Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy. - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-23, 20:14   #1981
Rarita
Wtajemniczenie

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Cytat:
Napisane przez Chardon Pokaż wiadomość
Postanowiłam jednak wziąć się za siebie i nauczyć się niemieckiego w stopniu umożliwiającym dogadanie się za granicą Korzystam z kursu Agnieszki Drummer (możecie sobie wygooglać, nie będę robić jej platformie reklamy).
W zasadzie dopiero zaczynam i zastanawiam się czy któraś z Was też korzysta z tego kursu? Bo opinii o nim zbyt wiele nie znalazłam, poza tymi zamieszczonymi na stronie pani Agnieszki.
Trafiłam na niego jakiś czas temu, ale jakoś mnie nie zachwycił, raczej nie zamierzam z niego korzystać...
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 20:29   #1982
Paseczkowa
Zakorzenienie

Od jutra wracam do niewłączania komputera zanim czegoś nie zrobię z angielskiego, bo coś mi ciężko się ostatnio zebrać do zrobienia czegokolwiek
Paseczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 21:22   #1983
fergieunia
Zadomowienie

GG do fergieunia

Witam wszystkich po mojej dłuższej nieobecności!
Byłam na wakacjach i celowo nie brałam żadnych materiałów do nauki języków, żeby zrobić sobie odpoczynek.
Oczywiście codziennie Was podczytywałam
Witam wszystkich " nowicjuszy" i życzę wytrwałości w nauce.
Uzbierało mi się trochę słówek do powtórek i zdołałam przerobić ok 350. Dodatkowo z działu czasownik to have przerobiłam 3 zadania.
Na więcej już nie mam siły, ale od jutra zabieram się do roboty, bo od poniedziałku kolejna tygodniowa przerwa
Jeżeli oglądanie serialów z polskimi napisami się liczy to dołączam do tego odcinek gotowych

Oszczędzam na PERFUMY!!
fergieunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 21:31   #1984
Tygrryska
Zakorzenienie

u mnie ostatnio kiepsko jakos nie potrafie sie zorganizowac

wczoraj
ang: audiobook, odc serialu
węg: artykul

dzis
ang: audiobook, odc serialu
niem: Prof (powt + 15nowych)
węg: odc serialu
niderl: radio

Tygrryska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 23:04   #1985
khalinaa
Przyczajenie

Ja się uczę angielskiego i niemieckiego, ale muszę się bardziej przyłożyć
khalinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:21   #1986
Majka90x
Raczkowanie

Hej hej dołączam do Was ) Douczam się angielskiego, obecnie jestem na poziomie B2 i chcę przez wakacje się trochę podciągnąć, zwłaszcza słownictwo... I tu mam pytanie... Jakim systemem uczycie się nowych słówek? Np. uczycie się partii słówek z konkretnej dziedziny? Próbowałam z prof. Henrym ale albo ja nie umiem tego obsługiwać albo tam jest ubogo ze słówkami bo za każdym razem do nauki jest 50 z czego 30-40 zazwyczaj już znam ;/ więc pomyślałam że może mi coś innego polecicie bo przy tym czuje niedosyt, a tak chaotycznie uczyć się słówek to chyba nie ma sensu. Słucham np audiobooka Harry Potter, mam do tego oczywiście ebooka i jak jakiegos słówka nie znam to sobie zapisuję z tłumaczeniem w zeszyciku ale potem tak przeglądam i groch z kapustą ;/ każde słówko z innej parafii i jakoś mi się to nie podoba ;/ już się zabieram po raz milionowy za to ale w dalszym ciągu nie odkryłam dobrego sposobu, może coś pomożecie
Majka90x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 08:29   #1987
Paula_95
Wtajemniczenie

Ja wczoraj obejrzałam film ''Seks w wielkim mieście'' po angielsku i z angielskimi napisami (bo czasami nic nie mogłam usłyszeć, tak szybko mówią) i jestem z siebie dumna, bo większość zrozumiałam tylko pojedyncze słówka były dla mnie trudnością.

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 14:35   #1988
Maguda_
Kawaii strona mocy

Witam urlopowo...no i witam też nowe osoby Relację z tego tygodnia zdam po powrocie,bo mimo wyjazdu staram się coś robić z językami,teraz oglądam CNN. Odwiedziłam dzisiaj sklep ym tanimi książkami, kupiłam taką z odmianami czasowników po niemiecku, 5zł to nie majątek,a może coś ciekawego sie znajdzie. Znalazłam też pięknie wydaną o ornamentach () i fajne jest to,że ten sam tekst został napisany po polsku,angielsku i niemiecku. Będzie moja
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 16:08   #1989
martag144
Rozeznanie

Gdzie w sieci mogę obejrzeć seriale typu: Skins? Lepiej z napisami czy bez?
martag144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 20:30   #1990
Tygrryska
Zakorzenienie

wczoraj

ang: odc serialu
niem: Prof (powt+10nowych)

dzis

niem: Prof (powt+10 nowych)
węg: odc serialu, radio

Stary 2012-07-25, 21:53   #1991
nekofood
フワフワの猫

Cytat:
Napisane przez martag144 Pokaż wiadomość
Gdzie w sieci mogę obejrzeć seriale typu: Skins? Lepiej z napisami czy bez?
http://www.tv-links.eu/ moja ulubiona strona do seriali.
Bez.
nekofood jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-28, 12:11   #1992
natalka2
Zakorzenienie

nekofood - jest jakas opcja zeby pominac podawanie numeru tel czy to nieuniknione?

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-28, 19:01   #1993
Alexanderka91
Raczkowanie

Dawno się nie odzywałam, ale wracam i nieładnie się pochwalę, że dostałam się na wymarzoną filologię słowiańską o specjalizacji czeskiej i mam teraz mega motywację do nauki . Od drugiego semestru zaczynam także naukę drugiego języka, więc mój rosyjski także się poprawi .
Alexanderka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 09:02   #1994
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alexanderka91 Pokaż wiadomość
Dawno się nie odzywałam, ale wracam i nieładnie się pochwalę, że dostałam się na wymarzoną filologię słowiańską o specjalizacji czeskiej i mam teraz mega motywację do nauki . Od drugiego semestru zaczynam także naukę drugiego języka, więc mój rosyjski także się poprawi .
gratuluje

Stary 2012-07-29, 09:03   #1995
milon
Rozeznanie

Hej hej!
Czy któraś z Was ma konto na lang-8.pl i mogłaby w ramach powtrótki zerknać na moje wypociny? Mam straszne trudności z nauką języków obcych ...
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady

http://lang-8.com/445406/journals/15...days-in-Poland

milon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 10:12   #1996
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
gratulacje

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Undercia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 10:45   #1997
angelinmyheart
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluje.

https://www.suwaczki.com/tickers/72fldcimnc0g695n.png

01.02.2009r
04.08.2018r
angelinmyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 12:32   #1998
szafire90
Raczkowanie

Ja piernicze... przez 15 dni w ogóle nic nie tknęłam.. mam słomiany zapał... jak nie widzę bata nade mną to nauka idzie w odstawkę !!! Włoski, angielski i norweski poszły w zapomnienie.. poza tym mam mega doła, nikt mnie nie lubi i nikt mnie nie kocha i nikt mnie nie chce przytulić ;(
Stary 2012-07-29, 13:59   #1999
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
Napisane przez szafire90 Pokaż wiadomość
Ja piernicze... przez 15 dni w ogóle nic nie tknęłam.. mam słomiany zapał... jak nie widzę bata nade mną to nauka idzie w odstawkę !!! Włoski, angielski i norweski poszły w zapomnienie.. poza tym mam mega doła, nikt mnie nie lubi i nikt mnie nie kocha i nikt mnie nie chce przytulić ;(
powiedz mi proszę... co Ci to da, że będziesz siedzieć i się nad sobą użalać? Poczujesz się lepiej? Nie sądzę, raczej odwrotnie. Weź się w garść! I nie mówię to jako wredna istota, o co mnie niektórzy podejrzewają a raczej z troski - uwierz mi, sama zmarnowałam kupę czasu na takie użalanie się nad sobą. I jak sobie pomyślę gdzie bym teraz była, gdybym 4 lata temu miała odrobinę oleju w głowie i w odpowiednim momencie skończyła z marudzeniem - no wściekam się na siebie

Także koniec ze smutami, skoro potrzebujesz bata do nauki - znajdź go sobie. Ustal sobie konkretny termin - np. do 31 grudnia przerobisz książkę A. Do tego nie wiem, jakaś nagroda, kara, co tam lubisz. Ewentualnie drastyczne: wyłącz wifi/wyjmij kabel od neta z kompa i nie zbliżaj się do niego dopóki nie będziesz mogła z czystym sumieniem powiedzieć "tak, porządnie się dziś uczyłam!". Możesz też zrobić sobie listę z wypisanymi powodami, dla których się uczysz (lub odwrotnie - co się stanie, jeśli się nie będziesz uczyć) i powiesić dla motywacji w widocznym miejscu.

łap wirtualnego przytulasa: i bierz się do roboty, wieczorem widzę tu relację z tego co dziś zrobiłaś

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Stary 2012-07-29, 14:18   #2000
Paula_95
Wtajemniczenie

Dziewczyny, czy któraś z Was uczy się rosyjskiego? Błagam Was, jak opanowałyście cyrylicę? Uczę się dwa tygodnie, a ciągle tego nie ogarniam! ;(

Stary 2012-07-29, 14:26   #2001
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z Was uczy się rosyjskiego? Błagam Was, jak opanowałyście cyrylicę? Uczę się dwa tygodnie, a ciągle tego nie ogarniam! ;(
ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć polecam post Karola: http://swiatjezykow.blogspot.com/201...y-w-2-dni.html

ja rozpoczęłam w podobny sposób, najpierw kupiłam sobie taką książeczkę do nauki bukw, jak mają dzieci w podstawówce, a po jej przerobieniu zajęłam się pisaniem: przepisywałam polski tekst przy użyciu bukw, na studiach robiłam notatki cyrylicą i dużo czytałam

Stary 2012-07-29, 15:44   #2002
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Undercia Pokaż wiadomość
ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć polecam post Karola: http://swiatjezykow.blogspot.com/201...y-w-2-dni.html

ja rozpoczęłam w podobny sposób, najpierw kupiłam sobie taką książeczkę do nauki bukw, jak mają dzieci w podstawówce, a po jej przerobieniu zajęłam się pisaniem: przepisywałam polski tekst przy użyciu bukw, na studiach robiłam notatki cyrylicą i dużo czytałam
Też tu zaglądam często
Oki, będę ćwiczyć, mam nadzieję, że się uda.

Stary 2012-07-29, 18:14   #2003
monika1379
Raczkowanie

Witam serdecznie Czy moge sie dolaczyc ?
Ja obecnie jestem na etapie planowania () nauki hiszpanskiego. Wprawdzie 'uczylam' sie go 3 lata w LO, bylam w klasie o rozszerzeniu lingwistycznym z rozszerzonym jezykiem angielskim i z nauka od podstaw jezyka hiszpanskiego. No wlasnie, 'uczylam sie'.... Moja Pani prof. uczyla nas chyba tylko w pierwszym roku. Pozniej stwierdzila, ze ona ma problemy osobiste i najlepiej bedzie siedziec i nic nie robic, a w ogole to ona daje nam przywilej bo mozemy sie uczyc do matury z innych przedmiotow. Sorry, ale to niestety zniechcecilo mnie do dalszej nauki. Teraz zabieram sie nauke od poczatku, od wrzesnia i daje sobie czas do grudnia 2013 - po tym czasie chce zdac DELE. Pozniej na celownik biore arabski, rosyjski, francuski, chce przypomniec sobie swahili no i moze cos azjatyckiego. Wiem, wiem jak to brzmi Mam mega zapalu, ostatnio uswiadomilam sobie, ze czas mi przecieka, ja jestem mloda i nie rozwijam sie w ZADNYM kierunku. Jedyne co robie, to studiuje to co chcialam, tam gdzie chcialam. Poza tym uwazam, ze nauka jezykow to jest baaardzo przydatna rzecz, ktora w zyciu tylko pomoze
monika1379 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-29, 20:09   #2004
Katrin_
Raczkowanie

Dziewczyny, uczy się któraś z was może portugalskiego?
Bo tak się zaczęłam zastanawiać jaki drugi język sobie wziąć na fil. hiszpańskiej Francuski odpada, kataloński też, więc zostały: portugalski i włoski. I tak jakoś kusi mnie ten portugalski... Trochę się obawiam, że włoski mógłby mi się mieszać z hiszpańskim [jak wejdzie drugi język, to będę dopiero po I semestrze espanola...]
A poza tym portugalskim mówi więcej osób... Znając angielski, hiszpański i portugalski mam w sumie ogarnięte całe Ameryki. A z włoskim? Dość słabo pod tym względem
Niby coś zerknęłam na ten portugalski, jak on jest brzmieniowo i całkiem mi się podoba Słyszałam, że dość trudny jest i że to mieszanka francuskiego z angielskim. A francuskiego nie trawie, nie potrafie sie niczego w tym jezyku nauczyc Ale z drugiej strony jakbym nie zaczęła portugalskiego na studiach, to już potem pewnie też nie, bo bym inne języki wolała
- niemiecki

2012
2013
książki: 15
książki: 17
filmy: 64
filmy: 67
Katrin_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 21:06   #2005
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika1379 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie Czy moge sie dolaczyc ?
Ja obecnie jestem na etapie planowania () nauki hiszpanskiego. Wprawdzie 'uczylam' sie go 3 lata w LO, bylam w klasie o rozszerzeniu lingwistycznym z rozszerzonym jezykiem angielskim i z nauka od podstaw jezyka hiszpanskiego. No wlasnie, 'uczylam sie'.... Moja Pani prof. uczyla nas chyba tylko w pierwszym roku. Pozniej stwierdzila, ze ona ma problemy osobiste i najlepiej bedzie siedziec i nic nie robic, a w ogole to ona daje nam przywilej bo mozemy sie uczyc do matury z innych przedmiotow. Sorry, ale to niestety zniechcecilo mnie do dalszej nauki. Teraz zabieram sie nauke od poczatku, od wrzesnia i daje sobie czas do grudnia 2013 - po tym czasie chce zdac DELE. Pozniej na celownik biore arabski, rosyjski, francuski, chce przypomniec sobie swahili no i moze cos azjatyckiego. Wiem, wiem jak to brzmi Mam mega zapalu, ostatnio uswiadomilam sobie, ze czas mi przecieka, ja jestem mloda i nie rozwijam sie w ZADNYM kierunku. Jedyne co robie, to studiuje to co chcialam, tam gdzie chcialam. Poza tym uwazam, ze nauka jezykow to jest baaardzo przydatna rzecz, ktora w zyciu tylko pomoze
widze duzo planow, takze zycze powodzenia

Cytat:
Napisane przez Katrin_ Pokaż wiadomość
Bo tak się zaczęłam zastanawiać jaki drugi język sobie wziąć na fil. hiszpańskiej Francuski odpada, kataloński też, więc zostały: portugalski i włoski. I tak jakoś kusi mnie ten portugalski... Trochę się obawiam, że włoski mógłby mi się mieszać z hiszpańskim [jak wejdzie drugi język, to będę dopiero po I semestrze espanola...]
A poza tym portugalskim mówi więcej osób... Znając angielski, hiszpański i portugalski mam w sumie ogarnięte całe Ameryki. A z włoskim? Dość słabo pod tym względem
Niby coś zerknęłam na ten portugalski, jak on jest brzmieniowo i całkiem mi się podoba Słyszałam, że dość trudny jest i że to mieszanka francuskiego z angielskim. A francuskiego nie trawie, nie potrafie sie niczego w tym jezyku nauczyc Ale z drugiej strony jakbym nie zaczęła portugalskiego na studiach, to już potem pewnie też nie, bo bym inne języki wolała
faktycznie, jak bys chciala sie pozniej uczyc wloskiego to jest duzo kursow, ksiazek, samouczkow itp.. do portugalskiego mniej takze fajnie wykorzystac szanse

Stary 2012-07-30, 09:35   #2006
szafire90
Raczkowanie

Undercia wielkie dzięki! Potrzebny mi bat i żelazna ręka bo ja siebie znam i wiem że jestem niezłym leserem heh.. I od zawsze mam tak, że jak przychodziła pora nauki to potrafiłam wszystko robić byle skrócić ten czas heheh
Mam zagwostkę dziewczyny i chciałabym Was się poradzić. Mam duże plany co do języków ale one mi tak idą że zadnych postępów nie widzę więc tak myślałam że może zmienię priorytety? Narzuciłam sobie język włoski i norweski od podstaw i angielski kontynuacja
-W szkole kilka lat uczyłam sie niemieckiego (i mam rodzine w niemczech) - nie lubie go ale trochę szkoda tych lat
-W szkolę tez sie uczyłam angola więc go kontynuuję bo się przyda
-Siostra umie włoski i rosyjski(komunikatywnie) więc włoskiego postanowiłam się go uczyć ale jakoś go nie czuję
-Koleżanka w przyszłości pomoże mi wyjechać do norwegii więc się uczę norweskiego ale też jakoś dziwny jest, ale niespotykany.

Chciałabym poznać wasze zdanie, czy lepiej uczyć się tylko i wyłącznie angielskiego czy jednak dodać jeszcze inny? Może ten włoski wywalę...??

Wiem wiem okropna jestem....... ;p
Stary 2012-07-30, 12:05   #2007
ArabicPrincess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katrin_ Pokaż wiadomość
ja bym wzięła na twoim miejscu ten portugalski jest całkiem przyjazny tylko ma taką wymowę trochę inną, ale przykładowo ja znając hiszpański rozumiem portugalski
oczywiście nie wszystko, ale wiele słów jest bardzo podobnych i znając je po hiszpańsku w zasadzie zna się je już po portugalsku
oczywiście są i takie które są zupełnie różne
a gramatyka i w hiszpańskim i we włoskim i w portugalskim polega na tym samym

Life is a story written by Allah's hand

Instagram - PatrycjaLeila zapraszam

ArabicPrincess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 12:41   #2008
Paula_95
Wtajemniczenie

Katrin, ja na Twoim miejscu wzięła portugalski, bo (masz rację tutaj)-znając angielski, hiszpański i portugalski jesteś łakomym kąskiem dla pracodawcy. Jeszcze się naucz jakiegoś wschodniego języka

Stary 2012-07-30, 13:08   #2009
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szafire90 Pokaż wiadomość
Undercia wielkie dzięki! Potrzebny mi bat i żelazna ręka bo ja siebie znam i wiem że jestem niezłym leserem heh.. I od zawsze mam tak, że jak przychodziła pora nauki to potrafiłam wszystko robić byle skrócić ten czas heheh
Mam zagwostkę dziewczyny i chciałabym Was się poradzić. Mam duże plany co do języków ale one mi tak idą że zadnych postępów nie widzę więc tak myślałam że może zmienię priorytety? Narzuciłam sobie język włoski i norweski od podstaw i angielski kontynuacja
-W szkole kilka lat uczyłam sie niemieckiego (i mam rodzine w niemczech) - nie lubie go ale trochę szkoda tych lat
-W szkolę tez sie uczyłam angola więc go kontynuuję bo się przyda
-Siostra umie włoski i rosyjski(komunikatywnie) więc włoskiego postanowiłam się go uczyć ale jakoś go nie czuję
-Koleżanka w przyszłości pomoże mi wyjechać do norwegii więc się uczę norweskiego ale też jakoś dziwny jest, ale niespotykany.

Chciałabym poznać wasze zdanie, czy lepiej uczyć się tylko i wyłącznie angielskiego czy jednak dodać jeszcze inny? Może ten włoski wywalę...??

Wiem wiem okropna jestem....... ;p

co prawda nie wiem czy powinnam sie akurat na ten temat odzywac
bo dosc czasto zmieniam zdanie co do mojego jezyka nr 4 (teraz wlasnie tez jestem w takim momencie )

ale powiem tak: jezeli na powaznie planujesz wyjazd do Norwegii to ucz sie norweskiego

bo z wloskim i niemieckim to wyglada na to ze aktualnie nie masz motywacji

Stary 2012-07-30, 13:47   #2010
szafire90
Raczkowanie

Oj tak nie mam motywacji... Odkąd zwolniłam się z pracy mam super dużo wolnego czasu, zastanawiam się nad moją egzystencją i pomału zamieniam się w Perfekcyjną Panią Domu... A języki? umię doskonalę kuchenną łacinę ......

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości