Aparaty ortodontyczne cz. XII - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-17, 15:34   #2941
AshleyPeace
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
moja siostra zdejmowala na 8 godzin w pracy bo nie mogła w nim mówić, ja tez bede zdejmować do szkoły, bo przeciez nie bede seplenić do ludzi

też chcę zdejmować na 6 godzin w pracy, ale boję się, że wtedy zęby mi się pokrzywią i nie wiem co teraz zrobić.

w ogóle co Wy na to, że ja za ściągnięcie aparatu i retencję płacę 1400 zł? ;D bo czytałam, że Wy płaciłyście dużo mniej.

Książki na wymianę i nie tylko:

rolki 37-39 z ochraniaczami

buty górskie, trekkingowe 39
AshleyPeace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 15:47   #2942
elduce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klajdla Pokaż wiadomość
Nie Mi nie wyrosly a bede miala usuwane po zdjeciu aparatu.

Wiecie co... bylam dzis na 9:45 umowiona na wizyte u ortodonty. Rejstracja online i godziny wizyt ustawiane sa co 15 min. Orto przyjmuje od 9, wiec bede mna powinny byc 3 osoby (na 9:00, 9:15 i 9:30). Przychodze o 9:35... przed mna 7 osob.... Wszyscy oczywiscie niby poumawiani wczesniej niz moja godzina... ciekawe... Ostatecznie weszlam do gabinetu o 10:30, wyszlam kwadrans pozniej. Na 11 mialam do ginekologa, do ktorego oczywiscie nie zdazylam... Specjalnie rejstruje sie ponad 1 h wczesniej niz np ide do pracy, mam umowione spotkanie, zeby przeznaczyc 15 min na wizyte a reszte na dojazd i ewentualny zapas. Od prawie 1,5 roku leczenia tylko 2 razy weszlam o umowionej godzine! W wiekszosci przypadkow ponad 45 min czekania. Wiecie co... jestem wsciekla. Zero poszanowania czasu pacjenta. Nie jest to publiczna przychodnia, gdzie robia masowke (ile pacjentow zdarza przyjac w godzinach pracy), tylko prywatny gabinet ortodontyczny z rejstracja tel albo online, gdzie sa scisle okreslone godziny na dane uslugi ortodontyczne.
Przede mnia juz jedna Pani zrobila awanture, bo na swoja kolej czekala ponad godzine.... Ortodontka oraz asystentka nie przeprosily, wrecz sie oburzyly ze teraz ma wejsc TEN pan!
Dobrze, ze w marcu juz bede sciagac aparat... Dobijaja mnie te wizyty.
hej, pamiętam z poprzednich wątków, do którego ortodonty chodzisz - ja tam byłam na konsultacji na etapie wybierania orto. ostatecznie zdecydowałam się na innego lekarza i inny gabinet głównie ze względu na inny plan leczenia. ale co do warunków w Twojej przychodni - to mi jeszcze bardzo nie podobało się przyjmowanie pacjentów przy otwartych drzwiach gabinetu i inni pacjenci przechodzący z pomieszczenia do pomieszczenia w czasie mojej wizyty - zero prywatności i warunków do rozmowy z lekarzem. ale co ciekawe pani doktor ma same dobre opinie.
Stary 2012-07-17, 15:47   #2943
pixie088
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Powodzenia
Dzięki, przydało się

Zakładanie aparatu zajęło niecałe pół godziny. Spodziewałam się ogromnego bólu.. Póki co jeszcze niczego nie czuje. Ale nie próbowałam niczego gryźć. Zjadłam niemal gorącą zupę z ryżem niecałą godzinę po założeniu.
pixie088 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 16:02   #2944
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniaher1996 Pokaż wiadomość
a co robia te lancuszki i kiedy sie je zaklada? bo widzisz ja dopiero drugi miesiac nosze aparat moze
po proatu jeszcze mi nie zamontowali reszty
Nie ma reguły kiedy, u mnie służą do usunięcia asymetrii i poprawienia kontaktów międzyzębowych

Cytat:
Napisane przez ceciii Pokaż wiadomość
Co do wyciągów - co w nich strasznego? Nie rozumiem... Dla mnie najgorsze jest to, że moja orto kazała mi w nich jeść - a podczas jednego posiłku wszystkie mi strzelają ;/ a noszę ich 4, więc nie wiem czy do wizyty jeszcze mi jakieś zostaną ;| ostatnio mi 3 strzeliły jak ziewnęłam ;-D
Zależy wszystko od naciągu Ja mam łańcuszek na cały górny i dolny łuk, bardzo ściśnięte oczka, tak samo wyciągi miałam bardzo mocne. Bolała mnie od nich szczęka, głowa, stawy, nie byłam w stanie nosić ich cały czas.
Do jedzenia się wyciągi zdejmuje, więc nic dziwnego, że strzelają Nie słyszałam jeszcze, żeby ortodonta kazał w nich jeść. Miałam nosić 24 h na dobę, a do jedzenie i czyszczenia zębów i tak miałam zdejmować.

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
Mnie bardzo bolały zęby od wyciągów przez pierwszy tydzień. Nosiłam je po 2-3 godziny max, bo więcej nie wyrabiałam w nich. Potem jakoś się przyzwyczaiłam i już teraz nie są dla mnie takie uciążliwe. Ale fakt, że rano po całej nocy z wyciągami zęby są obolałe - po zdjęciu wyciągów to uczucie mija.
Ja się niestety nie przyzwyczaiłam, bolało cały czas Teraz mam miesiąc przerwy, a na następnej wizycie dostanę nowe.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 23:41   #2945
Deseline
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez moniaher1996 Pokaż wiadomość
:brzyda l: Wam też kiedyś wypadł drut z zamków??
Taaak, na dole wypadał mi praktycznie za każdym razem jak coś przeżułam (po prawej stronie), a to dlatego, że mam usunięte czwórki i tam jest taka przerwa, a że drut był bardzo giętki to ciągle wypadał ;>
Na początku też byłam przerażona, bałam się, że się złamie, ale potem nauczyłam się nim "trafiać" do pierścienia ;>
Teraz mam twardszy drut i póki co (odpukać!) nie wypada

---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ----------

Cytat:
Napisane przez pixie088 Pokaż wiadomość
Dzięki, przydało się

Zakładanie aparatu zajęło niecałe pół godziny. Spodziewałam się ogromnego bólu.. Póki co jeszcze niczego nie czuje. Ale nie próbowałam niczego gryźć. Zjadłam niemal gorącą zupę z ryżem niecałą godzinę po założeniu.
Ja po samym założeniu też nie czułam bólu, ale następny dzień to była tragedia... I kolejnych kilka dni jadłam praktycznie tylko serki/jogurty ;>
Deseline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 07:47   #2946
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Cytat:
No to nie tak długo ;-)
Przypomniało mi się teraz, że pierwszej nocy po założeniu aparatu mojemu facetowi coś się śniło i z łokcia mnie w zęby uderzył... Jak wrzasnęłam z bólu to się obudził na stojąco

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 08:12   #2947
Kusum
Zakorzenienie

Dziś jest mój pierwszy dzień w pracy z aparatem. Oczywiscie kolezanka, z ktora jestem w pokoju (zolza, ktorej nikt nie lubi, a ja sie juz przyzwyczailam) powiedziala,ze seplenie i zebym sie za czesto nie usmiechala
Oglonie nie jest zle. Nie boli jak przy separacji. Zamki sa dosc wystajace i troche przeszkadzaja, ale da sie przyzwyczaic.
Kusum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 08:59   #2948
pixie088
Zakorzenienie

POMOCY! Jest jeden problem. Na tylnym lewym zębie.. Na jego dolnej części, praktycznie na całym jego spodzie mam jakąś mase przypominającą gips. Z drugiej strony na "siostrzanym" zębie to coś mam tylko wokół zęba. Przez co gdy teraz zaciskam zęby.. prawa strona nie pokrywa się z dołem. Nie wiem czy odpowiednio wytłumaczyłam. To chyba nie jest normalne?
Stary 2012-07-18, 10:45   #2949
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elduce Pokaż wiadomość
hej, pamiętam z poprzednich wątków, do którego ortodonty chodzisz - ja tam byłam na konsultacji na etapie wybierania orto. ostatecznie zdecydowałam się na innego lekarza i inny gabinet głównie ze względu na inny plan leczenia. ale co do warunków w Twojej przychodni - to mi jeszcze bardzo nie podobało się przyjmowanie pacjentów przy otwartych drzwiach gabinetu i inni pacjenci przechodzący z pomieszczenia do pomieszczenia w czasie mojej wizyty - zero prywatności i warunków do rozmowy z lekarzem. ale co ciekawe pani doktor ma same dobre opinie.
Ooooo tak! Zapomnialam o tym
Ale ja jak wchodze do gabinetu to zawsze oscentacyjnie zamykam za soba drzwi
klajdla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 13:00   #2950
Hiver
Raczkowanie

Pierwszy dzień z aparatem przeżyty

Myślałam, że wyżre mi dziury w policzkach lub wargach, ale na szczęście nic się takiego nie stało. Trochę boli, zęby są wrażliwe, jeść mogę miękkie rzeczy, więc nie jest źle.

Mam jeszcze pytanie do aparatek. Używacie elektrycznych szczoteczek, irygatora albo nitki dentystycznej (widziałam, że są takie specjalne ortodontyczne)? Bo nie wiem, czy się w takowe akcesoria zaopatrzyć.
Hiver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 13:50   #2951
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hiver Pokaż wiadomość
Mam jeszcze pytanie do aparatek. Używacie elektrycznych szczoteczek, irygatora albo nitki dentystycznej (widziałam, że są takie specjalne ortodontyczne)? Bo nie wiem, czy się w takowe akcesoria zaopatrzyć.
Ja używam szczoteczki ortodontycznej Elgydium, szczoteczki- "pęczak", wyciorków i nici dentystycznej.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 15:07   #2952
Madziarka.n
Zakorzenienie

Ja używam:
-dwóch szczoteczek do zębów - jedna jest przeznaczona do ząbków w aparacie (ma wycięcie w środku), a jako że jest dosyć twarda to używam jeszcze miękkiej dla dzieci
-pęczkowa kątowa czy jak tam się zwie
-czyściki międzyzębowe (dzisiaj kupiłam gumowe, bo te "szczotkowe" są niemalże jednorazowe. Dam znać za kilka dni czy gumowe są ok )
-nici dentystyczne (normalne, szkoda mi kasy na te dla zadrutowanych, bo te zwykłe dają radę)
-płyn do płukania

Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 15:08   #2953
Stace
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, przychodzę z pytaniem . Generalnie powinnam nosić aparat wyjmowany, jednak mam do niego straszną awersję . Wiem, jestem głupia, robię bardzo źle i wreszcie to zrozumiałam. Zaczęłam w końcu systematycznie nosić. Teraz takie pytanie. Mam zgryz wysunięty do przodu, coś jak Renata Dancewicz . Nienawidzę tego, z profilu wyglądam okropnie . Czy aparat może mi to zmienić ? Nie mam jakiejś wielkiej wady zgryzu, trochę trzeba te zęby uporządkować, ale nie jest źle. Więc czy profil też mi się zmieni? Wiem, nie jesteście lekarzami, ale rozumiecie, to by była dla mnie mega motywacja

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 15:26   #2954
Madziarka.n
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, przychodzę z pytaniem . Generalnie powinnam nosić aparat wyjmowany, jednak mam do niego straszną awersję . Wiem, jestem głupia, robię bardzo źle i wreszcie to zrozumiałam. Zaczęłam w końcu systematycznie nosić. Teraz takie pytanie. Mam zgryz wysunięty do przodu, coś jak Renata Dancewicz . Nienawidzę tego, z profilu wyglądam okropnie . Czy aparat może mi to zmienić ? Nie mam jakiejś wielkiej wady zgryzu, trochę trzeba te zęby uporządkować, ale nie jest źle. Więc czy profil też mi się zmieni? Wiem, nie jesteście lekarzami, ale rozumiecie, to by była dla mnie mega motywacja
Jeśli orto zalecił Ci aparat wyjmowany to chyba znaczy że Twoją wadę da się nim wyleczyć. Powinnaś go nosić i tyle
Bez naprawy wady może się ona pogłębiać (wiem to po sobie ).

Stary 2012-07-18, 15:42   #2955
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
POMOCY! Jest jeden problem. Na tylnym lewym zębie.. Na jego dolnej części, praktycznie na całym jego spodzie mam jakąś mase przypominającą gips. Z drugiej strony na "siostrzanym" zębie to coś mam tylko wokół zęba. Przez co gdy teraz zaciskam zęby.. prawa strona nie pokrywa się z dołem. Nie wiem czy odpowiednio wytłumaczyłam. To chyba nie jest normalne?
To jest normalne,też takie coś mam

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 16:18   #2956
pixie088
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
To jest normalne,też takie coś mam
To nie niszczy zęba? I dlaczego tylko z jednej strony?
Przepraszam, jestem całkowicie ciemna w tym temacie.
Stary 2012-07-18, 16:29   #2957
Yoggobela
Raczkowanie

GG do Yoggobela

A ja Wam powiem dziewczyny, że w piątek idę na zdejmowanie aparatu. Trochę o tym przed chwilą czytałam i się przestraszyłam po niektórych opiniach, że mogę rozstać jakieś rysy czy inne uszkodzenia szkliwa. Ja najbardziej boję się przebarwień, bo mam wrażenie, że przez okres noszenia aparatu pożółkły mi zęby, zwłaszcza nad zamkami. No nie wiem, jestem dobrej myśli, mam nadzieję, że zdejmowanie nie boli. Po wszystkich ekscesach z aparatem hassa, wyrywaniem zębów, wyciągami i innymi cudami wszystko jest do przeżycia.
Yoggobela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 16:30   #2958
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
To nie niszczy zęba? I dlaczego tylko z jednej strony?
Przepraszam, jestem całkowicie ciemna w tym temacie.
Jeśli założyli Nam takie coś ortodonci,to pewnie nie
Czemu tak jest to nie mam za bardzo pojęcia,może podnosi to zgryz.
Moja orto jest raczej małomówna i wszelkie informacje muszę wyciągać od niej sama,więc nie wiem do końca o wszystkich rzeczach jakie mam w paszczy

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 16:45   #2959
pixie088
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli założyli Nam takie coś ortodonci,to pewnie nie
Czemu tak jest to nie mam za bardzo pojęcia,może podnosi to zgryz.
Moja orto jest raczej małomówna i wszelkie informacje muszę wyciągać od niej sama,więc nie wiem do końca o wszystkich rzeczach jakie mam w paszczy
Dzięki Uspokoiłaś mnie. A już miałam dzwonić i umówić się na wizytę. Dobrze, że tego nie zrobiłam. Narobiłabym sobie jeszcze większego wstydu,haha.
Stary 2012-07-18, 16:53   #2960
paolaa07
Raczkowanie

Hej dziewczyny!
Niedługo szykuje mi się dwu tygodniowy urlop, aparat nosze już prawie rok i nie zdarzały mi się żadne awarie, raz na samym początku odpadł mi jedynie zamek, ale z moim szczęściem... powiedzcie jak radzicie sobie w sytuacji gdy np. odpadnie zamek a może zdarzyło się którejś z was, że łuk wyleciał z ostatniego pierścienia lub "rurki" - jak mówi moja orto, co wtedy? da rade to jakoś włożyć? Wypytam na wizycie, ale może Wy macie zaliczoną już praktykę w tej kwestii
paolaa07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 16:55   #2961
Madziarka.n
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yoggobela Pokaż wiadomość
A ja Wam powiem dziewczyny, że w piątek idę na zdejmowanie aparatu. Trochę o tym przed chwilą czytałam i się przestraszyłam po niektórych opiniach, że mogę rozstać jakieś rysy czy inne uszkodzenia szkliwa. Ja najbardziej boję się przebarwień, bo mam wrażenie, że przez okres noszenia aparatu pożółkły mi zęby, zwłaszcza nad zamkami. No nie wiem, jestem dobrej myśli, mam nadzieję, że zdejmowanie nie boli. Po wszystkich ekscesach z aparatem hassa, wyrywaniem zębów, wyciągami i innymi cudami wszystko jest do przeżycia.
pochwalisz się efektem przed i po?

Cytat:
moja to samo
ja najwięcej dowiaduję się gdy orto tłumaczy coś na moich zębach swojej pomocy a ta na szczęście jest bardzo ciekawa i wypytuje o każdy szczegół

Stary 2012-07-18, 17:21   #2962
Yoggobela
Raczkowanie

GG do Yoggobela

Cytat:
Napisane przez Madziarka.n Pokaż wiadomość
pochwalisz się efektem przed i po?
Niestety na obecnym laptopie nie mam zdjęć, które zrobiłam przed założeniem aparatu, ale mogę jeszcze przed zdjęciem zrobić fotkę z aparatem i już bez, nie ma problemu. Postaram się jakoś dorwać staare zdjęcia jeszcze z krzywymi zębami, wtedy na pewno je wrzucę wszystkich straszyć.

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Cytat:
Napisane przez paolaa07 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Niedługo szykuje mi się dwu tygodniowy urlop, aparat nosze już prawie rok i nie zdarzały mi się żadne awarie, raz na samym początku odpadł mi jedynie zamek, ale z moim szczęściem... powiedzcie jak radzicie sobie w sytuacji gdy np. odpadnie zamek a może zdarzyło się którejś z was, że łuk wyleciał z ostatniego pierścienia lub "rurki" - jak mówi moja orto, co wtedy? da rade to jakoś włożyć? Wypytam na wizycie, ale może Wy macie zaliczoną już praktykę w tej kwestii
Pamiętam rok temu podczas wyjazdu kilkutygodniowego odpadł mi zamek, a chyba nawet dwa i nic się nie stało. Schowałam je w bezpieczne miejsce by nie zgubić i od razu po powrocie udałam się do ortodonty by je przykleił. Pierścienia nigdy nie zgubiłam, a "rurki" hmm.. chyba nie mam czegoś takiego, więc nie wiem jak to jest, czy da się samemu założyć.

Edytowane przez Yoggobela
Czas edycji: 2012-07-18 o 17:23
Yoggobela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 17:31   #2963
Madziarka.n
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety na obecnym laptopie nie mam zdjęć, które zrobiłam przed założeniem aparatu, ale mogę jeszcze przed zdjęciem zrobić fotkę z aparatem i już bez, nie ma problemu. Postaram się jakoś dorwać staare zdjęcia jeszcze z krzywymi zębami, wtedy na pewno je wrzucę wszystkich straszyć.
nie straszyć tylko motywować nie aparatki do bycia aparatkami
wiadomo że nikt na proste zęby aparatu nie zakłada
ja moimi bardzo chętnie postraszę ale gdy obok wstawię zdjęcie już prościutkich

Stary 2012-07-18, 17:49   #2964
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziarka.n Pokaż wiadomość
Jeśli orto zalecił Ci aparat wyjmowany to chyba znaczy że Twoją wadę da się nim wyleczyć. Powinnaś go nosić i tyle
Bez naprawy wady może się ona pogłębiać (wiem to po sobie ).
Wiem, wiem, już się ogarnęłam i noszę . Tylko się zastanawiam, czy po aparacie mogłaby mi się trochę, ekhm, "spłaszczyć" twarz, czy to nie ma nic wspólnego

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stary 2012-07-18, 18:23   #2965
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Moja lubi rozmawiać, ale na wszystkie inne tematy niż to, co obecnie mi robi

Cytat:
Napisane przez paolaa07 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Zamki mi nigdy (odpukać) nie odpadł, więc nie wiem. Natomiast co do pierścienia lub rurki (to nie jest to samo), jeśli drut wyjdzie za pierścienia można spróbować zagiąć go pęsetą lub delikatnie przyciąć tuż za pierścieniem cążkami na przykład.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 18:47   #2966
josiex
Raczkowanie

Witam!
Ja również, przez 5 lat, nosiłam aparat ortodontyczny. To była męka... Ale do rzeczy. W 2007r., w marcu, byłam na wizycie u ortodontki, która założyła mi tzw. łuk na podniebieniu, który miał rozepchać mi szczękę (chyba tak, szczerze mówiąc, dokładnie nie pamiętam). Nosiłam go 5 miesięcy. Ból niewyobrażalny!!! A to dlatego, że w połowie jamy ustnej miałam drut, w który wplątywało mi się jedzenie i który odcisnął się na języku (ból, ból, ból, a jestem na niego BARDZO odporna!). W międzyczasie, w czerwcu, założono mi stały aparat na górę (dół mam prosty, góra była tragiczna). Przy zdjęciu rentgenowskim okazało się, że nie mam dwójek - i od tej pory starano się zrobić miejsce między 1 a 3. Ortodontka była ok, ale do czasu (leczyłam się w Szczecinie). Po ponad 2 latach zdjęli mi stały (październik 2009) i dostałam płytę retencyjną z dwoma dorobionymi zębami, które miały imitować moje dwójki. Chodziłam tak niecały rok, aż w końcu fantastyczna ortodontka łaskawie pozwoliła mi pójść umówić się na konsultację w sprawie implantów - wcześniej cały czas mi nie pozwalała "bo masz rybko za mało lat" - oczywiście w jej gabinecie (to był lipiec 2010). Pani stwierdziła, że nic się zrobić nie da, że może mi jedynie zrobić most (jednak nie zgodzilam się na to, chciałam mieć spokój raz na zawsze). Umówiłam się do innego lekarza. Powiedział, że przecież wszystko da się zrobić, jednak zrobienie tego "teraz zaraz"okazało się, że... nie mogę mieć chwilowo implantów, bo między trójkami a czwórkami mam duże szpary, a korzenie trójek wchodzą mi na jedynki i bardzo źle to wygląda. Zmieniłam ortodontę. W rok naprawił szkody po tamtej ortodontce. W listopadzie (2011) wkręcono mi śruby do dziąsła. W styczniu 2012 płyta retencyjna. Kwiecień - ostatnie przymiarki. Bawiłam się długo w dobranie koloru. Od maja jestem szczęśliwą posiadaczką pięknego uśmiechu...
Jaki z tego morał? Wybierajcie dobrego ortodontę!!! Ja straciłam przez prawie 4 lata kupę pieniędzy lecząc się u ortodonty, który sprawę spieprzył, zaś wystarczył rok u kogoś dobrego i wyglądam wspaniale.
Poszukam fotek - mam nadzieję, że nadal je mam - to pokażę Wam jaka była moja aparaciana droga.
Leczyłam się w Szczecinie.
Stary 2012-07-18, 19:57   #2967
viera
Zadomowienie

Cytat:
Ja też zdejmuję w piątek Już się nie mogę doczekać, chociaż też się boję przebarwień A tu w sierpniu ślub... Może nie będzie tak źle.
Nie mam już pierścieni na 6-tkach, takie dziwne uczucie :P Małe te zęby, nic nie ociera o język :P
Stary 2012-07-18, 20:01   #2968
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
A będziesz nosić tylko wyjmowany czy najpierw wyjmowany a potem stały?

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 21:01   #2969
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
A będziesz nosić tylko wyjmowany czy najpierw wyjmowany a potem stały?
Z tego co mówiłm ortodonta, tylko wyjmowany wystarczy

Cytat:
No tengas miedo a volar
Stary 2012-07-18, 21:01   #2970
dtka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hiver Pokaż wiadomość
Pierwszy dzień z aparatem przeżyty

Myślałam, że wyżre mi dziury w policzkach lub wargach, ale na szczęście nic się takiego nie stało. Trochę boli, zęby są wrażliwe, jeść mogę miękkie rzeczy, więc nie jest źle.

Irygator jest suuuuuper. POLECAM
dtka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości