|
|
#4351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Króliczek Miniaturka IV
mojemu pinio się nie podoba. bardziej woli żwirki z chipsi. aktualnie mam chipsi mais, który jest zrobiony z kukurydzy. tylko trochę drogi jest za 4,5 kg płacę trochę ponad 30 zł. przy wymienianiu żwirku z kuwety co 3 dni, starcza na ok. miesiąc.
|
|
|
|
#4352 |
|
Zadomowienie
|
Kochani, sezon wakacyjny w pełni i bezdomnych królików bardzo przybywa. Stowarzyszenie Pomocy Królikom zaprasza do akcji "Daj Piątaka na Uszaka".
Zebrane środki są wykorzystywane na utrzymanie i leczenie bezdomnych uszaków znajdujących się pod opieką SPK. Gdyby ktoś mógł zaoferować Dom Tymczasowy królikowi, to prosimy o kontakt: adopcje@kroliki.net Można też adoptować uszaka. Wszystkie informacje są dostępne tutaj.---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Gdzie kupiłaś taką superaśną kuwetę?
|
|
#4353 |
|
Zakorzenienie
|
superaśną kuwetę kupiłam w Zoo Karina (generalnie, w sklepach tej sieci nic ciekawego nie ma, ale czasami się uda coś utrafić). kuwetę jest z firmy ferplastu. jak będę w tamtym sklepie, to spiszę dla Ciebie jak się ona zwie.
edit: nawet znalazłam ją w internecie http://gryzonie.iai-shop.com/product...ika-L-3O5.html Edytowane przez szprotka_ Czas edycji: 2012-07-07 o 22:47 |
|
|
|
#4354 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć można dołączyć?od 3 lat mam baranka-Funia.Przecódowne stworzenie,kochany przytulas jednak nie zawsze tak było.Przed kastracją był agresywny,rzucał się na wszystko co sie tylko poruszyło i co najgoresze zalewał nas swoim moczem.Doszło już do tego,że nie wypuszczałam go z klatki mało tego klatka była zakryta dużym ręcznikiem-przód buł tylko odsłonięty.Oczywiście nie trwało to długo.Po kastracji stopniowo wszystkie te obiawy mineły jak ręko odjoł.Teraz to jest kolejny pies w naszym domu
zamykany jest tylko na noc.Ma 2 klatki(małą 60)na balkonie i (dużą 100)w domu.
|
#4355 |
|
Wtajemniczenie
|
SDC10641.jpgoto Funiol jak był malusi
|
#4356 |
|
Wtajemniczenie
|
SDC10943.jpga to Funio na dziś
|
#4357 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4358 |
|
Wtajemniczenie
|
Może sobie biegać bo nie gryzie niczego,załatwia się głównie w klatkach no i nie boi się psów.Po kastracji zrobił się leniwy,więcej leży niż biega
z 2 kg pasztetu zrobiły się 3kg![]() ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- Swietna jest ta kuweta,chyba ją zamówie.My mam obie narożne,jednak ten przedni brzeg jest zbyt płytki i moja cholera często wywala żwirek.Może z tej by mu się nie udało
|
#4359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wraz z królikiem otrzymujesz funkcję koparki. ny da rady żeby trochę żwirku się nie wysypało ![]() zwłaszcza, że moja czarna zaraza lubi tak siedzieć w kuwecie, że kuper jest w środku, a głowa wystaje poza i zerka co robię (i'm watchin' you). fajnie to wygląda
|
|
|
|
|
#4360 |
|
Wtajemniczenie
|
To nie zła cholerka z tego Twojego noska
wiesz ,że ja zawsze marzyłam o czarnym baranku?no ale mam białego i tez go kofam.A już teddy baraniasty no poprostu cuuuuuuudo i jeszcze czarny.....marzenie---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Mój aż takim kopaczem nie jest-to nie jego wina tylko kuwety
|
#4361 |
|
Zakorzenienie
|
ja, marzyłam o baranku bez względu na umaszczenie. ale się powinnaś cieszyć, że masz łaciatego. przynajmniej go widać, mój się ninja'e zabawia po zmroku
![]() teddy są fajne, ale mój TŻ nie podziela mojego zdania. także, jak już wykastrujemy czarną zarazę, będziemy szukać jakiegoś jasno umaszczonego zwierza. mój zazwyczaj nie kopie (chyba, że go w klatce zamknęłam), ale troche na łapciach wynosi tego żwirku z kuwety. Edytowane przez szprotka_ Czas edycji: 2012-07-10 o 14:12 |
|
|
|
#4362 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciesze się ciesze ,ale czarnuch był moim odwiecznym marzeniem.No co ja poradze,że mam słabość do czarnuchów a teddy baraniasty jest booooooooooooooooooski,t góra futra......piękności
|
#4363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale muszę kupić mu większą (kupiliśmy taką niby dla świnek morskich -choć jest całkiem spora -żeby mniej miejsca zajmowała, a już z niej wyrósł), bo czasami kuper nie mieści mu się w środku, tj. siada w kuwecie, część dupki wystaje poza i sika poza Ta z ferplastu widzę, że jest fajna Widze,że z Gdańska jesteś - w której Zoo Karinie kupiłaś?Byłam niedawno w tej w Matarni i nie widziałam - nie wiem czy akurat ktoś wykupił czy w ogóle nie mają. Pamiętasz może ile ona kosztuje?btw.wymieniasz kuwetę tylko raz na 3 dni? Ja swojemu zmieniam 2x dziennie. Jakbym 1 dzień nie zmieniała, to miałaby zupełnie mokro.
|
|
#4364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie w Matarnii. te kuwety są na piętrze, obok tego wielokątnego akwarium z królikami. droga nie była, coś do 40 zł max. ja mam taki żwirek, że mocz ścieka na dół, a wierzchnia warstwa jest w miarę sucha. jak jest gorąco to zmieniam co drugi dzień, tylko że ja wsypuję tą przepisową ilość 3 cm żwirku, także może dlatego to tak działa. |
|
|
|
|
#4365 |
|
Zakorzenienie
|
szprotka, aaaa na piętro nie weszłam
Myślałam, że tam już nie ma nic dla króli W ogóle widziałaś u nich te transportery (dla różnych zwierząt)? Niektóre bardzo mi się podobają i jestem mile zaskoczona, że cena nie jest aż tak wysoka (oczywiście nie mówię tu o tych skórzanych itd.) ![]() Co do żwirku - może faktycznie dlatego, że sypiesz aż tyle ![]() btw. moja królica 2 dni temu robiła coś dziwnego z sianem. Mianowicie nie zjadła go, tylko hmm układała/popychała (?) je w kąt + drugą część tak jak pies trzyma w buzi patyk (poziomo), tak ona w tej przerwie za zębami trzymała sporą ilość siana aaaaaaaaaaj, uwielbiam patrzeć jak ona ziewa albo przeciąga się jak kocur
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2012-07-18 o 11:29 |
|
|
|
#4366 |
|
Zakorzenienie
|
jak kroliczka jest nie kastrowana, to znaczy, ze rujke ma i gniazdo szykowala
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#4367 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym układaniem siana od razu domyśliłam się, że o to jej chodzi
(tym bardziej, że niedawno wyrywała sobie sierść i z niej wiła gniazdo) Tylko nie rozumiem tej akcji z trzymaniem (cały czas przez jakąś godzinę) siana za zębami niczym pies patyk Nie jest wysterylizowana. U nas życzą sobie za to 250zł, a finansowo z TŻtem stoimy kiepsko, więc niestety musi na to poczekać.
|
#4368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na razie mam pożyczony od kumpeli po jej kocie, bo ona nie potrzebuje, ale prędzej czy później będę musiała zaopatrzyć się we własny transporter.W sob czeka nas podróż PKS-em Klatka (100cm) + moja torba podróżna + torebka + transporter z królikiem... masakra. Ciekawe jak ja się zabiorę. Klatka i moja torba idą do luku, reszta ze mną do góry. Mam nadzieję, że w ogóle kierowca nie wkurzy się jak zobaczy ile tego mam (mam zamiar klatkę zawinąć w stare prześcieradło, żeby nie było tak perfidnie widać co wiozę).
|
|
#4370 |
|
Wtajemniczenie
|
To nie zła przeprawa Cię czeka troche wspóczuje
---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Ja za kastracje swojego nochacza zapłaciłam równiutkie 100zł ale u dziewczyn to chyba ciut drożej wychodzi jednak 250 zł to lekkie przegięcie.Nie żałuje swojej decyzji zachowanie Funia zmieniło sie o 360 stopni.Mój drugi królik nie był kastrowany(niestety niedawno odszedł )
|
#4371 |
|
Zakorzenienie
|
no niestety.... 7h podróży... będzie ciężko.
U nas jest 250zł - dzwoniłam i pytałam :/ (za samca chcą 200zł)
|
#4372 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4373 |
|
Wtajemniczenie
|
7 h podróży z królem?no nic tylko Ci współczuć.Mój to by chyba jajo zniósł.250zł to strasznie drogo ktoś wyjątkowo ceni swoje umiejętności
|
#4374 |
|
Zadomowienie
|
Ja za kastrację płaciłam 80 zł, później doszły koszty antybiotyku i zdjęcia szwów, w sumie zmieściłam się w 100 zł. 200 zł to faktycznie drogo. Rozumiem, że ceny są różne, ale nie 2 razy tyle.
|
|
|
|
#4375 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
Nie miałam jak odpisać wcześniej. Już piszę co i jak. Telefon do weta dostałam od jakiejś dziewczyny z jednego forum króliczego. W necie wtedy czytałam o niej (bo ten wet to babka) bardzo dobre opinie, więc postanowiłam zadzwonić. Nie pójdę przecież "w ciemno" do kogoś, bo jeszcze mi królicę źle zszyje, albo będą powikłania. Niestety nie pamiętam nazwiska tej osoby, nie wiem gdzie przyjmuje, bo jak mówię - dostałam po prostu numer, zadzwoniłam i jak słyszałam kwotę, to zakończyłam rozmowę. Wiem tyle, że te 250zł (mam samiczkę) miało być już ze wszystkim. Otrzymałam tez info., że w innym miejscu w Gdyni biorą 100-150zł, jednakże bardzo dużo osób odradzało tę osobę + Gdynia mi nie po drodze. aha i teraz sprawdziłam i źle podałam - za samca ludzie płacili 120-150zł (choć to i tak sporo). Nie wiem dlaczego samiczka taka droga ![]() aaa sprawdziłam - ten gabinet to niby na Feniksa, czyli pewnie ten, o którym pisze Szprotka. Nie wiem. A dawno temu swojego kastrowałaś? Jakby któraś wiedziała coś o dobrym wecie (takim, któremu może powierzyć królicę do sterylizacji) w Ostrołęce, to proszę o info Podróż przeżyłyśmy, choć było ciężko... moja królica ma to do siebie, że jak się stresuje, to całą się obślini zawsze - pyszczek mokry, kołnierz mokry. Przed wyjazdem dałam jej sporo melisy, ale niestety nie zasnęła (zapewne ze stresu, bo jak dotarłyśmy, to wręcz padła - przez 5h spała schowana za łóżkiem). PKS miał 2 przerwy, raz udało mi się ją wypuścić na chwilę - później widziałam po niej, że dzięki temu lepiej się czuje Niestety pierwszy PKS w ogóle nas nie zabrał Facet jak zobaczył mnie + moją torbę + klatkę królika + królika w transporterze, to powiedział, że nie ma mowy... Czekałyśmy dodatkową godzinę na następny, więc królica niestety w transporterze siedziała przez ponad 9h.
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2012-07-25 o 00:41 |
|
|
|
#4376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a patrzyłaś może na forum SPK? bo tam polecają dużo weterynarzy, niekoniecznie takich, którzy widnieją na ich stronie. |
|
|
|
|
#4377 |
|
Zadomowienie
|
W Toruniu doktor Krawczyk najlepszy króliczy weterynarz.
|
|
|
|
#4378 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałam o Gdańsku i Ostrołęce, a nie o Toruniu... nie ma szans, żebym tam dojechała na taki zabieg, nie mam samochodu, nie będę męczyć królicy i stresować dodatkowo po sterylce.
szprotka, z grubsza patrzyłam, ale bliżej przyjrzę się jak wrócę Dziś wyjeżdżam i nie będzie mnie w kraju prawie 3 tyg., także teraz i tak nic nie zrobię.
|
#4379 |
|
Wtajemniczenie
|
A mnie nie było w kraju przez ost 4 dni ,ale już jestem
mój Funiol po kastracji nie miał sciąganych szwów ani nie dostawał antybiotyku.Po zabiegu wrócił do domciu(po wybudzeniu oczywiście)był troche markotny i tyle.Zmiany w zachowaniu nie zaszły od razy,w sumie to sama nie wiem kiedy zaszły
|
#4380 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, są wśród Was jakieś osoby studiujące-podróżujące z królikiem?
Od roku myślę nad kupnem uszatka. Gdy miałam 8 lat od rodziców dostałam pierwszego królika -Kubusia, który okazał się Kubusią Towarzyszył mi przez 8 lat... Tylko problem tkwi w tym, że podczas roku akademickiego jestem pół tygodnia w mieście, gdzie studiuję i pół w domu -to mnie skreśla, prawda?
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:07.

Wszystkie informacje są dostępne 

Ta z ferplastu widzę, że jest fajna
Ja swojemu zmieniam 2x dziennie. Jakbym 1 dzień nie zmieniała, to miałaby zupełnie mokro.

Klatka (100cm) + moja torba podróżna + torebka + transporter z królikiem... masakra. Ciekawe jak ja się zabiorę. Klatka i moja torba idą do luku, reszta ze mną do góry. Mam nadzieję, że w ogóle kierowca nie wkurzy się jak zobaczy ile tego mam (mam zamiar klatkę zawinąć w stare prześcieradło, żeby nie było tak perfidnie widać co wiozę).
)

Facet jak zobaczył mnie + moją torbę + klatkę królika + królika w transporterze, to powiedział, że nie ma mowy... Czekałyśmy dodatkową godzinę na następny, więc królica niestety w transporterze siedziała przez ponad 9h.