Trening Ewy Chodakowskiej - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-21, 15:41   #4501
karoline3ek
Zadomowienie

Dot.: Trening Ewy Chodakowskiej

Hej Dziewczyny!
Mogę dołączyć? Z Ewką ćwiczę już ponad tydzień i powiem Wam, że daje niesamowity wycisk ale też poprawia mi nastrój
Dawno się tak fajnie nie czułam po ćwiczeniach.
Smerffie mój Narzut też mi tak mówi, ściemnia że wszystko mu się podoba a nagle tekst: "ciekawe jak będziesz wyglądała jak zrzucisz 10 kilo" myślałam że mu coś zrobię
ale oni tak mają, delikatności za grosz
karoline3ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 15:46   #4502
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karoline3ek Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!
Mogę dołączyć? Z Ewką ćwiczę już ponad tydzień i powiem Wam, że daje niesamowity wycisk ale też poprawia mi nastrój
Dawno się tak fajnie nie czułam po ćwiczeniach.
Smerffie mój Narzut też mi tak mówi, ściemnia że wszystko mu się podoba a nagle tekst: "ciekawe jak będziesz wyglądała jak zrzucisz 10 kilo" myślałam że mu coś zrobię
ale oni tak mają, delikatności za grosz
facetom sie tak wydaje, że to wszystko jest takie proste: troche pocwiczyc + wprowadzic diete= minus 1000kg w tydzien, piekna i jedrna skóra i to oczywiscie nie ma prawa(!) sprawic zadnych trudności zeby sie nie zdziwili

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 15:58   #4503
karoline3ek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
facetom sie tak wydaje, że to wszystko jest takie proste: troche pocwiczyc + wprowadzic diete= minus 1000kg w tydzien, piekna i jedrna skóra i to oczywiscie nie ma prawa(!) sprawic zadnych trudności zeby sie nie zdziwili
zgadzam się ale to fair, że oni najedzą się tyle syfu i nic, a u nas cellulit, +5 kg itp :/
Stary 2012-07-21, 16:45   #4504
magda2109
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny

Podczytuje od niedawna, a ćwiczę z Ewką od kilku miesięcy Czasem wychodzi mi to lepiej, czasem, gorzej, bo sił brak przy moim trybie życia, ale staram się Najgorzej ćwiczy mi sie w drugiej połowie cyklu. Mam wtedy totalny zjazd sił... :/

Właśnie jestem po killerze A że dziś mam gorszy dzień, to ćwiczyłam go dwa razy dłużej niż powinno się, ale powiedziałam sobie, że dopóki nie wykonam wszystkich ćwiczeń to nie skończę, więc nabierałam sił co trochę i robiłam po kolei Radość ogromna

Myślę, że będę się czasem odzywać, bo fajnie tak sie wygadać, a nie mam za bardzo gdzie

Edytowane przez magda2109
Czas edycji: 2012-07-21 o 16:49
magda2109 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 16:48   #4505
gosia_9508
Zakorzenienie

Killer zrobiony. A tak mi się nie chciało, ale myślę sobie: "Gośka ogarnij się, chyba nie chcesz wyglądać jak Grycanka! Ruszaj dupcie i do roboty, mięśnie brzucha miały być na wczoraj!" A idę zrobię jeszcze Tiffany, dopóki mam ochotę. A jutro laba... Jakieś rozciąganko, piłka, rower

Już po Tiffany na boczki i pośladki Od razu humorek się poprawia, jest nadzieja na lepsze ciałko;p Te na boczki uruchamiają tą część ciała, która najbardziej mi przeszkadza, czyli: podcyckowo-miedzyżebrowa. Muszę to dodać dla siebie na codzień.

Edytowane przez gosia_9508
Czas edycji: 2012-07-21 o 17:08
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 16:49   #4506
magda2109
Zakorzenienie

Aaaaaaaaaa, i oprócz ćwiczeń z Ewką w domu, chodzę co najmniej dwa razy w tygodniu na aerobik
Stary 2012-07-21, 18:37   #4507
monden
Raczkowanie

Hej Dziewuszki. Podczytuje Was co jakis czas i postanowiłam dołączyć do Was Dzisiaj miałam zamiar ćwiczyć z Ewa (4 tyg minus 600 kalorii) nawet Cwiczyłam 2 min. Nie dałam rady więcej a wcześniej ćwiczyłam z Jillian Michael. Mam wrazenie że przyczyną dzisiejszego stanu była: zaczęłam ćwiczyć ok 19 a po drugie bardzo mało dzisiaj jadłam tzn. jadłam ale warzywa i owoce. Jutro już się nie poddam .
Mam pytanie do Was co Wy jecie i pijecie przed takim treningiem?
monden jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 19:01   #4508
olik187
Rozeznanie

dołączam do grona tylko mam takie pyt jak wasze wymiary po ćwczeniach ewa? bo ja od kiedy ćw to w udach przybyło mi po 2cm;/
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 19:11   #4509
Nevada87
Wtajemniczenie

GG do Nevada87

I ja ćwiczę z Ewą Co prawda na początku te ćwiczenia nie bardzo mi podeszły, to teraz sprawiają satysfakcję Wcześniej ćwiczyłam głównie z Jillian i też bardzo polecam jej programy ćwiczeń
Stary 2012-07-21, 19:19   #4510
kasiapd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moonlight20 Pokaż wiadomość
zmotywowałaś mnie i właśnie skończyłam nogi trochę robiłam przerwy, tak jak ty wspomniałaś zrobiłam bez krzesła (rzeczywiście lepiej) i wtedy kiedy ona męczyła jedną nogę ja robiłam na zmianę, łatwiej wytrwać.
A robicie Mel B 10 min na nogi?

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez zywieczdroj Pokaż wiadomość
Zaraz biorę się za Ewę przed wieczornym wyjściem.

Dziewczyny macie jakieś sposoby na zakwasy? Lepiej dalej ćwiczyć czy przeczekać?
Rozćwicz i się rozciągaj!!!

Chciałam jeszcze odpisać na post dziewczyny, która mówi, że ma takie myśli, że fajnie jak się będzie podobać i nie robi tego do końca dla siebie - nie ma w tym nic złego. To jest proces, który każdy przechodzi, dojdziesz i do tego, że będziesz chciała dla siebie.
Ja robię to dla siebie, ale to jest czysty egoizm i miłość do siebie :P Chciałabym za 2-3 miesiące iść na zakupy, kupić masę sukienek i znowu, tak jak kiedyś, wyglądać świetnie i z dumą nosić głowę do góry i zyskać przestrzeń na martwienie się innymi rzeczami, a mieć komfort sama ze sobą.

Edytowane przez kasiapd
Czas edycji: 2012-07-21 o 19:23
kasiapd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 19:20   #4511
monden
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nevada87 Pokaż wiadomość
I ja ćwiczę z Ewą Co prawda na początku te ćwiczenia nie bardzo mi podeszły, to teraz sprawiają satysfakcję Wcześniej ćwiczyłam głównie z Jillian i też bardzo polecam jej programy ćwiczeń
Ja oczywiście też polecam Jillian ale Jillian przy Ewie to pikuś wysiłkowy
Stary 2012-07-21, 19:37   #4512
moonlight20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
dołączam do grona tylko mam takie pyt jak wasze wymiary po ćwczeniach ewa? bo ja od kiedy ćw to w udach przybyło mi po 2cm;/
mi po dwóch tyg. spadł 1 cm.

Cytat:
Napisane przez Nevada87 Pokaż wiadomość

A po Jillian widać efekty ?

Cytat:
Napisane przez kasiapd Pokaż wiadomość
Owszem a co?
moonlight20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 19:39   #4513
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
z tego co wiem jesteś dość szczupła, ja też raczej należę do tych drobniejszych i też miałam ten problem na początku ze skalpelem, ale może po prostu nasz organizm twierdzi, że nie mamy za bardzo z czego zrzucać tych centymetrów.. teraz odkąd zaczęłam killera już spadł mi 1cm z 2, które mi przybyły od rozpoczęcia ćwiczeń z Ewą, więc myślę, że to chwilowe, poza tym może też troszkę mięśnie się rozwijają, pracują w nieco inny sposób niż dotychczas, więc w obwodzie może troszkę przybyć, tak mi się wydaje przynajmniej, ale nie wiem, nie znam się.. w każdym razie myślę, że nie ma się co przejmować takimi drobnostkami bo zawsze lepiej mieć ten cm więcej i jędrniejsze ciało, c'nie?

Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy
Czas edycji: 2012-07-21 o 19:41
ifellinlovewithadeadboy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 19:44   #4514
monden
Raczkowanie

Kobitki a podpowiecie mi co i kiedy jeść przed ćwiczeniami ?
Stary 2012-07-21, 19:46   #4515
Nevada87
Wtajemniczenie

GG do Nevada87

Cytat:
Napisane przez moonlight20 Pokaż wiadomość

A po Jillian widać efekty ?

Zdecydowanie. Przede wszystkim kształtuje się sylwetka i gubią zbędne kg Ja wciągnęłam się tak mocno, że ćwiczyłam regularnie przez 3 lata. Potem miałam dłuższą przerwę i teraz powróciłam do ćwiczeń. Bardzo lubię też biegać, moim zdaniem bieganie jest fantastyczne na gubienie tłuszczyku na brzuchu. Świetne efekty daje także AB Ripper z programu p90x
Stary 2012-07-21, 19:49   #4516
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Pokaż wiadomość
z tego co wiem jesteś dość szczupła, ja też raczej należę do tych drobniejszych i też miałam ten problem na początku ze skalpelem, ale może po prostu nasz organizm twierdzi, że nie mamy za bardzo z czego zrzucać tych centymetrów.. teraz odkąd zaczęłam killera już spadł mi 1cm z 2, które mi przybyły od rozpoczęcia ćwiczeń z Ewą, więc myślę, że to chwilowe, poza tym może też troszkę mięśnie się rozwijają, pracują w nieco inny sposób niż dotychczas, więc w obwodzie może troszkę przybyć, tak mi się wydaje przynajmniej, ale nie wiem, nie znam się.. w każdym razie myślę, że nie ma się co przejmować takimi drobnostkami bo zawsze lepiej mieć ten cm więcej i jędrniejsze ciało, c'nie?

jasne że lepiej tylko że moje uda wygladają jako puchniete i jak dzis załozyłam swoje dżinsy które niedawno było luzne to w udach sa teraz tak napiete że mało nie pękną;/
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 19:52   #4517
201606242139
Konto usunięte

W nosie mam zakwasy trochę fizycznie odpoczęłam to i do ćwiczeń wracam - najwyżej będę robić rzadziej, i min. co dwa dni jutro killer z rańca - doczekać się nie mogę
201606242139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 19:55   #4518
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monden Pokaż wiadomość
Kobitki a podpowiecie mi co i kiedy jeść przed ćwiczeniami ?
załóżmy, że ćwiczenia Ewy można potraktować jako trening aerobowy, to przed takim treningiem poleca się węglowodany złożone + szybko wchłaniające się białko, czyli np. ryż (najlepiej brązowy) lub kasza lub makaron (razowy, durum) + jakieś chude mięsko lub rybka, (ewentualnie jak ktoś jest wege to myślę, że można jakieś warzywa strączkowe w ramach białka) + warzywa
i po treningu też coś w ten deseń, z tym, że w tym posiłku po treningu powinno się dodatkowo unikać tłuszczu
jeśli jednak trening jest w godzinach porannych to wątpię, żeby komuś się chciało z rana wcinać kurczaka z ryżem to mogą być np. płatki owsiane z owocami i twarogiem lub serkiem wiejskim (ważne jest białko!), albo kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z jajkiem lub tuńczykiem lub jakimś mięskiem chudym lub twarogiem.. + warzywa

nie jestem dietetykiem i daleko mi do tego, ale myślę, że jakieś tam podstawy znam i mam nadzieję, że pomogłam

Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy
Czas edycji: 2012-07-21 o 19:58
ifellinlovewithadeadboy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 20:02   #4519
monden
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Pokaż wiadomość
załóżmy, że ćwiczenia Ewy można potraktować jako trening aerobowy, to przed takim treningiem poleca się węglowodany złożone + szybko wchłaniające się białko, czyli np. ryż (najlepiej brązowy) lub kasza lub makaron (razowy, durum) + jakieś chude mięsko lub rybka, (ewentualnie jak ktoś jest wege to myślę, że można jakieś warzywa strączkowe w ramach białka) + warzywa
i po treningu też coś w ten deseń, z tym, że w tym posiłku po treningu powinno się dodatkowo unikać tłuszczu
jeśli jednak trening jest w godzinach porannych to wątpię, żeby komuś się chciało z rana wcinać kurczaka z ryżem to mogą być np. płatki owsiane z owocami i twarogiem lub serkiem wiejskim (ważne jest białko!), albo kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z jajkiem lub tuńczykiem lub jakimś mięskiem chudym lub twarogiem.. + warzywa

nie jestem dietetykiem i daleko mi do tego, ale myślę, że jakieś tam podstawy znam i mam nadzieję, że pomogłam
Wielkie dzięki Kochana
Stary 2012-07-21, 20:15   #4520
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiapd Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Rozćwicz i się rozciągaj!!!

Chciałam jeszcze odpisać na post dziewczyny, która mówi, że ma takie myśli, że fajnie jak się będzie podobać i nie robi tego do końca dla siebie - nie ma w tym nic złego. To jest proces, który każdy przechodzi, dojdziesz i do tego, że będziesz chciała dla siebie.
Ja robię to dla siebie, ale to jest czysty egoizm i miłość do siebie :P Chciałabym za 2-3 miesiące iść na zakupy, kupić masę sukienek i znowu, tak jak kiedyś, wyglądać świetnie i z dumą nosić głowę do góry i zyskać przestrzeń na martwienie się innymi rzeczami, a mieć komfort sama ze sobą.
To też nie jest tak, że ja tego nie robię dla siebie, bo robię, tez chcę wejść do sklepu i moc wybierać w milionie różnych rzeczy, które będą super leżec. I w lustrze w przebieralni, ktore nie zna litości nie widzieć cellulitu Chcę się sobie podobać. Od dawna się zabierałam do "zrobienia czegos ze sobą" ale szybko sie to konczylo. I tak w kólko. Ale widocznie potrzebowałam mocnego kopa, nie koniecznie od faceta, mysle ze gdyby mi to nawet brat czy mama powiedzieli to też by zadziałało. I dobrze, są akurat kwestie, w ktorych inni widzą nas lepiej niz my sami.

P.S. Chyba powoli dochodzę do etapu "dzien bez treningu dniem straconym"

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 20:40   #4521
kasia77177
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez enedue124 Pokaż wiadomość
Ja jestem klinicznym przypadkiem leniwca! W szkole unikałam WFu jak diabeł święconej wody i zawsze kombinowałam co tu zrobić, żeby się nie napocić Mimo to moja sylwetka była w miarę okej, nosiłam rozmiar M. Teraz nie mogę na siebie patrzeć! Do treningu z Ewą muszę się przymuszać, nie mam tak, jak inne dziewczyny, że np. nie mogę się doczekać kolejnego razu. Zaciskam zęby i jakoś idzie... Podoba mi się jednak to, że skalpel nie jest bardzo trudny i widzę postępy - na początku częściej robiłam przerwy, nie wyrabiałam wszystkich powtórzeń itp.

W ogóle, kobietki, tak czytam i podziwiam! Większość z Was ma swoich Tżtów, ja jestem singielką. No i niby wiem, że powinnam trenować dla samej siebie, dla polepszenia samopoczucia, zdrowia... Ale prawda jest taka, że z tyłu głowy mam cały czas myśl, że jak schudnę, to może prędzej kogoś poznam. I jak siebie znam, to mając faceta dużo, dużo mniej chciałoby mi się starać. Dlatego wielki szacun
też jestem singielką, nie mam chyba szczęścia w miłości...nie jestem gruba, normalnej budowy
dziś ćwiczyłam drugi raz z Ewą i już lepiej mi szło, choć ten brzuch to nadal ciężko, już mi się myli wdech z wydechem
kasia77177 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 20:41   #4522
popolka
BAN stały

14 killer + tiffany zrobione
popolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 20:57   #4523
Ilena
Zakorzenienie

A ja mam dalej taki zakwasy w bokach ze się nie mogę ruszać ale jutro rano nie dam się nie ma że boli
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 20:57   #4524
kasia77177
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patus91r Pokaż wiadomość
Witam drogie Panie
Ja już po skalpelku, uwielbiam cwiczyc z rana pozniej mam tyle energii, ze mam chec jeszcze caly dzien cos robic, a jak wczoraj zostawilam sobie cwiczenia na wieczor tak caly dzien nic nie robilam, a do tego jeszcze ciezko bylo mi sie zebrac do cwiczen z Ewka, takze nastepny raz wieczorem bedzie tylko jak nie dam rady rano

poza tym mam pytanie, chcialabym zaczac jesc owsianke na sniadanie bo to podobno zdrowo,w internecie jest bardzo duzo przepisow, macie jakis swoj ulubiony? wiem ze kazdy ma inny smak, ale zanim wyprobuje te wszystkie z internetu to bym wolala jakis sprawdzony takze bylabym wdzieczna
ja zaczęłam jeść owsiankę dopiero w tym roku, na początku
zawsze robię tak samo- wsypuję do miseczki płatki, zalewam wrzątkiem, płatki trochę zmiękną, w tym czasie podgrzewam mleko, następnie wlewam je do płatków, a do tego dodaję suszone owoce, cynamon, orzechy lub migdały (kilka sztuk)
nie jem codziennie owsianki, raczej co 2, 3 dni
muszę spróbować też innych smaków, choć moja jeszcze nie znudziła mi się
kasia77177 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 21:16   #4525
karoline3ek
Zadomowienie

Ja dzień bez killera uważam za dzień stracony tyle że ja od początku jestem strasznie zmotywowana na zgubienie zbędnych kg więc to może dlatego

Mam pytanie do Dziewczyn, które ćwiczą z Ewką w ramach zgubienia więcej niż 10 kg, działają te ćwiczonka? Czy bardziej uderzają w wyrzeźbienie niż w redukcję?
Stary 2012-07-21, 21:35   #4526
Ilena
Zakorzenienie

Te ćwiczenia spalają dużo kalorii. Im więcej mamy mięśni tym organizm potrzebuje więcej pożywienia żeby funkcjonować poprawnie. Budowanie mięśni i rzeźba są tak samo ważne jak spalanie. Przy odpowiedniej diecie na pewno po pół roku będzie znaczny efekt.
Najważniejsze to systematyczność, dieta i pozytywne myślenie. Na wszystko potrzeba czasu. Po 20 razach nie ma co się spodziewać że będzie -10 kg bo to nie realne.

Edytowane przez Ilena
Czas edycji: 2012-07-21 o 21:37
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 21:37   #4527
karoline3ek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
Te ćwiczenia spalają dużo kalorii. Im więcej mamy mięśni tym organizm potrzebuje więcej pożywienia żeby funkcjonować poprawnie. Budowanie mięśni i rzeźba są tak samo ważne jak spalanie. Przy odpowiedniej diecie na pewno po pół roku będzie znaczny efekt.
Dziękuję
Stary 2012-07-21, 22:48   #4528
moonlight20
Raczkowanie

Chyba dopada mnie kryzys.. patrzę w lustro i wydaje mi się, że jestem coraz szersza, a tłuszcz na brzuchu rozlewa się gdzie popadnie idę ćwiczyć ..
moonlight20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 05:40   #4529
arnama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
4 killer wlasnie za mną, nienawidze tej kobiety, tak mnie męczy

co do mojej motywacji to nie ukrywam, że facet dał mi niezłego kopa. oczywiscie bylo takie sranie w banie pt. "ja lubie duzą pupę", "wcale mi nie przeszkadza cellulit/fałdka itp" ale zdanie "kiedy dla mnie schudniersz" wk****ło mnie na maksa, zapamietam do konca zycia (powtarzam je sobie za kazdym razem jak cwicze ) nie odzywalam sie do niego chyba ze 2 tygodnie, pozniej mi jakos przeszlo, ale w myślach pozostalo: "jeszcze zobaczysz jaka bede laska i ci sie nawet dotknac nie pozwole" po kolejnych dwoch tygodniach jak sie zobaczylismy to myslalam ze mu gały wyjdą, widzialam po spojrzeniu ze chcialby tu i teraz (chyba wiecie o co chodzi ) a tu nic nie bylo i dobrze, hehe
Ja bym chyba zabiła faceta za takie słowa Nie wyobrażam sobie też chudnąć/ tyć/ robić cycki/ zmieniać styl czy tym podobne, dla faceta Odejdzie i co? Zostaniesz, tak zrobiona, jak ON kazał

No chyba że sama chciałaś schudnąć, no to jest jakiś kop, ale nie mniej jednak jak by mój mąż z takim tekstem wyjechał to by dostał za swoje

Nie ma dobrych wymówek, są tylko słabi ludzie.

arnama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 08:17   #4530
ewalucja
Zakorzenienie

GG do ewalucja

Mój Tz mnie motywuje ale tylko gdy sama mu powiem że chce schudnąć i jak mi poda coś słodkiego to dostanie po łapach bo on uważa że jestem idealna i jeśli robię to tylko żeby sama z sobą się lepiej czuć Teraz mnie wspiera i codziennie pyta czy ćwiczyłam JAkby mi powiedział że mam chudnąć bo on tak chce to juz byśmy nie byli razem
ewalucja jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości