jest moim zdaniem "nie samym chlebem" ale tam jest w sumie sam wypiek chlebu http://lubimyczytac.pl/ksiazka/58749/nie-samym-chlebem wiem, ze jest-ale nie czytalam- ksiazka pt "przepisy tatiany" ale przed lektura trzeba przeczytac trylogie simmons http://lubimyczytac.pl/ksiazka/59773/przepisy-tatiany u mnie na polce czeka "moje zycie we francji" j.child http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50343...cie-we-francji natomiast zdecydowanie gorsze opinie ma "julie i julia" http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49283...nego-gotowania
ksiazki ubrania https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post86755055 kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post86716402 http://www.finta.pl/ref/mysia82 Odpisz u mnie - ja odpiszę u Ciebie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#877 | |
Raczkowanie
|
się
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#878 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Joyce Carol Oates "Czarna dziewczyna, biała dziewczyna". Ale uwaga- książka pokazuje raczej ciemną stronę internatu ![]()
![]() |
![]() |
#879 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
![]()
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#880 | ||
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
Akcja dzieje się w angielskim internacie dla chłopców. Książkę przeczytałam jednym tchem. Autor co chwila odsłaniał kolejne sekrety, cała opowieść bardzo mroczna. I umieszczam krótki opis ![]() Kirkston Abbey jets miejscem dla słabych. Reguły szacownej publicznej szkoły dla chłopców są ostre, surowa dyscyplina łamie wszelką indywidualność.Czternasto letni Jonathan czuje się w tym ponurym świecie zaszczuty, bezsilny i samotny. Kiedy niespodziewanie zdobywa potężnego przyjaciela, sądzi, że wreszcie jest bezpieczny. Nie przeczuwa nawet, jak straszliwie się myli... ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#881 |
Strzelaj lub emigruj!
|
A mi co polecicie??
![]() szukam czegoś w taki deseń jak : a) takie nostalgiczne opowieści o powrotach do miast rodzinnych i wspomnieniach z nimi związanych. Wg zasady wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej ![]() b) opowieści o mrocznych sekretach krystalicznych rodzin. Coś a la "dziewczyna z sąsiedztwa". Rodzina na pierwszy rzut oka bezproblemowa- a jednak ma jakieś mroczne sekrety ![]() c) opowieści o trudnych relacjach w przyjaźni/rodzinie ![]()
![]() |
#882 |
Strzelaj lub emigruj!
|
up, up
![]() ![]()
![]() |
#883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ''Piętno skandalu'' Sandra Brown Jade Sperry jest kobietą sukcesu. Jej kariera zawodowa rozwija się, a dorastający syn nie przysparza większych problemów. Atrakcyjna kobieta nie potrafi jednak nawiązać zdrowych relacji z mężczyznami. Przyczyna tkwi w dramatycznych wydarzeniach z przeszłości, o których Jade nie potrafi zapomnieć. Całe zawodowe życie podporządkowuje chęci zemsty na tych, którzy kiedyś ją skrzywdzili. Po latach powraca do rodzinnego miasteczka by wyrównać rachunki i być może spełnić utraconą obietnicę miłości. Dobrze się czyta, książka mnie wciągnęła. Lubię takie historie, dużo dramatyzmu, tajemnicy i jednocześnie bardzo współczułam bo haterce i trzymałam za nią kciuki. Jest powrót do rodzinnego miasteczka (z tym, że nie na zasadzie 'wszędzie dobrze ale w domu nalepiej'', a wręcz przeciwnie), są sekrety, na pewno też i trudne relacje. Może Ci przypadnie do gustu ![]() ''Krwawe wino'' Erica Spindler W głowie Alexandry Clarkson pojawiają się przerażające wizje i krwawe sceny. Dziewczyna usiłuje znaleźć racjonalne wytłumaczenie. A może to umysł płata jej figle, przywołując straszliwe obrazy z czasów, gdy badała sekty i rytuały religijne? Jednak gdy jej matka Patsy popełnia samobójstwo, nie zostawiwszy żadnej wiadomości, Alex zaczyna podejrzewać, że prześladują ją zapomniane wydarzenia z dzieciństwa. Detektyw Daniel Reed był ostatnią osobą, która rozmawiała z Patsy. Wyjawia Alexandrze przerażającą tajemnicę matki z przeszłości. Razem jadą do Kalifornii, krainy wina, by odkryć prawdę o tragedii sprzed lat. Ledwie jednak tam się pojawiają, Alex zostaje wciągnięta w poszukiwania obłąkanego zabójcy. ''Zapomniany ogród'' Kate Morton Powieść o poszukiwaniu korzeni i własnej tożsamości. Trzy pokolenia kobiet i łącząca je tajemnica.Rok 1913. Porzucona przez matkę na statku płynącym z Londynu do Australii mała dziewczynka zostaje przygarnięta przez bezdzietnych rodziców. Ukończywszy 21 lat, Nell O'Connor powraca do Anglii, by poznać prawdę o sobie. Kim naprawdę jest? Jakie nosi nazwisko? Wiele lat później jej wnuczka, Cassandra, wyrusza w podobną podróż do krainy przeszłości, intryg, miłości i zdrady. Dzięki zapiskom babci odsłania kolejne fragmenty mrocznej układanki. Klucz do prawdy leży w wybudowanej na szczycie klifu starej chatce i otaczającym ją sekretnym ogrodzie, wiekowym dworze należącym do arystokratycznej rodziny Mountrachet i tajemniczym labiryncie. Baaaardzo dużo tajemnic, bardzo gruba, ale wciąga, bo chce się dowiedzieć 'co dalej' ![]() Gdybyś miała ochotę jakieś thrillery poczytać to miałabym więcej propozycji. ![]()
![]() |
![]() |
#884 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Middlesex" J.Eugenidesa może Ci się spodobać, chociaż jest dosyć hmm...kontrowersyjna. Autor opowiada nietypową historię rodzinną używając symboliki i metafor, porusza temat dziedzictwa, płci, intymności . Możesz też spróbować "O pięknie" Z.Smith - konflikt dwóch historyków sztuki i ich bliskich, na którego tle są ukazane skomplikowane relacje rodzinne. ![]()
Audaces fortuna iuvat Edytowane przez irene adler Czas edycji: 2012-07-05 o 09:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#885 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
b) wyżej wspomnianego Eugenidesa "Samobójczynie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#886 |
Raczkowanie
|
Polecam Ci serię "Białą Masjakę" a także serię "Kwiat Pustyni" Waris Dirie, Pierwsza opowida o białej kobiecie która rezygnowała ze wszystkie i zamieszkała na pustyni w Keni z ciemnoskórym wojownikiem w którym się zakochała, natomiast "Kwiat Pustyni" przedstawia losy 13 letniej dziewczynki która uciekła z pustyni, gdyż jej ojciec sprzedał ją facetowi po 60 za kilka wielbłądów. W książce opisuje swoją ciężką drogę do tego jak została modelka, liczne gwałty, rytuał obrzezania i życie na pustkowiu. Warte przeczytanie są
![]()
Zapraszam na mój kanał na YOUTUBE https://www.youtube.com/channel/UCCl..._as=subscriber To dopiero początek, jeśli Ci się spodoba zostaw łapkę w górę i daj suba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#887 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#888 |
Przyczajenie
|
A czy ktoś zna może książki o związku na odległość?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z seriali polecam Internat- hiszpański serial o elitarnej szkole z internatem, założonym w miejscu dawnego sierocińca. Grupa uczniów odkrywa, że 30 lat temu zamordowano piątkę sierot i ich zwłoki ukryto w okolicy. Wraz z rozwojem akcji odkrywane są coraz to bardziej mroczne sekrety zarówno szkoły, jak i byłego sierocińca. Polecam gorąco, wkręciłam już wszystkich swoich znajomych w ten serial. Uwaga- uzależnia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#890 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#891 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
McFayden Cody ''Maska Śmierci'', ''Dewiant'', ''Cień'' Simon Beckett ''Chemia śmierci'', ''Zapisana w kościach'', ''Szepty zmarłych'' , jest jeszcze ''Wołanie grobu'' za które mam zamiar się wziąść ![]() Karen Rose ''Umieraj dla mnie'' Tess Gerritsen ''Sobowtór'' Phillip Margolin ''Nie zapomnisz mnie'' Richard North Patterson ''Milczący świadek'' Ruth Newman ''Bal absolwentów'' Teraz przeczytałam: Maxime Chattam ''Otchłań zła'' - książka wciąga bardzo mimo, że rozczarowałam się zakończeniem. Mam zamiar dwie pozostałe części trylogii przeczytać: ''W ciemnościach strachu'' i ''Diabelskie zaklęcia'' Camilla Läckberg ''Księżniczka z lodu'', ''Kaznodzieja'' i inne tej autorki, których nie czytałam ale powinne być dobre, sądząc po tych pierwszych pozycjach ![]() Myślę że będziesz miała w czym wybierać ![]()
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2012-07-07 o 11:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#892 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#893 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A może "Irlandzki sweter"? Może nie powrót do rodzinnego miasta, ale dwie problemowe, skażone przemocą, "rodziny", które trafiają na siebie nawzajem. I nie jest to łatwa konfrontacja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#894 |
Zakorzenienie
|
Którą książkę Hłasko możecie mi polecić na sam początek?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#895 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#896 |
Copyraptor
|
To i ja zapytam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#897 |
Przyczajenie
|
Gorąco polecam "Lalę" Jacka Dehnela; humor Terry'ego Pratchetta również świetnie na mnie działa.
![]() |
#898 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, polećcie mi proszę coś w stylu trylogii "Tatiany i Aleksandra". Książki, pomimo wielu błędów, wciągnęły mnie bez reszty i chętnie bym coś podobnego wchłonęła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#899 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#900 | |
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Czas burz - Charlotte Link
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.