Wrześniówki cz. II - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-13, 20:03   #2281
kasiamniam
Wtajemniczenie

Dot.: Wrześniówki cz. II

Cytat:
Napisane przez Madzia000 Pokaż wiadomość
Dziękuję

Wlasnie wrócilismy od ksiedza spisalismy protokoł przedslubny- poszlo szybko bo zagadał sie z para która była przed nami
dziwnie było mi sie pytac o kase, ale zapytac trzeba bylo, noi powiedzial ze:
- organista ma swój cennik: 100 zł (pomijajac fakt, ze spiewac bedzie moja kolezanka)
- kościelny ma swoj cennik: 100 zł
- dekorację Kosciola robi siostra zakonna która tez ma swoj cennik: 150 zł

a na ślub księdzu: co łaska

To dużo wg was ? Ile płacicie za dekoracje Kosciola? Wg mnie duzo jesli w dniu naszego slubu są np 3 czy 4 sluby...
moim zdaniem jest ok a co masz w tej dekoracji zawarte???
m placimy 160 zl od pary i w tym dniu sa 4 sluby
kasiamniam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-13, 20:04   #2282
Madzia000
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Poczekam może ktoś odpiszę a jak nie to faktycznie od poniedziałku będę dzwonić .
Madzia śliczna ta opaska !!!!!
Cytat:
Ja sama płacę 500 zł 150 zł mimo wszystko to nie dużo . Moje znajome płaciły tak po 140-170 jak było więcej ślubów .
500 zl placisz za sam wystroj Kosciola ?
Hm no tak... ale u nas wystroj Kosciola to skromny ubiór w zywe kwiaty ołtarza, czerwony dywan plus wysokie biale wazony ze sztucznymi bialymi kwiatami wzdłuz dywanu... Ubior ołtarza i tak zostaje na niedziele, wiec w sumie to tylko wykladaja te kwiatki sztuczne i dywan ... Jak dodatkowo stroisz Kosciol ?
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Madzia000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-13, 20:26   #2283
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Madzia ja mam 5 wiązanek jedna duża przed ołtarz ,2 na tabernakulum , 2 na mniejsze ołtarze . Do tego klęczniki i krzesła ubrane + na co drugiej dużej ławce będzie kokardka/tiul z kwiatkiem jakimś albo jakiś akcentem no i jeszcze materiał biały wzdłuż kościoła .
Bez żadnych szaleństw ale jako jedyni mamy ślub no i u mnie sama musiałam sobie szukać dekoratorki a wiadomo , że kwiaty kosztują
Stary 2012-07-13, 21:19   #2284
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

Cytat:
Ja bede w dniu slubu 3 dni przed @ :/ dlatego bylam juz u gin i dala mi recepte na cilesta, mam nadzieje ze procz objawow widocznych moje humory tez sie przesuną

Dziewczyny zamówiłam ostatnio opaske na all, wczoraj przyszła, jest sliczna na zywo http://allegro.pl/opaska-metalowa-ko...462808435.html
ta ozdoba jest z boku. W pon wybieram się d oKatowic, tam pewnie kupię jeszcze conajmniej jedną opaske... w dniu ślubu trudno się będzie zdecydować którą załozyc

Dzisiaj (za godzinke) mamy pierwsze spotkanie z ksiedzem... aaaaale mam stresssa
prześliczna ta opaska
Dorka__00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-13, 21:20   #2285
agacia_cz
Zadomowienie

ja też po spisaniu protokołu
pytania były krępujące dla mnie
i hasełko księdza: opłata za ślub wynosi 500zł
agacia_cz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-13, 21:24   #2286
upadly_aniol00
Zakorzenienie

agacia chociaż podał Wam cenę u nas nic nie powiedział więc musimy sami zdecydować
Stary 2012-07-13, 21:42   #2287
(t)asia
Zadomowienie

U mnie ksiądz też powiedział co łaska =)
Daliśmy 600zł, za ślub i zapowiedzi. TŻ u siebie za zapowiedzi chce dać 150zł, może namówię go na 100 =)
W kościele grać będzie pani z mojej orkiestry, która na co dzień jest organistką w innym kościele. Usługa w gratisie.
Z dekoracje 500zł. Bierzemy ślub sami, i to na wiosce. Dekoratorka dojeżdża z miasta, dekoracja będzie dosyć bogata, ale to znajoma mamy więc nas nie skroi.
Pytania na protokole...hmmm. wszyscy mamy takie same, czy to zależy od kościoła? Mojemu TŻ zrzedła mina już przy pierwszym- czy byliście wcześniej zaręczeni z inną osobą. Ja niestety kiedyś byłam. TŻ oczywiście wiedział ale i tak minę miał nie tęgą. A jeszcze jak ksiądz się 10 min zastanawiał jak to wpisać w protokół to już w ogóle myślałam że wyjdzie z siebie. Ale później jakoś poszło.
(t)asia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-13, 23:29   #2288
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Cytat:
Dziękuję

Wlasnie wrócilismy od ksiedza spisalismy protokoł przedslubny- poszlo szybko bo zagadał sie z para która była przed nami
dziwnie było mi sie pytac o kase, ale zapytac trzeba bylo, noi powiedzial ze:
- organista ma swój cennik: 100 zł (pomijajac fakt, ze spiewac bedzie moja kolezanka)
- kościelny ma swoj cennik: 100 zł
- dekorację Kosciola robi siostra zakonna która tez ma swoj cennik: 150 zł

a na ślub księdzu: co łaska

To dużo wg was ? Ile płacicie za dekoracje Kosciola? Wg mnie duzo jesli w dniu naszego slubu są np 3 czy 4 sluby...
Ja już pisałam o tym - u mnie dekoratorka zażyczyła sobie 1000 złotych
Cytat:
Napisane przez agacia_cz Pokaż wiadomość
ja też po spisaniu protokołu
pytania były krępujące dla mnie
i hasełko księdza: opłata za ślub wynosi 500zł
krępujące? Jakie na przykład? ja się boję tego protokołu
Karolcia2401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 08:01   #2289
Madzia000
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karolcia2401 Pokaż wiadomość
Ja już pisałam o tym - u mnie dekoratorka zażyczyła sobie 1000 złotych

krępujące? Jakie na przykład? ja się boję tego protokołu

Strasznie dużo kurcze za te dekoracje Kosciola...
A na sali - na stołach macie prawdziwe kwiaty, czy sztuczne ?

Ja też sie bałam protokołu, mimo ze ksiadz był naprawde wesoły i zabawny jakos wczoraj miałam taki dzien, dobrze ze TŻ sie nei stresowal przynajmniej... on w ogóle widze ze na pełnym lajcie do wszystkiego podchodzi... ciekawe jaki będzie w dzien slubu

My mielismy dokladnie takie pytania jak na tej stronie: http://weddingpage.pl/pl/porady/prot...zedslubny.html

wydaje mi sie, ze te protokoły są standardowe teraz czeka nas drugie spotkanie, na ktore mamy przyniesc karteczke z poradni i z wygloszonych zapowiedzi u TŻ. Na tym kolejnym spotkaniu tez ma byc przeprowadzony jakis protokol mowil nam ten ksiadz pokazywal nam tylko ze jest krótki (na 1 strone) :P pytan niestety nie pokazal
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2012-07-14, 08:22   #2290
kasiamniam
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez (t)asia Pokaż wiadomość
Pytania na protokole...hmmm. wszyscy mamy takie same, czy to zależy od kościoła? Mojemu TŻ zrzedła mina już przy pierwszym- czy byliście wcześniej zaręczeni z inną osobą. Ja niestety kiedyś byłam. TŻ oczywiście wiedział ale i tak minę miał nie tęgą. A jeszcze jak ksiądz się 10 min zastanawiał jak to wpisać w protokół to już w ogóle myślałam że wyjdzie z siebie. Ale później jakoś poszło.
u nas nie bylo takich pytan byly takie standardowe i szybko poszlo, ksiadz nie wglebial sie tylko czytal ja odpowiadalam tak lub nie i tyle potem moj maz i mamy z glowy dopiero idziemy przed slubem samym
Stary 2012-07-14, 10:29   #2291
upadly_aniol00
Zakorzenienie

U nas też nie było takich pytań tylko standardowe no i dużo dopytywał się czy wiemy co dane pytanie oznacza 2 h u niego siedzieliśmy ale nie było tak źle .

Za zapowiedzi płaciliśmy po 100zł U TŻ powiedział ,że " jest zwyczaj taki , ze za zapowiedzi daję się 100zł na rzecz kościoła "
A u mnie TŻ chciał dać 150zł to powiedział , że 100 zł wystarczy bo ślub i tak kosztuję więc była w wielkim szoku !

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-14, 12:25   #2292
kropeczka7
Raczkowanie

hej dziewczyny co myślicie o czymś takim na pierwszy tanic ??? http://www.youtube.com/watch?v=rzeMfNO29BM

1.09.2012r.

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20120901310113.html
kropeczka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 13:02   #2293
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Dla mnie zależy od pary ponieważ niejedne takie filmiki są super i super para potrafi wczuć się w rolę a na innych "skaczą " po całej sali wymachują rękoma i mało atrakcyjnie to wygląda takie sztuczne i wymuszone . Widziałam kilka takich filmików gdzie Pani młoda dała z siebie wszystko i super wyszła a Pan młody stał w miejscu tupał z nogi na nogę i czasem ruszył ręką .
Znajomi też chcieli pokazać coś innego i w tym wypadku Pan młody był wiarygodny a pani młoda strasznie się wstydziła i też efekt był średni .
Ale mówię zależy dużo od pary jaka jest .
Stary 2012-07-14, 13:12   #2294
Madzia000
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropeczka7 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny co myślicie o czymś takim na pierwszy tanic ??? http://www.youtube.com/watch?v=rzeMfNO29BM

Heheh fajne fajnie dobrane kawałki, co sie zadko zdarza przy takich tancach niespodziankach jestem na tak ! z kazda jedna piosenka banan mi sie pojawiał na buzi, a na koniec mnie za gardlo scisło
takze to oznaki tego, ze było ładne

My sie uczymy pomalutku walca, wybralismy (a raczej ja wybralam) Whitney Houston I have nothing
Zobaczymy co nam z tego wyjdzie pewnie jak nie wyjdzie to zrobomy cos w stylu tego filmiku który wrzuciłas

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Cytat:
U nas też nie było takich pytań tylko standardowe no i dużo dopytywał się czy wiemy co dane pytanie oznacza 2 h u niego siedzieliśmy ale nie było tak źle .

Za zapowiedzi płaciliśmy po 100zł U TŻ powiedział ,że " jest zwyczaj taki , ze za zapowiedzi daję się 100zł na rzecz kościoła "
A u mnie TŻ chciał dać 150zł to powiedział , że 100 zł wystarczy bo ślub i tak kosztuję więc była w wielkim szoku !
u nas nie było stałej ceny na zapowiedzi, dalismy 50 zł ;P u TŻ tez tyle damy... jak co łaska to co łaska
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2012-07-14, 13:16   #2295
kropeczka7
Raczkowanie

Cytat:
Heheh fajne fajnie dobrane kawałki, co sie zadko zdarza przy takich tancach niespodziankach jestem na tak ! z kazda jedna piosenka banan mi sie pojawiał na buzi, a na koniec mnie za gardlo scisło
takze to oznaki tego, ze było ładne

My sie uczymy pomalutku walca, wybralismy (a raczej ja wybralam) Whitney Houston I have nothing
Zobaczymy co nam z tego wyjdzie pewnie jak nie wyjdzie to zrobomy cos w stylu tego filmiku który wrzuciłas

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

u nas nie było stałej ceny na zapowiedzi, dalismy 50 zł ;P u TŻ tez tyle damy... jak co łaska to co łaska
my własnie chcemy coś takiego na początku jakiegoś walca i potem coś takiego ale to jeszcze nic pewnego najpierw musimy próby zrobić jak nam to wyjdzie bo jak ma byc sztywno to wole już normalnie tańczyć.

Upadły Anioł - my jesteśmy raczej taką rozrywkową para więc myśle że może coś z tego być no ale jak pisałam zobaczymy na probach.

Pozaty dla mojego lepiej by było coś takieg zrobić bo on tańczyć wogóle nie umie ;/

1.09.2012r.

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20120901310113.html
kropeczka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 13:54   #2296
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Kropeczka jeśli jesteście rozrywkową parą to jak najbardziej jestem na tak tylko naprawdę trzeba to dobrze przemyśleć wszystko .
Ale jeśli TŻ naprawdę nie potrafi tańczyć to mimo wszystko powinien być w jakiś ruchu żeby nie stał na środku a Ty w okół niego tańczyła .
Popatrz sobie jeszcze filmiki czasem naprawdę super są

Madzia nie zawsze co łaska znaczy to samo Ja chyba wolę jak nam mówią ile co kosztuję niż mam się domyślać . Chociaż moim zdaniem za zapowiedzi powinno się dawać 50 zł po co więcej .
Tak samo zamawianie mszy w kogoś intencji nie kosztuję np . więcej .
Stary 2012-07-14, 14:21   #2297
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

Cytat:
tak jak dziewczyny - podoba mi się ale uważam ze bardzo dużo zależy od pary. np mój TŻ jest wstydliwy i dla niego wyzwaniem jest normalnie zatańczyć przed publiką więc wiem że taki występ nie wchodzi w grę, ale jeżeli jesteście rozrywkową parą i dobrze się czujecie w takich występach to jak najbardziej.
ja osobiście jednak jestem zdania że do takich występów trzeba umieć tańczyć i dobrze czuć się na parkiecie a jeśli twój TŻ nie potrafi tańczyć to zwykły przytulaniec jest łatwiejszy - zależy od was

Zawsze można taki występ zrobić przy zabawach poprawinowych a pierwszy zatańczyć klasycznie jak ktoś się waha
Stary 2012-07-14, 19:28   #2298
kasiamniam
Wtajemniczenie

Cytat:
my cos takiego bedziemy mieli juz wyslalam dj-owi utwory jakie chcemy i ma nam zmiksowac )
my jestesmy tez rozrywkowa para wiec takie cos jak najbarzdiej do nas pasuje mam nadzieje ze wyjdzie ok
najlepsza mamy piosenke jedna Boysow 'Lobuz' pasuje o nas idealnie bo ja nazywam mojego meza przy kazdym znajomym i wogole rodzinie LOBUZ wlasnie i kazdy nas zna z tej wersji wiec bedzie niezla akcja
Stary 2012-07-15, 09:58   #2299
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

u nas 1 taniec będzie zwyczajnym "bujańcem" bałabym się że przez stres nie wyjdzie tak jakbym chciała, dlatego też nawet nie uczymy się konkretnego układu tanecznego tylko tańczymy po swojemu
wczoraj miałam w domu spotkanie rodziców moich i tż było kilka spięć, ale do kłótni nie doszło, na koniec zaczęli się przytulać co ten alkohol robi z ludźmi...

jedziemy dzisiaj na 2 część nauk, a później zapraszać resztę gości, może ogarniemy wszystkich już dziś bo w sumie mamy potwierdzenie do 1 sierpnia, więc dajemy im tylko 2 tygodnie na zastanowienie się
Stary 2012-07-15, 12:29   #2300
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

my we wtorek idziemy z ostatnim zaproszeniem

wczoraj byliśmy u jubilera na przymiarce obrączek i już jesteśmy pomierzeni i ustaliliśmy grawer na obrączkach - będzie pierwsza litera naszego imienia data i znak nieskończoności

a potem jak wracaliśmy do domu to utknęliśmy w windzie
ale w końcu sąsiedzi przybyli nam z pomocą i zostaliśmy uwolnieni

a dziś dostałam od TŻ bukiet kwiatów
Stary 2012-07-15, 13:32   #2301
(t)asia
Zadomowienie

A ja jeszcze nie wiem co z naszym pierwszym tańcem. Na pewno nie będziemy przygotowywać jakiegoś "zaskakującego" tańca. Jesteśmy co prawda dwa wariaty ale takie tańce do nas nie przemawiają.
Podejrzewam że na naukę tańca nie będzie czasu więc za bardzo się na to nie nastawiam.
TŻ znowu wyjechał...Dzień przed wyjazdem tak się pokłóciliśmy, oj...
Na przeprosiny dostałam 3 storczyki =)
Jak wróci zaczynamy rozdawać zaproszenia
Stary 2012-07-15, 16:00   #2302
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Witam
Dziewczyny załatwiliśmy fotografa
Tż wyjechał
Obrączki zamówiliśmy ale mam obawy , że wybrałam za dużą a nie da już jej się zmniejszyć ze względu na brylant jestem zła bo mogłam mniejszą wziąć chociaż Panie nas uprzedzały , że nasz model jest zdradliwy
Stary 2012-07-15, 17:06   #2303
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

my poszliśmy do jubilera to dał nam te mierniki a potem kazał przyjść na przymiarkę - jak umiał tylko takie krążki z których zrobi obrączki i je przymierzaliśmy i dopasowywał żeby było idealnie na palec. Obie trochę poszerzał

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-15, 17:23   #2304
upadly_aniol00
Zakorzenienie

My zdecydowaliśmy się na apart ze względu na zmianę pracy TŻ nie było czasu i tam też dawali nam wzorniki i mówili , ze nasz model jest zdradziecki i lepiej wziąć większą no ale teraz mam obawy
Stary 2012-07-15, 20:01   #2305
Madzia000
Zadomowienie

My obrączki zamawialismy w batko, w zimie -> i to był nasz bląd, teraz jak palce spuchły pod wpływem temp ciężko je załozyc, niewiem czy bedziemy poszerzac, sie zobaczy... w Batku mowili ze nawet tydzien przed slubem mozemy przyjsc i zrobia to bez problemu - za free

PS. Jutro o 10.30 trzymajcie za mnie kciuki ! Mam obrone
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2012-07-15, 20:20   #2306
agacia_cz
Zadomowienie

dziewczyny a co z pazurkami robicie? jak macie kolorowe buty to kolorek czy raczej franche?
agacia_cz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-15, 23:26   #2307
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Cytat:
Witam
Tż wyjechał
Obrączki zamówiliśmy ale mam obawy , że wybrałam za dużą a nie da już jej się zmniejszyć ze względu na brylant jestem zła bo mogłam mniejszą wziąć chociaż Panie nas uprzedzały , że nasz model jest zdradliwy
za fotografa. A skoro Panie mówiły że obrączkę lepiej większą to myślę, że będzie ok
Cytat:
dasz radę!
Cytat:
dziewczyny a co z pazurkami robicie? jak macie kolorowe buty to kolorek czy raczej franche?
ja mam białe buty ale paznokcie będą raczej czerwone, na przymiarkę pomaluję sobie tak i zobaczę czy będzie to wyglądać ok na tle białej sukni. A jeśli nie to srebro, bo raczej zostanę przy własnych, naturalnych paznokciach, chyba że tydzień przed weselem wszystkie połamię to pójdę na tipsy z francuskim

Jesteśmy po naukach Jutro będę dzwonić do księdza żeby umówić się na protokół i dowiedzieć się czy musimy iść do poradni bo ostatnio coś mruczał że może nie.
Mam dziwne wrażenie, że jestem bardzo daleko z przygotowaniami i że powinnam za coś się wziąć ale nie wiem za co...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-16, 07:28   #2308
(t)asia
Zadomowienie

Cytat:
Ja raczej bez szaleństw. Będą raczej tipsy, bo moja naturalna płytka wygląda słabo. Ale o wzorku nie myślałam. Albo klasyczne, albo z jakimś drobniutkim czarnym akcentem.

Cytat:
Napisane przez Karolcia2401 Pokaż wiadomość
Mam dziwne wrażenie, że jestem bardzo daleko z przygotowaniami i że powinnam za coś się wziąć ale nie wiem za co...
Ja też mam takie wrażenie... Ale to przez ilość rzeczy które się wokół mnie dzieją. Moja absorbująca praca, zajmowanie się firmą TŻa, na początku września powinnam się bronić (ciekawe), przygotowania do ślubu, druga praca od września i co najważniejsze i najbardziej stresujące- od razu po ślubie planujemy dzidziusia i zaczynam przygotowania...A czas leci nieubłaganie.

Kiedyś dziewczyny pisały że podstawą jest lista rzeczy do zrobienia i sukcesywne ich odhaczanie. Ja swojej oczywiście nie zrobiłam, ale skoro i mnie stres zaczyna dopadać to może warto się za to wziąć. Wtedy nie ma opcji żeby o czymś zapomnieć

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ----------

Cytat:
Stary 2012-07-16, 07:34   #2309
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Witajcie

Cały czas Was czytam i śledzę poczynania z przygotowaniami. Nam w zeszłym tygodniu udało się załatwić usc, pojutrze idziemy do księdza. W piątek przyszły mi też nalepki na wódkę i wyglądają bombowo. Na butelki tylko dowiążę fioletowe wstążeczki i będzie ok. No i dziś po południu jedziemy dopraszać ostatnich gości z mojej strony.

Załączam zdjęcia wódki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01896_male.jpg (100,6 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01899_male.jpg (105,6 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01901_male.jpg (98,0 KB, 20 załadowań)

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-16, 07:47   #2310
paula2909
Raczkowanie

Cytat:
Witam
Tż wyjechał
Super że masz fotografa, kogo udało Ci się załatwić?

Cytat:
My obrączki zamawialismy w batko, w zimie -> i to był nasz bląd, teraz jak palce spuchły pod wpływem temp ciężko je załozyc, niewiem czy bedziemy poszerzac, sie zobaczy... w Batku mowili ze nawet tydzien przed slubem mozemy przyjsc i zrobia to bez problemu - za free

My też kupowaliśmy zimą w grudniu, bo wtedy złoto jeszcze tak w miarę stało i narazie nie mierzymy zmierzymy tydzień przed weselem i ewentualnie powiększymy, też za free.

Powodzonka na obronie!

paula2909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości