Wszystko co chcecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIV - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-24, 10:14   #4321
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIV

Cytat:
Napisane przez MalinowaMamba Pokaż wiadomość
Czy kupowanie biletów na pociąg intercity przez internet należy do trudnych rzeczy?

Jutro będę kupować dla całej naszej grupy przyjaciół i się boje że coś źle zrobię
Prościzna
Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Musze zrobić przelew na poczcie i mam tylko numer rachunku odbiorcy. Niby mam też nazwę, ale nie jestem pewna, czy to poprawne imię i naziwsko, mam też nazwę firmy, do której wpłacam pieniądze. Zastanawiam się, czy pole nazwa odbiorcy mogę zostawić puste. Wystarczy numer rachunku? Chodzi o ten druczek http://www.plus-minus.net.pl/Ciekawo...owyBankowy.jpg
Nazwa odbiorcy musi być wypełniona. Podaj albo nazwę firmy albo nazwisko.

Cytat:
Napisane przez MalinowaMamba Pokaż wiadomość
Wyczytałam że przy rejestracji trzeba podać nr dowodu tożsamości. Jeśli wszyscy jesteśmy niepełnoletni to co? Można podać na któregoś z rodziców?

Matko, przeraża mnie to kompletnie
Serio trzeba? Jak ja zakładałam to nie musiałam. Jedynie podać swoje imię i nazwisko, a później w pociągu dać dokument potwierdzający, że to ja

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Pracowałam na umowę o pracę. Wzięłam urlop i podczas niego miałam wypadek i teraz jestem na l4. L4 mam do października. Umowę mam tylko do końca lipca. Czy w sierpniu będę dostawała jeszcze wypłatę z zusu czy już nie? Nie przekroczę jeszcze 30 dni na zwolnieniu.

cudo <3
Oh Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 10:29   #4322
masija
Zakorzenienie

.
Cytat:
Napisane przez Heroldin
Właściciel niech w trybie natychmiastowym zerwie umowę z powodu niedotrzymania warunków tejże umowy i niech się żarliwie modli, żeby najemca zapłacił chociaż za siebie i wyniósł się . Jak już pisałam w innym temacie : dziwaczne polskie prawo chroni bardziej najemcę niż właściciela

Ale jeśli najemca 2 tyg. wcześniej poinformował o wypowiedzeniu umowy (a w umowie jest miesiąc na wypowiedzenie) czyli zostało jakieś 2, 3 tyg. to co w takim wypadku?
I jest taki problem.
Wynajmujący nie wiedział, że wypowiedzenie MUSI być napisane i wysłane przez niego, i na razie wypowiedzenie było 'na gębę', przez tel.
Czy można napisać i przesłać to wypowiedzenie, i napisać iż ' w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej z dnia XX.XX.XXXX wypowiada się umowę...' ?

I czy Właściciel ma prawo żądać zwrotu pieniędzy za zamieszkiwany pokój przez obcą osobę?

Dziękuję za odp z góry.

I jeszcze chciałam się poradzić w sprawie medycznej

Co jakiś czas od ok. roku pojawiają się u mnie (przy naciskaniu, zginaniu brzucha) bóle pępka. Pojawia się wyczuwalne zgrubienie, w środku tworzą się jakby wybrzuszone kulki. Po jakimś czasie przechodzi.

Planuję w końcu wybrać się do lekarza ale czy możecie powiedzieć do jakiego najlepiej? Chirurga?
Bo byłam już u jednego, prepisał maść i tyle. Ale to nadal powraca.

Podobno to przepuklina pępkowa.

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 11:18   #4323
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Masija, wynajmujący ma prawo żądać zwrotu pieniędzy za wynajmowany pokój jeśli uiścił w umowie, że osoby wynajmujące nie mogą wynajmować mieszkania komuś innemu.

A co do drugiego... w jakich sytuacjach pojawiają się te zgrubienia?

cudo <3
Stary 2012-07-24, 11:23   #4324
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oh Peggy Brown Pokaż wiadomość
Masija, wynajmujący ma prawo żądać zwrotu pieniędzy za wynajmowany pokój jeśli uiścił w umowie, że osoby wynajmujące nie mogą wynajmować mieszkania komuś innemu.

A co do drugiego... w jakich sytuacjach pojawiają się te zgrubienia?
Rozumiem. A jeśli w umowie nie ma zaznaczonego, że musi płacić? Jes tylko, że nie może udostępniać pokoju osobom obcym?

Jest cały czas. Znowu pojawiło się przedwczoraj i zgrubienie jest cały czas. I boli.

Miałam tak 2 miesiące temu znowu (pojawia się właśnie w takich odstępach czasowych) i utrzymuje się ok 2 tyg. i przechodzi.
A później znowu..

Stary 2012-07-24, 11:24   #4325
tekila901
Zakorzenienie

Czy do bagażu rejestrowanego mogę zapakować:
- szampon (w dużym opakowaniu)
- odżywkę, maseczkę do włosów
- perfumy (troszkę większy flakonik)
- aparat
- kosmetyki do makijażu?
czy to musi być jakoś specjalnie zapakowane?
a jak z kosmetykami w bagażu podręcznym? jak z biżuterią? i jak w ogóle wygląda odprawa, tak krop po kroku? czego mam się spodziewać?
tekila901 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 11:28   #4326
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Rozumiem. A jeśli w umowie nie ma zaznaczonego, że musi płacić? Jes tylko, że nie może udostępniać pokoju osobom obcym?

Jest cały czas. Znowu pojawiło się przedwczoraj i zgrubienie jest cały czas. I boli.

Miałam tak 2 miesiące temu znowu (pojawia się właśnie w takich odstępach czasowych) i utrzymuje się ok 2 tyg. i przechodzi.
A później znowu..
No to co, że w umowie tego nie ma? Wynajmujący nie wywiązał się z umowy. Mój brat w takim przypadku poszedł na policję i mu pomogli. Dziewczyna wynajmująca zapłaciła czynsz za pokój za cały rok.

A zwiększa się jak dużo zjesz, krzyczysz?

cudo <3
Stary 2012-07-24, 11:30   #4327
Carame
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Andriejewna Pokaż wiadomość
Niemożność zrobienia polskiego znaku kojarzy mi się tylko z ctrl+schift. Nie wiem, co to za funkcja i po co, ale wiem, że u mnie pomagało przy zamianie liter (naciskam y wyskakuje z). Może się uda?
Taki myk to ja znam, tylko że tym razem nie o niego chodziło. I reszta polskich znaków działała. Sprawa jest już rozwiązana, bo okazało się, że po naciśnięciu alt+s włączał się pewien program.

Jeszcze jedno pytanie: kiedy używam przeglądarek, każde polskie słowo jest podkreślane. Jak to zmienić? Używam aktualnie Opery.
Carame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 11:35   #4328
SiemaszSkarbie
Rozeznanie

Czyli w kwestii opłat studiów, jest to sprawa indywidualna..? Dziękuję dziewczyny za pomoc : )

SiemaszSkarbie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 11:47   #4329
masija
Zakorzenienie

Cytat:
No to co, że w umowie tego nie ma? Wynajmujący nie wywiązał się z umowy. Mój brat w takim przypadku poszedł na policję i mu pomogli. Dziewczyna wynajmująca zapłaciła czynsz za pokój za cały rok.

A zwiększa się jak dużo zjesz, krzyczysz?
Hm.. tylko właśnie boję się, że nie będę mogła tego udowodnić. Co prawda wiem to od innej lokatorki która tam mieszka, i być może mogłabym mieć świadka ale ona też nie chce się za bardzo mieszać.

Czytałam ustawę i jest właśnie jeden z pkt. że gdy najemca jeszcze podnajmuje obcej osobie to właściciel może dać mu wypowiedzenie.

A powiedz mi, jak myślisz czy mogę napisać takie pismo jak napisałąm powyżej?
' w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej z dnia XX.XX.XXXX wypowiada się umowę...' ?

I czy żądając zapłaty mogę mówić o zapłacie za mieszkanie w którym śpi najemca czy w którym spała ta obca osoba? (ponieważ różnica w cenie jest, ze wzgl. na wielkość pokoi )

Nie, nie powiększa się.

Stary 2012-07-24, 11:48   #4330
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
Czy do bagażu rejestrowanego mogę zapakować:
- szampon (w dużym opakowaniu)
- odżywkę, maseczkę do włosów
- perfumy (troszkę większy flakonik)
- aparat
- kosmetyki do makijażu?
czy to musi być jakoś specjalnie zapakowane?
a jak z kosmetykami w bagażu podręcznym? jak z biżuterią? i jak w ogóle wygląda odprawa, tak krop po kroku? czego mam się spodziewać?
Do bagażu rejestrowanego czyli oddawanego do luku bagażowego możesz spakować powyższe przedmioty. Rzeczy nie muszą być specjalnie zapakowane, aczkolwiek dla własnego komfortu zalecam ostrożność. Bagaże są przerzucane i może się zdarzyć, że zawartość np. kosmetyku wydostanie się z opakowania etc. Warto się zabezpieczyć odpowiednio pakując zawartość bagażu.

Aparat warto zabrać ze sobą do bagażu podręcznego chociażby z powyższego powodu. Będziesz mieć pewność, że w trakcie podróży nie ulegnie uszkodzeniu.

Sprzęt elektroniczny typu aparat fotograficzny, laptop warto mieć ze sobą na pokładzie, na wypadek gdyby pozostały bagaż zaginął etc.

W przypadku bagażu rejstrowanego i podręcznego warto sprawdzić jakie muszą mieć wymiary i wagę, czy nie ma wymogu posiadania bagażu sztukowego np. 1 sztuka bagażu rejstrowanego o maksymalnej wadze xx kg. W większości linii lotniczych w przypadku bagażu podręcznego jest to 1 sztuka o maksymalnej wadze 5 kg.

Do bagażu podręcznego możesz zabrać ze sobą produkty płynne
z założeniem, że są one umieszczone w pojemnikach o objętości 100 ml/100 g lub mniejszych i wszystkie pojemniki mieszczą się w jednej, przezroczystej, zamykanej torebce plastikowej o objętości nie przekraczającej jednego litra. Przybliżone wymiary takiej torby to 22 cm x 15 cm. Jeden pasażer może przenieść jedną torebkę.

Biżuterię możesz ze sobą mieć.

Przy przechodzeniu przez kontrolę bagażową obsługa poprosi Cię o wyłożenie wszystkich rzeczy, które będziesz chciała wnieść na pokład samolotu do specjalnego pojemnika. Będzie to bagaż podręczny oraz biżuteria, zegarek, pasek, telefon komórkowy etc. to co masz na sobie w kieszeniach i może "piszczeć" na bramce przez którą się przechodzi celem kontroli.

Edytowane przez fashionismypassion
Czas edycji: 2012-07-24 o 11:51
fashionismypassion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 12:12   #4331
201612280917
Konto usunięte

Czy jest jakiś sposób, żeby zapobiec "mechaceniu" (nie wiem jak to się fachowo nazywa, tworzą się takie kuleczki na materiale) ubrań? Teraz patrzę i nowa spódniczka, w której byłam raz już ma cały taki bok (podejrzewam, że od torebki, bo wszystkie ubrania są tylko zniszczone z prawej strony)
201612280917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 12:22   #4332
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Mucosit
Cytat:
Napisane przez malina885 Pokaż wiadomość
Dentinox
dzięki
waiting for it to come back to me
svamp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 12:23   #4333
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jeśli najemca 2 tyg. wcześniej poinformował o wypowiedzeniu umowy (a w umowie jest miesiąc na wypowiedzenie) czyli zostało jakieś 2, 3 tyg. to co w takim wypadku?
Jeśli chce się "bawić" te 2,3 tygodnie, to niech napisze tak jak Ty napisałaś : " w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej z dnia XX.XX.XXXX wypowiada się umowę...".
Jeśli nie : ze względu na niedotrzymanie warunków umowy {podstawa par. ...; art ... przedmiotowej umowy : najemca podnajął lokal osobie trzeciej bez pisemnej zgody wynajmującego} wypowiadam umowę wynajmu lokalu .... ze skutkiem na dzień ... .

Cytat:
Napisane przez masija
Wynajmujący nie wiedział, że wypowiedzenie MUSI być napisane i wysłane przez niego, i na razie wypowiedzenie było 'na gębę', przez tel.
W prawie nie ma nic na gębę . Słowo jednej strony przeciwko słowu drogiej strony . Co napisać ? Zależy co wynajmujący chce .

Cytat:
Napisane przez masija
I czy Właściciel ma prawo żądać zwrotu pieniędzy za zamieszkiwany pokój przez obcą osobę?
Żądać - może. Ale czy dostanie ? Długa i żmudna droga . I niech wynajmujący pamięta, że polskie prawo nie pozwala eksmitować kogokolwiek na ulicę {prawo o ochronie praw lokatorów}. Ja bym radziła iść na ugodę, bo jak najemca mądrzejszy sprawa może się długo ciągnąć .

Cytat:
Napisane przez Oh Peggy Brown
Mój brat w takim przypadku poszedł na policję i mu pomogli. Dziewczyna wynajmująca zapłaciła czynsz za pokój za cały rok.
Z całym respektem, ale policja w takim wypadku to może sobie palcem w bucie poruszać . No chyba, że się zgłosi włamanie .
Co zrobić ? Należy wezwać dzikiego lokatora na piśmie { za potwierdzeniem odbioru} do opróżnienia zajmowanego lokalu pod rygorem naliczania odszkodowania z tytułu zajmowania lokalu bez tytułu prawnego (art. 18 ustawy o ochronie praw lokatorów).
Jeżeli lokator ma właściciela w głębokim poważaniu i nie zastosuje się do wezwania, to trzeba wystąpić ze sprawą eksmisyjną do sądu cywilnego . Można także wystąpić do sądu o odszkodowanie .
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 12:32   #4334
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Jeśli chce się "bawić" te 2,3 tygodnie, to niech napisze tak jak Ty napisałaś : " w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej z dnia XX.XX.XXXX wypowiada się umowę...".
Jeśli nie : ze względu na niedotrzymanie warunków umowy {podstawa par. ...; art ... przedmiotowej umowy : najemca podnajął lokal osobie trzeciej bez pisemnej zgody wynajmującego} wypowiadam umowę wynajmu lokalu .... ze skutkiem na dzień ... .
A jeśli zostanie napisane, przez Wynajmującego że : w nawi. do rozmowy z dnia. np. 10 maja wypowiada się umowę...." to wtedy wypowiedzenie obowiązuje od dnia dostarczenia czy tj. napisałam, od 10 maja?

Cytat:
W prawie nie ma nic na gębę . Słowo jednej strony przeciwko słowu drogiej strony . Co napisać ? Zależy co wynajmujący chce .

Żądać - może. Ale czy dostanie ? Długa i żmudna droga . I niech wynajmujący pamięta, że polskie prawo nie pozwala eksmitować kogokolwiek na ulicę {prawo o ochronie praw lokatorów}. Ja bym radziła iść na ugodę, bo jak najemca mądrzejszy sprawa może się długo ciągnąć .

Z całym respektem, ale policja w takim wypadku to może sobie palcem w bucie poruszać . No chyba, że się zgłosi włamanie .
Co zrobić ? Należy wezwać dzikiego lokatora na piśmie { za potwierdzeniem odbioru} do opróżnienia zajmowanego lokalu pod rygorem naliczania odszkodowania z tytułu zajmowania lokalu bez tytułu prawnego (art. 18 ustawy o ochronie praw lokatorów).
Jeżeli lokator ma właściciela w głębokim poważaniu i nie zastosuje się do wezwania, to trzeba wystąpić ze sprawą eksmisyjną do sądu cywilnego . Można także wystąpić do sądu o odszkodowanie .
Jeśli nie znane są dane tego dzikiego lokatora?
To jak to załatwić?

A i jeszcze : czy wypowiedzenie umowy może być dostarczone osobiście do najemcy ( no przez brata np.) ? Czy takie będzie ważne? Czy trzeba jednak wysłać pocztą?
Wypowiedzenie musi być w 2 egzemplarzach. I czy jeśli mogę je dostarczyć osobiście, to oczywiście musi być podpis najemcy i wynajmującego.
Tak?

Wybaczcie jeszcze, ale znalazłam coś takiego:

Oprócz tego są inne przyczyny wypowiedzenia umowy najmu lokalu, które nie wymagają zachowania okresu wypowiedzenia umowy najmu opisanego w dokumencie:

- gdy najemca wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego lub płatnego używania osobie trzeciej bez pisemnej zgody wynajmującego,

Edytowane przez masija
Czas edycji: 2012-07-24 o 12:37
Stary 2012-07-24, 12:39   #4335
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fashionismypassion Pokaż wiadomość
Do bagażu rejestrowanego czyli oddawanego do luku bagażowego możesz spakować powyższe przedmioty. Rzeczy nie muszą być specjalnie zapakowane, aczkolwiek dla własnego komfortu zalecam ostrożność. Bagaże są przerzucane i może się zdarzyć, że zawartość np. kosmetyku wydostanie się z opakowania etc. Warto się zabezpieczyć odpowiednio pakując zawartość bagażu.

Aparat warto zabrać ze sobą do bagażu podręcznego chociażby z powyższego powodu. Będziesz mieć pewność, że w trakcie podróży nie ulegnie uszkodzeniu.

Sprzęt elektroniczny typu aparat fotograficzny, laptop warto mieć ze sobą na pokładzie, na wypadek gdyby pozostały bagaż zaginął etc.

W przypadku bagażu rejstrowanego i podręcznego warto sprawdzić jakie muszą mieć wymiary i wagę, czy nie ma wymogu posiadania bagażu sztukowego np. 1 sztuka bagażu rejstrowanego o maksymalnej wadze xx kg. W większości linii lotniczych w przypadku bagażu podręcznego jest to 1 sztuka o maksymalnej wadze 5 kg.

Do bagażu podręcznego możesz zabrać ze sobą produkty płynne
z założeniem, że są one umieszczone w pojemnikach o objętości 100 ml/100 g lub mniejszych i wszystkie pojemniki mieszczą się w jednej, przezroczystej, zamykanej torebce plastikowej o objętości nie przekraczającej jednego litra. Przybliżone wymiary takiej torby to 22 cm x 15 cm. Jeden pasażer może przenieść jedną torebkę.

Biżuterię możesz ze sobą mieć.

Przy przechodzeniu przez kontrolę bagażową obsługa poprosi Cię o wyłożenie wszystkich rzeczy, które będziesz chciała wnieść na pokład samolotu do specjalnego pojemnika. Będzie to bagaż podręczny oraz biżuteria, zegarek, pasek, telefon komórkowy etc. to co masz na sobie w kieszeniach i może "piszczeć" na bramce przez którą się przechodzi celem kontroli.
dziękuję chcę uniknąć sytuacji, gdy na lotnisku każą mi otwierać bagaże i wyrzucać rzeczy, bo np. objętościowo coś się nie będzie zgadzało.
Stary 2012-07-24, 12:51   #4336
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Cytat:
Policja nic nie może zrobić to prawda Ale lokatorka akurat się wystraszyła, bo studiowała prawo, a coś w jej papierach mogłoby zepsuć jej przyszłą karierę. Więc policja w tym wypadku bardzo pomogła.

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Cytat:
Nie, nie powiększa się.
No to to wcale nie musi być przepuklina. Idź do lekarza

cudo <3
Stary 2012-07-24, 13:11   #4337
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
dziękuję chcę uniknąć sytuacji, gdy na lotnisku każą mi otwierać bagaże i wyrzucać rzeczy, bo np. objętościowo coś się nie będzie zgadzało.
Proszę bardzo. Mam nadzieję, że pomogłam.

Może się zdarzyć, że o coś Cię poproszą typu " proszę wyjąć", "proszę to zdjąć" itp. Nie ma powodu do stresu. Służby są dzisiaj wyczulone na wszystko, ale ich skurpulatność służy jednemu - bezpieczeństwu wszystkich podróżujących.

Przed podróżą warto wszystko sprawdzić, żeby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji np. nakazu pozostawienia perfum etc.

Życzę przyjemnego lotu
Stary 2012-07-24, 13:13   #4338
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
A jeśli zostanie napisane, przez Wynajmującego że : w nawi. do rozmowy z dnia. np. 10 maja wypowiada się umowę...." to wtedy wypowiedzenie obowiązuje od dnia dostarczenia czy tj. napisałam, od 10 maja?
Należy wyraźnie zaznaczyć : ze skutkiem na dzień ... . Jak na moje oko i ucho - nie może być wstecz . Albo ustalenia umowy, albo terminy ustawowe, albo tryb natychmiastowy { w przypadku rażącego naruszenia postanowień umowy}.

Cytat:
Napisane przez masija
Jeśli nie znane są dane tego dzikiego lokatora?
To jak to załatwić?
Znasz dobrze sąsiadów ? Niech wezwą policję, zgłaszając burdy w mieszkaniu - np. hałas po 22-giej. Właściciel może zgłosić włamanie {wyżej pisałam}. Protokołu nie napiszą zapewne, ale wylegitymują .

Cytat:
Napisane przez masija
A i jeszcze : czy wypowiedzenie umowy może być dostarczone osobiście do najemcy ( no przez brata np.) ? Czy takie będzie ważne? Czy trzeba jednak wysłać pocztą?
Może być . Ale adresat musi poświadczyć własnoręcznym podpisem na kopii odbiór . Pocztą - polecony za potwierdzeniem odbioru .

Cytat:
Napisane przez masija
Wypowiedzenie musi być w 2 egzemplarzach. I czy jeśli mogę je dostarczyć osobiście, to oczywiście musi być podpis najemcy i wynajmującego.
Oczywiście i zaznaczenie, że pismo sporządzono w dwóch egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron . No i data przyjęcia pisma .

Cytat:
Napisane przez masija
Oprócz tego są inne przyczyny wypowiedzenia umowy najmu lokalu
Podałam tę przyczynę jako uzasadnienie wypowiedzenia ze skutkiem natychmiastowym {niedotrzymanie postanowień umowy} .
Tylko lokator musi chcieć się wyprowadzić . Dlatego nie polecam awantur .

Cytat:
Ale lokatorka akurat się wystraszyła, bo studiowała prawo, a coś w jej papierach mogłoby zepsuć jej przyszłą karierę. Więc policja w tym wypadku bardzo pomogła.
No chyba, że tak . Bo jak wiadomo - zamieszkiwanie ustala się obecnie na podstawie zaznania zamieszkującego . I nawet policjantów tego nauczono
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 13:17   #4339
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez RozowaKotka Pokaż wiadomość
Czy jest jakiś sposób, żeby zapobiec "mechaceniu" (nie wiem jak to się fachowo nazywa, tworzą się takie kuleczki na materiale) ubrań? Teraz patrzę i nowa spódniczka, w której byłam raz już ma cały taki bok (podejrzewam, że od torebki, bo wszystkie ubrania są tylko zniszczone z prawej strony)
Nie nosić torebki lub spróbować nosić ją raz na prawym raz na lewym ramieniu, tak żeby ubrania nie były narażone na ciągłe ocieranie się z jednej strony. Niestety ubrania jak słusznie zauważyłaś mechacą się właśnie od tego. Torebka ociera się o tkaninę i tworzą się "supełki".

Druga opcja to usuwanie powstałych zmechaceń maszynką do ubrań. Innego sposobu nie ma.

Edytowane przez fashionismypassion
Czas edycji: 2012-07-24 o 13:19
Stary 2012-07-24, 13:35   #4340
masija
Zakorzenienie

Cytat:

No to to wcale nie musi być przepuklina. Idź do lekarza
Tylko właśnie jeden lekarz mi mówił, że to raczje przepuklina ale ze wzgl, osobistych nie zrobiłam z tym nic...
Idę, idę do lekarza bo to aż nie bardzo żebym rok odkładała wizytę:/ Ale jak myślisz-do chirurga?

Cytat:
Należy wyraźnie zaznaczyć : ze skutkiem na dzień ... . Jak na moje oko i ucho - nie może być wstecz . Albo ustalenia umowy, albo terminy ustawowe, albo tryb natychmiastowy { w przypadku rażącego naruszenia postanowień umowy}.

Znasz dobrze sąsiadów ? Niech wezwą policję, zgłaszając burdy w mieszkaniu - np. hałas po 22-giej. Właściciel może zgłosić włamanie {wyżej pisałam}. Protokołu nie napiszą zapewne, ale wylegitymują .

Może być . Ale adresat musi poświadczyć własnoręcznym podpisem na kopii odbiór . Pocztą - polecony za potwierdzeniem odbioru .

Oczywiście i zaznaczenie, że pismo sporządzono w dwóch egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron . No i data przyjęcia pisma .

Podałam tę przyczynę jako uzasadnienie wypowiedzenia ze skutkiem natychmiastowym {niedotrzymanie postanowień umowy} .
Tylko lokator musi chcieć się wyprowadzić . Dlatego nie polecam awantur .

No chyba, że tak . Bo jak wiadomo - zamieszkiwanie ustala się obecnie na podstawie zaznania zamieszkującego . I nawet policjantów tego nauczono
Czyli na razie na spokojnie...
Sąsiądów nie chcę mieszać bo to babcie są.
Pasowałoby mi dać to osobiście ale boję się, że nie będzie chciał podpisać A jeśli wysyłając pocztą poleconym jutro, dojdzie na czwartek to od kiedy wypowiedzenie jest ważne? Od daty napisania w wypowiedzeniu czy odebraniu przesyłki?

Miałabym jeszcze prośbę
Czy mogłabyś popatrzeć na to wypowiedzenie? Czy jest w porządku?
I proszę o pomoc bo nie wiem jak zapisać te paragrafy wszystkie:O

WYPOWIEDZENIE UMOWY NAJMU
Podstawa wypowiedzenia tutaj paragraf z umowy którą podpisał Najemca.

Uprzejmie informuję, że wypowiadam umowę wynajmu lokalu mieszkalnego przyXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
ze skutkiem na dzień 24.07.2012r.
Na podstawie par. umowy którą podpisał najemca, okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc od daty otrzymania niniejszego dokumentu wypowiedzenia. Najemca zobowiązuje się do opuszczenia wynajmowanego lokalu, oraz uiszczenia zaległych zobowiązań do dnia 24.08.2012r.
Uzasadnienie:
Udostępnienie do bezpłatnego używania lokalu bez zgody właściciela (na podstawie Rozdziału 2, Art. 11. Pkt 2 Ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu Cywilnego)
Niniejszy dokument został sporządzony w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Wynajmujący Najemca

Edytowane przez masija
Czas edycji: 2012-07-24 o 13:40
Stary 2012-07-24, 14:18   #4341
Gofrzyca
Zakorzenienie

Dziewczyny, zrobiłam sobie mega siniaka na nodze, pod kolanem ale bardzie po zewnętrznej stronie. Jest paskudnie fioletowo bordowy a ty takie upały mają być i nie uśmiecha mi się chodzenie w długich spodniach a kiecek zakrywających to coś mam tylko dwie.
jest jakiś sposób żeby szybciej zszedł ten siniak?
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 14:24   #4342
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
Dziewczyny, zrobiłam sobie mega siniaka na nodze, pod kolanem ale bardzie po zewnętrznej stronie. Jest paskudnie fioletowo bordowy a ty takie upały mają być i nie uśmiecha mi się chodzenie w długich spodniach a kiecek zakrywających to coś mam tylko dwie.
Maść arnikowa
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 14:27   #4343
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Maść arnikowa

ale pewnie nie zadziała w 24 h??
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 14:32   #4344
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
maść z heparyną. maść na siniaki. w aptece jest tego cała masa. i pomaga, testowałam po siniakach po hula hop i kilka gigantów nabiłam sobie jak remontowałam pokój.
Stary 2012-07-24, 14:32   #4345
Dotka90
Zakorzenienie

Eno, tak dobrze to nie ma
Ale powinna pomóc
No i wit C nie zaszkodzi, na przyszłość na uszczelnienie naczyń krwionośnych.

A ja to się tam siniakami nie przejmuję
Mam koszmarną skłonność do siniaków, naprawdę. Czasem wystarczy mnie mocniej DOTKNĄĆ i mam siniaka. Zazwyczaj wszelkie przekomarzanki i wygłupy z TŻtem kończą się siniakami

Już nie mówiąc o tym, że odkąd pracuję, to mam całe nogi w siniakach, ręce trochę mniej. Bo tu mi coś spadnie, tam się uderzę itd. Masakra
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 15:28   #4346
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto do pierogów?

cudo <3
Stary 2012-07-24, 15:39   #4347
chwast
Zakorzenienie

Mój ginekolog idzie na urlop, a ja potrzebuję tabletek anty - czy mogę dostać receptę gdzieś indziej? Tzn czytałam w necie, że niektórzy idą do przychodni, lekarza rodzinnego i"zamawiają" taką receptę - czekają kilka dni i mają. Czy to prawda?
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 16:01   #4348
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Mój ginekolog idzie na urlop, a ja potrzebuję tabletek anty - czy mogę dostać receptę gdzieś indziej? Tzn czytałam w necie, że niektórzy idą do przychodni, lekarza rodzinnego i"zamawiają" taką receptę - czekają kilka dni i mają. Czy to prawda?
Poproś lekarza, żeby wypisał Ci receptę odpowiednio wcześniej, jeszcze przed tym jak uda się na urlop.
Stary 2012-07-24, 16:02   #4349
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fashionismypassion Pokaż wiadomość
Poproś lekarza, żeby wypisał Ci receptę odpowiednio wcześniej, jeszcze przed tym jak uda się na urlop.
nie mogę bo nie można się już zapisać, a prywatnie mnie nie stać
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 16:04   #4350
Callitus
Zakorzenienie

Gdzie mogę kupić zwykłe, ciemne dżinsy, które nie będą biodrówkami, a do tego nie rozejdą się po miesiącu? Mam z tym duży problem
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości