|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Jakie witaminy podajecie swoim dzieciom?? Bo Oskar kończy w przyszlym tygodniu 3 miesiące i położna powiedziała mi że kupić witamine A i D3 a w aptece powiedziano mi że chyba się pomyliła bo A jest dla dorosłych...
![]() U Nas dzień kiepski Oskar marudny chyba skok 11-12 tydzień oby tylko na wyjazd się uspokoił ![]() Mój TŻ intensywnie myśli o tym aby zmienić robotę - chce iść do policji. Z jednej strony OK a z drugiej trochę się boję... |
![]() ![]() |
![]() |
#4173 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Jutro mamy z mężem 5 rocznicę ślubu, ale jakos tego nie czuje szkoda...chyba nadmiar obowiazkow nie daje nam sie z tego ucieszyc...
Na mailu duzo nowych zdjec ![]() MoniaHan super zdjecia! Hania to bardzo ładna dziewczynka, pięknie Ci rośnie ![]() tikki slicznie jej w tej czapeczce, Andrea piekne ma oczka i oprawe oczu ![]() ![]() Zariah pieknie stroisz Maleńką ![]() ![]() Flowerbombka oj ten wyraz twarzy i to spojrzenie Morfeuszka pewnie "powali" nie jedną dziewczyne na kolana ![]() Jolkaa faajny ten Twoj Michałek..Oj Przystojniacha ![]() tynka no minki Twoich chlopakow bezcenne ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja ostatnio ogladalam swoje zdjecia i Szymon jest niesamowicie podobny do mnie jak bylammalutka. Filipek tez jednak On bardziej do meza.Wozeczek widze, ze sluzy bardzo, widac ze Małej jest bardzo w nim wygodnie ![]() Cytat:
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-07-13 o 21:04 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Twoje chłopaki również przystojniaki ![]() ![]() Wszystkiego Najlepszego z okazji rocznicy ![]() ![]() Aguśkaa przecież nie jesteście w 13 tygodniu bo my już jesteśmy w 15 prawie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4175 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przedawkowanie jest tak samo zle jak niedobor tej witaminy, bo ciemiączka tez zbyt szybko nie powinno zarastac a nadmiar wit D3 moze to powodowac. Znowu niedobor powoduje krzywice. Najlepiej skonsultowac to z pediatrą. Ja kiedys obliczalam ile Filip otrzymuje witaminy D3 i wyszlo mi ze dostajac codziennie mm, wit. w kropelkach i ze słonka dostaje jej stanowczo za duzo, wiec sami z mezem decydowalismy w jakiej ilosci ja podawac. Pediatra powinien za kazdym razem przy wizycie oceniac ciemiączka jak zarastają i decydowac o podazu tej witaminy. ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
![]() A w ktorym jestesmy tygodniu ? Mozliwe ze zle policzylam, jestem tak zmeczona ![]() Ale skok mamy na pewno bo Szymon jest nie do ogarniecia ![]()
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-07-13 o 21:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4177 |
Zakorzenienie
|
Jolkaaa dzieki hihih juz weszlam w kalendarz i obliczylam
![]() Tak jestesmy w 18 a podobno w 19 jest kryzys wiec mysle ze to jest to... Ale sie machnelam o tyle tygodni, dobra jestem ![]()
#4178 |
Zakorzenienie
|
Achh nie wiem co pisać bo nadrobić nie mam szans...
![]() Lekarz kazał nam wprowadzać soczki, pokarmy, Bebiko 2R ale tak soczki mały pije chętnie raz zjadł jabłuszko w słoiczku oczywiście troszke ![]() Bebiko 2R podawałam i już nie daje strasznie go brzuszek bolał po tym ![]() i teraz szczerze ja nie wiem co mam mu podawać, jak, kiedy, o której nie wiem nic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4180 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
z policją myśl może i dobra, ale jeśli teraz zarabia więcej niż na początku w policji to może być ciężko.
![]() |
#4181 |
Zakorzenienie
|
co podawać mu do jedzenia - picia
o której w jakich ilościach w jakich godzinach z mlekiem? po mleku? przed... no nic kompletnie zgłupiałam już A wy co dajecie? Kiedy? Jak? Itp. ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- karolca byłaś w Sarbinowie widziałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4182 | ||
Gang Iren
|
O jak dobrze,ze ten dzien sie konczy,bo padam ze zmeczenia.Chcialam jeszcze ksiazke poczytac albo fylm obejrzec,ale chyba nie dam rady.Eryk marudny dzis,na raczkach chce byc,zreszta od kilku dni tak jest.Moze tez mamy skok
![]() Cytat:
![]() U nas tez chyba to,no a nasze dzieci podobne wiekowo... A pani gdzie sie podziewala tyle czasu,he?? Cytat:
Gratulacje!! ![]() I jakie plany na uczczenie takiego waznego dnia?
![]() |
#4183 |
Zadomowienie
|
Hej!
Wybaczcie, że ostatnio tak żadko tu bywam ale mam tak mało czasu, do tego na wsi jest pełno roboty, żeby wszystko było tak jak należy to trzeba wszystkiego pilnować ![]() Byłyśmy już dzisiaj na 3 szczepieniu. Przedostatni raz mała dostała 3 wkucia, szczepimy na NFZ. Mała waży 6.2 kg ma około 65 cm wzrostu... Ale maleńką tak bolały rączki i nóżka, że przed wieczorem aż piszczała z bólu i dałam jej paracetamol w czopkach. Spytałam o rozszerzanie diety. Pytam się lekarza, że karmię piersią i czy mam rozszerzać ją po 6tym miesiącu. Doktor mi na to powiedział, że mogę spokojnie podawać to co jest zalecane dziecku po 4ym miesiacu, tylko zastąpić tym jeden posiłek. A tak bardziej rozszerzyć czyli deser, obiad i kaszki w ciągu 1 dnia dopiero po 6. Jak myślicie zrobić tak? Mój TŻ przy tym był, zdążył się pochwalić teściowej no i ona już zadowolona, że będzie można małą karmić zupkami itd. Tak bym nic nikomu nie mówiła i poczekała do 6 miesiąca, ale nie mam sił na sprzeczki, bo wtedy wychodzę na wszechwiedzącą i w ogóle nie lubię się handryczyć z reszta... Aguśka Fakt faktem my podwójne mamuśki mamy teraz ciężko, często mam podobnie jak Ty, do tego mieszkam na wsi, a tu ogród, ogródek, cieplarnia, zwierzęta gospodarskie. Sami teściowie i mój TŻ nie dają rady, jak mam chwilę to pomagam w czym się da. Ja tak myślę, że jeszcze trochę to nasze maluchy podrosną i będą bawić się same, a my będziemy mieć więcej czasu bo nam głowy ze wszystkim zawracać nie będą... Pamiętam jak z rodzeństwem wymyślaliśmy zabawy, mama miała z nami spokój po całych dniach jak się nie nudziliśmy ![]() |Gosia pytałaś o syna niejadka. Teściowa nie raz kazała mi za nim chodzić, a on krzyczał, że nie chce jeść, od jakiegoś czasu za nim nie chodzę, sam przychodzi i mówi, że głodny. Jak były upały to potrafił zjeść tylko śniadanie, pić przez cały dzień a jak robiło się na wieczór chłodno to bardzo dużo jadł i nie kręcił nosem co je
![]() |
#4184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ewelince bardzo się podobało, klimat jej pasował a upały nie przeszkadzały tak jak w domu. Jak były duże fale, to z zaciekawieniem na nie patrzyła i nawet z nimi pogadała ![]()
![]() |
#4185 | |
Zakorzenienie
|
Sama nie wiem
![]() ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
![]() Z której strony jechałaś? :P Ja zastanawiam się czy pojechać z małym nad morze czy nie, jak to zniesie itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.bobovita.pl/cms/images/cl...yfikowanym.pdf Tu masz taki przykladowy schemat. Tylko ze wiadomo na poczatku nie dasz dziecku 180 ml zupki na dzien dobry tylko zaczyna sie przewaznie od soczkow, w pierwszy dzien 3 lyzeczki soczku z marchewki i ten soczek podajesz przez 2-3 dni obserwujesz kupki reakcje itd. W kolejnych dniach dodajesz do soczku z marchewki rowniez jabluszko tez soczek (ja robie taki soczek tak, ze scieram na tarce i przeciskam przez gaze) bo takie malenstwo wypije malusio a i tak polowa wyladuje na sliniaku ![]() Ja np dzis juz podalam 1/3 malej filizanki soczku z marchewki i jablka ale i tak soczkiem pluje ciezko mu sie jeszcze go łyka. Jutro np mam zamiar podac mu same skrobane jabluszko. Z Filipem pamietam ze robilam tak, ze podawalismy mu w butelce soczki ale on nie mial problemow z piciem z butli w przeciwienstwie do Szymona ktorego dopiero ucze picia z butli bo ciagle byl tylko na cycu. No i jak zaakceptuje dziecko soczek, to mozna robic pierwsze papki i wiadomo na sam poczatek male ilosci i w pierwszy dzien z samej marchewki taka zupke-papke i przez 3 dni ok. Potem dodajesz po jednym warzywie do marchewki np z pcozatku ziemniak i tez przez ok 3 dni podajesz papke z marchewki i ziemniaka. I tak dodjesz po kolejnym warzywie do takiej zupki cukinia, pieteruszka seler, dynia, brokul itd...te wzdymajace warzywa jak np cebula dopiero pozniej gdy juz dziecko oswoi sie z tymi podstawowymi warzywami. Warto do kazdeej zupki dodawac łyzke zdrowej oliwy np oliwa z oliwek czy pestek winogron itp. I jak dziecko bedzie Ci juz zjadalo cala porcje zupki czyli ok. 150-180 ml to wtedy juz mozna to traktowac jako posilek zamiast mleka, bo z poczatku jak dziecko uczy sie jesc taki pokarmy inne niz mleczko to nie zjada tego duzo i przewaznie domaga sie mleczka po zjedzeniu papki. I z tego co pamietam jak Filip mial ok 5 mcy to jadl wlasnie tak jak w schemacie: Rano mleczko, ok. 12 zupka potem mleczko, potem deserek owocowy i mleczko i na noc mleczko z kaszką lub kleikiem. Kaszkę tez mozna wprowadzic na noc do mleczka zaczynajac od 1 miarki na cala porcje. Ja np wprowadzilam kleik ryżowy. Ale to trzeba probowac, kazdemu dziecku co innego przypasuje, no i zawwsze trzeba patrzec na reakcje brzuszka dziecka czy nie boli go jak wyglada sprawa z kupkami. Co do picia, podajesz miedzy posilkami jak dziecko ma ochote, proponujac mu co jakis czas. A co ma byc tym piciem, to zalezy co preferujesz. Ja ucze pic wode, Filip nauczyl sie pic wode i ja najb lubi, ale pije tez soki, herbate itd. Nie lubi za to coli i innych napojow. Wiec Szymonka tez ucze pic wode (mineralną narazie jeszcze przegotowaną). Mozna tez do picia podawac herbatki specjalne dla maluszkow. Soczki tez te zrobione wlasnie z marchewki czy jabluszka ale trzeba pamietac ze po soczkach kupki moga byc luzne wiec z tymi soczkami tez nie mozna przeginac. Acha i co do deserkow, to wlasnie na pcozatek samo jabluszkom, potem po paru dniach mozna d jablka dodawac inny owoc jak banan, gruszka brzoskwinia itd. ale to pozniej.
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-07-13 o 21:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja to chyba się rozpędziłam 2lipca dałam kilka łyżeczek soczku jabłkowego 3lipca tak samo 4lipca dałam mu z butelki soczku jabłkowego wypił 20ml 5lipca wypił 30ml 6lipca wypił 30ml gruszkowego 7lipca 40ml gruszkowego 8lipca 50ml gruszkowego 9lipca jabłko-winogron 50ml 10lipca to samo 50ml + dostał kilka łyżeczek papki z jabłka 11lipca tak samo papka z jabłka kilka łyżeczek + 50ml soczku jabłko winogron 12lipca tylko papka z jabłka 13lipca 50ml soczku jabłko-marchew kelik jadł rano i wieczorem ale bolał go brzuszek wiec już nie podaje do tego pije wode i herbatki ale nie wypija wszystkiego |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4188 |
Zakorzenienie
|
Flower, Aguśka dziękuję
![]() Aguśka widziałabyś jak strasznie wyglądała w tej czapce kiedyś ![]() ![]() ![]() Karolca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4189 | |
Zakorzenienie
|
Jolka a soczku z marcheweczki nie dawalas jeszcze? Mysle, ze nie rozpedzilas sie, poza tym jesli Małemu nic nic jest i dobrze toleruje to jest ok. To mozesz teraz zaczac pomalu wprowadzac papki z gotowanych warzyw zaczynajac od marchewki.
![]() gosiu nie mamy planow. Mama nas wygania bo zostanie nam bez problemu z dzieciaczkami wieczorem jutro jak zasną ale ja sama nie wiem czy mam ochote gdzies isc...osttanio mamy ciezkie dni, pewnie przydaloby sie odreagowac ale jestem troszke zła na męża i nie mam ochoty nigdzie isc. No ale to glupie myslenie, bo wlasnie powinnismy pojsc. Ja najchetniej poszlabym sie gdzies wyspac ![]() tikki za to teraz wyglada cudownie w tej czapeczce ![]() ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- Cytat:
![]() A co do szczepienia to dosc szybko u Was to 3 szczepienie, my idziemy 1 sierpnia ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a właśnie mały po kleiku miał z problemy z kupką ![]() a i tak odkąd je sztuczne kupke robi co 2dni zazwyczaj czasami się zdarzy, że 3 dni pod rząd ale tylko czasami tak głównie co drugi dzień. a nie raz tak jak dziś np nie zrobił i wczoraj też nie zrobił ![]() ale tą marchewke ciepłą nie podaje tylko taką w temperaturze pokojowej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4191 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Wiesz zawsze mozecie wynajac jakis pokoj na godziny... zeby sie wyspac oczywiscie ![]()
![]() |
#4192 | |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Cytat:
![]() Dziewczyny z UK W piątek 27 lipca w loteri euromillions: https://www.national-lottery.co.uk/p...ohub_event.ftl ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Aguśka wszystiego najlepszego z okazji rocznicy. Żeby ten dzień był dla Was wspaniały tak jak w dniu ślubu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4193 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4194 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4195 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja też gram czasem w zdrapki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4196 |
Zakorzenienie
|
Jolka, jechalam do Koszalina od strony Czluchowa, Bialego Boru (droga fotoradarow w kazdej miejscowosci), a od Koszalina na Kolobrzeg. Jechalam zaladowana na maksa bo oprocz mnie i Ewelinki jechal moj brat, mama i siostrzeniec.
Ze wzgledu na plaze do Sarbinowa juz nie pojedziemy ale moze Chlopy lub Gaski. Albo Mrzezyno jak znajde namiary na pewien osrodek. Tikki, tak, te fale byly bardzo fascynujace ![]() ![]()
#4197 | |||||
Zakorzenienie
|
Hej,
u nas nocka standardowa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4198 |
Zadomowienie
|
czesc dziewczyny
![]() mój maly juz tam gada do karuzelki, tylko patrzec jak mu sie znudzi, a dzis mielismy podbdke po 4 na papu i wielkaa kupe, która wyszla na plecki, wiec bylo tez szybkie kapanie. nic mi sie dzis nie chce, jeszcze musimy dzis sie targac z Mateuszkiem 50 km do dentysty ze mna, oby tylko za bardzo nie marudzil. http://www.wielkiezarcie.com/recipe66104.html http://mojedziecko.magdaityle.pl/ind...rady&Itemid=66 znalazlam cos takiego , moze bedzie przydatne ![]()
#4199 |
Zakorzenienie
|
Bry
![]() Na wstepie chce oddac holdy AGUSCE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() My mamy dzisia 6 rocznice bycia razem jutro 2 rocznice slubu ![]() ![]() ![]() Bylysmy juz z Jula na zakupach, oczywiscie polowy rzeczy nie kupilam ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#4200 | |
Gang Iren
|
Hej mamuski!
U nas nocka ciezka,bo az 4 pobudki.Eryk na troche tylko do cycka i przy nim zasypial.No a ja jak sie wybudze to juz tak szybko jak on zasnac nie moge niestety.I nie wiem czemu tak,bo gdyby bylo goraco to zrozumiale,ze pic mu sie chce,ale u nas chlodno,wczoraj w dzien bylo 14 st. Cytat:
![]() Mi tez czas szybko leci,we wrzesniu bedziemy miec 11 lat razem,a w pazdzierniku 9 rocznice slubu (a Wiki rocznice chrztu,bo mielismy slub i chrzest razem ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.