|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy kolejny tytuł
|
|||
| Roczki już za nami, zaraz jesień witamy. |
|
1 | 1,72% |
| Rok już za nami, teraz na bunt dwulatka czekamy. |
|
2 | 3,45% |
| Choc tak długo sie juz znamy- Z krzaków wyganiamy podczytujace mamy! |
|
1 | 1,72% |
| Kosi Kosi łapki-Jestem taaaki duży ze zjadać kanapki |
|
0 | 0% |
| Póki to lato nie minie każdy maluch na tym wątku nie jedno wywinie |
|
0 | 0% |
| Minął roczek, czas tak leci - mamy i ich wakacyjne dzieci |
|
8 | 13,79% |
| wspólny roczek już za nami i za dziećmi wciąż biegamy |
|
2 | 3,45% |
| pierwszy roczek naszych dzieci, jak len czas szybciutko leci |
|
5 | 8,62% |
| roczek mam ,zęby mam i na nerwach mamie gram |
|
14 | 24,14% |
| wizaż nadal funkcjonuje, z nami dzieci wychowuje |
|
2 | 3,45% |
| Dzieciaczki sztukę chodzenia szlifują, a mamuśki na zlot się szykują.... |
|
1 | 1,72% |
| Czas zakończyć letnie plażowanie ale nie wizażowanie. Mamuśki lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
1 | 1,72% |
| Roczki wyprawione, dumne mamy i ich dzieci zadowolone. Mamusie lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
0 | 0% |
| Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011 i ich rozgadane mamy. |
|
17 | 29,31% |
| Roczek minął - nie do wiary, cieszą sie lipcowe i sierpniowe mamy |
|
4 | 6,90% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
Dziewczyny, poratujecie mnie przepisem na to sławne (chyba dziubkowe) ciasto marchewkowe.....W weekend odwiedzają mnie psiapsióły, pomyślałam, że może upichciłabym to ciacho!
Od ok tygodnia mam problem z usypianiem małej na noc.....trwa to co najmniej godz. jak nie dłużej. Zawsze usypiała na rekach a teraz się wyrywa, więc odkłądam do łóżeczka a tam akcja pod tytułem "jestem taka zmęczona, ale będę robić wszystko by tylko nie zasnąć". Wydaje mi się, że na rękach jej już niewygodnie, ale znowuż w łóżeczku samodzielnie zasnąć nie potrafi. Jak ją biore do swojego łóżka to oczywiście zabawa...Finalnie, po tej godzinie męczarni, odkładaniu, lulaniu, rzucaniu się w łóżeczku z rykiem usypia mi na rękach ale to już z totalnego wycieńczenia.Milusie zasypianie jak dotychczas w moich ramionach, teraz jest mega męczarnią
Edytowane przez alibany Czas edycji: 2012-07-23 o 20:44 |
|
|
|
#1652 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
Hey!
tęskniłam oczywiscie wróciliśmy i co zrobilo się lato, no ale nic widocznie tak było lepiej ![]() popodczytam, potem opowiem swoje
|
|
|
|
#1653 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Ja to z myślą o Kościele robię ![]() Cytat:
![]() U mnie też pierwsza krew i przez to samo co u Ciebie ![]() O pobudki też były,więc chyba to ten wiek Cytat:
Brumek,Monia dziękuje bardzo ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- alibany to może po prostu później położyć ją spać? Mi jak dama tak wywija to nie zwracam uwagi, daję do łóżeczka i wychodzę. Oczywiście nasłuchuję co robi i podglądam. Przychodzę kiedy zaczyna płakać, marudzić - wiem że to oznaka zmęczenia. Kładę na łóżko Nasze daję butlę,pieluchę kładę się koło niej i czekam aż zje i zaśnie. Nucę piosenki,wierszyki, modlitwy wszystko co mi przychodzi na myśl.. |
|||
|
|
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
Alibany
(Dziubek) ![]() Ciasto marchewkowe * 1szkl. oleju - (albo 1/4szkl, nie wiem dokładnie bo przez program mam w tym miejscu jakiś dziwny znak )* 4 jajka * 2szkl. mąki * 2szkl. drobno utartej marchewki * 2szkl. cukru (ja daję 1,5 i jeden cukier wanilinowy) * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * szczypta soli, bakalie, polewa czekoladowa Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo mąkę i olej, potem proszek, cynamon, sodę. Na końcu dodać marchewkę i bakalie. Te ostatnie mieszać z ciastem ręcznie, nie mikserem. Piec w temp. 180st ok. 40min. Polewa czekoladowa pół kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany 1. W wodzie rozpuścić żelatynę. 2. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. 3. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę. 4. Roztrzepać. Polewa jest z książki s.Anastazji ![]() |
|
|
|
#1655 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na pewno to nie jest kwestia za wczesnego kładzenia spac. Ona i tak z godz. 18tej przestawiła się na późniejsze godziny. Idę ją kąpać, gdy naprawde jest zmęczona. Ledwo stoi na nogach, oczy jej lecą, wchodzi sama na tapczan i się kładzie. Gdy wyrywa mi się z rąk odkąłdma do łóżeczka, poleży z minutę na brzuszku po czym wstaje i tak w kółko, nie ma opcji żeby wyjśc i ją zostawić, bo jest od razu mega ryk jak się tylko odwracam!!!! Dzisiaj już na to nie patrzyłam, po prostu musiałam wychodzić co 15min złapać oddech a ona zanosiła się z ryku......Jak był mąż, to się zmienialiśmy, trochę on z nia siedział trochę ja aż finalnie zasypiała przy mnie. Nie wiem o co chodzi...ale jest to mega męczące dla mnie i dla niej tez..... |
|
|
|
|
#1656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bez krzyku, bez męczarni, czasem ja usypiam oglądając jednocześnie serial więc czysta przyjemnośc
|
|
|
|
|
#1657 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1658 |
|
Zadomowienie
|
Heeej!
Coś tam poczytywałam, jestem w sumie na bieżąco, ale brak czasu na szczegółowe odpisywanie ![]() Sto lat wszystkim dzieciaczkom! Pooglądałam zdjęcia z imprez, ale fajnie, aż sama stresa mam jak to u nas wyjdzie choć nie planujemy czegoś super-extra, tylko obiad i tort dla najbliższych (bedzie nas z Zosiem 11), ale jakoś tak mam nerwa. Tort zamówię (Boże, Beatka, żebym miała Cię bliżej! ), na obiad Brumkowe piersi jakaś surówka, do tego jakies sałatki, może mięsko na zimno, ciasto. Grilla nie chcemy robić, bo by tylko firanki w oknach latały ![]() Co do ciuszków, to wygrzebię jakąś kieckę z szuflady, chyba że coś na szmatkach się trafi. Monia, zapomniałam Ci sie pochwalić, że Tż ma rodzinę w Koszlinie. Może w sumie nic w tym nadzwyczajnego, ale ludzie sa charakterystyczni, a raczej jeden członek rodzinki, mały Mati, który jest czarnoskóry Może kojarzysz, śliczny chłopak. Oni w sumie to sa chyba z Mścic czy jakoś tak... Tak sobie przypomniała, Ty biedna samotna kropko na mapie... Ja tez samotna...Która sie na Mazury na wakacje wybierała? Boże, Żaneta, miałam Ci coś zaporoponować...I to nie tylko Tobie... Zawaliłam dziewczyny... Jak chcecie to coś naskrobię, ale juz pewnie po ptokach... Wstyd mi...U nas nocniczek jest cool, Zosia jak chce siku to leci do niego, jak ją wołam, to tez leci, często sika i kupkuje do niego, zawsze chętnie siedzi, niby jeszcze za wcześnie, ale widzę ze ona kuma o co chodzi, cieszy sie i dupka nie jest odparzona, więc nie zaprzestaję. Tylko melodyjki wyłaczyłam, bo wstrzymywała sikanie jak słyszała jak COŚ gra :P: Z nowości to Z pokazuje wszystko paluszkiem wskazującym - i kota, i tatę, i że pić chce. Mam bidon nuby chyba od 2 m-cy, ale krople leca, więc chyba na avent sie przerzucę. Lovi 360 jeszcze za poważny dla niej. Pokazała sie górna prawa 2, jedynki w drodze, dzis marudziła popołudniem, co do niej niepodobne, więc obstawiam, że na powaznie idą. Z dyni: http://gotowanie.onet.pl/przepisy/dy...nas,94447.html Sprawdzony. Poza tym z dyni leczo robię, dorzucam wszystko z lodówki- jest super bazą. Chelsea, a macie kota w domu? Jka objawiło się Wam to uczulenie? Mój Tz tez ma - jakies delikatne , ostatnio mu wyszło, ale kota nie wywalę, Feli był pierwszy :P Żaneta, nie wiem jakie Ty masz plany i w ogóle, ale z Twoją kreatywnością i pomysłowością artystyczną, powinnaś się powaznie zastanowić nad jakimś dekorowaniem wnętrz, projektowaniem ubiorów, stworzona jesteś do tego! Alibany, u nas jak kiedyś pięknie w łózeczku zasypiała pięknie,tak od kiedy sama siedzi i stoi nie ma na to szans. Karmię ją butla w łózlu, szoruję woda zęby (kiedy ja wreszcie się za pastę wezmę ), daję smoka, pieluchę do buźki i lulu. Oczywoscie wstaje, wedruje, kręsi się rzuca, śmieje, ale ja NIC, w sumie tylko asekuruje ją przed upadkiem z łózka i atk zapypia - raz dłużej raz krócej - bez popołudniowej dzemki idzie szybko, dziś jakieś 15 minut i spała słodko, ale warunkiem jest cisza, bo jak zagadam to już ma ubaw, ale ona tak od małegi nauczona.Ufff, ale nasmarowałam ![]() Dobranoc! |
|
|
|
#1659 |
|
Wtajemniczenie
|
Wpadłam na sekundkę się przywitać Będzie mnie więcej po 29 lipca ![]() I jedna fotka z urodzinek, więcej wrzucę któregoś dnia..
|
#1660 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U nas wózek do tej pory był w porze dziennej drzemki. Ale właśnie też od kilku dni obserwuje, że nie chce w nim usypiać jak zwykle, tylko po 15min wożenia jest ryk, po czym ląduje u mnie na rękach i do łóżeczka. Wszystko jej się poprzestawiało, nie ogarniam tego.... Może już dziec jest bardziej świadome i zgłupiało, że raz na rękach raz w wózku, raz ja odkłądam do łóżeczka i każe spać...Może pora konsekwentnie przyzwyczaić dziecko do jednego
|
|
|
|
|
#1661 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- wodauqa jest szansa mała,ale jest że na dział dekoracji w castoramie dostanę pracę na dekoratora wnętrz chciałam isć do szkoły,ale kierunku nie otworzyli za mało osób dobrze, że jesteś ![]()
|
|
|
|
|
#1662 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Wydaję mi się że właśnie o to chodzi, że za dużo ma na raz nowych umiejętności za dużo rozumie i nie ogarnia tego przy zasypianiu... jedni wiesz szarpią się za włosy, biją głową o łóżeczko a drudzy nie umieją zasnąć i wariują. Tak mi się wydaję. |
|
|
|
|
#1664 |
|
Wtajemniczenie
|
Wodaqua a skad Ty dokładnie Jestes ???
|
|
|
|
#1665 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja potrafi sama schodzić z łóżka i tak ją wczoraj z tej bezsilności też wzięłam do siebie, ale co chwilę mi schodziła, albo stawała do takiej półki wnękowej, którą mamy nad łóżkiem.....nie mam pomysłów....coś się u nas pozmieniało od tych kilku dni jak obserwuje, tylko nie potrafię zaleźć przyczyny tego stanu.... ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
A propos główki, jednym z objawów zmęczenia Ali jest to, że podchodzi do ściany albo do czegos o co może się oprzeć i uderza główką o to, niby delikatnie ale zaraz ją zabieram jak widzę, że tak robi.... Ma któreś dziecko też tak?? |
||
|
|
|
#1666 | |||
|
Zakorzenienie
|
ja na szybko, bo padam na twarz
![]() ![]() chciałabyś :P u nas tradycyjnie było, przed 6 pobudka Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() mamy w planach, ale utknęliśmy na wybraniu projektu ![]() pewnie poszłoby szybciej, tyle że małe zawirowania były z pracą TŻ więc nie chcieliśmy nic zaczynać, ale ciut się wyjaśniło (tak mi się wydaje) więc jeśli pójdzie dobrze to za tydzień zaczniemy wszelkie papiery robić... może do wiosny damy radę ![]() A jutro widzimy się z Natką i Domkiem
|
|
|
#1667 |
|
Zadomowienie
|
ja juz mieszkam teraz u rodzicow, mieszkanie stoi puste, wiec niech zarabia. Ja ciagle czekam na znak od TZ i jade do niemiec
|
|
#1668 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do polewy to może być jakakolwiek Ja nie znałam żadnej a taką znalazłam właśnie u Anastazji i sobie pod przepisem wkleiłam. ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Madziulka Szymek jest śliczny ![]() Czarnulek. Podoba mi się jak jest ubrany |
||
|
|
|
#1669 |
|
Wtajemniczenie
|
Kajool w sumie to racja. Trzymam
by wyjazd jak najszybciej doszedł do skutku. Moim Zdaniem mieszkanie na odległość to nie jest dobre rozwiazanie. A i Ty odzyjesz, Tz Ci pomoże przy Szymku. Wszyscy Beda zadowoleni.
|
|
|
|
#1670 | |||
|
Zakorzenienie
|
To super
![]() Cytat:
![]() Dzisiaj walnęła drugą, co prawda mniejszą, ale i tak wyszła z pieluchy na leżaczek ![]() Cytat:
Zdrówka dużo dla Was ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
razem będzie wam lepiej i łatwiej Dobry pomysł z wynajęciem mieszkania, po co ma stać puste? Madziulka, Szymek śliczny Spadam pod prysznic i spać, Amelka się wierci okropnie i popłakuje, pewnie nocka znowu będzie do doopy Obstawiam, że to przez herbatkę
|
|
|
#1671 |
|
Rozeznanie
|
Wodaqua jesteś
![]() Kota mają teściowie na dole, alergia objawia się tak, że Julek ma gile do pasa, kaszle, łzawią mu oczy. U nas jakoś średnio ostatnio, TŻ szuka pracy sezonowej, bo chcemy się odkuć, chcemy zmienić samochód na mniejszy a życie tylko z pensji tż powoli nas wykańcza... Trzeba coś wykombinować... Idę spać bo jakaś zdołowana jestem. Dobranoc
|
#1672 |
|
Zakorzenienie
|
WItam
![]() bylo cos o nocnikach - marysia dostala na dzien dziecka i hicior. Siedzi zrobi siku i wtedy probuje wstac z niego. A tak grzecznie siedzi. Czasem siusiu, czasem koopka, ale przyzwyczajamy ja ![]() ponadto od 4 dni ktos mi podmienil dziecko - nie moze usnac na noc. W lozeczku zle, w lozku u nas zle, na podlodze zle, pic nie jesc nie. Slania sie po podlodze i juz. A jak sie zmeczy wtedy w wozek, a jak to nie pomaga w auto. Dzis musialam ja przewiezc kawalek, bo nie szlo z nia ![]() wiec spadam kochane, moze kiedys nadrobie
|
#1673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za nocniczek ![]() A problemów z usypianiem współczuję U nas to samo (tzn. problem z zasypianiem, i to nie tylko w nocy ) . Jak wiatr zawieje - raz uśnie bez problemów, trochę tylko pomarudzi, a raz znowu robi taką awanturę, że nie wiadomo juz co jest ![]() No nic, teraz już naprawdę idę spać, dobranoc
|
|
|
#1674 | ||||
|
Zadomowienie
|
Ale poważny imprezowicz!
Cytat:
![]() Dzięki! NKE W sumie nie jest dlaeko do Ciebie, ale Ciebie w Pl nie ma Editki tu nie widać, Madziulka i Karoline też pouciekały ![]() Cytat:
![]() Może faktycznie musi zawsze tak samo zasypiać, ale przeciez na spacerze czy na wyjeździe tez zaśnie i juz nie będzie tak samo... Sama nie wiem ![]() Zosia często wędrując po łózku musi dotzreć do jakiejś bariery głową, np do ściany, kilka razy sprawdzi stukając co to i zasypia ![]() ZAZDROSZCZĘ!!!! Miłego dnia, róbcie foty Cytat:
![]() Cytat:
O matko, ale go wzięło Mam nadzieję że nie jest to jakiś zaawansowany stopień. Mój chrzesniak ma taki stan, że aż kota z domu wyprowadzili i do nas nawet do domu nie mogą w odwiedziny przychodzić ![]() Nie smutaj, będzie lepiej Teraz już serio dobranoc! |
||||
|
|
|
#1675 |
|
Zakorzenienie
|
pozdrawiamy urlopowo
|
|
|
|
#1676 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż u nas (tfu tfu) jakby lepiej ostatnio ![]() Cytat:
Kurujcie się szybko!Cytat:
Cytat:
Współczuję. Z tego co czytam, wszystkim naszym dzieciom się coś ostatnio przestawia ![]() Zdjęcia! Cytat:
Ja się może wybiore na Mazury. Z urlopu nici, nigdzie nie wyjedziemy , więc choć na 3 dni na Mazurki chcemy sie wyrwać w sierpniu. Chyba do Mikołajek i pojeździmy po naszych starych, ukochanych kątach, czyli właśnie Mikołajki, Ruciane, Gizycko Moja przystojniacha Monia - miałam pytać: Kinga zdmuchnęła świeczkę czy inie? bo pamiętam że ćwiczyłyście ![]() .......... Byliśmy dziś na basenie i był szał. Pierwszy raz tak mu się podobało. Najbardziej skakanie z brzegu do basenu Moja ryba A jutro smart trike przyjeżdża .......... Kurczę, zaplanowałam że dziś dwa artykuły skończę i co? I nico
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2012-07-23 o 23:26 |
|||||
|
|
|
#1677 |
|
Wtajemniczenie
|
Wodaqua ale bede w Pl i to Moze całkiem nie dlugo
Maly wypad do NKE, czemu nie ?? Z Editka mamy kilka kilometrów i jak do tej pory sie nie udało. Aaa No i jesli Moj planowany wyjazd wypali to bede na kilka dni w Białymstoku także Chelsea i CookieMonster, Moze sie udać
|
|
|
|
#1678 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Domka!!A Ty zaglądaj częściej ![]() Cytat:
![]() Wodaqua, witaj nasza zgubo!!! Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Taaaaakkk Sarenka już lodziki wcina |
|||||
|
|
|
#1679 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam.
Vaniliowa Domek już od jakiś 4 miesięcy nie je w nocy, więc myślę że to nie mleka wina. Daję mu na noc bebilon pepti zagęszczony sinlac'iem. Nie orientowałam się jeszcze w temacie ale chyba nie ma pepti 3 ![]() Domek nawet dał dziś pospać Do 2 spał pięknie, potem w godzinę zaliczył 3 pobudki, a potem jako tako Po 5 wylądował z mamusią ![]() Jaś Kinga, Zuzka ![]() Stronczku zmień mi proszę wiek na 27 ![]()
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba ... Dominik Edytowane przez jacieeeee Czas edycji: 2012-07-24 o 07:57 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.

Poza zakupem ubrania dla Domka 
)

Zakończone: 2

), daję smoka, pieluchę do buźki i lulu. Oczywoscie wstaje, wedruje, kręsi się rzuca, śmieje, ale ja NIC, w sumie tylko asekuruje ją przed upadkiem z łózka i atk zapypia - raz dłużej raz krócej - bez popołudniowej dzemki idzie szybko, dziś jakieś 15 minut i spała słodko, ale warunkiem jest cisza, bo jak zagadam to już ma ubaw, ale ona tak od małegi nauczona.
jest szansa mała,ale jest że na dział dekoracji w castoramie dostanę pracę

by wyjazd jak najszybciej doszedł do skutku. Moim Zdaniem mieszkanie na odległość to nie jest dobre rozwiazanie. A i Ty odzyjesz, Tz Ci pomoże przy Szymku. Wszyscy Beda zadowoleni.

zębole