|
|
#2911 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII
|
|
|
|
|
#2912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2913 |
|
Raczkowanie
|
A wiecie moze z czego wynika, ze zaczela mi sie robic mala przerwa meidzy jedynkami gornymi? Nie mam aparatu ale sie zastanawiam nad nim. Zaczelam pare miesiecy temu zauwazac ta przerwe. Ale co dziwniejsze, ona raz jest raz jej nie ma. Raz latwo mi wchodzi nic dentystyczna miedzy te jedynki, a raz trudno i przerwy nie ma. Ruchome zeby?
|
|
|
|
|
#2914 |
|
Przyczajenie
|
U mnie niestety jest to samo, a nawet gorzej bo ja chyba ani razu nie weszłam do gabinetu punktualnie o tej godzinie na którą byłam zapisana. 45 minut czekania to u mnie standard, a często zdarza się, że i godzinę trzeba czekać. W kolejce zawsze jest masa ludzi, a już najgorzej jest po południu.[/QUOTE]
ja tez dluuugo czekam, az mnie szlag trafia ;-) chociaz aparat mam dopiero od 2 miesiecy wiec duzo tych wizyt nie bylo
|
|
#2915 |
|
Zakorzenienie
|
Wg mnie nie da się tego wytłumaczyć niestety niczym innym jak zbijaniem kasy... Przecież ortodonta wie ile czasu mu co zajmuje, widzi karty swoich pacjentów, więc wie co będzie mniej więcej robił na następnej wizycie.
|
|
|
|
|
#2916 |
|
Przyczajenie
|
na ostatniej wizycie orto zalozyl mi gumki od gornej trojki do dolnej szostki. wiecie jak fachowo nazywaja sie takie wyciagi??
poza tym moja dolna jedynke i dwojke zwiazal jakas żylka, doslownie zwiazal! Ma to niby slużyć przesunieciu zębów..
|
|
#2917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też mam takie wiązanie, na czterech zębach, bolało mnie to strasznie przez tydzień. |
|
|
|
|
|
#2918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No niestety, ale to jest nieszanowanie czasu i pieniędzy innych pacjentów, nie rozumiem czemu czyjś problem ma być ważniejszy od mojego skoro jest to mój czas wizyty i moje pieniądze. Ja szanuję czas mojej ortodontki, nie spóźniam się na wizyty i chciałabym być traktowana tak samo, a niestety tak nie jest.
|
|
|
|
|
|
#2920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2921 |
|
Zakorzenienie
|
Witam,
w piątek założyli mi separacje, góra i dół. Boli mnie strasznie! |
|
|
|
|
#2922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na ból ja zażywałam normalne środki przeciwbólowe, np. Ibuprom.
|
|
|
|
|
|
#2923 |
|
Raczkowanie
|
hej! piszę w sprawie aparatu retencyjnego, pisałam o tym w wątku właśnie o retencji, ale ten wątek działa prężniej a tam nikt mi nie odpowiada.
a więc, za tydzień będę miała zdejmowany stały aparat. mam chodzić w retainerach w postaci tych zdejmowanych drucików 24/7. problem w tym, że mam pracę, w której przez 6 godzin dziennie mówię. moje pytanie brzmi czy da się dobrze mówić w tym aparacie? zastanawia mnie też czemu ortodontka nie zaproponowała mi tych retainerów Osamu? od czego to zależy, że jedni dostają taki retainer, a inni inny? jeśli poprosiłabym o Osamu (bo wydaje mi się najlepszy) to czy bez problemu bym go dostała?
|
|
#2924 |
|
Raczkowanie
|
A jutro mój wielki dzień, punktualnie o godzinie 11:00
![]() Mnie w sumie noszone od środy separatory jakoś bardzo nie przeszkadzają chociaż na początku bolały i przygotowywałam się na narastający ból. Poza tym moja orto mówiła, że jeszcze będę ją przeklinała w tych gumkach. W sumie dalej bolą mnie zęby, szczególnie jak zagryzę mocniej, jem lub kichnę - to jest najgorsze Ale jeżeli tak mają mnie boleć wszystkie zęby w aparacie, to masakra. Nawet się nie zaopatrzę w moje ulubione Breezery dla ukojenia bólu, bo one sztucznie barwione i pewnie ligatury wyglądałyby wtedy wspaniale (będę miała ceramiczny aparat) AshleyPeace - zapytaj albo idź do innego orto jeżeli chodzi o te retainery - chyba one podobne są to zwykłych ruchomych, to rzeczywiście pięknie się w nich sepleni, ślina się pod nimi zbiera, do noszenia cały dzień i do ludzi to rzeczywiście nie za ciekawie
|
|
|
|
|
#2925 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i na prawdę nie ma możliwości 'nauczenia się' wyraźnie mówić w tym aparacie? ;D
|
|
|
#2926 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie w każdym razie tej sztuki się nie udało opanować. Zawsze możesz zadzwonić do jakichś innych orto i zapytać - co szkodzi
|
|
|
|
|
|
#2927 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2928 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
separatory bolą cały czas i nic z tym nie można zrobić (jeszcze jak ktoś ma tak napchane jak ja miałam ) a wyrwanie zębów boli owszech, bardzo jak przechodzi znieczulenie ale Ibuprom co 4 godziny i da się żyć. Cały czas wcianłam lody po wyrwaniu i po kilku dniach nie bolało. Sama się dziwiłam że to boli o wiele mniej niż separatory Ale to prawda. Wyrwanie zębów przy separatorach to pestka Nie mogłam w szkole wytrzymać jak miałam włożone separatory I za nic nie mogłam znaleźć sposobu żeby mniej bolało. ani proszki ani lody - po prostu nic nie pomagało. To był najgorszy etap leczenia
|
|
|
|
#2929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2930 |
|
Zakorzenienie
|
Jak tak Was czytam to zaczynam sie powaznie bac tego calego leczenia...
|
|
#2931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), ale wiadomo że każdy ma inny próg bólu.. ja np najgorzej wspominam wyrywanie ale tylko dlatego że dużo czasu wymęczyłam się na fotelu a separacja - to fakt że nie była super przyjemna, ale ja nie wspominam jej tak strasznie jak dziewczynytak czy siak.. ja nie żałuję decyzji o aparacie edit: no chyba że zmienię zdanie jak bd nosić wyciągi jak Jigoku pisze, bo też czytałam że wyciągi to dopiero hardcore ![]() ale co tam.. dam radę! Edytowane przez Madziarka.n Czas edycji: 2012-07-16 o 23:43 |
|
|
|
|
|
#2932 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do zacytowanego posta- prawda, jeśli chodzi o łańcuszki, wyciągów nie miałam. ![]() Przyszłam się pochwalić: już rok mam za sobą, płytkę Nance'a też... I polubiłam mojego ortodontę, przestał już się nawet spóźniać. ![]() Ach, i jak ja lubię oglądać Wasze zęby! ![]() ---------- Dopisano o 01:12 ---------- Poprzedni post napisano o 01:06 ---------- Cytat:
Największy ból dla mnie to to, że orto niechętnie zakłada mi od ostatniego czasu kolorowe ligatury, bo "teraz musimy dobrze kontrolować zęby, a metalowe lepiej się w tym sprawdzają"... |
||
|
|
|
|
#2933 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co robia te lancuszki i kiedy sie je za klada? bo widzisz ja dopiero drugi miesiac nosze aparat moze po proatu jeszcze mi nie zamontow ali reszty
|
|
|
|
#2934 |
|
Zakorzenienie
|
Mam do was pytanie
![]() Czy płaciłyście za zrobienie wycisków oraz za wstawienie gumek? I ile trwa założenie aparatu?
|
|
|
|
|
#2935 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!
|
Cytat:
Założenie to chwila moment, przynajmniej u mnie, weszłam do gabinetu i po kilkunastu minutach wyszłam zadrutowana ;-) Co do wyciągów - co w nich strasznego? Nie rozumiem... Dla mnie najgorsze jest to, że moja orto kazała mi w nich jeść - a podczas jednego posiłku wszystkie mi strzelają ;/ a noszę ich 4, więc nie wiem czy do wizyty jeszcze mi jakieś zostaną ;| ostatnio mi 3 strzeliły jak ziewnęłam ;-D
|
|
|
#2936 | ||
|
Zakorzenienie
|
To brzmi pocieszająco, bo przede mną być może jawi się wizja wyrywania
Dla mnie założenie aparatu (dołu) było bardziej bolesne od separatorów. Góra po założeniu bolała mnie 2-3 dni, natomiast dół- 10 dni. Pierwsze dni bolało strasznie, prawie po ścianach chciałam chodzić.![]() Cytat:
Cytat:
Na pierwszej miałam robione zdjęcia i wyciski, na drugiej zakładane separatory. Płacić zaczęłam od 3 wizyty, kiedy zakładany był aparat.U mnie założenie góry trwało 1,5 h , dołu- 45 min.
|
||
|
|
|
|
#2937 |
|
Zakorzenienie
|
Nienienie. Ja też nie płaciłam
Pytam, bo jestem ciekawa.. Już trzy wizyty, a nie wzięła ode mnie grosza. Dzisiaj jadę założyć aparat na górę. Boje się jak cholera. Mam nadzieje, że wyrobię się w godzinie. Dzięki za info
|
|
|
|
|
#2938 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2939 |
|
Raczkowanie
|
Ja już z moim druciakiem
![]() Zakładanie nie trwało długo, z pół godziny, ale razem w gabinecie byłam z godzinę. Trochę dziwnie moje usta teraz wyglądają, ale myślałam że będzie gorzej i jakoś strasznie będzie mi to wystawało. Cieszę się jak głupia na razie
|
|
|
|
|
#2940 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale wyrywania i tak się boję Cytat:
Założenie aparatu trwa około godziny. Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:04.

jeżeli chodzi o te retainery - chyba one podobne są to zwykłych ruchomych, to rzeczywiście pięknie się w nich sepleni, ślina się pod nimi zbiera, do noszenia cały dzień i do ludzi to rzeczywiście nie za ciekawie
I za nic nie mogłam znaleźć sposobu żeby mniej bolało. ani proszki ani lody - po prostu nic nie pomagało. To był najgorszy etap leczenia
), ale wiadomo że każdy ma inny próg bólu.. ja np najgorzej wspominam wyrywanie ale tylko dlatego że dużo czasu wymęczyłam się na fotelu 
, dołu- 45 min.