|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kiedy dziecko ma autyzm...
Odpisz im.
Odroczenie ze względu na stan zdrowia dziecka, jest nadal honorowane przez Sanepidy. ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
Autyzm nie przenosi się z głowy rodzica na dziecko. Myślenie o tym nie zrobi krzywdy ich dziecku. Nie więc pomyślą, bo czekanie pogarsza sprawę. Notabene lamblie to nie bakterie. Z autyzmem nie mają związku. ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- http://carbomedicus.pl/kary-za-brak-...eci-vt3536.htm http://dziecisawazne.pl/przegrana-sa...awie-szczepie/ Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2012-05-28 o 13:33 |
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
przepraszam, ze się tak wtrącam
ale czy nie miało nie byc kar za brak szczepień ? bo juz zgłupiałam akurat ten temat mnie interesuje bo własnie nieługo wypada szczepienie na polio mojego starszego syna i nie mam zamiaru go szczepić obaj moi synowie są zaszczepieni na podstawowy komplet do 2 r.ż. Niestety ewidentnie te szczepienia im nie służą, moje dzieci więcej chorują, młodszy syn po szczepieniu na MMR dostał alergii nie wiadomo skąd ( wcześniej nic się nie działo) walczyłam rok dietami i cudami. Ostatnio próba wprowadzenia alergenu się powiodła. Ogólnie od małego obaj chodzili na rehabilitację z powodu zaburzeń motorycznych itd Starszy jest introwertykiem i czasem zachowuje się jak dziecko z elementami zespołu Aspergera Jego rozwój jest prawidłowy ale czasem ma takie zachowania, ze mnie przeraża ech tak się streściłam ale informacja o ścigającym sanepidzie mnie zdołowała bo myśłama, ze juz się tego nie praktykuje |
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Może i by nie było, gdyby liczba nie szczepionych dzieci nie poszła w setki, a teraz tysiące.
Im więcej takich przypadków, tym większe zagrożenie epidemiologiczne. Dlatego trzeba mieć podstawę, najlepiej papier od lekarza. Ja bym szczepiła, gdyby nic Danielowi nie wyskoczyło. Ale są rodzice, którzy nie szczepią na zapas, albo dla fanaberii. Więc się sanepid burzy. |
|
|
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
Własnie ja też tak myślałam. Mój syn ma ZA i słabe napięcie mięśniowe. Składałam oświadczenie a oni i tak swoje...
Do tej pory szczepiłam go na wszystko a teraz nawet pediatra się boi go zaszczepić. Neurolodzy nie chcą pisać odroczek (nie wiem czemu...)
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post88976772 Edytowane przez Lusia 13 Czas edycji: 2012-05-28 o 14:58 |
|
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
Niech pediatra napisze, że są przesłanki ku odroczeniu.
Albo Ty sama pisz. Tyle zdrowych dzieci nie jest szczepionych, że wg mnie nie masz się czego bać. |
|
|
|
|
#246 |
|
Przyczajenie
|
Z zajęć u laryngologa?
Wytłumacz rodzicom, że w przypadku autyzmu można naprawdę dużo naprawić zdziałać terapią (czasem nawet doprowadzić dziecko do normalnego funkcjonowania) pod warunkiem, że zacznie się jak najwcześniej. Każdy dzień zwłoki to wielka strata. Po pierwsze powinien mieć postawioną diagnozę postawioną w ośrodku zajmującym się autyzmem i tam podjąć ewentualne leczenie. |
|
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym "jak najwcześniej" to też jest niezły bajer.
Jak pierwszy raz dzwoniłam do Por. Psych. Ped. to Daniel miał rok i 7 mcy. Nawet nie zająknęli się o wczesnym wspomaganiu. Po wielu bojach zapisali mnie do jakiejś psycholog, do której i tak nie poszłam, bo okazało się, że baba jest nowa, zielona i nie ma pojęcia o prowadzeniu tak małych dzieci. Poszłam do innej, dobrej niby, która też jak się okazało wymagała od niego za dużo, jak na ten wiek i wystawiła mocno na wyrost opinię. Potem mnie odstrzelono z Ośrodka Rehabilitacyjnego z terapii SI, bo jest tylko od 4 roku życia. A na koniec i tak się dowiedziałam, że najlepsza terapia to behawioralna, w 100% płatna z kieszeni pacjenta. Tyle się mówi, że trzeba szybko i wcześnie, a moje dziecko ma opiekę neurologopedy co 2mc i psychologa raz na mc. Taka terapia. ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- A z tym tłumaczeniem rodzicom to może być niezła przeprawa. Ja ciągle dostaję od różnych znajomych (często dalszych lub wirtualnych) propozycje pomocy pod postacią skontaktowania z jakimś tam znajomym, znajomych, który ma chore dziecko, bo to dziecko jest naprawdę chore i może ten rodzic powie mi coś, co mnie przekona, że moje nie jest, bo tego czy tamtego nie ma, to czy tamto robi, a nie powinien itd. ![]() Albo pomoc w postaci opinii znajomych, znajomych, którzy powiedzieli, że dziecko chore na X nie robi Y. A moje robi. ![]() Obawiam się więc, że samych rodziców może być strasznie trudno przekonać. |
|
|
|
|
#248 |
|
Przyczajenie
|
na ten wiek i wystawiła mocno na wyrost opinię.
---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- jestem zdziwiona faktem, że lekarze nie potrafili rozpoznać autyzmu, dobrze,że trafiłam na odpowiednie artykuły i forum...... rodzicom Marcela bedę " truła " aż wkońcu dadzą się przekonać..... ![]() chciałabym wiedziec od czego zacząć.... do jakiego najpierw iść lekarza??? czytałam, że na problemy z lambią pomaga balsam kapucyński, czy ktoś stosował go u dziecka? |
|
|
|
|
#249 |
|
Przyczajenie
|
No niestety to jak "najwcześniej" zwykle się ciągnie.
Tak to prawda, że rodzice sami muszą sami zrozumieć, często próba "pomocy" może spotkać się z agresją. Co do metody behawioralnej to nie wiem jak w innych miejscach, ale w Krakowie jest zupełnie bezpłatna i to również dla rodzin spoza Krakowa (mają refundacje z PFRON), ale terminy prawie roczne . Najgorsze są te długaśne terminy w profesjonalnych ośrodkach.
|
|
|
|
|
#250 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do pediatry, po skierowanie do neurologa. Jednocześnie można szukać dobrego psychologa w okolicy. A dobrze by było też psychiatry. ---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Cytat:
Rok w spektrum to przepaść bez dna. Szaleństwo! |
||
|
|
|
|
#251 |
|
Przyczajenie
|
Dokładnie 9 miesięcy, podobnie jest w Effathie na Zaciszu w Krakowie (oni są od programów sekwencyjnych też mają bardzo dużą skuteczność), ale jak się ma już umówiony termin i się często do nich dzwoni to można się wcześniej wbić, bo niektórzy ludzie odwołują terminy. A w Synapsis jest chyba jeszcze dłużej. Według mnie największy problem to dostać się na pierwszą wizytę (traci się mnóstwo cennego czasu). Ale jak się jest już na wczesnym wspomaganiu w zwykłej poradni i wie się co jest potrzebne dziecku to nie jest najgorzej.
|
|
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
Lusia - i jak sprawa?
U nas do przodu. Robimy SI i mamy konto w Fundacji. Na razie puste, ale mamy.
|
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Też do przodu. Załatwiam papiery żeby dostawać świadczenia. Bardzo bym chciała załatwić synkowi uwagę słuchową...
A jak załatwiłaś fundację? Poszłaś i po prostu poprosiłaś o pomoc?
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
Oj, to tak nie działa.
Żeby dostać konkretną gotówkę trzeba stanąć na głowie, a najlepiej tej głowy nie mieć. Założyłam subkonto w fundacji. Fundację wybierałam chyba miesiąc. Teraz mogę tam zbierać darowizny i 1% podatku. |
|
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
A czym się kierowałaś przy wyborze fundacji? Ja jeszcze zielona jestem, bo nawet nie zaczęłam się interesować... załatwianie papierkowej roboty w Polsce jest mega skomplikowane...
|
|
#257 |
|
Zakorzenienie
|
- żeby nie mieli dużo dzieci - w niektórych fundacjach jest kilkanaście tysięcy podopiecznych!
- żeby było szybciej z wypłatami i księgowaniem - a to ma miejsce, gdzie dzieci jest mniej - żeby fundacja była bardziej nakierowana na autyzm niż ogół chorób, mniej trzeba tłumaczyć na co ten albo inny wydatek, czemu służy i w koło powtarzać o deficytach dziecka - żeby nie pobierali opłat od środków dla mnie wpłaconych na moje subkonto - żeby procedura była prosta i szybka Wybrałam fundację dla dzieci ze spektrum autystycznego, która ma trochę ponad 100 podopiecznych, wypłaty robi w ciągu kilku dni, księgowanie też. Papiery wydrukowałam ze strony, podpisałam, wysłałam, po tygodniu dostałam z powrotem. Mailem się im wysyła informacje o dziecku, na podstronkę, razem ze zdjęciem, a oni to w kilka dni zamieszczają. |
|
|
|
|
#258 |
|
Rozeznanie
|
a my mieliśmy zrobić badanie słuchu no i lipa bo okazało się że młody ma zatkany kanał
gdzieś czytałam że pieniądze z fundacji są traktowane jako dochód przy ustalaniu świadczeń niech mi sie tylko przypomni gdzie to czytałam ..... |
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
Ha ha ha coraz lepiej
Ten kraj jest poj...y. Ciekawa jestem jakim więc cudem, znane blogujące mamy, różnych chorych dzieci, dodam że medialne i zbierające naprawdę duże sumy, mają świadczenia z MOPS? |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#260 |
|
Rozeznanie
|
kropka75 u nas wszystko jest po..................
nadal nei moge sobie przypomnieć gdzie ten temat mi się obił o uszy ale pamiętam że chodziło o kase z 1% ,że powyżej jakiejś kwoty należy odprowadzić podatek do US (bo to darowizna czy jak) kurna nie pamiętam dokładnie o co tam chodziło wrrrrrrrrrrrrr |
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
Ale kwotą graniczną do podatku od darowizn jest ponad 4 tysiące. I dotyczy to datków od jednej osoby i w ciągu 5 lat.
Z fundacji nie jesteśmy w stanie dociec, ile jest od kogo, ani nie liczymy w ciągu jakiego czasu kto nam wpłacił ile. To jak to opodatkować? |
|
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
dziecko z autyzmem - prośba o pomoc
Witajcie,
Niedawno dowiedzieliśmy się, że synek bliskich znajomych cierpi na autyzm. Do rzeczy - chcemy z mężem im pomóc tylko nie bardzo wiemy jak. W necie mnóstwo informacji na ten temat, ale od której strony zacząć nie wiemy. Czy może znacie osoby, które mają autystyczne dzieciaczki albo miałyście styczność z tą choroba i słyszałyście o jakichś programach/ fundacjach dla dzieci autystycznych? Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje Może być na priv ![]() Bardzo, bardzo dziękuję w imieniu własnym jak i naszych znajomych i ich Synka.
Bycie mamą to najcięższa praca i największa radość. Edytowane przez smerfik0 Czas edycji: 2012-07-25 o 12:42 |
|
|
|
|
#263 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: dziecko z autyzmem - prośba o pomoc
Jest już wątek o dzieciach z autyzmem. Zachęcam do skorzystania z wyszukiwarki
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dziecko z autyzmem - prośba o pomoc
Najlepiej od wyszukiwarki. Potem lektura wątku, który już jest.
A czego tam nie ma, to pytać. Odpowiemy. ps. Dziecko gdzieś było zdiagnozowane, więc jakiś ośrodek oni chyba mają? |
|
|
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
Lusia - co u Was??
|
|
|
|
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
U nas wakacje, nic się nie dzieje. Wyjechaliśmy nad jeziora, żeby odpocząć, a ja jestem bardziej zestresowana i podminowana niż w czasie szkoły... nie potrafię się wyluzować, już się martwię co będzie we wrześniu...
Kropka, napisz jak tam terapia
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Wierzę.
Ja już się przestałam wrześniem martwić, bo raczej nie zdążę z papierami do tego czasu, a miałam szansę na wczesne od września w przedszkolu. Tyle że 25go mam komisję w PPP w sprawie tego wspomagania, a kiedy papiery wystawią to jeszcze nawet nie wiem. Terapia tak sobie. Większość tych rzeczy jest dla mnie mam wrażenie. Psycholog, psychiatra, to nic Danielowi nie daje. Tylko SI jest dla niego i to lubi. Szkoda tylko że tyle kosztuje.
|
|
|
|
|
#268 |
|
Wtajemniczenie
|
Postanowiłam i ja przywitać sie w tym wątku...
Co prawda jeszcze nie mamy ostatecznej diagnozy ale jesteśmy w trakcie... Napiszę krótko o nas... Justynka ma 19mcy, została skierowana do psychiatry z niepokojącymi objawami: nic nie mówi, żadnych pojedynczych słów typu mama ,tata nie reaguje na swoje imię nie umie się bawić z innymi dziećmi czy z nami nie da się jej zająć książeczką, zabawą piłką czy innymi wspólnymi zabawami układa klocki w rzędzie i to jest jej ulubione zajęcie nie znosi być dotykana, przytulana czy głaskana jak nie pozwalam jej czegoś robić rzuca się na ziemię z krzykiem i wali głową o podłogę Ogólnie córcia ma swój świat do którego raczej nas nie dopuszcza... Nawet z bratem, nie chce sie bawić tylko woli być sama... Jesteśmy po wizycie u psychiatry która wstępnie podejrzewa autyzm ale wiadomo pewność będzie po pełnej diagnostyce... Na wynik badania EEg czekam jeszcze 3tygodnie ,na terapie Si zapisałam się niestety tylko na listę rezerwową... Póki co proszę o kciuki za moja córeczkę
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Melabn, witam
|
|
|
#270 |
|
Rozeznanie
|
melabn witaj
no i kciuki zaciśnięte kropka75 no to faktycznie nic ciekawego z tą terapią Lusia 13 nie miej wyrzutów każdy potrzebuje troche odsapki ty masz urlop a dzieci maja wakacje mój ma labe ćwicze z nim ok godz dziennie u nas nic nowego poza tym że do tej pory nie zrobiliśmy badania słuchu bo ............ nadal ma zatkane ucho ile tego dziadostwa tam siedzi - w ten piątek ponowna próba no i nadal wakacje nie obyło się bez choróbska tradycyjnie ja angina ropna a młody wyłapał katar ja na antybiotyku a młody na witaminkach no i ta pogoda raz słońce i tropiki a raz angielska aura zaczęłam "bawić się"w perfekcyjną panią domu ![]() ciekawe na jak długo starczy mi chęci dzisiaj posadziłam nowe kwiatki poukładane wszystko choc jeszcze trza gruntowne porządki w szafie zrobić (po raz kojeny bo teraz wiem w czym chodze a w czym nie) no i zostały szafki w kuchni musze posegregować klamoty i będzie cud miód
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:57.

i nie mam zamiaru go szczepić

Może być na priv