|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Co dziś ukręciłaś Wizażanko? Nasze zmagania z recepturami kosmetyków
też sobie zrobię taki tonik
|
|
|
|
|
#512 |
|
Zakorzenienie
|
Czekam cały czas na półprodukty z ZSK żeby ukręcić tonik.Skonczyłam dzisiaj hydrolat geraniowy z niacynamidem i chciałabym dodać tym razem niacynamid do 50 ml hydrolatu oczarowego(mam z Mazideł,nie eko)
Nie mam już jednak papierków do zmierzenia PH i zastanawiam się ile mogę dodać niacynamidu żeby zbytnio go nie podnosić? Do geraniowego dawałam ok.5% i 5 kropli kwasu mlekowego na tę ilość i było ok.
|
|
#513 |
|
Zadomowienie
|
Mam w swoich zbiorach następujące półprodukty : d-panthenol 75%, olej ze słodkich migdałów, konserwant - FEOG, keratynę hydrolizowaną, witaminę B3, witaminę C, wyciąg z aloesu zatężony 10 x, l-cysteinę, masło shea, alantoinę. Czy dałoby radę zrobić z nich jakąś mgiełkę łagodzącą na podrażnioną skórę głowy?
|
|
|
|
|
#514 |
|
BAN stały
|
Szampon naturalny-domowe sposoby
Hej! Czy ktoś z was zna jakiś sprawdzony sposób na robienie szamponu domowego?
|
|
|
|
|
#515 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szampon naturalny-domowe sposoby
Cytat:
83,7% woda oczyszczona - 50 ml 10% wyciąg z aloesu - 6 ml 1,8% niacynamid - 2 ml 1,1% cysteina - 1 ml 0,5% alantoina - 0,4 ml 1,9% pantenol - 1 ml 1% FEOG - 15 kropli Cytat:
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-07-19 o 12:27 |
||
|
|
|
|
#516 |
|
Zakorzenienie
|
szkoda, że moje pytania są ignorowane
czy mogłabym chociaż dostać odnośnik do jakichś ogólnych zasad łączenia półproduktów i samodzielnego opracowywania receptur albo do przepisów na kosmetyki (receptariusze ze stron ZSK, Mazidła itp. znam).
|
|
|
|
|
#517 |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Mysiu, ja jak cokolwiek robię samodzielnie to właśnie szukam na tych dtronach z półproduktami - tam nie ma rozdziału "ogólne zasady łączenia produktów" ale przy każdym jest napisane: jak się rozpuszcza, jakie wartości % zalecane, a z gotowych przepisów można korzystać tylko poglądowo... żeby wiedzieć co z czym; z tego, co wiem, jest gdzies na wizazu info czego łączyć nie można (witC z niektórymi wyciągami nie wolno łączyć, ale to musisz poszukać, bo nie pamiętam, gdzie to było, na pewno na biochemii).
|
|
|
|
|
#518 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Małgosiu. Też patrzę na te opisy, ale teraz chcę się zacząć bawić w robienie emulsji i wolałabym wcześniej się trochę bardziej zorientować, czy gdzieś po drodze jakiejś gafy nie popełniam, bo np. liposomy są bardzo wrażliwe na wszelkie błędy w sztuce
|
|
|
|
|
#519 |
|
Raczkowanie
|
Przekopałam wątki, wyszukiwarkę, a odpowiedzi nie znalazłam
![]() Dziewczyny, czy kwas fitowy (kupiłam ten, na http://naturaliskosmetyki.pl/kwas-fi...nia-p-248.html) mogę wymieszać z hydrolatem lub 1% kwasem hialuronowym w stężeniu 5%? czy któraś z Was miała styczność z kwasem fitowym? |
|
|
|
|
#520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#521 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Szampon naturalny-domowe sposoby
Cytat:
Jesteś super! Bardzo ci dziękuję. A czy na tych półproduktach da się jeszcze zrobić jakiś tonik do twarzy? Jakbym miała te stężenia przeliczyć na gramy to jak będą wyglądać identyczne proporcje w gramach na mgiełkę łagodzącą ??
|
|
|
|
|
|
#522 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, zrobiłam krem na bazie kremowej bazując na przepisie "balsam antycellulitowy z algami" ze strony ZSK. Co zrobić, aby krem się nie wałkował? I czy któraś z Was pracowała z kofeiną z ZSK? Czy to normalne, że z hydrolatem utworzyła taki gęsty, ja to wiem, koloid? Lub coś w tym stylu? W każdym bądź razie pływają mi tego małe grudki w kremie i nie mogę się ich pozbyć
|
|
|
#523 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
83,5% woda oczyszczona - 41,75 g 10% wyciąg z aloesu - 5 g 2% niacynamid - 1 g 1% cysteina 0,5 g 0,5% alantoina - 0,25 g 2% pantenol - 1 g 1% FEOG - 0,5 g (13 kropli) Tonik do twarzy 50 g: 81,8% woda oczyszczona - 40,9 g 10% wyciąg z aloesu - 5 g 3% niacynamid - 1,50 g 0,5% alantoina - 0,25 g 4% pantenol - 2 g 0,7% FEOG - 0,35 (9 kropli) Cytat:
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-07-23 o 09:03 |
||
|
|
|
|
#524 |
|
Raczkowanie
|
Chciałam się pochwalić, że ukręciłam przedwczoraj mój pierwszy kremik
Nie jest to pierwszy kosmetyk zrobiony samodzielnie, bo posiadam już swoje serum z witaminą C i kompleksem na naczynka.Kremik 30 ml: - 6 ml bazy kremowej z ZSK -3 ml maceratu z kasztanów -3 ml olejku z drzewa herbacianego -4 ml 1% kwasu hialuronowego -1 ml kompleksu na naczynka -13 ml wody destylowanej Kremik wyszedł taki gładziutki, pachnie olejkiem z drzewa herbacianego. Dzisiaj kończę sklepowy krem DAX i od jutra zaczynam smarować się moim mazidłem
|
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
To ma być krem do celów "specjalnych", czy masz zamiar stosować go regularnie na całą twarz, jak normalny kosmetyk pielęgnacyjny? Według mnie, stężenie olejku z drzewa herbacianego jest stanowczo zbyt wysokie, aby stosować krem do codziennej pielęgnacji.
|
|
|
|
|
#526 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam jeszcze pytanie... Jak przeliczać ml na gramy? Jest na to jakiś konkretny wzór ? Poza tym jak odmierzacie np. 0,2 ml ?
|
|
|
|
|
#527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. 50 ml oleju o gęstości 0,92 g/ml będzie ważyło 46 g (50*0,92 = 46). W recepturach stosuje się wagowe stężenie procentowe (liczba gramów składnika zawartego w 100 g kosmetyku; jak obliczać % chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć ). Posiadacze wag nie muszą się zatem przejmować objętościami.Do odmierzania małych objętości służą łyżeczki miarowe (najmniejsza ma pojemność 0,15 ml), cylinder miarowy 10 ml, strzykawki. |
|
|
|
|
|
#528 |
|
Zakorzenienie
|
Mam male pytanko.
Wczoraj robilam sobie krem o ten : http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Prz...somami-45-g/14 Na stronie jest napisane, ze do zakonserwowania mozna dodac Feog ok. 5-10 kropel. Ja Feog nie mialam,ale mialam Optiphen. Dalam 7 kropel. Czy taka ilosc mi dobrze zakonserwuje czy dodac wiecej ? Z gory dzieki za odpowiedz
|
|
|
#529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#530 |
|
Zakorzenienie
|
Serdecznie dziekuje
Tam w przepisie nie bylo trzeba ustalac ph. Nie bylo zadnej substancji do zmniejszeni alub zwiekszenia. Jesli cos palnelam to przepraszam to moj 2 krem w zyciu ![]() Wlasnie jak krecilam krem o ten http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Kre...dalowym-50-g/7 to dali wodoroweglan sodu do wyrownania ph. Kompletnie nie wiedzialam jak to zrobic. Ten ich przepis jest niejasny. Wlozylam papierek do fazy wodnej i ph pokazalo mi 4- czyli tak jak chcieli, a potem kazali dodawac powoli wodoroweglan sodu. Dodawalam i ph mi nagle sie ustalilo na 9 Krem mi sie ubil, nie uczulal nic. Za to wyszlo mi go az dwa pojemniczki Dopiero wczoraj odkrylam ten watek wiec bede miala co czytac teraz
|
|
|
#531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnośnie kremu z kwasem migdałowym (i nie tylko). Przyznam, że nie podoba mi się podejście ZSK. Zestaw powinien zawierać składniki w takich ilościach, żeby pH wychodziło odpowiednie i klient nie musiał sam kombinować. Opis wykonania rzeczywiście jest niejasny. Jeśli pH wynosiło ok. 4 przed dodaniem sody, to nie należało jej już dodawać (wyższe pH ogranicza skuteczność kwasów, pH 9 to za dużo nawet dla "zwykłego" kremu). Absolutnie nie należy dodawać całej porcji sody znajdującej się w zestawie. W ogóle nie rozumiem, po co ta zabawa z wodorowęglanem, skoro jest już mleczan. |
|
|
|
|
|
#532 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tez trzeba to ph zmierzyc w fazie wodnej tak?Cytat:
Moim zdaniem wlasnie powinni dac wszystkich skladnikow odpowiednia ilosc zeby juz nie kombinowac - zwlaszcza, ze jest to tzw. "moj pierwszy krem" .Dzieki za wyjasnienia i cierpliwosc
|
|
|
|
#533 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chociaż można go jeszcze ulepszyć.Mogłabym poprosić cię o opinię tego przepisu ?: - 6 ml bazy kremowej - 2 ml maceratu z kasztanów - 2 ml olejku arganowego - 1 ml olejku herbacianego - 1 ml witaminy E - 4 ml kwasu hialuronowego - 2 ml kompleksu na naczynka - 12 ml wody destylowanej
making a better world, shoot by shoot ------------------------- The best is yet to come ! http://satininwonderland.blogspo t.c om/ <--- ZAPRASZAM! Edytowane przez Satin'n Lace Czas edycji: 2012-07-25 o 09:47 |
|
|
|
|
|
#534 |
|
Zadomowienie
|
Witam chodzi mi po głowie krem 3x granat i nie wiem czy dobrze kombinuje ?
Oto mój przepis na 100g faza A woda 59 ml ekstrakt z granatu sok 2,5g ekstrakt ze skórki granatu 2,5g gliceryna 2,5g d-pantenol 2,5g FEOG 1ml faza B Oliwien 5g Oleje 10g faza C olej z pestek granatu 5g + ewentualnie guma Krem ma byc na noc.
|
|
#535 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję Lorri
|
|
|
|
#536 |
|
Zadomowienie
|
własnie z koleżanką ukręciłyśmy tonik nawilżający ( ma on sens?)
d panthenol 3% wyciąg z aloesu 5% alantoina 0,5% mocznik 5,5% l cysteina 1% hydromanil 5% hydrolat z rozy bulgarskiej 80% |
|
|
|
|
#537 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny.
Chcialabym ukrecic takie serum http://www.gardenofwisdom.com/catalo...19/9236859.htm Zamawiam te serum juz od roku,ale pomyslalam, ze moglabym sama sobie takie cos ukrecic tylko...Nie wiem jak co z czym i ile w ml polaczyc? Co by bylo faza wodna, a co olejowa etc. etc. ? Praktycznie wszystkie produkty bym miala, jedynie nie moge znalezc nigdzie ekstraktu z awokado :/ (mieszkam za granica) i jestem ciekwa czy zamiast tego ekstraktu moge uzyc oleju z awokado czy musialabym jakis inny podobny skombinowac? I czy Cosmocil moge zastapic Optiphen bo Cosmocilu tez niet :/ Z gory dziekuje z wszelkie propozycje
|
|
|
#538 |
|
Zakorzenienie
|
To serum bezolejowe, więc nie ma fazy wodnej i olejowej, wszystko rozpuszcza się w wodzie/ hydrolacie
(zastanawia mnie tylko ta esencja mandarynkowa, ale w sumie nie napisali że to essential oil )Jeżeli użyjesz oleju z awokado, to do połączenia faz potrzebny będzie emulgator. Może po prostu zastąp go innym ekstraktem o podobnym działaniu? (http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/c/Ekstrakty-roslinne/11) Będzie dużo prościej na początek ![]() Proporcje weź z opisu poszczególnych półproduktów na stronach "mazidlanych" albo może ktoś tu Ci podpowie. Edytowane przez MysiaJadwisia Czas edycji: 2012-07-27 o 09:36 |
|
|
|
|
#539 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie - czy do szamponu np. BD czy Alterry mogę ( na ręku) dodać pare kropel witaminy B5 i ekstraktu z melisy - zmieszać na ręku i normalnie myć jak szamponem.
Bo mam ekstrakt z melisy i D-Pantenol i chciałabym używać je na włosy , tylko nie wiem do czego je dodać lub coś z nich ukręcić może? Ale nie mam żadnych konserwantów , żadnych innych "bardziej do ukręcenia" rzeczy. Większość oleji , pare ekstraktów, alantoinę. |
|
|
|
|
#540 |
|
Zakorzenienie
|
W szamponie BD już jest Panthenol
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.

Nie jest to pierwszy kosmetyk zrobiony samodzielnie, bo posiadam już swoje serum z witaminą C i kompleksem na naczynka.

Krem mi sie ubil, nie uczulal nic. Za to wyszlo mi go az dwa pojemniczki