Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIII - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-19, 18:38   #2191
Maga83
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIII

Fioluś ja biorę przede wszystkim ze względu na ten jod. A poza tym różnie to bywa z tym zdrowym odżywaniem u mnie, nie wszystko mi podchodzi

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 18:49   #2192
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIII

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Tam gdzie była tez było bez proszenia ale co z tego jak nie przylazla
zawsze jak dzwonie to pytam o prywatnego na nfz to nawet nie śmiem
Ja obdzwoniłam chyba z 30 przychodni i nieraz podawali numery ale tam też dupa. Licze na tego w sobote, dwa dni mnie nie zbawią tym bardziej ze lekarstwo jem cały czas.
A jaki masz euthyrox? Bo ja jem pol tabletki ale mam 50 a to zalezy

Mi tak skoczyło tsh z 4,7 do 7,7 ale tez inne labolatoria.
A jakie normy ft4? Bo ja mam 14 i jest bardzo złe..
mam euthyrox 50.

nie sprawdzę Ci teraz jakie normy ft4 bo nie mogę wejść na stronę laboratorium chcę odebrać resztę wyników a strona koszmarnie muli aż pojawia się, że przekroczono limit czasu połączenia i kicha. nie wiem co im się porobiło.

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
A brałaś już euthyrox przed badaniem??
nie, badania zrobiłam prosto po wizycie u endo, a dopiero potem wykupiłam receptę.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 18:51   #2193
natalia_23
Zakorzenienie

hej

cały dzień nadrabiam, nie miałam prądu przez dłuższy czas bo tak wiało, nic nie pamiętam z tego co przeczytałam.

Częstujemy z Szczypiorem kawą i ciachem !!!! mamy dziś skończone 8 m-cy

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Pani Trzymam kciuki za pomyślną i spokojna ciąze i ściskam Cie mocno.

Ja zabiegana, dzieci maja zapalenie gardła-masakra, goraczką i wyrzynające sie 4... armagedon
zdrówka dla was, oby zęby szybko wyszły

A tu mój urwis
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg _MG_6534.jpg (70,5 KB, 36 załadowań)

Mikołaj 19.11.2011

Edytowane przez natalia_23
Czas edycji: 2012-07-19 o 19:03
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 18:58   #2194
Maga83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
Częstujemy z Szczypiorem kawą i ciachem !!!!
Wszystkiego naj dla Mikołaja. Już nie taki szczypiorek

Stary 2012-07-19, 19:03   #2195
czarnula 1982
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie polecacie witaminy w ciąży? Ja biorę teraz Femibion2, ale jego cena jest zabójcza... Chciałabym coś o dobrym składzie, ale w trochę lepszej cenie niż 60zł za 30 tab
Maga ja biore pharmaton matruelle,właśnie one mają w składzie jod 200 a ja tyle mam go przyjmować,oprócz tego maja te kwasy omega.Ja za 30 tabletek dałam 50 zł.
A teraz zamówiłam na allegro 60 tabletek za 64 zł.
czarnula 1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:05   #2196
natalia_23
Zakorzenienie

mega ja nie brałam w ogóle witamin. Moja gin jest ich przeciwniczką, ja w sumie też.

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:19   #2197
Agna
Zadomowienie

Dziewczyny przez przypadek trafiłam na wasz wątek i postanowiłam napisać. Może mi pomożecie. Nie mam już siły . Czuję się zrezygnowana i pogubiłam się w tym wszystkim. Podsuniecie mi jakiś pomysł, mile widziane jest każde spostrzeżenie i sugestia które pomogą mi poukładać sobie wszystko w głowie i przystąpić do sensownego działania. Tak trudno poukładać sobie życie na nowo po poronieniu….

Mam 30 lat. W tym roku postanowiliśmy z mężem rozpocząć wreszcie starania o upragnionego dzidziusia. Zrobiłam wcześniej szereg ważniejszych badań :
-od stycznia brałam folik,
-zaleczyłam zęby, co było nie mała wyzwaniem, bo musiałam wstawić koronę, a to zarówno czasochłonne jak i kosztowne, przez co wydłużyło czasie troszeczkę nasze starania
- morfologia krwi, jak zwykle hemoglobina za niska,
- oznaczyłam żelazo – było sporo poniżej normy – brałam tardyferonfol i przez 2 m-ce kuracji, żelazo zwiększyło swoją ilość ponad 2-krotnie. Nie ukrywam, że przez leczenie anemii starania odsunęły się znowu w czasie.
- wykonałam podstawowe badania TSH, toksoplazmoza w kl. IgG i IgM, różyczka( IgG, IgM), cytomegalia (IgG, IGM) – wszystkie badania wyszły w porządku: TSH – 1,8 (o ile dobrze pamiętam) , wszystkie choroby przechodziłam więc posiadałam przeciwciała.
I tak:
14.05 – starania
15.05 – owulacja
30.05 – HCG= 190 mIU/ml (hura udało się za pierwszym razem)
Przed 30.05 infekcja dróg moczowo-płciowych (pieczenie przy oddawaniu moczu, niepełne oddawanie moczu typowe dolegliwości). Latałam od lekarza do lekarza przez kilka dni , pierwszy kazał zrobić tylko badanie ogólne moczu (do dziś żałuję, że nie zapłaciłam i nie zrobiłam moczu na posiew, bo w badaniu ogólnym wyszło tylko, że są bardzo liczne bakterie, ale już nie wiadomo jakie były ) , dodatkowo HCG z krwi, żeby potwierdzić czy w ogole jestem w ciąży – wynik wyszedł pozytywny, ale skoro tak , to już żaden lekarz nie potrafił przepisać żadnego skutecznego leku kobiecie w ciąży , tylko urospet i tabletki żurawinowe które w ogóle nie pomagały . Trafiłam na SOR ginekologiczny do szpitala. Dostałam dawkę antybiotyku bezpiecznego w ciąży – monural. Lekarz na izbie przyjęć zapytał mnie dlaczego lekarz pierwszego kontaktu nie przepisał mi żadnego antybiotyku, to jego obowiązek! Dolegliwości ustąpiły po zażyciu tej jednorazowej dawki antybiotyku. Jak na nieszczęście zaraz potem dopadło mnie zapalenie zatok – bakteryjna ropna wydzielina spływa po gardle zakażając dolne drogi oddechowe – też żaden internista nie pomógł. Wylądowałam znowu na ostrym dyżurze laryngologicznym tym razem – ponownie antybiotyk Augmentin podobno bezpieczny w ciąży, nie było wyjścia. Ostatnio dosyć często cierpię na zapalenie zatok, ale z reguły dopada mnie to zimą a nie w środku lata. Wiem, też że jeżeli już mnie dopadnie, to musze do lekarza , im wcześniej tym lepiej , bo zawsze się to kończy zapaleniem tchawicy, krtani i oskrzeli, tym bardziej w moim stanie wydawało mi się to niebezpieczne.
14.06 – pierwsza ciążowa wizyta u ginekologa – widziałam zarodek, 6 tydz. ciąży, była stwierdzona czynność serca, słyszałam je . Konsultowałam jeszcze sprawę z antybiotyków z ginekolog i powiedziała, że mam wziąć spokojnie augmentin do końca, bo skoro jest przepisany przez specjalistę to znaczy, że jest konieczny.
Antybiotyk mi nie do końca pomógł, była poprawa ale zupełnie się nie wyleczyłam. 22.06 - Zrobiłam zatem wymaz z gardła i nosa (teraz dopiero skojarzyłam, że właśnie tego dnia i może ciut wcześniej minęły mi zupełnie mdłości, które wcześniej mi dokuczały potwornie – zapamiętałam ten fakt, bo wymaz z gardła był okropnie nie przyjemny i nie wiem jakim cudem w ciąży udało mi się powstrzymać od torsji, miałam tylko odruch wymiotny i jak nigdy dzielnie znosiłam to, że musiałam być na czczo bez jedzenia i picia…. co w odmiennym stanie jest niezmiernie trudne, trzeba coś wrzucić do żołądka, żeby załagodzić mdłości. A może to był symptom, że dzieje się coś niepokojącego?

Wyniki wymazu:
Gardło – candida albicans , gronkowca, neisseria
nos – escherichia coli, gronkowiec
24.06 dziwny żółty śluz oraz swędzenie :/ . Tego samego dnia wieczorem kładłam się spać z leciutkimi bólami w podbrzuszu , ale myślałam, że to przez to że macica się rozciąga.
25.06, 6:00 zauważyłam że śluz ma już kolor brunatny i w te pędy pojechaliśmy do szpitala. Po godzinie 8:00 zostałam dopiero przebadana, lekarz stwierdził organoleptycznie , że mam paskudną infekcję , zrobił usg i powiedział że zarodek ma 1,5 cm czyli sporo urósł od ostatniego razu i że jest czynność serca. Dostałam duphaston na podtrzymanie , ze względu na bole w podbrzuszu, paleczki kwasu mlekowego oraz globulki dopochwowe pumaficin. Odesłał do domu. Późnym popołudniem ok. 19 dostałam lekkiej biegunki, która na szczęście szybko ustąpiła. Po aplikacji globulki poczułam straszne piekło, palący żar w podbrzuszu …
25.06, 24:00 - zaczełam krwawić. Szybko do szpitala – znowu zostałam odesłana i w trakcie badania lekarz już wiedział o najgorszym chyba, bo zaczął mówić o wadach genetycznych o nieprawidłowych podziałach, wróciliśmy do domu – krwawiłam coraz bardziej do poniedziałku .
25.06 g. 8:00 znowu do szpitala do mojej ginekolog prowadzącej ciążę, bo pracuje w tym szpitalu na oddziale. Trafiłam na izbę przyjęć z poronieniem w toku, decyzją mojej ginekolog od razu na oddział i zabieg łyżeczkowania . I tak moja fasolka odeszła 25.06.
Został pobrany materiał do badania histopatologicznego - wynik jak zwykle niczego nie wykazał, wykluczył tylko ewentualne zmiany nowotworowe i zaśniad groniasty.
Teraz robię serię badań. Wiem, że po jednym poronieniu lekarze nie kierują na badania, bo to robią dopiero po 2,3 poronieniach nawykowych. Ja nie chcę przerabiać tego po raz kolejny. Kto tego doświadczył wie doskonale o czym mówię, dlatego chcę wykluczyć ewentualne możliwe przyczyny.
Na razie wykonałam następujące badania:
-posiew z szyjki macicy – posiew jałowy
- wymaz z szyjki macicy w kierunku chlamydia trachomatis , ureaplasma urealyticum, nesseria gonorrhoeae – wszystko ujemne
- glukoza na czczo 91,7 mg/dl norma 74 – 106
- morfologia – wszystko w normie , tylko MPV 8,5 norma 9,0 – 12,6
Po tym wszystkim trafiłam również do laryngologa doleczyć zatoki. Podpowiedziała, żeby zbadać jeszcze:
Przeciwciała p/ Chlamydia pneumoniae IgM - wynik ujemny
Przeciwciała p/ Chlamydia pneumoniae IgG - < 2 RU/ml , wynik ujemny
Mam jeszcze zrobić CRP oraz toksoplazmozę IgG, ale to w przyszłym tygodniu.
Dziś zrobiłam jeszcze przeciwciała antykardiolipinowe, ale wynik będzie dopiero za 21 dni.
Z racji tego, że wszystkie badania kosztują i robię je na własną rękę , zastanawiam się na co mam zwrócić uwagę i na czym powinnam jeszcze się skupić , a co mogę sobie odpuścić…
Tym bardziej, że moja ginekolog twierdzi, że raczej w naszym przypadku poronienie nie było spowodowane wadą zarodka, dlatego, że jeśli 24.06 o 8:00 była akcja serca a o 24:00 było krwawienie, to był to za krótki okres czasu, zazwyczaj to zarodek obumiera wcześniej i poronienie jest wywoływane.
Może któraś z was ma doświadczenie w tej dziedzinie i potrafi mi doradzić , jeśli wynik przeciwciał antykardiolipinowych wyjdzie ujemny, to czy warto w ogóle robić takie badania: antykoagulant tocznia, mutacje V ledien, mutacje cz. II protrombiny, przeciwciała antyłożyskowe ?? Może jak wynik na p. antykardiolipinowe wyjdzie dodatni to wtedy warto robić dodatkowo powyższe badania??
Na lekarzy nie ma co liczyć, bo mnie zbywają, dlatego chcę na własną rękę przebadać się na co się da, żeby nie przerabiać tego jeszcze raz, ale z drugiej strony w granicach zdrowego rozsądku.
Myślę też o zrobieniu badań hormonalnych, ale jakie hormony i w jakim dniu cyklu i w jakim czasie od poronienia? Generalnie cykle mam 28 dniowe , regularne, nie mam żadnych symptomów świadczących o jakichkolwiek problemach hormonalnych , no chyba że są utajone.
Zastanawiający jest fakt, że poronienie nastąpiło w dniu terminowej miesiączki , której nie powinno być ze względu na ciążę ....
Zastanawiam się jeszcze nad przeciwciałami przeciwtarczycowymi anty-TG i anty-TPO, ale czy to ma sens jeśli wynik TSH na dzień 08.02.2012 = 1,80 norma 0,27 – 4,20?
Ginekolog zwróciła uwagę na problemy z migdałkami. Jeżeli są zaropiałe powinnam je usunąć….. Laryngolog też to potwierdziła i rozpoznała, że mam migdały lekko zaropiałe….. Obie lekarki twierdzą, że zarówno zatoki jak i migdały mogą powodować poronienie…..Czy to prawda? Czy można poronić od migdałów i zatok? Inny ginekolog tego nie potwierdził, wręcz wykluczył, powiedział że to mało prawdopodobne. Sama nie wiem czuję się skołowana i zagubiona :/. Nie wiem co mam robić, na czym się skupić. Nawet nie wiecie co czuję…..
Jeżeli dojdzie do tego, że będę musiała usunąć migdały, to czeka mnie szczepienie przeciwko żółtaczce, podobno trzeba odczekać rok po szczepieniu , żeby się poddać zabiegowi . A co z moją ciążą?? Na litość boską ja nie mam czasu na to teraz! Za pół roku skończę 31 lat …… mam wykrytą malutką zmianę w macicy, która odpowiada prawdopodobnie mięśniakowi, jest mała, ale nie powinnam z racji tego odkładać dłużej macierzyństwa. Dziewczyny jestem przybita. Doradźcie mi coś bo oszaleję.
Inne osoby twierdzą, że nie powinnam brać antybiotyku na zatoki w ciąży, pomimo że jest dozwolony, bo to od tego antybiotyku….
Nawet jeśli nie uda mi się ustalić przyczyny poronienia, to przynajmniej chciałabym zminimalizować ryzyko ewentualnego, kolejnego....

JEST 70kg
MA BYĆ 60kg

~25.06.2012~

Agna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:29   #2198
BERBIE
Zakorzenienie

Agnaz przykro mi bardzo, że i ciebie to spotkało niestety ja się nie znam na badaniach i wynikach, ale są tu specjalistki, które ci na pewno poradzą. powodzenia
Stary 2012-07-19, 19:46   #2199
eseska
Zakorzenienie

AGNA!!!!!!!!!!!!! witaj! Przykro mi bardzo z powodu Twojej straty! Mocno Cie przytulam! A co do wynikow i badan - to ja nie pomoge - o połowie o których wspomniałas nie słyszałam. Mam tylko prośbe nie daj sobie wmówic ze to Twoja wina. robiłas wszystko co najlepsze dla dziecka!

ZOSIA
eseska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:48   #2200
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Agna witaj! Współczuję straty maleństwa

Rany, ile już badań porobiłaś :O Chyba pospisuję je od Ciebie, bo ja nawet 1/4 nie zrobiłam, właściwie oprócz genetycznych to nic, a w planach tylko tarczycowe.

Dziewczyny dziękuję za wsparcie

Ja po pracy, TŻ po mnie przyjechał i poszliśmy do drogerii. Lubię, jak po mnie przychodzi.
Nie kupiłam tego Kenzo, kupiłam jemu Mexxa i sobie 2000 kalorii. Miałam wcześniej ten tusz z wygiętą szczoteczką i mnie bardzo rozczarował, ale teraz kupiłam z prostą i za 20 zł, więc stwierdziłam, że spróbuję.

Cytat:
Napisane przez eseska Pokaż wiadomość
PERSE!Czytałam ze wg psychologów pełne przezycie załoby trwa ok roku. Oczywiśice u kazdego inaczej, ale jak to mowia wszystkie pory roku, wszystki swieta trzeba przezyc bez tej osoby!
Nawet mi nie mów o tych świętach, to miały być pierwsze nasze święta w trójkę...

Cytat:
Luna ja szukałam informacji na tym wątku, dziewczyny, zwłaszcza Szmaragdowy Kotek mi doradziły co robić
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=521470&page=49
Ale i tak bez endo się nie obejdzie
Ja tylko powiem, że SzmaragdowyKotek to jest chodząca encyklopedia, w ogóle ma świetne podejście do wielu spraw, dlatego w kwestii badań tarczycowych bardzo opieram się na tym, co mówi.

Cytat:
Napisane przez Ando Pokaż wiadomość
Perse - napis niesamowity, choc dołujący
a ja wciaz nie potrafie myslec w ten sposób... smutno mi tylko,ale nic poza tym. Czuje sie jak wyrodna matka przy was :P
Tylko mowie do Maryśki czesto..

I tez sie zastanawiam co napisac na grobie, ale jakos nic mi nie przychodzi do glowy...
Ja przyznam, że znalazłam ten napis w necie, ale to było olśnienie, jak tylko go zobaczyłam, od razu się z nim utożsamiłam.
I nie mów tak, każdy przeżywa stratę inaczej.
Być może gdybym ja miała dzieci już, to też by było inaczej...

Cytat:
Napisane przez Ando Pokaż wiadomość
No duzo jest takich dodatkow ktore moga szkodzic ciazy. Lepiej sie dokladnie przebadac z kazdej strony.
W szpitalu byla np dziewczyna ktora miala za gesta krew i cala ciaze musiala miec zastrzyki. Różne sa przypadlosci
Tu dużo dziewczyn też robiło zastrzyki w ciąży.

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
nigdy nie straciłam nadziei. za to 10 razy traciłam cierpliwość jednak to strasznie długo. te z Was, z którymi zaczynałam się starać mają już dzieci na ręku - to obrazuje jaki to szmat czasu... nic nie jest proste i wiem jakim koszmarem jest czekanie. niektóre po 2-3 cs się denerwują... dlatego pewnie boję się tak bardzo. nie dość że "zwykły" strach AM, to jeszcze strach AM, która baaardzzooo długo czekała na cud.
Paniczko wybacz, że pytam, jeśli nie chcesz, to nie odpowiadaj, jeśli nie chcesz do tego wracać - ale znasz przyczynę swojego #?

Cytat:
Dziewczyny jakie polecacie witaminy w ciąży? Ja biorę teraz Femibion2, ale jego cena jest zabójcza... Chciałabym coś o dobrym składzie, ale w trochę lepszej cenie niż 60zł za 30 tab
Ja brałam Pharmaton, po jakichś innych było mi niedobrze. Ale teraz nie wiem, czy bym coś brała. Wystraszyłam się tych badań odnośnie żelaza.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:51   #2201
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
a ta bym tak jakby kolację jadła w pracy ok 14 a w domu akurat obiad o 17 i później jakbym zgłodniała jogurt. co myślisz?
tak powinnaś zrobić. Posiłki można - jak najbardziej - zamieniać. Mój brat je owoc do 13ej - bo to cukry złożone i mają czas ię spalić w ciągu reszty dnia

Cytat:
Napisane przez eseska Pokaż wiadomość
cierpliwośc masz wycwiczona!
to na pewno

Cytat:
kurcze panika jutro znajomi przychodzą na kolację, co mogę zrobić do jedzenia dobrego co sama będę mogła zjeść.ukrywam się przed tż-tem z dietą.
ja przeciągałam ostatni posiłek a w trakcie dalszej części przyjątek podjadałam ogórki, grzybki, pomidorka itp

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Alfa odezwij się

Macie jakieś wiadomości od niej
Alfik oswaja się z Wiktorem. karmi go bardzoooo często.

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
Częstujemy z Szczypiorem kawą i ciachem !!!! mamy dziś skończone 8 m-cy
Mały prezes

Cytat:
Napisane przez Agna Pokaż wiadomość
Generalnie cykle mam 28 dniowe , regularne, nie mam żadnych symptomów świadczących o jakichkolwiek problemach hormonalnych

Cytat:
A co z moją ciążą?? Na litość boską ja nie mam czasu na to teraz! Za pół roku skończę 31 lat ……
Nie martw się Kochana. Wiem jak to jest jak zegar biologiczny bije, ale decyzję podejmij na spokojne. Co mąż/partner na to?
Witaj

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35401679]
Paniczko wybacz, że pytam, jeśli nie chcesz, to nie odpowiadaj, jeśli nie chcesz do tego wracać - ale znasz przyczynę swojego #? [/QUOTE], bełkot wyniku hiso., "błąd podziału komórek".

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 19:57   #2202
BERBIE
Zakorzenienie

panika dzięki za odpowiedzi, ale dalej nie mam pomysłu co mogę im zaserwować. nie mam weny, jestem jakaś rozlazła. dziewczyny pomóżcie
Stary 2012-07-19, 19:58   #2203
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

Cytat:
i tak to z chłopami... dobrze, że Ty to tolerujesz.

nasz kolega po pracy jest tak zmęczony psychicznie, że nie daje rady zajmować się 23 miesięcznym synem , ale jego żona też pracuje... szok. Młody jest cały czas na rękach u mamy. Ona gotuje, piecze, sprząta, pierze... kiedyś stwierdziła, że dość i że musi odpocząć. no i synek ma szytą brew... bo tatuś zasnął przed TV.

hehe bez jakiś podskoków. wiem dobrze, jak czekał na to. On 11 razy wierzył, że to teraz, że na pewno, że na 100%... w poniedziałek, gdy myślałam, że zrobiłam zepsuty test (no bo jak to?! dwie kreski? u Paniki? nie możliwe...), to nie chciał za bardzo uwierzyć w moją teorię błędnych reakcji chemicznych... uważa, że powinnam zmienić nick na "nie-panika" i wtedy by było dobrze ogólnie jego spokój trochę mnie wycisza. wiem, że ma teorię swojej matki "ciąża nie choroba" i drażni go moje przewrażliwienie, ale np. za godzinę przyjedzie do mnie do pracy i wyniesie rzeczy na śmietnik - bo ja nie chcę kusić złego i dźwigać.

nigdy nie straciłam nadziei. za to 10 razy traciłam cierpliwość jednak to strasznie długo. te z Was, z którymi zaczynałam się starać mają już dzieci na ręku - to obrazuje jaki to szmat czasu... nic nie jest proste i wiem jakim koszmarem jest czekanie. niektóre po 2-3 cs się denerwują... dlatego pewnie boję się tak bardzo. nie dość że "zwykły" strach AM, to jeszcze strach AM, która baaardzzooo długo czekała na cud.

dzidzia -wstydnisia
przyznaję się, u mnie właśnie po 3cs i denerwuję się a właściwie denerwowałam, przez ten głupi cykl autentycznie od miesiąca wisi mi co będzie! a co! myślę że z czasem wyrabia się podejście do tego z tym że u już prawie 5 miesięcy odkąd zaczęliśmy starania, bardziej wkurza mnie to że mam długie cykle niż to że się nie udało znowu
mój TŻ też co cykl mówi że on jest pewien że tym razem udało się heh

Cytat:
bardzo dobre witaminy dla kobiet to FALVIT i chyba jest też FALVIT dla przyszłych mam

1.07.2013
alonka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:01   #2204
fiolusiek
Zakorzenienie

Cytat:
panika dzięki za odpowiedzi, ale dalej nie mam pomysłu co mogę im zaserwować. nie mam weny, jestem jakaś rozlazła. dziewczyny pomóżcie
Może zupę meksykańską
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:04   #2205
BERBIE
Zakorzenienie

zupy nie chcę chcę jakieś II danie i może jakoś przegryzkę do piwa
Stary 2012-07-19, 20:05   #2206
Konto usunięte

Cytat:

, bełkot wyniku hiso., "błąd podziału komórek".

A, rozumiem, czyli po prostu ogromny pech.

Teraz będzie inaczej
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:10   #2207
anusia1808
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewel28 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jestem załamana przed chwilą poczułam, że coś nie tak jakoś mocno mnie zalewa i poszłam do łazienki, a po chwili wyleciał ze mnie ogromny skrzep, więc raczej byłam w ciąży
EWEL tule mocno

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35381511]

Co do cmentarza, ja jestem codziennie na posterunku. Dziś po wielu dniach znowu płakałam... Tak jakoś mi było bardzo źle. I ta świadomość, że teraz już by był fajnym, miesięcznym dzidziolem...

Już teraz wiem, czemu płakałam. Patrzyłam na jego imię wygrawerowane w kamieniu i wyobraziłam sobie te śliczne literki kolorowe, które miały zawisnąć nad łóżeczkiem.... To tak bardzo, tak strasznie bardzo nie miało tak być........[/QUOTE]

PERSE przykro mi że masz takie gorsze dni

"Każda łza uczy nas jakiejś prawdy..."
Ugo Foscolo
anusia1808 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:11   #2208
Maga83
Zakorzenienie

Agna witaj. Przede wszystkim bardzo mi przykro
Co do badań, to niestety tak jest, że lekarze traktują pierwsze # statystycznie i raczej nie zlecają żadnych badań. Ja mam lekarza znajomego, który mi doradził szereg badań.
Piszesz o infekcji, dlatego warto właśnie to CRP zrobić, ono wykaże czy masz jakąś infekcje w organizmie.
Przeciwciała kardiolipinowe zrobiłaś, ja do tego robiłam jeszcze biało C i S, ale to są drogie badania, u mnie lekko od normy odbiegały, ale i tak żaden lekarz nie powiedział konkretnie, że to przyczyna.
Antytrombinę III też robiłam, wyszło ok. Czy warto robić? Nie wiem, dla własnego spokoju zrobiłam.
Panel tarczycowy wyszedł Ci w sumie w normie, ewentualnie bym powtórzyła samo TSH też dla spokoju, a anty TPO i anty TG nie wiem...
Dosyć dużo miałaś tych problemów od początku, może to wszystko się na siebie nałożyło...
A no i jeszcze robiłam cytomegalię

Edytowane przez Maga83
Czas edycji: 2012-07-19 o 20:23
Stary 2012-07-19, 20:11   #2209
anusia1808
Rozeznanie

Cytat:
A może kurczaka ( znaczy się te pałki) w panierce i sos jakiś do tego

"Każda łza uczy nas jakiejś prawdy..."
Ugo Foscolo
anusia1808 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:12   #2210
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Jeżeli dojdzie do tego, że będę musiała usunąć migdały, to czeka mnie szczepienie przeciwko żółtaczce, podobno trzeba odczekać rok po szczepieniu , żeby się poddać zabiegowi . A co z moją ciążą?? Na litość boską ja nie mam czasu na to teraz! Za pół roku skończę 31 lat ……
Przykro mi, że spotkało Cię to wszystko. Nie znam się na badaniach i nie pomogę w tej kwestii. Chce się odnieść tylko do szczepienia przeciwko żółtaczce. Z tego co wiem, to szczepienie ma 3 dawki, pierwsza, za 3 miesiące druga a za pół roku 3, ostatnia dająca odporność na kilka lat. Zabiegom można się spokojnie poddawać po 2 dawkach dających odporność na parę miesięcy, a potem dla swojego bezpieczeństwa zrobić trzecią. Przynajmniej ja tak miałam, ale to już wiele lat temu. Miałam przycinane migdały, zabieg był po 2 szczepieniach, a po pół roku miałam to trzecie.
Stary 2012-07-19, 20:16   #2211
Maga83
Zakorzenienie

Berbie jak u nas ostatnio byli znajomi, to zrobiłam dużą miskę sałatki (sałata, papryki kolorowe, ogórek, cebulka czerwona, rzodkiewka, jakiś sosik) i przygotowałam wcześniej kawałki fileta przyprawionego, później tylko usmażyłam na patelni, pokroiłam i wrzuciłam na sałatkę. Do tego bagietki na ciepło.
Osobno możesz pokroić jakieś warzywka, kabanosa w miseczki, zrobić koreczki warzywne, żebyś też mogła jeść

Stary 2012-07-19, 20:16   #2212
fiolusiek
Zakorzenienie

Barbie a może coś takiego?
http://czasdzieci.pl/ro_przepisy/d,7,id,2090aec.html
http://czasdzieci.pl/ro_przepisy/d,7,id,1697daa.html
http://czasdzieci.pl/ro_przepisy/d,7,id,2217c5b.html
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:16   #2213
Flowerbombka
Zadomowienie

Hej dziewczynki...

dla wszystkich nowych AM

dla wszystkich nowozafasolkowanych

Agna przeciwciała przeciwtarczycowe koniecznie trzeba zrobić nawet jak TSH jest ok....ja całe życie TSH, FT3 i FT4 miałam w normie a Hashimoto mam, anty TPO ponad 10000

Lunka tak jak dziewczyny piszą wizyta u endo konieczna jak najszybciej...Twoje wyniki wskazują na Hashi, więc napewno Euthyrox będziesz musiała jeść i powinno być wszystko ok....ja zaczęłam sięleczyć jakoś ok 9 tygodnia i wszystko dobrze się skończyło, choc tez miałam stracha czy nie za późno zaczęłam brac ten Euthyrox..

Zeberka mi pediatra w szpitalu pokazała że lepiej trzymać dziecko do odbicia tak pionowo ze jego głowa pomiędzy piersiami naszymi...wtedy widzisz czy się ulewa czy nie i wogóle co się z nim dzieje , mniej więcej jak na fotce nr.1 ...na poczatku to się sprawdzało a teraz jak już starszy jest to lepiej mu się odbija jak go właśnie tak na ramię zarzucam standardowo..tak jak na fotce nr.2
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wiz.jpg (41,2 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Nowy-100.jpg (36,5 KB, 28 załadowań)
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:17   #2214
Konto usunięte

A właśnie, SZCZEPIENIE!

2,5 tygodnia temu dostałam szczepienie przeciwtężcowe.
Za miesiąc od tamtego dnia mogę je powtórzyć + za pół roku.
Za miesiąc - to za jakieś 1,5 tygodnia, OK.

Ale co za pół roku? A co, jak już będę wtedy w ciąży?
Stary 2012-07-19, 20:18   #2215
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnula 1982 Pokaż wiadomość
Jeju co ty piszesz
Ja mam właśnie hasimoto przez to STRACIŁAM CIĄŻE!!!
Endo powiedziała,że przeciwciała potraktowały płód jako ,,ciało Obce'' i w ten sposób odrzuciło ciąże,która obumarła!!!
Dasti ma racje!!!
Luna jak najszybciej do endo i bierz leki,endo powinna ci także przepisać jod ,którego będzie potrzebowało dziecko,W ciąży musisz brać jod !!!
A ja słtszałam ze przy hashimoto niedobry jod i poszłam do apteki po witaminki z jak najmniejsza dawka jodu
ale i tak prawie wszystkie maja 150 i kupilam falvit wlasnie 150 a wczesniej mialam ladeevit i 200

Cytat:
Ja wlasnie bardzo polecam nowosc Ladeevit 30tab ok 30 zł, są tam te wszystkie kwasy tłuszczowe, zelazo w formie bardziej przyswajalnej i 200 jodu czyli najwiecej Jutro ide je spowrotem kupić, ogolnie hit bo ma dokladnie tyle wszystkiego ile trzeba

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;35401679]
Ja tylko powiem, że SzmaragdowyKotek to jest chodząca encyklopedia, w ogóle ma świetne podejście do wielu spraw, dlatego w kwestii badań tarczycowych bardzo opieram się na tym, co mówi.
[/QUOTE]
Już mi poradziła na forum i wsparła więc jest mi dużo lżej
Teraz sobie mowie że to zaden problem poprostu jak najszybciej do lekarza, leki i zdrowa ciąża
wiem ze nie do konca to takie nic, ale przekonalam sie ze wystarczy zareagować i napewno bedzie wszystko ok! Tyle dobrze dla mnie ze wczesnie wykryłam ciąże i ze wogole wykryłam tarczyce Takie szczescie w nieszczesciu
a anty-TPO powiedziała zeby sie nie przejmowac bo moze byc bardzo podwyzszone w ciaży, chociaż wiadomo ze lekarz na to zareaguje

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:19   #2216
amilcia
Wtajemniczenie

Cytat:
- polecam drobiowe szaszłyki

Albo ryba z grilla z sałatą

Do piwa to ciężko coś dietetycznego. Krakersy i chipsy najlepsze

Amelka - 07.12.2006
Aniołek - 30.11.2010
Daria - 29.01. 2012
amilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:22   #2217
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
może jakoś przegryzkę do piwa
moja przyjaciółka przywiozła myk z Hotelu Sobieskiego - szybko i fajnie
więc tortilla z Biedronki posmarowana serkiem typu Almette, na to łosoś wędzony, pomidorki koktajlowe, koperek - wszystko szczelnie zwinięte (jak naleśnik), następnie pokrojone w sushi na serek kładę szynkę, oliwki, ogórka - co mam w lodówce. szybko i ciekawie

Cytat:
Napisane przez Flowerbombka Pokaż wiadomość
...tak jak na fotce nr.2
ślicznotka

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:22   #2218
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez alonka00 Pokaż wiadomość
bardzo dobre witaminy dla kobiet to FALVIT i chyba jest też FALVIT dla przyszłych mam
falvit ja kiedyś brałam, dla przyszłych mam też jest. chociaż generalnie jestem przeciwniczką witamin w ciąży jeśli nie są one niezbędne, jeśli wyniki są ok to nie ma co w siebie ładować. lepiej wydać na zdrowe jedzenie. ale jak coś w wynikach jest nie tak i lekarz zaleca to jak najbardziej, po to one wtedy są.

Berbie, nie doczytałam dokładnie co chcesz przyrządzić, ale jako coś w rodzaju przekąski bardzo lubię kawałki/paski fileta z kurczaka w sezamie (wiem, że chyba w biedronkach są gotowe panierki z sezamem, ja mieszałam po prostu sezam z bułką tartą chyba). może też być sałatka (ugotowany makaron, ser żółty, wędlina, papryka, kukurydza, czerwona fasola, jajka, majonez + przyprawy: sól, pieprz, może być przyprawa do sałatek) a do niej grzanki (bagietka/parówka posmarowana masełkiem czosnkowym/ziołowym/jakimkolwiek i do piekarnika).
Stary 2012-07-19, 20:33   #2219
york222
Raczkowanie

Witam wszystkie Aniołkowe i Ziemskie mamusie. Całkiem przypadkiem natrafiłam na ten wątek.
Niestety od 27 października 2011 też należę do waszego grona
Moja córeczka urodziła się w 25 tygodniu ciąży, przeżyła zaledwie jeden dzień. A ja nawet Jej nie mogłam zobaczyć
Podsumowanie mojego życia w roli mamy jest krótkie. Mam 27 lat i powinnam mieć dwójkę dzieci. Przy sobie nie mam żadnego. W jednym roku straciłam jedną ciążę (pustą - więc nie nakręcam się zbyt na to) i jedno dziecko, najbardziej wyczekiwane i kochane ponad wszystko. Obok monitora leży Jej zdjęcie. Jedyna pamiątka która mi po Niej została, nie licząc nagrobka gdzieś na cmentarzu

Pozdrawiam
york222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-19, 20:34   #2220
Luna0
Zakorzenienie

Agna Witaj mogą byc problemy z krzepliwością nawet jeśli przeciała antykardiolipidowe są ok, ja własnie próbuje to udowodnic mojemu lekarzowi No więc lepiej zanim zaczniesz robić takie drogie badania jak antykogulat tocznia czy biała zrób te, kosztują po 7/10/15 zł więc ja za wszystkie płace razem 42 zł
Wskaźnik protrombiny
Fibrynogen
aPTT ( czas KK )
D - dimery

Flowerbombka Takie posty jak Twój dają mi dużo wsparcia żywy dowód że będzie ok! Tym bardziej ze to 4 tc, a Twoj synuś... marzenie prze śliczny!!

York222Bardzo mi przykro, pisz z nami będzie Ci lepiej

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."

Edytowane przez Luna0
Czas edycji: 2012-07-19 o 20:35
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości