|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie i ich kochane brzuszki - styczeń luty 2013 - cz.II
Hosenko miałaś opisać wasze nocne 'przygody' ;p
|
#2672 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, jak myslicie - czy fotelik samochodowy powinien sie wpinac w stelaz wozka? w sensie czy to faktycznie potrzebne? Doswiadczone mamusie - korzystalyscie kiedys z takiej konfiguracji?
tak sobie wymyslilam zeby kupic wozek gondola+spacerowka jako zestaw, a fotelik z innej firmy zupelnie, bo jakos calego kompletu nie moge sie doszukac pasownego... |
|
|
|
#2673 |
|
Rozeznanie
|
Może trochę już późno, ale witam nowe mamusie
,Delicjanko jestem jak najbardziej za abyś prowadziła wątek, jesteś tu regularnie i często się udzielasz, także jesteś zdecydowanie odpowiednią osobą do prowadzenia wątku ![]() Ja dziś miałam intensywny dzień. Do południa sprzątania i ogarnianie domu, potem wybraliśmy się z mężem na zakupy w poszukiwaniu dla mnie spodni ciążowych. Długo zeszło na tych zakupach, ale finał udany Spodnie są także teraz mnie nic już nie będzie uwierało i cisło![]() Kiedy dotarliśmy wreszcie do domu okazało się, że będziemy mieli gości. Także szybkie przygotowania, noi.. dopiero teraz trochę luziku, wszyscy poszli. Chrześniak (1,5 roku) wymęczył mnie niesamowicie, pokłady energii niesamowite ![]() Teraz mam ochotę tylko się już położyć, także żegnam się dzisiaj i dobrej nocki wszystkim
|
#2674 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hope - sweeeet belly ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2675 |
|
Wtajemniczenie
|
Aha, dziewczyny jak się Wam chce oczywiście oglądać to wrzucam 3 ciuszki, które dzisiaj dorwałam w lumpku
Kiedyś pisałyście, że lubicie oglądać ;] Te może nie są jakieś tam specjalnie słitaśne, ale co tam - każdy byl po 5zł to kupiłam
|
|
|
|
#2676 |
|
Zakorzenienie
|
Djerba jakie cudne!!!
a mnie wysypało dzisiaj, jejkuuuu tragedia!!! Na dziołszkę
|
#2677 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W ogóle kiedy Ty masz usg? Ja tak sobie dzisiaj myślę..że mam nadzieję, że naprawdę ten boy to boy... ja tu się rozkręcam z chłopięcymi ciuszkami...a mój mąż oczywiście musiał całą rodzinę powiadomić...a co będzie jak pisiorek wsiąknie? ![]() Właśnie czytam, że dziewczynki mają nabrzmiałe wargi sromowe i to może przypominać jądra.. Dziewczyny, którym okazało się, że są pisiorki.. co dokładnie mówili lekarze? potwierdzali w 100%? hehe
Edytowane przez djerba Czas edycji: 2012-07-21 o 23:50 |
|
|
|
|
#2678 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie za wcześnie żeby na 100% ale ginka mówiła, że narządy dziewczynki kształtują się w poziome linie, u chłopca są pionowo - tzn tzw grzebień płciowy. U nas było właśnie tak pionowo, takie 2 wybrzuszenia, mnie się z jąderkami skojarzyło.
|
|
|
|
#2679 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja wczoraj będąc na zakupach nie mogłam się powstrzymać i również zakupiłam w smyku na promocji dwa bodziaki kubusia puchatka - dyszka za jeden ![]() Idę ogarniać domek, Miłego dnia Ciężaróweczki
|
|
#2680 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Piszecie o prenatalnych badaniach, i że nie każdy lekarz nawet jak ma dobry sprzęt chce je wykonać. Nie ma się co dziwić, takie badanie powinien wykonać lekarz mający certyfikat. Mój wszystkie wyniki wrzucał do jakiegoś programu komputerowego, który wyliczał ryzyko trisomii. No ale samo zmierzenie nt, i sprawdzenie narządów i przepływów też sporo może powiedzieć o zdrowiu maluszka, pewnie jak lekarz dopatrzył by się jakichś nieprawidłowości to by skierował do kogoś z doświadczeniem większym. Ktoś pytał o wynik NT. U mnie było 1,9mm ![]() Poprztykałam się z mężem bo nie chciał ze mną zjeść tostów francuskich
|
|
|
|
#2681 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dla mnie no może nie wszystkie, ale większość takich maleńkich ubranek jest cudna. Uwielbiam oglądać![]() a tak w ogóle to dzień doberek wszystkim z rana Liczyłam dziś na ładną pogodę, bo rano przywitało mnie słońce, ale chyba jednak się przeliczyłam, bo już się schowało i jest zimno Pojawię się jeszcze później, ale nie wiem kiedy, bo dziś czeka mnie rodzinny dzionek![]() Także na chwilę obecną wszystkich udanej niedzieli
|
|
#2682 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam w niedzielny poranek
Idę zaraz smażyć naleśniki bo tak mi się chce że nie wytrzymam ![]() Ale mam jeszcze pytanie do mam które już mają dzieciaczki. Jak u was się sprawdziła ta rozmiarówka? Rozmiar -----Wiek ----------Wzrost 56 -----------0-1 miesiąc-- -51-56 cm 62 -----------2-3 miesiąc ---57-62 cm 68 -----------4-6 miesiąc ---63-68 cm 74 -----------6-9 miesiąc ---69-74 cm 80 -----------9-12 miesiąc --75-80 cm 86 ----------12-18 miesiąc --81-86 cm 92 ----------18-24 miesiąc-- 87-92 cm Bo ja już głupieję z tymi rozmiarami i boję się że kupię coś letniego co na lato nie będzie pasowało i odwrotnie
Igorek - 02.01.2013 r. Edytowane przez ILLUSION Czas edycji: 2012-07-22 o 09:47 |
|
|
|
#2683 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
czy jakieś zakupy większe, czy podjechać gdzieś dalej - fajna rzecz. Ja wszędzie mam blisko, więc nawet jakieś CH to z wózkiem pieszo ![]() Cytat:
Zapewniam, jest dziewczynką ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Cytat:
Wcale ![]() Moja córa urodziła się z walą 3270g i 52cm. Pierwsze 2 miesiące nosiła 56, potem do 4 62 ALE tak naprawdę... patrzyłam już potem na wielkość, bo mam wiele ciuszków w których i mając 8-10 miesięcy chodziła, a rozmiar malutki ![]() Teraz ma 26mcy i chodzi najczęściej w 86, 92. A nawet w obrębie jednej firmy ubrania różnie rozmiarowo pasują. ALe tak, na lato to 68/74 spokojnie. WIększe raczej nie. |
|||||
|
|
|
#2684 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35443781]
Uważajcie na smykowe ciuszki - potwornie się przy szyi rozciągają, jeśli nie mają zapinania :/ lepiej brać zapinane niż rozchylane, bo po 3 praniach się nie nadają. [/QUOTE] No właśnie specjalnie wybrałam takie z zatrzaskami na boczku, nie mam wcześniejszych doświadczeń ale pomyślałam, że lepiej będzie przez główkę przekładać jednak czasami coś dobrze pomyśle
|
#2685 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35443781]Przydaje się. Mnie rzadko, bo ja akurat bez prawka, a mąż w pracy to normalnie wózkiem z gondolą głównie jeździłam, natomiast jak jeździcie to do bagażnika koła i tyle
czy jakieś zakupy większe, czy podjechać gdzieś dalej - fajna rzecz. Ja wszędzie mam blisko, więc nawet jakieś CH to z wózkiem pieszo ![]() Oj tam, ja z Agatką miałam cerę idealną Zapewniam, jest dziewczynką ![]() Uważajcie na smykowe ciuszki - potwornie się przy szyi rozciągają, jeśli nie mają zapinania :/ lepiej brać zapinane niż rozchylane, bo po 3 praniach się nie nadają. Łoooo toś faktycznie powód miała... ![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Wcale ![]() Moja córa urodziła się z walą 3270g i 52cm. Pierwsze 2 miesiące nosiła 56, potem do 4 62 ALE tak naprawdę... patrzyłam już potem na wielkość, bo mam wiele ciuszków w których i mając 8-10 miesięcy chodziła, a rozmiar malutki ![]() Teraz ma 26mcy i chodzi najczęściej w 86, 92. A nawet w obrębie jednej firmy ubrania różnie rozmiarowo pasują. ALe tak, na lato to 68/74 spokojnie. WIększe raczej nie.[/QUOTE] Dokładnie! ![]() Mi się ciuszki sprawdzały rozmiarowo jakoś może pierwsze 3 miesiące...chociaż też i nie zawsze. Ja to kupowałam raczej na oko, oprócz tych pierwszych podstawowych bodziaków, pajaców itp. ![]() Teraz córa nosi 92,98 a zdarza się że i 104 pasuje nawet (ale to już w skrajnych przypadkach)
|
|
|
|
#2686 | |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny u mnie pogoda też bezsłoneczna jak na tą chwilę. Mam nadzieje, że się poprawi.
Cytat:
. Ja z ubrankami się wstrzymuję do momentu kiedy będziemy znali płeć.To ja mam jeszcze pytanie do doświadczonych mam. Czy jest jakaś różnica przy użytkowaniu ubranek rozpinanych a przekładanych przez głowę? Przyznam, że nie wyobrażam sobie jak nakładać przez główkę dla noworodka bluzeczkę np. Pewnie to kwestia braku doświadczenia hehe, więc za mocno się nie śmiecie ze mnie.
Edytowane przez mitabe Czas edycji: 2012-07-22 o 10:33 |
|
|
|
|
#2687 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień doberek
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2688 | |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2689 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a mąż się bał i tylko rozpinane chciał Na pewno do niczego są takie np. pajace z tyłu zapinane - dramat, ubierz w to maluszka niestabilnego albo przewiń - całego rozbierać trzeba.
|
|
|
|
|
#2690 |
|
Zakorzenienie
|
Hm, czyli podsumowując - jeśli chodzi o rozmiary to wy kupujecie teraz rozmiar 56 lub 62??
Czego więcej - 56 czy 62? Bo z 56 to maluch chyba szybko wyrasta?? Swoją drogą jak macam ubranka w rozmiarze 56 właśnie to mi się wydaje, że one przecież będą za..małe. Jak widzę jakie wąskie są rękawki i jakie to wszystko maluteńkie to wierzyć się nie chce. Ale na razie - synek (musiałam to napisać<3) ma tylko kocyk ze smyka piękny, póki co reszta czeka. Widziałam w smyku takie zapakowane pakiety bodziaków różnych -np 3 sztuki za 40zł. Tyle, że właśnie zapakowane, a że ja zielona w tej materii to ciężkawo bez patrzenia. Jak się nam wszystkim zacznie sezon ciuszkowy to zamęczymy mamusie pytanimi, bo ja czuję, że nie wiem zupełnie nic. JAk stoję przed regałem ubranek to..nie wiem co brać <wstyd> Czy jak nasze dzieci są zimowe to warto się rozglądać za bluzami, sweterkami, cieplejszymi rzeczami? I je też brać na rozmiar 56? Bo tak sobie myślę, czy nie lepiej większe, żeby coś wlazło pod spód, jeśli to sweterek/bluza/kurtka? Małe dzieci się przecież ubiera warstwowo? |
|
|
|
#2691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie tez wysypalo niesamowicie wrrrrr! Ciekawe kto we mnie siedzi ale wam juz zazdroszcze ze wiecie ![]() W ogole dzien dobry
|
|
#2692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O, wrzucam fotkę małej ze szpitala..czyli zaczęłam w 2 dniu życia hehehehe
|
|
|
|
|
#2693 |
|
Zakorzenienie
|
Przepiękna jest!
W wersji mini, ale większa też jest cudna. Sade jest dzieckiem dwujęzycznym? |
|
|
|
#2694 |
|
Konto usunięte
|
Debra, bodziaki, śpioszki, pajacyki - 56 jak najbardziej. Nawet jak maluch urodzi się 55-56cm to i tak będzie ubranko na niego dość długo. A w za dużym jest po prostu bardzo niewygodnie.
Sweterki, bluzy czy spodnie dresowe*, jakieś takie cieplejsze - jak najbardziej już mogą być od 62 w górę Ja sobie wymyśliłam, że po prostu na śpioszki czy pajacyka będę zakładała dresiaka właśnie, bo rajtuzki za duże (miałam na 56/62 i starczyły na pół roku, takie długaśne) a w samej bieliźnie za zimno zimą jednak. Pod śpioszki oczywiście kaftanik czy koszulka jakaś. * nie od razu zakładamy, niech pępek najpierw się zagoi. Ale dresiaki fajna rzecz, wygodne bardzo. Ew. półśpioszki - czyli spodnie ze stópkami. |
|
|
|
#2695 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak się pyta mnie co to : to jej mówię np. las po pl i od razu po ang.. niektóre słowa jest jej lepiej wymówić po ang Troszkę zna słów w języku yoruba (regionalnym mojego męża).. Np ostatnio byłyśmy w przychodni, to wychodząc powiedziałam do widzenia, a młoda : odabo (znaczy to samo) hehe ![]() Mąż przyjeżdża to mówi tak samo jak ja. Nie ogranicza się tylko do ang ![]() Ostatnio np. pięknie powtarza za mną cały ang alfabet. uwielbia literkę double u
|
|
|
|
|
#2696 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm, taki pępek to troszkę się jednak goi. I co wtedy zakładać, żeby brzuszka nie uciskało a dziecku poza domem zimno nie było???
Wiem, dużo mam pytań sory. Swoją drogą małe bluzy/sweterki są tak pięknie wykonane, że..model jak miniaturowy dla dorosłego! |
|
|
|
#2697 |
|
Konto usunięte
|
A, fajnym wynalazkiem są śpioszki z niedrapkami od razu - już nawet nie chodzi o drapanie się, ale o ciepło dziecka. Tu widać że one są odchylane takie, można odwinąć i jest mankiecik, a można założyć:
A przy okazji - maluch zawsze ma zimne stopy i dłonie, a to, czy mu nie za gorąco/za zimno sprawdzamy na karku Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2012-07-22 o 11:16 |
|
|
|
#2698 |
|
Konto usunięte
|
Debrah, nie tak długo wcale z reguły, koleżanki dziecko po 4 dniach już nie miało kikuta, mojej po 11-12 odpadł.
Zakładasz śpioszki czy tam pajacyka, a na wierzch ew. możesz takie półśpiochy z szeroką gumą, o, coś takiego (ona nie uciska): http://allegro.pl/polspiochy-bezucis...480337943.html No i ten pas wypada z reguły nad pępkiem. |
|
|
|
#2699 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny, wczoraj napisałam wam posta i mi się cały skasował, wkurzyłam się i nie miałam siły pisać, a tyle się opisałam.
W czwartek byłam u lekarza i wszystko ok, usg połówkowe 7 sierpnia, już nie mogę się doczekać. Co do ubranek to mi kuzynka mówiła, żebym na początek kupowała ubranka praktyczne. Żadnych śpiochów rozpinanych tylko na jedną nogę(myślała, ze dziecku nogi powykręcane jak je wkładała), kupując ubranka zapinane przy szyjce (miała problem z założeniem jak przez główkę małego, a główkę miał małą. Małe dziecko ma malutkie ramię i mieszczą się tylko 2 spinki i często to jest za mało, żeby swobodnie głowa przeszła), najlepiej kupować takie bodziaki, które są rozpinane na skos w stronę pachy. A kaftaniki takie rozpinane z przodu, śpiochy najlepiej rozpinane w kroku - najwygodniejsze, pajace rozpinane z przodu i w krok u. Koszulki zapinane z przodu na zakładkę na zapinki - takie wygodne.
Pierwszy kontakt: 04.02.09 Poznaliśmy się: 14.02.09 Jesteśmy razem: 22.03.09 Zaręczyny: 16.10.10 Data zaślubin: 02.06.2012 ![]() Ola 11.12.2012 Wojtek 14.10.2015 Edytowane przez ninagg Czas edycji: 2012-07-22 o 11:48 |
|
|
|
#2700 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35445037]Debrah, nie tak długo wcale z reguły, koleżanki dziecko po 4 dniach już nie miało kikuta, mojej po 11-12 odpadł.
Zakładasz śpioszki czy tam pajacyka, a na wierzch ew. możesz takie półśpiochy z szeroką gumą, o, coś takiego (ona nie uciska): http://allegro.pl/polspiochy-bezucis...480337943.html No i ten pas wypada z reguły nad pępkiem.[/QUOTE] O, dzięki, już wiem co nieco )Do pogrubionego: no właśnie tak sobie wydedukowałam, ale wolałam zapytać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:45.

,

Ja wczoraj będąc na zakupach nie mogłam się powstrzymać i również zakupiłam w smyku na promocji dwa bodziaki kubusia puchatka - dyszka za jeden