Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-13, 13:55   #1111
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Dot.: Filologia polska

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
jak udało Ci się zgubić pkt ECTS? źle miałaś wpisany w indeksie, czy jak? Ja myślałam, że na te pkt. nikt nie patrzy że tylko w przypadku Erasmusów i innych zagranicznych wymian.
bo ja jestem na specjalnym kierunku na specjalnych zasadach, więc zamiast zaliczać wszystko po Bożemu, musiałam kombinować. tzn. punkty na lektoraty zjadł mi 1 kierunek, na polonie trzeba było robić z dwóch języków, ja miałam z jednego więc kazali mi się zapisać na ogun, ale ja stwierdziłam że nie, bo mogę przepisać - i teraz zamiast po prostu zgodzić się na przepisanie to stękają. ogólnie powinnam mieć warunek pewnie, ale znając ich coś wykombinują jeśli nie, to zadowolę się absolutorium

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 21:32   #1112
minia0
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez evelii93 Pokaż wiadomość
Dostałam się też na UW, ale wybieram UG. Chyba. A Ty składasz tam na 100%?
Na 100% to jeszcze pewna nie jestem, ale wysłałam dzisiaj dokumenty Dostałam się też na UAM, ale nawet dokumentów nie składam, jakoś kompletnie mnie tam nie ciągnie, nie wiem w sumie dlaczego. Także jak na razie zawężam swój wybór na Gdańsk lub Szczecin.
minia0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 23:03   #1113
evelii93
Raczkowanie

Ja w poniedziałek wybieram się osobiście... Już jestem ostatecznie przekonana co do tej uczelni. I Ciebie też do tego namawiam!

PS. Zajrzyj do wątku o Uniwersytecie Gdańskim, jeśli dalej jesteś zainteresowana szukaniem współlokatorek do wynajmu mieszkania.
evelii93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 12:34   #1114
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Od października będę studiować polonistykę!
Trochę się boję, bo niektóre przedmioty mnie przerażają. Na przykład łacina Miałam w liceum, najpierw w 1 kl. dwie godziny tygodniowo, w następnych latach po godzinie w tygodniu.. i nic z tego nie umiem. Zatrzymałam się "w rozwoju" w 1 klasie jak były tylko dwie deklinacje. Potem jak przyszło 12 czasów i w każdym inne końcówki, jakieś składnie NCI, accusativus duplex i jakieś inne rzeczy, to mi się odechciało i już jechałam tylko na ściągach.

Zamierzam wziąć specjalność - komunikacja społeczna

Mam nadzieję, że dam radę i będzie mi się podobać
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 13:40   #1115
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Od października będę studiować polonistykę!
Trochę się boję, bo niektóre przedmioty mnie przerażają. Na przykład łacina Miałam w liceum, najpierw w 1 kl. dwie godziny tygodniowo, w następnych latach po godzinie w tygodniu.. i nic z tego nie umiem. Zatrzymałam się "w rozwoju" w 1 klasie jak były tylko dwie deklinacje. Potem jak przyszło 12 czasów i w każdym inne końcówki, jakieś składnie NCI, accusativus duplex i jakieś inne rzeczy, to mi się odechciało i już jechałam tylko na ściągach.

Zamierzam wziąć specjalność - komunikacja społeczna

Mam nadzieję, że dam radę i będzie mi się podobać

Spokojnie, niewielu ludzi ma łacinę w liceum, więc i tak jesteś w dobrej sytuacji ;-) Ja ją akurat uwielbiałam i szła mi bez problemu. Żeby zaliczyć wystarczy systematyczność: chodzenie na zajęcia, 10 minut powtórki końcówek etc. dziennie, przygotowywanie się na zajęcia... I już
Stary 2012-07-16, 15:47   #1116
_joannag
Raczkowanie

A czy w Waszych przypadkach filologia polska jest wyborem zaplanowanym czy mimowolnym? Pytam, bo sama studiuję ten kierunek, a właściwie powoli już kończę. Moim zdaniem, bardzo ciekawy kierunek - wzbogacający i rozwijający. Nie radzę słuchać tych, którzy ciągle twierdzą, że nie ma po nim pracy. Uwierzcie, dzisiaj o pracę (w wyuczonym zawodzie) jest na tyle trudno, że nawet prawo czy popularna anglistyka/multilingwistyka mogą - bez odpowiednich znajomości - prowadzić do bezrobocia (olbrzymia konkurencja; angliści to młodzi i kreatywni ludzie). Warto zatem robić to, co się lubi i w czym jest się dobrym! W przeciwnym razie - wszystko staje się płytkie i bezsensowne.

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Oczywiście życzę powodzenia na zajęciach z łaciny! Nie ma się czego obawiać - język łaciński nie jest na tych studiach przedmiotem priorytetowym. Wiele za to uwagi należy poświęcić zajęciom z historii literatury oraz gramatyki współczesnej i historycznej. Trzymam kciuki!
The nights of wonder'.

Edytowane przez _joannag
Czas edycji: 2012-07-16 o 15:42
_joannag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 16:52   #1117
Dwojnik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _joannag Pokaż wiadomość
A czy w Waszych przypadkach filologia polska jest wyborem zaplanowanym czy mimowolnym?
Mój wybór był świadomy. Po pierwszej sesji załamałam się, myślałam, że nie nadaję się na taki kierunek, skoro trzeba na nim przepisywać książki i wykonywać inne, zbędnie czynności. Czekałam do końca roku, postanowiłam zdać dodatkowy przedmiot maturalny. Drugą sesję zaliczyłam bez problemu. Dostałam się na drugi kierunek. Przekonałam się do polonistyki. Od października będę dwukierunkowcem.
Dwojnik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 17:09   #1118
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
10 minut powtórki końcówek etc. dziennie, przygotowywanie się na zajęcia...
No to jest chyba mój problem, bo jeżeli chodzi o łacinę, to nie potrafiłam się zdobyć na żadną systematyczność
To znaczy, w pierwszej klasie i owszem, ale potem - masakra. Tylko ściągi z końcówkami do słownika przed sprawdzianem i jechane. :/

Cytat:
A czy w Waszych przypadkach filologia polska jest wyborem zaplanowanym czy mimowolnym?
Wybór zaplanowany - uwielbiam czytać i wydaje mi się, że nie było odpowiedniejszego kierunku dla mnie. Ale zobaczymy co będę mówić w październiku ; )
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 17:35   #1119
evelii93
Raczkowanie

W moim przypadku także jest to zaplanowany wybór. Pamiętam, jak mój nauczyciel języka polskiego w gimnazjum mówił mi: "Ewelina, Ty na pewno będziesz studiowała na filologię polską". Ja wtedy tylko głupio uśmiechałam się do niego, a w myślach wyśmiewałam go i zastanawiałam się, skąd się urwał. Jednakże już na początku liceum, wiedziałam, że pan B. miał rację i od tamtej pory także nie widzę inaczej swojej studenckiej przyszłości...
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie go spotkam i będę mogła mu pogratulować talentu w przepowiadaniu przyszłości.

bowszystkotoiluzjajest, na jakim uniwersytecie będziesz studiować?
evelii93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 18:25   #1120
makeupnotwar
Wtajemniczenie

u mnie był zaplanowany. 5 lat temu (!!!) złożyłam na polonistykę i na anglistykę, tak o. marzyłam o polonistyce, jednak kiedy zobaczyłam, że dostałam się na angli coś mnie podkusiło, żeby wybrać właśnie ją.

rok później zaczęłam polonistykę i mam już absolutorium, i absolutnie się cieszę, że to nie jest mój pierwszy kierunek. jest łatwy, lekki, przyjemny, ciekawy, ale totalnie bezużyteczny (POZA KJP ) nie wybieram się na magisterkę na pewno. z mojej grupy po licencjacie zrezygnowała prawie połowa

Stary 2012-07-17, 19:56   #1121
smaajlx
Raczkowanie

Cześć dziewczyny Jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad wyborem kierunku studiów. Dostałam się na filologię polską na UŚ do Kato i na UŁ na pedagogikę specjalność: opieka wychowawcza i terapia pedagogiczna.. Od zawsze chciałam uczyć w szkole, uwielbiam czytać i pisać dlatego skłaniałam się ku polonistyce, specjalności nauczycielskiej. Jednak po przeczytaniu tego wątku jestem trochę przerażona i nie wiem czy dam sobie radę.. Podobno pedagogika to łatwiejszy kierunek, jednak po specjalności na jaką się dostałam nie będę mogła uczyć w szkole i to mnie zniechęca. Już sama nie wiem co mam myśleć. Któraś z Was studiuje może na UŚ albo UŁ i mogłaby powiedzieć jak wrażenia?

Edytowane przez smaajlx
Czas edycji: 2012-08-30 o 11:59
smaajlx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 21:48   #1122
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Ciężko czy nieciężko, ale zamiłowanie do pisania i czytania niewiele ma wspólnego ze studiowaniem polonistyki
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 22:02   #1123
pigigel
Zadomowienie

Zaczynam mieć coraz więcej obaw, ale mam nadzieję, że jakoś to będzie. Któraś z was już studiuje albo zamierza studiować na UMK w Toruniu ?

pigigel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 22:03   #1124
_joannag
Raczkowanie

Niestety nie studiuję polonistyki ani na UŚ, ani na UŁ. Ale z perspektywy osoby studiującej na UW mogę napisać tak: czy to trudne studia? to zależy. Przede wszystkim od tego, jakie są Twoje ambicje. Jeśli chciałabyś być bardzo dobrą studentką, na obydwu kierunkach trzeba będzie poświęcić wiele czasu na naukę. Na polonistyce są przedmioty, których studenci nie lubią (gramatyka historyczna; fonetyka na GOJPie; teoria literatury). Nie jestem pewna, jak to jest z pedagogiką, ale realizując tę specjalizację na filologii musiałam pamięciowo opanować rozmaite teorie i definicje metodyczne - Okoń pisał tak, Kupisiewicz tak (w momencie zaliczenia, rozróżnienie tych definicji łatwe nie było). Tak ogólnie to na każdych studiach są przedmioty łatwiej przyswajalne i trudniejsze. Wiele zależy od naszego zaangażowania i aspiracji, a także od postawy wykładowców/ćwiczeniowców, którzy albo mobilizują, albo zniechęcają nawet tych wytrwałych pasjonatów.

Życzę powodzenia w podejmowaniu przemyślanych decyzji!
The nights of wonder'.

Stary 2012-07-18, 11:38   #1125
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety nie studiuję polonistyki ani na UŚ, ani na UŁ. Ale z perspektywy osoby studiującej na UW mogę napisać tak: czy to trudne studia? to zależy. Przede wszystkim od tego, jakie są Twoje ambicje. Jeśli chciałabyś być bardzo dobrą studentką, na obydwu kierunkach trzeba będzie poświęcić wiele czasu na naukę. Na polonistyce są przedmioty, których studenci nie lubią (gramatyka historyczna; fonetyka na GOJPie; teoria literatury). Nie jestem pewna, jak to jest z pedagogiką, ale realizując tę specjalizację na filologii musiałam pamięciowo opanować rozmaite teorie i definicje metodyczne - Okoń pisał tak, Kupisiewicz tak (w momencie zaliczenia, rozróżnienie tych definicji łatwe nie było). Tak ogólnie to na każdych studiach są przedmioty łatwiej przyswajalne i trudniejsze. Wiele zależy od naszego zaangażowania i aspiracji, a także od postawy wykładowców/ćwiczeniowców, którzy albo mobilizują, albo zniechęcają nawet tych wytrwałych pasjonatów.

Życzę powodzenia w podejmowaniu przemyślanych decyzji!
też kończyłam na uw. a z fonetyki miałam 4+ akurat, ale to dlatego, że gojp ogólnie miałam z najlepszą prowadzącą, dr Zawisławską. wspaniała osoba wszyscy jakoś na to 3 pozaliczali.
ja tam na metodykach ogólnie miałam luz, żaden przedmiot poza językową w gimnazjum, gdzie część osób uwalili nie był specjalnie trudny

Stary 2012-07-18, 14:21   #1126
_joannag
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
też kończyłam na uw. a z fonetyki miałam 4+ akurat, ale to dlatego, że gojp ogólnie miałam z najlepszą prowadzącą, dr Zawisławską. wspaniała osoba wszyscy jakoś na to 3 pozaliczali.
ja tam na metodykach ogólnie miałam luz, żaden przedmiot poza językową w gimnazjum, gdzie część osób uwalili nie był specjalnie trudny
Czyli aktualnie na UW nie studiujesz? nie miałam zajęć z dr Zawisławską, ale polecam prof. Fabianowskiego (HLP romantyzm) i prof. Bańkę (KJP). Ciekawe studia, sympatyczni ludzie! Przy wydziale mają nawet swój teatr...

W ogóle zachęcam do studiowania polonistyki. To rozwijające studia, a jeśli chodzi o pracę, hm.... mam znajomych po administracji, psychologii, zarządzaniu, marketingu i nie pracują w wyuczonych zawodach; mam też przyjaciół z polonistyki i niektórzy znaleźli zatrudnienie w szkołach, oficynach wydawniczych. Przekonałam się, że na to nie ma reguły
The nights of wonder'.

Stary 2012-07-18, 14:31   #1127
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Czyli aktualnie na UW nie studiujesz? nie miałam zajęć z dr Zawisławską, ale polecam prof. Fabianowskiego (HLP romantyzm) i prof. Bańkę (KJP). Ciekawe studia, sympatyczni ludzie! Przy wydziale mają nawet swój teatr...

W ogóle zachęcam do studiowania polonistyki. To rozwijające studia, a jeśli chodzi o pracę, hm.... mam znajomych po administracji, psychologii, zarządzaniu, marketingu i nie pracują w wyuczonych zawodach; mam też przyjaciół z polonistyki i niektórzy znaleźli zatrudnienie w szkołach, oficynach wydawniczych. Przekonałam się, że na to nie ma reguły
skończyłam licencjat (absolutorium, jeszcze obrona we wrześniu) i mam dość tych studiów i studiowania jako takiego (kończę też mgr na innym wydziale)... na fabianowskim nie byłam na wykładzie ani razu, a moja specjalizacja niestety nie miała nic z prof B. Z takich legend to miałam z Dąbrowskim, Szczęsną, Wróblem, Książykiem, Magnone i ja tam podtrzymuję opinię, że studia są spoko, ale na rynku pracy bezwartościowe.

Stary 2012-07-18, 14:46   #1128
_joannag
Raczkowanie

Cytat:
skończyłam licencjat (absolutorium, jeszcze obrona we wrześniu) i mam dość tych studiów i studiowania jako takiego (kończę też mgr na innym wydziale)... na fabianowskim nie byłam na wykładzie ani razu, a moja specjalizacja niestety nie miała nic z prof B. Z takich legend to miałam z Dąbrowskim, Szczęsną, Wróblem, Książykiem, Magnone i ja tam podtrzymuję opinię, że studia są spoko, ale na rynku pracy bezwartościowe.
Rozumiem Miałam po licencjacie spory dylemat, czy studiować polonistykę dalej. Ale postanowiłam kontynuować. Jednocześnie studiuję filologię angielską, ale jakoś mniej mnie to fascynuje.
The nights of wonder'.

Stary 2012-07-18, 15:33   #1129
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozumiem Miałam po licencjacie spory dylemat, czy studiować polonistykę dalej. Ale postanowiłam kontynuować. Jednocześnie studiuję filologię angielską, ale jakoś mniej mnie to fascynuje.
to ciekawe, bo też studiuję anglistykę. na uw? na jakiej jesteś specjalizacji?

Stary 2012-07-18, 17:40   #1130
LoieFuller
Raczkowanie

Cześć dziewczyny,

Widzę, że wiele z Was łączy polonistykę z drugim kierunkiem. Ja chciałabym podjąć studia równolegle, ale wciąż waham się który kierunek z mojego wydziału wybrać - dziennikarstwo, judaistykę, język chiński ( studium, 3 lata) czy właśnie anglistykę. Może któraś z Was mogłabym mi doradzić. Interesują mnie wszystkie 4, ale chciałabym rozsądnie wybrać. Jeśli chodzi o dziennikarstwo to interesuje mnie PR, social media itp. Chciałabym się wkręcić na praktyki do agencji reklamowych [albo za rok na jakiś staż do korporacji) ale tam wymagają jakiejś wiedzy dot. PR, marketingu interaktywnego itp. Chyba info z internetu i kilka książek to za mało - w sensie samodzielnego doszkalania. Dziennikarstwo bardzo mnie kręci, ale to chyba bez sensu łączyć je z polonistyką, zwłaszcza, że jest na ten kierunek taki boom. Co myślicie? Z góry wielkie dzięki za odp.
LoieFuller jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 19:27   #1131
_joannag
Raczkowanie

Cytat:
to ciekawe, bo też studiuję anglistykę. na uw? na jakiej jesteś specjalizacji?
Tak, na UW. Jestem na literaturze i kulturze amerykańskiej.

LoieFuller: ja np. połączyłam polonistykę z anglistyką. Nie wiem, czy był to dobry wybór, bo anglistów jest teraz nadmiar, a ten drugi kierunek do fil. polskiej ma być przecież zabezpieczeniem naszej przyszłości. Dziennikarstwa natomiast osobiście nie polecam, bo po samej polonistyce (o ile ma się odpowiednie umiejętności warsztatowe) można w tej branży spokojnie pracować. Moim zdaniem, polonistykę najlepiej łączyć z jakąś filologią obcą. Można być wówczas tłumaczem. Aby wykonać poprawny przekład (np. tekstów literackich, beletrystycznych) trzeba posiadać umiejętności właśnie gramatyczne (dobra składnia i wersyfikacja, aby utrzymać rytmiczność tekstu)

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

P.S. Wielu polskich dziennikarzy jest właśnie po filologii polskiej. Dorota Wellman czy Katarzyna Kolenda-Zaleska ukończyły warszawski wydział polonu.
The nights of wonder'.

Stary 2012-07-19, 11:03   #1132
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LoieFuller Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,

Widzę, że wiele z Was łączy polonistykę z drugim kierunkiem. Ja chciałabym podjąć studia równolegle, ale wciąż waham się który kierunek z mojego wydziału wybrać - dziennikarstwo, judaistykę, język chiński ( studium, 3 lata) czy właśnie anglistykę.
A musi być z Twojego wydziału?
Może na innych jest coś, co Ci się spodoba.

Moi znajomi z polonistyki połączyli ją z historią, psychologią, archeologią, jedna osoba nawet z finansami i rachunkowością, a ja - z pedagogiką. Była też dziewczyna, która studiowała przez semestr także dziennikarstwo, sesja poszła dobrze, ale zrezygnowała.

Ja szalenie żałuję, że nie mamy tu czegoś w stylu zarządzania kulturą itp.

Aha, gdy wybierałam drugi kierunek, chciałam - na swoim wydziale - dostać się na makrokierunek: filologia polska z kulturoznawstwem, spec. nauczycielska. Pozwoliłoby mi to na realizację spec. edytorskiej na właściwej filologii, a jednocześnie robiłabym spec. nauczycielską, dającą też możliwość uczenia WOK'u. Ostatecznie kierunek nie ruszył, za mało chętnych, a ja się cieszę, bo nasza specjalizacja nauczycielska też ma program poszerzony o WOK i jak widzę, co oni tam mają, to masakra. Nuuudy. Gdyby otworzyli ten makrokierunek, byłby jeden plus: miałabym duuużo łatwiej, niż łącząc polonistykę z pedagogiką, gdzie męczą mnie dojazdy (zajęcia mam w 5 różnych miejscach w mieście).

Połączenie z filologią obcą jest ciekawe.
Stary 2012-07-19, 12:45   #1133
makeupnotwar
Wtajemniczenie

ciekawe, ale na tłumaczenia nawet z fil. polską ciężko się załapać. ja szukam pracy w zupełnie innym sektorze i angielski się przydaje, fil. polska niekoniecznie. natomiast poziom zorientowania się na przykład w literaturze - bezcenny. gdyby były jakiekolwiek prospekty, zostałabym na doktorat z komparatystyki polsko-angielskiej. niestety, wolę pracować w korporacji

Stary 2012-07-19, 16:29   #1134
hello_penny
Raczkowanie

naprawdę tak dużo jest lektur na polonistyce? zastanawiam się poważnie nad specjalizacją nauczycielską. nikt nie potrafi wybić mi tego z słowy. inne kierunki, na które mogłabym startować, to fizjoterapia, stomatologia i filologia angielska/niemiecka.

serce mi podpowiada, że polonistyka (a później spełnianie się w roli nauczyciela) to właśnie to.

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 12:30   #1135
201703160948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hello_penny Pokaż wiadomość
naprawdę tak dużo jest lektur na polonistyce? zastanawiam się poważnie nad specjalizacją nauczycielską. nikt nie potrafi wybić mi tego z słowy. inne kierunki, na które mogłabym startować, to fizjoterapia, stomatologia i filologia angielska/niemiecka.

serce mi podpowiada, że polonistyka (a później spełnianie się w roli nauczyciela) to właśnie to.
lektur nie jest specjalnie dużo, za to my omawialiśmy mnóstwo wierszy, które niesamowicie z racji ilości mi się mieszały na egzaminie
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 12:41   #1136
Lidia Paulina
Rozeznanie

Lektur jest mnóstwo, kilkaset pozycji (w tym obowiązkowe opracowania) dla każdej epoki, a to tylko historia literatury polskiej. Fakt jednak jest taki, że... Mało kto czyta nawet połowę :P
Siostra mnie tak straszyła przed studiami... Nawet sobie nie zdajesz sprawy, ile tam jest czytania! No nie, kurde, nie zdawałam sobie sprawy, tak sobie na pałę studia wybrałam, zakręciłam kierunkami jak globusem i paluszek wybrał No i ok, gdybym miała czytać (ze zrozumieniem) wszystko, to bym spała po 3 godzinny dziennie i czytała bez przerwy, co pewnie skończyłoby się brakiem zaliczeń z innych przedmiotów
Bez spiny. Czytać trzeba dużo, ale już przed pierwszą sesją człowiek uczy się wybierania tego, co ważniejsze.
Stary 2012-07-20, 13:52   #1137
_joannag
Raczkowanie

Podpisuję się pod tym, co wcześniej napisano. Gdy otrzymujesz listę lektur na egzamin z historii literatury, możesz się załamać. Później dochodzisz jednak do przekonania, że musisz dokonać pewnej selekcji, bo wszystkiego i tak nie dasz rady ogarnąć. Ale tego chyba w ogóle mają uczyć studia: oddzielania szczegółu od ogółu, ziarna od plew (to samo tyczy się przecież wykładów - student nie jest w stanie zapisać i zapamiętać wszystkiego).

Ważne jest, by nie popadać w przesadę!
The nights of wonder'.

Edytowane przez _joannag
Czas edycji: 2012-07-20 o 13:54
Stary 2012-07-20, 14:32   #1138
hello_penny
Raczkowanie

dzięki za odpowiedzi! nie chodzi mi jedynie o przyjemne studia - nie zrozumcie mnie źle. po prostu zastanawiałam się, czy ilość materiału jest 'do ogarnięcia'. poloniści, z który mi się dotąd zetknęłam, mają pojęcie na temat WSZYSTKIEGO. jakiego tematu nie zaczniesz, oni zgrabnie poprowadzą go dalej. jestem pełna podziwu dla takich ludzi. dla ludzi z pasją i szerokimi horyzontami.

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 23:25   #1139
201703160948
Konto usunięte

Dziewczyny, to jak wy macie podzieloną historię literatury? Ja skończyłam teraz I rok i miałam literaturę staropolską i powszechną tylko, od średniowiecza do baroku.

hello_penny załączam swoją listę lektur, sama sobie to obejrzyj i wyciągnij wnioski przepraszam za Anakreontyki gdzieś tam pod koniec, ale nie umiem tego usunąć
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf lektury.pdf (149,2 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: pdf skanuuj.pdf (864,0 KB, 16 załadowań)
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 23:44   #1140
201712181913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hello_penny Pokaż wiadomość

Lektur jest duużo, ale u mnie na roku jest chyba niewiele osób, które przeczytały naprawdę wszystkie Ja zawsze sobie wyznaczam lektury, które chcę/muszę na pewno przeczytać, a z reszty staram się mniej więcej orientować o co chodzi Jeśli jestem pewna, ze przez coś na 100% nie przebrnę, a wiem, ze jest bardzo ważne i pewnie będą z tego pytania, to np. czytam streszczenie i wybieram kilka ważniejszych fragmentów do przeczytania. Dla mnie to dobra metoda, ale każdy robi po swojemu i wszyscy sobie jakoś radzą

Edytowane przez 201712181913
Czas edycji: 2012-08-23 o 21:38
201712181913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości