|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4171 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XIV
Cytat:
ja dostałam kasę po niecałym miesiącu chyba, ale to dlatego moze, ze wysyłałam rozliczenie przez internet ![]()
![]() |
#4172 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() zależy jak robisz, jeśli są tam tylko ser, ziemniaki i sól to tak, cebula, wegeta i pieprz odpada jakich kapturków używasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4173 |
Wtajemniczenie
|
Znalazłam coś takiego:
- Zgodnie z art. 68 ust. 3 konstytucji RP państwo ma obowiązek objęcia szczególną opieką zdrowotną dzieci do 18. lat, kobiety w ciąży, w okresie połogu, osoby niepełnosprawne i w podeszłym wieku. Chyba wydrukuję sobie fragment konstytucji na wszelki W. ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- I jeszcze to (może komuś się przyda) ![]() USTAWA z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych1) (Dz. U. z dnia 27 września 2004 r.) Art. 13. 1. Świadczeniobiorcy inni niż ubezpieczeni, którzy:----------------------------------------- Jakiej pomocy mogą oczekiwać kobiety w ciąży i osoby, które nie ukończyły 18. roku życia? Osoby, które nie ukończyły 18. roku życia, a także kobiety w okresie ciąży, porodu i połogu są w Polsce objęte opieką zdrowotną bez względu na to, czy posiadają ubezpieczenie. Jakie dokumenty uprawniają te osoby do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej? Ustawa nie reguluje kwestii, jakim dokumentem należy posłużyć się przy udzielaniu świadczeń opieki zdrowotnej osobom nieubezpieczonym poniżej 18. roku oraz kobietom w ciąży, podczas porodu i w połogu. Dokumentem dla osoby poniżej 18 roku życia (potwierdzającym wiek) może być legitymacja uczniowska, tymczasowy dowód osobisty, a dla kobiet w ciąży, podczas porodu i w połogu: dowód osobisty wraz z (odpowiednio) kartą przebiegu ciąży, wypisem ze szpitala po urodzeniu dziecka. Dla noworodka i małego dziecka mogłaby to być książeczka zdrowia dziecka wydawana przez szpital po jego urodzeniu. Czy świadczeniodawca może odmówić udzielenia pomocy medycznej? Zgodnie z obowiązującymi przepisami żadne okoliczności nie mogą stanowić podstawy do odmowy udzielenia świadczenia zdrowotnego, jeżeli osoba zgłaszająca się do zakładu opieki zdrowotnej potrzebuje natychmiastowej pomocy ze względu na zagrożenie życia lub zdrowia. |
![]() ![]() |
![]() |
#4174 | |
Zakorzenienie
|
dziewczyny była polozna i mam doła
mała ma pod pachami duzego takiego ropnego niewiem co to czy potówa czy jak...... i z 3 mniejsze i pod drugą tez ![]() ![]() co to moze byc ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4175 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Trzymam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4177 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja wierze, też mam termin na połowę sierpnia i mam nadzieję, że wytrwam... choć do końca lipca ![]() Edytowane przez red_scorpio Czas edycji: 2012-07-16 o 14:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4178 |
Zadomowienie
|
Ciastuś nie denerwuj się - pewnie to tylko większa potówka.
Mam takie pytanko z innej beczki. Czy któraś z Was gotuje na co dzień jedzonko na parze? W sumie dla mamuś karmiących to chyba fajne rozwiązanie - wszystko wrzucić do parowaru i poczekać na obiadek. Jeśli tak to proszę poślijcie jakieś sprawdzone przepisy albo stronki bądź blogi z przepisami. Muszę zmienić trochę tryb odżywiania, robić więcej posiłków (jeść częściej) i bez tony tłuszczu (niestety tata uwielbia tłuste sosy itd i mama pod niego gotuje) a i mój mąż chce trochę zrzucić i jeść częściej bo zdarza się, że między śniadaniem a obiadem mija 8 godzin mimo, że przecież wszyscy są w domu. Teraz opanuję takie gotowanie to i przy małej będzie mi lżej. |
![]() ![]() |
![]() |
#4179 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale trzymam za nas ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4180 |
Zakorzenienie
|
Właśnie burza u nas przeszła...
Mogłoby się wypogodzić w końcu, bo trzeba psa na dwór wyprowadzić, czyli i małą wziąć na spacer, bo mąż niestety już od dzisiaj w pracy
#4181 |
Zadomowienie
|
Ja mam termin na połowę sierpnia również ale mam cichą nadzieję, że urodzę przy sierpniowej pełni - obym tylko nie przenosiła bo już teraz chwilami mam dość.... Zresztą zobaczymy co na wizycie powie lekarz - do tej pory nie wróżył mi szybkiego porodu.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4182 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W każdym razie warzywa to podstawa. Do tego zwykle pierś z kurczaka (wcześniej ją marynuję ale pewnie jak będę karmić to zrezygnuję z tego). Nie lubię ryb gotowanych na parze (właściwie to w ogóle gotowanych ryb nie lubię) więc problem z tym odpada ![]() ![]() Powodzenia bo wymaga to wytrwałości ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4183 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mi się Kamil bardzo podoba, ale mąż się nie zgodził ![]() ![]() Miesiąc do porodu a ja dalej nie mam pomysłu na imię, nawet propozycji ciekawej...a jak już coś się wykluwa to się okaże że znamy kogoś okropnego noszącego to imię...i znów ![]() Cytat:
![]() U mnie nie powiedzieli kiedy ![]() Zadzwoniłam i okazało się że wysłali zapytanie do mojego poprzedniego US (przemeldowywałam się w 2011) z zapytaniem o wpłaty. Nieważne, że dołączyłam potwierdzone przez bank kopie przelewów, oni czekają na odpowiedź z tamtejszego urzędu. Znając życie dostanę pieniądze na koniec lipca, bo dłużej nie mogą zwlekać. ehhh, a tak ich teraz potrzebuję Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
mięso na parze mi nie smakuje ![]()
"When you’re in my arms The world makes sense There is no pretence And you’re crying When you’re by my side There is no defence I forget to sense I’m dying" ![]() Edytowane przez KarolinaPW Czas edycji: 2012-07-16 o 14:36 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4184 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Te urzędu to są do odstrzału. Normalnie ręce opadają. Współczuję ale do końca lipca już niedługo więc może się uwiną jakoś w najbliższych dniach? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a zmiany podobno można dokonać do 6 miesięcy ![]()
![]() |
#4186 |
Zakorzenienie
|
wrocilam z KTG, ale ze to w ramach NFZ to musze po 17 jeszcze raz leciec do lekarza zeby podsumował zapis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4187 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Belzebub albo Izaak dziewczynka Mrówka.... mają ludzie fantazje, szkoda że nie myślą o dziecku. ale tu dziś spokojnie ![]()
![]() |
#4189 |
Zakorzenienie
|
wrocilam hej hej nie mam dzis czasu
![]() ![]() u mnie cisza mloda mi brzuch rozrywa! |
![]() ![]() |
![]() |
#4190 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja kiedyś byłam na szkoleniu z dziewczyną, która mówiła, że ma kuzyna Solidariusza. Na moje pytanie jak do niego mówią po chwili namysłu odpowiedziała - jak to jak? Przemek ![]() Fantazja ludzka nie zna granic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4191 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Fajnie, że znaleźliście takie że obojgu pasuje. Mój mąz jak wyskoczy z propozycją to ręce i cycki opadają ![]() Dziękuję za kciuki ![]() Urzędy nie są dla kobiet w ciąży, nerwów za dużo ![]() Pani przez telefon mi życzliwie poradziła, zebym zadzwoniła do tamtego urzędu i ich popędziła skoro mi zależy na czasie ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
"When you’re in my arms The world makes sense There is no pretence And you’re crying When you’re by my side There is no defence I forget to sense I’m dying" ![]() Edytowane przez KarolinaPW Czas edycji: 2012-07-16 o 15:02 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czekam na telefon czy przyjdzie pediatra czy nie ![]() dobrze ze zaraz tz wraca z pracy.
![]() |
#4193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam nadzieje, ze lekarz niedlugo przyjdzie i już będziesz spokojniejsza
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4194 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
![]() A jak się akcja będzie przedłużać do wrócisz dokończyć ![]() KarolinaPW to jakie miał propozycje mąż? Edytowane przez wvictoria Czas edycji: 2012-07-16 o 15:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4196 | ||
Zakorzenienie
|
Mój małż szoruje podłogi na kolanach
![]() ![]() Moja koleżanka urodziła w piątek 13 córcię, dzisiaj wychodzą ze szpitala. Obie czują się świetnie. Myślałam, że urodzę przed nią - mam wcześniejszy termin, a moja córa nic ![]() Cytat:
![]() A w US jak zwykle biurokractwo. Mam nadzieję, że przelew szybko przyjdzię ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4197 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4198 |
Zakorzenienie
|
![]() No tak, Linka też nam zrobiła psikusa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4199 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Po pierwsze Roman (mój teść), po drugie Czesław (dziadek) potem Krystian, Remigiusz, chciał jeszcze Wiktor- i o ile imię samo w sobie nie jest złe, to dobija mnie to, że tak mój teść mówi na małego, tak nazywa mój brzuch i mąż pewnie daje tą propozycję żeby się ojcu przypodobać a tego nie zdzierżę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4200 |
Zadomowienie
|
ja się ostatnio spotkałam z takim zestawieniem Noemi Furmanek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.