|
|
#2311 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zespół jelita drażliwego
ja się właśnie tego badania najbardziej boję, jako dziecko nie tolerowałam glutenu - zrobiłam prowokacje i wyszło, że jednak mogę jeść normalnie. W sumie moje problemy trawienne zaczęły się kilka miesięcy po operacji usunięcia wyrostka robaczkowego...
|
|
|
|
|
#2312 |
|
Raczkowanie
|
A napomkłaś o tym lekarzowi?
|
|
#2313 |
|
Raczkowanie
|
oczywiście! Ale nie miałam żadnych powikłań zaraz po operacji, a na "normalnej diecie" jestem od dłuższego czasu - kilka lat i nigdy nie było większych problemów. Jednak dopiero badania pokażą co jest grane, póki co mogę jedynie trzymać dietę i uważać na to co jem
|
|
|
|
|
#2314 |
|
Raczkowanie
|
USG masz pewnie przepisane z racji tego, iż chodziło o wyrostek, ale i tak poproś o skierowanie gastroskopie na początek.
|
|
#2315 |
|
Raczkowanie
|
już nie wiem co przeraża mnie bardziej - gastroskopia czy kolonoskopia - mimo wszystko dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Mam nadzieję że się wszystko ułoży.
|
|
|
|
|
#2316 |
|
Raczkowanie
|
Tylko postaraj się o to jak najprędzej, bo przerażające nie są badania, a skutki zaniedbań.
|
|
#2317 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2318 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2319 |
|
Raczkowanie
|
U mnie gastro z usg kosztowało 200zł.
|
|
#2320 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam gastro robione podczas tygodniowego pobytu w szpitalu.
|
|
|
|
|
#2321 |
|
Raczkowanie
|
To też jest jakieś wyjście, wiem, że do szpitala dają, ale trzeba mieć jakieś poważne objawy, np. krew w stolcu, albo coś takiego.
|
|
#2322 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam w perspektywie kolejny pobyt w szpitalu jak się okazało.
|
|
|
|
|
|
#2324 |
|
Raczkowanie
|
ja spędziłam tydzień po operacji wyrostka i za żadne skarby bym nie chciała znowu wylądować na dłużej w szpitalu. Ja sprawdzałam ceny gastro to mi wyskakiwało w granicy 350 zł, jak dla mnie to dużo, zwłaszcza że prywatnie chodzę do gina..
|
|
|
|
|
#2325 |
|
Zakorzenienie
|
Pobytu w szpitalu też nie zaliczam do miłego. Dzisiaj sprawdzałam u siebie gastro i kosztuje 150 zł, kolono również. Ja, jak wcześniej pisałam, miałam robione gastro w szpitalu za darmo i było ok (nie licząc faktu, że badanie jest nieprzyjemne), więc może spróbuj się zapisać do szpitala na to badanie. Może akurat nie będziesz musiała długo czekać.
|
|
|
|
|
#2326 |
|
Raczkowanie
|
Kolonka za 150zł? Pierwsze słyszę. U mnie min. 400zł z wycinkami.
|
|
#2327 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2328 |
|
Raczkowanie
|
u mnie doliczają dodatkowo za znieczulenie, a za wizytę to już wiadomo. Teraz znalazłam w jednym miejscu 160 zł, więc możesz mieć Lynn rację. Ja początkowo szukałam w miejscach "bardziej znanych" i cieszących się dobrą opinią - gdybym miała się decydować, to chyba bym wolała dołożyć więcej pieniędzy i mieć je robione w bardziej komfortowych warunkach
|
|
|
|
|
#2329 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2330 |
|
Raczkowanie
|
prywatnie znieczulenie może kosztować ok 150-180 zł, to lekka przesada, z drugiej strony na NFZ mogę długo czekać...
|
|
|
|
|
#2331 |
|
Raczkowanie
|
Tylko ja dalej zastanawiam się nad tą ceną kolonoki, bo gdzie nie spojrzę:
http://www.przychodniapfg.pl/cennik.html http://www.medicus-bonus.pl/pl/diagnostyka.html Itd. A i pamiętaj - że kolonoskopię może przeprowadzać gastroenterolog, ale także chirurg. Choć najlepiej trafić na gastro, bo w tym siedzi.
|
|
#2332 |
|
Zakorzenienie
|
Faktycznie, te ceny które podajesz są wyższe, ale jestem na 100% pewna, że u mnie kolono kosztowała 150zł. Może osobno doliczają koszt wizyty (100 zł) + znieczulenie i wychodzi z 400?
|
|
|
|
|
#2333 |
|
Raczkowanie
|
Najlepiej się dowiedzieć wszystkiego przed, bo same wycinki to koszt ok 100zł.
|
|
#2334 |
|
Raczkowanie
|
Czesc ludzie
Dolaczam do grona ofiar IBS. Cierpie na zgage, wzdecia, zaparcia, ale przede wszystkim na nudnosci, ktore w poleczaniu z tym, ze dojezdzam do pracy autobusem sa koszmarem mojego zycia. Nie mam choroby lokomocyjnej bo ten srodek transportu stosuje od jakis 3 lat a symptomy IBS mam od jakis 3 miesiecy. Mieszkam w UK, w ktorym ciezko o dobrego lekarza (niestety ). Biore Colofac, ktory wydaje byc sie jedynym lekiem, ktory pomaga. Wiem takze, ze IBS wywoluje u mnie glownie alkohol (choc nie tylko).Ciekawi mnie czy ktos zna dobry srodek na poranne nudnosci ( nie jestem w ciazy - na antyknocepcji od x lat), bo to najgorsze i bardzo meczace. Ktos kiedys polecil mi korzen imbiru o silnej mocy. Czy ktos z was stosowal? Byc moze Polsce jest wiecej skutecznych preparatow niz tutaj. Takze, czy ktos moze polecic dobrego gastrologa we Wroclawiu lub Lubinie? Wybieram sie do Polski zima, choc wiem ze jedna wizyta nie zalatwi problemu, byc moze jednak bede mogla chociaz rozpoczac badania. Wielkie dzieki.
|
|
#2335 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
Podzielę się swoimi doświadczeniami jako że dzisiaj miałem kolonoskopię. Ogólnie moje sensacje żołądkowe zaczęły się ok 10 lat temu - straszne bóle brzucha, chodziłem do lekarza ale ten poprzestał na USG i stwierdził "przestań ściemniać i zacznij chodzić do szkoły". Wszystko się uspokoiło i było ok aż do mniej wiecej poprzednich wakacji. Znowu zaczęło boleć, zaczęły się straszne biegunki itp. Znowu zacząłem chodzić po lekarzach i chodzę aż do tej pory. Miałem badania krwi, moczu, kału, USG, kolonoskopię, wszystko niby ok i dalej nie wiadomo co mi jest (podejrzewają że ZJD). W międzyczasie straciłem naprawdę dobrą i świetnie płatna pracę bo "za często znikałem z hali" (byłem po prostu w toalecie zawsze ze 3 razy w ciągu pracy). Nigdy nie miałem problemu w kontaktach z ludźmi, teraz boję się spotkać z jakąś dziewczyną, żeby nie było akcji że muszę gdzieś w krzaki :/ Dalej będę robił badania, wątpię już że to coś pomoże no ale trzeba spróbować. Jestem człowiekiem aktywnym (od zawsze dużo sportu), jem raczej zdrowo i regularnie i dalej nic... Biorę duspatalin retard pomaga trochę i tak często nie biegam do kibla, no ale wg mnie dalej " za często". W pon idę do lekarki z wynikami i będę walczył dalej. |
|
|
|
|
#2336 |
|
Przyczajenie
|
Dzień dobry
![]() Mam 38 lat, mieszkam w Warszawie, moim problemem od paru lat są gazy jelitowe – brzydko pachną, a co najgorsze, ulatniają się często bez mojej wiedzy, nie umiem tego opanować. To jest poważny problem, jeśli chodzi o bezpośrednie kontakty z innymi osobami, w pracy i poza nią. Wstyd mi umawiać się z dziewczynami w takiej sytuacji, i przez to wcale się nie umawiam i jestem sam. Mam prośbę o kontakt od dziewczyn, które mają podobny problem – razem łatwiej ![]() Mój e-mail: beo.wulf@interia.eu Edytowane przez filozof1 Czas edycji: 2012-07-15 o 09:42 Powód: linki od wyrazów w tekście |
|
|
|
|
#2337 |
|
Zadomowienie
|
A ja się będę powtarzać: Przy IBS warto spróbować diety niełączenia i jak najmniej wysoko przetworzonego jedzenia. Mi pomaga.
Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2012-07-15 o 11:45 |
|
|
|
|
#2338 |
|
Zakorzenienie
|
filozof byłeś u lekarza z tym problemem?
|
|
|
|
|
#2339 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście, u niejednego. Gastrolodzy, że tak powiem, standardowi są w mojej sprawie bezsilni. Radzą, żebym przywykł do tych problemów, żebym "nauczył się z tym żyć" - znacie to?
I zalecają stałe łagodzenie objawów znanymi lekami i odpowiednią dietą. Obecnie jestem pod opieką takiego mniej standardowego, który stawia na pasożyty, mimo że kilka analiz nic dotąd nie wykazało. Zacząłem kurację w tym kierunku. Jeśli będzie jakaś poprawa, dam znać
|
|
|
|
|
#2340 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Odnosnie samego IBS - przyczyn jest wiele i moze to byc przerost bakterii w jelicie, ktorego tradycyjne badania nie wykrywaja, moze to byc zle trawienie weglowodanow (poczytaj o fodmaps), moze tez byc za niskie wydzielanie kwasu zoladkowego i niestety stres.... Mozesz sprobowac diety GAPS - nie ma chyba zadnej innej bardziej skutecznej w kontekscie IBS. Leki i lekarze...wszyscy to znamy, nie chce sie wypowiadac, bo mam okropne doswiadczenia, moja przygoda z IBS byla bardzo przykra, nawet zaliczylam stol operacyjny bezsensownie...a okazalo sie, ze mimo braku nietolerancji na gluten, to zboza powoduja u mnie wiekszosc objawow.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:29.

Ja mam w perspektywie kolejny pobyt w szpitalu jak się okazało.

). Biore Colofac, ktory wydaje byc sie jedynym lekiem, ktory pomaga. Wiem takze, ze IBS wywoluje u mnie glownie alkohol (choc nie tylko).