Mamusie i ich kochane brzuszki - styczeń luty 2013 - cz.II - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-14, 20:19   #1591
eff8
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie i ich kochane brzuszki - styczeń luty 2013 - cz.II

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Gratuluję siostrzenicy

O jej.. Oglądam właśnie na Tvn24 zdjęcia trąby powietrznej w Kujawsko-Pomorskim masakra
dzieki juz oczywiscie bylam na zakupach a ze nie maja nic dziewczecego to pokupilam pare rzeczy

eff8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 20:20   #1592
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eff8 Pokaż wiadomość
Witam się

mniej więcej odpisze z tego co pamiętam

Aniu Wszystkiego Najlepszego

Iskierko trzymaj sie Kochana strasznie mi przykro

Elllmi ja w poprzedniej ciąży miałam rwę kulszową ale w pożniejszym miesiącu i trwała tylko miesiąc wystarczyło że dzidziuś zmienił swoje położenie i było już ok ale nie powiem bo bardzo to uciazliwe

Djerba rozumię Twoją złość

aaa no i kiepsko spałam w nocy co chwila się przebudzałam czekając na wiadomość a nikt do mnie nie zadzwonił
dopiero rano dzwoniłam do mamy i się dowiedziałam co i jak a i tak tylko pobierznie, wiecej sie dowiemy jak wyjda ze szpitala ...
Siostra urodziła po 2 w nocy, Córeczkę są przeszcześliwi i mowia oczywiscie ze jest najsliczniejsza na swiecie , czekamy na zdjecia rodziła nie długo bo ok 2h 40 min tyle ze popekala :/
Super wiadomość Tego popękania właśnie się obawiam, ale staram się o tym nie myśleć...

Oglądam właśnie kabarety na 2 i muszę przyznać, że uwielbiam kabaret Limo - nieźle się uśmiałam

Niestety ciągle są jakieś nieszczęścia, a to wichury, grad, powodzie

Dominika

Alicja

Edytowane przez Ewik86
Czas edycji: 2012-07-14 o 20:22
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 20:22   #1593
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
i ja sie z małżem pożarłam, nie odzywam się od południa
cholera jedna, jak przez tydzień proszę zeby wywiercil jedną dziurę na haczyk to chyba można się wsciec, co nie? i codziennie słyszalam: jutro. a dzisiaj też mi powiedział ze nie ma czasu, a poza tym na jedną dziurę ni opłaca mu się wiertarki uruchamiac
To mój na odwrót - od razu się bierze do roboty i mnie to czasem wkurza Np. kupiliśmy obraz do powieszenia w kuchni, to nawet nie odsapnął, tylko od razu wiertara i montuje. Tak samo z szafką do WC. Żadna skrajność nie jest dobra.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 20:24   #1594
eff8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
To mój na odwrót - od razu się bierze do roboty i mnie to czasem wkurza Np. kupiliśmy obraz do powieszenia w kuchni, to nawet nie odsapnął, tylko od razu wiertara i montuje. Tak samo z szafką do WC. Żadna skrajność nie jest dobra.
buhahah no to u mojego wszystko musi polezec i odczekac no i ja musze wynudzis swoje zeby sie wzial za cos

Stary 2012-07-14, 20:35   #1595
bokeh
Zakorzenienie

wrrr ale sie wkurzyłam na mojego tż! rozmawialiśm o remoncie tego mieszkania u rodziców bo dzis był u mnie znajomy który jest architektem i jak popatrzał na zdjęcia tego jak to wygląda to powiedział ze około 20 tysięcy na samo przygotowanie do urządzania, na co mój tż oczywiście sie oburzył bo wcale nie tyle bo on wie.... i jak chciałam powiedzieć że pewnie oboje nie wiedza dokładnie bo mój znamomy musiał by mieć plany tego mieszkania co zostało zrobione a co nie, a mój tż trakcie remontu zmienił by zdanie że ciągnięcie kanalizacji to nie "przełożenie jednej rurki, 15 minut..." no i rozłączył się ze mna podczas rozmowy wrrrrr

eff! gratulacje ciociu!

Edytowane przez bokeh
Czas edycji: 2012-07-14 o 20:38
bokeh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 20:37   #1596
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:
posmutnialam po wiadomości Iskierki... myślałam, że jesteśmy już bezpieczne... przykro mi bardzo

i ja sie z małżem pożarłam, nie odzywam się od południa
cholera jedna, jak przez tydzień proszę zeby wywiercil jedną dziurę na haczyk to chyba można się wsciec, co nie? i codziennie słyszalam: jutro. a dzisiaj też mi powiedział ze nie ma czasu, a poza tym na jedną dziurę ni opłaca mu się wiertarki uruchamiac

a że jestem baaaaaaaaaardzo pamiętliwa to jak przyjdzie żebrac o seks (dzisiaj i tak spi na wersalce w pokoju obok bo go wywalę) to mu powiem że dla jednego źdźbła nie będę kombajnu odplac!!!! A co!

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

padłam i leżę

a gdzieś na demotywatorach widziałam znak miejscowosci Mała Wieś Przy Drodze
Widze ze o to samo sie pożarłysmy dzisiaj mój miał zabrac sie za remont nowego mieszkania juz miesiac temu tgodnie uciekaja i nic fakt czekamy na projekt kuchni i wazne zeby był juz gotowy wtedy hydraulik przyjdzie raz do kuchni i łazienki ale swoja droga pokoje moze juz pomalowac czy zerwac tapety stare a tu sie jeszcze obraził ze go pospieszam szo normalnie a na poczatku obiecał ze wszystko sam zrobi malowanie tapetowanie płytki a teraz nawet jeszcze materiałow nie kupilismy
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 20:42   #1597
eff8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość

eff! gratulacje ciociu!
dziekuje dziekuje
juz sie nie moge doczekac kiedy zobacze zdjecie tej Kruszynki bo na żywo będę mogła ją przytulic dopiero w grudniu

Stary 2012-07-14, 20:45   #1598
BlackSanctum
Zakorzenienie

Iskierko kochana, tak mi przykro. Nie wiem, co powiedzieć.

Mój TŻ na szczęście jest kochany i cierpliwy, wie, że mam teraz burzę hormonów i dzielnie to znosi. Zawsze tak było, że jak kłótnia, to 5 minut złości i znów zakochani, a teraz to już w ogóle - od początku ciąży nic, żadnych sprzeczek... Cieszy mnie to.

Na kolację zjadłam wariację smakową - pół bułki z dżemorem malinowym, pół z serkiem topionym, do tego kakao. A fe. Ahh, te ciążowe smaki.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 20:47   #1599
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
wrrr ale sie wkurzyłam na mojego tż! rozmawialiśm o remoncie tego mieszkania u rodziców bo dzis był u mnie znajomy który jest architektem i jak popatrzał na zdjęcia tego jak to wygląda to powiedział ze około 20 tysięcy na samo przygotowanie do urządzania, na co mój tż oczywiście sie oburzył bo wcale nie tyle bo on wie.... i jak chciałam powiedzieć że pewnie oboje nie wiedza dokładnie bo mój znamomy musiał by mieć plany tego mieszkania co zostało zrobione a co nie, a mój tż trakcie remontu zmienił by zdanie że ciągnięcie kanalizacji to nie "przełożenie jednej rurki, 15 minut..." no i rozłączył się ze mna podczas rozmowy wrrrrr

eff! gratulacje ciociu!
Koszty są ogromne. My za przełożenie 2 rurek zapłaciliśmy 1,4 tys Za remont całego mieszkania + podstawowe wyposażenie (a jeden pokój jest nie umeblowany, mamy od rodziców: 2 szafy, 2 wersalki, stół) pożegnaliśmy się z ok 50 tys i jeszcze sporo przed nami - lampy, lakobel do kuchni, szafy, łózko, sofa, zmywarka, no i meble dla dziecka

Instagram

Stary 2012-07-14, 20:51   #1600
LadyWhisper
Zakorzenienie

eff gratulacje!!!

iskierko strasznie, strasznie mi przykro

djerba, a nie ma szans na inną robotę? Mówiłaś, że mąż skończył AM?

aniu sto lat

mnie dzisiaj wszystko boli i miałam iść spać, ale położyłam się do łóżka, męża zawołałam, pogadaliśmy prawie godzinę i.....odechciało mi się spać

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 20:54   #1601
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Na kolację zjadłam wariację smakową - pół bułki z dżemorem malinowym, pół z serkiem topionym, do tego kakao. A fe. Ahh, te ciążowe smaki.
ja zrobiłam dziś wielka michę sałatki właśnie opędzlowałam swoją porcję i przeczytałam: kakao
idę sobie zrobić

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 21:00   #1602
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez djerba Pokaż wiadomość
Dziewczyny...siedzę i ryczę....
ja to poprostu wiedziałam,...... może kiedyś wam pisałam, że mąż miał wrócić w sierpniu, ale przedłużyli mu do września...a teraz przedłużyli mu do końca września... co wiąże się z tym...że nie będzie go na czas porodu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nosz kur*a!!!!!!!!! to jest najgorsze dla mnie co może być..nie było go przy pierwszym i nie będzie przy drugim... what a fu*kin life!!!!
czemu ja mam zawsze takiego pecha....
Nie rycz, bo skoro tak przesuwają to może raz jeszczce przesuną i akurat w styczniu będzie

Cytat:

a że jestem baaaaaaaaaardzo pamiętliwa to jak przyjdzie żebrac o seks (dzisiaj i tak spi na wersalce w pokoju obok bo go wywalę) to mu powiem że dla jednego źdźbła nie będę kombajnu odplac!!!! A co!

Cytat:
Koszty są ogromne. My za przełożenie 2 rurek zapłaciliśmy 1,4 tys Za remont całego mieszkania + podstawowe wyposażenie (a jeden pokój jest nie umeblowany, mamy od rodziców: 2 szafy, 2 wersalki, stół) pożegnaliśmy się z ok 50 tys i jeszcze sporo przed nami - lampy, lakobel do kuchni, szafy, łózko, sofa, zmywarka, no i meble dla dziecka
Co to jest?

Widzę, że nie tylko ja się pożarłam mój w aucie dostał pieluchą tetrową w łeb, bo już mnie tak z równowagi wyprowadził Aż mi głupio było, wrrr.

Za to jeansy sobie kupiłam
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 21:01   #1603
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
No ale dla niego to przełożenie takiej rurki to 15 minut roboty a jak mówie że ktoś kto zna sie na tym powiedział troche inaczej i może tak być (nie chodzi o to że chce jego krytykować tylko chce żebysmy wzięli po uwagę wieksze koszta...) to on sie obraża.....
Stary 2012-07-14, 21:03   #1604
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
No ale dla niego to przełożenie takiej rurki to 15 minut roboty a jak mówie że ktoś kto zna sie na tym powiedział troche inaczej i może tak być (nie chodzi o to że chce jego krytykować tylko chce żebysmy wzięli po uwagę wieksze koszta...) to on sie obraża.....
FACET

Stary 2012-07-14, 21:12   #1605
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
zamień się ze mną albo chociaz wypozycz tego Najwspanialszego Mężczyznę Na Świecie bo ja też z tych, ci muszą wszystko miec na wczoraj a mojemu to usi wszystko odlezec, nabrac mocy urzędowej.... szlag mnie trafia....

ale przynajmniej na pocieszenie nie tylko ja jestem dzisiaj wsciekla
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 21:13   #1606
djerba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasia_heaven Pokaż wiadomość
Tak sobie myślę, że na to drugie genetyczne pójdę gdzieś indziej, może tam gdzie Ty byłaś
Hmm to wtedy nie wiem co mysleć o tym Redłowie, bo i czytałam i słyszałam, że źle, a tu jednak nie, więc teraz sama nie wiem, ja myślalam o klinicznej w Gdańsku

ja tam myślę dobrze...
wiele kobiet mówiło, że w Wejherowie też jest ok..ale nie uśmiechałoby mi się jechać taki kawał drogi...zresztą tamten szpital to taki moloch..jak byłam ostatnio na laryngologii z córką to mijałam porodówkę i jakoś nie wpadła mi w oko
a co do klinicznej w Gda, to moja koleżanka ostatnio miała tam rodzić i nie chcieli jej zrobić cesarki, a dzidzia miała 5070kg...więc pojechała do innego szpitala, ale już nie wiem gdzie i tam zrobili jej odrazu..
także widzisz jak to jest z tymi szpitalami
Stary 2012-07-14, 21:16   #1607
sylwietta1988
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35300421]Nie rycz, bo skoro tak przesuwają to może raz jeszczce przesuną i akurat w styczniu będzie

Co to jest?

Widzę, że nie tylko ja się pożarłam mój w aucie dostał pieluchą tetrową w łeb, bo już mnie tak z równowagi wyprowadził Aż mi głupio było, wrrr.

Za to jeansy sobie kupiłam [/QUOTE]

ja raz rzuciłam w mojego doniczką ceramiczną i trafiłam ale przynajmniej na dworze to nie narobiłam sobie szkód

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Cytat:
Napisane przez eff8 Pokaż wiadomość
dziekuje dziekuje
juz sie nie moge doczekac kiedy zobacze zdjecie tej Kruszynki bo na żywo będę mogła ją przytulic dopiero w grudniu
ojjjj, a dlaczego tak?
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 21:24   #1608
djerba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
eff gratulacje!!!

iskierko strasznie, strasznie mi przykro

djerba, a nie ma szans na inną robotę? Mówiłaś, że mąż skończył AM?

aniu sto lat

mnie dzisiaj wszystko boli i miałam iść spać, ale położyłam się do łóżka, męża zawołałam, pogadaliśmy prawie godzinę i.....odechciało mi się spać
no skończył...ale nigdy tyle kasy nie zarobi na lądzie jak teraz będąc chiefem...
do kapitana brakuje mu tylko jednego stopnia..ale to minie jeszcze sporo lat..zanim by objął to stanowisko.. no ale wtedy to nikt by mu nie mógł podskoczyć.. :/

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

Cytat:
ja zrobiłam dziś wielka michę sałatki właśnie opędzlowałam swoją porcję i przeczytałam: kakao
idę sobie zrobić
jaką sałatkę?

ja właśnie zjadłam kanapeczki z sałatą, wędlinką, serem żółtym, pomidorkiem i tymi wiejskimi jajami..mniami pycha

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35300421]Nie rycz, bo skoro tak przesuwają to może raz jeszczce przesuną i akurat w styczniu będzie

[/QUOTE]

musieliby mu teraz przesunąć do końca listopada...to wtedy byłby w domu do końca stycznia.. no ale tak to już jest nierealne..
Stary 2012-07-14, 21:29   #1609
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
jaką sałatkę?
bardzo prostą i bardzo dobrą (tato właśnie kończy trzecie talerz )

daje:
-kapustę pekińską
-puszkę czerwonej fasoli
-2 puszki kukurydzy
-2 puszki groszku
-dużego ogórka
-wędlinę
Ponadto dziś dorzuciłam pieczarki konserwowe i trochę rzodkiewki
Sosik:
-mały słoik majonezu
-2/3 małej śmietany
-kilka łyżeczek musztardy
-pieprz
-przyprawa do sałatek

Wyszła pyszna

Stary 2012-07-14, 21:32   #1610
djerba
Wtajemniczenie

Cytat:
bardzo prostą i bardzo dobrą (tato właśnie kończy trzecie talerz )

daje:
-kapustę pekińską
-puszkę czerwonej fasoli
-2 puszki kukurydzy
-2 puszki groszku
-dużego ogórka
-wędlinę
Ponadto dziś dorzuciłam pieczarki konserwowe i trochę rzodkiewki
Sosik:
-mały słoik majonezu
-2/3 małej śmietany
-kilka łyżeczek musztardy
-pieprz
-przyprawa do sałatek

Wyszła pyszna
mmmmm chyba będę musiała zrobić bo ja uwieeelbiam wszelkiego rodzaju sałatki
a jaką wędlinę dałaś?
Stary 2012-07-14, 21:36   #1611
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
mmmmm chyba będę musiała zrobić bo ja uwieeelbiam wszelkiego rodzaju sałatki
a jaką wędlinę dałaś?
polędwicę sopocką, ale to wedle uznania

Stary 2012-07-14, 21:47   #1612
sarah67
Zadomowienie

to porownanie ze do jednego zdzbla, kombajnu nie bedziesz odpalac, po prostu rewelacja,
sarah67 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 21:52   #1613
Hosenka*
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35300421]Co to jest? [/QUOTE]
A takie kolorowe szkło
http://www.foxkuchnie.aserwer.pl/str...p?mi=700&lang=
http://www.glaspro.pl/oferta/szklo-d...szklo-lacobel/
http://www.cymar.pl/prace_wykonawcze.html

Cytat:
Eh no niestety, czasem coś wydaje banalne: "tylko przełożyć", "tylko wymalować" a okazuje się że robota ciągnie 2 dni

Instagram

Stary 2012-07-14, 22:04   #1614
mala_19kw
Zakorzenienie

Aniu- wszystkiego najlepszego kochana

Iskierko- bardzo mi przykro,trzymaj sie dzielnie i nie poddawaj sie kochana. Chociaz wiem ze nasze słowa to żadne pocieszenie,ale jestesmy z Toba

Djerba- kochana bardzo mi przykro ze tak sie sprawy potoczyły ale nie łam sie,dla maluszka musisz byc silna.
Życie nie jest łatwe niestety... Ehh

Widze dziewczyny ze hormony nam buzuja a nasze połówki przy tym obrywaja... Mi tez ostatnio nerwy puszczają ale moj tz sprytnie wymija kłótnie
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 22:26   #1615
kasia_heaven
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sarah67 Pokaż wiadomość
to porownanie ze do jednego zdzbla, kombajnu nie bedziesz odpalac, po prostu rewelacja,
też się uśmiałam jest nawet taki humor:
Małżeństwo z 20-letnim stażem idzie na zakupy. Przed sklepem z bielizną kobieta zachwala stringi:
Kochanie!! zobacz jakie super majteczki, chciałbyś żebym je miała na sobie dzisiejszej nocy??
Na to małżonek:
- Kochanie!!masz dupe jak kombajn nie zmieścisz jej w tych maleńkich majteczkach daj spokój!!
Wieczór. Małżeństwo leży w łóżku. Mąż przytula się do żony, głaszcze, pieści, jednym słowem ZAGADUJE
- Koteczku a może tak mały seksik??
Na to żona:
-Misiu dla jednego małego kłoska nie będę zapuszczać kombajnu
Następnego dnia:
Żonie sie zebrało i zabiera sie za męża, a mąż na odczepnego:
- jedno źdźbło to ja juz sam wymłóciłem.
Stary 2012-07-14, 22:30   #1616
LadyWhisper
Zakorzenienie

a u nas ok wczoraj mąż wysprzątał całe mieszkanko, doszliśmy do porozumienia z jego tenisem (grają z kumplem po 3 do 5 godzin ) i będzie mnie zabierał, żebym sobie posiedziała na powietrzu, a jak Dzidzia się urodzi to na ściankę z wózkiem będziemy chodzili póki pracowałam nie było problemu - umawiał się w te dni, w które byłam w pracy po 12godz, no a teraz czekam na niego do 17, a w weekendy ucieka na tenisa to będzie mnie targał, albo chodził na 8-9 rano i wracał jak wstanę, bo ja mam takie spanie, że hohoo.... Także u nas super, chociaż dzisiaj dużo mi nie brakowało do kłótni z teściową.

Stary 2012-07-14, 22:50   #1617
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarah67 Pokaż wiadomość
Tez mi sie spodobało

Ide spac dziewczęta
Dobrej nocy wam życzę
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-14, 23:05   #1618
bokeh
Zakorzenienie

Ja też, dobranoc
Stary 2012-07-14, 23:08   #1619
LadyWhisper
Zakorzenienie

a ja zmieniłam przeglądarkę i śmiga mi na moim haszpelku jak ta lala

dziewczyny, jak smakuje ten nowy Lech? Zrobiła mi reklama smaka i muszę wiedzieć, jak on smakuje!!! męża chyba jutro wyślę, to chociaż sobie powącham......

Stary 2012-07-14, 23:15   #1620
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
a ja zmieniłam przeglądarkę i śmiga mi na moim haszpelku jak ta lala

dziewczyny, jak smakuje ten nowy Lech? Zrobiła mi reklama smaka i muszę wiedzieć, jak on smakuje!!! męża chyba jutro wyślę, to chociaż sobie powącham......
haha nas sie pytasz? ja mam ochote na nowego desperadosa czerwonego

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości