![]() |
#361 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)
Tylko filologia rosyjska da Ci papier, że znasz język rosyjski na poziomie biegłym. Rosjoznawstwo - jak sama nazwa wskazuje - jest to wiedza o Rosji, a nie o języku jako takim.
Masz bardzo ambitne plany. Znasz już język rosyjski choć w stopniu B1? Bo nawet kończąc studia człowiek musi się z językiem obyć, małymi krokami dojść do względnej biegłości. Trzeba się w języku wyrobić, w jego biegłości. Nikt nie będzie chciał w dużej firmie asystentki, która mówi łamanym językiem. Nic nie jest stratą czasu jeśli to może przynieść profit w przyszłości. Ten język trzeba lubić, trzeba chcieć go poznać, bo pracy jest dużo, a zapał bardzo słabnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
uwielbiam rosyjski.ale na studiach zaniedbalam i choc zdalam na poziomie B2 to tak slabo jak nie mam kontaktu z nim i teraz znow zaczelam nauke. czytalam tu nizej ze rosjoznawstwo jest lepsze bo nie ucze sie hostorii rosji a bardziej praktycznie ze slowka i wymowa i mowienie.. chyba ze pomylilam cos ![]()
![]() |
![]() |
#363 |
Konto usunięte
|
Nie wiem kto ci wciskał kit że na rosjoznawstwie nie ma historii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
Zakorzenienie
|
No tak przeczytalam gdzies tutaj ponizej, tak mi sie wydaje
![]() ![]() Ale dziekuje ze o tym mowisz. Moge Cie prosic bys wyslala wykaz przedmiotow jakie masz? To sa studia jednolite? Czy 3 + 2 ? Dziewczyny zrobię mały offtop: znacie może stronę, albo plik w Necie, gdzie coś podobnnego na wzór chomika znajdę? Słownik frekwencyjny - 2000 najczęściej używanych angielskich słów.pdf Wiecie czy gdzieś jest coś takiego z rosyjskiego? Szukałam. Chcę tych słów się uczyć a nie ma gdzieś skondensowanego banku słów - może macie coś? ![]()
![]() |
#365 |
Zakorzenienie
|
Przecież to na filologii rosyjskiej jest tylko jeden semestr historii.. Rosjoznawstwo to przede wszystkim historia, kultura, sztuka...
Trochę nie rozumiem.. Ty studiujesz socjologię, czy studiowałaś rosyjski? Czy rosyjski był tylko na lektoracie? Ja na twoim miejscu kierowałabym swoje kroki raczej w stronę języka rosyjskiego w sferze biznesu, a nie na rosjoznawstwo.. Chciałabym tylko dodać, że Ci którzy kierują się zdaną dobrze maturą z rosyjskiego, bardzo się pomylą jak przyjdą na te studia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chcialabym isc na rosyjski. rosyjski mialam od 4 klasy podstawowki i mature dobrze zdalam. lubie rosyjski. no ale mysle nad tym czy nie lepiej zrobic jakis kurs i potem certyfikat z rosyjskiego biznesu a studia zrobic inne. Jakie sa szanowane certyfikaty z rosyjskiego? Dziekuje Ci za odpowiediz ![]()
![]() |
![]() |
#367 |
Zakorzenienie
|
Hmm.. Wydaje mi się, że ze złej strony zaczynasz szukać rozwiązania. Bo jeśli interesuje Cię tylko praca w biznesie, to powinnaś zacząć od wyszukania jakichś interesujących firm, które mają kontakt z Rosją. Wiem, że to nie jest łatwe, ale jeśli jesteś gotowa poświęcić 3 + 2 lata studiów na filologii, szukanie zajmie Ci chwilę
![]() Jeśli to pierwsze, to ja na twoim miejscu poszłabym na filologię, bo jeśli faktycznie fascynuje Cię język i wiążesz z nim swoją przyszłość, to miałabyś szerokie pole manewru - nigdy nie wiadomo, gdzie się ten papierek przyda. Jeśli natomiast to drugie - dowiedz się jakie certyfikaty honorują w danej firmie, pójdź na kurs i po sprawie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 |
Przyczajenie
|
Hej. Czy jest jakaś osoba na forum która studiuje na UMK lub na UMCS filologię rosyjską? Chciałabym poznać opinię na temat tych dwóch uczelni.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Wtajemniczenie
|
Hej, można dołączyć? Ja dosłownie kilka godzin przez zakończeniem rekrutacji zmieniłam zdanie i zamiast języków stosowanych na UŚ zarejestrowałam się na rosyjski tłumaczeniowy z niemieckim i hiszpański tłum. z włoskim. W środę wyniki, ciekawa jestem, czy się dostanę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 |
Zakorzenienie
|
Ja we wtorek dostałam się na filologię rosyjską na UWM
![]()
![]() |
#371 |
Zakorzenienie
|
brawo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#372 |
Zadomowienie
|
Hej. Mam taki problem, ponieważ dostałam się na filologię ros.na UW, na rosjoznawstwo na UMCS i komunikację językową w sferze biznesowej na UwB i nie mam pojęcia co wybrać może wy mi coś doradzicie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Zakorzenienie
|
Na pozór te 3 kierunki wydają się być takie same, w każdym chodzi o język rosyjski, jednak jak wiadomo - różnią się diametralnie
![]() ![]() ![]() Kieruj się też opiniami a temat uczelni. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie teraz waham się między UW a UwB, bo bardziej podoba mi się kierunek chyba w białymstoku chociaż nie wiem dokładnie jakie przedmioty tam są, ale z drugiej strony UW jest lepszą uczelnią. I taki mam dylemat. Dodam, że do Białegostoku mam ok.50 km. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 |
Zakorzenienie
|
Hmm
![]() ![]() ![]() http://ifw.uwb.edu.pl/studenci.php?strona=programy - tutaj masz program na UwB fil.ros. z biznesem. ![]() ![]() ![]() Ja wybrałam UwB między innymi dlatego, że był blisko mojego miejsca zamieszkania :P A pewnie bym wybrała ten kierunek z biznesem, gdyby nie to, że wchodził w tym samym roku co szłam a studia, i trochę bałam się niezorganizowania ![]() W sumie.. Polecam. Możesz przy biznesie zrobić sobie kurs CEN na nauczyciela, i będziesz mogła iść tak na prawdę w 2 kierunkach. Bo myślę, że przygotowanie do tego biznesu mają dobre. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#376 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 |
Zakorzenienie
|
A skąd przekonanie, że jest trudniej ?
![]() ![]() ![]() ![]() A to, że UW ma prestiż i jest uczelnią o stopień wyższą to nie podlega dyskusji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#378 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jakieś pytania? Jesteś ciekawa, jak mniej więcej wygląda nauka na UŚ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny może wiecie skąd mam wziąć coś takiego : Oświadczenie o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów bez wnoszenia opłat – dotyczy kandydatów ubiegających się o przyjęcie na studia stacjonarne? Bo ja nie mam pojęcia o co chodzi...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#380 |
Wtajemniczenie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;35305657]Tak, ja studiuję rosyjski na UŚ, dokładniej jestem na tłumaczeniówce
![]() Jakieś pytania? Jesteś ciekawa, jak mniej więcej wygląda nauka na UŚ?[/QUOTE] O, dobrze wiedzieć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
Zakorzenienie
|
O ile się nie mylę, to dostępne to jest w sekretariacie/dziekanacie wydziału. Chyba od tamtego roku to wprowadzili, że 1 rok ma składać takie oświadczenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#383 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, pytaj o co chcesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#384 |
Zadomowienie
|
Chodzi mi o tą deklaracje o wyboru lektoratu, bo chodzi o to, ze tam jest coś takiego jeśli zdawałaś nową maturę, niżej starą i jakieś certyfikaty, a jeśli ja nie zdawałam załóżmy z angielskiego matury, to tam mam coś wpisywać czy nie wiem jak to uzupełnić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#385 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że jeśli się nie zdawało z tego języka matury, to się nic nie wpisuje. Ale miałam podobny problem, bo w ogóle nie wiedziałam, czy jak ktoś NIE CHCE uczyć się drugiego języka to musi to składać (
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Zadomowienie
|
Aha ok, dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 |
Zakorzenienie
|
Ale to chyba każdy ma takie wątpliwości
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 |
Zakorzenienie
|
To tylko i wyłącznie zależy od zgrania grupy
![]() ![]() Na 2 roku grupy się zmieszały, no i poznałam nowych ludzi ![]() ![]() ![]() Wiadomo, że są ludzie, którzy tylko żerują na cudzych notatkach, nie dając nic w zamian, ale wszędzie się takowi znajdują ![]() Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2012-07-15 o 17:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.