|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V
Cytat:
a jak krzyczalam cicho i tylko troche,to znaczy ze ojcem maz jest tylko w polowie?
|
|
#3662 |
|
Rozeznanie
|
"Dziecko należy całkowicie odstawić od piersi w 9 miesiącu życia."
" W nocy dzieci nie powienny być wcale karmione" "Małe dziecko łatwo przyzwyczaić do porządku i to dość wcześnie, bo już od 6 miesiąca życia, wysadzając je kilkaktornie w ciągu dnia, najlepiej rano, gdy tylko się obudzi. W ten sposób możemy osiągnąc to, że w 8-9 miesiącu życia dziecko samo daje znać we wlasciwy sposób, że chce oddać stolec. To że roczne, a czasem nawet półtoraroczne dziecko stale oddaje mocz i kał do majteczek jest spowodowane tylko niedopatrzeniem rodziców" tu się trochę zgadzam chociaż wydaje mi się że roczne dziecko to raczej jeszcze nie sygnalizuje o dziwo są też rozsądne rzeczy, np. że jak się ma zapalenie piersi to trzeba karmić tą piersią no i że nie wolno wlasnie dziecka sadza, prowadzac i przyśpieszać rozwoju. |
|
|
|
#3663 |
|
Raczkowanie
|
a jak sadzać dziecko na nocnik jak samo nie siedzi
![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- muff ja miód od 3 mca dostawałam a kaszę mannę od razu w dawce końskiej
|
#3664 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale duchota, normalnie jestem wykończona tym spacerem
Mała własnie się obudziła, grzeje jej obiadek. Żeby ją zająć na chwilę dałam jej butelkę po piciu i jak zawsze robi furorę Ona jest jak taki szczeniaczek - dasz coś ciekawego to jakby dziecka nie było, takie zajęte ![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- idę do klubu, co się dzieje Smerfiko |
|
|
|
#3665 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
byłam z niunią u lekarza, nie ma przepukliny pepkowej a jedynie zapalenia i muszę przemywac jej pępuszek czymś w stylu "leko"...zobaczymy |
|
|
|
|
#3666 |
|
Rozeznanie
|
![]() jeszcze coś na czasie ![]() "Ząbkowanie: Często do poradni D (pewnie dziecięca ) zgłasza się matka z 5-miesięcznym niemowlęciem, zaniepokojona, że od kilku dni dziecko gorączkuje, ma częste, płynne stolce. Mówi na wstępie:" Panie doktorze, mój synek choruje na ząbki".Wyrzynanie się ząbków, tak zwane ząbkowanie, przebiega u dzieci bez żadnych powikłań i nie jest powodem ani częstych płynnych stolców, ani gorączki, ani kaszlu i innych dolegliwości. |
|
|
|
#3667 |
|
Wtajemniczenie
|
Mamusie nadal podajecie wit D w kapsułkach?
|
|
|
|
#3668 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja podaje, mamy dawac do roku, nie wiem jak inni... ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- To czyli za raczki trzymac nie wolno i isc z dzidziusiem? a jesli dziecko samo idzie wzdłuz tapczana?przy koncu jak juz nie ma za co zlapac, lapie sie za moja reke i tak idzie? bo mój Filipek tak robi...
|
|
#3669 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wydaje mi się że chodzi o to co ja często widzę że dziadkowie robią tzn. dziecko nie staje samo, wykrzywia nóżki a dziadziuś albo babcia prowadzą pod paszki bo wnusio juz chodzi |
|
|
|
|
#3670 |
|
Zadomowienie
|
tak, nawet ostatnio lekarz kazał do uk 1,5 rż...mała nie ma raczej uchybień wiec nie wiem dlaczego do 1,5 a nie do roku... i zjechał mnie że podaje Devikap kropelkowy, bo w jednej kropelce jest 500jednostek, a jest zapotrzebowanie na min 300. ale ja małej podaje na łyżeczkę, wiec napewno nie wypija całej kropelki...te twist off doprowadzały mnie do szału...
|
|
|
|
#3671 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja podaję twist off.. Ale już mnie to wkurza.. Ale do roku już niedaleko
|
|
|
|
#3672 |
|
Zakorzenienie
|
:ja juz nie daje co w tych kaszkach jest vit d dodawana
Olka ksiazka rewelacja skad ty w ogole ja wytrzasnelas? Bialy kruk normalnieA poradnia d to dla dzieci. Byla tez poradnia k czyli jakby ginekolog
|
#3673 |
|
Wtajemniczenie
|
Idę do klubu, bo mi nerw podskoczył..
|
|
|
|
#3674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja troszkę pokrzyczałam przy końcu .... ![]() ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- |
|
|
|
|
#3675 |
|
Zadomowienie
|
Olka ale się uśmiałam z tym krzyczeniem w czasie porodu
|
#3676 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Adek ostatnio tak glowa kreci na boku, jak gada do siebie, cos mu sie podoba a szczegolnie jak mu cos smakuje <cudak> siedze sobie spokojnie prz kompiea Adek siedzi na dywanie po drugiej stronie pokoju i sie grzecznie bawi. nagle cos mnie za noge lapie a tu on. przypaletal sie i nawet bezwypadkowo pod bardzo niska drewnianaa lawa przeszedl
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
||
|
|
|
#3677 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3678 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a podaje sie chyba dluzej niz do roku,tak mi sie wydaje,powinno sie wlasnie dawac chyba do 1,5 albo do 2,tak nam lekarka mowila,ale nie wiem ile w tym prawdy
|
|
#3679 |
|
Zakorzenienie
|
znalazlam stajnie 16km ode mnie gdize jazda kosztuje 25zl/h a nie 55zl/h jak w wiekszosci
|
|
|
|
#3680 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moja też tak kręci głową od jakiegoś czasu zwłaszcza jak się bawi taką książeczką z melodyjkami, wygląda jakby tańczyła Cytat:
ta książka jest świetna, dostałam ją w ciązy od ciotki (zresztą też trochę nawiedzonej ) i z nudów przejrzałam, ubaw po pachy. Śmieszna jest bo takim językiem ówczesnym pisana, "położnica winna dziecko codziennie wywozić na spacery..." . A i dziecko nie powinno spać w wózku bo wózki są wybite ceratą i się dziecko poci
Edytowane przez olka1610 Czas edycji: 2012-07-26 o 19:51 |
||
|
|
|
#3681 |
|
Wtajemniczenie
|
Niunia już zapada w kilimandżaro, więc idę ja kąpu kąpu i do łóżeczka
Dzięki za odp w sprawie witaminki Spokojnych nocek, szczególnie życzę mamusiom ząbkujących szkrabów ciao |
|
|
|
#3682 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tez zul zis wkurzyl choc juz nie pamietam czym
Ogolnie marudzi jak polOznica Poszlismy na zakupy, zul dostal 2 koszuki i okulary, chlopaki 3 koszulki i pieluchy a ja wiadomo... Nic ![]() Mierzylam spodnice jedna ale za Krotka zdecydowanie. I portki ale brzydko na mnie wygladaly. Skonczylo sie na lodzie i ciasteczkach
|
#3683 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzisiaj na ławce gadałam z Panem-tatą ma rocne dziecko i wyrzynają mu sie dwójki,mówił,ze w sobote 4 godz nieustannego płaczu juz mieli na pogotowie jechać ale to niestety wina zębów;nic nie pomaga,żele,czopki. Cytat:
Cytat:
Oczywiście,ze tak Olka świetna ksiązka!Mój tz nie jest ojcem w takim razie ale cicho chociaż akurat tego sie nie wyprze bo Mały do niego podobny bardzo.---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#3684 |
|
Zadomowienie
|
witam się wieczorowo
i w bólu wczoraj wieczorem coś mi włazło w kregosłup (ale z Twoim tżem goldi nie mam nic wspólnego ) i jestem cała połamana nie mogę chodzić, siedzieć, leżeć - bezustanny ból ![]() myslałam że to korzonki, ale dr powiedział, ze nie - że to jakies zapalenie mięśni okołokręgoslupowych czy jakoś tak najgorsze że przy kp mogę tylko paracetamolem się wspomagać - ale on nic nie daje kazałam mimo wszystko wypisać jakieś leki przeciwzapalne i przeciwbólowe - jak juz nie dam rady z bólu to odstawię młodą na jakiś czas i bedę odciagać, żeby laktacja nie zanikla, ale boje się, że po dluższej przerwie (dr powiedzial że leczenie moze potrwać nawet dwa tyg ) B. nie będzie juz chciała ssac bo raczej samoistnie mi tak szybko nie przejdzie póki co zapodałam sobie 4 apapy dopuszczalna dawka jednorazowa 2 tabl - jak nie pomoze to będę po ścianach chodzić bo naprawdę strasznie mnie boli najgorsze, że nie mogę dźwigać więc nawet własnego dziecka na ręce nie mogę wziąć i juz się chyba z wami dzisiaj pożegnam, bo z tego wszystkiego nie mam weny do pisania buziole dla wszystkich solenizantek coś mialam jeszcze napisać ale zapomniałam co nadrobiłam
|
#3685 |
|
Rozeznanie
|
Oli trzymaj sie !!!!!Współczuję!!!!!!
Edytowane przez saaraa_lub Czas edycji: 2012-07-26 o 21:38 |
|
|
|
#3686 |
|
Zadomowienie
|
aha! jedno dobre z tego wszystkiego - jutro zostaje w domu
jak chodzę to wygladam jak paralityk
|
#3687 |
|
Zakorzenienie
|
straszne to
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019391,...wiadomosc.html Oliveira-zdrówka!!!!
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2012-07-26 o 21:45 |
|
|
|
#3688 | ||
|
Zakorzenienie
|
na zewnatrz tak fajnie sie zrobilo a w mieszkaniu dalej szklarnia
w koncu udalo mi sie trafic na sasiadke, co niedawno urodzila, juz jestesmy umowione na spacerek po niedzieli juz zapomnialam, jakie noworodki sa malenkie i te slodkie malenkie stopwczki dyndajace z chustyCytat:
---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- olka fajne te madrosci no blagam, nie wierze, ze wyrzynajace sie zeby nie powoduja dolegliwosci![]() princ ja daje kropelke co kilka dni, bo chociaz slonecznie, ale maly teraz nie jes duzo mm, raz gora dwa razy dziennie ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- ![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Cytat:
wozic na spacer powinna ale w wozku spac nie powinno, jedno wyklucza drugie ![]() ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Oliveira czym sie znam ten bol kobito, wiem co czujesz![]() ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- dygotko to straszne |
||
|
|
|
#3689 |
|
Zakorzenienie
|
Oli bądź twartka a nie miętka
będzie dobrze!Ja już też lece do wyrka żul mnie wku****gdzieś sobie pojechał, (kolejny dzień jego zmęczenia) boszz czemu mnie pokarałeś takim tempakiem |
|
|
|
#3690 |
|
Zakorzenienie
|
a moj jeszcze z pracy nie wrocil jesli cie to pocieszy
drugi tydzien juz tak robi...---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- http://wezsietato.pl/15896 na poprawe humoru ![]() p.s. glam to by mogla codziennie tam publikowac
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

aż wyjęłam żeby dokładnie zacytowac :"...Od czasu do czasu zdarza się, że rodząca jest zupełnie wyczerpana już przy pierwszym bólu. Przeważnie jednak kobiety rodzą bez większego wysiłku, traktując poród jako zjawisko normalne. Niektóre chcą wyolbrzymić swoje przeżycia, zwłaszcza przed mężem czy przyjaciółką i czynią z siebie bohaterki. Tymczasem instnieje przesąd, że krzyczą w czasie porodu wówczas, gdy ojcem nie jest mąż." 

Mała własnie się obudziła, grzeje jej obiadek. Żeby ją zająć na chwilę dałam jej butelkę po piciu i jak zawsze robi furorę 

) B. nie będzie juz chciała ssac

znam ten bol kobito, wiem co czujesz
drugi tydzien juz tak robi...