|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Małymi kroczkami do zdrowego odżywiania!:)
Miniaturynka-w wątku chodzi o to, aby zdrowo si e odżywiać, a nie jedzenie kolacji nie zalicza się do zdrowych... Może zastąpić "zwykłą" kolację jakimiś lekkimi, białkowymi produktami?
![]() Karolaa-to samo co wyżej-jeśli chodzisz spać np. o 23 to nie jedzenie od 18 wcale nie jest zdrowe. Dlaczego? Organizm zwalnia przemianę materii jeszcze bardziej (wiadomo, ze na noc zwalnia i tak) i jest "na głodzie" co nie ma tu wiele wspólnego ze zdrowym trybem życia. I co do zielonej herbaty-podobno w takich ilościach nie jest aż tak zdrowajak np. 1 szklana dziennie, ale z tym nie będę Cie nawracać, bo nie wiem o tym za wiele. Moja mama zawsze mówi, ze dużo zielonej herbaty jest niezdrowo-czy to prawda, nie wiem. Zdrowe odżywianie=kolacja (2-3 godziny przed pójściem spać; lekka, najlepiej białkowa)
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
Tak tak wiem, z tym że ja o 20 biegam, więc nie mogę jeść najpóźniej 2 godziny przed bieganiem i to lekko. Naprawdę już bardzo długo tak funkcjonuje i jest to najlepsza opcja dla mnie, poza tym jeśli zjadłabym coś na 2-3 godziny przed snem to nie mogłabym zasnąć - tak już mam
a co do herbaty, to zaczęłam ją pić bo bardzo mi smakuje, nie zwracałam uwagi na jej właściwości zdrowotne. Czytałam dużo na ten temat i herbata nie szkodzi w dużych ilościach, a ja po prostu zamiast dziennej dawki wody pije ja zamiennie z herbata zieloną Ale dziękuje za rady i czekam na kolejne cenne uwagi, zawsze chętnie posłucham tj. poczytam
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja przez wiele lat nie jadłam śniadania, pierwszym posiłkiem nierzadko był dopiero obiad ok. 14-15 i nigdy nie miałam problemów z wagą. Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2012-07-16 o 12:16 |
|
|
|
|
|
#34 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
).Ja w sumie dawniej też tak robiłam (nie jadłam nic od ok. 18-19) i też było mi wręcz idealnie. Chciałabym wrócić do tego trybu-czułam się lekko, rano nie miałam problemu z "baloniastym" brzuchem. No i przede wszystkim-satysfakcja, że nie najadłam się na noc tylko zrobiłam coś dobrego dla siebie i dla sylwetki... ![]() Niestety ponad rok leczyłam się na zapalenie stawów, teoretycznie nie powinnam biegać, ale to jedyny sport z duuużym sensem dla mnie. Wróciłam miesiąc temu do biegania (z początku było to. ok. 20 minut, co drugi dzień) niestety wystarczyło dwa dni pod rząd po 30 minut i już miałam problem z kolanem (podobno mam rzepkę źle "ustawioną"), ale lada dzień kupuję buty do biegania, opaskę na kolano i nie mam zamiaru odpuszczać ![]() (no to sobie poględziłam;d) ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
Każdy organizm jest inny. Ty mogłaś nie mieć problemów z wagą, ktoś inny też, ale inna osoba może mieć takim sposobem problemy z wypróżnianiem, jeszcze inna problemy z waą itd. Każdy organizm jest inny, a my same musimy poznać co jest dla nas dobre, a można sobie to ułatwić czytając/słuchając porad lekarzy dietetyków itd. a większość z nich zaleca regularne posiłki.
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
jaki mądry wątek
![]() kiedy zaczełam tyć i nie mieścić sie w kolejne ubrania, kiedy stojąc przed lusterkiem widziałam, tam fałdkę tu fałdę powiedziałam stop miałam cel zrzucić 7-8 kg przez zmianę nawyków i wprowadzenie zdrowej diety![]() czyli nie omijać śniadań, jeść 5 posiłków dziennie, zwiększyć ilość warzyw i owoców, wiecej jeść węglowodanów złożonych niz prostych, pić wodę. kolacje jeść 3 godz.przed snem i głównie białkową. zamiast pragnienie gasić słodkimi napojami, zaczełam pic wodę. na głód nie kupować batona tylko np.jogurt i bułkę. Dałam sobie 5 miesiecy i czekałam na efekty, nie szalejąc żeby chudnąć na siłę w tydzień czy dwa. Efekty przyszły szybciej bo po 4 miesiącach. Schudłam troche wiecej niz planowałam 10kg i to dzieki zdrowemu jedzeniu. Czuję się lepiej, zauważyłam inne plusy, włosy przestały wypadać, cera nabrała lepszego kolorytu, paznokcie przestały się łamać. skoro lepiej wyglądam i lepiej się czuje postanowiłam zdrowo jeść i tego nie zmieniać. naprawdę wszystkim polecam zmianę nawyków człowiek od razu lepiej się czuje fizycznie i psychicznie
|
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
Co do zielonej herbaty to ja też ją piję w dość dużych ilościach, kilka szklanek dziennie. Nie wiem czy to źle, czy nie
Też zaczęłam ją pić, bo mi posmakowała, a nie ze względu na jej właściwości. Piję liściastą.Kiedyś piłam też czerwoną herbatę, też w sporych ilościach, ale potem przeszłam na zieloną.
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() U mnie póki co ładnie Na śniadanie owsianka i kawa z mlekiem 2%, na obiad zupa pomidorowa (ze świeżych pomidorów) z ryżem, później będzie koktajl brzoskwiniowy własnoręcznie robiony , a na kolację serek wiejski z pomidorem ![]() Dzisiaj pominęłam drugie śniadanie, bo późno wstałam i śniadanie zjadłam o 11
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
psyche, nie za mało tego jedzenia? Nie chodzisz głodna?
Moje menu na dziś: 1: pół domowej bułki (80% mąki typ 650 i 20% mąki typ 2000), pomidor, ogórek kwaszony, 3 plasterki sera żółtego, kawa z mlekiem i odrobiną cukru 2: tu biję się w pierś, bo byłam głodna i zjadłam kotleta mielonego z wczorajszego obiadu 3: żurek (z butelki, nie z torebki) kawałek kiełbasy śląskiej, 1 jajko na twardo - i już po tym zaczęłam czuć się źle (jelita!!!!) 4: 2 naleśniki z serem białym 5: (zjem ok. 20) - sałatka grecka |
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
nie mam co jeść na kolację, dlatego nie będę jeść jej wcale
a poza tym, jak zacznę jeść wieczorem, to już nie skończę, więc mam do wyboru: nie jeść kolacji (którą jadłabym koło 23-24, bo o tej porze wracam do domu), albo żreć przez jakąś godzinę bez opamiętania (do tego stopnia, że zaczynam mieć problem z oddychaniem).
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
U mnie było póki co:
Śniadanie: owsianka (4 łyżki płatków owsianych, mleko 2%, jabłko) II śniadanie: pół rogala z odrobiną dżemu i nektarynka. Obiad: miseczka rosołu z makaronem. Po obiedzie wpadł mi jeszcze sucharek. Będzie jeszcze serek naturalny z orzechami albo jakimś warzywkiem, a na kolację serek wiejski + surówka (papryka czerwona, kapusta pekińska, marchew, jabłko). W międzyczasie woda niegazowana i zielona herbata. ![]() Anshe, bardzo fajnie czyta się takie wpisy, motywują!
Edytowane przez ohmonique Czas edycji: 2012-07-16 o 16:27 |
|
|
|
|
#41 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o bieganie to będę trzymała kciuki, bo sama miałam jakiś czas temu kontuzje do tego stopnia, że nie mogłam normalnie chodzić. Póki co jest dobrze (odpukać) i znów śmigam jak należy, z tym że dla mnie bieganie to pasja, coś co daje mi szczęście, a nie przymusowy wysiłek w walce np. o wagę. Znam wiele dziewczyn, które katują się biegiem, którego nie znoszą tylko po to żeby schudnąć/nie przytyć. Jest to dla mnie niezrozumiałe, bo przecież jest tyle innych sportów które zapewnią nam te same rezultaty, a mogą nam sprawiać radość. Edyta a długo biegałaś wcześniej? |
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Miałam jeść do 70 gram węglowodanów dziennie, a już dobiłam do 100
![]() |
|
|
|
|
#43 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Biegałam całkiem dla siebie-czułam się wtedy silna psychicznie, mocna, wiedziałam,z ę potrafię pokonywać słabości. Teraz, po ponad roku przerwy postanowiłam do tego wrócić, bo zdałam sobie sprawę, ze to moja pasja, że ma to dla mnie sens (rower, rolki-też lubię, ale to nie było to co bieganie). Po prostu uwielbiam ten stan, kiedy już myślę, ze nie mam siły a jednak biegam jeszcze, żeby tylko pokonać swoja słabość. Wtedy czuję się silna i rośnie moja pewność siebie. No, ale ktoś kto biega "bo musi schudnąć" nigdy tego nie zrozumie... ![]() ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
![]() Chyba kolejna rzecz, która trzeba podpisać do listy celów ![]() ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Anshe miałaś jakieś sposoby specjalne, które pomogły Ci przejść tak skutecznie na zdrowe odżywianie? ![]() No i oczywiście gratuluję sukcesu! ![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Czytając Wasze jadłospisy mam ochotę schować się pod biurko... -.-
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tym, że biegałam nawet w zimę przy minus 20 stopniach, w dodatku juz po ciemku, z uwagi na szybko zapadającą noc, ale muszę przyznać, że to mnie tylko zahartowało. Ale jak mówisz to pasja, coś co się kocha. A tak odnośnie jedzenia to ostatnio odkryłam owsiankę (wiem, wiem Ameryka ) tyle, że u mnie w domu nie specjalnie się jada takie rzeczy, więc i ja nie miałam z nimi styczności. Jednak tak mi posmakowała, że teraz bardzoo często jadam owsiankę z owocami na śniadanie i jestem naprawdę syta, więc polecam głodomorom
Edytowane przez Karolaa25 Czas edycji: 2012-07-16 o 19:02 |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z drugiej strony podziwiam ludzi biegających regularnie, nawet zimą, chociaż myślę, że potem to już kwestia wyrobienia sobie nawyku Sama zdecydowanie wolę rower i rowerowe wycieczki. Dla mnie ta forma ruchu to właśnie przyjemnie z pożytecznym
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chęć zmiany wyglądu bo szło to wszystko w zlym kierunku ogolnie jestem człowiekiem dosyć zawziętym i upartym sa plusy i minusy takiego charakterku lubię się upierać przy swoim i uparłam się że bede zdrowo jeść. Po prau dniach widziałam efekty ,czyli nie czułam się ocieżała i przejedzona, czułam się poprostu lekko i to mi się podobało i dawało kolejną motywacje żeby sie trzymać planu. Mój problem to były słodycze, czekolada, ciasteczka postanowiłam że jak jem ciasteczko to w miare wczesnie i jedno a nie całą paczkę i raz w tygodniu niezdrowe coś! to były tzw.niedrowe piątki np. pizza jakiś fast food.
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
chyba muszę sobie tę swoją listę udoskonalić, ale póki co trzymam się tej, która jest. Czyli kolacja koło 20, jeżeli jestem w domu (coś lekkiego), lub jej brak, jeżeli jestem poza domem (no co prawda wczoraj trochę zjadłam, jak wróciłam z urodzin, ale tylko dlatego, że wiedziałam, że dzisiaj nie mogę zjeść śniadania - badanie krwi - więc chyba bym zemdlała w drodze do przychodni)
No i brak śniadania skończył się dla mnie niekontrolowaną ilością kanapek (no, z 4 chyba zjadłam, razowy chleb, dżem domowej roboty, brak margaryny), ale stwierdziłam, że to nic, zjem normalnie drugie śniadanie (jajecznica z 2 jajek z pomidorami) i dalej będę jeść normalnie, tak, jak należy ![]() Aaa, i wypiłam już 0,75 litra wody, jeszcze drugie tyle i będzie git ![]() I chyba herbatę i kawę ograniczę jak tylko się da... ha, już wiem, co z kolacją! kupię sobie wafle ryżowe i będę je jeść z pomidorem, albo ogórkiem, jak kanapki, czy cos takiego wymyślę! co o tym sądzicie?
![]() Edytowane przez Miniaturynka Czas edycji: 2012-07-17 o 10:50 |
|
|
|
|
#49 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
Wafle ryżowe są zbyt nadmuchane i zawierają raczej puste kalorie. Zresztą mi nie za bardzo smakują.
Z pieczywa chrupkiego polecam też żytnie pełnoziarniste z Sońko. Są cenowo podobne do Just Fit i chyba nawet smaczniejsze. |
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#52 | ||
|
Zadomowienie
|
ja co do śniadania- gdy nie jadłam mogłam nie jeść i nie czułam głosu, ale gdy wracałam do domu i zjadłam obiad to potem szło już co było pod ręką. Prawie jak kompulsywne jedzenia
![]() Jestem leniem, wiec rano nigdy nie chciało mi się robić kanapek, sprzątać po nich itd., wolałam pospać15 minut dłużej. Do szkoły też nic nie brałam-nie chciało mi się robić kanapek, zdarzyło się, że brałam batona, albo coś innego (a raczej mama mi wpychała... ).Wypijałam rano kawę rozpuszczalną i tyle... Odkąd "odkryłam" otręby jem śniadanie codziennie (no czasem zdarzały są "odchyły", ale rzadko). Moje śniadanie wygląda prawie zawsze tak samo- trochę otrębów owsianych, trochę pszennych+kilka łyżek jogurtu i szybkie do zrobienia, smaczne śniadanie po którym nie trzeba sprzątać. No i syte! Jak zjem ok. 7, to spokojnie 3-4 godziny nie czuję głodu. Może wydawać się nudne codziennie jedzenie tego samego, ale można jeść otręby granulowane-jabłkowe, żurawinowe, śliwkowe... (chociaz ja osobiście wole obecnie zwykłe), nie wspomną o urozmaicaniu sobie jogurtami-począwszy od naturalnego przez waniliowe, truskawkowe, śliwkowe, gruszkowe itd. itp. Także teraz już nikt nie próbuje mi nawet mówić, że na śniadanie nie ma rano czasu... ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
Co do wafli ryżowych-według mnie są dobre jako przekąska-w podróży, na plaży... Ewentualnie dodatek do jogurtu, serka. Na śniadanie, na dłuższą metę-chyba nie. (ale to takie moja zdanie )---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
![]() Tylko mój "plasterek" pomidora był takiej grubości jak ten wafel ![]() Według mnie dobry patent, ale nie na każdy dzień i pod warunkiem, ze nie zjadasz 10 wafli na kolacje... ![]() Zdrowsze będzie chyba pełnoziarniste, lekkie pieczywo np. wasa. No a idealna to byłaby kolacja białkowa... ![]() Tak a propos kolacji białkowej. Co myślicie o zjedzeniu wieczorem kilu kotletów sojowych? Oczywiście tylko ugotowanych, bez panierki, bez smażenia.
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Co do wafli ryżowych i chrupkiego pieczywa..... Ja jakoś za tym nie przepadam... Moje dzisiejsze menu: śniadanie: owsianka z musem bananowym (trochę kefiru + pół banana zmiksowanych) + kawa rozpuszczalna bez mleka i bez cukru drugie śniadanie: grahamka z szynką i pomidorem + zielona herbata obiad: surówka + ryba podwieczorek: pewnie jabłko albo coś ![]() kolacja: jajko na twardo i pomidor |
|
|
|
|
#54 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zresztą z moimi stawami, nię będę mogła sobie pozwolić na bieganie przy minusowych temperaturach, nawet w rękawiczkach... Zamówiłam buty do bieganie (mierzyłam w sklepie, ale zamówiłam przez internet), nie są ful wypas, zwykłe treningowe bo to moje pierwsze tego typu buty. Czekam na kuriera
|
|
|
|
#55 |
|
Zadomowienie
|
Witam.
Wczoraj przegięłam z węglami, ale dziś czuję, że zmieszczę się w limicie. Byłam dziś an rozmowie w sprawie pracy i się załamałam wynagrodzeniem jakie mi zaproponowali. No więc szukam dalej. ![]() Moje jedzenie dziś skromnie, bo się troszkę denerwowałam przed rozmową i miałam sensacje żołądkowo-jelitowe: ok. 10:00 - sałatka z jajka na twardo, 2 plasterków sera żółtego, kilku oliwek, kawałka papryki, połowy pomidora, ogórka kwaszonego i odrobiny majonezu. 14:00 - zupa jarzynowa (zabielana mlekiem, bez mąki itp.) Potem zjem jeszcze ze 2-3 naleśniki z serem i na kolacje pewnie znów sałatka grecka. |
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj jedzeniowo trochę przegięłam, te wafle niestety wchodzą mi jak woda, więc z nich zrezygnuję. Za to litr wody poszedł, a jeżeli jadłam, to zdrowo (np. dżem tylko domowej roboty, zero margaryny, niby-pizza domowej roboty). Od czegoś trzeba zacząć, dobrze, że ten litr wody chociaż był.
Przypuszczam, że to żarcie jest spowodowane mega stresem + brakiem śniadania z powodu badani krwi... Oby.
|
|
|
#57 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja kilka miesięcy biegałam w zwykłym obuwiu i to jeszcze nawet nie całkowicie 'adidasowatym' (brr), więc też z niecierpliwością czekałam na przesyłkę. A jaka była moja radość po otrzymaniu paczki i przymierzeniu butów ho ho, jak dziecko w sklepie z zabawkami Jak już kurier będzie to pochwal się jak tam butki![]() A ja dziś miałam okropna ochotę zjeść coś niezdrowego i na obiad usmażyłam (tak wiem) sobie filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych. Ta pogoda mnie tak dobija, wyjść nie ma gdzie, bo leje. więc z nudów chce się jeść |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zadomowienie
|
oj tam, oj tam. ja zjadłam PrincePolo i 3 delicje.... xD
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczęta Kochane, a może macie jakieś fajne przepisy na lekkie, ale zdrowe i sycące dania. Bo mi szczerze mówiąc brakuje pomysłów na jakieś dobre i nie za bardzo skomplikowane obiadki, które mogłabym sobie ugotować. A codziennie pałaszowanie tego samego nie bardzo mi sie podoba
![]() ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- U mnie mama upiekła ciasto z wiśniami, które uwielbiam i muszę się przyznać, że przed zjedzeniem go powstrzymała mnie jedynie myśl, że będę niedługo biegać, i jak zjem to będę się tylko męczyć. Mm PrincePolo to ja już nie pamiętam kiedy jadłam, a najbardziej to lubię kokosowe w białej polewie |
|
|
|
|
#60 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Widocznie dziś taki dzień, jutro będzie lepiej! ![]() Karolaa25, a co zazwyczaj jesz na obiad? Jest wątek na wizażu z przepisami na dietetyczne dania, niestety osobiści chyba żadnego przepisu nie próbowałam, ale może znajdziesz coś dla siebie ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67825
Edytowane przez ohmonique Czas edycji: 2012-07-17 o 20:04 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.

a co do herbaty, to zaczęłam ją pić bo bardzo mi smakuje, nie zwracałam uwagi na jej właściwości zdrowotne. Czytałam dużo na ten temat i herbata nie szkodzi w dużych ilościach, a ja po prostu zamiast dziennej dawki wody pije ja zamiennie z herbata zieloną

, a na kolację serek wiejski z pomidorem