|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4891 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
![]()
![]() |
#4892 | |||
Gang Iren
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Dzien dobry!
U nas nocka fajna.Mlody zasypia juz na noc okolo 20,wiec fajnie,bo wieczor dla siebie.Obudzil sie o 00:30 i 6,a potem pospal jeszcze do 9.Wiec jestem wyspana ![]() No teraz to moge dluzej pospac co dzien,bo Wiki zaczela wakacje,wiec nie trzeba zrywac sie co rano,leciec do szkoly w deszcz itp.Fajnie.Nie wiem kto bardziej sie cieszy na wakacje,ja cz ona ![]() Kurcze troche glupio,ze nic konkretnego nie wymyslilam jej na te wakacje.Do Polski nie damy rady jechac,bo ani Radek nie ma urlopu,a Eryk nie ma paszportu.Bede musiala pomyslec nad atrakcjami jednodniowymi.Na pewno w planie mamy safari i cos w rodzaju ZOO,bo Wiki uwielbia zwierzeta.Tylko pogoda musi dopisac w te dni co Radek ma wolne,bo tylko wtedy mozemy gdzies jechac.Musze poszukac jeszcze jakies fajne muzea,cos edukacyjnego. A u nas dzis sloneczko od rana,20 stopni ![]() Patrzylam na pogode i ma byc lepsza na najblizsze dni.Tak sie ciesze ![]() Aguska mialam pisac kilka razy i zawsze mi wylecialo jakos: Sto lat kochana!!! ![]() ![]() Cytat:
![]() Wszystkiego najlepszego z okazji imienin!! ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#4893 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wypadki się zdarzają dzisiaj wsiadał do samochodu i ledwo do niego wszedł tak z niego wypadł ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4894 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie nocka prawie normalna ![]() Ewelinka zasnęła bardzo szybko, spałą 4 godziny a potem co 3 się budziła.
![]() |
#4895 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4896 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziękuję za życzenia ![]() Cytat:
![]() Aguśka wszystkiego najlepszego ![]()
![]() |
#4897 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Aguska spelnienia wszystkich marzen z okazji wczorajszych urodzin ![]() gkatarzynka nam tez sie wlasnie udalo w drugim cyklu, dlatego nastawiam sie ze przy wiosennych staraniach urodzilabym zima ![]() ![]() Prince_ polo ja zawsze karmilam z piersi na przemian i nie wiedziec czemu w prawej zaczelo byc mniej mleka. Jak malutka malo pociagnie z tej mniejszej piersi, to nastepne karmienie tez robie z niej. A na noc zaczynam od tej mniejszej, bo ona przed snem dlugo je, wiec wytarmosi na maksa ta piers i potem w nocy i rano jest juz duza. Nam wystarcza nawet ta mniejsza piers na jedno karmienie, takze nie martw sie ![]() ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- desia a na kupki to chyba mama duzo musialaby zjesc tych jablek aby byl jakis efekt, ja jem codziennie jedno, a kupa raz na dzien lub na dwa dni. Nie jest zle, ale czeste one nie sa ![]() Moze gdyby dziecku podac odrobine to predzej podziala, emigra tak robila. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4898 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4899 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale wystarczy przesunac starania o 2-3 miesiace w jedna lub w druga strone i bach ZIMA ![]() Tak serio to jeszcze nie planuje konkretnych miesiecy, zobaczymy jak dalej bedzie wygladalo nasze rodzicielstwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4900 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Ja uciekam na dlugi spacer ![]()
![]() |
#4901 |
Rozeznanie
|
Zia, desia dzięki za pocieszenie, jeśli mieści się w dobrych centylach to nie muszę się zamartwiać. To moja lekarka kurcze mnie stresuje trochę. Niby jest spoko, ale chyba nadal ma stare podejście jeśli chodzi o wagę - że dziecko musi być pulchne i duuużo ważyć. Nawet skomentowała, że waga urodzeniowa Julki (3350g) to jakaś taka marna, że teraz to dzieci po 4 kg się rodzą
![]() ![]() No Jula łapie właśnie drzemkę, w dzień zwykle 30-45-60 minutowe drzemki ma. Za to w nocy super śpi. Najpóźniej na nocny sen zasypia 22 i budzi się dopiero 4-5 rano na jedzonko, possie i znowu spać. Potem budzi się koło 6:30-7:30 i ewentualnie jeszcze się zdrzemnie albo się kręci i wtedy musimy wstać, bo ona chce już wstać i koniec ![]() ![]() ![]() Czy uważacie, że sen od 22 do 4-5 rano to za długa przerwa w karmieniu dla 3-miesięcznego dziecka? Edytowane przez julliczka Czas edycji: 2012-07-21 o 13:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4902 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zaraz bedziemy zakladac nowy watek ![]() Ciekawe kto tym razem pisze sie na zakladanie? ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- [QUOTE=julliczka;35433784]Zia, desia dzięki za pocieszenie, jeśli mieści się w dobrych centylach to nie muszę się zamartwiać. To moja lekarka kurcze mnie stresuje trochę. Niby jest spoko, ale chyba nadal ma stare podejście jeśli chodzi o wagę - że dziecko musi być pulchne i duuużo ważyć. Nawet skomentowała, że waga urodzeniowa Julki (3350g) to jakaś taka marna, że teraz to dzieci po 4 kg się rodzą ![]() ![]() No Jula łapie właśnie drzemkę, w dzień zwykle 30-45-60 minutowe drzemki ma. Za to w nocy super śpi. Najpóźniej na nocny sen zasypia 22 i budzi się dopiero 4-5 rano na jedzonko, possie i znowu spać. Potem budzi się koło 6:30-7:30 i ewentualnie jeszcze się zdrzemnie albo się kręci i wtedy musimy wstać, bo ona chce już wstać i koniec ![]() ![]() ![]() Czy uważacie, że sen od 22 do 4-5 rano to za długa przerwa w karmieniu dla 3-miesięcznego dziecka?[/QUOTE] Ja uwazam ze nie, Viki przesypia od 20 wieczorem do 5.30 rano ![]() wtedy dopiero je ![]() Ale ja karmie mm i kontroluje ile wypija, wychodzi nam dokladnie jak na puszce dla dzieckoa 4 m-ce czyli 5 karmien po 160 ml. Ostatnio sie smialam ze chyba Viki czytala co na puszce napisane ![]() A pediatre bym zmienila jesli masz mozliwosc oczywiscie , bo trezba byc elastycznym, jednak ludzie dorosli sa roznej postury, budowy itp, wiec dlaczego wszystkie dzieci maja byc takie same ![]() A dokladnie - jak masz sie przy kazdej wizycie stresowac to nie ma sensu ![]()
![]() |
#4903 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Julliczka ja tez mysle, ze przerwa 5-6h to nic zlego, jesli dziecko dobrze przybiera na wadze. Gdyby byla glodna obudzilaby sie i wolala. Uogolnianie, ze teraz dzieci sie rodza po 4kg jest smieszne, wystarczy spojrzec na nasza liste- jest mnostwo dzieci ktore urodzily sie 3 kilogramowe. Przeciez 3.5kg to waga ksiazkowa... Jako lekarz powinna wiedziec, ze nie wazne jest waga a przyrost, a Twoja corcia przybiera prawidlowo wiec sie nie martw i zmien lekarza jesli masz mozliwosc i jesli to nie bylo jednorazowe zachowanie tej pani tylko standardowe zrzedzenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4904 |
Zakorzenienie
|
Julliczka, w szpitalu po urodzeniu dostałam "mini-poradnik" i tam jest tak jeśli chodzi o przyrost masy ciała:
- 1. miesiąc - 500-1000 g - 2. miesiąc - 700 - 1000 g - 3. miesiąc - 700 - 1000 g - 4. miesiąc - ok. 700 g - 5. miesiąc - w 4-5 m.ż. podwaja masę urodzeniową - 6. m-c - ok. 500 g - 7-11 miesiąc - ok. 300 g 12. miesiąc - potraja masę urodzeniową.
#4905 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja mysle ze nie ma sie co regulek trzymac zbytnio ![]() Jesli dziecko ma sie dobrze i widac ze rozwija sie prawidlowo i jest radosne, to nie ma sie moim zdaniem czym martwic.
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-07-21 o 14:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() znam 1,5 roczne dziecko, które waży zaledwie 8 kg (4-miesięczna Ewelinka 7) Ale dziecko jest zdrowe, radosne... a to, że nie ma apetytu ![]()
![]() |
#4907 |
Zakorzenienie
|
Aguska wszystkiego najlepszego
![]() ![]() posprzątaliśmy z mężem szafę w przedpokoju w końcu ufff |
![]() ![]() |
![]() |
#4908 | |
Gang Iren
|
Wrocilismy ze spacerku,bo mlody walnal kupe.A Wiki zostala przed domem i gra na bebnach z sasiadka
![]() Cytat:
![]() |
#4909 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A powiem Ci nawet ze Adas potrafi jak kon zjesc czasami a wyglada jak patyczek ![]() Zreszta sama piszesz ile potrafisz zjesc, a mimo wszystko waga nie idzie Ci w gore, a nawet wolalabys wazyc wiecej. Niektorzy po prostu maja taka przemiane materii, a na dluzsza mete jest to super sprawa przeciez! Nie wiem dlaczego niektorzy twierdza, ze niemowleta powinny byc pulchne, a potem pulchny kilkulatek juz jest brzydki ![]()
![]() |
#4910 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Moja Wiki byla pulchnym niemowlakiem,a jak zaczela chodzic,biegac to juz byla chudzinka.
![]() |
#4911 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ze niektorzy mysla, ze jak niemowlak drobny to zaraz musi cos byc nie tak, a czasami taka dziecka uroda. I zgadzam sie ze czesto jest tak ze niemowle kluseczk, a jak zacznie raczkowac i chodzic to sie wyciaga. Moze niejasno sie wyrazilam. Ale duzo krwi mi napsulo wlasnie takie standardowe podejscie ludzi, ze niemowle ma byc pulchniutkie, Adas nigdy nie byl i zawsze ktos tam mi wkrecal ze taka chudzinka z niego i pewnie chory, a on po prostu taki byl. Rozne sa dzieci tak samo jak rozni dorosli. O to mi bardziej chodzilo. A takie wciskanie mleczka na kazdym kroku rowniez moze prowadzic do rozepchania zoladka. Dziecko samo wie ile powinno zjesc i ile mu wystarczy, wiec dla mnie takie karmienie na zadanie jest najlepsze wlasnie. Co innego jak sie dziecko domaga , to pewnie ma wieksze potrzeby.
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-07-21 o 16:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4912 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do aktywności dzieci - jeszcze moje pokolenie wolny czas spędzało na podwórku. Place zabaw, pełno dzieciaków. W wakacje od rana aż do późnego wieczora bawiło się na dworze.. a teraz... place zabaw polikwidowane, bloki odgrodzone... tak jakoś niefajnie :/ ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
![]() raz dziecko będzie domagało się zjeść co godzinę, a innego dnia co 4.
![]() |
#4913 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() |
#4914 |
Wtajemniczenie
|
witam i dziekuje wszystkim za słowa pocieszenia
![]() ![]() ![]() ![]() Aguskaa ja ze spóznionymi życzeniami urodzinowymi najlepszego kochana!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() Karolca tak śledze zachowanie twojej Ewelinki i miło czytać że już coraz lepsze nocki, pocieszam się że i ja niedługo bedę się chwalić poprawą ![]() ![]() na mailu jak zwykle same śliczności ![]() ![]() ![]()
#4915 |
Zakorzenienie
|
moje dziecko tez wyglada na szczuple a dlugie przynajmniej tak wszyscy mowia
![]() zrobilismy mega zakupy w lidlu ![]() i na mailu same sliczne dzieciaczki potwierdzam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4916 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do karmienia nocnego, to Hania zasypia najpóźniej ok19-19.30 ( z reguły je między 18.30 a 19) i do tej pory budziła się dopiero o 4 na karmienie... wydaje mi się, że jak dziecko jest w nocy głodne to się budzi i domaga jedzenia... No i Hania też ma trzy miesiące więc to chyba w miarę normalne skoro nasze dzieci same sobie regulują... w dzień zjada co ok3 godziny (czasem 2,5) a w nocy rzadziej i widocznie Jej to wystarcza... I powiem Ci szczerze, że zaczęłam się martwić jak widziałam inne niemowlaki w wieku Hani a takie pucołowate wręcz nabite i dałam się zwariować i próbowałam Małą dostawiać częściej do piersi - to się złościła, wypluwała, krzyczała, albo po 2minutach ssania zaczynała się uśmiechać i świetnie bawić... więc odpuściłam i karmię gdy daje mi znaki, że jest głodna... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4917 | |
Zakorzenienie
|
No ja wreście usiadłam moje dzieci pięknie posnęły. Antek zrobił kolejny postęp już się nie kąpie w małej wanience
![]() ![]() Obiadek u mamy zaliczony prowiant przywieziony ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4918 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#4919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4920 |
Zakorzenienie
|
nowaken ja jak wracam od rodzicow to tez z siatami jedzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.