Nasze blogi kosmetyczne - część IX - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-22, 16:24   #4621
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Dot.: Nasze blogi kosmetyczne - część IX

co do ciąż, to powiem, ze wczoraj byłam w głębokim szoku gdy sie dowiedziałam, że klasowa koleżanka, jest w 4 miesiącu ciąży... 19 lat i to jeszcze z " mojej paczki".

Edytowane przez Czarna Orchidea
Czas edycji: 2012-07-22 o 17:33
Czarna Orchidea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 16:35   #4622
koteczek27
Raczkowanie

Na wątku jestem nowa, więc sobie tak poczytam co nieco, co tutaj się u Was kobitki dzieje

A Wy dalej prowadźcie konwersację, już nie przeszkadzam.
Kwintesencja kobiecości w jednym miejscu

-----------------------------------------------
/ Nigdy nie pozwól, by strach przed działaniem wykluczył Cię z dalszej gry.
koteczek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 16:43   #4623
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna mrau Pokaż wiadomość
Ślub można zrobić za 50k, ale też gdy się nie ma środków to da się go zrobić po taniości, trzeba się tylko liczyć z tym, że nie będzie to wielka impreza. Bardziej mi chodzi o sytuację, że dwoje dorosłych ludzi jest w związku, ma pracę, ale decyzję o założeniu rodziny odkłada ze względu na różne wymówki. Akademikowych małżeństw (pomijając sytuację zajścia w ciążę i ślubu pod naciskiem rodzin w takiej sytuacji) też nie rozumiem swoją drogą...

enn, widzisz ja na to wszystko inaczej patrzę - odkąd skończyłam liceum pracuję, na początku na pół etatu jak studiowałam dziennie, od 2,5 roku pracuję na pełny etat, a od 1,5 roku mieszkamy z TŻ sami i sami się utrzymujemy.
swoją drogą od rodziców w pewnym sensie nie da się nigdy uniezależnić, bo zawsze w jakiś sposób, mniejszy lub większy, będą wpływać na nasze życie
A widzisz, czyli po prostu się źle zrozumiałyśmy. Ja właśnie (i nicRu chyba też zresztą) sądziłam, że o takich akademikowych małżeństwach mówisz, twierdząc, że nie ma potrzeby odkładania ślubu na później.
Teraz jak wyjaśniłaś o co Ci chodziło zgadzam się w 100%. I mnie absolutnie nie chodzi o wiek zawierania małżeństwa, bo różni ludzie dojrzewają w różnym wieku. Podajesz swój przykład jako osoby pracującej od skończenia liceum, ale ja sama lat mam 20 i pracuję od 2-3 lat, przy czym od jakiegoś czasu na pełen etat w zawodzie, który uwielbiam i w którym chcę się rozwijać.
Co do uniezależniania się od rodziców - nie chodzi o to, żeby wyrzucić ich ze swojego życia, tylko, żeby móc samodzielnie funkcjonować bez nich za ścianą. Bliscy zawsze mają większy, lub mniejszy wpływ na nasze życie i to jest dobre.

Co do wymówek - jeśli się nie chce czegoś zrobić - czy to iść do pracy, czy to uczyć się, czy to wziąć ślubu - powód jakiś zawsze się znajdzie.
Ja też tego nie rozumiem, jeśli ktoś się tak wykręca z brania ślubu to albo ze związkiem jest coś nie halo i problem nie leży w małżeństwie, a w małżeństwie z daną osobą, albo ktoś nie potrafi otwarcie powiedzieć dlaczego na ślubie mu nie zależy. Jedno i drugie jest bez sensu.

Edytowane przez enn_
Czas edycji: 2012-07-22 o 16:44
enn_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 16:47   #4624
moniiikaaa89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Takajakaya Pokaż wiadomość
To ja dołączę do tematu

U nas już powinnam być w ciąży bo przecież moje koleżanki już są i ludzie pytają czemu my jeszcze nie... No jak to możliwe, pół roku po ślubie a my się nawet nie staramy?
wiem coś o tym
moniiikaaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 16:59   #4625
Takajakaya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moniiikaaa89 Pokaż wiadomość
wiem coś o tym

ale ja się nie daję i idę swoim torem. Mam gdzieś głupie gadanie. Nikt się później nie będzie przejmował czy mojemu dziecku jest dobrze, ale grunt, że je mam. No mądre myślenie.

Takajakaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 17:30   #4626
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
A widzisz, czyli po prostu się źle zrozumiałyśmy. Ja właśnie (i nicRu chyba też zresztą) sądziłam, że o takich akademikowych małżeństwach mówisz, twierdząc, że nie ma potrzeby odkładania ślubu na później.
Teraz jak wyjaśniłaś o co Ci chodziło zgadzam się w 100%. I mnie absolutnie nie chodzi o wiek zawierania małżeństwa, bo różni ludzie dojrzewają w różnym wieku. Podajesz swój przykład jako osoby pracującej od skończenia liceum, ale ja sama lat mam 20 i pracuję od 2-3 lat, przy czym od jakiegoś czasu na pełen etat w zawodzie, który uwielbiam i w którym chcę się rozwijać.
Co do uniezależniania się od rodziców - nie chodzi o to, żeby wyrzucić ich ze swojego życia, tylko, żeby móc samodzielnie funkcjonować bez nich za ścianą. Bliscy zawsze mają większy, lub mniejszy wpływ na nasze życie i to jest dobre.

Co do wymówek - jeśli się nie chce czegoś zrobić - czy to iść do pracy, czy to uczyć się, czy to wziąć ślubu - powód jakiś zawsze się znajdzie.
Ja też tego nie rozumiem, jeśli ktoś się tak wykręca z brania ślubu to albo ze związkiem jest coś nie halo i problem nie leży w małżeństwie, a w małżeństwie z daną osobą, albo ktoś nie potrafi otwarcie powiedzieć dlaczego na ślubie mu nie zależy. Jedno i drugie jest bez sensu.
Co do małżeństw - zrozumiałam wlaśnie kwestie pienieżną jako nieistotną w świetle zawierania małżeństwa, a dla mnie samodzielne utrzymanie się jest właśnie ważne Ale już wsjo wyjąsnione. Btw jest jeszcze opcja, że para w ogóle nie myśli o małżeństwie, choć tego nie rozumiem w sumie do końca, bo małżeństwo jednak ułatwia niektóre kwestie "prawne"

Co do wymówek - najlepsze są w kwestii szukania pracy Bo i tak nie ma nic dla ludzi z moim wykształceniem, bo ja nie zamierzam zmieniać miejsca zamieszkania, choc mnie tu nic nie trzyma, bo za mało placą, bo dojazd nie taki... I tak mozna by wymieniać
Stary 2012-07-22, 17:36   #4627
enn_
Zakorzenienie

Albo nawet nie szukam bo i tak nie znajdę "bo nie mam kontaktów", "bo nie mam doświadczenia", "bo nie znam 5 języków obcych", "bo jestem kobietą", "bo nie pochodzę z dużego miasta", "bo pracy nie ma". Pogrubiłam ulubione.

I co do szukania pracy, tekst, który mnie rozwala zawsze "Przecież szukam pracy! W tym tygodniu wysłałam już 5 CV!"

Edytowane przez enn_
Czas edycji: 2012-07-22 o 17:37
enn_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 17:42   #4628
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja mam aż dwa kontakty w pokoju. Może temu znalazłam?
Stary 2012-07-22, 17:43   #4629
zoila
Klientka w krawacie

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
Albo nawet nie szukam bo i tak nie znajdę "bo nie mam kontaktów", "bo nie mam doświadczenia", "bo nie znam 5 języków obcych", "bo jestem kobietą", "bo nie pochodzę z dużego miasta", "bo pracy nie ma". Pogrubiłam ulubione.

I co do szukania pracy, tekst, który mnie rozwala zawsze "Przecież szukam pracy! W tym tygodniu wysłałam już 5 CV!"
Ja uwielbiam tę wymówkę: "pewnie i tak mają już kogoś na to miejsce"

WYMIANA KSIĄŻKOWA

zoila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 17:44   #4630
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Ja mam aż dwa kontakty w pokoju. Może temu znalazłam?

Cytat:
Napisane przez zoila Pokaż wiadomość
Ja uwielbiam tę wymówkę: "pewnie i tak mają już kogoś na to miejsce"
To też.
Stary 2012-07-22, 17:47   #4631
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja rozumiem, że ktoś może mieć problem, gdy szuka posady prezydenta, ciut większy, gdy posady papieża, albo chce byc kardiochirurgiem po skończeniu turystyki i rekreacji... Ale w innym przypadku ?
Stary 2012-07-22, 17:49   #4632
kasiaj85
Moderator

a bo dla chcącego nic trudnego...

Mój beauty blog
kasiaj85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 17:50   #4633
zoila
Klientka w krawacie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Ja rozumiem, że ktoś może mieć problem, gdy szuka posady prezydenta, ciut większy, gdy posady papieża, albo chce byc kardiochirurgiem po skończeniu turystyki i rekreacji... Ale w innym przypadku ?
Przecież Polska to kraj prezesów i dyrektorów! W pierwszej kolejności przegląda się takie oferty !
A poza tym może nie wykształcenie, a chęć szczera, zrobią z ciebie kardiochirurga, najlepiej ordynatora oddziału jednocześnie

WYMIANA KSIĄŻKOWA

Stary 2012-07-22, 17:57   #4634
enn_
Zakorzenienie

Ja też nie rozumiem. Chcieć, to móc, i w większości przypadków nie potrzeba do znalezienia pracy nie wiem jakich wyrzeczeń - tylko trochę chęci i pomyślunku.
Brak doświadczenia? No, co za szkoda, że po prostu nie da się pójść nigdzie na staż. Sory, ale przypadków kiedy nie można sobie pozwolić na miesiąc pracy bezpłatnej (która się zapewne w przyszłości bardzo... opłaci) jest naprawdę bardzo mało.
To samo z szukaniem pracy w ogóle. Ogłoszeń jest mało, więc się siedzi na tyłku i nic nie robi. Zamiast zrobić bazę firm, do których można wysłać CV mimo braku ogłoszenia.
I tak dalej, i tak dalej.
Ja wiem, że sytuacja wygląda różnie w zależności od zawodu i wykształcenia, ale tak jak napisałam - chcieć, to móc. Nie znam ani jednej osoby, która się naprawdę starała osiągnąć to, co chciała, która rozsądnie na wszystko patrzyła i której chciało się ruszyć tyłek i która w efekcie nie jest zadowolona z miejsca w jakim się znajduje. Znam za to masę osób, które by chciały, ale nic nie robią, więc ich sytuacja się nie zmienia.
Stary 2012-07-22, 17:57   #4635
kasiaj85
Moderator

Poza tym, kiedyś do mnie do pracy na rozmowę przyszła dziewczyna która na samym początku zadeklarowała:
"Od razu Pani mówię, interesuje mnie tylko etat, od dnia tego i tego, póki co procesuję się z poprzednim pracodawcą, nie powiem Pani dlaczego ale zostałam bardzo źle potraktowana, interesuje mnie płaca minimum tyle i tyle za godzinę, taniej nie biorę."
Odetchnęłam z ulga jak wyszła, bo zasypała mnie takimi żądaniami że aż mnie zatkało... nie wyobrażam sobie takiego pracownika...
Ja podziwiam w ludziach pewność siebie i zdecydowanie, nie lubię ludzi typu "memeja" ale ona tak narzuciła swoją osobę na mnie że ledwie szło oddychać... a potem się ludzie dziwią że pracy nie dostają... juz jej chciałam coś doradzić, żeby na kolejną rozmowę kwalifikacyjną gdzieś gdzie pójdzie była trochę mniej roszczeniowa...

Mój beauty blog
Stary 2012-07-22, 18:03   #4636
zoila
Klientka w krawacie

Cytat:
Napisane przez kasiaj85 Pokaż wiadomość
Poza tym, kiedyś do mnie do pracy na rozmowę przyszła dziewczyna która na samym początku zadeklarowała:
"Od razu Pani mówię, interesuje mnie tylko etat, od dnia tego i tego, póki co procesuję się z poprzednim pracodawcą, nie powiem Pani dlaczego ale zostałam bardzo źle potraktowana, interesuje mnie płaca minimum tyle i tyle za godzinę, taniej nie biorę."
Odetchnęłam z ulga jak wyszła, bo zasypała mnie takimi żądaniami że aż mnie zatkało... nie wyobrażam sobie takiego pracownika...
Ja podziwiam w ludziach pewność siebie i zdecydowanie, nie lubię ludzi typu "memeja" ale ona tak narzuciła swoją osobę na mnie że ledwie szło oddychać... a potem się ludzie dziwią że pracy nie dostają... juz jej chciałam coś doradzić, żeby na kolejną rozmowę kwalifikacyjną gdzieś gdzie pójdzie była trochę mniej roszczeniowa...

Niezła laska. Granica między asertywnością a arogancją jest dość cienka .

WYMIANA KSIĄŻKOWA

Stary 2012-07-22, 18:10   #4637
kasiaj85
Moderator

Cytat:
Napisane przez zoila Pokaż wiadomość
Niezła laska. Granica między asertywnością a arogancją jest dość cienka .
otóż to - nie szukam pracownika, który nie będąc jeszcze pracownikiem juz ma same problemy ze wszystkim...

Mój beauty blog
Stary 2012-07-22, 19:00   #4638
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

co tu sie tak cicho zrobiło ?
mam po tym weselu taki beznadziejny nastrój, że szok.

a w ogole powiem, że mój genialny ksiądz zamiast przyjechać na obiad weselny, wpadł na imprezę około godziny 21. Napił się w 4, śpiewał na całe gardło gdy na sali było cicho, tanczył, prowadził 'pociąg" normalnie minął sie z powołaniem, urodzony wodzirej
do tego próbował łapać krawat ( na oczepinach) a ponoć na ostatnim weselu mu sie to udało.

na kazaniu kazał wyłączyć kamerę i nie robić zdjęć a że tylko kasa mu w głowie, na koniec mszy dodał, że "kto chce, moze wrzucic datek do koszyczka, bo mamy drzwi do spłaty" albo cos takiego. Bo poprosili go o nie zbieranie tacy podczas mszy. To sobie wymyślił taki sposób.

co lepsze, na mszę o 8 rano księżulek zaspał, obudzili go parafianie, kościół oświetlony (w nocy takie lampy włączone i go z daleka widać) przez co wszyscy myśleli ze cos mu sie stało.

Czas edycji: 2012-07-22 o 19:01
Stary 2012-07-22, 19:03   #4639
enn_
Zakorzenienie

Nie znoszę takich ludzi.
Stary 2012-07-22, 19:08   #4640
Selfish Girl
Life is a drink ...

A ja ponowię moje pytanie - Czy któraś z dziewczyn pamieta reklamę pewnego specyfiku na wydalanie wody z organizmu ? ...
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 19:08   #4641
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

i tylko płacze z ambony podczas kazania "że zbankrutuje" wylicza, ile ma do zapłacenia podatku, ile parafianie muszą sie składać.
a jak znajomy chciał mszę zamówic, to powiedział, ze mu sie nie opłaca z domu przyjeżdzać do nas (40km ma swoj dom)

ja nie wiem, ze on sie nie wstydził tak napić ? przy ludziach? a potem się dziwi.

selfish widziałam tą reklamę, ale oczywiscie nie pamiętam
już wiem! Hydrominum

Czas edycji: 2012-07-22 o 19:12
Stary 2012-07-22, 19:17   #4642
Selfish Girl
Life is a drink ...

O o własnie - dziękuje Ci dobra kobieto
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 19:28   #4643
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Heh, jak tak Was teraz poczytałam, to doszłam do wniosku, że wszędzie jest pełno pracy, tylko ludzie są leniwi i nie chce im się pracować Niestety w wioskach wcale nie jest tak różowo jak Wam się wydaje. Zwłaszcza w tych małych. I co, wszyscy mają zostawiać swoje domy i migrować do miast?
Ale co ja się będę rozwodzić, co niektórzy i tak wiedzą lepiej...

W ogóle mam zły humor. Auto bym skasowała TŻtowi dzisiaj. Jakaś ślepa jestem i w ogóle auta nadjeżdżającego nie zauważyłam Chyba okulista już mnie do siebie wzywa... Grrr. Nie lubię sytuacji kiedy w jakikolwiek sposób zawinię, zwłaszcza nieświadomie, niechcący.
Stary 2012-07-22, 19:33   #4644
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Rodzynko ja też zamulam trzeba było jechać na te poprawiny i nie siedzieć to teraz mam
u mnie na wsi raczej też pracy nie znajdę

Czas edycji: 2012-07-22 o 19:34
Stary 2012-07-22, 19:34   #4645
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Napisane przez Czarna Orchidea Pokaż wiadomość
Rodzynko ja też zamulam trzeba było jechać na te poprawiny i nie siedzieć to teraz mam
heh, co tam pewnie już po poprawinach, teraz też byś zasiadła w domu i dalej zamulała...
ja za to znów w pracy - tez nie mam za wesoło...
Stary 2012-07-22, 19:37   #4646
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

niee, jeszcze poprawiny trwają bo rodziny nie ma
a tak mnie namawiali, trzeba było jechać, jednak wizja wyciągania mnie na siłe na parkiet jakoś mnie nie kręciła.
Stary 2012-07-22, 19:39   #4647
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
u mnie na wsi raczej też pracy nie znajdę
jak patrzę po najbliższych, którzy aktualnie również szukają pracy - aktywnie szukają pracy, to łapię jeszcze większego doła.
na przykład mój tato. pracuje fizycznie. jakiś czas temu zrobił kurs na jakieś ładowarki czy coś w ten deseń. dzwoni ostatnio do firmy która szuka pracowników na taki sprzęt i co mu powiedzieli? że młodych szukają. no tego to ja nie rozumiem praca siedząca, w maszynie, dwie wajchy do sterowania i oni młodych potrzebują??? WTF?
to tylko jeden skromny przykład. nie chcę tu teraz epopei pisać.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:
niee, jeszcze poprawiny trwają bo rodziny nie ma
a tak mnie namawiali, trzeba było jechać, jednak wizja wyciągania mnie na siłe na parkiet jakoś mnie nie kręciła.
aaa, no to dosyć długo.
w moich stronach to poprawiny tak do 19 trwają
Stary 2012-07-22, 19:50   #4648
kasiaj85
Moderator

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
Heh, jak tak Was teraz poczytałam, to doszłam do wniosku, że wszędzie jest pełno pracy, tylko ludzie są leniwi i nie chce im się pracować Niestety w wioskach wcale nie jest tak różowo jak Wam się wydaje. Zwłaszcza w tych małych. I co, wszyscy mają zostawiać swoje domy i migrować do miast?
Rodzynuś - ja nie wiem jak jest gdzie indziej za to w moim mieście ciągle słyszę, że pracy nie ma, że z pracą kiepsko a jak się szuka pracowników to nagle wielki zonk. Bo to jest ponad czyjeś ambicje żeby np pracować w barze, nieważne, że za dobre zarobki, nieważne że na etat... Patrzę na to z perspektywy pracodawcy, potrzebuję dobrych zaufanych chętnych do niezbyt ciężkiej pracy ludzi a o takich trudno niestety. I ja broń boże nie mam na mysli, że tak jest w całej Polsce bo pewnie nie jest. My np zatrudniamy dziewczynę dojeżdżającą z okolicznej wioski oddalonej o jakieś 25km. Nie przeprowadziła się, ale owszem - pracować "uciekła" do miasta... I daje sobie radę i jest świetnym pracownikiem.

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Cytat:
jak patrzę po najbliższych, którzy aktualnie również szukają pracy - aktywnie szukają pracy, to łapię jeszcze większego doła.
na przykład mój tato. pracuje fizycznie. jakiś czas temu zrobił kurs na jakieś ładowarki czy coś w ten deseń. dzwoni ostatnio do firmy która szuka pracowników na taki sprzęt i co mu powiedzieli? że młodych szukają. no tego to ja nie rozumiem praca siedząca, w maszynie, dwie wajchy do sterowania i oni młodych potrzebują??? WTF?
to tylko jeden skromny przykład. nie chcę tu teraz epopei pisać.
rozumiem i współczuję... i troche nie rozumiem takiego pracodawcy bo jeszcze jak mówisz - żeby to była fizyczna praca wymagająca siły to rozumiem, ale sterowanie maszyną? bez sensu... u mnie też nie każdą osobę jest nam wygodnie przyjąć niestety, ale jeśli ktoś chce to chociaż dajemy mu szansę (jeśli akurat potrzebujemy kogoś). Bo wszystko zależy od indywidualnego podejścia człowieka do pracy - można przyjąć dziewczynę przed 3ostką z czwórką dzieci a ona może się zachować dwojako - albo postarać się, żeby było dzieci z kim zostawiać i żeby cały czas mieć kogoś kto się nimi awaryjnie zaopiekuje i chodzić regularnie do pracy, albo wykorzystywać co chwilę zwolnienia na dzieci itp. A wiadomo która postawa jest dla pracodawcy bardziej korzystna.
A w ogóle to niestety prawda jest taka, że u nas w kraju pracodawca ma zawsze pod górkę, zawsze myślałam, że miec własną firmę to po prostu raj na ziemi a tymczasem to jest okrutnie trudne utrzymać biznes przy takich podatkach, opłatach, wymogach...

Mój beauty blog
Stary 2012-07-22, 19:52   #4649
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Napisane przez kasiaj85 Pokaż wiadomość
Rodzynuś - ja nie wiem jak jest gdzie indziej za to w moim mieście ciągle słyszę, że pracy nie ma, że z pracą kiepsko a jak się szuka pracowników to nagle wielki zonk. Bo to jest ponad czyjeś ambicje żeby np pracować w barze, nieważne, że za dobre zarobki, nieważne że na etat... Patrzę na to z perspektywy pracodawcy, potrzebuję dobrych zaufanych chętnych do niezbyt ciężkiej pracy ludzi a o takich trudno niestety. I ja broń boże nie mam na mysli, że tak jest w całej Polsce bo pewnie nie jest. My np zatrudniamy dziewczynę dojeżdżającą z okolicznej wioski oddalonej o jakieś 25km. Nie przeprowadziła się, ale owszem - pracować "uciekła" do miasta... I daje sobie radę i jest świetnym pracownikiem.
Też obserwuję i np w restauracji hotelowej, która jest dzierżawiona przez prywatnego przedsiębiorcę kiepsko to wygląda. Jest tutaj taka rotacja jeśli chodzi o pracowników, a ściślej mówiąc o kelnerów/kelnerki, że w głowie się to nie mieści. A dlaczego jest taka rotacja? Bo szef ma ludzi za nic, nie szanuje ich, wynagrodzenie jest śmiesznie niskie i do tego niewypłacane na czas, oprócz tego zatrudnia tylko na umowę-zlecenie. Chore. A ludzie są chętni do pracy, gdyby nie byli, to nie przewijałyby się tutaj takie tłumy.

Też dojeżdżam do pracy 15 km, a dojeżdżałabym i dalej, gdybym dostała pracę i lepsze wynagrodzenie. Nie ukrywam, że szukam czegoś innego, bo tutaj jestem tylko na umowę na zastępstwo. Wysłałam niezliczone ilości CV do różnych firm i czy mi wierzycie, czy nie - zero odzewu. Nic. Ani telefonu, ani maila z odpowiedzią. To serio demotywuje. Nie wiem gdzie znajdę pracę jak wróci dziewczyna za która tu pracuję.

U nas rynek pracy wygląda tak - jest dużo ofert pracy dla mężczyzn (typu spawacz, budowlaniec), jest dużo ofert pracy dla kierowców C+E i jest dużo ofert od pracodawców szukających uczniów i studentów. Tyle.
Stary 2012-07-22, 19:56   #4650
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
No jasne, że nie trzeba migrować tam, gdzie jest praca (inna wioska, miasteczko czy duże miasto albo zagranica). Mozna siedziec u siebie i biadolić, że pracy nie ma... Ale to się nazywa brak zaradności i ma związek z ewolucją - ginięciem słabszych osobników. Tak jak kiedyś trzeba było bić się o jedzenie i swój kawałek jaskini tak teraz trzeba o pracę i, niestety, jest to normalna kolej rzeczy. Niestety z okresu PRL mnóstwo osób wyniosło i przekazało dzieciom standard "mnie się należy", z którego powstało obecne - nazwijmy to po imieniu - lenistwo.

Ja też nie chcę wyjeżdżac, bo wiele mnie trzyma tutaj, gdzie jestem. Problem w tym, że moje miasto to miasto będące generalnie centrum outsourcingu i technologii ale raczej w dziedzinie wsparcia, bo bardziej "informatyczny" jest Wrocław. Cięzko jest znaleźc pracę w mojej branży i liczę się z tym, że jeśli jej nie znajdę, to niestety czeka mnie emigracja do innego miasta. Wolę to niż smutne życie od pierwszego do pierwszego z biadoleniem na ustach o tym jak to jest źle...

PS. W dużych miastach też nie jest różowo, przy czym jak ktoś naprawdę potrzebuje pieniędzy, to tak jak pisała kiedyś enn którejś na tym wątku schowa dumę do kieszeni i pójdzie pracować gdziekolwiek, choćby był to mc donalds (szczególnie, gdy jest młody)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości