Zespół jelita drażliwego - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-20, 12:45   #2311
eowyn1990
Raczkowanie

Dot.: Zespół jelita drażliwego

ja się właśnie tego badania najbardziej boję, jako dziecko nie tolerowałam glutenu - zrobiłam prowokacje i wyszło, że jednak mogę jeść normalnie. W sumie moje problemy trawienne zaczęły się kilka miesięcy po operacji usunięcia wyrostka robaczkowego...
eowyn1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 12:53   #2312
krul
Raczkowanie

A napomkłaś o tym lekarzowi?
krul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 13:17   #2313
eowyn1990
Raczkowanie

oczywiście! Ale nie miałam żadnych powikłań zaraz po operacji, a na "normalnej diecie" jestem od dłuższego czasu - kilka lat i nigdy nie było większych problemów. Jednak dopiero badania pokażą co jest grane, póki co mogę jedynie trzymać dietę i uważać na to co jem
Stary 2012-06-20, 13:23   #2314
krul
Raczkowanie

USG masz pewnie przepisane z racji tego, iż chodziło o wyrostek, ale i tak poproś o skierowanie gastroskopie na początek.
Stary 2012-06-20, 13:36   #2315
eowyn1990
Raczkowanie

już nie wiem co przeraża mnie bardziej - gastroskopia czy kolonoskopia - mimo wszystko dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Mam nadzieję że się wszystko ułoży.
Stary 2012-06-20, 13:41   #2316
krul
Raczkowanie

Tylko postaraj się o to jak najprędzej, bo przerażające nie są badania, a skutki zaniedbań.
Stary 2012-06-20, 13:52   #2317
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eowyn1990 Pokaż wiadomość
już nie wiem co przeraża mnie bardziej - gastroskopia czy kolonoskopia - mimo wszystko dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Mam nadzieję że się wszystko ułoży.
Gastro nie boli, nie trwa dlugo- da się przeżyć.I mówi to panikara
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 14:06   #2318
eowyn1990
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krul Pokaż wiadomość
Tylko postaraj się o to jak najprędzej, bo przerażające nie są badania, a skutki zaniedbań.
to nie ode mnie zależy, a od tego kiedy będzie najbliższy wolny termin, albo powinnam już szukać pieniędzy na prywatną wizytę
Stary 2012-06-20, 14:23   #2319
krul
Raczkowanie

U mnie gastro z usg kosztowało 200zł.
Stary 2012-06-20, 14:41   #2320
Lynn
Zakorzenienie

Ja miałam gastro robione podczas tygodniowego pobytu w szpitalu.
Stary 2012-06-20, 14:43   #2321
krul
Raczkowanie

To też jest jakieś wyjście, wiem, że do szpitala dają, ale trzeba mieć jakieś poważne objawy, np. krew w stolcu, albo coś takiego.
Stary 2012-06-20, 17:51   #2322
miki81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rniusia Pokaż wiadomość
Witam

Od pół roku szukam czegoś co złagodziłoby objawy zjd. Około dwa tygodnie temu pani w sklepie zielarskim poleciła mi Herbatkę fix dla jelit (Herbapol Kraków). Skład: owoc kminku- 36%, liść melisy- 21%, owoc kopru włoskiego- 20%, koszyczek rumianku- 18%, błonnik- 5%. Muszę przyznać, że do tej pory chyba nic nie działało lepiej. Polecam
witam znalazłam ku mojej uciesze twój post i mam pytanie-czy ta herbatka naprawde działa?czy nie podraznia jelit?
miki81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 18:15   #2323
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
To też jest jakieś wyjście, wiem, że do szpitala dają, ale trzeba mieć jakieś poważne objawy, np. krew w stolcu, albo coś takiego.
Albo znaleźć lekarza, który zainteresuje się chorobą, a nie stwierdzi z góry, że to IBS Ja mam w perspektywie kolejny pobyt w szpitalu jak się okazało.
Stary 2012-06-20, 19:44   #2324
eowyn1990
Raczkowanie

ja spędziłam tydzień po operacji wyrostka i za żadne skarby bym nie chciała znowu wylądować na dłużej w szpitalu. Ja sprawdzałam ceny gastro to mi wyskakiwało w granicy 350 zł, jak dla mnie to dużo, zwłaszcza że prywatnie chodzę do gina..
Stary 2012-06-20, 21:13   #2325
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
ja spędziłam tydzień po operacji wyrostka i za żadne skarby bym nie chciała znowu wylądować na dłużej w szpitalu. Ja sprawdzałam ceny gastro to mi wyskakiwało w granicy 350 zł, jak dla mnie to dużo, zwłaszcza że prywatnie chodzę do gina..
Pobytu w szpitalu też nie zaliczam do miłego. Dzisiaj sprawdzałam u siebie gastro i kosztuje 150 zł, kolono również. Ja, jak wcześniej pisałam, miałam robione gastro w szpitalu za darmo i było ok (nie licząc faktu, że badanie jest nieprzyjemne), więc może spróbuj się zapisać do szpitala na to badanie. Może akurat nie będziesz musiała długo czekać.
Stary 2012-06-20, 22:09   #2326
krul
Raczkowanie

Kolonka za 150zł? Pierwsze słyszę. U mnie min. 400zł z wycinkami.
Stary 2012-06-21, 05:37   #2327
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Kolonka za 150zł? Pierwsze słyszę. U mnie min. 400zł z wycinkami.
Tyle było na cenniku. Może doliczają osobno za wizytę jeszcze?
Stary 2012-06-21, 08:24   #2328
eowyn1990
Raczkowanie

u mnie doliczają dodatkowo za znieczulenie, a za wizytę to już wiadomo. Teraz znalazłam w jednym miejscu 160 zł, więc możesz mieć Lynn rację. Ja początkowo szukałam w miejscach "bardziej znanych" i cieszących się dobrą opinią - gdybym miała się decydować, to chyba bym wolała dołożyć więcej pieniędzy i mieć je robione w bardziej komfortowych warunkach
Stary 2012-06-21, 10:22   #2329
krul
Raczkowanie

Cytat:
u mnie doliczają dodatkowo za znieczulenie, a za wizytę to już wiadomo. Teraz znalazłam w jednym miejscu 160 zł, więc możesz mieć Lynn rację. Ja początkowo szukałam w miejscach "bardziej znanych" i cieszących się dobrą opinią - gdybym miała się decydować, to chyba bym wolała dołożyć więcej pieniędzy i mieć je robione w bardziej komfortowych warunkach
Jak rozglądasz się, to rozglądaj dokładnie, bo kolonoskopia bez wycinków histopatologicznych to nie kolonoskopia. Jelito może być piękne z zewnątrz, a wycinki co innego powiedzą. Na dodatek - znieczulenie to jasna sprawa, dlatego najlepiej na NFZ bo Ci dają za free, prywatnie to nawet nie chce sobie wyobrażać.
Stary 2012-06-21, 11:23   #2330
eowyn1990
Raczkowanie

prywatnie znieczulenie może kosztować ok 150-180 zł, to lekka przesada, z drugiej strony na NFZ mogę długo czekać...
Stary 2012-06-21, 11:43   #2331
krul
Raczkowanie

Tylko ja dalej zastanawiam się nad tą ceną kolonoki, bo gdzie nie spojrzę:
http://www.przychodniapfg.pl/cennik.html
http://www.medicus-bonus.pl/pl/diagnostyka.html
Itd.

A i pamiętaj - że kolonoskopię może przeprowadzać gastroenterolog, ale także chirurg. Choć najlepiej trafić na gastro, bo w tym siedzi.
Stary 2012-06-21, 13:09   #2332
Lynn
Zakorzenienie

Faktycznie, te ceny które podajesz są wyższe, ale jestem na 100% pewna, że u mnie kolono kosztowała 150zł. Może osobno doliczają koszt wizyty (100 zł) + znieczulenie i wychodzi z 400?
Stary 2012-06-21, 13:25   #2333
krul
Raczkowanie

Najlepiej się dowiedzieć wszystkiego przed, bo same wycinki to koszt ok 100zł.
Stary 2012-07-02, 11:06   #2334
Tam Dao
Raczkowanie

Czesc ludzie

Dolaczam do grona ofiar IBS. Cierpie na zgage, wzdecia, zaparcia, ale przede wszystkim na nudnosci, ktore w poleczaniu z tym, ze dojezdzam do pracy autobusem sa koszmarem mojego zycia. Nie mam choroby lokomocyjnej bo ten srodek transportu stosuje od jakis 3 lat a symptomy IBS mam od jakis 3 miesiecy. Mieszkam w UK, w ktorym ciezko o dobrego lekarza (niestety ). Biore Colofac, ktory wydaje byc sie jedynym lekiem, ktory pomaga. Wiem takze, ze IBS wywoluje u mnie glownie alkohol (choc nie tylko).

Ciekawi mnie czy ktos zna dobry srodek na poranne nudnosci ( nie jestem w ciazy - na antyknocepcji od x lat), bo to najgorsze i bardzo meczace. Ktos kiedys polecil mi korzen imbiru o silnej mocy. Czy ktos z was stosowal? Byc moze Polsce jest wiecej skutecznych preparatow niz tutaj.

Takze, czy ktos moze polecic dobrego gastrologa we Wroclawiu lub Lubinie? Wybieram sie do Polski zima, choc wiem ze jedna wizyta nie zalatwi problemu, byc moze jednak bede mogla chociaz rozpoczac badania.

Wielkie dzieki.

None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free.
Johann Wolfgang von Goethe

EVOL
Tam Dao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 21:37   #2335
pavlosek
Przyczajenie

Witajcie
Podzielę się swoimi doświadczeniami jako że dzisiaj miałem kolonoskopię. Ogólnie moje sensacje żołądkowe zaczęły się ok 10 lat temu - straszne bóle brzucha, chodziłem do lekarza ale ten poprzestał na USG i stwierdził "przestań ściemniać i zacznij chodzić do szkoły". Wszystko się uspokoiło i było ok aż do mniej wiecej poprzednich wakacji. Znowu zaczęło boleć, zaczęły się straszne biegunki itp. Znowu zacząłem chodzić po lekarzach i chodzę aż do tej pory. Miałem badania krwi, moczu, kału, USG, kolonoskopię, wszystko niby ok i dalej nie wiadomo co mi jest (podejrzewają że ZJD). W międzyczasie straciłem naprawdę dobrą i świetnie płatna pracę bo "za często znikałem z hali" (byłem po prostu w toalecie zawsze ze 3 razy w ciągu pracy). Nigdy nie miałem problemu w kontaktach z ludźmi, teraz boję się spotkać z jakąś dziewczyną, żeby nie było akcji że muszę gdzieś w krzaki :/ Dalej będę robił badania, wątpię już że to coś pomoże no ale trzeba spróbować. Jestem człowiekiem aktywnym (od zawsze dużo sportu), jem raczej zdrowo i regularnie i dalej nic... Biorę duspatalin retard pomaga trochę i tak często nie biegam do kibla, no ale wg mnie dalej " za często". W pon idę do lekarki z wynikami i będę walczył dalej.
pavlosek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-15, 09:39   #2336
filozof1
Przyczajenie

Dzień dobry
Mam 38 lat, mieszkam w Warszawie, moim problemem od paru lat są gazy jelitowe – brzydko pachną, a co najgorsze, ulatniają się często bez mojej wiedzy, nie umiem tego opanować. To jest poważny problem, jeśli chodzi o bezpośrednie kontakty z innymi osobami, w pracy i poza nią. Wstyd mi umawiać się z dziewczynami w takiej sytuacji, i przez to wcale się nie umawiam i jestem sam. Mam prośbę o kontakt od dziewczyn, które mają podobny problem – razem łatwiej
Mój e-mail: beo.wulf@interia.eu

Edytowane przez filozof1
Czas edycji: 2012-07-15 o 09:42 Powód: linki od wyrazów w tekście
filozof1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-15, 11:44   #2337
akot80
Zadomowienie

A ja się będę powtarzać: Przy IBS warto spróbować diety niełączenia i jak najmniej wysoko przetworzonego jedzenia. Mi pomaga.

Edytowane przez akot80
Czas edycji: 2012-07-15 o 11:45
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-15, 12:34   #2338
Lynn
Zakorzenienie

filozof byłeś u lekarza z tym problemem?
Stary 2012-07-15, 21:08   #2339
filozof1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
filozof byłeś u lekarza z tym problemem?
Oczywiście, u niejednego. Gastrolodzy, że tak powiem, standardowi są w mojej sprawie bezsilni. Radzą, żebym przywykł do tych problemów, żebym "nauczył się z tym żyć" - znacie to? I zalecają stałe łagodzenie objawów znanymi lekami i odpowiednią dietą. Obecnie jestem pod opieką takiego mniej standardowego, który stawia na pasożyty, mimo że kilka analiz nic dotąd nie wykazało. Zacząłem kurację w tym kierunku. Jeśli będzie jakaś poprawa, dam znać
filozof1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 13:18   #2340
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez filozof1 Pokaż wiadomość
Oczywiście, u niejednego. Gastrolodzy, że tak powiem, standardowi są w mojej sprawie bezsilni. Radzą, żebym przywykł do tych problemów, żebym "nauczył się z tym żyć" - znacie to? I zalecają stałe łagodzenie objawów znanymi lekami i odpowiednią dietą. Obecnie jestem pod opieką takiego mniej standardowego, który stawia na pasożyty, mimo że kilka analiz nic dotąd nie wykazało. Zacząłem kurację w tym kierunku. Jeśli będzie jakaś poprawa, dam znać
Odstaw zboze i nabial na miesiac, unikaj cukru i przetworzonych produktow - pomaga w wiekszosci przypadkow.
Odnosnie samego IBS - przyczyn jest wiele i moze to byc przerost bakterii w jelicie, ktorego tradycyjne badania nie wykrywaja, moze to byc zle trawienie weglowodanow (poczytaj o fodmaps), moze tez byc za niskie wydzielanie kwasu zoladkowego i niestety stres....
Mozesz sprobowac diety GAPS - nie ma chyba zadnej innej bardziej skutecznej w kontekscie IBS.
Leki i lekarze...wszyscy to znamy, nie chce sie wypowiadac, bo mam okropne doswiadczenia, moja przygoda z IBS byla bardzo przykra, nawet zaliczylam stol operacyjny bezsensownie...a okazalo sie, ze mimo braku nietolerancji na gluten, to zboza powoduja u mnie wiekszosc objawow.

klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości