Aparaty ortodontyczne cz. XII - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-14, 20:34   #2911
Deseline
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Ja miałam bardzo małą sprężynkę w dolnym łuku, chyba pomiędzy 1 a 2. Nosiłam tylko miesiąc, w sumie nie wiem, jaki był cel jej noszenia.
Ja mam dwójkę cofniętą i mam sprężynkę od 1 do 3, żeby zrobiła miejsce dla tej dwójki właśnie
Deseline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 21:15   #2912
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
daj spokój, mi raz strzelił drutem czy czymś ze pozniej taka gula wyskoczyla na wardze i ciagle chusteczka brał żeby krew nie leciała. A jak to skomentował? "o co tu sie stało?" -,-
on to mi tak ponaciąga, naciska te zęby, czasem az mam łzy tak boli... prawie płacze
Właśnie ja też miałam taką gulę, na krawędzi czerwieni wargowej przez co cały czas w nocy haczyła o zamki i się babrała

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-15, 09:46   #2913
Rollergirl
Raczkowanie

A wiecie moze z czego wynika, ze zaczela mi sie robic mala przerwa meidzy jedynkami gornymi? Nie mam aparatu ale sie zastanawiam nad nim. Zaczelam pare miesiecy temu zauwazac ta przerwe. Ale co dziwniejsze, ona raz jest raz jej nie ma. Raz latwo mi wchodzi nic dentystyczna miedzy te jedynki, a raz trudno i przerwy nie ma. Ruchome zeby?
Rollergirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-15, 11:04   #2914
siona84
Przyczajenie

U mnie niestety jest to samo, a nawet gorzej bo ja chyba ani razu nie weszłam do gabinetu punktualnie o tej godzinie na którą byłam zapisana. 45 minut czekania to u mnie standard, a często zdarza się, że i godzinę trzeba czekać. W kolejce zawsze jest masa ludzi, a już najgorzej jest po południu.[/QUOTE]

ja tez dluuugo czekam, az mnie szlag trafia ;-) chociaz aparat mam dopiero od 2 miesiecy wiec duzo tych wizyt nie bylo
Stary 2012-07-15, 11:06   #2915
Jigoku
Zakorzenienie

Wg mnie nie da się tego wytłumaczyć niestety niczym innym jak zbijaniem kasy... Przecież ortodonta wie ile czasu mu co zajmuje, widzi karty swoich pacjentów, więc wie co będzie mniej więcej robił na następnej wizycie.

książki
Stary 2012-07-15, 11:14   #2916
siona84
Przyczajenie

na ostatniej wizycie orto zalozyl mi gumki od gornej trojki do dolnej szostki. wiecie jak fachowo nazywaja sie takie wyciagi??
poza tym moja dolna jedynke i dwojke zwiazal jakas żylka, doslownie zwiazal! Ma to niby slużyć przesunieciu zębów..
Stary 2012-07-15, 11:16   #2917
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siona84 Pokaż wiadomość
na ostatniej wizycie orto zalozyl mi gumki od gornej trojki do dolnej szostki. wiecie jak fachowo nazywaja sie takie wyciagi??
poza tym moja dolna jedynke i dwojke zwiazal jakas żylka, doslownie zwiazal! Ma to niby slużyć przesunieciu zębów..
Wyciągi chyba nie mają żadnej fachowej nazwy, po prostu wyciągi
Też mam takie wiązanie, na czterech zębach, bolało mnie to strasznie przez tydzień.

książki
Stary 2012-07-15, 14:27   #2918
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Wg mnie nie da się tego wytłumaczyć niestety niczym innym jak zbijaniem kasy... Przecież ortodonta wie ile czasu mu co zajmuje, widzi karty swoich pacjentów, więc wie co będzie mniej więcej robił na następnej wizycie.
Tak, pewnie tak, choć moim zdaniem również wadliwa jest kwestia przyjmowania pacjentów. Ja np. jak mam problem jakiś, dzwonię do orto. i ona każe mi zwykle przyjść jakiś czas przed zapisanymi pacjentami, żeby nie opóźniać kolejki. Mnie denerwują ludzie, którzy wcześniej się z orto. nie umawiają i potem przychodzą i zajmują kolejkę, a zapisany pacjent czeka. Sama byłam kilkakrotnie w takiej sytuacji, jakiś pacjent przyszedł z usterką, a orto. zaskoczona, że coś się stało, bo przez telefon nikt nie dał znać, że przyjdzie.A wiadomo, liczą się pieniądze, więc ona go nie odeśle, a człowiek czeka
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-15, 14:43   #2919
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, pewnie tak, choć moim zdaniem również wadliwa jest kwestia przyjmowania pacjentów. Ja np. jak mam problem jakiś, dzwonię do orto. i ona każe mi zwykle przyjść jakiś czas przed zapisanymi pacjentami, żeby nie opóźniać kolejki. Mnie denerwują ludzie, którzy wcześniej się z orto. nie umawiają i potem przychodzą i zajmują kolejkę, a zapisany pacjent czeka. Sama byłam kilkakrotnie w takiej sytuacji, jakiś pacjent przyszedł z usterką, a orto. zaskoczona, że coś się stało, bo przez telefon nikt nie dał znać, że przyjdzie.A wiadomo, liczą się pieniądze, więc ona go nie odeśle, a człowiek czeka
Moim zdaniem o ile komuś nie spadł aparat to powinna go odesłać, żeby przyszedł na drugi dzień No niestety, ale to jest nieszanowanie czasu i pieniędzy innych pacjentów, nie rozumiem czemu czyjś problem ma być ważniejszy od mojego skoro jest to mój czas wizyty i moje pieniądze. Ja szanuję czas mojej ortodontki, nie spóźniam się na wizyty i chciałabym być traktowana tak samo, a niestety tak nie jest.

książki
Stary 2012-07-15, 17:00   #2920
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem o ile komuś nie spadł aparat to powinna go odesłać, żeby przyszedł na drugi dzień No niestety, ale to jest nieszanowanie czasu i pieniędzy innych pacjentów, nie rozumiem czemu czyjś problem ma być ważniejszy od mojego skoro jest to mój czas wizyty i moje pieniądze. Ja szanuję czas mojej ortodontki, nie spóźniam się na wizyty i chciałabym być traktowana tak samo, a niestety tak nie jest.
Niestety problem nie liczenia się z czasem pacjenta jest bardzo powszechny w naszej służbie zdrowia. Mnie bardzo denerwuje zachowanie mojego dermatologa. Do niej są zawsze spore kolejki (na NFZ), trzeba poczekać zwykle miesiąc na wizytę. Oczywiście pani ta przyjmuje tylko raz w tygodni, przez 2 h. Najgorsze, że człowiek przychodzi punktualnie i sobie czeka, bo pani dr sobie pije kawkę i rozmawia z pielęgniarkami. Ostatnio cała poczekalnia ludzi, a dr przyszła 30 min. później niż miała umówionego pierwszego pacjenta. No szlag czasami człowieka trafia
Stary 2012-07-16, 14:12   #2921
Kusum
Zakorzenienie

Witam,
w piątek założyli mi separacje, góra i dół. Boli mnie strasznie! Już nie moge wytrzymać. Jutro mam mieć założony aparat. I sama nie wiem czy będzie lepiej czy gorzej? Znacie jakiś żel/maść na ból?
Kusum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 16:29   #2922
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Witam,
w piątek założyli mi separacje, góra i dół. Boli mnie strasznie! Już nie moge wytrzymać. Jutro mam mieć założony aparat. I sama nie wiem czy będzie lepiej czy gorzej? Znacie jakiś żel/maść na ból?
Wg mojej orto. separacje to najgorszy etap leczenia i ja się z tym poniekąd zgadzam Na ból ja zażywałam normalne środki przeciwbólowe, np. Ibuprom.
Stary 2012-07-16, 17:11   #2923
AshleyPeace
Raczkowanie

hej! piszę w sprawie aparatu retencyjnego, pisałam o tym w wątku właśnie o retencji, ale ten wątek działa prężniej a tam nikt mi nie odpowiada.

a więc, za tydzień będę miała zdejmowany stały aparat. mam chodzić w retainerach w postaci tych zdejmowanych drucików 24/7. problem w tym, że mam pracę, w której przez 6 godzin dziennie mówię. moje pytanie brzmi czy da się dobrze mówić w tym aparacie?

zastanawia mnie też czemu ortodontka nie zaproponowała mi tych retainerów Osamu? od czego to zależy, że jedni dostają taki retainer, a inni inny? jeśli poprosiłabym o Osamu (bo wydaje mi się najlepszy) to czy bez problemu bym go dostała?

Książki na wymianę i nie tylko:

rolki 37-39 z ochraniaczami

buty górskie, trekkingowe 39
AshleyPeace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 17:25   #2924
Hiver
Raczkowanie

A jutro mój wielki dzień, punktualnie o godzinie 11:00

Mnie w sumie noszone od środy separatory jakoś bardzo nie przeszkadzają chociaż na początku bolały i przygotowywałam się na narastający ból. Poza tym moja orto mówiła, że jeszcze będę ją przeklinała w tych gumkach.

W sumie dalej bolą mnie zęby, szczególnie jak zagryzę mocniej, jem lub kichnę - to jest najgorsze Ale jeżeli tak mają mnie boleć wszystkie zęby w aparacie, to masakra. Nawet się nie zaopatrzę w moje ulubione Breezery dla ukojenia bólu, bo one sztucznie barwione i pewnie ligatury wyglądałyby wtedy wspaniale (będę miała ceramiczny aparat)

AshleyPeace - zapytaj albo idź do innego orto jeżeli chodzi o te retainery - chyba one podobne są to zwykłych ruchomych, to rzeczywiście pięknie się w nich sepleni, ślina się pod nimi zbiera, do noszenia cały dzień i do ludzi to rzeczywiście nie za ciekawie
Hiver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 17:35   #2925
AshleyPeace
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hiver Pokaż wiadomość
AshleyPeace - zapytaj albo idź do innego orto jeżeli chodzi o te retainery - chyba one podobne są to zwykłych ruchomych, to rzeczywiście pięknie się w nich sepleni, ślina się pod nimi zbiera, do noszenia cały dzień i do ludzi to rzeczywiście nie za ciekawie
a można iść do innego ortodonty? bo słyszałam, że nikt nie chce przyjmować pacjentów pod koniec leczenia.

i na prawdę nie ma możliwości 'nauczenia się' wyraźnie mówić w tym aparacie? ;D

Książki na wymianę i nie tylko:

rolki 37-39 z ochraniaczami

buty górskie, trekkingowe 39
AshleyPeace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 17:57   #2926
Hiver
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AshleyPeace Pokaż wiadomość
a można iść do innego ortodonty? bo słyszałam, że nikt nie chce przyjmować pacjentów pod koniec leczenia.

i na prawdę nie ma możliwości 'nauczenia się' wyraźnie mówić w tym aparacie? ;D
A tego to nie wiem, może jest Mnie w każdym razie tej sztuki się nie udało opanować.

Zawsze możesz zadzwonić do jakichś innych orto i zapytać - co szkodzi
Stary 2012-07-16, 19:31   #2927
ejzii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AshleyPeace Pokaż wiadomość
hej! piszę w sprawie aparatu retencyjnego, pisałam o tym w wątku właśnie o retencji, ale ten wątek działa prężniej a tam nikt mi nie odpowiada.

a więc, za tydzień będę miała zdejmowany stały aparat. mam chodzić w retainerach w postaci tych zdejmowanych drucików 24/7. problem w tym, że mam pracę, w której przez 6 godzin dziennie mówię. moje pytanie brzmi czy da się dobrze mówić w tym aparacie?

zastanawia mnie też czemu ortodontka nie zaproponowała mi tych retainerów Osamu? od czego to zależy, że jedni dostają taki retainer, a inni inny? jeśli poprosiłabym o Osamu (bo wydaje mi się najlepszy) to czy bez problemu bym go dostała?
moja siostra zdejmowala na 8 godzin w pracy bo nie mogła w nim mówić, ja tez bede zdejmować do szkoły, bo przeciez nie bede seplenić do ludzi

ejzii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 21:43   #2928
moniaher1996
Raczkowanie

Cytat:
Wg mojej orto. separacje to najgorszy etap leczenia i ja się z tym poniekąd zgadzam Na ból ja zażywałam normalne środki przeciwbólowe, np. Ibuprom.
wyrwanie zębów przy separatorach to pestka separatory bolą cały czas i nic z tym nie można zrobić (jeszcze jak ktoś ma tak napchane jak ja miałam ) a wyrwanie zębów boli owszech, bardzo jak przechodzi znieczulenie ale Ibuprom co 4 godziny i da się żyć. Cały czas wcianłam lody po wyrwaniu i po kilku dniach nie bolało. Sama się dziwiłam że to boli o wiele mniej niż separatory Ale to prawda. Wyrwanie zębów przy separatorach to pestka Nie mogłam w szkole wytrzymać jak miałam włożone separatory I za nic nie mogłam znaleźć sposobu żeby mniej bolało. ani proszki ani lody - po prostu nic nie pomagało. To był najgorszy etap leczenia
Stary 2012-07-16, 21:55   #2929
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniaher1996 Pokaż wiadomość
wyrwanie zębów przy separatorach to pestka separatory bolą cały czas i nic z tym nie można zrobić (jeszcze jak ktoś ma tak napchane jak ja miałam ) a wyrwanie zębów boli owszech, bardzo jak przechodzi znieczulenie ale Ibuprom co 4 godziny i da się żyć. Cały czas wcianłam lody po wyrwaniu i po kilku dniach nie bolało. Sama się dziwiłam że to boli o wiele mniej niż separatory Ale to prawda. Wyrwanie zębów przy separatorach to pestka Nie mogłam w szkole wytrzymać jak miałam włożone separatory I za nic nie mogłam znaleźć sposobu żeby mniej bolało. ani proszki ani lody - po prostu nic nie pomagało. To był najgorszy etap leczenia
Wg mnie wyciągi i łańcuszki są 100x gorsze i od wyrywania i od separatorów

książki
Stary 2012-07-16, 23:14   #2930
magdolena
Zakorzenienie

Cytat:
Jak tak Was czytam to zaczynam sie powaznie bac tego calego leczenia...
Stary 2012-07-16, 23:41   #2931
Madziarka.n
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdolena Pokaż wiadomość
no niestety noszenie aparatu to nie jest samo założenie drutów na zęby i wymiana gumek.. trochę trzeba pocierpieć (dla zdrowych i pięknych ząbków ), ale wiadomo że każdy ma inny próg bólu.. ja np najgorzej wspominam wyrywanie ale tylko dlatego że dużo czasu wymęczyłam się na fotelu a separacja - to fakt że nie była super przyjemna, ale ja nie wspominam jej tak strasznie jak dziewczyny

tak czy siak.. ja nie żałuję decyzji o aparacie

edit: no chyba że zmienię zdanie jak bd nosić wyciągi jak Jigoku pisze, bo też czytałam że wyciągi to dopiero hardcore
ale co tam.. dam radę!

Edytowane przez Madziarka.n
Czas edycji: 2012-07-16 o 23:43
Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 00:12   #2932
pimpurimpu
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie, dawno mnie nie było!

Co do zacytowanego posta- prawda, jeśli chodzi o łańcuszki, wyciągów nie miałam.

Przyszłam się pochwalić: już rok mam za sobą, płytkę Nance'a też... I polubiłam mojego ortodontę, przestał już się nawet spóźniać.

Ach, i jak ja lubię oglądać Wasze zęby!

---------- Dopisano o 01:12 ---------- Poprzedni post napisano o 01:06 ----------

Cytat:
Każdy się bał, ale nie taki diabeł straszny, jak go malują.

Największy ból dla mnie to to, że orto niechętnie zakłada mi od ostatniego czasu kolorowe ligatury, bo "teraz musimy dobrze kontrolować zęby, a metalowe lepiej się w tym sprawdzają"...
pimpurimpu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 00:24   #2933
moniaher1996
Raczkowanie

Cytat:

a co robia te lancuszki i kiedy sie je zaklada? bo widzisz ja dopiero drugi miesiac nosze aparat moze
po proatu jeszcze mi nie zamontowali reszty
Stary 2012-07-17, 06:20   #2934
pixie088
Zakorzenienie

Mam do was pytanie

Czy płaciłyście za zrobienie wycisków oraz za wstawienie gumek?
I ile trwa założenie aparatu?
pixie088 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 08:30   #2935
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Cytat:
Napisane przez pixie088 Pokaż wiadomość
Mam do was pytanie

Ja za wyciski nic nie płaciłam, miałam to w cenie wizyty... Za wstawienie gumek opłata? Eeee.....
Założenie to chwila moment, przynajmniej u mnie, weszłam do gabinetu i po kilkunastu minutach wyszłam zadrutowana ;-)

Co do wyciągów - co w nich strasznego? Nie rozumiem... Dla mnie najgorsze jest to, że moja orto kazała mi w nich jeść - a podczas jednego posiłku wszystkie mi strzelają ;/ a noszę ich 4, więc nie wiem czy do wizyty jeszcze mi jakieś zostaną ;| ostatnio mi 3 strzeliły jak ziewnęłam ;-D

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 10:03   #2936
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
wyrwanie zębów przy separatorach to pestka
To brzmi pocieszająco, bo przede mną być może jawi się wizja wyrywania Dla mnie założenie aparatu (dołu) było bardziej bolesne od separatorów. Góra po założeniu bolała mnie 2-3 dni, natomiast dół- 10 dni. Pierwsze dni bolało strasznie, prawie po ścianach chciałam chodzić.

Cytat:
Nie ma czego, wszystko da się przetrzymać. Na ból środek przeciwbólowy i da się wytrzymać

Cytat:
Mam do was pytanie
Nie, nic nie płaciłam za zrobienie wycisków i wstawienie gumek. W sumie były to dwie wizyty za darmo Na pierwszej miałam robione zdjęcia i wyciski, na drugiej zakładane separatory. Płacić zaczęłam od 3 wizyty, kiedy zakładany był aparat.
U mnie założenie góry trwało 1,5 h , dołu- 45 min.
Stary 2012-07-17, 10:06   #2937
pixie088
Zakorzenienie

Nienienie. Ja też nie płaciłam Pytam, bo jestem ciekawa.. Już trzy wizyty, a nie wzięła ode mnie grosza. Dzisiaj jadę założyć aparat na górę. Boje się jak cholera. Mam nadzieje, że wyrobię się w godzinie. Dzięki za info
pixie088 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 10:08   #2938
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Nienienie. Ja też nie płaciłam Pytam, bo jestem ciekawa.. Już trzy wizyty, a nie wzięła ode mnie grosza. Dzisiaj jadę założyć aparat na górę. Boje się jak cholera. Mam nadzieje, że wyrobię się w godzinie. Dzięki za info
Powodzenia
Stary 2012-07-17, 11:33   #2939
Hiver
Raczkowanie

Ja już z moim druciakiem
Zakładanie nie trwało długo, z pół godziny, ale razem w gabinecie byłam z godzinę.

Trochę dziwnie moje usta teraz wyglądają, ale myślałam że będzie gorzej i jakoś strasznie będzie mi to wystawało. Cieszę się jak głupia na razie
Stary 2012-07-17, 12:30   #2940
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
wyrwanie zębów przy separatorach to pestka
Cytat:
To mnie pocieszyłyście dziewczyny trochę Ale wyrywania i tak się boję

Cytat:
Mam do was pytanie

Ja za wyciski płaciłam 50 zł, za wstawienie gumek nic.
Założenie aparatu trwa około godziny.

Cytat:
Napisane przez ceciii Pokaż wiadomość
Co do wyciągów - co w nich strasznego? Nie rozumiem... Dla mnie najgorsze jest to, że moja orto kazała mi w nich jeść - a podczas jednego posiłku wszystkie mi strzelają ;/ a noszę ich 4, więc nie wiem czy do wizyty jeszcze mi jakieś zostaną ;| ostatnio mi 3 strzeliły jak ziewnęłam ;-D
Mnie bardzo bolały zęby od wyciągów przez pierwszy tydzień. Nosiłam je po 2-3 godziny max, bo więcej nie wyrabiałam w nich. Potem jakoś się przyzwyczaiłam i już teraz nie są dla mnie takie uciążliwe. Ale fakt, że rano po całej nocy z wyciągami zęby są obolałe - po zdjęciu wyciągów to uczucie mija.
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości