|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
Kism zdróweczka dla Kaja Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-07-15 o 10:40 |
|
|
|
|
#4472 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
Mąż dziś obdzwonił wszystkie czynne apteki. Nigdzie nie ma nutritonu.
|
|
|
|
|
#4473 |
|
Zadomowienie
|
Ewunia dzieki!!!!! ja czytalam ksiazke 2 razy ale na telefonie
gubilam sie jak byla mowa o przejsciu na ktoras ze stron, czasem czytalam szybko bo mlody sie buntowal, teraz jest grzeczniejszy to moze bede mial szanse sie skupic na tym co czytam, a dzieki podstawie która wyłozylas bedzie mi latweiej zaczac. Dzieki jeszcze raz. Ksiazke w papierze kupie jutro.jest jeszcze jedno: test ktory jest w tej ksiazce. po jego rozwiazaniu, przeczytalam sobie wynik i stwierdzilam, ze to kompletnie nie pasuje do mojego Syna. zaczelam czytac pozostale opisy i zdecydowanie bardziej pasuje mi gosc do innego typu. Wkurzylam sie, bo za 2 i 3 razem tez wyszlo to co za 1wszym i uznalam, ze nie znam swojego dziecka , zrobilo mi sie przykro i do ksiazki juz wiecej nie zagladalam. Ciezko czasem odpowiadac na pytania kiedy dziecko jest kompletnie rozstrojone i nie ma mozliwosci wylapania niektorych jego zachowan.... ale sprobuje raz jeszcze. moniczka ja go biore wtedy do odbicia jesli wpada w szal, ale nawet jak sie odbije to i tak nie chce jesc. |
|
|
|
#4474 |
|
Wtajemniczenie
|
A pamietacie jak pisałam ze nie mogę złożyć pałąków do maty
Już myslałam że jestem tak durna i głupia że nie umiem tego złożyć.poszłam wczoraj do sklepu żeby mi to złożyli a się okazało że to jest połamane czekam do poniedziałku żeby się wyjaśniło.Dobrze że mnie w tym sklepie znają,bo miałam tam praktyki.Mam nadzieję że dostane nową w pon.
|
|
|
|
#4475 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() [/QUOTE]Ja to Cie podziwiam że z dwójką dzieci masz czas na net... I jeszcze z tyloma pobudkami w ciągu nocy. Tak z ciekawości zapytam: zajmujesz się sama domem, tzn. gotowanie, sprzątanie?? Czy masz kogoś do pomocy?[/QUOTE] Siama, siama wszystko ![]() Cytat:
Nie wszystkie dzieci lubią zawijanie. Jeżeli się nie uspokaja, tylko denerwuje go to, to daj mu spokój ja zawsze słyszałam i w szpitalu i od pediatry, że każde mleko na żądanie. Jak niemowlę jest głodne, to będzie płakać z głodu tak długo, aż dostanie jeść. To instynkt. Karmiąc dziecko z zegarkiem w ręku zaburzasz mu naturalny instynkt głodu i sytości - bo jak jest głodne, to nie dostaje jeść, jak nie jest głodny, to musi zjeść, bo potem nie dostanie, a ono nie wie kiedy dostanie a kiedy nie, bo nie ma niestety zegarka. I nie wie, dlaczego np. musi zjeść 120 ml mleka, żeby mu wystarczyło na 3 godziny, jeżeli akurat ma ochotę tylko na 60ml. Nie wleje w siebie więcej, bo małe dzieci mają bardzo sprawny, naturalny instynkt i u nich ośrodek głodu i sytości znakomicie funkcjonuje. Dopiero my go rozregulowujemy własnie tym, że każemy dzieciom jeść, jak nie są głodne, bo "jest pora obiadu". A jak nie jest głodne, to jego problem, więc dziecko musi jeść, chociaż wcale nie chce. Mój Michał zawsze jadł na żądanie, teraz też go nie zmuszam do jedzenia, nie ma u mnie tego, że jak nie jest głodny to musi jeść, bo potem nic nie dostanie. Skutek - mam szczuplutkie dziecko, bardzo sprawne fizycznie, kompletnie "niecukierkowe" i ogólnie "niesłodyczowe" - zje trochę i potrafi mi oddać np. ciastko z deseru mówiąc: "Dziękuję, już się najadłem" , to, że nie zje jakiegoś posiłku to norma - widocznie to, co dostaje, mu wystarcza. Jak wiesz, Michał też był dokarmiany mm po 1. miesiącu i nigdy mu mleka nie limitowałam. Mało tego, po pierwszym miesiącu, po tym głodzie przy kp, który mu zafundowałam, na mm przybrał w drugim miesiącu życia 2 kg!!! Potem dziecko raczkuje, interesuje się wszystkim, a jak zaczyna chodzić to już w ogóle zapomina o jedzeniu, więc bądź spokojna, naprawdę nie wyhodujesz grubasa, jeżeli tylko nie będziesz mu podawać słodyczy czy słodkich herbatek i innych śmieciowych produktów. Na "normalnym" jedzeniu i samym mleku naprawdę dziecka nie spasiesz! problem w tym, że mamy dosładzają wszystko - u mnie w domu np. owoce zawsze jadło się bez cukru i tak podawałam Michałowi.Tak w ogóle to bez sensu dokarmiać, jeżeli jesteś pewna, że masz mleko! I jeżeli chcesz utrzymać laktację, to nie możesz robić tak, że raz karmisz piersią, a raz butelką. Tak to się robi, jak np. mama wraca do pracy i karmi tylko w nocy. Jak daje dziecku w ciągu dnia butlę, to piersi w ciągu dnia nie produkują mleka. Produkują tylko w nocy wtedy. Więc jeżeli jesteś pewna, że masz mleko, to niech zjada więcej z piersi. Jak nie je z piersi, a ciągnie z butli, to już niestety pierwszy krok do pożegnania piersi, więc uważaj. Michał bez problemu ciamkał i cyca i butlę, więc ja tego problemu nie znam i tutaj Ci nie pomogę niestety ![]() u niektórych dzieci jest tak, że faktycznie, jak poczują, że z butli lepiej leci, to od razu mają w nosie pierś. Wtedy musisz karmić albo kubeczkiem albo po palcu strzykawką, czymkolwiek, byle nie było mu tak łatwo. Ma jeść dlatego, że jest głodny, więc musi mu być trudniej, niż na piersi, a nie łatwiej, bo mały cwaniak chyba myśli o pożegnaniu z piersią ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, gratulacje dla maluszków z okazji 2 m-cy!!
|
|
#4476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() trzymam kciuki za nową matę.. ja czekam aż u męża kupią nam mate |
|
|
|
|
#4477 |
|
Wtajemniczenie
|
Kotku pomyśl co by było jakbyś karmiła Wojtusia tak jak każą co 3h
Ja też nie zmuszam Filipa do jedzenia,nie chce to nie ale jak zgłodnieje to ręce opadają wyzera wszystko co mu podam,niestety słodycze bardzo lubi(tak jak mamusia) staram mu się ograniczać,ale przyjdzie taki dziadek ze słodyczką i mój biznes plan się wali... Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-07-15 o 12:17 |
|
|
|
#4478 |
|
Zadomowienie
|
Kotku dzięki
Teraz będę tydzień w Krakowie, akurat w poniedziałek ide do lekarza i będę się widzieć z położną ze szpitala, bo siedzi u niego w rejestracji w gabinetach, poproszę, moze będzie mi mogła polecić kogos od laktacji, niech kobieta (zakladam że doradcami są tylko kobiety ) przyjdzie i mi odpowie na każde nurtujące pytanie, zobaczy jak Borys wpada w szał przy piersi i powie czego to efekt. Może się uda. Mnie się w ogóle wydaje, ze my z Borysem nakręcamy się wzajemnie. Doszlismy do wniosku, ze urodę ma ewidentnie po tatusiu, natomiast charakterek mój : niecierpliwy, nierwowy, choleryk On się wkurzy - zaraz ja się wkurzam - no to potem on jeszcze bardziej, a ja jeszcze bardziej i lecimy, kto pierwszy padnie Wczoraj w nocy pieknie mi zjadł z obydwu piersi bez gadania w ogóle, a przecież o 12 w nocy mama go karmiła butlą bo nas nie było (imprezka). Nad ranem zaczał świrować, ale po 2 godzinach walki stwierdziłam, ze nie mam szans , kazałam się nim zająć, a sama poszłam do innego pokoju spać, włożyłam słuchawki do uszu i stwierdziłam ze musze, po prostu musze . Spałam 4 godziny , w tym czasie mąż ( a potem jak mama wstala to mąż z mamą) poradzili sobie znakomicie, obudzili mnie koło 10.30 bo mama zauwazyła plamy z mleka na piżamie haha i faktycznie jak wstałam to myslalam ze eksploduje Nakarmiłam mlodego i tak ładnie i spokojnie jadł. Zaczełams ie zastanawiać, czy on nie złości się z innego powodu, może nie chce jeść wtedy kiedy ja mu daję, moze chodzi o coś innego a ja mu wpycham piers.... no nic, mysle ze mam co rewolucjonizować. Zabieram sie za książkę jeszcze raz, spróbuje ogarnąć wszystkie rady z forum i może coś z tego będzie. Kotku, Borys nigdy nie dostawał butli za pierwszym razem (oprócz czasu w spędzonego w szpitalu kiedy to wmawiali mi że jestem bezmleczna - co za paranoja swoją drogą). Zawsze dostaje pierś , a dopiero jak widzę ze nie dojadł to dostaje butlę. Muszę być pewna tego, dlaczego złości się podczas jedzenia ( bo jak się okazuje nie przy każdym posiłku się złości), jak to ogarnę to będę wiedzieć co dalej. Na prawde bardzo bardzo chciałabym go utrzymać na piersi ( nie na moim mleku z butli - tylko na moim mleku z piersi) , raz że to wygodne, a dwa, ja to na prawdę lubię. Także to mój priorytet
|
|
|
|
#4479 | |
|
Wtajemniczenie
|
Millena - no widzisz, co za paranoja - Tobie wmawiali, że jesteś bezmleczna, mnie - że, zacytuję panią: "rzeka mleka"
dlatego się tak nakręciłam jak nienormalna na kp przy Michałku.Wiesz, tak sobie myślę, że może on faktycznie nie jest głodny w tych momentach, jak mówisz u nas to też się wkurza i kwęka, jak np. leży i zaraz mu się cofnie mleko, to wtedy muszę go trzymać pionowo, żeby mu się wszystko uleżało...Ale faktycznie, poobserwuj, o co może mu chodzić, bo jak ładnie je normalnie, to faktycznie chyba po prostu przystawiasz go do piersi, jak on chce co innego i dlatego się wścieka : jak mu dałam, to zassał jak smok teraz wiemy oboje, że on robi czasem (nie zawsze) takie podejścia zanim zacznie ssać.---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
Michał też potrafi się obeżreć do nieprzytomności, ale potem już sam nie rusza i też potrafi sobie posypać cukrem racuchy, a ostatnio wyżerał przy tej okazji cukier puder łyżeczką, mówiąc mi, "Ale ja muszę!" jakby Wojtek jadł co 3 godziny, to dawno byśmy byli z przepukliną w szpitalu mówię poważnie... on ryczy tak, że go trzeba zapchać butlą natychmiast, Michał też tak miał, dlatego płakał tak długo od kolek, refluksów i z głodu, że zaczęła mu wychodzić przepuklina.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-07-15 o 13:11 |
|
|
|
|
#4480 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ma to po mnie bo ja też uwielbiam...Wiadomo je słodkie chyba nawet za dużo dlatego staram się ograniczyć.
|
|
|
|
|
#4481 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4482 |
|
Rozeznanie
|
Tacca ile Piotruś zjada dziennie ml ??
|
#4483 |
|
Zakorzenienie
|
Tak różnie. Teraz robię 90ml, ale zjada z tego około 80ml. Je tak 7 albo 8 razy dziennie.
|
|
|
|
#4484 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
My już po sesji zdjęciowej Hani. Nie mogę się doczekać efektów ![]() Krostki u Hani przenoszą się na rączki i klatkę piersiową Nawet teraz te zdjęcia robią na mnie większe wrażenie, niż wtedy na żywo ![]() Boję się tylko, że to co teraz ma Hania, to skaza białkowa. Pójdziemy w tygodniu do lekarza, to się wszystkiego dowiemy. ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Chcę zamówić matę edukacyjną dla Hani. Ona co prawda jeszcze średnio interesuje się przedmiotami ją otaczającymi, ale spodziewam się, że lada moment zacznie Wiem, że temat był już wałkowany, ale oprócz maty Tiny Love Move&Play polecanej przez _agata, żadna z Was nie pisała jaką ma i czy poleca, a przynajmniej ja nie pamiętam Podobają Wam się Wasze maty? Dzieciaczki są zainteresowane? Jeśli tak, to jaką matę macie?
|
|
|
|
#4485 |
|
Zadomowienie
|
Ja ma TL kick&play. Ma duzo bajerow np wszyste w mate szeleszczace i piszczace elementy albo lusterko czy panel do kopania z melodyjkami, ale moja i tak interesuje sie tylko tym co wisi wiec zwracaj uwage na to co na gorze. Reszta moze zaonteresuje sie jak podrosnie.
|
|
|
|
#4486 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
U nas dziś kolejny dzień jedzenia na raty a do tego dzień ulewania. Teraz sobie leży w łóżeczku i z przerwami śpi i się rozgląda. W kołysce już jej się podoba bo niczego nie widzi mała cwaniara, ale dobrze, niech się rozgląda. Nad kołyską ma małą karuzelę z melodyjką i nawet jej się podoba dlatego po chrzcinach zamawiamy maty edukacyjną no i konika morskiego bo bardzo mi się spodobał. Wstrzymuję się do chrzcin bo może chrzestni kupią matę A w tej Trejce jak mała ma nóżki? Tak że może je sprostować? czy są jakoś zablokowane? Całe szczęście że mała nie buntuje się w tej pieluszce. ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Dziewczyny proszę dajcie linka do konika morskiego bo ja sierotka nie umiem znaleźć
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#4487 |
|
Wtajemniczenie
|
pierwszy lepszy konik
![]() http://allegro.pl/konik-morski-fishe...473047234.html ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Czy Wy też musicie każdego dnia oczyszczać nosek dziecku? Ja rano takie kozy wyciągam, że hej I polecam Wam "Katarek". To ten aspirator, co się podłącza do odkurzacza |
|
|
|
#4488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4489 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie mam frejki. Mam zakładać pieluchę. Ona ma 18cm szerokości, ale wiadomo że pielucha się marszczy. Sprawia ona że nóżki są szeroko ale potrafi je wyprostować bez problemu.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#4490 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4491 |
|
Zakorzenienie
|
Gabbi ja zaluje, ze nie kupilam kwadratowej<nie tej prostokatnej malej> maty fisher price rainforest. Tak jak karuzela ma na internecie super opinie.
Karuzele mam i maly ja bardzo lubi
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-07-15 o 19:29 |
|
|
|
#4492 |
|
Rozeznanie
|
ehh jestem padnieta, mam lekki stan podgoraczkowy :/ dzieć mi śpi i trzeba go budzić na karmienia co mnie martwi bo pewnie spałby całą noc, odciągam mu mleko i daję butlą
rano karmiliśmy się ze 2h i tak bosko bekną dwa razy jak stary
|
|
|
|
#4493 |
|
Zadomowienie
|
Co ozacza zielona kupka???!!!
|
|
|
|
#4494 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() My jutro idziemy do lekarza. Mikołaj przytył w ostatnim tygodniu 50gram. Najprawdopodobniej ma anemię, cały czas śpi. Trzymajcie kciuki.
|
|
#4495 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja Paulinka też ma codziennie gluty i raz dziennie ją męczę. Dosłownie męczę, bo ona przy tym drze się niemiłosiernie jakbym jej chciała nos oderwać. Szymonek też się tak drze?
|
|
|
#4496 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A czy Wasze pociechy mają białe języczki? Takie obłożone białym nalotem? Myślę, że to przez ulewanie, ale naczytałam się dzisiaj, że tak też mogą wyglądać pleśniawki
|
|
|
|
|
#4497 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Paulinka miała pleśniawki, to były takie białe punkciki, większe, ale miała je w tyle na podniebieniu i po bokach ...na policzkach od środka. Na języku nie miała, ale myślę, że na języku też mogą się robić. Dodam też że babka na początek kazała kupić Aftin i to jest strata czasu, nic nie pomógł. Dopiero jak przepisała Nystatynę to efekt był już po pierwszym dniu a po kilku dniach wszystko zniknęło. Ale smarowałam 5razy dziennie. edit biały język czasem ma ale od mleczka, takie jakby zważone mleczko.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-07-15 o 21:16 |
|
|
|
|
#4498 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z oczkiem też polecam sól fizjologiczną... A jak nie przejdzie po kilku dniach koniecznie okulista. Cytat:
My się jutro ważymy. Piotrek dziś skończył 4 tygodnie. ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Ja dziś jakaś koszmarnie śpiąca byłam... Jak karmiłam małego koło 17, to normalnie głowa mi opadała... Poszłam się położyć, ale mały zaczął marudzić i płakać, toteż w rezultacie wylądował u mnie na klacie i znów nie odpoczęłam. |
||||||
|
|
|
#4499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Język ma biały, ale to taki twarożek, który po wypiciu herbatki znika. Podajecie może swoim dzieciom herbatkę hippa ułatwiającą trawienie? nie wiem czy to dzięki niej czy tak miało być, ale Adaś mniej się dziś pręży. |
|
|
|
|
#4500 |
|
Wtajemniczenie
|
Czym ten katerek różni się od fridy?? W jednym ciągnę ja a w drugim odkurzacz, działanie podobne.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

Już myslałam że jestem tak durna i głupia że nie umiem tego złożyć.poszłam wczoraj do sklepu żeby mi to złożyli
a się okazało że to jest połamane
jak na niego to dłuuuuugo spał. 

dajcie linka do konika morskiego bo ja sierotka nie umiem znaleźć