|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1351 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.8
Dziewczyny, lekarz wykluczył ciążę ze względu na to, że "endometrium nie ma kreski".... co to znaczy orientujecie się? Dodam tylko, że ostatnie usg miałam robione w 20 dniu cyklu a i lekarz powiedział, że endometrium wygląda jak w I fazie cyklu.
Endometrium w 14 dc miało 6mm a w 20 dc już 11mm... czy taki przyrost jest normalny? |
![]() ![]() |
![]() |
#1352 |
Wtajemniczenie
|
we Włoszech nie ma testów ciążowych w supermarketach
![]() ![]() ![]()
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. ![]() Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1353 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki, mam problem, zrobiłam coś bardzo głupiego, tylko nie wyładowujcie sie na mnie, chciałam się dowiedzieć czy ryzyko ciąży jest duże. Otóż wczesniej od prawie roku nie uprawiałam seksu (odkiedy miałam partnera) i teraz w piątek zdarzyło mi się zrobić to z kolegą, oboje jesteśmy wolni i tak wyszło... wydawało mi sie, że ryzyka nie ma, bo po pierwsze pobolewał mnie już brzuch jak zawsze przed okresem, (ostatnią miesiączkę miałam 19 czerwca) po drugie użyliśmy prezerwatywy ale nie wiem czy na 100% nie pękła, mogłam ją uszkodzić np. paznokciem bo mam dość ostre i już sama nie wiem... Nie mam dużego doswiadczenia z gumkami, bo poprzednio jak byłam z moim facetem rok temu brałam pigułki, gumki używaliśmy tylko na samym początku brania tabletek i teraz się boję ;/
Wtedy aż tak nie świrowałam ale same rozumiecie, teraz to nie mój partner, nie chcę z nim być, wydawało mi się, że branie pigułki 72h po nie ma sensu bo byłam pewna, że w weekend dostanę okres, że przecież jednak gumka była, na dodatek wytrysk był "na zewnątrz". Ale okresu nie dostałam do tej pory, 34 dzień cyklu, zazwyczaj mam cykle 31-32 dni, kiedyś miałam bardziej nieregularne ale po wybraniu paczki castagnusa na jesieni już się raczej unormowały. I teraz sama nie wiem, co mam o tym wszystkim myśleć, pomóżcie... |
![]() ![]() |
![]() |
#1354 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
10 dni po stosunku zrób test z krwi.
![]() |
#1355 |
Raczkowanie
|
Niby żadne ale na miesiączke się nie zanosi, teraz nawet za bardzo mnie brzuch nie pobolewa, w nocy może trochę... mam nadzieję, że jednak niedługo ten okres dostanę. Myślisz, że mogło dojść w taki sposób do zapłodnienia, że w preejakulacie były jakieś plemniki, które przedostały się przez uszkodzoną prezerwatywę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1356 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
#1357 |
Raczkowanie
|
Dzięki za pocieszenie ale okresu dalej brak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1358 |
Wtajemniczenie
|
u mnie też okresu brak.. 51 dzień cyklu
![]()
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. ![]() Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1359 |
Raczkowanie
|
Tylko, że ja na serio nie mogę być z nim w ciąży... bardzo żałuję tego dlatego, że teraz okropnie sie boję. Mimo, że ryzyko jest tak małe i musiałby być to naprawde jakiś 'cud' żeby w gumce nawet z małą dziurką bez wytrysku wewnątrz w 30 dniu cyklu zajsc w ciążę to wkurza mnie ten brak miesiączki, bo już 35 dzień i nic i zaczynam panikować;/
U Ciebie to może być przez zmiane klimatu jak jestes w innym państwie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1360 |
Wtajemniczenie
|
Tobie się "spóźnia" przez stres
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1361 |
Raczkowanie
|
Może przez stres
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1362 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przepraszam, ze wtracilam sie tak z grubej rury ale poczytalam Was dziewczyny troche i automatycznie odpowiedzialam ![]() Nie zadam pytania w stylu "czy moge byc w ciazy", choc chcialabym zebyscie mogly odpowiedziec TAK ![]() No ale moze poradzicie kiedy test zrobic- otoz, mam obecnie 29dc, od owulacji, czyli prawie od dwoch tygodni pobolewa mnie brzuch, od tygodnia piersi nabrzmialy i tez bola, wzdecia niedawno przeszly, no i apetyt jest... Najbadziej zastanawia mnie ten brzuch i piersi, nie mam tego przed okresem. Dodam, ze staramy sie o dziecko wiec aktywnosc jest przez caly cykl ![]() Nie wiem kiedy testowac, cykle mam ok 30-40dniowe. PozdrawiamWas serdecznie ![]()
![]() |
#1363 |
Raczkowanie
|
Kurczę, a ja dalej nie mam miesiączki
![]() MarlenaL z tego c ja słyszałam to test najlepiej robić ok. 2 tygodnie po stosunku, przy którym była największa szansa ciąży, czyli możesz zrobić pewnie ok. 35 dnia cyklu, jak coś zawsze można powtórzyć test kilka dni później ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1364 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#1365 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, chciałabym raz na zawsze wyjaśnić Wam, kiedy wynik testu ciążowego jest naprawdę wiarygodny! Zapraszam na krótki wykład
![]() Otóż większość testów wykrywa 6-ciodniową ciążę. Wiele osób nie potrafi - z powodu braku podstawowej wiedzy - poprawnie zinterpretować tej informacji. Ciążę (wg definicji WHO, czyli tej, którą uznaje się w środowisku medycznym) liczymy od momentu zagnieżdżenia, co oznacza, że 6-ciodniowa ciąża to taka, w przypadku której od zagnieżdżenia zarodka w macicy minęło 6 dni. To jednak nie koniec. Do zapłodnienia może dojść nawet 7 dni po stosunku (jak wykazały badania - tyle są w stanie najdłużej przeżyć plemniki w drogach rodnych kobiety i w efekcie doczekać się na uwolnioną komórkę jajową), zaś od momentu zapłodnienia do zagnieżdżenia zarodka w macicy może minąć ok. tydzień (może się to czasowo NIEZNACZNIE różnić u poszczególnych kobiet). Jeśli więc test ma wykryć 6-ciodniową ciążę, to można go wykonać najwcześniej 3 tyg. po stosunku (jeśli było ich kilka w krótkim odstępie czasu, to liczymy te 21 dni od ostatniego z nich). W przeciwnym razie wynik negatywny może być niewiarygodny, bo wiadomo, że jeśli do ciąży doszło i wszystko - a zwłaszcza zapłodnienie - odbyło się w najkrótszym możliwym czasie, dzięki czemu test wskaże wynik pozytywny szybciej, to będzie on wiarygodny, jeśli zaś wskaże wynik negatywny, nie znaczy to, że do ciąży nie doszło, tylko że być może cały proces jeszcze trwa i że zarodek dopiero wędruje do macicy albo za mało czasu upłynęło od jego zagnieżdżenia do wykonania testu, by ten mógł dać wynik pozytywny. Jeśli natomiast mowa o testach ciążowych z krwi, które są płatne (ok. 30-45 zł, zależnie od przychodni/laboratorium), to szkoda na nie wydawać kasę, gdyż są wiarygodne niewiele szybciej, bo po ok. 2 tyg. (we krwi stężenie gonadotropiny kosmówkowej [inaczej hCG, hormonu ciąży] rośnie szybciej niż w moczu). Podsumowując moje wypociny: widzicie drogie Panie, że 6-ciodniowa ciąża to nie to samo, co 6 dni po stosunku, dlatego przestańcie w końcu wyrzucać swoje pieniążki na przedwcześnie wykonywane testy w błoto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zasada jest taka, że test z moczu wykonuje się nie wcześniej niż 14 dni od ostatniego niezabezpieczonego stosunku, a test z krwi 10 dni. Plemniki terminatory żyjące 7 dni praktycznie się nie zdarzają ![]()
![]() |
#1367 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zasady zasadami... Ja odniosłam się do tematu pod kątem medycznym, a w praktyce te wszystkie procesy mogą trwać dłużej, no i plemniki "terminatory" też się zdarzają (nie ważne, czy często, czy nie), więc należy zawsze zakładać, że wszystko trwało dłużej aniżeli krócej - ot, dla własnego spokoju i dla pożytku portfela ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1369 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja dodam jeszcze, że: a) owulacja mogła być opóźniona i do zapłodnienia nie doszło wówczas, kiedy myślimy, że doszło, czyli test robiony np. w dniu miesiączki może nic nie wykazać b) beta wcale nie musi tyle kosztować, ja 17zł płaciłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1370 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35517289]Ja dodam jeszcze, że:
a) owulacja mogła być opóźniona i do zapłodnienia nie doszło wówczas, kiedy myślimy, że doszło, czyli test robiony np. w dniu miesiączki może nic nie wykazać b) beta wcale nie musi tyle kosztować, ja 17zł płaciłam ![]() Ad. a) O to, to ![]() ![]() ![]() Ad. b) Dobrze wiedzieć ![]() ![]() Dlaczego fałszywe może być stwierdzenie, że test wykonany w dniu spodziewanej miesiączki daje wiarygodny wynik? U zdrowej kobiety okres występuje ok. 12-16 dni po owulacji (faza między owulacją a następującym po niej okresem jest względnie stała - wydłużeniu może ulegać jedynie faza od okresu do owulacji, więc jeśli okres nam się spóźnia, to i owulacja odbyła się później niż zazwyczaj), ale może to też być 10 dni. Weźmy pod uwagę opcję z krótszym odstępem czasowym między owulacją a miesiaczką, czyli wspomniane 10 dni. Jeśli stosunek będzie miał miejsce nawet niecałą dobę po owulacji i praktycznie od razu dojdzie do zapłodnienia, to między nim a dniem spodziewanej miesiączki upłynie zaledwie 9 dni. Co prawda dojdzie już zapewne do zagnieżdżenia zarodka w macicy, ale upłynie być może za mało czasu, by test (zwłaszcza "sikany") mógł wykazać ciążę w dniu oczekiwanego okresu. Wiadomo tym bardziej więc, co by było, gdyby owulka opóźniła się o parę dni, a tym samym okres miał nadejść później, o czym nie byłoby dane wiedzieć konkretnej kobiecie ![]() Edytowane przez pelna_sprzecznosci Czas edycji: 2012-07-26 o 08:31 Powód: Dopiski. |
![]() ![]() |
![]() |
#1371 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1372 |
Raczkowanie
|
Ja mam jeszcze kilka pytań... bo widzę, że skoro okres mi się spóźnia i w dalszym ciągu nie mam miesiączki to jednak ten piątek mógł byc moim dniem płodnym?
![]() ![]() Do tej pory miesiączki brak ![]() 1. Czy da się nie zauważyć pękniętej gumki o ile pekła np. przy zbiorniczku? Jak już wspomniałam facet doszedł dopiero na zewnątrz, więc już wtedy ja zdjał... a jak był wewnątrz mógl nie zauważyć, że pękła? 2. Czy okres może spóźniać się przez stres? Miałam w tym miesiącu licencjat, a wcześniej sesję zwlaszcza jednym egzaminem się stresowałam bo na wyniki czekałam kilka dni i bałam się bardzo, że nie zaliczę... 3. Czy są jakieś sposoby żeby przyspieszyc okres? |
![]() ![]() |
![]() |
#1373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Tak, może i przede wszystkim przez stres. 3. Są, ale musiałabyś iść do ginekologa. Nie stresuj się, wyluzuj, bo nie masz czym się przejmować, a na pewno przyjdzie. Mi się kiedyś przez podobną schizę spóźnił ponad 2 tyg. W końcu wyluzowałam i był.
![]() |
#1374 |
Przyczajenie
|
Czy mogę być w ciąży?
Na początek napiszę, że zawsze miałam nieregularny okres (raz przyszedł po 23 dniach od umownego ' co 28 dni' ). Współżyję od niedawna, swój ostatni stosunek miałam17 dni temu. Okres umownie ( patrząc, że powinien być co 28 dni ) powinnam dostać 4 dni temu, nadal jednak go nie ma. Cały czas mam śluz, na początku byl biały, teraz przeźroczysty i ciągnący się.( tak jakby płodny ). Zaczynam się martwić, chociaż teoretycznie nie ma czym, bo zabezpieczaliśmy się. Dodać tylko mogę, że brałam antybiotyki na angine a słyszałam, że to również wpływa na opóźnienie miesiączki. Planuję poczekać jeszcze 2 dni i zrobić test. Chciałam się dowiedzieć w którym tygodniu ciąży występuje śluz i jaki on jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1375 |
Przyczajenie
|
Dokładnie. Wyluzujcie dziewczyny. Ja dostałam wreszcie okresu po ponad 3miesiącach.
Podejdźcie racjonalnie: było małe prawdopodobieństwo pęknięcia gumki, albo była gumka i nie pękła, albo mając regularne cykle zrobiłyście to w Wasze dni niepłodne (jeśli się obserwujecie) to dajcie sobie trochę spokoju, nie bójcie się na zapas. Egzaminy, sesja, dyplom - mimo że wydaje nam się, że się jakoś nie stresujemy to jednak może się odbić (pewnie tak u mnie trochę też było, 2sesje bo 2 kierunki, egz dyplomowy i praca...). Dlatego lepiej nie myśleć tyle i jak najszybciej odreagować stres i wtedy może okres przyjdzie wcześniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1376 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży?
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez pelna_sprzecznosci Czas edycji: 2012-07-26 o 12:43 Powód: Dopiski. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1377 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Już naprawde mozna zeswirować, ja wiem niby że musiałabym miec ogromnego pecha zeby tak zajść w ciążę z gumką (nawet uszkodzona) i z preejakulatu no ale jednak jakas tam niewielka szansa jest i to mnie dobija... Mam nadzieje, że to nie od tego sie okres spóźnia, chociaż jak miałam matury to nie pamietam, żeby okres sie przez stres spóźnił, więc sama już nie wiem czy teraz na pewno przez to ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1379 |
Raczkowanie
|
czemu wy zawsze na tym forum musicie odpowiadać w taki chamski sposób :
![]() Nic dziwnego w tym jakos nie widzę, bo to dosc powazny problem. |
![]() ![]() |
![]() |
#1380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:32.